LAZAR – UN ALT SIMBOL AL ISRAELULUI

                        – Eseu de argumentatie  –

                                     de Otniela – Daniela Onu

” Totusi El suferintele noastre le-a purtat, si durerile noastre le-a luat asupra Lui, si noi am crezut ca este pedepsit , lovit de Dumnezeu si smerit” ( Isaia 53:5)

Betania , localitatea in care locuiau Lazar si cele doua surori ale lui, si unde Yeshua Ben David venea adesea ca oaspete , se afla langa Muntele Maslinilor. Despre aceasta cetate citim in Marcu 11:1. Stim cu totii ca Muntele Maslinilor are o semnificatie profetica foarte insemnata, atat in ceea ce priveste trecutul, dar mai ales,  viitorul ;  acesta este locul de unde Domnul Isus- Yeshua Ha Mashach – S-a inaltat la cer, dar si locul unde vor sta Picioarele Lui, atunci cand va reveni cu mare putere si slava,  pe norii cerului ( Luca 24:50-51, Zah 14: 4) Betania inseamna  Casa Suferintei ( etimologic cuvantul este compus din <  beth> =  casa si < anah > =  a suferi, a fi oprimat ),  si poate fi , metaforic,  o ilustrare profetica a suferintelor evreilor in secolele trecute ale Istoriei lor , a oprimarii si a umilirii lor,  aproape continue. Dar, in acelasi timp, Betania iustreaza si suferinta lui Yeshua Ha Mashiach  Cel mai mare Fiu al Israelului, pentru rascumpararea intregii  lumi pierdute. ( Isaia 53:4 ).Cu siguranta  , numele Betania poate fi asociat cu durerea si cu incercarile prin care a trecut , trece, si va mai trece poporul evreu, in viitorul apropiat. Exista insa speranta:   Mesia , Unsul , va reveni intr-o zi , Isi va salva  si Isi va reinvia Poporul din punct de vedere spiritual , asa cum a facut aievea , in trecut,  cu Lazar.     
In Psalmul 22: 24 citim : ” Caci El nu dispretuieste , nici nu uraste necazurile celui nenorocit si nu-Si ascunde Fata de el, ci il asculta cand striga catre EL.  Cand Lazar era in suferinta , grav bolnav, familia L-a chemat pe Domnul sa vina ca sa – l vindece (Ioan 11:3 ). Ca Lazar reprezinta o imagine profetica a Israelului , poate fi inteles si  din afirmatia :” Doamne, iata ca acela pe care-l iubesti este bolnav. „ Dragostea lui Dumnezeu fata de poporul SAU este vesnica. Chiar daca intreaga omenire s-ar opune in ura ei ( din nefericire,  nici crestinii nu sunt ocoliti ),  luptand cu inversunare impotriva acestei IUBIRI DUMNEZEIESTI , ea ramane in continuare neclintita , dupa cum este scris in textul tanachic : „… Domnul iubeste pentru totdeauna pe Israel” ( 1 Imparati 10:9). O astfel de legatura plina de dragoste , profunda, a fost intre Domnul Isus  si prietenul Sau  Lazar. Yeshua  a vindecat sute de oameni, dar in cazul lui Lazar era vorba despre un  prieten al  Sau , unul dintre putinii oameni care-I deschisese intotdeauna, cu dragoste, usa  casei pentru poposire. Acesta a fost motivul pentru care surorile lui si-au permis sa-I transmita Domnului mesajul lor plin de ingrijorare: ” Doamne, iata ca acela pe care-l iubesti, este bolnav”. Insa trebuie sa intelegem ceea ce Domnul le-a spus ucenicilor. Boala  acestui drag si loial prieten de odinioara al lui Yeshua  , si a Israelului din zilele noastre, este spre Gloria lui Dumnezeu! Boala lui Lazar este o imagine extraordinar de plastica a starii spirituale actuale a poporului Israel ( Ioan 11:4 ). Yeshua  a cunoscut in Duhul Lui dumnezeiesc ca Lazar , prietenul Lui va muri, dar a mai cunoscut , de asemenea , ca EL, Invierea si Viata,  il va readuce dintre cei morti  iar in final totul va sluji spre Slava  lui Dumnezeu.
