Harfa lui David

... traieste din nou

Harfa lui DavidIntr-un mic moshav de langa Ierusalim , Micha Harari , un evreu nascut in SUA ,  care traieste de mai multi ani in Israel , lucreaza asiduu la reconstituirea harfei imparatului David .

Scopul fabricarii acestui vechi instrument muzical este acela de a fi folosit in slujbele din cel de-al Treilea Templu. Harari este unul dintre putinii specialisti  din intrega lume- singurul din Israel – care inca fabrica harfe potrivit indicatiilor biblice.
Construirea de harfe este o lucrare ceruta insistent de Institutul Templului din Ierusalim. De peste 20 de ani, acest Institut depune eforturi sustinute pentru a reconstrui uneltele si instrumentele folosite in cadrul slujbelor de inchinare din Templu. Unii preoti din semintia lui Levi cantau in Templu cu vocea , si la harfa. In Halaha ( comentarii rabinice )  se gasesc informatii exacte despre cum era realizata  legendara harfa  a imparatului David.
Institutul Templului a prezentat proiectul de realizare  a celebrei harfe dupa studierea tuturor scrierilor ramase, in care este indicat,  de exemplu,  si din ce lemn trebuie sa fie construit instrumentul . In limba ebraica , instrumentul imparatului David este numit vioara  ( כינור ) , dar planurile de reconstruire indica mai degraba o harfa , fiind vorba despre un instrument cu mai multe coarde si cu un cadru de lemn in rama . Conform informatiilor de care dispune Institutul Templului, aceasta trebuia sa fie inalta de 1, 7 m si lata de un metru. Prin ciupire cele 10 coarde produceau un sunet divin care se apropia foarte mult de sunetul unei harfe moderne.    Cel de-al Treilea Templu
Harfa este un instrument raspandit in intreaga lume. Cele mai documentate referinte provin din anul 4000 i Ch din Egipt, si 3000 iCh din Mesopotamia. Primele imagini cu harfe au aparut tot in Egipt si in Mesopatamia, aproximativ in anul 2400 i Ch.
Harfa este unul din cele 93 de obiecte de cult care sunt amintite in Tora, si care sunt considerate a fi componente importante ale inchinarii in slujbele religioase din cadrul Templului. Majoritatea acestora erau construite din aur , argint sau cupru. Pana acum s-a reusit reconstruirea a peste 70 obiecte de cult dintre care amintim menora , masa de lemn de salcam ( Exod 25: 23 ) , altarul pentru jertfe, diferite articole de imbracaminte etc. In plus Institutul Templului pregateste artisti din semintia lui Levi pentru a canta la instrumentele muzicale corespunzatoare, cand cel de-al Treilea Templu va fi in sfarsit ridicat.

(  Comentariu de  Otniela- Daniela Onu ; dupa o traducere din cotidianul Ha`Aretz – Ianuarie 2011  )

36 de răspunsuri la Harfa lui David

  1. Dana zice:

    Shana Tova,

    Interesant articolul despre harfa lui David. Institutul Templului se pregateste pentru ridicarea celui de-al III-lea Templu cu strictete maxima.Oricat de controversat ar fi Templul III el se va ridica.Si asa cum foarte bine stim pe vremea lui Yeshua HA Mashiah si dupa Inaltarea la cer a Majestatii Sale Fiul lui Dumnezeu , Templul a existat pana in anul 70 e.n.
    Daca citim atent NT observam ca Tempul era in centrul vietii religioase a iudeilor, inclusiv a Domnului Iisus si a ucenicilor Sai.
    Sa nu uitam:
    Preotul Zaharia , tatal lui Ioan Botezatorul, se afla in Templu pentru slujire cand i s-a aratat ingerul ca sa ii vesteasca numele pruncului, Ioan.
    Feciora Maria l-a dus la Templu pe Iisus la 40 de zile dupa ce l-a nascut si a adus acolo jerfele impuse de Lege pentru curatirea ei si a Pruncului.
    De nenumarate ori NT ne semnaleaza Sarbatorile Domnului in Templul din Ierusalim la care participau ucenicii impreuna cu Domnul Iisus.

