MOISE

( circa sec al X III -lea  inainte de  Yeshua Christos )

Moise ( (în ebraică משה, Moshe, citit Moșe cu accentul pe „e”) a fost profetul si legiuitorul care a condus poporul evreu pana la hotarele  Pamantului Fagaduintei , un personaj cheie in aparitia Iudaismului si intemeietorul natiunii iudaice. Singura sursa de informare in legatura cu viata lui o reprezinta ultimile 4 carti ale Pentateuhului , care conform traditiei iudaice au fost scrise de Moise , la Porunca lui Dumnezeu.
S-a nascut in Egipt in vremea cand israelitii erau sclavii faraonului. Parintii lui au fost Iochebed si Amram , din tribul lui Levi. Tocmai atunci, in chiar timpul vietii micutului Moshe , faraonul daduse ordinul ca toti copiii de sex masculin nascuti din randul evreilor sa fie inecati in apele Nilului. Moshe era al treilea copil la parinti , avand un singur frate mai mare , Aaron ,  si o singura sora , Miriam. Pentru a-i salva viata  mama lui l-a ascuns in stufarisul de pe malul raului , intr-un cos de nuiele , lasand-o pe Miriam de paza in apropiere ca sa vada ce soarta il astepta pe bietul copilas. Din fericire a fost descoperit de fiica faraonului  care s-a hotarat sa-l adopte,  punandu-i numele de Moshe sau Mosheh ( Moise ) , care inseamna “ cel scos din apa.” Oricare ar fi originea numelui sau  ( care reuneste ,  se pare, caracteristici ale vechilor culturi egipteana si evreiasca ), istoria vietii lui Moise ocupa un loc de seama in Biblie , el fiind cel mai de seama dintre vechii profeti evrei,  si al doilea evreu ( dupa Yeshua Ha Mashiach ) din intreaga Istorie. Datorita acestei figuri marcante si-au facut loc in viata oamenilor grija fata de cei nedreptatiti , idealismul, speranta , un sistem de legi care le-a permis evreilor sa supravietuiasca , mai intai in desert, timp de 40 de ani , iar apoi in palate durate din piatra si marmora. Prin intermediul lui Moshe , Dumnezeu a ajuns sa conduca omenirea. Moshe insa era incet la vorba, asa  incat s-a bizuit pe darul cuvantarii de care avea parte fratele sau , Aaron.
Moise a fost print ( fiul adoptiv al fiicei lui faraon )  insa dupa ce a omorat un egiptean care lovea sclavii evrei , el a fost nevoit sa  fuga,  si s-a ascuns in Tara Madian, in casa preotului madianit Ietro. Acolo a cunoscut-o pe fiica preotului, Tipora, cu care s-a insurat. A ramas multi ani in acesta tara, ca un uitat de lume si de Dumnezeu, pana intr-o zi cand  aflandu-se in pustietate cu oile , a avut o teofanie:  Dumnezeu i S-a aratat din mijlocul unui rug in flacari  si  i-a poruncit sa se intoarca in Egipt ca sa –si salveze poporul din aspra robie.
Moise care avea acum 80 de ani , s-a reintors in Egipt si  impreuna cu Aaron s-au dus la faraon ; dar acesta a refuzat sa-i elibereze pe israeliti , chiar si numai pentru a se duce in desert ca sa se inchine Dumnezeului lor, amenintandu-i  ca-i va oprima mult mai mult. Insa Dumnezeu , care Si-a iubit intotdeauna Poporul  – si  astazi il iubeste la fel de mult –  l-a ocrotit cu Brat puternic  si  i-a lovit pe acesti egipteni aroganti si idolatri cu zece plagi, fiecare dintre acestea fiind vestita mai dinainte lui faraon , de catre Moshe si de catre Aaron. Insa numai dupa ce asupra Egiptului s-a abatut a zecea si cea mai cumplita plaga,  care i-a ucis pe toti nou – nascutii egipteni,   s-a indurat si faraonul sa asculte ruga lui Moise si a fretelui sau. Totusi , in ultima clipa s-a razgandit ( nu putea accepta sa piarda o mana de lucru , asa de ieftina ) si a strans o armata numeroasa cu care avea sa-i  urmareasca intr-un mod feroce si nesabuit  pe copiii lui Israel, care intre timp ajunsesera la Marea Rosie in drumul lor spre desertul Sinai ( Marea Rosie in Ebraica inseamna Marea Stufului ; din punct de vedere geografic , este greu de crezut ca israelitii ajunsesera la Marea Rosie din timpurile noastre , ci mai curand la acea fasie de apa aflata in partea de apus a Sinaiului ). Israelitii au fost salvati de Puterea Lui Dumnezeu , cand Moshe si-a indreptat toiagul spre apa si marea s-a despartit in doua , lasandu-i  pe fiii lui Abraham  sa treaca.  Dar cand faraonul s-a aventurat pe aceeasi cale , marea s-a inchis asupra lor. Aceasta desfasurare a evenimentelor , cunoscuta si sub numele de Iesirea , s-a intiparit adanc in memoria evreilor , ramanand un adevar fundamental in intemeierea natiunii iudeo – israelite.
