” Greseala ” de neiertat a evreilor

Care este cea mai mare greseala a evreilor ? Este oare stilul lor unic de afaceri profitabile ? Incapatanarea in ducerea tratativelor ? Modul lor ultraortodox  sau ateu de a-si trai viata ? Comportamentul lor dur fata de teroristi ? Gardul de securitate ? Teritoriiile ocupate ? Nu, cea mai mare “ greseala “ a evreilor este aceea ca sunt evrei .
Antisemitismul reprezinta ura nejustificata impotriva rasei evreiesti ca atare , nu impotriva modului  de actiune sau de gandire . Un israelit este urat pentru ca este evreu si “ crima ” de care se face vinovat este ca apartine acestui popor – si asta inca din vremurile biblice.
In urma cu cativa ani circula o gluma care accentua sarcastic acest trist adevar .  Se spune ca Osama bin Laden i s-ar fi  adresat  lui Yasser Arafat in felul urmator : “ Draga Yasser , tu esti terorist si eu sunt terorist , tu esti un ucigas in masa si eu la fel , tu esti liderul unei grupari radicale , eu de asemenea. Spune-mi,  de ce sunt eu cautat de intreaga lume , condamnat de toate popoarele si urmarit , in timp ce tie ti se inmaneaza Premiul Nobel pentru pace ? “   “ He- He , exlama Arafat , tu gresesti intr-un punct essential : eu omor numai evrei , tu insa lichidezi si oameni dintre alte natiuni. In asta consta diferenta dintre noi.”  
     1. Antisemitismul ca respingere din start. In viziunea islamica , de natura politica,  cu privire la pozitia  tuturor tarilor arabe asupra  lumii  , statul Israel nu are loc pe harta globului pamantesc , iar in ceea ce priveste religia islamica , statul evreiesc este perceput chiar ca o blasfemie la adresa lui Allah. Din acest motiv , palestinienii nu sunt si nu vor fi niciodata dispusi sa imparta tara cu poporul Israel . Arabii nu vor avea liniste pana cand toti evreii vor disparea de pe pamant, pana cand vor fi aruncati in mare si nimiciti cu desavarsire. Numai asa poate fi inteleasa afirmatia fostului adjunct al lui Osama bin Laden , cel care detinea candva un rol de frunte in retaua terorista internationala Al – Quaida , Ayman al- Zawhari , care a anuntat in luna aprilie a anului 2008  ca organizatia pe care o conduce vrea sa atace evreii din Israel si din intreaga lume. In acelasi context trebuie inteleasa si afirmatia amenintatoare a unui membru de frunte al Militiei Hesbollah : “ In viitorul apropiat vom vedea felul in care luptatorii puternici si eficienti ai Hesbollah- ului vor pune capat existentei canceroase a Israelului. “
Antisemitismul este o idee preconceputa impotriva evreilor , care poate lua forme diverse – de la o simpla antipatie , pana la ura fara limite. Antisemitismul este o respingere din start a Iudaismului. Haman , dusmanul evreilor despre care citim in Cartea biblica Estera , a fost un antisemit.  El a nutrit o ura nejustificata , imposibil de controlat , impotriva evreilor. : “ S-a umplut de manie , dar a crezut prea putin pentru el sa puna mana numai pe Mardoheu , caci i se spusese din ce popor era Mardoheu si a voit sa nimiceasca pe poporul lui Mardoheu , pe toti iudeii care se aflau in toata imparatia lui Ahasveros. “ ( Estera 3 : 5-6 ).  
