Sarbatoarea Corturilor – Sukkot סוכות

SUKKOT -ul   este,  de asemenea,  una dintre  frumoasele si  binecuvantatele  Sarbatori ale  Domnului , descrisa in Vaikra  23 : 33- 46. “ Domnul a vorbit lui Moshe si a zis : Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le :  In a cinsprezecea zi a acestei luni a saptea , va fi sarbatoarea corturilor , in cinstea Domnului , timp de sapte zile. In ziua intai sa fie o adunare sfanta : sa nu faceti nicio lucrare de sluga in timpul ei. Timp de sapte zile , sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc . A opta zi , sa aveti o adunare sfanta , si sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc ; aceasta sa fie o adunare de sarbatoare : sa nu faceti nicio lucrare de sluga in timpul ei ” ( Levitic 23: 33-36).
Sukkot-ul , de obicei tradus in Engleza prin Tabernacles , iar in Romana prin  Sarbatoarea Corturilor,  tine sapte zile , de la 15 pana la 21 Tishrei ( Septembrie / Octombrie ), si se sfarseste in cea de-a 8-a zi – o zi cu totul speciala – din 22 Tishrei.  Trecerea de la sobrietatea  Marilor Sarbatori de cainta , la bucuria zgomotoasa si exuberanta a Sarbatorii Corturilor , in care poporului i se porunceste sa  construiasca acele mici colibe in care sa si traiasca timp de 7 zile , este destul de rapida , insa se pare ca Dumnezeu chiar acest lucru Si l-a dorit : poporul ales trebuia sa constientizeze in permanenta purtarea Sa de grija , si mai ales trebuia sa-si aminteasca de unde l-a scos Dumnezeul lui ,  cu Mana Sa Puternica. Torah acorda o semnificatie aparte cuvantului s u k k a h , el desemnand mica si simpla coliba (  foarte asemanatoare unui cort ) in care israelitii au fost obligati sa traiasca in pustie,  tot drumul lor spre Tara Promisa  , dupa ce au parasit Egiptul ( Levitic 23 : 42 ). Sarbatoarea Corturilor se mai numeste : Sezonul Bucuriei , Sarbatoarea Adunarii Poporului , Sarbatoarea Popoarelor , Sarbatoarea Dedicarii etc.
Sukkot-ul completeaza fericit imaginea de ansamblu a Sarbatorilor din luna a 7-a. In contrast cu tristetea si starea de profunda introspectie ,  pe care o degaja atmosfera Sarbatorii Trambitelor si a Zilei Ispasirii, cea de –a treia Sarbatoare a lunii Tishrei se vrea una plina de bucurie, implinind vechea zicala evreiasca : “ Intotdeauna dupa nori si ceata trebuie sa apara soarele.”  Sarbatoarea Corturilor este deseori numita Anotimpul Bucuriei Noastre ,  pentru ca dupa pocainta si invocarea plina de durere a Iertarii Divine, din timpul Zilei Ispasirii ,  trebuie sa apara  certitudinea  ca pacatele au fost indepartate , iar Prezenta lui Dumnezeu se poate manifesta din nou in mijlocul  poporului , calauzindu-l si protejandu-l. Strict istoric, Sukkot-ul comemoreaza zilele de pribegie prin pustia Sinai , dupa iesirea din Egipt. Potrivit tuturor legilor naturale , evreii  ar fi putut lesne pieri , dar au fost intr-un  mod cu totul supranatural  protejati de Dumnezeu.  Profetic vorbind , Sukkot-ul este Sarbatoarea care ne invata lucruri noi si interesante despre Imparatia Mesianica , si despre Bucuria imensa a Carmuirii Divine intr-o asemenea Regalitate maiestuoasa.
Corturile sunt Sarbatoarea care se axeaza pe un Seceris spiritual de anvergura. Incepe in cea de-a 15 -a zi a lunii Tishrei si se termina pe 22 Tishrei cu Sarbatoarea Bucuriei Torei ( Simchat Torah ) –  a 8-a Zi de celebrare,  in care poporul se strange  exaltand Torah, si –I multumeste lui Adonai pentru ea. Desi Simchat Torah cade la sfarsitul Sarbatorii Corturilor , ea are statutul unei Sarbatori individuale. Ca toate celelate Sarbatori de Pelerinaj, Sukkot-ul are o puternica implicatie domestica si agricola. Aceasta Sarbatoare  marcheaza timpul secerisului final de toamna, inainte de caderea iernii. De aceea se mai numeaste familiar  si Sarbatoarea Secerisului. Asa cum gasim scris in Shemot ( Exod  ) 23 : 16  : “ Sa tii sarbatoarea secerisului , a celor dintai roade din munca ta , din ceea ce vei semana pe camp; si sa tii sarbatoarea strangerii roadelor , la sfarsitul anului, cand vei strange de pe camp rodul muncii tale.” Sukkot-ul este timpul cand toate roadele campului , ale livezilor si  ale viilor sunt  stranse si adunate in hambarele arhipline, in teascurile pentru vin si pentru ulei. Este sezonul in care truda si transpiratia semanatului se intorc ,  intr-o binecuvantata rasplata , catre agricultorii harnici si priceputi. Toti fermierii sunt veseli si bine-dispusi , de aceea , fara nicio indoiala,  Sukkot-ul este timpul bucuriei , implinirii  si  multumirii.  Fiind mai lunga decat celelate doua Sarbatori de Pelerinaj –  Pesach-ul si Shavuot-ul  –  Sukkot –ul este definit ca fiind Anotimpul ( Sezonul )  Bucuriei .