Dupa numai cateva saptamani , israelitii care erau in numar de vreo 600.000 de barbati , impreuna cu familiile lor , au ajuns la Muntele Sinai , a carui localizare exacta a ramas necunoscuta , pana in ziua de azi.  Aici s-a petrecut al doilea mare aveniment traumatizant pentru Moshe si liderii religiosi ai poporului. Dupa 3 zile de purificare a intregului popor , Moise urca pe munte si aici Dumnezeu ii da Cele 10 Porunci scrise de Degetul Sfant al lui YHWH  pe doua table de lut.  Moshe a fost un om dedicat lui ADONAI , de aceea a ramas 40 de zile si 40 de nopti in varful muntelui primind intreaga legislatie cuprinsa in Torah , in Pentateuch. Conform traditiei iudaice , tot acum el ar fi primit si legile transmise oral ( Legea Orala ). Incredintarea Legii Orale s-a realizat din generatie in generatie, un proces neintrerupt timp de aproape 15 secole , pana cand , in sfarsit , a fost prinsa si codificata in Mishna. Poporul insa nu i-a fost credincios marelui profet. Crezand ca liderul lor nu se va mai intoarce la ei , evreii l-au silit pe Aaron sa le permita  un vitel de aur caruia sa i se inchine , ca sa fie in rand cu toate popoarele din jur.  Oare ce va fi trait acest om a lui Dumnezeu in sufletul sau cand , dupa 40 de zile  de maxima Revelatie ,  coborand in vale  i-a vazut pe evrei dansand in jurul  vitelului de aur?  In sfarsit , poporul se caieste , iar profetul se roaga la Dumnezeu sa nu –i pedepseasca pe copiii lui Israel pentru pacatul lor idolatru , el urcand  inca o data pe munte ca sa primeasca inca un rand de Table acolo. Dupa cea de-a doua coborare Moshe i-a pus pe copiii lui Israel sa construiasca un Sanctuar pentru a adaposti acolo Tablele Legilor ( evreii trebuiau sa constientizeze ca aveau un Dumnezeu Concret). Acesta a devenit locul de desfasurare al ritualului israelitilor ( mutat ulterior in Templul din Ierusalim ), unde poporul isi dedica  ofrandele. Cel ce a fost investit ca mare preot a fost Aaron , care trebuia sa vegheze asupra oficierii si pazirii cultului.
Datorita neascultarii lor evreii au ramas in desert la Kadesh Barnea inca 30 de ani sub carmuirea lui Moise. In tot acest timp profetul lui Dumnezeu s-a confruntat cu o serie de crize si chiar cu rascoale. A fost un om teribil de incercat asa cum au fost toti oamenii mari ai lui Dumnezeu. Insisi fratele si sora lui i-au pus la indoiala dreptul de a-i carmui , necredinta pentru care au fost pedepsiti de Cel Preainalt . Apoi o dezastruoasa revolta condusa de Core , a dat expresia cea mai inalta a contestarii de catre popor a autoritatii sale, dar rasculatii au fost pedepsiti din nou de Dumnezeu , asa cum bine ne arata pasajul din Bamidbar ( Numeri ) capitolul 16 . Un grup de reprezentanti trimisi sa spioneze in tara Canaan s-au intors cu vesti dintre cele mai rele,  iar ca reactie evreii si-au pierdut din nou credinta, si din  cauza fricii au cazut in idolatrie. Din nou poporul a scapat fara sa fie pedepsit doar pentru ca Moshe a pus o vorba buna pentru ei la Dumnezeu. Conform poruncii divine , niciunul dintre cei care iesisera din Egipt nu au supravietuit ca sa intre pe Pamantul Fagaduintei . Aceeasi soarta i-a lovit si pe cei 3 frati-lideri.  Moshe n-a ascultat de porunca lui Adonai de-a scoate apa din stanca prin puterea vorbei , si mult prea dependent de  toiagul sau,  prin care Adonai S-a proslavit deseori,   a lovit stanca cu furie.  Aaron si Miriam au murit in timpul calatoriei , foarte aproape de Eretz Israel, iar lui Moshe nu i s-a ingaduit sa mearga pana la hotarele Pamantului Fagaduintei .     
Intreaga poveste a celui mai de seama profet biblic al tuturor timpurilor poate fi citita in ultimile capitole din Devarim. Inainte sa moara i-a adunat pentru ultima oara pe israeliti , si ca un tata protector le-a transmis inca o data Legile,  le-a dat ultimile sfaturi si recomandari.  