Din punct de vedere spiritual,  Israelul a fost mort, iar poporul  , asa cum au profetit oamenii lui Dumnezeu din vechime, a fost imprastiat printre neamuri. Insa nu aceasta „moarte”  este destinul ultim al Israelului ( dovada sunt miile de evrei convertiti la Credinta lui  Yeshua, in zilele noastre ). Intelegem foarte clar acest lucru din cuvintele apostolului Pavel adresate credinciosilor din Roma ( Romani11: 1-2). Multi crestini ( din nefericire,  chiar unii  protestanti) din ziua de azi sustin ca Israelul nu mai este acceptat de Dumnezeu, Biserica luandu-i locul ca Popor al Domnului.  Afirmatia este insa adevarata doar pe jumatate. Israelul a fost pus deoparte de Dumnezeu tocmai pentru ca neamurile sa poata fi salvate si ele prin ” altoirea la Maslin ” . Aceasta realitate  profetica este exprimata in textul din Ioan 11: 14-15. Mantuitorul nostru a amanat intentionat momentul in care avea sa ajunga in Betania  , pentru ca Maria si Marta ( o imagine profetica pentru Biserica lui Christos) sa poata si ele sa creada minunea . Domnul a intarziat  intentionat  doua zile ( 1 ZI = 1 MIE ANI ) ridicarea lui Israel , pentru a-i salva pe cei alesi dintre neamuri ( Romani 11: 11-15 )  Biserica trebuia sa ia fiinta ! Dumnezeu ii iubeste pe  toti ( Ioan 3:16). Apostolul Pavel explica elocvent  acest lucru in textul din Romani 11.  Doua zile ( Ioan 11: 6) inseamna prin descifrare profetica, doua mii de ani de Har pentru Biserica. Abia dupa patru zile , Invierea lui LazarMantuitorul  ajunge la prietenul Sau pentru a-l invia. ” Mormantul era o pestera , la intrarea careia era asezata o piatra. Dati piatra la o parte , a zis Isus” ( v 38-39).  Dumnezeu ramane Credincios promisiunilor Sale iar piatra , care se afla intre El si Israel,  va fi indepartata. Va voi da o inima noua si voi pune in voi un duh nou , voi scoate din trupul vostru inima de piatra si va voi da o inima de carne” ( Ezec 36: 26). „Dupa ce a fost indepartata piatra , iar mormantul lui Lazar a fost deschis , Isus a strigat cu glas tare : Lazare, vino afara ! „ ( Ioan 11:43). La fel,  Domnul Isi va chema poporul din „mormintele natiunilor” ( in care Israelul a zacut in orbire spirituala 4000 de ani – sa ne gandim la toate triburile lui Israel )  si iata ca  deja experimentam  , partial,  acest adevar minunat. Insa doar in momentul in care Isus Christos va aparea pe norii cerului ca Salvator pentru Israel,  – dupa aprigul Necaz in care evreilor  li se vor deschide ochii –  abia atunci se va implini in intregime Cuvantul profetic din Ezechiel 37: 11-14 .
Cand a auzit chemarea Fiului lui Dumnezeu, Lazar a iesit imediat afara din mormant. Nicio putere a mortii nu l-a mai putut retine. Acolo unde apare Regele , ingerul mortii fuge ingrozit. Readus la viata, Lazar I-a iesit Domnului in intampinare. La fel ca el  ( care reprezinta intregul Israel) , si poporul evreu se va strange intr-o clipa la poalele Fratelui mai mare . Putem intelege cum va avea loc lucrul acesta extraordinar citind un  pasaj elocvent din Evanghelia dupa Marcu ( Marcu 13: 26-27). Israelul nu va ramane orb fata de Mesia la infinit. Iata ce ne spune , in continuare,  textul despre