Regele Solomon a dedicat Templul in timpul Sarbatorii Corturilor ( 1 Regi 3 ). De aceea Sukkot –ul se mai numeste si Sarbatoarea Dedicarii. Ea a fost celebrata dupa exilul babilonian ( Ezra 3 : 1- 4 ).
Un alt nume dat Sukkot –ului  este Sarbatoarea Popoarelor . Aceasta titulatura este cat se poate de verosimila – si mai ales va fi,  in Era Mesianica,  cand Sukkot-ul  va fi  celebrat de toate popoarele pamantului – pentru ca la Ierusalim, intr-o asemenea ocazie ,  vin si in zilele noastre ,  copii ai lui Dumnezeu din toate natiunile pamantului sa se inchine Dumnezelui evreilor.  In ceea ce priveste praznuirea din Imparatia Mesianica , trebuie sa se implineasca Planul lui Dumnezeu cu privire la Israel,  asa cum el ni se infatiseaza  in Legamantul facut cu Abraham. Din acest Legamant reiese clar ca toate familiile pamantului vor fi binecuvantate in acest patriarh –  prin descendentii lui  ( v Geneza 12 : 3 ) –   pentru ca intr-adevar , din Abraham Dumnezeu Si-a ridicat un popor al Lui , Israel , ca sa fie o binecuvantare pentru toate  natiunile pamantului . Noi insa stim ca aceasta promisiune se implineste numai in Yeshua Ha Mashiach, asa cum bine precizeaza rabi Sha`ul , alias apostolul Pavel,  in Galateni 3 : 8, 14, 16 : “ Scriptura , de asemenea , fiindca prevedea ca Dumnezeu va socoti neprihanite pe Neamuri , prin Credinta , a vestit mai dinainte lui Avraam, aceasta veste buna :  toate neamurile vor fi binecuvantate in tine …pentru ca binecuvantarea vestita lui Avraam sa vina peste Neamuri, in Hristos Isus , asa ca , prin credinta , noi sa primim Duhul fagaduit.
Tot  legat de aceasta Sarbatoare este si Simchat Beit Ha Shoevah  ( Bucuria apei care se revarsa ),   o ceremonie care se performa in Templu , nementionata in Torah , dar  descrisa in Mishnah. Apa care se revarsa intr-un suvoi de lumina , simbolizeaza bucuria pe care Torah o legifereaza pentru toti cei  care  tin Sarbatoarea Corturilor. Nu exista nicio alta Sarbatoare in care Bucuria sa se instituie ca o porunca  , de aceea Sukkot-ul se mai numeste si  Anotimpul Bucuriei  , asa cum Pesach-ul  se mai numeste  Anotimpul Eliberarii , iar Shavuot –ul  Anotimpul daruirii si primirii Torei .  Ritualul apei care curge / se revarsa este relatat in Mishnah , si se desfasoara intr-un cadru de intensa bucurie, poporul celebreaza cu strigate si chiote  Judecata Divina cu privire la caderea ploii de  care  este direct raspunzator inaintea lui Adonai.  Aceasta ceremonie se oficiaza in fiecare zi , mai putin in prima zi de Sukkot. In Talmud ceremonia apei este descrisa cu multe detalii , inclusiv imaginile in care trebuie sa se poarte imense torte care ard,  in timp ce se executa diverse  sarituri si tumbe. Toate acestea fac parte din acest ritual al veseliei. Talmudul precizeaza : “ Cine nu se bucura in locul unde apa curge , niciodata nu se va bucura  in viata sa. “ Ritualul caderii apei este asadar prilejul  raspandirii unei mari bucurii printre  evrei.
Un alt ritual care tine de aceeasi ceremonie a celebrarii curgerii apei ,  este Iluminarea Templului. Potrivit Mishnei , la sfarsitul primei zile din Sukkot,  preotii si levitii coboara in curtea destinata femeilor. Aici sunt  4 lumanari enorme – 4 candelabre –  fiecare asezata  in cate un suport inalt ,  din aur curat. Deasupra fiecarui suport de lumanare exista  un vas mare de aur , iar langa fiecare suport sta sprijinita cate o scarita. Patru  tineri, alesi  din familiile preotilor, se vor urca pe scarite tinand in mana vase speciale , pline cu ulei de masline,  pe care il vor turna in vasele de aur ale lumanarilor uriase. Preotii si levitii vor folosi ca fitile propriile lor vesminte de ceremonie , la  care numai in astfel de ocazii au dreptul sa renunte. Lumina  emanata de  cele 4 candelabre este atat de stralucitoare , incat – conform relatarilor Mishnei – nicio curte din Ierusalim nu ramane neiluminata de libatia caderii apei. Totul este o ceremonie !  Evrei piosi, membri ai SanHedrin-ului , carturari de vaza , lideri ai diferitelor scoli ,  vor dansa de bucurie in aceasta noapte , vor  purta in maini torte aprinse,  si vor recita psalmi de lauda in onoarea lui Adonai. Intregul Ierusalim straluceste ca un diamant, scaldat  de-o  veselie proaspata si pura,  intocmai ca uleiul din cele 4 candelabre.