Aidoma lui Haman,  si Hitler a fost realmente posedat de o ura complet nejustificata impotriva rasei evreiesti.  Conducerea asa –numitului al Treilea Reich  a invocat de fiecare data false justificari ale ostilitatii fara de evrei ( ca Haman odinioara ) , incercand prin aceasta sa scuze zguduitorul si inumanul lor mod de-a actiona. In zilele noastre , presedintele iranian Mahmud Ahmadinedjad este cel care uraste rasa evreilor in sine , fara niciun motiv aparte , dorind din tot sufletul sa o vada nimicita. Conform afirmatiilor sale , intreaga asistenta a structurii sioniste este in pericol si se indreapta spre distrugere.
2. Dumnezeu nu este antisemit. Faptul ca Dumnezeu nu este antisemit reiese clar si din Apocalipsa, ultima Carte a Bibliei : “ Apoi m-am uitat si iata ca Mielul statea pe Muntele Sionului  si impreuna cu El stateau o suta patruzeci si patru de mii , care aveau scris pe frunte Numele Sau si Numele tatalui Sau” ( Apoc 14 : 1 ).   Domnul Isus Se va intoarce ca Mesia al evreilor pe Muntele Sionului din Ierusalim si va salva ramasita poporului. Cei 144 de martori alesi din cele 12 semintii ale lui Israel ( vezi Apoc 7 ) sunt descrisi in Apoc 14 : 4 drept cel dintai rod .  Aceasta inseamna ca dupa Rapirea Bisericii , ei vor reprezenta primul grup de rascumparati evrei, carora le vor urma inca multi altii.  In mod repetat trebuie sa ne uitam si la textul din Romani 11: 26 , unde este scris : “ Atunci tot Israelul va fi mantuit, dupa cum este scris : Izbavitorul va veni din Sion si va indeparta toate nelegiuirile de la Iacov. “ Intrucat Dumnezeu nu este antisemit, devine clar faptul ca  toate miscarile antisemite sunt in realitate indreptate direct impotriva lui Dumnezeu. Toata ostlitatea impotriva evreilor este , in acelasi timp , inevitabil , ostilitate impotriva lui Dumnezeu si  toate declaratiile antisemite sunt atacuri fara perdea impotriva Cuvantului lui Dumnezeu. Cine spune sau crede ca evreii at trebui alungati sau chiar nimiciti cu desavarsire , se indreapta in ura lor oarba impotriva Celui care spune despre poporul Israel : “ Traieste ! “  ( Ezechiel 16: 6 ) .  Tocmai datorita faptului ca Dumnezeu ia partea Israelului , ostilitatea si aversiunea oricui,  impotriva evreilor,  sunt atitudini anti-Deus  condamnate din start esecului.
Zeres , sotia lui Haman , pare sa fi realizat cum stateau de fapt lucrurile ; ea a reactionat corect cand Haman a fost umilit in fata evreului Mardoheu. Ingrijorata fiind  in legatura cu aceasta , femeia  si-a  povatuit  cu intelepciune sotul : “ Daca Mardoheu , inaintea caruia ai inceput sa cazi , este din neamul iudeilor , nu vei putea face nimic impotriva lui , ci vei cadea inaintea lui “ ( Estera 6: 13 ).
O ilustratie va intari si mai mult acest adevar. In timpul unei vizite la Torino am fost impresionata de cea mai inalta cladire zidita in piatra din Europa : “ Mole Antonellana “ . Istoria acestei constructii m-a impresionat insa si mai mult. Ghidul mi-a povestit ca aceasta casa trebuia initial sa fie o sinagoga si  o stea a lui David urma  sa impodobeasca varful ei… Din motive financiare sinagoga nu a putut fi terminata. O alta societate a preluat constructia,  si a asezat un inger negru pe varful acoperisului. Nu a durat insa prea mult si o furtuna a daramat ingerul negru.  Tot asa , intr-o buna zi , futuna  Judecatii divine  va darama complet antisemitismul : “… De acum nu te voi mai face sa auzi batjocurile neamurilor si  nu vei mai purta ocara popoarelor . Nu-ti voi mai nimici neamul , zice Domnul Dumnezeu.” ( Ezechiel 36 : 15 ).
