BENJAMIN DISRAELI

        Benjamin Disraeli s-a nascut la Londra, intr-o familie de evrei care fusese expulzata din Spania in secolul al XV-lea , si care , ulterior, isi gasise adapost temporar la Venetia. Bunicul sau pe nume Benjamin, ca ilustrul nepot , s-a stabilit in Anglia in 1748, practicand negustoria de corali. Tatal sau Isaac D`Israeli a fost istoric , eseist si discipol al lui Mendelssohn. Mama lui , Maria Besevi , provenea dintr-o familie askenazina care se stabilise in Anglia in 1762,  din frumoasa Verona.
Cand Benjamin avea 13 ani , in urma unui conflict cu Sinagoga sefarda , Isaac si-a botezat copiii dupa ritualul Bisericii Anglicane, dandu-le o educatie crestina. De aici se poate deduce cu usurinta ascensiunea carierei sale: daca nu ar fi fost convertit la crestinism , Benjamin Disraeli nu ar fi devenit in 1747 membru al parlamentului si,  mai tarziu , prim- ministru . In aceeasi situatie a fost si Lionel de Rothshild ( modelul personajului literar Sidoney din romanul lui Disraeli ) caruia, desi ales in parlament in 1847 , nu i s-a permis intrarea in Camera pana in 1858, pentru ca refuza sa rosteasca juramantul obligatoriu : ,,Pe credinta adevarata a crestinismului.”
In copilarie , Benjamin care avea oroare de sport, ia pe ascuns lectii de box sa se apere de batausii care il hartuiau, numindu-l evreu si venetic. Ca adolescent era deja deosebit de aratos , atragand atentia prin modul sau pompos de a vorbi, si prin imbracamintea lui extravaganta: haine de catifea, cravate enorme, pantaloni stridenti si ciorapi colorati, toate asamblate in volanele si alte accesorii stralucitoare. Isi incheie educatia obligatorie la 17 ani , cand se angajeaza la biroul unui avocat. In aceasta perioada se lasa incitat , neinspirat insa,  de minele din America de Sud,  si intra in mari datorii. Atras de literatura de mic, va incepe sa scrie romane satirice despre politica engleza , romane care se vor bucura de succes in epoca , mai ales in mediile aristocrate. Primul dintre ele “ Vivian Grey “ , apare anomim in 1826. Dupa unele probleme de sanatate , Disraeli se hotaraste sa calatoreasca pana la Marea Mediterana. Asadar , in 1830 paraseste Anglia impreuna cu William Meredith, logodnicul surorii sale, pentru a face “ un mare tur “ pe Marea Mediterana. Periplul , care a durat saisprezece luni , i-a lasat o puternica impresie. Ierusalimul i-a placut in mod deosebit. A inceput sa inteleaga mai bine legatura dintre originea sa evreiasca si asimilarea crestina care, in multe feluri, ii discrimina vizibil pe fiii lui Israel.  Purtarea si infatisarea lui, deopotriva de excentrice , starnea senzatie oriunde isi facea aparitia. In Malta , de exemplu , apare imbracat in haine andaluze , parasind insula costumat in pirat grec: camasa rosie, cu nasturi uriasi, argintii, pantaloni bleu, sapca rosie pe cap, papuci cu varful ascutit  in picioare , plus un brau plin de pistoale si pumnale. In Turcia umbla incins cu un sal de franjuri,  peste pantalonii verzi, brodati.
Calatoria in Orientul Apropiat ii va inspira figura eroului de roman , David Alroy ( Minunata poveste a lui David Alroy, scris in 1833,  ), un evreu din Evul Mediu. Un alt roman scris in perioada aceea , Conturini Fleming, cuprinde multe date autobiografice, si dezbate diferentele de temperament dintre europenii nordici  din Peninsula Scandinavica , si cei din sudul continentului, din Italia. Mai tarziu, in romanul Tancred , sionismul incipient al lui Disraeli se va manifesta intr-o fraza des citata: “Rasa care se incapataneaza sa sarbatoreasca culesul viei, desi nu are ce culege, isi termina viticultorii.” Cand tovarasul sau de calatorie, Meredith a murit de variola la Cairo , Disraeli a pus capat prelungitei sale vacante , si s-a intors in Anglia. Datorita faimei sale literare care nu mai putea fi contestata,  si reputatiei de filosof ager la minte , si-a croit drum in inalta societate, dar si in dormitoarele unor  femei nobile,  extravagante. In 1831 s-a hotarat sa se apuce de politica serios, devenind in realitate un erou asemanator personajelor sale literare. Perceput la inceput ca un radical , cu o fata nevazuta destul de suspecta ( cu alte cuvinte, un evreu ) si cu un comportament nu foarte moral, Disraeli, evident, a suferit numeroase infrangeri.