               a. Semnificatia istorica a Sarbatorii Corturilor
                 Intrarea in Tara Promisa /  Marea Bucurie

          In fiecare zi se celebra  in afara Templului o cu totul alta ceremonie . Preotii se impart in trei mari grupe in timpul celebrarii Corturilor . Prima grupa sunt cei care oficiaza sacrificiile,  asa cum sunt ele prezentate in Numeri 29.  In tot acest timp , pe masura  ce prima grupa executa sacrificiile in  Templu, a doua grupa de preoti iese afara si se indrepta spre poarta dinspre rasarit , catre Valea Motzah , unde se strange de obicei cenusa la fiecare inceput de Shabat. Aici ei vor incepe sa taie trestia , care nu are voie sa fie mai mica de 25 de picioare lungime. Dupa aceea se formeaza o linie cu toti preotii care tin in maini crengile de trestie.  In spatele acestei linii , la o oarecare distanta ( aprox 25-30 picioare, cat este de fapt lungimea standard a trestiei ) se formeaza un alt rand de preoti cu trestii in mana. Se formeaza in acest fel rand dupa rand de trestii. Inapoi,  drumul spre Templu este intesat de pelerinii care au venit sa sarbatoreasca Corturile la Ierusalim , conform poruncii lui Adonai. La un semnal preotii vor face un pas cu piciorul stang , apoi cu cel drept , laganand trestiile inainte si inapoi. Intre timp , cel de-al treilea grup de preoti , sub directa conducere a marelui preot, vor iesi din Templu indreptandu-se spre Poarta Apei. Ei de fapt se vor indrepta spre Bazinul  Siloamului , care se mai numeste si “ apele linistit –curgatoare.” Aici marele preot,  care tine in mana un vas de aur curat , il introduce in apa datatoare de viata, umpland bolul cu aceast lichid binecuvantat. Preotul care il asista tine in mana un vas plin cu vin. Chiar in clipa in care preotii din Valea Motzah incep sa marsaluiasca inapoi spre Ierusalim,  atunci incep si cei din Siloam sa se intoarca intr-acolo. In timpul mersului trestiile produc un fosnet in aer , care se amplifica in momentele apropierii de Ierusalim. Cuvantul pentru  v a n t,  in Ebraica , este  R u a c h . Cuvantul pentru  s p i r i t  este tot R u a c h . De aceea aceasta ceremonie are o functie simbolica puternica , ea este o reprezentare cat se poate de plastica a Spiritului Sfant care coboara in valuri,  ca un susur bland,  asupra orasului Ierusalim.
In timp ce fiecare dintre cele doua grupuri ajung la portile lor, shofarul incepe sa sune cu putere.  Dupa shofar ( care intotdeauna trebuia sa anunte certitudinea si triumful  Prezentei Divine )   se ridica un preot  care va incepe sa cante din fluier ( fluierul il reprezinta pe Mesia si   poarta numele de  “ cel strapuns ). Cum este strapuns ( gaurit ) fluierul,   asa a fost  si Yeshua  in timpul crucificarii ( Ioan 19 : 34- 37 ), ranile, loviturile si cuiele i-au marcat Trupul, stigmatizandu-l. Cantaretul din fluier va conduce cele doua grupuri de preoti. Cel strapuns  va canta  pentru a conduce vantul  si  apa in Templu. Preotii care au venit dinspre Motzah,  fosnind trestiile,  vor intra in Templu si vor inconjura altarul de 7 ori. Preotii din prima grupa,  care intre timp  au facut sacrificiul animalelor , se vor indrepta spre altar pentru a pune jertfa in foc. Apoi marele preot si ajutorul lui, vor urca inspre altar , in timp ce tot poporul  adunat ca un singur om afara in curte , va incepe sa cante Mayim : “ Vom scoate cu bucurie apa din izvoarele mantuirii.” ( Isaia 12: 3 ). Marele preot va turna continutul vasului sau asupra unui animal de pe altar , in dreptul coarnelor. La fel va face si preotul mai tanar, va turna vinul peste aceeasi jertfa. Sunt doua vase construite in altar, unul pentru apa si celalalt pentru vin.  Apa si vinul se toarna impreuna  peste jertfe,  in timp ce preotii care-au purtat trestia o vor aseza in jurul altarului , construind astfel o sukkah ( de fapt o splendida imagine a ocrotirii – a  adapostului –  lui Adonai  ).

       b. Semnificatia spiritual-mesianica a Sarbatorii Corturilor
             Imparatia mesianica / Mileniul

