Cantecul de aur

IERUSALIMUL DE AUR –  Yerushalayim Shel Zahav  Portativ cu noteרושלים של זהב

Acest imn inchinat Ierusalimului a fost desemnat ca fiind cel mai frumos cantec israelian compus de la infiintarea statului – asa au decis israelienii , prin vot public,  cu ocazia manifestatiilor festive.
” Ierusalimul de aur ” , slagar compus de Naomi Shemer si interpretat in anul 1967,  cu putin timp inainte de izbucnirea Razboiului de Sase Zile , de catre cantareata Shuly Nathan , acompaniata doar de o chitara, a obtinut cele mai multe voturi in cadrul unui concurs care a avut loc in intreaga tara,  inainte de festivitatile oficiale organizate cu ocazia  celei de-a 62-a aniversari a cuceririi independentei  statului Israel. Concursul s-a desfasurat intr-o sala de concerte din orasul Ashkelon, in apropierea Fasiei Gaza, dar si telespectatorii au putut vota. Acest cantec istoric a iesit in cele din urma castigator.
” Ierusalimul de aur ” are o linie melodica usor de retinut. Cu toate ca este o compozitie   foarte lirica , cu o poezie aparte, in anul 1967 , cu putin timp inaintea cuceririi partii de Est a Ierusalimului , si a locurilor sale sfinte aflate pana atunci sub ocupatie iordaniana , cantecul  a devenit un veritabil indemn la  lupta. Despre  ” Ierusalimul de aur ” enciclopedia online Wikipendia ne ofera urmatoarele detalii :  Activistul pacifist israelian  Ury Avnery, fost deputat in Kenesset, a propus ca ” Ierusalimul de aur ” sa devina imnul national al statului Israel. Aceasta propunere nu a fost insa votata niciodata, astfel ca imnul a ramas ” Hatikva ” , insa ” Ierusalimul de aur ” a devenit  imnul neoficial al Israelului.  In Europa , ” Cantecul de aur ” ( cum deseori a fost numit )  a devenit cunoscut dupa ce a fost introdus in scena finala a celebrului film ” Lista lui Schindler ” ( castigatorul mai multor  premii Oscar ),   regizat de Steven Spielberg.
Dome of the Rock.Iata un fragment din  ” Yerushalayim Shel Zahav ” , tradus in Limba romana : ” Aerul de munte este la fel de limpede ca vinul / Iar parfumul pinilor pluteste pe vantul inserarii , /  In sunete de clopotei, / In somnolenta copacilor si a stancilor, / Intemnitat in visul sau, / Se afla orasul singuratic / Care are in inima un zid. /  Ierusalime de aur , /  De arama,  si de lumina , / Eu sunt o vioara / Pentru toate sunetele tale. /  Cat de goale sunt fantanile, / Cat de pustii sunt pietele! / Niciun pelerin nu mai viziteaza / Muntele Templului , / In cetatea cea veche./ Iar in pesterile din stanci / Bat vanturile / Si nimeni nu coboara la Marea Moarta , /  Pe drumul catre Ierihon. „
Cu putin timp inainte de moartea sa  survenita in anul 2004, Naomi Shemer a lasat o scrisoare in care a marturisit ca in compunerea melodiei care a facut- o celebra s-a inspirat din vechile melodii ale Psalmilor davidici , dar si din linia trista a cantecelor de ghettou , cantece ale pribegiei neamului ei prin lume.

( Comentariu de Daniela Reghina  Onu; cu sprijinul  informatiilor furnizate de  publicatia  Ha`Aretz ; ianuarie 2011 )

34 de răspunsuri la Cantecul de aur

 1. I found your site thanks a Google search. You have done a fine work and its really nice to read you Otniela. I „ll definitely be back.

 2. Hello . There I found your blog using Google. Oh, I love this song ! It s one of favourite. Bless is the Almighty God of Israel. My wonderful Saviour also .

 3. Lidia Mihailescu zice:


  Ierusalimul iubit! Psalmul 122

 4. Shalom , Lidia
  Fii binecuvantata ! Iti multumesc pentru video , e minunat !

 5. Dear friends , T.M. Khounborine and Joseph Beyser,
  Thanks for your coming ! It s very nice to meet you my site .
  I wish you all the best and Happy New Year !

 6. A special music content for a very special song. Congratulations Otniella. To the next. Cheers like your Cantecul de aur | otnielabattzion.

 7. Cantecul de aur | otnielabattzion . I was recommended this blog by my cousin, Roger who likes to follow your articles, Otniella. You are incredible! Thanks! Your article about Cantecul de aur | otnielabattzion is much interesting and beautiful. Best Regards, Lawrence

 8. Nice post at Cantecul de aur | otnielabattzion . I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely useful info. I care for such information much.Thank you and best of bless Otniella.

 9. Jeff Bockman zice:

  Shalom. very pretty article Otniella. thanks. Elohey Elohim al Israel ! Bless you richly in the Name of Messiah !

 10. Karl Gieser zice:

  Nice blog ! Very special content… this song is gorgeous. God bless you Otniella BatTzion ! God bless Israel !

 11. Martin Goel zice:

  Very beautiful article !!!!!! I love so much this song. Good for you Otniella sharing it your site. HaShem bless you ! Schalom ve al kol Israel !

 12. Dear Friends : quotes on lost love , Knock Knock Jokes , Friendship Quotes ,
  Thanks for coming and visiting my site. I `m impressed you like this article and you really taste the beauty of this song. Indeed, Jerusalem is wonderful ! Praised be the Lord Almighty for David s city. Let us think what would be when Yeshua enters its gates again !
  May God of Israel bless you each day of your life !