Cand i-a venit vremea sa moara la 120 de ani  ( varsta intrata in normalitate in Planul lui Dumnezeu pentru om  ) Moise s-a suit pe muntele Nebo , de unde a putut cuprinde cu privirea intreg Pamantul Fagaduintei , dorind  pentru ultima oara,  sa –si  vizualizeze intregul sau vis pentru care parasise onorurile si favorurile vietii pamantesti. Torah ne spune ca vederea ochilor nu-i  slabise iar vigoarea nu i se pierduse. Omul lui Dumnezeu trebuia sa plece la Dumnezeul Sau, la Marele EU SUNT , si trebuia invatat cum sa moara. Cred ca asistam la un gest de o tandrete extraordinara , Dumnezeul infricosator al lui Israel, YHWH Insusi,  il dadaceste ca o mama grijulie  pe Moshe, invatandu-l cum sa se culce la pamant ca sa poata muri. Cat de adevarate sunt cuvintele Bibliei atunci cand ii traseaza , in cateva cuvinte , destinul vietii parcurse : “ In Israel nu s-a mai ridicat profet ca Moshe , pe care Domnul sa-l fi cunoscut Fata in fata. Niciunul nu poate fi pus alaturi de el, in ce priveste toate semnele si minunile pe cari L-a trimis Dumnezeu sa le faca in tara Egiptului, impotriva lui Faraon, impotriva supusilor lui , si impotriva intregii tari, in ce priveste toate semnele infricosatoare pe care le-a facut Moshe cu mana tare inaintea intregului Israel. “ ( Devarim 34 : 10, 11, 12 ).
Rabinii generatiilor mai tarzii i-au invatat pe cei ce respectau datinile religioase sa nu se bucure de toate minunile infricosatoare savarsite de Domnul , prin Moshe. “ Exodul a fost mai degraba o lectie de compasiune : nu-i  urati pe egipteni fiindca ati fost candva straini pe pamantul lor. Picaturile de vin turnate la Sarbatoarea Pastelui evreiesc amintesc evreilor credinciosi ca bucuria pe care le-a dat-o salvarea scade – cana fericirii nu poate fi plina – atunci cand alti oameni sufera… “ Compasiunea fata de durerea celor invinsi nu ar trebui  sa fie  caracteristica doar Crestinismului si Iudaismului , ci intregii civilizatii occidentale , si tot mai multi dintre semenii nostri ar trebui sa urneasca macar cu o roata – doua carul durerilor din aceasta lume.  
Legile primite in desert  sau Tablele Legii sunt cunoscute  astazi ca Legile lui Moise. Desi in ruinele Mesopotamiei au fost descoperite culegeri mai vechi de legi  ( aici trebuie mentionat mai ales Codul lui Hammurabi) , legile evreiesti sunt asemanatoare ca structura si lexic cu alte legi ale antichitatii. Acest lucru n-ar  justifica deloc necredinta in sorgintea profund divina a legilor lui Moise. Dimpotriva ne arata deschis, inca o data,  ca Dumnezeu a pus spiritul dreptatii in om , iar constiinta acestuia ( cea mai buna busola pe care i-a lasat-o acestuia Cel Preainalt  ), este cel mai divin mijloc prin care oricine isi poate regla abaterile  fata de Ordinea Divina. Asadar toate ocarmuirile din Antichitate au tinut la loc de cinste dreptul de propietate al  oamenilor. Incalcarea acestui drept era pedepsita cu moartea. Spre deosebire de toate acestea,  Legea evreiasca denota preocupare pentru morala si pentru valorile sociale , lucru necunoscut pana atunci in Istorie.
Profetul si legiuitorul Moshe este astazi cinstit si de catre crestini si de catre musulmani, chiar daca intr-un mod diferit.  Moshe este considerat al doilea ca importanta dupa Abraham . Descrierea multor evenimente din Brit Chadasha  pare a urma modelul vietii si faptelor lui Moshe. Tineretea lui Yeshua Ha Mashiach ( Isus Christos ) este asemanatoare cu anii de tinerete ai lui Moise. Un imparat crud care ameninta cu uciderea tuturor pruncilor, profetul fuge in pustie si se intoarece pentru “ a-si salva “ poporul… In rastimpul cat a lipsit , profetul a fost uitat de popor, care i-a nesocotit invatatura.. Predica de pe munte a avut menirea de a imbogati Legea data pe muntele Sinai. Pentru noi toti cei care ne  “adapam “ vietile din Harul Golgothei, intr-adevar Yeshua  este “ un profet mult mai mare decat Moise “ , pentru ca noi Il consideram  Fiul lui Dumnezeu care a venit de Sus,  de la Tatal,  ca sa faca Ispasire  pentru pacatele intregii omeniri .  Pentru evrei Moshe ramane aducatorul Legii lui Dumnezeu, cel mai mare profet cu care Adonai i-a  binecuvantat pe evrei. Islamismul se deosebeste radical de Crestinism si de Iudaism prin aceea ca musulmanii  cred ca Mahomed este “ pecetea ultima “ a tuturor profetiilor , deoarece el a facut cunoscut cuvantul Domnului “ in starea cea mai pura.”
Moshe nu a fost un mistic inchis in lumea lui spirituala. El a luptat sincer si deschis,  doar cu un simplu toiag in mana , in ciuda  tuturor adversitatilor  care se ridicau impotriva  evreilor ca neam,  si implicit impotriva Dumnezeului evreilor.  EL vede Dumnezeirea in toata splendoarea , si vorbeste cu Atotputernicul  “ Gura catre gura.”  Iata cum il descrie pe marele profet Heinrich Heine : “ ( Moise ) a luat un biet trib de pastori si l-a preschimbat intr-un popor care a sfidat secolele  – un popor etern , sfant, poporul lui Dumnezeu, un  exemplu demn de urmat de catre toate celelalte popoare, prototipul umanitatii in viziunea Dumnezeului Bibliei .”