Lazar: ” Mortul a iesit cu mainile si cu picioarele legate cu fasii de panza, si cu fata infasurata cu un stergar.Isus le-a zis :  Dezlegati-l si lasati-l sa mearga! ” ( Ioan 11 : 14 ) . Stergarul de pe fata lui Lazar a fost astfel indepartat. La fel se va intampla si in cazul Israelului , stergarul care-i acopera fata,  si nu-l lasa sa vada realitatea Adevaratului Mesia,   va fi indepartat –  in Ziua Aceea – iar poporul de la mic la mare va putea , in sfarsit, sa Il vada pe Yeshua Ha Maschiach ( 2 Cor 3: 14-17 ). In acelasi timp , STERGARUL in  care era infasurat mortul Lazar poate semnifica efortul solitar al poporului evreu de-a se mantui prin implinirea Legii ( orice Lege, inclusiv cea ritualica). Din acest motiv , pana la revenirea Domnului Christos in Slava  cu Biserica Lui glorificata   , ” aceasta marama ” va ramane neridicata , fiindca ” marama „ poate fi data la o parte doar de Unsul lui Dumnezeu . Glorie Lui!   
Ca o concluzie la cele afirmate aici , dupa o istorie de 4000 de ani , scopul lui Dumnezeu cu poporul evreu va fi in sfarsit atins , iar Yeshua – Isus va intemeia, din Israel inspre tot pamantul, Imparatia Shabatica de o mie de ani . Cand Lazar a fost dezlegat de fasiile de panza si de stergar , Slava lui Dumnezeu S-a revelat intr-un mod extraordinar , dupa cum ii profetise Yeshua lui Miriam  : ” Nu ti-am spus ca daca vei crede , vei vedea Slava lui Dumnezeu? ” ( v 40 ). Cat de minunat s-a desfasurat invierea lui Lazar dar cine oare, atunci, ar fi crezut in ea? Marta gasise deja un element de poticnire: ” Doamne miroase greu caci este mort de patru zile” ( v 39).  Au  mortii au un miros placut ? Ceea ce este cu neputinta la oameni este cu putinta la Dumnezeu! Tot asa, prin revenirea lui Yeshua  , Slava Lui Dumnezeu va rasari peste Israel! Cateva zile dupa aceasta extraordinara minune,  Domnul Christos a intrat oficial , ca Mesia,  in Ierusalim , iar Lazar L-a insotit. Ce imagine minunata pentru Imparatia de  o mie de ani. ” A doua zi o gloata mare care venise la praznic , cum a auzit ca vine Isus in Ierusalim, a luat ramuri de finic si I-a iesit in intampinare, strigand:  Osana ! Binecuvantat este Cel ce vine in Numele Domnului, Imparatul lui Israel! „ ( Ioan 12 : 12-15 ) In continuare,  textul biblic afirma ” Toti cei ce fusesera impreuna cu Isus cand il chemase pe Lazar din mormant si-l inviase din morti , marturiseau despre EL. Si norodul I-a iesit in intampinare , pentru ca aflase ca facuse semnul acesta. Fariseii au zis, deci, intre ei : Vedeti ca nu castigam nimic : iata ca lumea se duce dupa EL.” ( v. 17-18 )
In Ziua aceea minunata cand Yeshua Ha Mashiach va reveni in Glorie, pe norii cerului, El va intemeia Imparatia Pacii de o mie de ani, din mijlocul acestui popor. Oamenii vor veni din toata lumea la Ierusalim  pentru a-L vedea pe Mesia si pentru a I Se inchina. Intreaga lume va vedea si va marturisi ca El a chemat Israelul din mormantul necredintei si orbirii spirituale, si ca l-a inviat din morti, asa cum promisese in Tanach. Iata de ce” norodul I-a iesit in intampinare;  pentru ca aflase ca facuse semnul acesta” ( adica invierea lui Lazar! – Ioan 19:19, Isaia 60:10-11,  61 : 6,  66: 12, Ier 3:17,  Ezec 43:7,  Zah 2: 16, 14:16,  Mica 4:1-2 ). Glorie in veci lui Yeshua Ha Mashiach  , Mantuitorul lumii, si Mesia Unic al lui Israel .

