Cel de-al Treilea Templu… ( 2 ) – Re


Cel de-al trelea Templu

    O iluzie sau o certitudine ?

            Este necesară construirea celui de-Al Treilea Templu?

Reconfirm în cele ce urmează câteva dintre motivele biblice care pledează, în mod indiscutabil,  pentru  un  veridic  al Treilea Templu la Yeruşalayim:
1. Conform celei de-a doua Scrisori către Tesaloniceni, falsul Mesia trebuie să se aşeze într-un Templu deja existent. Rabi Şaul ( apostolul Pavel  ) scrie că acest stăpânitor monstruos  se va înălţa ,,mai presus de tot ceea ce se numeşte Dumnezeu, sau de ceea ce este vrednic de închinare. Aşa că se va aşeza în Templul lui Elohim, dându-se drept Dumnezeu.” ( 2 Tesaloniceni 2:4 ).
După mai mulţi exegeţi creştini,  acest Templu despre care vorbeşte rabi Şaul nu poate fi Biserica ( Templul spiritual al lui Yeşua ). Pasajele în care prin Templu, se face referire  la templul spiritual, Biserica, îndrumă către o remarcă directă adresată credincioşilor, asa cum este cazul în textul din 1 Corinteni 3: 16, ,, Nu ştiţi că  voi sunteţi Templul lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte in voi?” sau din 2 Corinteni 6 : 16  – ,,Cum se împacă Templul lui Dumnezeu cu idolii? Căci noi suntem Templul Dumnezeului Celui Viu, cum a zis Dumnezeu,  Eu voi locui şi voi umbla in mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor şi ei vor fi poporul Meu.”  Deoarece această completare care indică spre Biserică , Trupul lui Mesia,  lipseşte din textul din 2 Tesaloniceni 2: 4, putem presupune că apostolul se referă la un Templu fizic din Ierusalim, care încă exista în momentul scrierii Epistolei către Biserica din Tesalonic. În plus,  este imposibil ca Antihrist să se aşze în Biserică , deoarece în aceasta locuieşte şi domneste Duhul Sfânt.        
2. Profetul Daniel scrie în Cartea sa despre cea de-a 70- a săptămână – anul în care domnitorul antihristic  care va veni, va încheia un legământ cu Israel pentru 7 ani , ,,După aceste 62 de săptămâni, Unsul va fi stârpit şi nu va avea nimic. Poporul unui domn care va veni, va nimici Cetatea şi Sfântul Locaş şi sfârşitul lui va fi ca printr-un potop. Este hotărât că războiul va ţine până la sfârşit şi împreună cu el şi pustiirile. El va face un legământ trainic cu mulţi timp de o săptămână , dar la jumătatea săptâmanii va face să înceteze jertfa şi darul de mâncare şi pe aripa urâciunilor idolesşi va veni unul care pusiteşte , până va cădea asupra celui pustiit prăpădul hotărât” ( Daniel 9: 26-27) . În versetul 26 este este vorba despre moartea pe cruce a lui Yeşua, a Unsului: ,, nu va avea nimic .” Acest verset indică împlinirea profeţiei  că la moartea Sa,  Mesia  nu va mai avea absolut nimic ( de ordin pământesc )  şi pe nimeni ( toţi îl vor părăsi, chiar şi aceia care i-au fost apropiaţi ). Dezbrăcat de orice demnitate umană, trădat de ucenicii fricoşi, tăgăduit, respins de popor, părăsit  chiar şi de Tatăl Ceresc pentru câteva momente de agonie, Domnul Hristos a fost îndepărtat cu violenţă de  tot ce Ii aparţinea.
Peste doar 30 de ani de la această dramă cosmică,   romanii au venit şi au distrus oraşul sfânt si, ca şi când n-ar fi fost suficient, au nimicit  întreg Locaşul Sfânt ( Cel de-Al Doilea Templu ) ca un potop  ( v. 26 ).  ,, Domnul care va veni” , din versetul 26,  este domnitorul antihristic ( un Mesia fals ) care urmează să vină la cârma întregii lumi.  Conform versetului 27 , acesta va încheia cu Israelul un legământ de pace  timp de 7 ani. Este foarte posibil ca în această perioadă să fie reconstruit Templul de la Ierusalim, deoarece în acest pasaj sunt amintite ,,jertfele şi darurile de mancare.” Aceasta ar putea însemna că Templul va fi reconstruit în prima jumătate a celor 7 ani ( sau poate chiar mai devreme ). Primul Locaş Sfânt, din versetul 26 este distrus , acum însă apare unul nou, care este amintit în versetul 27. După finalizarea şi inaugurarea noului Templu, Antihrist care va stăpâni din Yeruşalayim , se va aşeza în Locaşul cel Sfânt, şi se va autoproclama dumnezeul poporului Israel. “ Urâciunea pustiirii “ va consta printre altele în faptul ca profetul fals “  va construi o icoană a domnitorului antihristic pe care o va aşeza în viitorul Templu, ,, pe aripa urâciunilor idoleşti.”
Când vorbeşte despre zilele din urmă, Domnul Mesia face referire şi la acest pasaj din Daniel: “ Evanghelia aceasta a Împărăţiei va fi propovăduită în toată lumea ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor.  Atunci va veni sfârsştul. De aceea, când veţi vedea,  urâciunea pustiirii  despre care a vorbit proorocul Daniel aşezată în Locul Sfânt – cine citeşte să înţeleagă ! …” ( Matei 24 : 14-15 )