         In descrierea de mai sus se oglindeste maiestuos Persoana lui  Yeshua Ha Mashiach ,  Mantuitorul nostru Preaiubit, si intreaga semnificatie a Jertfei Sale. EL a fost asezat pe altarul de ispasire  ( pe cruce  )  iar din  inima Sa  strapunsa ( Isaia 53: 5 , Ioan 19: 34 )  a curs sange si apa. Prin EL Dumnezeu – Tatal a realizat ocrotirea ( acoperirea ) tuturor acelora ce vor crede in Jertfa Sa,  si se vor adaposti in ea.
Vinul in Sfanta Scriptura este simbolul casatoriei, sangelui, legamantului, bucuriei,  si al lui Mesia. Preotii asezau crengile de trestie formand o chupah ( cupola speciala folosita la oficierea casatoriilor ). In timp ce marele preot turna apa din vasul de aur  pe altar, ajutorul lui  turna din vasul sau de argint vinul. Cand Yeshua a fost crucificat pe lemn ( simbolul altarului ) , coasta I-a a fost strapunsa si din inima Sa a tasnit sange si apa. Yeshua , mai bine decat  toti contemporanii Sai , intelegand profunzimea jertfelor care se oficiau inTemplu , a spus despre Sine ca este Apa Vie , dupa care inseteaza orice suflet  –   constient sau inconstient (  Ioan 7 : 37-38 ).
Dumnezeu a dorit ca poporul Israel  sa  construiasca un cort  in pustie deoarece EL chiar a tanjit ( asa cum o face si astazi )  sa locuiasca in mijlocul poporului Sau ( Exod 29 : 44-45 ).  Spiritual vorbind , Cortul Intalnirii  a fost lasat de Dumnezeu ca sa ne invete despre o dimensiune mult mai inalta a partasiei Dumnezeu – om ,  cea care vizeaza comuniunea mediata de Duhul Sfant  intr-un templu de carne ,  sfintit si dedicat lui Dumnezeu ( 1 Corinteni 6: 19 ).
In timpul vietii pamantesti a lui Yeshua , Sarbatoarea Corturilor a fost cea mai impozanta scena de pe care se putea vedea , in toata splendoarea Sa, lucrarea de salvare prin Mesia cel Adevarat. Fiul lui Adonai  si Fiul lui David , deopotriva ,  a venit pe acest pamant ( exista dovezi clare in acest sens , potrivit recensamantului la  care Maria si Iosif, parintii pamantesti ai Pruncului ,  au fost obligati sa participe –  si nu intamplator ! –  Luca 2 : 1-7 ) in prima zi de Sukkot , si a fost circumcis dupa 8 zile, chiar de Simchat Torah.  Iata ce DAR Preapretios am primit noi, evreii si neamurile , impreuna,  cu ocazia acestei Sarbatori a Bucuriei Noastre. Ploaia care este atat de importanta pentru solul uscat si arid din Tara Promisa , si-a castigat dreptul de-a se revarsa in zilele toride chiar peste  Apa Vietii –  Fiul Preaiubit al Tatalui Ceresc, care in umilinta si lepadare- de- Sine “ a venit la ai Sai “ ( Ioan 1: 11 ), conform profetiilor Tanach-ului.
Apa ( ploaia  )  are o semnificatie cu totul aparte in celebrarea Sukkot-ului ( asa cum am vazut in cele prezentate mai inainte ) , o semnificatie care depaseste utilitatea ei practica din timpul sezonului agricol al semanatului si al seceratului. Ploaia reprezinta Prezenta masiva a Duhului Sfant in viata credinciosilor. Potrivit profetului Ioel , Ploaia Duhului Sfant se poate revarsa  peste orice faptura umana ( Ioel 2 : 28-29 ). Numai prin Duhul Sfant, “ vom putea scoate apa cu bucurie din izvoarele mantuirii “ ( Isaia 12: 3 ).
Sukkot-ul  ne-a fost lasat de catre Dumnezeul nostru ca sa ne invete despre  Imparatia  Shabatica , despre Mileniu, cand pamantul va manifesta cea mai grandioasa Ploaie a Spiritului Sfant , care il va inviora si il va reface , dupa suferinta provocata de caderea in pacat ( Zaharia 8: 12 ).
Azi, foarte multi dintre evreii mozaici, dintre cei  mesianici sau dintre multi alti urmasi sinceri ai lui Yeshua,  isi parasesc,  in timpul celor 7 zile de celebrare , locuintele lor , preferand sa traiasca in sukkot (  pe care si le  construiesc pe  langa case ) .  Aceasta coliba mica si simpla ,  sukka-ua , simbolizeaza starea pe care o traim noi oamenii,   limitati fiind de diversele noastre vremelnicii pamantesti ( de la familii, job-uri ,  pana la congragatiile si comunitatile in care trebuie sa ne desfasuram viata de ucenici  ai Marelui Invatator ) . Cand va veni Regele,  si va instaura Imparatia Pacii  cu sediul in Ierusalim, vom uita de toate temporarele  noastre sukkot ,  pentru ca vom fi,  fiecare dintre noi,  adevarate pietre vii in Templul Lui.   Numele Lui Yeshua Ha Mashiach  sa fie glorificat in veci ! Si cei ce se bucura sa strige : Amen ! Baruch Habbah Melech Mashiach !

                         (  Prezentare de Daniela Reghina  Onu,   Bucuresti – Octombrie 2011 )

48 de răspunsuri la Sarbatoarea Corturilor – Sukkot סוכות

 1. Pingback: SARBATORILE DOMNULUI – ( 5 ) | otnielabattzion

 2. Dana zice:

  Hag Sukkot Sameach!

  Si pentru ca Sukkot poarta numele: „zman simchateinu” -Sarbatoarea bucuriei nostre- eu va doresc tuturor pace si bucurie sub protectia lui Yeshua Ha Mashiah.
  Sukka Shalom!

 3. Madi zice:

  Shalom Otniela ,

  Cred ca trebuie sa-ti multumim pentru aceste prezentari , pentru ca aceste lucruri nu se stiu de catre biserici. Am invatat foarte multe lucruri din articolele despre Sarbatori, si am invatat multe lucruri de cand urmaresc acest sait. Otniela sa fii binecuvantata cu multa Pace, cu mult Har, cu multa sanatate. Domnul sa te mangaie dupa toate suferintele tale, din care EL te-a scos victorioasa ca pe o adevarata fiica a lui Iacov. Multumim ca esti a noastra, ca te avem. Domnul Isus sa-ti bucure inima in aceasta sarbatoare a Sukotului.
  Domnul nostru sa te binecuvinteze !