  3. Dumnezeu este pro-Israel , iar afirmatia mea este sustinuta de faptul ca atunci cand a luat chip de om , Yeshua Ha Mashiach – Isus Christos  a fost evreu. “ La inceput era Cuvantul , si Cuvantul era cu Dumnezeu si Cuvantul era Dumnezeu. EL era la inceput cu Dumnezeu . Toate lucrurile au fost facute prin EL si nimic din ce a fost facut n-a fost facut fara EL…Si  Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi plin de Har si de Adevar .  Si noi am privit Slava Lui , o slava intocmai ca slava singurului Nascut din Tatal ” ( Ioan 1: 1-3 , 14 ).
Sem a fost unul dintre fiii lui Noe , iar Dumnezeu S-a declarat fatis ca fiind Dumnezeul lui Sem: “ Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul lui Sem  ( Gen. 9: 26 ) ” . Din aceasta linie genealogica a lui SEM au iesit mai apoi Abraham, Itzak si Iaakov, iar in final a luat fiinta poporul Israel ( vezi Gen 11: 10-26 ). Prin urmare,  nu este de mirare ca Cel Atotputernic Se prezinta mai tarziu si ca Dumnezeul lui Israel ( v. Exod 3: 6 , 18 ; 5 : 1 ) .
Domnul Isus Christos a provenit din urmasii lui Sem ( v. Luca 3 : 23-26 ). Din acest motiv Dumnezeu a spus : “ Binecuvantat sa fie Domnul, Dumnezeul lui Sem !”  , deoarece intentiona sa Se reveleze lumii intregi prin acesta si prin samanta Lui.  SEM inseamna pur si simplu “ n u m e ‘ , insa exact aceasta semnificatie a NUMELUI  sau include un adevar profund : NUMELE  lui YESHUA  este mai presus de orice nume , EL este Cel despre care apostolul Petru a spus : “ In nimeni altul nu este Mantuire , caci nu este sub cer niciun alt NUME  dat oamenilor in care trebuie sa fim mantuiti ( Fapte 4 : 12 ). Isus Christos este asadar Mesia Israelului in primul rand, asa ca cine este antisemit este si anticristic.
    4 . Ostilitatea fata de evrei sau critica sanatoasa la adresa Israelului?
Ostilitatea fata de evrei ( antisemitismul ) nu trebuie confundata cu critica obiectiv- argumentata la adresa Israelului. Cea din urma este cu siguranta necesara . Sfanta Scriptura insasi critica poporul evreu , Domnul Isus si chiar apostolii au facut-o. Israel greseste si astazi in multe dintre deciziile sale , iar respingerea Mesajului Scripturii de catre evrei nu poate fi nicidecum aprobata sau tolerata. Persecutia evreilor ultraortodocsi indreptata impotriva credinciosilor in Mesia este fara doar si poate dusmanie fata de Dumnezeul care le reprezinta credinta. Pacatele poporului Israel sunt la fel de grave inaintea Celui Sfant intocmai ca acelea ale unei alte tari sau ale unui alt popor.  Totusi , noi ca si mesianici ( cand spun mesianic te includ si pe tine,  drag frate in Yeshua,  care nu esti evreu sau nu apartii unei Congregatii Mesianice , insa esti crestin convins si iubesti Israelul ) , trebuie sa sustinem Israelul , deoarece Domnul Insusi pastreaza trainic Legamantul cu acest popor.  De dragul Celui care a luat locul printre evrei si ne-a rascumparat din robia pacatului, trebuie abordata  o pozitie clara de partea Israelului: “ Din pricina Casei Domnului , Dumnezeului nostru , fac urari pentru fericirea ta .” ( Psalm 122: 9 ).
Carsten Peter Thiede a facut odata o afirmatie – destul de retorica dar atat de adevarata. Se merita sa meditezi  la ea : “ Domnul Isus si originile Crestinismului sunt evreiesti – chiar vrem sa negam acest adevar istoric ?