        ( Scurta biografie  de Daniela Reghina Onu.  Bucuresti ,  Decembrie -2011 )

90 de răspunsuri la MOISE

  1. Sammy zice:

    Otniela nice to meet you this blog. I m a messianic jew like you I m from States an it s a pleasured time to find out your beautiful article about Moishe. I love very much what you ve put down here about him and I wish you a great Shalom in your heart and life. Go on you re doing great job. I ll come again be sure. Bless you Bat Zion !

    • Shevua Tov , Sammy ! Welcome ! It `s wonderful meeting my site. Thanks for your estimation `s my article. I wish you the same: much Shalom in your life ! God of Israel bless you !

      • arpi zice:

        Nu stiu ce sa zic despre documentar 😀 Asa suntem noi oamenii. Mereu incercam sa ne luam dupa ratiunea noastra si sa ne explicam orice MINUNE A LUI ADONAY. Daca El este un foc mistuitor si cei care incearca sa explice stiintific o minune…nu iau in calcul faptul ca acel rug aprins nu trebuia sa fie neaparat o planta, ar trebui sa ne duca pe noi toti cu gandul spre Cineva si spre credinta, adorare.

        Da, ca si o curiozitate imi doresc ca in zona aceea a traversarii a marii, sa fi gasit arheologii, obiecte pierdute de israeliti ca si o marturie pentru lume „ca atunci cand noi oamenii nu credem, pietrele sa strige!”. Gandeste-te la invalmaseala aia de peste 2 milioane de oameni (copiii, batrani, femei). Stii care e tendinta cand vrei sa scapi cu viata? Esti plin de frica si in incercarea ta de a scapa cu viata, lasi lucrurile din mana si mananci pamantul cu picioarele sa scapi. M-ar bucura sa existe ca o marturie pentru lume, acele vase sau alte obiecte, insa am motive suficiente sa cred ca Cuvantul Lui Dumnezeu este suficient si mai mult ESTE CREDIBIL, dar asa suntem noi oamenii. Vrem sa vedem, sa pipaim, sa simtim minunile Lui Dumnezeu cu ratiunea noastra si sa demonstram stiintific, dar asta nu mai este credinta.

        Ma pune in umire si dorinta oamenilor de stiinta in incercarea lor de a explica stiintific o minune cu „despartirea apei” Zilele astea ma urmareste un Cuvant: „Slava Lui Adonay sta in ascunderea lucrurilor, dar slava imparatilor sta in cercetarea lucrurilor” iar noi suntem fii si fiice de Imparat. Asa a vrut Adonay sa ascunda lucrurile si sa invaluie totul in mister, ca noi sa-L cautam si sa credem in Cuvantul Lui.

        Am simtit o atitudine de dispret din partea individului din documentar, care a pus totul la indoiala si a incercat sa explice ca toate acestea doar sunt legende pentru poporul israelit, ca sa-si gaseasca salvarea intr-un Dumnezeu Salvator si sa se laude cu El in fata lumii. Uita insa un aspect foarte important si asta il tradeaza ca nu cunoaste naratiunea aceasta integral. Tocmai ce contesta el si anume ca israelitii isi pun toata identitatea lor in Dumnezeul Salvarii ca lumea sa vada Ce Dumnezeu Mare au. Acesta a fost tocmai scopul Lui Adonay, dar el uita sau scapa acest aspect sau nu vrea sa afle. Tocmai nasterea miraculoasa a Israelului, supravietuirea miraculoasa a Israelului incepand de la robia egipteana si pina azi, ar trebui sa ii puna pe ganduri, ca acest Cuvant nu e chiar mit si legenda!

        Este foarte interesant ca istoria se repeta ciclic: toti aceia care s-au atins de Israel au murit instantaneu sau au pierdut dominarea lumii, li s-a frant instantaneu puterea (Egiptul, imperiul Asirian, imperiul Babilonian, imperiul roman, imperiul otoman, Germania fara exceptie) Istoria nimeni nu o poate nega, desi vad zilele astea astfel de personaje care neaga aceasta realitate. Vad putere in acest Cuvant si imi este suficient sa cred ca aceste istorisiri nu sunt mituri si legende. Din pacate si in viata noastra personala se intimpla sa ne pierdem credinta in momente cand totul sta impotriva, suntem deprimati si plin de deceptii. Aceasta e natura noastra. Sa ne ajute Adonay si sa se indure atunci cand dam dovada de necredinta. Fii binecuvantata, draga Otniela !