    Dupa Inaltarea la cer a lui Mesia Yeshua ucenicii si apostolii erau nelipsiti din Templu.
    Trebuie sa facem o deosebire intre evenimente si sa intelegem foarte bine situatia Templului.
    De-a lungul timpului Templul din Ierusalim a trecut de la starea Sfanta/Dedicat/Curat la starea spurcata/necurata/morman de daramaturi!
    Sa nu uitam ca la un moment dat in Templul din Ierusalim, Antioh Epifanes a jertfit un porc!
    Un alt eveniment tragic a fost ca in Templul din Ierusalim , in Sfanta Sfintelor a tronat Zeus Olympicus!
    DE-a lungul timpului Templul din Ierusalim a suferit mult si Ierusalimul a suferit multe , foarte multe distrugeri!
    Asa cum inteleg eu desfasurarea viitoare a evenimentelor legate de construirea Templului III.La inceput acesta va avea un start bun si va fi curat.
    Stiu ca exista tot felul de speculatii care vizeaza jertfele cum ca acestea nu mai sunt necesare pentru ce Fiul lui Dumnezeu S-a jertfit pentru pacatele noastre.
    Dar cum ramane cu faptul ca pana la anul 70 e.n. apostolii, ucenicii Domnului aduceau jertfe la Templul din Ierusalim?
    Profetul Daniel mentioneaza in cartea sa ca la un moment dat vor inceta jertfele la Templu si profetia sa se refera foarte clar la Templul III.Apoi vine unul pe uriciunea aripii idolesti care va distruge Cetatea si Sfantul locas-antihristul care apare in scena la vremea hotarata ( Daniel cap. 9-12).Iata ca si acest Templu III va avea o soarta rea !Inteleg mai bine durerea lui Daniel care a avut viziuni Dumnezeiesti cu privire la sfarsitul veacurilor!Cata durere sa vada ca neamul sau L-a respins pe Mesia si dupa 2000 de ani de suferinta au revenit in patria strabuna, apoi s-au straduit sa inalte Templul ca dupa 3 ani si jumatate sa il distruga antihrist!!!

    Am incercat sa descriu ceea ce am inteles cu privire la acest Templu III.
    Acum revin la Harfa lui David si voi da trei pasaje din Apocalipsa unde apare acest frumos instrument muzical:
    Apocalipsa 5:8-10
    8. Când a luat cartea, cele patru făpturi vii şi cei douăzeci şi patru de bătrâni s-au aruncat la pământ înaintea Mielului, având fiecare câte o harfă şi potire de aur, pline cu tămâie, care sunt rugăciunile sfinţilor.
    9. Şi cântau o cântare nouă, şi ziceau: „Vrednic eşti tu să iei cartea şi să-i rupi peceţile: căci ai fost înjunghiat, şi ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din orice seminţie, de orice limbă, din orice norod şi de orice neam.
    10. Ai făcut din ei o împărăţie şi preoţi pentru Dumnezeul nostru, şi ei vor împărăţi pe pământ!”

    Apocalipsa 14:2
    2. Şi am auzit venind din cer un glas ca un vuiet de ape mari, ca vuietul unui tunet puternic; şi glasul, pe care l-am auzit, era ca al celor ce cântă cu harfa, şi cântau din harfele lor.

    Apocalipsa 15:2
    1. Apoi am văzut în cer un alt semn mare şi minunat: şapte îngeri, care aveau şapte urgii, cele din urmă, căci cu ele s-a isprăvit mânia lui Dumnezeu.
    2. Şi am văzut ca o mare de sticlă amestecată cu foc; şi pe marea de sticlă, cu harfele lui Dumnezeu în mână, stăteau biruitorii fiarei, ai icoanei ei, şi ai numărului numelui ei.
    3. Ei cântau cântarea lui Moise, robul lui Dumnezeu, şi cântarea Mielului. Şi ziceau: „Mari şi minunate sunt lucrările tale, Doamne Dumnezeule, Atotputernice! Drepte şi adevărate sunt căile Tale, Împărate al Neamurilor!
    4. Cine nu se va teme, Doamne, şi cine nu va slăvi Numele Tău? Căci numai Tu eşti Sfânt, şi toate Neamurile vor veni şi se vor închina înaintea Ta, pentru că judecăţile Tale au fost arătate!”
    5. După aceea, am văzut deschizându-se în cer Templul cortului mărturiei.
    6. Şi din Templu au ieşit cei şapte îngeri, care ţineau cele şapte urgii. Erau îmbrăcaţi în in curat, strălucitor, şi erau încinşi împrejurul pieptului cu brâie de aur.