Bibliografie :
1. BIBLIA – versiunea Cornilescu , GBV , King James , Hebrew Scriptures .
2..Gibert A, Adunarea Dumnezeului Celui Viu , Gute Botschaft, Dillenburg , West Germany, 1990.
3.  Konig Friedhelm ,  Despre tine este vorba , Editura Lumina Lumii , 1989.

( Eseu de  argumentatie de Otniela – Daniela Onu ; Bucuresti – Decembrie 2011 )

Anunțuri

44 de răspunsuri la ” Greseala ” de neiertat a evreilor

 1. Stevan Shepard zice:

  Your article is truly informative. More than that, it’s engaging, compelling and well-written. I would love to see more of this kind of great writing any site. It s hard to find an empty place your site and this shows me you are very good. Otniellabattzion you ve done the best work here. Keep it strong !!!!
  Have a wonderful New Year ! God bless Israel !

  • Stevan , Shalom in the Name of our Lord , Yeshua The Saviour ! Thanks very much for coming and reading , and also for your beautiful words full of good estimation.
   May all the Glory be given to our Lord ! Have a very blessed year – full of Adonai Presence – too.
   Bless you with a special Joy , in The Holy Spirit !

 2. Matei Claudiu Arghire zice:

  Foarte bun eseul dvs ! Foarte bine documentata si prezentata argumentarea ! Sunt intru totul de acord cu cele afirmate. Cred ca Antichristul va fi foarte asemanator cu Hitler , poate ceva mai viclean.

  • Multumesc pentru apreciere , Claudiu ! Desigur , forma pe care o va ” imbraca ” fiul pierzarii va fi una mult mai aspra si rea , va fi de-a dreptul luciferica. Insa, copiii Domnului nu trebuie sa se teama. Teama nu vine de la Dumnezeu , ea are o alta sursa ( desigur nu vorbim despre teama sfanta ) si cei ce sunt ai lui Yeshua , Fiul lui Dumnezeu, nu trebuie sa se infricoseze , EL A BIRUIT LUMEA ! Glorie Fiului ! Sa ne straduim sa fim cu Domnul in timpul Necazului cel Mare, Domnul cu siguranta Isi va intinde Aripile peste noi in timpul acestor urgii care vor veni peste lumea apostata.
   Sa fii binecuvantat din Sion !

 3. Phill C. Gates zice:

  my ideas are not the varied as yours but this article change minds . it s very well – written and argued and very contemporary too. happy new year otniella !!!! good writer !!!!!!

 4. Mihai Costea zice:

  Este un foarte bun eseu , foarte bine argumentat. Si eu il gasesc foarte reusit . Felicitari !

  • Multumesc , Mihai ! Dumnezeul lui Israel sa te binecuvinteze acolo unde esti. Sa fii o lumina pentru Yeshua in tara lui Shakespeare. Adonai sa-i binecuvinteze pe toti prietenii tai evrei.
   Fii binecuvantat din Sion, cu mult Shalom !

   • Mihai Costea zice:

    Amin. Dumnezeu sa fie cu mine. Sa -mi dea EL putere sa-L marturisesc tuturor, mai ales colegilor mei evrei. Sarut mana de raspuns Otniela. Dumnezeu fie cu D-voastra zilnic. Shalom Israel !

 5. Cristina Sitaru Stoian zice:

  Foarte buna argumentare, Otniela. Este un articol TARE. Cred ca l-am ciitit de aproximativ trei ori, mi l-am scos si la imprimanta sa-l dau la doua prietene din biserica. Sper ca n-am facut rau , ele nu au computer.
  Dumnezeu sa va binecuvinteze din Sion ( am invatat si eu formula acesta de salut … imi place foarte mult ).

 6. Kerrie Brukner zice:

  Praise the Lord for this strong artcle Otniella ! Very interesing , good for you .
  Go on in the Name of our Lord ! God bless Israel His inheritance forever !

 7. Kerrie Brukner zice:

  I wish you , Otniella and all the messianic jews here this site SCHABBAT SHALOM U MEVEVORACH ! Bless you all in the Name of Yeshua ha Meshiach !!!!!