    • arpi zice:

      Da, un om minunat, chiar daca si el era om ca noi cu porniri, greseli etc. Cred ca as fi reactionat la fel de vehement daca eram in locul lui. Nu stiu insa daca aveam curaj sa-l omor, poate nici sa-l bat dar cred ca as fi intervenit. Un lucru nu inteleg insa, citind si recitind viata lui. Ok, a cam sovait la chemarea Lui Dumnezeu. El pina al urma este hotarat sa plece inapoi in Egipt. Aparent totul parea in ordine, Dumnezeu i-a dat instructiuni si a plecat. Ceea ce este cutremurator: „Dumnezeu l-a intilnit pe drum si a vrut sa-l omoare pe Moise „. Imi trec fiorii…intervine sotia lui si taie imprejur pe copil si ii arunca lui Moise „lucrul acela” si i zice „tu esti sot de sange pt mine „. Acest lucru ma baga in ceata. Din alte predici am auzit ca motivul pt care Dumnezeu l-a vrut sa-L omoare a fost ca nu a taiat imprejur pe copil. Mai este si al motiv? Dar reactia sotiei, ce vrea sa spuna? I-a reprosat ceva? Ce inseamna in contextul acela „sot de sange” Oare imi poti explica? Multumesc frumos. fii binecuvantata.

      • Draga Arpi , Shalom !
        Ma bucur mult ca ai citit acest articol dedicat vietii unui mare , foarte mare om al lui Dumnezeu. Se simte ca personalitatea si Lucrarea lui ADONAI in viata acestui om te-au atins si te-au impresionat. Glorie Regelui !
        Referitor la observatia ta trebuie sa mentionez din nou importanta apropierii de YHWH in Termenii Lui, in Ordinea si Autoritatea instituite de EL. La DUMNEZEU nu putem veni oricum, nu ne putem apropia de EL oricum si nu IL putem trata oricum. EL este SFANT. KADOSH ! Asadar , daca Moishe a fost atentionat ( si episodul semnalat de tine tocmai acest aspect il vizeaza , Rugul Aprins si descaltarea picioarelor , de asemenea ) cu-atat mai mult noi , care adapostiti fiind sub Sangele Sfant , nu putem veni oricum in Prezenta Celui Atotputernic care Si-a jertfit Fiul Preapretios.
        Pasajul din Exod 4 : 25- 27 ( Bliblia Conilescu ) , Biblia crestin -ortodoxa il mentioneaza intr-o traducere mult mai izbutita ca sens :
        25 Dar Sefora, luând un cuţit de piatră, a tăiat împrejur pe fiul său şi atingând picioarele lui Moise a zis: “Tu-mi eşti un soţ crud!”
        26 Şi S-a dus Domnul de la el; iar ea, din pricina acestei tăieri împrejur, i-a zis lui Moise: “Soţ crud!”
        Cred ca acesta ar fi sensul lui ” sot de sange ” = ” sot crud ” , pe care Sefora i l-a atribuit lui Moishe , suparata probabil de actul circumciziei pe care , iata , ADONAI i l-a pretins in primul rand lui, profetului si liderului poporului Israel, si nu mai putin fiilor sai.
        Fii binecuvantat din Sion , Arpy !

  2. Kelly Askenazi zice:

    Wonderful composition about Moshe. It s a great good job Otniela. I m a messianic from Sydney, Australia I belong to a messianic community this city and I m glad there re more like me in the world. Bless be The Almighty of Jakob !!!!! . I ll follow you from now on. And Shabbath Schalom . Baruch Ata Adoneynu , Melek Maschiach !!!!

    • Kelly , Baruch Hashem ! It `s great when God gathered His children all over the world. The similar final point will take place in Messianic Kingdon and in heavently Jerusalem. There `s not much time left and all these events must take place. The problem is are we ready ?
      I `m very happy you come my site. Baruch Ata Adonai, Melech Ha Mashiach !!!

  3. Karen Charsky zice:

    I agree, wonderful composition about Moshe the man of God Otniella. Bless you. Schabbath Schalom !

  4. Dana zice:

    Schabbath Schalom !

    Deuteronomy Chapter 6 דְּבָרִים
    ד שְׁמַע, יִשְׂרָאֵל: יְהוָה אֱלֹהֵינוּ, יְהוָה אֶחָד
    4 Hear, O Israel: the LORD our God, the LORD is one ( From Messianic Bible )

    ” Baruch Ata Adoneynu , Melek Maschiach !!!! ” Amen . ( pt. Kelly Askenazi )

  5. I love the content you have written on this information. I have to agree with you on nearly every point you make. I’m glad you made this interesting. You’ve made me think more than usual that Moses was indeed a great man of all the times after Jesus Christ The Saviour. So I bless you dear Otniella. Drag it on !

  6. Some people think they are writers, but you’re a real writer. You have included many valuable, interesting views in your article. This content is a wonderful example of good writing.Moses indeed a great man of any times. God bless you Otniella. And Happy New Year !

  7. Cathy Moses zice:

    May the The Awesome God of Moses be always glorified ! Bless you Otniella. You wrote a very good article.

