YAHWEH – Ruach Elohim

DUMNEZEU DUHUL SFANT  רוח הקודש

 Porumbelul Duhului Sfant 2Viata urmasilor sinceri ai lui Yeshua Ha Mashiach s-ar schimba cu 180 de grade daca ar constientiza ca Duhul Sfant este DUMNEZEU. Mii de oameni sunt educati eronat din nestiinta,  si ignoranta pasiva , ca EL este cumva asezat mai prejos decat Dumnezeu – Tatal si Dumnezeu – Fiul, pentru ca ocupa locul  Al Treilea atunci cand enuntam Sfanta Treime. Insa o marturisire corecta, personala si biblica trebuie sa implice siguranta credinciosului ca Duhul Sfant este Dumnezeu.  El nu este mai prejos decat este Yeshua – Elohim , El nu este mai prejos decat Abba – Elohim. Nu , EL este DUMNEZEU , intocmai ca Tatal si Fiul !
In Sfanta Scriptura , Dumnezeu – Tatal vorbeste prin Glasul Duhului Sfant. Yeshua Si-a incurajat ucenicii astfel : “ Sa nu va ingrijorati gandindu- va cum sau ce veti spune: caci orice veti avea de spus , va va fi dat chiar in ceasul acela; fiindca nu voi veti vorbi , ci Duhul Tatalui vostru va vorbi in voi. “ ( Matei 10: 19- 20 ).  De asemenea , in Apocalipsa suntem sfatuiti de nenumarate ori : “ Cine are urechi sa auda ce zice …Duhul ” ( Apocalipsa 2 : 7, 11, 17 ). Domnul Christos Mesia nu vorbeste fara Duhul Sfant. In Faptele Apostolilor citim ca  Domnul S-a inaltat la Cer , “  dupa ce , prin Duhul Sfant, daduse poruncile Sale apostolilor pe care-i alesese.” ( Fapte 1 : 2 ) . Iar in Evrei gasim ca EL  S-a adus pe Sine Insusi Jertfa lui Dumnezeu “ prin Duhul Cel Vesnic “ ( Evrei 9: 14 ).
Oare ce s-ar intampla daca Dumnezeu ne-ar vorbi asa cum un om vorbeste cu un altul ? Credeti ca am rezista presiunii unei asemenea Voci ? Ma indoiesc ca am putea rezista macar  Glasului  lui Yeshua , Domnul nostru , descris ca “ vuietul unor ape mari “ ( Apoc 1 : 15 ). Ioan, cand l-a auzit a cazut la picioarele Domnul “ ca mort “ ( vers. 17 ).  Duhul Sfant insa stie sa preia Vocea Tatalui si a Fiului si ne-o face linistita, usor perceptibila naturii noastre umane. Duhul Sfant nu este un simplu translator , Duhul Sfant este Dumnezeu , egal in maretie , putere , slava si eternitate cu Dumnezeu – Tatal si cu Dumnezeu – Fiul. Yeshua Insusi a afirmat despre Duhul ca “ EL nu va vorbi de la El , ci va vorbi tot ce va fi auzit ” ( Ioan 16 : 13 ).  Rabi Sha`ul,  scriind Bisericii din Corint, precizeaza : “ Caci Domnul este Duhul ; si unde este Duhul Domnului acolo este slobozenia ” ( 2 Corinteni 3 : 17 ). Exact asa este. Noi toti marturisim ca Isus este Domn – dar asa este si Duhul Sfant. El este Duhul lui Yeshua – Isus !  Yeshua inviat
Duhul Sfant este omniprezent , dar, din nefericire, slobozenia si libertatea nu sunt pretutindeni. In anumite Comunitati fratesti te simti ca si cum ai fi intr-o inchisoare si nu intr-o Casa de lauda.  De ce ? Pentru ca in acea Congregatie  Domnul nu este Duhul .  Sa nu uitam niciodata , Domnul este Duhul ! In versetul imediat urmator , apostolul Pavel afirma : “  Noi toti privim cu fata descoperita , ca intr-o oglinda , Slava Domnului , si suntem schimbati in acelasi chip cu al Lui , din Slava in Slava, prin Duhul Domnului ” ( vers. 18 ). O semnificatie a cuvantului    « comuniune » ( impartasire ) este “ a face afaceri impreuna , in asociere ( v. Luca 5 : 10 )”  si “ a participa la”  ( vezi 2 Corinteni 10 : 16, Filipeni 3: 10 ) – a munci impreuna ca partenerii  aceluiasi scop si a imparti bucuria , necazul, victoria si incercarile.  Duhul Sfant a fost trimis pe acest pamant cu scopul precis de a lucra impreuna cu urmasii lui Christos , pentru a insufleti spiritele moarte prin marturisirea Gratiei Divine. Inainte de a parasi aceasta lume , Yeshua Ha Mashiach a spus ucenicilor Sai : “ Cand va veni Mangaietorul pe care Il voi trimite de la Tatal , adica Duhul Adevarului , care purcede de la Tatal , El va marturisi despre Mine. Si voi , de asemenea, veti marturisi  pentru ca ati fost cu Mine de la inceput ”  ( Ioan 15 : 26- 27 ).  