Locul celui de-al Treilea Templu

Din pasajul profetului Daniel 12: 1 , 9-13,  rezultă că prin  urâciunea pustiirii „ nu se face referire la distrugerea Templului de atunci , ci este vorba despre Necazul cel Mare şi despre icoana idolatră din vremea sfârşitului.
3. În Apocalipsa lui Isus Mesia este amintit textual un Templu,  cu altar şi cu închinătorii aflaţi în interiorul lui, în Cetatea Sfântă ( Ierusalim ). Toate acestea nu pot fi înţelese decât literal : ,, Apoi mi s-a arătat o trestie asemenea unei prăjini şi mi s-a zis : Scoală-te şi măsoară Templul lui Dumnezeu, altarul şi pe cei ce se închină în el. Dar curtea de afară a Templului las-o la o parte , nemasurată , căci a fost odată a neamurilor, care vor călca în picioare Sfânta Cetate 42 de luni. Voi da celor 2 martori ai mei să proorocească îmbrăcaţi în saci 1260 de zile “ ( Apocalipsa 11: 1-3, Luca 2 : 25-37 ).
Templul şi Altarul trebuie întelese ca atare , la fel ca şi închinătorii. Este vorba despre acei evrei care în timpul Necazului –cel –  Mare se vor întoarce cu toată inima lor spre Dumnezeul lui Israel. În acele vremuri teribile ce vor devasta întreaga lume , Israelul va fi persecutat cu o cruzime fără precedent de către  neamuri. Este o afirmaţie a lui Chaim Richman ( pomenit în episodul nostru anterior ) care trebuie să ne atragă  in mod deosebit atenţia , şi anume aceea că urmaşii seminţiei preoţeşti sunt deja pregătiţi pentru “slujba divină.”Este interesant de observat faptul că seminţia preoţească a evreilor poate fi astăzi identificată din tribul lui Levi, spre deosebire de aproape toate celelalte seminţii  aparent pierdute. De ce a lăsat Domnul ca lucrurile să se aranjeze  astfel? Motivul este simplu : pentru a putea exista şi funcţiona un viitor Templu este necesară o seminţie legitimă a preoţilor.
Tot aşa cum evreii s-au întors şi încă se întorc în patria lor, iar Ierusalimul a ajuns din nou în stăpânirea lor, se va ajunge , după părerea celor mai mulţi cercetători sinceri ai cărţilor apocaliptice, şi la reconstruirea Templului la inceputul  Necazului –  cel – Mare. Toate aceste evenimente sunt indicii clare că Yeşua Ha Maşiach este pe punctul de a reveni foarte curând. Maranatha! Vino, Domnul nostru!

( Comentariu  argumentat de Daniela Reghina Onu; revăzut în Septembrie 2019 )

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreică mesianică
Acest articol a fost publicat în Cultura si civilizatie iudaica, Studii biblice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Cel de-al Treilea Templu… ( 2 ) – Re

 1. un ucenic zice:

  haleluiah! vine Domnul Ieshua si se termina cu toata alergarea noastra. El vine sa-i ia la El pe cei ce sunt gata. maranata!

 2. Arlette Şerban zice:

  Şalom Otniela. Am citit că evreii au pregătit tot ce trebuie, mai au de ridicat zidurile. Cred că nu mai este mult şi vine Domnul Isus. Cum ar trebui să trăim ca să avem parte de Răpire?

 3. Adrian Boluda zice:

  Excelent articol, felicitările mele! Sunt de acord cu afirmaţiile dvs. sărutmâinile

 4. Victor 758 zice:

  Şalom. Faină analiză, Domnul să vă binecuvânte!

 5. Anca Gore zice:

  Doamne ajuta – ne sa fim gata pt venirea Ta. Nu vin vremuri usoare si lumea e din ce in ce mai rea. Sa ne purtam cu multa intelepciune in orice tip de relatie si sa tinem la Cuvintul adevarului intotdeauna, orice ar veni. Amin, Maranata!

 6. Amedeo Roth zice:

  Nu cred ca noi evreii ne mai dorim templul. Ce sa facem cu el? să sacrificăm iar animale??

  • Templul nu presupune doar sacrificarea animăluţelor, domnu’ Amedeo. L-a început el s-a vrut a fi Casa lui Elohim. Este vorba de un Lăcaş sfânt în care trebuia să Se descopere Slava Lui minunată. Din perspectiva aceasta – a regelui David şi a fiului său, Şlomo – trebuie privită necesitatea construirii unui al Treilea Templu la Ierusalim. Că lucrurile vor merge într-o altă direcţie, nedorită, dar cunoscută de profeţii Tanakh – ului ( v. profetul Daniel în Cartea lui, capitolul 9 ) este o altă problemă, care îl va implica pe Mesia cel fals ( numit de creştini Antihrist ). Iar construirea acestui Templu nu ţine de noi, dacă vrem sau nu vrem, dacă ne place sau nu ne place sacrificarea taurilor şi mieilor. La timpul hotărât de Sus, acest lucru se va întâmpla, deoarece Scriptura nu minte niciodată. Vă invit să citiţi Carţile lui Daniel, Zakharia şi Ezekiel, pentru a vedea dacă cele afirmate pe acest blog sunt interpretări clare ( sau nu ? ) ale profetismului biblic. Să fiţi binecuvântat din Sion. Şana tovah!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s