                                                                             ( Bucuresti , Ianuarie – 2011 )

33 de răspunsuri la LAZAR – UN ALT SIMBOL AL ISRAELULUI

 1. Dana zice:

  Shalom,
  Acest articol: ” Lazar si Israelul” m-a purtat cu gandul la un alt personaj „Lazar” al Sfintelor Scripturi , si anume, cel sarac si foarte bolnav care statea la poarta bogatului din Israel.
  Pilda bogatului nemilostiv.
  Luca 16:19 Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră şi in subţire; şi în fiecare zi ducea o viaţă plină de veselie şi strălucire.
  Luca 16:20 La uşa lui, zăcea un sărac, numit Lazăr, plin de bube.
  Luca 16:21 Şi dorea mult să se sature cu firimiturile care cădeau de la masa bogatului; până şi câinii veneau şi-i lingeau bubele.
  Luca 16:22 Cu vremea, săracul a murit; şi a fost dus de îngeri în sânul lui Avraam. A murit şi bogatul, şi l-au îngropat.
  Luca 16:23 Pe când era el în Locuinţa morţilor, în chinuri, şi-a ridicat ochii în sus, a văzut de departe pe Avraam şi pe Lazăr în sânul lui
  Luca 16:24 şi a strigat: „Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine şi trimite pe Lazăr să-şi înmoaie vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba; căci grozav sunt chinuit în văpaia aceasta.”
  Zah 14.12; Isa 66.24; Marc 9.44;
  Luca 16:25 „Fiule”, i-a răspuns Avraam, „adu-ţi aminte că, în viaţa ta, tu ţi-ai luat lucrurile bune, şi Lazăr şi-a luat pe cele rele; acum aici, el este mângâiat, iar tu eşti chinuit.
  Iov 21.13; Luca 6.24;
  Luca 16:26 Pe lângă toate acestea, între noi şi între voi este o prăpastie mare, aşa ca cei ce ar vrea să treacă de aici la voi sau de acolo la noi să nu poată.”
  Luca 16:27 Bogatul a zis: „Rogu-te, dar, părinte Avraame, să trimiţi pe Lazăr în casa tatălui meu;
  Luca 16:28 căci am cinci fraţi, şi să le adeverească aceste lucruri, ca să nu vină şi ei în acest loc de chin.”
  Luca 16:29 Avraam a răspuns: „Au pe Moise şi pe proroci; să asculte de ei.”
  Isa 8.20; Isa 34.16; Ioan 5.39-45; Fapt 15.21; Fapt 17.11;
  Luca 16:30 „Nu, părinte Avraame”, a zis el, „ci dacă se va duce la ei cineva din morţi, se vor pocăi.”
  Luca 16:31 Şi Avraam i-a răspuns: „Dacă nu ascultă pe Moise şi pe proroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morţi.”
  Ioan 12.10-11;
  Am adus in discutie aceasta parabola sau pilda pe care o spune Domnul Iisus Hristos in prezenta unei multimi de toate categoriile sociale.Aceasta contine oameni: saraci, bogati, drepti, pacatosi deci un tablou complet din Israelul vremurilor Domnului Iisus .
  Uimitor cum Majestatea Sa Yeshua Ha Mashiah in cuvinte foarte putine transmite un mesaj cu impact puternic fiecarui om prezent dar si in stilul Sau preferat : ” cine citeste sa inteleaga” .Cu siguranta un specialist in informatica ne-ar putea ajuta cu privire la nr. bitzi/cuvant /pilda.
  In introducerea parabolei avem descrierea personajelor principale: bogatul si Lazar.
  Bogatul: prosper, fericit si petrecaret.
  Lazar : sarac, foarte bolnav si vesnic flamand.
  In momentul imediat urmator apare moartea in scena si diferenta sociala dintre cei doi dispare.
  Urmeaza descrierea foarte clara a Locuintei mortilor ( Gr. hades) cu chinurile aferente, loc unde a ajuns bogatul dar si Locul unde a ajuns Lazar numit „Sanul lui Avraam”.
  In acest moment ne aflam intr-un punct de turnura, o schimbare a pozitiilor celor doi: Lazar fericit in „sanul lui Avraam” si bogatul chinuit teribil in Locuinta mortilor.
  Apare tragedia bogatului si framnatarea sa, ingrijorarea cu privire la rudele lui care sunt in viata pe pamant.Acum vede si intelege ca prapastia dintre Viata -„Sanul lui Avraam” si Locuinta mortilor nu se poate tunela este o „prapastie vesnica”.Nelinistea bogatului creste si acesta incearca din rasputeri sa gaseasca o solutie de salvare a rudelor sale asa ca propune sa mearga Lazar inapoi pe pamant in casa tatalui sau sa-i instiinteze pe cei 5 frati despre tragedia locului de chin.

  Acum voi cita textul Evangheliei dupa Luca :

  Luca 16:29 Avraam a răspuns: „Au pe Moise şi pe proroci; să asculte de ei.”

  Nelinistea bogatului ajunge la apogeu:

  Luca 16:30 „Nu, părinte Avraame”, a zis el, „ci dacă se va duce la ei cineva din morţi, se vor pocăi.”

  Luca 16:31 Şi Avraam i-a răspuns: „Dacă nu ascultă pe Moise şi pe proroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morţi.”

  Domnul Iisus Hristos aduce in atentia auditoriului dar si a in noastra peste veacuri, aceste cuvinte : Moise si proorocii de doua ori rostit si scris.
  Privim toata acea multime de oameni si pe Domnul Iisus …Probabil s-a facut liniste…
  La timpul acela, la vremea aceea Dumnezeu le vorbea fata in fata si El era cu poporul Sau inainte de crucificare, de Inviere, de Inaltare.
  Citim inca o data: „Dacă nu ascultă pe Moise şi pe proroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morţi.”
  Intrebare: Cati oameni cred ca Iisus a Inviat din morti?
  Intrebare: Cand citim cuvintele astazi , aici:„Dacă nu ascultă pe Moise şi pe proroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morţi.” Intelegem ca Moise si proorocii arata spre Vestea Buna si sunt in proces de implinire profetiile cu privire la Messia?
  Messia a venit si Messia a Inviat si Mesia S-A Inaltat si Messia a trimis Duhul Sfant …dar Messia revine pentru a -Si desavarsi lucrarea de salvare a omenirii.HalelluYah!
  Majestatea Sa Regele Universului Yeshua Ha Mashiah care a vorbit lui Moise si profetilor inca mai are multe de implinit conform Cuvantului Sau.Iisus Hristos nu a venit sa strice Legea ci sa o implineasca si aceasta implinire este in proces sa se savarseasca.