  • Draga Madi,

   Shalom ! Multumesc pentru afectiunea prieteniei tale. Intr-adevar , Dumnezeu a fost de partea mea, nu stiu daca am meritat atat de mult HAR. Numai ca in viata sunt lucruri care vin si pleaca – pentru asta sunt predestinate – si sunt lucruri care raman. Ceea ce ramane este ceresc , este vesnic. Cred ca marea problema a credinciosilor din zilele noastre consta in incapacitatea de-a separa ceea ce este de pret, de ceea ce este fara pret. Un om care stie sa faca asta este un intelept veritabil. Iar eu dupa o asemenea Intelepciune tanjesc acum.
   In rest DUMNEZEU ESTE BUN ! EL este Parintele oricarei mangaieri . Un Cuvant incarcat de Lumina a fost intotdeauna pentru mine 2 Corinteni 1 : 3-6 . Intr-adevar , NIMIC NU ESTE LA VOIA INTAMPLARII IN VIATA NOASTRA. Scopul lui Dumnezeu este sa Se proslaveasca si sa ne proslaveasca prin SUFERINTA. Glorie Lui ! Tot ceea ce este de folos Imparatiei ne este dat in Fiul Tatalui Preaiubit .
   Dumnezeul lui Avraam sa te binecuvinteze cu mult Shalom !

 4. iULIAN zice:

  Frumos ! Si de acord cu „antescriitoarea” mea. Era gata sa dau copy, paste.

 5. cimm zice:

  Frumoasa descriere.Dar sunt multe elemente noi ,fata de ceea ce citim noi in Vechiul Testament.Sa fie aceste elemente noi ,produsul final al talmaciri Legii de catre invatatori Legii,sau sunt doar niste obiceiuri transformate in traditi .De exemplu:Ritualul caderii apei:,apoi impartirea preotilor in trei grupe..,iluminarea Templului…,inconjurarea altarului de sapte ori si trestiile…,si altele.Au fost putini oameni in istoria Israelului care au tinut sarbatorile exact dupa scripturi ,dupa Lege.Care sa fi fost oare cauza.?Lipsa talmaciri scripturilor sa fie oare o cauza.?Domnul sa ne dea talmacire la Cuvantul Lui.Amin.Domnul Dumnezeu sa binecuvanteze Israelul in veci .Amin.

  • Multumesc, cimm ! Nu sunt chiar asa de multe elemente noi in aceasta descriere. Daca vom citi cu multa atentie Vechiul Testament , in special Cartile lui Moise, Pentateuhul, vom constata cat de multe lucruri se leaga si se combina armonios, intre ele, in traditia iudaica, pentru ca finalul sa indrume spre Mashiach , Unicul , Adevaratul, Preaiubitul Fiu al Tatalui Ceresc. Chiar Sarbatorile Domnului din Levitic 23, desi sunt descrise destul de sumar in Vechiul Testament – in Biblie ne-a fost lasat Esentialul necesar MANTUIRII – totusi o mai atenta aplecare spre obiceiurile evreilor nu poate nicidecum dauna , dimpotriva intelegerea dimensiunii spirituale este sporita in noi si luminoase orizonturi. Cu siguranta Biserica ar fi mult mai implinita in viata ei de rodnicie spirituala daca lucrurile ar fi cercetate intrand in gandirea evreiasca – pentru ca ne place sau nu ne place, asa a ingaduit Dumnezeu : Mantuirea vine de la iudei.
   Pot sa va asigur ca evrei au stiut sa-si tina sarbatorile. O stiu si astazi, nimic nu se pierde , totul este performat cu minutiozitate, in cea mai fidela contemplatie. Nu asta le lipseste evreilor, in niciun caz. Lor le lipseste Adevarata Ispasire, Adevaratul Sange, Adevarata Jertfa. Dar va veni si asta, Dumnezeu a promis , este Cuvantul Lui, nu al unui om. Pana atunci insa trebuie sa ne bizuim pe cele mai frumoase Promisiuni cu privire la Israel – si Slava Domnului, nu sunt putine ! – onorandu-L pe Dumnezeu prin rabdarea Credintei noastre.
   Sa fiti binecuvantat cu un minunat Shalom in inima ! Va multumim pentru interventiile pe acest blog.

   • cimm zice:

    Amin.Mantuirea vine de la iudei ,asa este si asa o ramas.Ce am scris mai sus nu am scris cu vreo rea intentie.Mi a dat de gandit doar ce am citit din postarea dumneavoastra,obiceiurile si traditiile si modul in care elle se tin .Nu stiu cit de mult au ajutat ele sau ajuta pe popor sa gaseasca mantuirea ,sa il gaseasca pe Hristos .Stim bine ca apostolul Pavel a fost un bun cunoscator al Legii,avea o ravna foarte mare pentru toate obiceiurile ,era neprihanit in ce priveste Legea,ba mai mult cind harul era in plina floare el era prigonitor al bisericii,al ucenicilor .Eu cred ca el el era prea captat de obiceiuri si traditi incat nu a fost instare sa citeasca vremurile in care traia,Legea si obiceiurile din vremea de atunci nu i a deschis ochii deloc ca Mesia a venit , a suferit dupa scripturi ,a murit dupa scripturi si a inviat dupa scripturi .Insa fiindca a fost ales de Dumnezeu inca din pantecele mamei lui,nu a ramas in intunerec,Dumnezeu l a chemat ,i sa descoperit,ba mai mult Hristos l a chemat la o slujba de mari dimensiuni aceea de apostol al neamurilor,tocmai ca sa se implineasca si Cuvantul spus de Isus femeii samaritence ca „”””mantuirea vine de la iudeiii””””,si asa a fost.De la iudeiii mantuirea s a raspandit in toata Asia ,Grecia ,si la Roma iar mai tarziu in toata lumea.Pe de alta parte nu inteleg inca gandirea evreiasca,recunosc insa ca de ani de zile ma lupt sa inteleg gandirea lui David din psalmi ,si inca cuget aproape zi de zi la David si la felul lui de a fi ,si la felul in care si la cistigat pe Dumnezeu pentru totdeauna.Am o mare dragoste pentru poporul lui Israel,mi as fi dorit sa fiu si eu evreu .Va citesc cu drag postarile , cu nostalgie chiar.