 8. iancu zice:

  nu cea mai mare “ greseala “ a evreilor este; aceea ca sunt evrei .NU NU ..
  SUNT EVREI PENTRU CA ASA S-AU MOSTENIT,prin saminta nasteri.
  ..’.in tine si semintia ta voi binecuvinta toate familiile pamintului.’
  .experienta de la eden la ierusalim ,ne invata aceasta.
  nu-i un lucru de apucat sa fi evreu,STEAUA VOASTRA NE ARATA noua ne evreilor ALTCEVA.!

  • iancu , Shalom ! Ma bucura cuvintele Dvs. Incurajarea si consolarea sfanta au fost intotdeauna cele mai frumoase roade ale faptelor traite cu Puterea Credintei. Steaua noastra trebuie sa arate intotdeauna spre STEAUA RASARITA DIN YAKOV ! Glorie Lui in veci !
   Cu siguranta , nu este un lucru de apucat sa fii evreu, dar nu este deloc un lucru de apucat sa fii copil al lui Dumnezeu , prin Jertfa lui Yeshua. Glorie Lui ! Nu exista Mantuire in afara Lui ! Numai EL ESTE CALEA , ADEVARUL si VIATA ! Fie ca rolul de LUMINA Sfanta pentru toate neamurile, in Yeshua Ha Mashiach , sa insoteasca mereu destinul evreilor mesianici.
   Sa fiti binecuvantat din Sion !

 9. Albert Kindberg zice:

  Bun eseu fiica a lui Iaakov . tine -te bine tot asa inainte. Ani maamin…Melekh Meshiah. Amen ha Yaha !!!!!!

 10. I simply want to tell you that I am just all new to blogging and honestly savored you’re web site. Almost certainly I’m want to bookmark your website . You definitely come with excellent writings. This article is wonderful. Keep on doing Otniella. God bless !

 11. arpi zice:

  Articolul este foarte ordonat si obiectiv, imi place felul cum descrii si prezinti pas cu pas ideile si adevarul.
  M-a intristat la inceputul articolului tau, faptul ca unii fac glume proaste, chiar nu isi are locul, intr-un om care are bun simt. Sincer nu-mi plac glumele si mai ales glumele rautacioase. Va da insa fiecare socoteala, inaintea Lui Adonay, pentru fiecare cuvant nefolositor rostit.

  Vreau sa te incurajez::
  -spunea Yheshua ucenicilor la un moment dat ca: Robul nu este mai mare decât stăpânul său.” Dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi.
  Cine este Yheshua? Este Fiul Lui Dumnezeu pe o parte ce priveste divinitatea, iar de partea cealalta este Fiul omului venit in trup prin poporul evreu. Daca este ura si ostilitate fata de acest popor este indreptata direct spre Adonay. Pentru ca pe orice om urasti sau dispretuiesti defapt ofensezi direct pe Adonay pentru ca omul a fost creat dupa chipul si asemanarea SA. Iata un argument suficient sa arate ca ura si dispretul nu are loc pt cel care Il cunoaste pe Adonay cu adevarat. Cuvantul Lui Yheshua in rugaciunea lui in Iohanan (scuze daca nu am scris corect numele) „Tata nu Te rog sa-i iei din lume, ci sa-i pazesti de cel rau „.
  Sunteti un popor minunat si multi nu vad asta din cauza intunericului. Fiti binecuvantati.

 12. Excepţional articol!
  Şi chiar este incredibil cum unii dintre „creştini” îi urăsc pe evrei uitînd pur şi simplu că Iisus a fost el însuşi, evreu şi că a spus: eu am venit să plinesc legea, nu să o stric!
  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=5

 13. Filip zice:

  Va multumesc Otniela ! Acest articol a lucrat convingere in mine ca pentru a fi placut lui Dumnezeu trebuie sa fac ce spune El si sa iubesc ce iubeste El. Sa actionez ca El , in voia Lui cu smerenie, si sa ma departez de orice extrema de ura.
  El sa ne dea tuturor iubirea Lui, cu mult mai mult daca ne numim crestini. Amin. Cu-adevarat sa fim!