  Si acum doresc sa dau citire unui text scris de Apostolul Pavel in Epistola sa catre Efeseni.

  Efeseni cap.2:11-22
  11. De aceea, aduceti-va aminte ca, odinioara, voi, paganii cu trupul, numiti netaiere-imprejur de catre cei numiti taiere-imprejur, facuta de mana in trup,

  12. Erati, in vremea aceea, in afara de Hristos, instrainati de cetatenia lui Israel, lipsiti de nadejde si fara de Dumnezeu, in lume.

  13. Acum insa, fiind in Hristos Iisus, voi care altadata erati departe, v-ati apropiat prin sangele lui Hristos,

  14. Caci El este pacea noastra, El care a facut din cele doua – una, surpand peretele din mijloc al despartiturii,

  15. Desfiintand vrajmasia in trupul Sau, legea poruncilor si invataturile ei, ca, intru Sine, pe cei doi sa-i zideasca intr-un singur om nou si sa intemeieze pacea,

  16. Si sa-i impace cu Dumnezeu pe amandoi, uniti intr-un trup, prin cruce, omorand prin ea vrajmasia.

  17. Si, venind, a binevestit pace, voua celor de departe si pace celor de aproape;

  18. Ca prin El avem si unii si altii apropierea catre Tatal, intr-un Duh.

  19. Deci, dar, nu mai sunteti straini si locuitori vremelnici, ci sunteti impreuna cetateni cu sfintii si casnici ai lui Dumnezeu,

  20. Ziditi fiind pe temelia apostolilor si a proorocilor, piatra cea din capul unghiului fiind insusi Iisus Hristos.

  21. Intru El, orice zidire bine alcatuita creste ca sa ajunga un locas sfant in Domnul,

  22. In Care voi impreuna sunteti ziditi, spre a fi locas al lui Dumnezeu in Duh.

  La prima citire a acestui text s-ar intelege ca Hristos a desfiintat ” legea poruncilor si a invataturilor ei”(v 15) Dar cum ramane cu Pilda bogatului?Cine are dreptate? Cum este posibil ca Vechiul Legamant sa ofere evreilor legi precise si porunci de tipul

  Levitic13:44 „Pentru ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru: deci sfintiti-va si fiti sfinti, pentru ca Eu sunt sfant;”

  si apoi sa se contrazica in Noul Legamant?
  Cine ne poate oferi un raspuns calificat??? Nimeni altul decat Dumnezeu prin Cuvantul Sau – BIBLIA
  Sa vedem ce spune Biblia despre actul care s-a intamplat la Golgota.

  Coloseni 2:14 A şters zapisul cu poruncile lui, care stătea împotriva noastră şi ne era potrivnic, şi l-a nimicit, pironindu-l pe cruce.
  Coloseni 2:15 A dezbrăcat domniile şi stăpânirile şi le-a făcut de ocară înaintea lumii, după ce a ieşit biruitor asupra lor prin cruce.

  La Golgota Iisus Hristos a sters ” zapisul cu poruncile lui” si „a dezbracat si domniile si stapanirile si le-a facut de ocara inaintea lumii”!
  Foarte clara este pozitia Bibliei si ea afirma ca domniile si stapanirile pe care le-a dezbracat Hristos la cruce impingeau „carnea” /”firea omeneasca” /omul firesc dracesc la pacate foarte multe inscrise intr-un zapis/contract indiferent de circumcizie sau necircumcizie in trup.

  Vechiul Legamant declara prin profetul Ieremia:

  Ieremia 31:33 Ci iată legământul pe care-l voi face cu casa lui Israel după zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea înăuntrul lor, o voi scrie în inima lor; şi Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu.
  Ier 32.40; Ps 40.8; Ezec 11.19-20; Ezec 36.26-27; 2Cor 3.3; Ier 24.7; Ier 30.22; Ier 32.38;
  Ieremia 31:34 Niciunul nu va mai învăţa pe aproapele sau pe fratele său zicând: „Cunoaşte pe Domnul!”, ci toţi Mă vor cunoaşte, de la cel mai mic până la cel mai mare, zice Domnul; căci le voi ierta nelegiuirea şi nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatul lor.”
  Isa 54.13; Ioan 6.45; 1Cor 2.10; 1Ioan 2.20; Ier 33.8; Ier 50.20; Mic 7.18; Fapt 10.43; Fapt 13.39; Rom 11.27;