   • cimm , va inteleg perfect nedumeririle. In niciun caz nu va banuiesc de rea intentie, dimpotriva , ma bucur ca va ganditi serios la toate aceste aspecte pe care le-ati mentionat. Va marturisesc sincer ca si eu m-am gandit deseori de ce rabbi Sh`ul ( apostolul Pavel ) nu s-a intalnit niciodata Face to face cu Yeshua Ha Mashiach , desi au fost contemporani. Varianta D-voastra vine cu o explicatie , insa eu nu cred ca tocmai ravna apostolului pentru Lege, din perioada pre – christica l-ar fi putut vaduvi pe acesta de intalnirea cu Mesia cel Adevarat. Sa nu uitam ca Dumnezeu se uita la INIMA omului si la MOTIVATIA slujirii . Cum slujim ? Cu sinceritate , cu devotament sau un anumit scop strain, material, fie el cat de infim, se mai strecoara din cand in cand in aceasta motivatie ? Eu cred ca tanarul Sha`ul era foarte sincer in devotamentul si in slujirea lui , pe care din nefericire le-a lasat sa alunece spre un fundamentalism fanatic ( asa se explica si prigoana pe care a declansat-o impotriva sectei crestin-nazarinene , nou aparuta , Fapte 8: 1, 9: 1-2 ). Desigur, nu incerc sa-i justific actele de nesabuinta , insa chiar atat intelegea el la acel moment, asa isi constientiza el Dumnezeul , aparand Iudaismul, si valorile lui, de orice influenta straina . Si de ce sa-l judecam prea tare pe Sha`ul din Tars, care inca nu-L cunostea pe Mantuitorul, cand, astazi, multi dintre cei care pretind ca IL cunosc si Ii slujesc , sunt mult mai atasati de valorile unei Biserici sau Congregatii decat de Insusi Christos, si ar calca si peste vii si peste morti doar ca sa-i mentina acesteia stindardul sus, pe culmi.
    Cred ca rabbi Sha`ul a fost sincer indeajuns , pentru ca din momentul in care s-a intalnit cu Mantuitorul lui Drag, pe drumul Damascului, toate celelalte lucruri bune dinainte au coborat dezolant pentru el la nivelul de gunoi. Apoi sa nu uitam ca toate sunt dirijate de Sus, iar lui Sha`ul nu-i sosise inca timpul. A trebuit ca Biserica sa treaca la iminenta prigoana, promisa de Yeshua , pentru ca lucrurile sa se indrepte spre tanarul rabin fanatic, zelos si intransigent, care ( asa cum D-voastra precizati ) a fost ales ( eu cred in predestinare , nu si intr-una oarba ), din pantecele maicii lui, pentru o asemenea Lucrare de anvergura : sa fie apostolul Neamurilor. Intr-un fel Dumnezeu, desi i-a folosit minunat pe toti cei 11 ucenici, fara mintea, cutezanta, instruirea, educatia, cultura si devotamentul lui rabbi Sha`ul nu ar fi putut realiza acest Vis Unic al Inimii Lui : mantuirea Neamurilor, altoirea ramurilor in Smochin.
    In ceea ce priveste grija pentru gandirea evreiasca… nu cred ca trebuie sa va faceti prea multe probleme. Aveti esentialul : il iubiti pe Israel ! Restul vine de Sus, pe deasupra.
    Dumnezeul lui Abraham , Itzak si Yakov sa va binecuvinteze sufletul cu Pace si Bucurie !

 6. Pingback: triouvzsitz

 7. Pingback: aramnitso

 8. Pingback: arminioun

 9. Pingback: Turda: „trotuarul-stadion” « Zamfir Turdeanu' – un turdean (aproape) ca oricare

 10. Pingback: SARBATORILE DOMNULUI – ( 5 ) – ( Remember ) | otnielabattzion – עותניאלה בת ציון

 11. Nora R. zice:

  Shalom multstimata si iubita Otniela !! Am citit prezentarea despre Sukkot. Este minunata, cu multe elemente noi din traditia evreiasca, lucruri noi pe care noi nu le stiam. As vrea sa te intreb ( ti-am citit articolul despre Imparatia mesianica ) daca toate aceste lucruri se vor pastra cu strictete atunci cand se va construi templul din Ierusalim. Nu prea vad cum se va construi din cauza moscheei lui Omar , dar sa zicem. Dumnezeu sa te binecuvinteze pentru toata osteneala ta. ( ne cunoastem de aceea mi-am permis sa te tutuiesc pe blog , Otniela , cu acelasi respect,bineinteles ) Sarbatori fericite !

  • Draga Nora , Shalom ! Asa cum am mai afirmat , in alte cateva comentarii legate de acest subiect, eu sunt dintre cei care cred ca Templul al Treilea se va construi , cu sau fara moscheea lui Omar. Planul lui Dumnezeu cu privire la Israel ( si cu privire la intreaga omenire, de altfel ) nu atarna de un edificiu oarecare, construit din apa, piatra si mortar. Planul lui e mult mai cuprinzator si mult mai inalt, si el se va infaptui cu Da si Amin, pentru ca Dumnezeul nostru este Adevaratul DUMNEZEU. Slava lui HaShem !!! Da, cred ca Sarbatorile se vor tine frumos timp de 3 1/2 ani in Templul al Treilea. Dupa aceea , Antichristul va interzice jertfele si ii va prigoni pe evrei, asa cum profetul Daniel – profetul poporului Israel , prin excelenta – ne-a profetit inspirat de Spiritul Sfant, in Cartea Daniel , capitolul 9. Din nefericire Cel de-al Treilea Templu nu va avea o viata foarte lunga.
   Mangaierea noastra este insa in Revenirea lui Mesia , mai precis in Rapirea alesilor Sai, astfel incat plagile, si toate celelalte dureri ale Necazului cel Mare , sa nu mai fie traite pe acest pamant supus , atunci, maniei lui ADONAI. Sa fim pregatiti, oricand shofarul poate suna. Binecuvantari sfinte din Sion Nora , tie si familiei tale !

