Pesach-ul şi nădejdea mesianică

” Sa ia din sangele lui si sa unga amandoi stalpii usii si pragul de sus al caselor unde il vor manca … Sangele va va sluji ca semn pe casele unde veti fi. Eu voi vedea sangele si voi trece pe langa voi, asa ca nu va va nimici nicio urgie atunci cand voi lovi tara Egiptului. „

PesachIn luna martie a anului 2013 ( Nissan 5773 ), evreii din Israel si din toata lumea au celebrat Sarbatoarea Pesach. Si credinciosii in Yeshua, ca parte integranta a poporului evreu, au sarbatorit aceasta zi sfanta. Ei au subliniat in special scopul central al lui Mesia pe acest pamant, care este implinirea finala a jertfei de Pesach pentru intreaga omenire.
Trebuie sa precizam ca nu toti credinciosii evrei in Yeshua participa in acelasi fel la masa traditionala de Pesach ( Seder ) sau la ceremoniile ce tin de ea.  Unii citesc si canta din ” Hagada „. Aceasta lucrare ilustrata in multe desene si picturi prezinta istoria iesirii poporului din Egipt, explicarea obiectelor folosite in mod simbolic la masa de Seder, precum si rugaciunile, psalmii si cantecele asociate cu aceasta Sarbatoare.  Alti credinciosi mesianici citesc si canta dintr-o ” Hagada mesianica ” ( proprie ) – o combinatie alcatuita din explicatii rabinice traditionale si texte nou – testamentare referitoare la intruparea , suferinta , rastignirea si inaltarea la cer a lui Yeshua.  De asemenea , exista si o alta modalitate de a celebra Pesach-ul.
Profesorul Gershon Nerel, membru al Comunitatii Yad Hashmona din Eretz Israel, celebreaza Pesach-ul printr-un studiu biblic unde sunt citite si explicate acele texte din Tanach si Brit Chadasha care scot in evidenta mesajul profetic al acestei Sarbatori cu trimitere directa la  istoria mantuirii. ” In Shabat – ul dinainte de Pesach luam parte la Masa  Domnului si , dupa cum obisnuim la fiecare serviciu divin cu ocazia Cinei, inainte de vin impartim matza ( lipia din aluat nedospit ).  Multi oaspeti din Europa si America de Nord ne-au intrebat de ce nu  sarbatorin Pesach-ul impreuna cu bisericile crestine occidentale. Le-am explicat ca noi, ca si credinciosi evrei in Mesia, ne ghidam dupa calendarul evreiesc.  Pesach-ul se sarbatoreste intodeauna in luna Nissan –  luna care in Biblie este numita Aviv ( primavara ) ,  fiind prima din an.  La studiul biblic din dimineata de Pesach am analizat pasajele din Sfanta Scriptura care relateaza ca Mantuitorul nostru a inviat dintre cei morti si acum sta in Cer, pe Tronul Sau la Dreapta Tatalui, ” ne lamureste profesorul Nerel.
Yeshua - Mielul lui DumnezeuPesach-ul este o Sarbatoare mesianica deoarece se refera in primul rand la Mesia, respectiv Eliberatorul, reprezentat in mod simbolic de mielul de jertfa. In plus, multi credinciosi evrei in Yeshua vad in Sarbatoarea descrisa in Exod o prevestire a Crucii. In Egipt sangele mielului a fost uns pe casele israelitilor, mai precis pe stalpii si pe pragul de sus al usii ( v. Exod 12 : 7 ). Astfel s-au format doua linii : una orizontala si una verticala. Ne putem inchipui aceste doua linii ca un simbol al Crucii pe care a murit Yeshua Ha Mashiach  la Golgotha. De aceea   Yohanan Ha Matbil a putut sa afirme cu certitudine : ” Iata Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumiii. ” ( Ioan 1 : 29 ) .
In Apocalipsa Yeshua este numit ” M i e l ” in 29 de versete. Sangele scunp al Mieluselului biruitor, sange care a fost varsat o data pentru totdeauna, ofera celor ce cred in Sacrificiul Sau nu doar iertarea pacatelor, ci si puterea de a- si invinge propriile slabiciuni.  Yeshua a venit in aceasta lume cu aproximativ 2000 de ani pentru a muri de Pesach ” ca un miel pe care – l duci la macelarie” ( Isaia 53 : 7 ). La revenirea Sa El Se va intoarce pe Muntele Maslinilor ca Mielul glorificat , ca Leul lui Yuda invingatorul ( v. Apocalipsa 14 : 1 ), pentru a inaugura o noua epoca , mesianica , sub Domnia Lui. Nu stim cu exactitate cand vor avea loc aceste evenimente ce apartin inca viitorului, dar avem nadejdea ca ele sunt pe cale sa se intample foarte curand. Slavit sa fie Yeshua Ben David !