  O dilema a primilor evrei credinciosi era ca si neamurile sunt mantuite prin Jertfa Mantuitorului Iisus Messia.O gasim prezentata in Faptele Apostolilor.
  Daca incercam sa purtam „papucii” evreilor ii intelegem perfect.
  Biblia -VT si NT atesta ca promisiunile de binecuvantare facute de Dumnezeu sunt valabile pentru evreii credinciosi si neamurile credincioase care merg mana in mana pe Calea Ingusta a Sfinteniei prin Sangele Mieluselului Sfant Yeshua Ha Mashiah.
  Kadosh, Kadosh, Kadosh este Domnul Dumnezeu Tatal , Fiul si Duhul Sfanat !HalleluYah!

  • Shabbat Shalom, Dana !

   Cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa incerce o teama profunda atunci cand se apropie de textul din Luca 16: 19-31 . OK. Ne-am obisnuit , este o pilda, este o parabola iar linia de demarcatie intre real si ireal isi disputa hotarul. Nu voi intra acum intr-o argumentatie teoretic-literara , insa dincolo de toate certitudinile logice cu privire la un asemenea text , doza de adevar straluceste de la o leghe pentru cine ” are ochi sa vada si pentru cine are urechi sa auda.”
   In primul rand ar trebui sa renuntam la argumentul definitiei atunci cand ne apropiem de Biblie si vrem ca Domnul sa ne vorbeasca. O, da, aici este vorba despre o pilda, iar in pilde Adevarul este incifrat intr-o coaja fictionala, afirma cei mai multi. Frumos! Insa bunicii nostri in trecut nu gandeau ca noi, ei chiar Il luau pe Dumnezeu pe Cuvant: ” Daca vei trece prin ape , Eu voi fi cu tine …” , si chiar treceau apele cu piciorul ca sa ajunga pana la Casa de Adunare. Ma tem ca Modernismul si Posmodernismul au aruncat crestinatatea intr-o ” religiune ” goala , fara seva, fara viata, iar sfanta Ratiune, careia tindem sa-i acordam atat de mult credit , ne cam induce in eroare. Pai cum, chiar sa mai existe IAD? Acestea sunt povesti de adormit copiii obraznici! Dragul ( a ) meu prieten care citesti aceste randuri, nu – ti pot aferi un alt Adevar decat cel pe care ti-l ofera Biblia, iar daca sustii ca Dumnezeu este atat de Bun incat a eludat Iadul , eu am o veste cat se poate de trista pentru tine: Iadul exista! Dumnezeu este BU…..N! Amin! Dar este si Drept, chiar crezi ca cineva poate sa treaca, la infinit, peste Jertfa Fiului Sau, si EL , ca Tata, sa ramana impasibil? Si te asigur ca Dumnezeu este atat de BUN, incat de dragul nostru Si-a privit Unicul Fiu, nascut din vesnicii din EL, cum se stinge pe Cruce – fara sa intervina in niciun fel ca sa-L salveze sau sa-I usureze durerile. Cu-atat mai mult, daca cineva ” nu asculta pe Moise si pe prooroci – care L-au vesti mai dinainte pe Yeshua – si nu vrea sa creada nici daca cineva ar invia din morti” ( Si Slava Domnului , s-au intors destui de dincolo, cazurile de moarte clinica au intrat deja in perimetrul Medicinei moderne si sunt analizate stiintific ), nu va putea scapa de o pedeapsa vesnica iminenta.
   Si sa terminam odata cu o religie surogat! Este timpul de pe urma, singura sansa este POCAINTA la Crucea Domnului nostru Isus Christos, pentru ca nu exista NICIO ALTA CALE catre Dumnezeu, decat ISUS – Yeshua, Mesia Israelului si al Intregii lumi! Glorie in veci, doar Lui!

   • Shalom!