 12. Viorel zice:

  Sarut mainile, doamna sau domnisoara Otniela , sa nu gresesc.
  Sunt incatat de aceste frumoase explicatii, pe care ni le-ati pus la dispozitie pe acest blog. Nu sunt pastor , sunt medic , dar predic in biserica. Va spun sincer, blogul d-voastra , cu toate cele scrise este o adevarata mana pentru credinciosi. Asa o explicatie frumoasa ati dat Sarbatorii Corturilor , cu atatea elemente noi si bineinteles, scripturale.
  Am si eu doua intrebari l ? Chiar credeti ca templul no 3 se va construi la Ierusalim ? Dupa Necazul cel Mare , cand Antihrist va fi legat, ce se va intampla cu acest edificiu daca Antihristul s-a instalat in el pentru inchinare ? Sarbatoare binecuvantata !

  • Viorel , Shalom si Bun Venit pe Muntele Sionului ! Ma bucur mult , cred ca este una dintre cele mai frumoase laude pe care le poate receptiona un blog mesianic : sa fie MANA pentru credinciosi. Slavit sa fie Mashiach !!! Sarbatoarea Corturilor prefigureaza ( de altminteri toate Sarbatorile din Levitic 23 au o simbolistica Brit Chadasha bine conturata ) Imparatia Shabatica sau Mileniul. Dumnezeu – Yeshua Ha Mashiach va locui in mijlocul poporului Sau si Se va bucura de EL , asa cum scrie profetul Tefania in capitolul 3 : 17 din Cartea sa. Despre toate aceste lucruri aveti mai multe detalii aici : https://otnielabattzion.wordpress.com/spiritualitate-protestanta/imparatia-mesianica-mileniul/ .
   Da, cred ca Templul al Treilea se va construi la Ierusalim, conform profetului poporului Israel , Daniel ( Daniel cap. 9 ), conform profetilor Zaharia, Ezra , Isaia, Ieremia , Ezechiel. Dupa Necazul cel Mare , Antichrist NU VA FI LEGAT. El va fi spulberat de a doua Venire a lui Mesia , care Se va intoarce in Ierusalim , pentru a imparati 1000 de ani , in Shalom, peste intreg pamantul ( vezi Isaia 60-66 ), restaurand Omul, Firea , Pamantul si tot Universul. In timpul acestei Domnii Dumnezeiesti , Satan va fi legat.
   Probanil ca la a doua Venire a lui Mesia , Templul al Treilea va fi nimicit , odata cu Antichrist , urmand sa se construiasca un al Patrulea Templu , curat, sfintit in care Yeshua va fi Marele Preot. Ma indoiesc de pastrarea unui edificiu in care Antichrist s-a autoproclamat Dumnezeu, un templu care va fi eminamente infestat de duhoarea blasfemiei celui rau.
   ADONAI sa va binecuvinteze cu mult Shalom in slujirea Dvs.

 13. Ibanescu Rodica Alice zice:

  Otniela , studiul acesta este minunat ! Am descoperit multe lucruri noi si profunde in care simbolurile sunt atat de concret explicate, Vechiul Legamant si Noul Legamant se impletesc atat de frumos.
  Cel mai mult mi-a placut youtube-ul in care doamna aceea vorbeste ( si Dvs ati amintit acest lucru in studiu ) ca Domnul Isus Iesua S-a nascut de sukkot. Mi se pare atat de frumos !
  Fiti binecuvantata ! Asteptam multe si binecuvantate scrieri in care Biblia sa straluceasca – asa cum de altfel , ati facut-o si pana acum. Sarbatori fericite !

 14. Rares M. zice:

  O prezentare excelenta ! Informata, concreta si spirituala. Am invatat ceva din ea si mi se pare foarte interesant. Sarut mana. Va multumim , Doamna Otniela ! Studiile Dvs despre mesianism sunt foarte echilibrate.

 15. T. A. Tebow zice:

  Dear Otniella , my sister in Yeoshua ha Meshiakh, it was a blessed time reading your study about Sukkot. You are indeed a very good teacher and hopelly I believe many are blessed and refreshed in their spirits when they read your articles.
  we do pray for you here in London at Beit Nitzakon and all messianic people in Romania be blessed in Meshiakh . Chag Sameakh Yakham !

  • Shalom , T. A. Tebow ! So nice for you to come again and visit my site. Long time ago this happened. Thanks very much for your wonderful words and , surelly, I need to thank you for your precious prayers for me. Prayers are always fit and joyable. Greetings to our brothers ans sisters at Beit Nitzakon Community, from our Romanian Messianics. May all of you be blessed from Zion !

 16. Mihai Costea zice:

  Otniela , va doresc in primul rand un Sukkot in binecuvantarile Celui pe care Il slujiti cu mult drag. Sa va bucurati inca o data de toate promisiunile minunate din Biblie promise evreilor ca popor ales, si bineinteles un Shabbat plin de credinta si speranta.
  V-am citit articolul si mi se pare foarte fain. You -tuburile sunt super de asemenea. Fiti ocrotita si rasplatita pentru toata osteneala. Sarut mana. Shabat Shalom !