 14. Luigi zice:

  Shalom . ” De dragul Celui care a luat locul printre evrei si ne-a rascumparat din robia pacatului, trebuie abordata o pozitie clara de partea Israelului: “ Din pricina Casei Domnului , Dumnezeului nostru , fac urari pentru fericirea ta .” ( Psalm 122: 9 ).”
  Multumesc Otniela. Aveam nevoie sa aud acest lucru. Dumnezeu mi-a vorbit mult prin acest articol. Sa va fie rasplatita munca cu roada insutita !

 15. Viviana zice:

  Salom. Otniela, am citit acest articol dintr-o rasuflare si vreau sa va felicit pentru aplombul Dvs in argumente , pentru siguranta cu care manuiti ideile. Insa nu ma pot opri sa nu afirm, ca psiholog de profesie, ca antisemitii sunt oameni frustrati , care au o probleme nevindecate in subconstientul lor ( resentimente si ura ) si care refuleaza prin aceasta ura psihopatologica. Hitler a fost un asemenea temperament si multi alti antisemiti si xenofobi. Majoritatea colaboratorilor lui Hitler au avut probleme grave la nivelul psihicului , cu stari grave de patogenie schizofrena. As vrea sa fiu inteleasa, nu le scuz boala. Incerc doar sa dau o explicatie medicala ” problemei ” lor.

  • arpi zice:

   Shalom…ati subliniat bine ca si specialist in domeniu dar ce as completa este ca acestori stari de boala se adauga si ocultismul pe care este construit ideologia lor, iar in spatele ocultismului e cel rau, care uraste acest popor, dar cum vedem aceasta ura se manifestra si intre alte etnii, natiuni, popoare, triburi sau chiar de la individ la individ.Numai Dumnezeu este Cel care ne Vindeca si ne umple cu Dragoste.

   • Albert Kindberg zice:

    @ Desigur arpi , ura se manifesta in orice etnie. Insa nu cred ca au existat Auschwitzuri ale caror cuptoare sa miroase mai greu si nici Hitleri mai infricosatori decat le-a fost dat evreilor sa cunoasca pe pielea lor.
    Bine ca Il avem pe adevaratul Mesia. Numai El poate face pace si poate introna linistea in mijlocul popoarelor. Si o va face in Imparatia mileniala de Pace. U `bracha umevorah.

   • arpi zice:

    Da, asa este. Insa ce ati subliniat in raspunsul dumneavoastra am exprimat prin alte cuvinte si anume faptul ca in spatele urii fata de acest popor se afla cel rau. Asemenea acte de cruzime si dezgust, nici nu am alt vocabular sa ma exprim mult mai clar, nu putea veni decat direct de la cel rau si sunt destui care il slujesc pe el. Ce sa mai zic cand ajunge la putere o asemenea persoana? Insa cand omul seamana vant, culege furtuna. Uitati-va la cum a sfarsit acest individ, nu vreau sa-i scriu numele, care nu a avut mila nici fata de poporul lui si a trimis propria armata spre nimicire. Cititi Psalmul 73 si in special versetul 17-20 …am luat seama la soarta de la urmă a celor răi. Da, Tu-i pui în locuri alunecoase şi-i arunci în prăpăd Cum sunt nimiciţi într-o clipă! Sunt pierduţi, prăpădiţi printr-un sfârşit năprasnic. Ca un vis la deşteptare, aşa le lepezi chipul, Doamne, la deşteptarea Ta!

  • Ibanescu Rodica Alice zice:

   Shalom. Mare dreptate aveti Viviana ! Dumnezeu sa va binecuvinteze. Antisemitii si sovinii sunt oameni nefericiti.