  8. I just want to tell you that I am just beginner to blogging and actually I m amazed with your site. Most likely I m planning to bookmark your website . You really have great articles and reviews. MOISE is a great article. Regards for revealing your blog.

    • Dear Caroll , thanks ! I `m very happy you found my blog and this article about Moses is liked by you. Indeed Moshe was a grea man of Adonai evan if he wasn`t allowed to get into the promise land. This could be a lesson for each of us : how do we perform our faith before God ? Is He Everything for our lives ? Do we respect and obey His Law ?
      Carrol , be blessed by The Almighty God of Israel !

  9. Pegperego zice:

    I appreciate your web template ( I like very much Israel landscape ) and all the Content of your blog. Great work Otnielabattzion !

  10. Mikki Mickolitz zice:

    Shalom Otniella Bat Tzion ! I am happy to find your site . My name is Mikki and I m a messianic jew from Spain . O belong the same congregation in Spain as Anita who told me about your work in Romania and I want to express my gratitude and respect for all you re doing for our Messiah there . I wish you many jews come and descover their own truthful Messiah , Yeshua ha Meshiach.
    Baruch Ata Adonai , Melech ha Olam !!!!! I bless you in His holy NAME .
    Good post about Moshe Raveinu….

    • Shalom, Mikki ! I am very happy you were be able to find my site. Or maybe was Anita in charge with that. Anyway, it `s wonderful ! I `m not doing anything without my God. In fact, believe me, I don`t want to. Only GOD must deserve all the Glory ! Praised be our Lord Yeshua Ha Mashiach !
      Amen ! This is also my prayer , people of Israel to come back their own Shepperd and Master. May the Holy Spirit work with His Power and make them conscious about His
      Sacrifice. Amen !
      Be blessed with much Shalom in your heart , for Zion` sake !

  11. Tony Ragains zice:

    Hey there! I’ve been following your site for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Texas! Just wanted to tell you keep up the great job! Congratulations Otniellabattzion !!!! God bless !

  12. Martin Goel zice:

    Be blessed dear Otniella Bat Tzion ! Great article…do this job on …May Ruach Ha Kodesh surround your heart with peace , happiness and kindness . HaShem be with each day in your life. Bless you richly for Zion sake.

  13. Calvin zice:

    Shalom. Teribil de frumos l-ati portretetizat pe Moise ! Dumnezeu sa va binecuvinteze , Otniela, sora noastra evreica, fiica a Sionului. Sarut mana.

  14. Marian Chioveanu zice:

    Shalom. Da, este frumoasa aceasta biografie a lui Moise , omul lui Dumnezeu ! Slava Lui pentru asa slujitori !

  15. Gily Markovich zice:

    Shalom. Interesant ..Voi evreii mesianici ati luat multe lucruri din traditia noastra evreiasca.

    • Shabat Shalom!
      @ Gily : ” Voi evreii mesianici ati luat multe lucruri din traditia noastra evreiasca .”
      Din traditia evreiasca ? Sau din Torah ? Sunt doua lucruri diferite. Prima este omeneasca , a doua este VESNICA.
      Y` varechecha HASHEM mit Tzion !

    • Laura Lauden zice:

      Crestinii nu recunosc ca au luat de la evrei Biblia , Tora si Profetii, Gily. Ma astept mesianicii sa fie altfel daca si-asa multi evrei au venit spre aceasta noua religie care s-a intins si in Israel. Dupa cum vezi, Otniela care este evreica se straduie pe acest blog pentru o buna orientare. Sper sa fie inteleasa de toti cei care o viziteaza.
      Dar ce cauti tu pe un blog mesianic ? Eu ca eu dar TU un evreu asa mozaic ? Shalom.

      • Laura Lauden zice:

        Revin Otniela. N-am vrut sa jignesc pe cineva prin ce am afirmat. Am vorbit pentru cei care asa gandesc. Despre acest blog numai de bine. Hashem fie cu binecuvantarea Lui asupra ta , draga Otniela., si asupra la toti vizitatorii blogului.

    • Dana zice:

      Shabat Shalom Gily!
      Ma bucur sa vad ca evreii mozaici ajung sa viziteze bloguri mesianice de buna calitate.
      Otniela m-a imputernicit sa ofer pericopele saptamanale asa cum se citesc in Sinagogile mesianice din toata lumea in Shabat.
      In aceasta saptamana pericopa se ocupa mai ales de sfintenie si ce presupune sfintirea noastra.
      Te invit sa citesti comentariile pericopelor asa cum sunt ele intelese de evreii mesianici si daca este posibil sa -mi oferi un feedback . Pentru mine parerea cititorilor conteaza pentru a imbunatati aceste comentarii.Voi posta aici pericopele :
      ACHAREI-KEDOSHIM (After-Holy Ones)
      Leviticus 16:1–20:27; Amos 9:7–15; Ezekiel 20:2–20; 1 Corinthians 6:9–20
      Dumnezeu sa te binecuvanteze!