    Iata ca in Templul ceresc se afla harfele lui Dumnezeu in mainile biruitorilor fiarei!

    Nu stiu cat de bine inteleg tot zbuciumul sfarsitului veacurilor dar totul este bine cand se termina cu bine!

    Apocalipsa 22:12-14

    12. Iată, Eu vin curând; şi răsplata Mea este cu Mine, ca să dau fiecăruia după fapta lui.
    13. Eu sunt Alfa şi Omega, Cel dintâi şi Cel de pe urmă, Începutul şi Sfârşitul.
    14. Ferice de cei ce îşi spală hainele, ca să aibă drept la pomul vieţii, şi să intre pe porţi în cetate!

    Asa sa ne ajute Dumnezeu sa facem parte dintre cetatenii cerului.
    Shana Tova!

    • Shalom, Dana !

      Cred ca discutiile legate de problematizarea Celui de-al Treilea Templu nu se vor termina niciodata. Si nu exagerez deloc daca afirm ” niciodata ” , pentru ca in general tot ceea ce este scris in Biblie este infinit , vesnic si inepuizabil, chiar daca referintele sunt la un popor, un Templu sau un individ.
      In ceea ce ma priveste, raman la Linia Bibliei, chiar daca este vorba despre una dispensationalista ( am precizat , cred, de mai multe ori , ca lui Dumnezeu chiar Ii plac dispensatiile , altfel nu lucra evolutiv in Istorie si nu Se manifesta contextual , de la generatie la generatie ) inca insuficient cunoscuta si agreata de Trupul lui Christos. In sfarsit , Cel de-al Treilea Templu intra in aceasta economie a timpurilor finale , iar poporul Israel, de asemenea. Cred ca cel mai didactic si mai eficient mod de-a testa o profetie este validarea si performarea acesteia in timp. Daca profetii Bibliei au avut 100% dreptate – si noi credem ca Da , de aceea ne numim drept- credinciosi – atunci ar trebui sa fim mai putin reticenti la destinul Israelului, care , ne place sau nu ne place , se va regasi in maretul Plan de Mantuire si de Restaurare, gandit de Dumnezeul cerurilor si pamantului. Nu stiu daca ar fi intelept sa ne tot obosim mintea sa gasim alte N raspunsuri, cand raspunsul lui Dumnezeu este la un pas de noi. De aceea , Biserica lui Yeshua trebuie sa se uite in directia in care se uita Domnul ei. Glorie Lui !
      Desigur, apostolii erau nelipsiti de la Templu, asa cum fusese si Domnul lor. Daca Mantuitorul i-ar fi invatat sa nu mai frecventeze Sinagoga si Templul, cu siguranta ei L-ar fi ascultat dupa Inaltare. Insa Domnul nostru a fost ascultator si supus Torei ( EL nu a venit sa strice nimic , ci a venit sa implineasca , prin Iubire, Totul ). Cred ca apostolii tineau toate Sarbatorile din Levitic 23, si nu aveau nicio incertitudine cu privire la complinirea lor in cadrul Bisericii nou-formate. In Imparatia Shabatica , desigur se vor pastra Sarbatorile din Vaikra ( poate mai putin Yom Kippur ; nu se mai se mai boceste nimeni daca Mirele , Mielul de Jertfa , va fi cu ai Sai ) .
      In ceea ce priveste Antichristul , sa nu ne facem iluzii, nu cred ca acesta ar avea prea multe scrupule sa nu apara ( desi se vorbeste mult despre el ). Si Satan stie ca toti copiii lui Dumnezeu il considera inamicul lor , insa acest lucru nu-l impiedica sa-si faca mendrele in fiecare zi ( cu cei care nu-l cunosc pe Fiul lui Dumnezeu ) .Daca suntem suficient de intelepti vom descoperi cat de minunat conduce Dumnezeu Universul, cu-atat mai mult aceasta lume, in care noi – asa cum bine spunea Eminescu in Scrisorile lui – musuroaie de furnici – ne ducem existenta in tot felul de temeri, de pe o zi pe alta. N-ar trebui sa fie asa , fratii mei ! Dumnezeu este in controlul tuturor lucrurilor ! Iar daca Biserica lui scumpa iubeste Israelul si se roaga pentru el, chiar face bine . Un mare bine !
      Sa fiti binecuvantati cu totii de Dumnezeul lui Daniel ! Amin !