    Ce este o religie surogat? Este tot ceea ce nu-L inalta pe Christos, tot ceea ce inalta edificiul in locul Creatorului autentic. Surogatele intotdeauna se vor axa pe ceea ce izbeste ochiul. Nu este de mirare ca Yerushalayimul intreg L-a ovationat pe Yeshua intr-o efervescenta greu de descris si I-au umplut magarusul de flori, numindu-L Mesia, Fiul lui David , fara insa sa-L cunoasca in profunzimea dumnezeirii Sale rascumparatoare. Daca acei oameni L-ar fi cunoscut mai profund, I-ar fi intuit dumnezeirea , si nu se grabeau sa-L condamne sau sa-i asculte pe cei care L-au condamnat.
    Dar trebuia sa existe Crucea. Crucea lui Yeshua, care de doua mii de ani desparte lumea in doua, este Darul nemeritat al Fiului, al Tatalui si al Spiritului Sfant , unei umanitati ce se voia pierduta iremediabil sub calcaiul celui rau. Iata ce ne spune imbatabilul Oswald Chambers : Noi nu putem fi mantuiti prin consacrare, prin rugaciune sau prin predarea noastra inaintea lui Dumnezeu. Am fi de o suta de ori dispusi sa facem ceva daca Dumnezeu ne-ar cere, decat sa acceptam in dar Mantuirea Lui. Punctul central al Mantuirii este Crucea lui Isus Christos , iar motivul pentru care este atat de usor sa fii mantuit este pretul enorm pe care Dumnezeu L-a platit . Motivul pentru care este greu sa accepti Mantuirea vine insa din faptul ca mandria umana nu vrea sa accepte , nu vrea sa creada si nu vrea sa aiba de-a face cu o mantuire nemeritata.
    Mare dreptate are Chambers , pasionalul iremediabil de Christos.

   • Giovanni zice:

    Din partea mea, in semn de respect si consideratie:

 2. Madi zice:

  Otniela, am reusit sa citesc si eu articolul aceasta . Este extraordinar….Iti multumesc din suflet . Doamne ce minunat e Cuvantul Lui !!! Si ce bine se leaga toate. Fie BINECUVANTAT Israelul in veci !

 3. Anca Gore zice:

  Foarte bine demonstrat articol ! Am inteles mult din el. Stiu ca Dumnezeu iubeste foarte mult Israelul. Este un popor inventat de EL si nu il va abandona niciodata chiar daca l-a disciplinat de-a lungul timpului. Insa vai de antisemiti ! N-as vrea sa fiu in pielea lor in ziua jedecatii Domnului .

 4. Will Donte zice:

  very good comment about Lazar and Israel . you are perfectly right Otniella . the Word of God is wonderful . everything is prophetic. Praise the Lord!!!!!!! God bless you !

 5. Kate Allender zice:

  Shalom Otniella !!!!! nice article ! the symbol is very truthful , Lazar could be a a step in Israel s history. praised be Adonai for He raised Lazar up from the death. the same He will make with Israel. one day, not so far. bless you dear Otniella !

 6. Alice P. Warde zice:

  Very good essay about the real state of biblical Israel. I deeply agree with you Otniella, Israel is now blind in connection with the truthful Mashiach , but oneday he will raise up from this terrible sleep and realise in a big cry who is Yeshua , Lord Jesus Christ . Bless you for your commitment to your GOD , Otniella.

 7. Daniel Alexandru Galeriu zice:

  Sarut Mana , duduie Otniela . Shalom.
  Minunat eseu . Imi dau seama analizand lucrurile din perspectiva profetiilor Bibliei ca lucrurile explicate de D-voastra cam in felul acesta se vor derula. Bineinteles mi-e greu sa-mi imaginez totul , stiu ca mi le va explica Dumnezeu mai bine pe parcurs. Si mai stiu ca Dumnezeu iubeste Israelul iar destinul lui ca popor ales abia de-acum incepe.
  Stiu ca va fi un necaz mare peste omenire…Dar mai bine sa avem credinta ca Fiul lui Dumnezeu nu ne va lasa aici pe pamant . Dumnezeu sa va poarte mereu de grija. Va citesc blogul zilnic.

 8. Cristina Sitaru Stoian zice:

  Otniela iubita , Shalom
  Am citit eseul D-voastra si m-am edificat inca o data asupra vremurilor finale. Acum eu am inteles bine , am si studiat acest lucru pentru ca m-a interesat chiar din primele zile de umblare la biserica baptista ( m-am intors la Domnul cam de vreo 3-4 ani ) , ca trebuie sa existe o Imparatie mesianica , pe care D-voastra , Otniela , o numiti Shabatica ( de la odihna de Shabat ) , insa nu am inteles bine ordinea evenimentelor. Cand va fi aceasta Imparatie aici pe pamant, inainte sau dupa venirea Domnului ?
  Eu tind sa cred ca exista o rapire a bisericii. Daca ati explica toate aceste lucruri mai in detaliu ca sa le intelegem mai coerent ne-ar prinde bine tuturor. Sunt foarte bucuroasa ca am gasit acest blog. Este o placere sa -l citesc , si credeti-ma, o fac aproape zilnic.
  Dumnezeul lui Israel sa ne tina pe toti in mainile Lui. Fiti adapostita in turnul Lui puternic !