  16. Pingback: MARI EVREI – Biografii ” la minut ” – ( 2 ) | otnielabattzion – עותניאלה בת ציון

  17. Matei Claudiu Arghire zice:

    Sărut mâinile , Otniela ! Mulţumesc pentru această prezentare. Aţi adus în discuţie elemente noi, să nu mai vorbim de căldura mesajului care ne arată un Moise aparţinător poporului evreu, cum a fost şi este. Cred că scrierile Dvs ne ajută şi pe noi creştinii dintre Neamuri să -L înţelegem mai bine pe Dumnezeu şi Biblia , Cuvîntul Său.
    Dumnezeu să vă binecuvinteze ! Shalom.

  18. cristina zice:

    multumesc pentru acest eseu care mi-a inaltat sufletul si mi-a descoperit lucruri noi despre Moise omul lui Dumnezeu. Slava lui Dumnezeu in cer si pe pamant !

  19. Valentina Radu zice:

    Shalom . Si eu va multumesc pentru acest frumos eseu. Oamenii lui Dumnezeu intotdeauna au fost incercati. Viata lui Moise ne dovedeste ce lucruri mari poate sa faca Dumnezeu daca exista predare sincera.

  20. Sofia zice:

    Fiti binecuvantata pentru toata osteneala ! Viata vesnica in Paradis si bucuria Stapanului sa va fie frumoasa rasplata Otniela. Dumnezeu sa binecuvinteze Israelul cu pace.

  21. The Prayer zice:

    Foarte frumoasa prezentarea vietii lui Moise , Otniela ! mi-a placut , onoare Domnului Ieshua!! Dumnezeu sa fie cu Dvs in toate ce scrieti. fiti binecuvantata !

  22. Shalom, Prieteni ! Multumiri pentru participarea la acest topic. Ma bucur ca viata si slujirea lui Moshe arata in mod constant spre Profetul mult mai mare decat el, Yeshua Ha Mashiach , Mantuitorul si Fiul lui Elohim. Slavit sa-I fie Numele ! Fiti binecuvantati din Sion cu o saptamana linistita.

  23. Mary Bairo zice:

    I just found this blog searchimg google sites, you ve excellent stuff. Can not get enough for viewing and reading. God bless you otnielabattzion, nice to find your wonderful site.

  24. nicu zice:

    Pace, shallom. Aveţi un blog foarte frumos cu multe articole interesante. Dumnezeu va binecuvinte şi har mult in lucrare.

  25. Pingback: loans 5

  26. aqualibrum zice:

    Un roman a descoperit un tratament al maladiilor secolului XXI cu apa. Consumati apa imprintata pentru a scapa de problemele cotidiene. Oferta promotionala in Romania: 50% reducere pe http://AQUAlibrum.org
    Multumim blogului otnielabattzion pentru suport si intelegere. Mult succes in continuare!

  27. Sophie Doe zice:

    Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and web and this is really frustrating. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web site, I will be visiting it. God bless you Otniella !!!!!!!!

  28. ariel _ kozack zice:

    Hi , Shallom, I really like reading a post that can make people think. Also, thank you for allowing for me to comment! Good to meet you otnielabattzion ! I m a messianic jew from Brasil….. Keep doing this tremendous job for the Name of The Most High !

  29. Arnold Gaston Goldhammer zice:

    Schallom U vracha !!!!!!Thanks for sharing your thoughts on this issue in the Bible. Regards Otniella !!!!!!! God bless you !!!!!!!!

  30. Armand zice:

    Shalom Otniela, te felicit ptr munca ta, sunt incintat sa citesc eseurile tale. Sunt evreu mesianic din Israel, am facut Alia acum patru ani impreuna cu toata familia din Romania. Acum locuim in Tel Aviv. Revelatia lui Yeoshua a venit cu doi ani in urma. Sper ca voi avea timp sa citesc toate scrise pe blogul tau. CHAG PESAKH SAMEAKH !

  31. johncraig zice:

    Shallom Otniela Bat Zion, Good write-up, I am normal visitor of one’s blog, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time, God bless you dear sister in Messiah!!!!!!!!!!!

  32. miriam.ah zice:

    Shallom Ubracha Otniella, switest daughter of Zion.Ou, I love your writings here. Keep it strongly ahead. Hashem be with you each step of your days in life, be blessed and grace surrounds your work!!!!!
    Love in Moshiach, miriam

  33. mihaq_jew zice:

    Şalom am Israel mesianic! O prezentare foarte bună.Felicitări pentru forţa argumentelor! Săru’mâna Doamnă/ Domnişoară.

  34. LarrySkimm zice:

    Wonderful article, wonderful blog!God bless!

  35. sandubrukner zice:

    Shalom aleham. Aveti un articol foarte bine documentat. Imi permiteti sa va felicit? Sunt mozaic dar admir inteligenta si competenta. Felicitari!

  36. hilda zice:

    Este foarte interesant eseul dv. Multumesc!

  37. Octavian zice:

    Articole f. interesante! multumesc.

  38. Letiţia zice:

    Minunat!! mulţumesc – mulţumesc!!

  39. Andreas Grantz zice:

    thanks otniela bat tzion!!!!!!!! nice to meet your site and writigs!!!!!! shallom u bracha!!!!!!!!