Putem deci intelege ca misiunea grandioasa de-a predica Evanghelia  a fost incredintata de la inceput Duhului Sfant , si apoi sfintilor care au crezut in Domnul. Yeshua Mantuitorul  accentueaza ca munca de Evanghelizare trebuie sa fie indeplinita prin asocierea dintre Duhul Sfant si om – Duhul Sfant avand,  fireste, rolul principal. Se deduce usor ca motivul esential pentru care evanghelizarea face astazi progrese atat de mici , ca Biserica inregistreaza un regres in actiunea de cucerire a sufletelor , este ca aceasta relatie cu Duhul Sfant a fost rupta. De cand nu se mai bazeaza pe EL , oamenii sfarsesc prin a esua in incercarea de a indeplini Lucrarea Domnului numai cu propriile lor mijloace si eforturi. Minunata victorie a Evangheliei de la inceputurile Bisericii a avut loc deoarece ucenicii au ascultat intocmai porunca lui Yeshua. Ei au ramas in Ierusalim pana cand au fost umpluti cu Duhul Sfant , si apoi au predicat.
In Faptele Apostolilor este subliniat foarte clar de ce raspandirea Evangheliei a avut un Biblia si Duhul Sfantrasunator succes prin asocierea omului cu Duhul lui Christos. In capitolul 8  ni se relateaza  despre  diaconul Filip care s-a pogorat in cetatea Samariei si a condus adunari de redesteptare , unde multimi de oameni au venit la mantuire. Nenumarati oameni au fost vindecati , mari miracole s-au desfasurat iar  bucuria credinciosilor era imensa. Deodata,  in mijlocul acestei extraordinare lucrari , un inger ii apare lui Filip si ii spune sa mearga spre Sud , in Gaza. Cat este de diferita Viziunea lui Dumnezeu ! De ce sa intrerupa asa, instantaneu,  o revarsare de Har ? Numai ca Filip nu lucra singur , conform unui program intelept si personal , ci isi indeplinea misiunea impreuna cu Duhul Sfant. El era sigur ca acest ordin venea de la Duhul lui Yeshua , si ascultator  a parasit Adunarile din Samaria,  pornind cu credinta spre desert, nestiind de fapt ce avea sa urmeze. Dumnezeu planuise deja  eliberarea intregului continent african , prin eliberarea sufletului unui etiopian , pe care Filip trebuia sa- l intalneasca. Biblia descrie scena astfel : “ Filip s-a sculat si a plecat. Si iata ca un Etiopian, un famen cu mare putere la imparateasa Candace a Etiopienilor , si ingrijitorul tuturor vistieriilor ei, venit la Ierusalim ca sa se inchine, se intorcea de acolo, si sedea in carul lui , si citea pe proorocul Isaia” ( Faptele Apostolilor 8: 27- 28 ).  Duhul Sfant l-a trimis pe Filip in desert sa predice Evanghelia mantuirii unui singur suflet pregatit. Si pentru ca acest etiopian a fost mantuit , Filip a cules o recolta mult mai mare decat ar fi cules daca ar fi ramas in Samaria conducand Adunarile de evanghelizare. Porunca lui Dumnezeu Duhul Sfant adresata lui Filip a devenit si mai concreta :” Duhul a zis lui Filip : Du-te,  si ajunge  carul acesta ! „( Faptele Apostolilor 8 : 29 ). Astfel , calauzit de Dumnezeul invizibil , Filip s-a apropiat de car chiar in momentul in care etiopianul citea Isaia 53, profetia despre suferintele lui Yeshua – Christos pentru rascumpararea noastra. Cat de minunat a fost condus pentru a ajunge la timpul potrivit. Dupa ce a ascultat predica lui Filip, etiopianul L-a primit pe Yeshua in inima ca Mantuitor,  si,  cand au intalnit apa in drumul lor,  au fost botezati.  Ceea ce s-a intamplat apoi arata cat de puternica poate fi asocierea cu Duhul : “  Cand au iesit afara din apa , Duhul Domnului a rapit pe Filip , si famenul nu l-a mai vazut. In timp ce famenul isi vedea de drum , plin de bucurie ( Faptele Apostolilor 8 : 39 ).