Platformele politice pe care le redacteaza in aceasta perioada –  O apologie a constitutiei engleze ( 1835 )  , rezumat al crezului sau politic si Scrisorile din Runnymede ( 1836 ) , o aspra critica a guvernarii Whig – au fost foarte bine primite de public. In sfarsit,  in 1837 castiga un loc in parlament ca deputat conservator de Maidstone ( Kent ) . Primul lui discurs in Camera se face greu auzit printre huiduielile si rasetele provocate de infatisarrea lui : parul aranjat in bucle negre, haina verde si jiletca alba, impodobita cu lantisoare de aur. Suparat,  pana la urma va incheia aproape profetic: “ O sa stau jos acum, dar va veni o vreme, cand ma veti asculta.”  
In 1838 se casatoreste cu Mary Anne, vaduva unui coleg deputat , Wyndham Lewis , a carei avere considerabila ii va rezolva toate problemele financiare. La inceputurile carierei lui parlamentare, Disraeli continua sa scrie romane , a caror tematica politico-sociala este frumos invesmantata intr-o haina literara. Printre acestea se Numara  Conigsby sau tanara generatie  (  1844 ), un reusit best-seller in care isi expunea parerea despre rasism , si , totodata, o descriere destul de corecta  a situatiei evreilor din Europa. Sybil sau cele doua tari  ( 1845 ), bazat pe o ancheta asupra clasei muncitoare din nordul Angliei. In acest roman Disraeli dezvaluie prapastia dintre bogati si saraci prin denuntarea ororilor muncii dintr-o fabrica. Sprijinul de scurta durata acordat de liderul Partidului Tory, sir Robert Peel, precum si impresionantul sau talent de orator cu care isi nimicea, prin argumente infailibile,  adevarsarii politici,  i-au sporit popularitatea. Cand Peel nu l-a desemnat membru in cabinetul sau, Disraeli a parat cu o lovitura , punand bazele Grupului tinerilor tory , care au afirmat categoric reforma guvernului. Miscarea  Tanara Anglie  isi propunea sa transforme partidul dintr-o gasca ipocrita de aristocrati, preocupati doar de mentinerea unei politici formale,  intr-o formatiune mai reprezentativa a poporului britanic. Desi ideile gruparii sale animau idealuri destul de romantice, Disraeli a incercat sa uneasca oamenii simpli in jurul coroanei , sub conducerea unor lideri aristocrati  patrunsi de profunde sentimente religioase. Si, ca un paradox , in ciuda acestor idei romantice, Disraeli a largit baza politica a partidului sau si a trezit, intr-adevar,  in Tory un spirit inovator. 
In 1850 Disraeli – sau  “ Dizzy “ ( “ Ametitul “ ), cum i se spunea –  devine liderul opozitiei conservatoare , iar in 1852 este numit ministru de finante in guvernul condus de Lordul Derby, post in care va reveni in 1858 si in 1865. In ultimul dintre aceste mandate , reuseste sa treaca prin Camera Comunelor o lege reformista care acorda drept de vot proprietarilor din orasele mici, ducand astfel la dublarea electoratului de-atunci. In 1868 il inlocuieste pe Lordul Derby ca prim-ministru, dar guvernul lui este repede rasturnat de W.E. Gladstone. Infrangerea avea o cauza : sustinerea de catre Disraeli,  si  trecerea prin parlament, a legii privind reforma sistemului electoral care dadea drept de vot muncitorilor. In 1874 , Partidul Conservator a obtinut o victorie clara . Primul–ministru Disraeli a procedat atunci la o serie de innoiri in guvern.  