                                ( Comentariu de Otniela – Daniela Onu ; Bucuresti – Martie  2014 )

13 răspunsuri la Pesach-ul şi nădejdea mesianică

  1. Pingback: Care e nădejdea mesianică ? – ( 2 ) | otnielabattzion – עותניאלה בת ציון

  2. Cristina Sitaru - Stoian zice:

    Amin, slavă Mielului lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii. Frumoase şi corecte explicaţii , Otniela ! Dumnezeul lui Avraam , Isaac şi Iacov să te ocrotească pe braţele Lui sfinte şi puternice. Pesah fericit !

  3. Bogdan zice:

    Pesah cu multe binecuvântări !
    Întrebare Otniela, ce fel de ierburi amare se folosesc la masa specială de Pesah ? Fiţi binecuvântată !

  4. Madi zice:

    Şi eu îţi doresc cel mai frumos Paşte dragă Otniela. Chiar dacă mănânci ierburi amare să uiţi de orice durere şi întristare. Mielul jertfit pentru salvarea noastră să te binecuvinteze pe tine şi familia ta!

  5. un ucenic zice:

    pesah cu Domnul Isus Iesua , sora Otniela !
    intrebare – mesianicii tin invierea Domnului. adica pastele crestin ? i-au cina Domnului in joia mare ?
    maninca pasca si cozonac , vopsesc oua ?
    multumesc inainte de raspuns. intreb aceste lucruri pt. clarificare. shalom

    • Va multumesc , un ucenic ! Dvs , Isus Mesia a inviat !
      Bineinteles ! Sfarsim intotdeauna Sarbatoarea Pesach-ului cu celebrarea Invierii Mantuitorului nostru. Ce ne-am face fara acest TRIUMF ? Yeshua Ha Mashiach este Implinerea suprema a Legii lui Dumnezeu, guvernata de Iubirea absoluta si neconditionata a lui Dumnezeu – Tatal pentru lumea pierduta. EL este Mielul fara cusur care a facut ispasire pentru pacatele omenirii.
      Da , Masa Domnului se ia in Joia Mare ! Celelalte formalisme culinare : cozonacul , pasca cu branza , ouale vopsite etc , nu fac parte din slujirea si celebrarea noastra pentru ca nu sunt biblice. Noi vrem sa ramanem doar la CE ESTE SCRIS !
      Dumnezeu – Adonai sa va binecuvinteze din Sion ! Mult Shalom !

      • un ucenic zice:

        slava si marire Mielului ! mare e lucrarea lui Dumnezeu Adonai de iertare si salvare a omenirii pierdute in pacat ! numai Domnul Mesia este Usa spre imparatia vesnica. hag sameah si shalom !

  6. Dan Konner zice:

    Dreptatea lui Adonay nu putea fi satisfacuta decit tot de El. De aceea El, in Fiul Sau, a facut ISPASIREA PERFECTA ! Sa ne bucuram ca Moshiakh este viu. Moshiakh Chai!

  7. Amen, Amen ! Asa este, Prieteni! Numai Fiul lui Adonai putea implini Ispasirea, pentru ca El este YHWH ! Va multumesc pentru participarea la acest topic. Sa fiti binecuvantati cu o saptamana linistita, bogata in bucurii !

  8. Madi zice:

    Domnul Ieşua Mesia să fie lăudat şi binecuvântat pentru marea dragoste arătată omului prin jertfa Lui sfântă şi desăvârşită. Ieşua este viu şi Acelaşi ieri şi azi şi in veci.
    Domnul să te binecuvânte Otniela pentru osteneala de-a arăta şi aminti aceste lucruri.

Lasă un comentariu