  40. HannahGelder zice:

    Thanks Otniela Bat Zion! May God of Israel bless you dear sister in Yehoshuah, the Messiah!Happy New Year to all of you!

  41. Ovidiu zice:

    Shalom si sarut mina,distinsa doamna. Am o intrebare, va asigur ca sunt un cititor al blogului dvs, credeti ca Moise ar fi de acord cu Israelul de azi? Mă refer la ateismul si secularismul evreilor din Țara sfinta.

  42. Ena zice:

    Lăudat fie Dumnezeul evreilor şi al lui Moise, profetul Lui!!

  43. Paul zice:

    Șalom Otniela! Foarte bune precizările tale despre Moise, cel mai mare profet al vremurilor trecute, prezente și viitoare.

  44. Paul zice:

    Cel mai mare lider religios din antichitate a fost Moise.

  45. Paul zice:

    Un adevărat rob al lui Dumnezeu!să ne uităm la marea lui capacitate de iertare și mijlocire….Cel mai blînd om, adică cel mai răbdător… Nu mă satur niciodată să vorbesc despre acest înainte mergător al lui Mesia.

  46. Paollo zice:

    Ciao Otniella! What a great site do ypu have here! Praise God of Israel!

  47. Paul zice:

    Minunat articol

  48. Paul zice:

    Multumesc de raspuns. Shalom evreilor credinciosi lui Isus Mesia.

  49. Izabela Marcu zice:

    Shalom Otniela.LA MULTI ANI!Sanate și bucurii in fiecare zi din noul an 2020.

  50. Mark Abelman zice:

    Shalom Otniela. Moise a fost ales de Dumnezeu de mic sa fie cel ce va scoate poporul evreu din Egipt si sa – l conduca in Tara fagaduintei.

  51. Keren Moskovici zice:

    Shalom; mulțumesc pt articol! Foarte frumos ați explicat importanța acestui mare profet !!!!!

  52. Sonia zice:

    Legea a fost data prin Moise, dar harul si adevarul au venit cu Isus. Daca nu venea Isus unde eram noi celelalte natiuni? Hristos a inviat!

  53. Mari Sabău zice:

    Moise a fost cel mai mare prooroc înainte de Domnul Isus.La Mulți Ani, dragă Otniela! Pace, bucurie și sănătate de la Domnul nostru în fiecare zi.

  54. Z.C.X. zice:

    A fost cel mai mare profet! Doar Domnul Hristos l-a depășit. Shana tova!

  55. Keren Moskovici zice:

    Shalom Otniela.superb articolul tău!

  56. Sanda zice:

    Buna Otniela. Eu am o intrebare. Nu crezi ca masurile luate de Moise erau prea dure? Daca Dumnezeu zice ca este este dragoste, de ce nu le-a explicat Moise greseala ca mai apoi să-i pedepsească cu blindete? De ce imediat erau condamnați la moarte prin lovirea cu pietre? Multumesc

  57. Dinescu Sorin Daniel zice:

    @Sanda
    Dumnnezeu nu este numai DRAGOSTE! El este si DREPTATE! El a spus ca plata pacatului este moartea ( Romani cp. 6, v. 23 ). El ne-a dat Poruncile Lui in numar de 10 si nu le-a desfiintat pina azi. De aceea trebuie sa ne pocaim, sa credem in Domnul Isus, caci fara de singele Lui nu putem fi iertati si mintuiti. Sa nu ne amagim ca daca facem fapte bune cu ajutorul lor il vom cistiga de partea noastra pe Dumnezeu. El nu se uita la ele daca nu ne schimbam viata si credem in jertfa Fiului Lui.

  58. Sandra Danculescu zice:

    Dumnezeu este dragoste dar este si dreptate! slavă Lui! Poruncile Lui sunt viata daca sunt respectate in dragoste. Daca sunt tinute din obligatie nu este primit inantea Domnului.

  59. Karina zice:

    La multi ani cu mii de binecuvintari!Multumesc pt tot cd scrieti, de la poezie, proza, eseu, critica lit. Toate sunt binevenite si ne fac mai buni si mai frumosi.

  60. Sandu zice:

    Nu s-a mai ridicat vreun om ca Moise in Israel. Doar Domnul Isus l-a intrecut. Multa pace, Otniela! Shalom

  61. Sanda zice:

    Multumesc doamna Otniela!Si eu sunt evreica si sunt fericita ca am dat in sfirsit de un blog mesianic asa frumos in limba romana

  62. Sandina zice:

    Shalom. Merci ptr articol. Moise a fost omul lui Dumnezeu!

  63. Sanda zice:

    Multumesc din toata inima ptr acest articol, Otniela. Dumnezeu cu dvs! Da, Moise a fost omul lui Dumnezeu; cel mai mare om din antichitate!

  64. Mişu K. zice:

    Frumos scris! meritati felicitari, shallom.

  65. Giorgio Wersller zice:

    Thnks Otniella!!!!! God bless you!

Lasă un comentariu