Din initiativa reusita a lui Cross, ministrul sau de Interne , Disraerli a trecut prin parlament legile privind asanarea cartierelor sarace , ameliorarea ocrotirii sanatatii  si a conditiilor de munca, precum si reglementarea comercializarii alimentelor si medicamentelor. Multe dintre aceste legi si-au devansat vremea cu cincizeci de ani, asigurand Angliei cel mai progresist guvern din epoca , si facand din aceasta un model pentru celelalte democratii. In aceasta perioada Disraeli intretine stranse lagaturi cu regina Victoria,  al carei confident si sfetnic devenise. Suverana il umple de cadouri si ii imprumuta propriul ei medic sa il  ingrijeasca.  In anii 1874 – 1880 , cand Disraeli revine la guvernare in fruntea unui cabinet conservator , regina il sustine puternic.  Avea si de ce , pentru ca urma trecerea prin parlament a unei legi care ii conferea reginei titlul de imparateasa a Indiei.  Disraeli , in schimb , ca rasplata pentru serviciile aduse , este numit conte de Beaconsfield. 
In timpul ultimului sau mandat de prim – ministru, si din initiativa lui, parlamentul adopta  importante legi sociale privind eradicarea mahalalelor, ameliorarea asistentei medicale si imbunatatirea conditiilor de munca in fabrici si in mine. In domeniul politicii externe , Disraeli reuseste sa deschida drumul spre India si sa stabileasca un cap de pod in Egipt. In 1876 – 1878 , agenda sa de lucru este dominata de  problema rasariteana  : oprimarea Turciei de catre Rusia si tentativele acesteia de –a ajunge in Mediterana. La Congresul de la Berlin, Disraeli ii sustine pe turci impotriva rusilor si semneaza un tratat secret cu Turcia prin care Ciprul era cedat Marii Britanii. Tot la acest  la acest  Congres  din 1878 , Disraeli a facut cunostinta cu Bismarck , puternicul si abilul cancelar,  ale carui cuvinte :  Batranul evreu, asta da om !  , l-au marcat mai mult decat orice. In 1880 este fortat sa demisioneze ca urmare a unor rascoale si varsari de sange in colonii., dar si din cauza situatiei grele din agricultura. Bolnav, reuseste totusi sa duca la bun sfarsit ultimul sau roman ,  “Endymion“ , o evocare superba a inceputurilor carierei sale. 
Disraeli a fost ca un corp strain in politica britanica. Ambitiile lui politice au starnit in permanenta suspiciuni si a fost fara incetare etichetat ca un evreu disimulat,  desi se botezase si imbratisase religia crestina. El a personificat inteligenta mandra a evreilor sefarzi, pe care crestinii o atribuie astazi evreilor, in totalitatea lor. Tendinta acestora de a privi suferintele poporului Israel  in maniera biblica ( drept o consecinta binemeritata a pacatelor  de–a lungul timpului )  nu-l impresiona catusi de putin. ,,Eu sunt ” , ii placea lui sa afirme, ,,pagina lipsa intre Vechiul si Noul Testament.” Deseori i-a acuzat pe crestini ca nu pretuiau virtutile si inteligenta evreilor, si  nu recunosteau ca religia crestina s-a nascut din iudaism. In prefata din 1848 la romanul  „Coningsby”, Benjamin Disraeli   declara : ,,Aparand dreptul suveran al Bisericii lui Hristos,  de a fi regeneratorul perpetuu al omului , scriitorul a considerat ca a sosit timpul cand trebuie incercat sa se faca dreptate unei rase care a fondat crestinismul. “ Iata si o insemnare din 1863 , o adevarata bijuterie  care a supravietuit printre documentele lui din Hughenden. ,,Ma gandesc la Biserica si-mi spun ca este singura instutie cu origini evreiesti ce a ramas vie… Daca n-ar fi Biserica, nu vad de ce ar trebui sa fie evreii cunoscuti. Biserica a fost intemeiata de catre evrei si ea ar trebui sa fie credincioasa radacinilor sale. Ea este cea care garanteaza ca istoria  evreilor  este o realitate  pentru  intreaga lume.”
Benjamin Disraeli a  militat in permanenta in virtutea celor mai frumoase  idei iluministe de progres:  egalitatea in drepturi a evreilor cu popoarele in mijlocul carora traiau,  crezand din tot sufletul, asemenea lui Theodor Herzl , intr-o intoarcere a fiilor lui Israel in Palestina. Niciunui alt politician britanic din secolul al XIX-lea nu i s-au dedicat atatea carti si studii. Una dintre frazele  sale celebre, citate mereu de politicienii cu vocatie, este aceasta : ;, O persoana agreabila e o persoana care agreeaza parerile altora. “