  2. I like the valuable info you provide in your articles I will bookmark your weblog and check again here frequently I m quite sure I will learn many new stuff right here. Good luck for the next Otnielabattzion.

  3. Connie zice:

    I’m deeply excited about each and every single bit of information you post here very interesting post. Praise the Lord ! It s a wonderful priviledge to visit your site Otniella. I wish you a special bless this year from our Lord Yeshua . God bless Israel ! Happy New Year !

  4. My dear friends Ruby T. Hartenstein and Connie,

    Thanks a lot for my priviledge to have both of you among us. I am very happy you like my site ! I wish you a very blessed Happy New Year. May God give this new one the wonderful blessings you really need.

  5. Hi, I think your site is very blessed one. When I look at your blog I really find whatever I need to be in a good mood. This article about Harfa lui David is really interesting. My opinion is that the third jewish temple is going to appear very soon.

  6. Good post Otniella !!!! God bless you !!!!

  7. Come here, everybody , for a special reading ! Very neat interesting post ! God bless you Otniella Battzion !!!!!!!

  8. Very valuable article ! Interesting ! I am very interested in the matter of Third Temple building. In fact I am interested in jewish culture as if I m not jewish. Best Wishes, Kate G.

  9. Hi, otnielabattzion site. I stored this article to my computer. Sweet interesting post. Thanks !

  10. Jules zice:

    Hey, you used to write fantastic. I miss your great writings. Past few posts are so wonderful. I like this one specially. Hope reading more and more from you , Otniella. God bless !

  11. Harfa lui David | otnielabattzion. I was recommended this website by my cousin. You are amazing Otniella ! Thanks! Your article about Harfa lui David | otnielabattzion are smart and challengeble. Best Regards , Andy

  12. Dear Friends : medical malpractice lawyers nj , Life Insurance For Seniors Over 85 , Annuities 101 , home security systems ratings do it yourself , Cheap Hotels In Orlando, Jules, Best Life Quotes , Isabelle Delon
    Thanks very much for coming my site. I appreciate your kindness in estimation this post. It `s a very interesting topic, adicted the events that pre – inform time is coming and Messsiah is right at the door. And for sure it will be the Third Temple in Jerusalem.
    Be blessed from Zion , all of you !

  13. Nice to meet you Otniella !!!! Woh, what a blessed work here. God bless you to continue it. Regards, Isabelle

  14. Sebastian R. zice:

    Frumos articol ! Interesant cu cata rabdare si-au construit evreii toate uneltele necesare templului.
    Da suntem , eu si sotia mea , care este o mai pro – Israel decat mine , printre cei care cred ca acest templu va fi reconstruit pentru ca trebuie sa se implinesca profetia din Daniel 9.
    Sarut mainile. Shalom cu Dvs, Otniela.

  15. Adrian Boluda zice:

    Sarut mainile, Shalom !
    Foarte interesant articolul Dvs , ca de altfel tot ce scrieti, Otniela. Cred ca mi-ar trebui o luna de zile sa stau sa va studiez articolele de pe acest blog extraordinar.
    Am urmarit si videoul cu explicatiile doamnei , probabil sotia d-lui Hararri…foarte interesant , oamenii sunt extraordinari , pasionati de ceea ce fac. Intrebarea mea ar fi cumva legata de pasajul din Daniel 9, semnalat si de antevorbitorul meu. Ce interes are Antihrist sa inceteze jerfele din templu ? Credeti ca Antihrist va fi un tot un evreu ?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns .

    • Shalom !
      Intrebarea Dvs este inevitabila pentru tot ceea ce s-a studiat, sau se va mai studia, pe acest blog, despre cele 70 de saptamani in viziunea profetului poporului Israel , Daniel. Il putem aseza pe Daniel si in contextul Bisericii , insa el a profetit si a vazut in primul rand pentru poporul Israel. Antichristul ( v. 2 Tesaloniceni 2 : 6 – 12 ) se va aseza in Templu dupa primii 3 ani si 1/2 din Necazul cel Mare , scopul sau fiind sa se proclame Dumnezeu , uzurpand in acest fel legitimitatea lui Yeshua Ha Mashiach de Mare Preot si Rege. Va fi ultima mare tentativa a lui Satan de-a se impotrivi lui Dumnezeu.
      Incetarea jertfelor in Templul al 3-lea, dupa primii 3 ani si 1/2 va fi o urmare fireasca a prigoanei pe care Antichrist o va desfasura impotriva evreilor ( se va intoarce impotriva lor , dupa ce va face un legamant cu liderii politici ai vremii care nu il vor ” citi ” cine este , datorita necredintei lor ), pentru ca se va dezlantui in ultima parte a Necazului in adevarata lui natura , de fapt a lui Satan , aceea de ucigas, mincinos , prigonitor si defaimator al Adevarului . Probabil ca le va impune evreilor ” uraciunea ” lui, adica idolatria, si multi dintre ei vor refuza acest pact ( spurcarea Templului cu idoli le-a repugnat intotdeauna fiilor lui Yakov ) . Precizez ca in tot acest timp de Necaz teribil , Biserica , formata majoritar din neamuri , va fi Acasa cu Mirele ei , la Ospatul Nuntii Regale.
      Glorie Mielului !

      • Citez Adrian Boluda : ” Credeti ca Antihrist va fi un tot un evreu ?”
        Mai curand NU ! Cred ca va fi dintre neamurile nelegiuite si idolatre ( cu traditie in ateism ) , asa cum a fost Antioch Epifanul , regele Irod ( care era edomit si nu iudeu ) , Hitler si multi alti dictatori antisemiti.
        Fiti binecuvantat din Sion !

  16. Rodica zice:

    Shalom. Otniela eu am comentat si la celalalt post despre Antihrist , Tanjind dupa un alt Mesia , si vreau sa spun ca inca nu cred ca acest templu va putea fi construit. Cum sa poata fi data jos moscheea aceea ? Ar insemna sa se nasca un razboi fara precedent , si-asa zona aceea sta pe un butoi de pulbere.

    • Citez Rodica : ” Cum sa poata fi data jos moscheea aceea ? ”
      Draga Rodica , este atat de simplu pentru Dumnezeu sa faca sa cada un edificiu , si nu doar o moschee , ci un munte , un continent si chiar pamantul intreg. Este ceva prea greu pentru Domnul ?
      Sunt sigura ca gigantul acela islamic va fi daramat chiar de ei, de arabi , si inca intr-o amiabila relatie cu evreii. Sunt sigura ca ADONAI va lucra pentru impinirea Planului Sau cu Da si Amin , asa cum noi nici macar nu ne inchipuim.
      Fiti binecuvantata din Sion !

    • Rodica zice:

      Numai razboaie sa nu se mai fie , sa mai moara oamenii nevinovati. Dumnezeu sa se milostiveasca de pamantul acesta si sa-i dea odihna.
      Cred ca incep si eu sa -mi doresc Imparatia mesianica mai mult… Multumesc pentru raspuns, Otniela. Shalom.

  17. Mihai Costea zice:

    Sarut mana ! Multumesc de aceasta informatie …nu e doar cultura e si asteptare …Ma gandesc ca Domnul Iesua va veni foarte repede. Sa ne ajute Imparatul sa fim gata. Shalom.

  18. Valentina Radu zice:

    Frumos Otniela !! Ce le-ar mai trebui evreilor pentru aceasta constructie ? Cred ca le au pe toate.
    Intotdeauna am fost convinsa ca cifra 7 este perfectiunea lui Dumnezeu. Nu e de mirare ca in cea de-a 70 saptamana se vor intampla toate acestea si ca mia de ani a Imparatiei mesianice este cea de-a 7 a. Daca ne uitam in cartea Apocalipsa vedem ca cifra 7 este foarte des intalnita.
    Eu una, draga Otniela abea astept Imparatia acesta in care lupul va locui impreuna cu mielul , cand tot pamantul va renaste si Domnul Isus Mesia va fi Imparat peste tot pamantul.Imi place cum ati prezentat aceasta imparatie. foarte clar si biblic.Dumnezeu este minunat pentru ca in ultima vreme peste tot si la biserica si la radio am ascultat mult despre acest regat al pacii.
    Am si eu o intrebare : credeti ca va ramane templul III dupa ce Antihrist va fi nimicit ?
    Dumnezeul parintilor Dvs sa va binecuvinteze cu multa pace si bucurie in suflet sa ne impartasiti din cunostinta si credinta Dvs.