 13. Maggie zice:

  I believe you have noted some very interesting points about this magnificent song.I appreciate and like to listen it to. Especially Ofra Haza. She s wonderful..Shalom.

 14. Marina - Oana zice:

  Otniela, multumesc pentru acest cantec extraordinar ! Imi place foarte mult. Imi pare rau ca asa o voce ca Ofra Haza a trebuit sa se stinga prea repede…shalom.

 15. Rares M. zice:

  Sarut mainile. La multi ani !
  Incantator acest cantec . Cred ca cel mai bine tot Ofra Haza il interpreteaza.
  L-am auzit cantat si de coruri crestine. Daca ar fi fost dupa mine eu pe acesta l-as fi numit imnul Israelului.

 16. Ibanescu Rodica Alice zice:

  Draga Otniela, va doresc un an frumos, linistit, cu mult shalom, in suflet, in Israel, in Romania si peste tot in lume. Un an in care Mesia sa domneasca prin Duhul Lui cel Sfant. Si sa vina mai repede Mesia iar noi sa fim gata.La multi ani !

 17. The Prayer zice:

  Amin. Dumnezeu sa protejeze Israelul cu Dreapta Sa si sa-l ascunda de toti vrajmasii sub aripile Sale. Ne rugam pentru poporul Lui si ii uram Multi Ani cu Domnul Iesua.

 18. Cezar 100 zice:

  Multi Ani bucurosi si prosperi va doresc si eu. Sa va fie fiecare zi insorita.
  Absolut superb, cantecul ! Multumim pentru asa o incantare la inceput de an.
  Sarut mainile .

 19. Violeta zice:

  Doamna Otniela , sunt prezenta si eu cu o urare pentru D-voastra in acest an. Psalmul 91 .
  Dumnezeu sa-si sporeasca in fiecare zi binecuvantarile fata de D-voastra si lucrarea Lui, si sa nu duceti lipsa de nimic.
  Cantecul este minunat . Mie imi place si varianta corala unde armonia este aproape perfecta.

 20. Matei Claudiu Arghire zice:

  Sarut mainile Otniela ! Bogat in binecuvantari sa va fie anul cel nou. Iar Dumnezeu – Adonai ( cum ii spuneti Dvs evreii mesianici ) sa va pazeasca de rau in fiecare zi. Multi Ani !
  Am ascultat cantecul si variantele de interpretare. Superb, spun si eu.

 21. Ganzer Andra zice:

  Shabat Shalom Otniela ! Am avut un indemn extraordinar sa intru in acest Shabat pe blogul tau si ADONAI m-a rasplatit cu acest cantec minunat cantat de o voce rara , Ofra Hazah. Multumesc , draga Otniela. Iti doresc un Shabat in care sa simti dragostea si mangaierea Celui de sus cum se revarsa peste tine si peste toti ai tai.

 22. Marian Chioveanu zice:

  Shalom. Foarte frumos cantec Otniela. Il ascultam cu drag aici in Statele Unite – Arizona sperand o vizita in Tara Sfanta unde vom vizita locurile pe unde a umblat Domnul Isus.. multumim si binecuvantari insutite in noul an.

 23. Shalom ! Multumesc , Prieteni ! M – a bucurat mult participarea Dvs la acest topic, iar placerea aperceptiva care v – a apropiat de mesajul cantecului ati transpus-o asa de frumos in cuvinte calde. Cu siguranta, si prin rugaciunile Dvs pacea intre zidurile acestui oras ramane asigurata.
  Sa fiti binecuvantati din Sion , Prieteni! Bucuria Domnului nostru,Yeshua Ha Mashiach, sa va insoteasca mereu !

 24. Anonimus zice:

  Dumnezeu sa binecuvinte aceasta lucrare si toata slava sa Ii fie inaltata Domnului Iisus Mesia Regele !

 25. Mariana - Luiza zice:

  Încântătoare melodie ! L-am audiat în diferite variante. Ce spuneţi de aceasta https://www.youtube.com/watch?v=FEuuTYN_7g0 ?

 26. Mihaela Weikler zice:

  Shalom Otniela. Ai un blog foarte frumos. Am gasit si eu o varianta https://www.youtube.com/watch?v=j7Sg_ycgJq4 Sper sa -ti placa.
  Sa ai parte de un Pesah fericit. Hag Sameah !

 27. trenny zice:

  Very rapidly this web site will be famous among all
  blog people, due to it’s pleasant posts and comments. It s a wonderful site otnielabattzion !!!!!

 28. Socol Cristina zice:

  Un cantec foarte frumos, iti mangaie inima si sufletul, un cantec divin. Binecuvantat sa fie poprul Israel!

 29. uriaşul zice:

  f.f.f.f.frumos!

 30. OK zice:

  Minunat cintec,va multumesc!

 31. Dona Whatson zice:

  Schallom Otniela and God bless you my dear precious sister in Mesiah Jesus!!!!!!!

 32. Catinca zice:

  Superb cîntec, divin!

 33. Xenia zice:

  Este unul dintre cele mai frumoase cintece din lume. Se simte ca autoarea iubeste Cetatea lui Dumnezeu.

 34. Jeni zice:

  Foarte frumos!mulțumesc că ne faci și pe noi părtași,dragă Otniela,fiică a lui Iacov!fie ca Dumnezeu să reverse binecuvântările cerului și pământului peste poporul Lui de legământ!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s