( Scurta biografie  de Daniela Reghina Onu; Bucuresti , August – 2012   )

 

14 răspunsuri la BENJAMIN DISRAELI

 1. Martin Goel zice:

  Nice to meet you Otniella Bat Tzion. You ve a beautiful interesting site. I m amazed how much you could write . do it on … for God of Israel s Name.
  Disraeli is one of my favourites. He was a strong brave man, it s wonderful to have him your site.
  I want to let you know that I m a messianic jew . Baruch HaShem ! Schalom ve al kol Israel !

 2. Dana zice:

  Salom,

  Multumesc Otniela pentru acest topic.
  Interesanta personalitate Benjamin Disraeli un iudeu mesianic care a fost onorat de Dumnezeu pana intr-acolo ca a ajuns in functia de Prim ministru al Angliei.
  Disraeli este singurul iudeu care a ocupat vreodata acest loc onorabil in toata istoria Marii Britanii.
  Din http://en.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Disraeli :

  The split in the Tory/Conservative party over the repeal of the Corn Laws had profound implications for Disraeli’s political career: almost every Conservative politician with official experience followed Peel, leaving the rump bereft of leadership. As one biographer wrote, „[Disraeli] found himself almost the only figure on his side capable of putting up the oratorical display essential for a parliamentary leader.”[29] Looking on from the House of Lords, the Duke of Argyll wrote that Disraeli „was like a subaltern in a great battle where every superior officer was killed or wounded.”[30] If the remainder of the Conservative Party could muster the electoral support necessary to form a government, then Disraeli was now guaranteed high office. However, he would take office with a group of men who possessed little or no official experience, who had rarely felt moved to speak in the House of Commons before, and who, as a group, remained hostile to Disraeli on a personal level, his assault on the Corn Laws notwithstanding.[31]

  Dumnezeu cauta si astazi oameni precum Benjamin Disraeli care sa „stea in spartura” si sa fie gata sa-si ocupe pozitiile in Imparatia lui Dumnezeu.
  Sa fim gata si sa dam navala spre a ne ocupa pozitiile in Imparatia lui Dumnezeu constientizand faptul ca pacea, dragostea si smerenia sunt atributele cetatenilor Imparatiei! Cu alte cuvinte „datul din coate” si obrazniciile nu fac casa buna in Casa Imparatului!