   • Ibanescu Rodica Alice zice:

    Un articol care trezeste la o profunda analiza de noi insine! Sunt de acord ca toti crestinii din orice cult ar trebui sa il citeasca. Dumnezeu sa va binecuvinteze , Otniela !

  • Anca Gore zice:

   De acord cu cele afirmate de Viviana mai sus. Dumnezeu sa va binecuvinteze !

 16. Raymond Amster zice:

  Good article Otniella !!!! Keep doing your job for Elohim. We pray each day for you and our brothers in Romania here in Holland . bless you in Yeoshua s holy NAME your brother Raymond.

 17. Marian Chioveanu zice:

  Bine spus Otniela ! Dumnezeu sa va binecuvinteze acesta nobila misiune. Va citim aici in USA .. noi crestinii care iubim Israelul si ne rugam pentru pace intre zidurile Ierusalimului. shalom.

 18. Corina Ottman zice:

  Graitor articol draga Otniela ! Dumnezeu sa se indure si de antisemiti si de impotrivitori iar Israelului sa – i dea Shalom in Mesia.

  • un ucenic zice:

   @ sora Corina.
   Dumnezeu sa se indure si de antisemiti si de impotrivitori iar Israelului sa – i dea Shalom in Mesia.

   shalom . de cand urmaresc acest blog al sorei noastre Otniela , viziunea mea s-a schimbat mult , .pot sa spun ca inteleg mai bine anumite lucruri si vad lucrurile mai corect dpdv biblic conform cu planul lui Dumnezeu pentru evrei si neamuri care suntem chemati cu toti la salvarea prin Domnul Iesua Mesia.

  • Bertolino zice:

   Foarte bun articol ! ati fost in acord cu sarbatoarea dvs Purim. Va felicit , distinsa Doamna pentru activitatea cuprinzatoare de pe acest blog. Si pentru mine , nu mai putin pentru altii sunteti o curiozitate …un evreu care si-a parasit credinta mozaica pentru a crede in Mesia goimilor…este extraordinar !
   De fapt mesianitatea in ce consta ? Cat la 100 se pastreaza si cat se da laoparte ?

   • Bertolino , Bun Venit pe acest blog ! Va multumesc pentru apreciere insa cred ca ar trebui sa fac o precizare. Nu sunt o evreica ” care si-a parasit credinta mozaica pentru a crede in Mesia goimilor ” , ci sunt o evreica mesianica , nascuta si crescuta in Crestinismul protestant.
    Daca doriti sa aflati intr-adevar in ce consta Mesianitatea , ” cat la suta se pastreaza si cat se da laoparte ” , atunci ramaneti aproape de acest blog si va asigur ca veti descoperi lucruri noi si interesante.
    Sa fiti binecuvantat din Sion cu mult Shalom !

 19. Dragi Prieteni ,
  un calduros Shalom si multumiri pentru frumoasa Dvs participare la acest topic. Sunteti bineveniti in continuare cu noi comentarii pe marginea subiectelor in dezbatere. Fiti binecuvantati din Sion !
  Dear Friends,
  a very warm Shalom for all of you. And many thanks for your taking part this topic. You are welcome further on with new comments about the the items that are on. Many blessings from Zion !

 20. fraternity zice:

  I liked this posts. God bless you Otniella, daughter of Zion. May God bless Israel!Schallom!

 21. magdalena zice:

  Shalom Otniela Bat Tzion. De acord cu ceea ce sustineti despre evrei. Nici eu nu agreez rasistii.

 22. NanaBuster zice:

  Hi, Shallom, dear Otniella!!!!!!! So wonderful I was able to find your site. May God of Israel bless you and all messianic jewish everywhere!!!!!

 23. ania zice:

  foarte fain comentariu, shalom!

 24. laur_vojan zice:

  Bun textul! Shalom la voi toti evreii mesianici.

 25. Daniel Z zice:

  excelent articol!! Va felicit pt intuitie si analiza.shalom.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s