 17. Lisa zice:

  Superbe explicatii , Otniela ! Fie ca Hashem sa-ti rasplateasca dragostea ta truditoare. Am citit tot si m-am bucurat cat de frumos lucreaza Adonai , in Tanakh si in Brit Chadashah. Sa fii iubita ! Chag Sukkot ! Shabbat Shalom U vorach !

 18. Shalom , Prieteni ! Sunt onorata , chiar mangaiata in sufletul meu , sa stiu ca v-ati simtit bine la acest topic. Ma bucura interesul Dvs viu pentru Sarbatorile din Levitic 23. Si cred ca si Imparatul nostru Se bucura… Mai ales ca Shabatul a venit , iar inima noastra trebuie sa se odihneasca deplin in DOMNUL Shabat-ului. Glorie Lui !
  Va doresc tuturor limpezire si prospetime in relatia cu Fiul lui Dumnezeu. EL ne-a facut o minunata promisiune in Yohanan 7: 38 pe care o putem lua cu noi in fiecare zi. Sa fiti cu totii binecuvantati din Sion ! Shabat Shalom !

 19. Ralu Ilie zice:

  Pace. in urma cu putin timp, am primit de facut un proiect la facultate, pe o tema la alegere. Am ales ca tema Sarbatoarea Corturilor, urmand sa ma documentez mai mult cu privire la traditiile cuprinse. Astazi am vizitat dupa foarte mult timp blogul dumneavoastra, si am gasit acest articol plin de informatii utile. Am vrut doar sa va spun ca articolul mi-a fost folositor, si sa va multumesc. Fiti binecuvantata 🙂

  • Draga Ralu , Shalom ! Bine ati venit pe acest blog ! Stiti la ce ma gandeam in timp ce va citeam comentariul ? Ca la Domnul nostru, Yeshua Ha Mashiach, a venit un singur fost lepros – din cei zece vindecati – sa ii multumeasca pentru iertare si vindecare. Bineinteles, parafrazez exagerat, insa Modelul ramane.
   Ma bucur ca acest umil studiu v-a fost de folos si ati gasit motive de inspiratie in continutul lui. De aceea am si postat aceste studii, sa fie citite si folosite pentru Gloria CELUI PREAINALT. Sunt sigura ca fratii mei nu vor uita sa indice sursa , numele autorului si link-ul , atunci cand vor folosi informatiile de pe acest blog. Cred ca intr-o lume care se descurca cum poate , copiii lui DUMNEZEU sunt chemati sa fie Lumina in toate lucrurile, onorandu-si astfel Chemarea, Tatal Ceresc , si fratii de Legamant si Credinta.

 20. Pingback: Dosimeter

 21. Pingback: CHAG SUKKOT! – 5774 | otnielabattzion – עותניאלה בת ציון

 22. Adrian Boluda zice:

  Sărut mâinile, Otniela ! Superbă prezentare, cu multe elemente interesante. Intuiam eu că Mântuitorul nu S-a născut de Crăciun, în decembrie… Dumnezeu să fie cu Dv !

 23. Calvin zice:

  Şalom şi o întrebare, vă rog distinsă doamnă Otniela. Ce sărbători evreieşti rămân valabile în Mileniu. Aceasta am înţeles se va comemora. Altele ? Sărut mâna pentru răspuns.Cu respect.

  • Shalom. Se va comemora tot ceea ce scrie in Levitic 23 ! Nici mai mult, nici mai putin decat ce scrie. Domnul nu a venit ” sa strice Legea ( Ordinea Tatalui ) ci s-O implinesca la un nivel superior de Iubire, Altruism si Bunatate…impreuna cu ” lepadarea de sine.” (Adica sa – ti iubesti aproapele cel putin tot atat de mult cat te iubesti pe tine).Domnul oricum ne-a demonstrat ca ne-a iubit mai mult decat S-a iubit pe Sine !!!
   Cine este aproapele Dvs, domnule Calvin ?

 24. Violeta zice:

  Multumesc pentru lamuririle acestea Otniela,Dumnezeu sa va binecuvinteze !

 25. un ucenic zice:

  shalom. cam asa este. Ieshua, cred si eu, s-a nascut de aceasta Sarbatoare pentru ca tine 8 zile ( timpul pina la taierea imprejur ). Domnul sa va binecuvinte sora Otniela !

 26. yossy zice:

  Shallom from our Lord Yeoshua Ha Moshiakh, and thanks for this article so well developped for us the readers. May God of Jakob bless you dear sister Otniella Bat Zion!!!!!

 27. Arlette Şerban zice:

  Să fiiţi binecuvântată! Har bogat şi îndurare în noul an evreiesc!

 28. Ellena zice:

  Asteptam sarbatoarea aceasta cu dor, caci toti ne vom intilni in ea si Domnul Iisus va fi Imparat in mijlocul nostru. Binecuvintari si har! – Tefania 3:17

 29. Ilinca zice:

  Shalom. as avea o intrebare. de ce evreii mesianici cred in Mileniu? Va multumesc!

 30. Pingback: Sukkot – 5778 | otnielabattzion – עותניאלה בת ציון

 31. Cezar 100 zice:

  E clar. Se pare că Iisus Hristos S-a născut în Sukkot.Tare de tot! Mi-a mai spus cineva acest lucru. Curios că era preot ortodox.

 32. Ana Kaaler zice:

  Shalom stimată doamnă Otniela Bat Tzion! Am o întrebare, evreii mesianici fac succa?

 33. Paula zice:

  Noi crestinii din biserici putem tine sarbatorile evreiesti, daca nu suntem evrei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s