  Voi incheia cu un pasaj din Sfanta Scriptura :
  Evanghelia dupa Luca 12
  Îndemn la veghere.
  35 Mijlocul să vă fie încins, şi făcliile aprinse.
  Efes 6.14; 1Pet 1.13; Mat 25.1;
  36 Şi să fiţi ca nişte oameni care aşteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă de la nuntă, ca să-i deschidă îndată, când va veni şi va bate la uşă.
  37 Ferice de robii aceia pe care stăpânul îi va găsi veghind la venirea lui! Adevărat vă spun că el se va încinge, îi va pune să şadă la masă şi se va apropia să le slujească.
  Mat 24.46;
  38 Fie că vine la a doua strajă din noapte, fie că vine la a treia strajă, ferice de robii aceia, dacă-i va găsi veghind!
  39 Să ştiţi bine că, dacă ar şti stăpânul casei la ce ceas va veni hoţul, ar veghea şi n-ar lăsa să-i spargă casa.
  Mat 24.43; 1Tes 5.2; 2Pet 3.10; Apoc 3.3; Apoc 16.15;
  40 Şi voi, dar, fiţi gata, căci Fiul omului va veni în ceasul în care nu vă gândiţi.”
  Mat 24.44; Mat 25.13; Marc 13.33; Luca 21.34-36; 1Tes 5.6; 2Pet 3.12;
  Ispravnicul credincios.
  41 „Doamne”, I-a zis Petru, „pentru noi spui pilda aceasta sau pentru toţi?”
  42 Şi Domnul a zis: „Cine este ispravnicul credincios şi înţelept pe care-l va pune stăpânul său peste slugile sale ca să le dea partea lor de hrană la vremea potrivită?
  Mat 24.25; Mat 25.21; 1Cor 4.2;
  43 Ferice de robul acela pe care stăpânul, la venirea lui, îl va găsi făcând aşa!
  44 Adevărat vă spun că îl va pune peste toată avuţia sa.
  Mat 24.47;
  45 Dar dacă robul acela zice în inima lui: „Stăpânul meu zăboveşte să vină”; dacă va începe să bată pe slugi şi pe slujnice, să mănânce, să bea şi să se îmbete,
  Mat 24.48;
  46 stăpânul robului aceluia va veni în ziua în care el nu se aşteaptă şi în ceasul în care nu ştie şi-l va tăia în bucăţi; şi soarta lui va fi soarta celor necredincioşi în lucrul încredinţat lor.
  47 Robul acela, care a ştiut voia stăpânului său, şi nu s-a pregătit deloc şi n-a lucrat după voia lui, va fi bătut cu multe lovituri.
  Num 15.30; Deut 25.2; Ioan 9.41; Ioan 15.22; Fapt 17.30; Iac 4.17;
  48 Dar cine n-a ştiut-o, şi a făcut lucruri vrednice de lovituri, va fi bătut cu puţine lovituri. Cui i s-a dat mult, i se va cere mult; şi cui i s-a încredinţat mult, i se va cere mai mult.
  Lev 5.17; 1Tim 1.13;

  Fie ca voia lui Dumnezeu sa se faca precum in cer si pe pamant. Amen ve Amen!

 3. Matei Claudiu Arghire zice:

  Shalom , Sarut mainile . Articolul acesta al Dvs , Otniela e un omagiu adus marelui om de stat Benjamin Disraeli. Ca istoric ma inclin in fata diplomatiei sale. A fost unul dintre cei mai mari negociatori din istorie. Nu e de mirare ca regina Victoria il considera inegalabil. Asa a si fost.

 4. Bertolino zice:

  Interesant articol ! Imi place Disraeli. A fost un om al timpului sau.

 5. Shalom, Prieteni !
  Va multumesc pentru participarea la acest topic dedicat personalitatii unui mare om din Istorie. Sunt sigura ca viata sa ofera destule exemple de situatii care merita sa fie luate in considerare , care ne pot creste in intelepciune si in perseverenta infaptuirii unor lucruri frumoase pentru Imparatia lui ADONAI. Fie ca tot ceea ce este nobil si demn sa ne insufleteasca intotdeauna, spre Gloria Regelui.
  Fiti binecuvantati din Sion !

 6. Pingback: Ierusalim – biografia unui oraş | Tiberiuorasanu's Blog

 7. Sophie Doe zice:

  Hi, I love the efforts you have put in this, thanks for all your great posts Otniella Bat Zion ! God bless your heart , Schallom to you !!!!!!

 8. Peter Musgrave zice:

  Thank you for helping out, fantastic information in. I like very much the great man Benjamin Disraeli…. Good to know you otnielabattzion! Schallom !

 9. Sofia zice:

  Un articol extraordinar! Multumesc draga surioara in Mesia! Aflam atitea lucruri interesante despre evrei pe blogul Dv. Dumnezeul sa va rasplateasca osteneala!

 10. un ucenic zice:

  sunt intru totul de acord! o viata exceptionala si se vede ca mina lui Adonay a fost cu el. binecuvintat sa fie Israel in veci!

 11. mariapopovici zice:

  Shalom. Va multumesc pt informatiile furnizate despre Disraeli. Exceptionala viata cu -adevarat.

 12. Jeni zice:

  Excelent articol!Dumnezeu va binecuvinte!

 13. Thanks very much my friends! Your pleasant words bless me always. May God of Israel keep you in safe every day and bless you from Zion!
  Vă mulţumesc, Prieteni! Toate cuvintele Dvs mi-au mers la suflet. Adonai să vă binecuvânteze din Sion!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s