 9. Bogdan zice:

  Un eseu foarte clar. Nu cuvinte multe , ci Biblia . Sunt de acord cu tot ceea ce ati argumentat aici. Va felicit pentru claritate, Otniela.

 10. Valentina Radu zice:

  BUNA DIMINEATA OTNIELA ! Acest lucru as vrea sa va rog si eu ( ceea ce va rugat Cristina inainte ). Va rog sa ne explicati un pic ordinea evenimentelor din vremea de pe urma. Multumesc. Shalom !

 11. Melina zice:

  Intamplator am dat peste dumneavoastra. Iubesc evreii si Tara sfanta si ma intereseaza cum evolueaza lucrurile in Israel in viitor. Am o ruda evreica , soacra sorei mele si am o parere remarcabila despre acest popor inteligent si nedreptatit in istorie. E super blogul si tot ce scrieti si analizati. Dumnezeu sa va miluiasca. Shalom.

  • Draga Melina , Bun Venit pe acest blog ! Nimic nu este la intamplare, sunt sigura ca Dumnezeu ne ocroteste viata si cararea , si ne indruma pasii conform Planului Sau etern pentru fiecare dintre noi.
   Ma bucur sa aud ca iubesti evreii si Tara Israelului. Eu n-am vazut inca niciun antisemit fericit si implinit , insa toti cei care iubesc ce iubeste Dumnezeu ( dincolo de ideile omenesti preconcepute ) sunt binecuvantati cu Pace ( Shalom). Fie ca ADONAI – Dumnezeul Cerurilor si pamantului – Singurul din vesnicie in vesnicie, sa te binecuvinteze cu mult Har si sa-ti calauzeasca pasii si gandurile in Voia Lui ” cea buna, placuta si desavarsita.”
   Te astept in continuare pe acest site cu noi interventii. Baruch Habbah !

 12. Ana - Maria Conley zice:

  Draga Otniela
  acest eseu al tau m-a pus foarte serios pe ganduri. Imi dau seama ca numai Mesia poate sa instaureze pacea Lui acolo in Orient si poate pazi Israelul de toti cei care ii vor nimicirea. Ma gandesc la toti fratii nostri evrei mesianici care se roaga pentru mantuirea acestui popor…Dumnezeu sa le asculte rugile si dea laoparte stergarul necredintei de pe ochii evreilor.
  Ne bucuram aici in York la kehilatul nostru impreuna cu fratii mesianici evrei si neevrei uniti in jertfa lui Mesia. Avem si o seara de rugaciune speciala pentru Israel , miercuri de la ora 18 si va invit pe toti sa va rugati cu noi.
  Fii binecuvantata draga noastra Otniela ! Tu esti o oaza de bucurie pentru noi . Iti citim saptamanal blogul, shalom.

  • Shalom, Ana – Maria !
   Amen ! Ceea ce imi spui ma bucura foarte – foarte mult. Este minunat ce frumos lucrati acolo – voi cei din UK – pe teren mesianic. Slava lui Yeshua Ha Mashiach , pe care IL asteptam cu totii , cu ochii atintiti spre Cer , ca nu mai este mult si vine. Toate lucrurile arata cu certitudine ca Mashiach este chiar la usa. Sa ne ajute Ruach Ha Kodesh sa fim gata , hainele noastre sa fie albite si inul inimii sa ne fie curat. Iti multumesc mult ca ma vizitezi pe blog. Toda, de asemenea, si pentru rugaciunile voastre pretioase.
   Fiti binecuvantati din Sion , si tu si Rudolf !

 13. lionel zice:

  Schallom Otniella , God bless you ! Absolutely amazing, wonderful blog, superb view , smart content. Be blessed and keep going on , Shanah Tovah ! Have a sweet nice year !

 14. gabriela harilb zice:

  Dumnezeu sa va binecuvinte ! Foarte interesant tot ce scrieti….Imi plac articolele dvs. Voi vizita acest blog deseori.

 15. Calvin zice:

  Bine scris ! Aş ridica o întrebare , dacă nu vă e cu supărare…. Domnul Iisus Hristos Mesia la a II -a venire îi va mântui pe toţi evreii ? Vă mulţumesc. Sărutmâinile.

 16. elvis zice:

  shalom draga otnielabattzion. ce blog interesant ai! felicitari pentru articole!

 17. noah zice:

  Some Truly Excellent Posts on this Website, Thank Tou for Contribution Otniela Batt Zion!!!!! May God Bless His Messianic People!!!!!

 18. Volodia zice:

  Multumesc draga Otniela! Isus cu tine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s