    • Shalom, draga Valentina !
      Ai dreptate , cifra 7 este foarte frumoasa si semnificativa .
      Da, cred ca evreii au cam tot ce le trebuie pentru cel de-Al Treilea Templu, in afara de zidurile Templului. Dar se vor inalta si acestea , sunt sigura, foarte – foarte curand. ADONAI vegheaza iar evenimentele se precipita.
      Referitor la intrebarea ta : credeti ca va ramane templul III dupa ce Antihrist va fi nimicit ?.
      Da , de ce nu ? In perioada macabeilor , Templul a fost curatit si sfintit si s-a instituit Hanuka. Cand ADONAI sfinteste si curateste , ce ne-ar mai trebui ? Pentru ca EL va fi atunci Mare Preot . EL VA FI HANUKA INSASI ! Odata cu Revenirea Sa se va institui Imparatia Mesianica si EL va guverna de la Yerushalaiym cu Autoritate deplina ( va fi si Rege ) peste intreaga lume. Va fi o minune cand intreaga planeta va renaste sub Regalitatea Unica a lui Mesia… Ar trebui sa ne dorim puternic aceasta renastere si inflorire. Oricum , mult nu mai este.
      Sa fii binecuvantata din Sion cu mult Shalom !

  19. julianomario zice:

    Multumim , Otniela , pentru muzica si informatii. Mi-ar placea sa invat sa cant la harfa. Deocamdata „cant” numai la tastatura.
    > Webmasterul de serviciu <

  20. Shalom , Prieteni ( mai ales, Mihai Costea si Sebastian R, , pe care inca nu i-am salutat la acest articol ) ! Va multumesc pentru frumoasa Dvs participare la acest topic destinat construirii si restaurarii celui de-al Treilea Templu. Oricat ar fi de nesigura ideea unui al treilea edificiu , noi , ca urmasi ai Regelui – Mesia, stim ca nimic nu este prea greu pentru Dumnezeul lui Israel – daca EL vrea . Si mai stim ca dincolo de ordinea fireasca a lucrurilor , si a logicii umane , exista o Minte infinit mai luminata a carei credinciosie este de netagaduit. Ca atare , daca EL afirma ceva in Cuvantul Sau , atunci lucrurile profetite si promise , se vor implini cu DA si AMIN. Mai devreme sau mai tarziu.
    Asadar, multa Credinta ! Cel ce vine , nu va zabovi. Maranatha din Sion , tuturor !

  21. janewalling zice:

    Hi Otniella ! You ve just shown one of the blessed blog that I ve ever seen. It s great, I mean your job. Keep it at a high level for God’sake. Regards , Jane

  22. magdalena - gordon zice:

    Hi, nice to meet you Otniella , I hardly leave remarks, but I did some for Harfa lui David | otnielabattzion – עותניאלה בת ציון.
    good post !!!!! Keep it up !!! God bless you !!!!!!!

  23. elena _ cec zice:

    Shalom. E ca o veste buna blogul dvs pentru mine. Aveti multe lucruri interesante aci. Ma pasioneaza construirea celui de -al 3 lea templu si sunt foarte curioasa ce se va intampla in viitor in Orient. Sa speram ca Mesia va veni o clipa mai devreme sa nu mai prindem aratarea Antihristului. Multumesc de primire.

  24. Lucy zice:

    Appreciate it for helping out, fantastic info in your website Otniella Bat Zion. I m a messianic from Canada, happy to find your issues here, Schallom Ubrakha !

  25. dzm. nathanael - T zice:

    Schallom otnielabattzion !!!!! I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s equally educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something that too few people are speaking intelligently about. I am very happy that I found this in my search for something regarding this messianic content. Please doing this work for God of Abraham Otniella. In Messiah, your brother Nathanael

  26. Bono zice:

    foarte interesante informatii!!!!!!!!!!! bun articol!!!!!!!!!

  27. patricia zice:

    f.fffffff frumos si interesant. multumesc.

  28. Marcus zice:

    Frumos si interesant!!!!!! shalom dv tuturor.

  29. Paula Gummer_ Sheimer zice:

    Shallom draga Otniela, si multumesc pt ce ai scris despre harfa lui David. Hashem fie cu tine!

  30. Trevor zice:

    I just updated my site with a new list including otnielabattzion. I hope you all like this wonderful site. Let’s enjoy it! Shallom!

Lasă un comentariu