In Faptele Apostolilor 16 : 6-10 se arata ca rabi Sha`ul a lucrat intr-un  parteneriat perfect cu Duhul Sfant. Desigur el a fost apostolul apostolilor , folosit de Dumnezeu intr-un mod deosebit. Chiar si precipitarea sa datorata ravnei de a-L vesti pe Christos – Yeshua a fost sanctionata de Acelasi Minunat Duh Sfant : “ Fiindca au fost opriti ( Pavel si Sila ) de Duhul Sfant sa vesteasca Cuvantul in Asia , au trecut prin tinutul Frigiei si Galatiei. Ajunsi langa Misia , se pregateau sa intre in Bitinia ; dar Duhul lui Isus nu le-a dat voie. “ Acest pasaj sugereaza extraordinar de plastic lupta ingerului lui Dumnezeu cu Yakoov.  Expresiile “ au fost opriti de Duhul Sfant “ si “ Duhul lui Isus nu le-a dat voie “ sugereaza o lupta. Pavel incerca sa plece pentru a predica  Vestea Buna , dar Duhul il impingea inapoi. Asemenea scene pline de Viata ne arata ca Duhul Sfant il conducea pe Pavel la fiecare pas.
Yeshua si ToraCateva versete din Tanach  enuntate de Domnul sunt mentionate in Brit Chadasha ca si cand ar fi fost scrise de Duhul Sfant. De exemplu , in Yesheyiahu 6 : 9 se spune : “ El ( Domnul ) a zis atunci : Du- te si spune poporului acestuia : Intr-una veti auzi si nu veti intelege ; intr-una veti vedea si nu veti pricepe !” Cand apostolul a citat acest verset in Brit Chadasha , el l-a atribuit Duhului Sfant : “ Bine a spus Duhul Sfant prin proorocul Isaia catre parintii vostri  cand a zis : Du-te la poporul acesta si zi-i : Veti auzi cu urechile voastre si nu veti intelege ; cu ochii vostri veti privi , si nu veti vedea” ( Fapte 28 : 25- 26 ).  Din aceste pasaje se poate lesne deduce ca Duhul Sfant este una cu Sfanta Treime. Cuvantul lui Dumnezeu din Vechiul Testament este identic cu cel al Duhului Sfant din Noul Testament ( vezi Ieremia 31 : 33 si Evrei 10 : 15-16).
Duhul Sfant este Dumnezeu pentru ca poate indeplini o Lucrare pe care nimeni altcineva nu o poate face, numai Dumnezeu.  Ruach Ha Kodesh  a creat Cerurile si pamantul pentru ca asa a vrut Sfanta Treime ( Geneza 1 : 2 , Iov 26 : 13) . EL a inviat mortii ( v. Romani 1 : 4, 6 : 11) si a realizat nasterea – din –nou ( Ioan 3 : 5- 7). A dovedit lumea vinovata in ceea ce priveste pacatul , neprihanirea si judecata ( v. Ioan 16 : 8 ) si a izgonit duhurile rele ( v. Matei 12 : 28 ). In afara acestor dovezi,  Duhul Sfant poseda toate atributele lui Dumnezeu. Numai Dumnezeu este Vesnic, Atotstiutor, Atotputernic si Omniprezent, iar Duhul Sfant este toate acestea.
In Evrei 9 : 14 se spune ca Duhul Sfant este VESNIC : “ cu atat mai mult sangele lui Hristos , care, prin Duhul Cel Vesnic , S-a adus pe Sine Insusi jerfa fara pata lui Dumnezeu, va va curati cugetul vostru de faptele moarte , ca sa slujiti Dumnezeului Celui Viu ! “
Duhul Sfant este ATOTSTIUTOR : “ Noua insa Dumnezeu ni le-a descoperit prin Fiul Sau. Caci Duhul cerceteaza totul , chiar si lucrurile adanci ale lui Dumnezeu” ( 1 Corinteni 2: 10). Duhul Sfant stie toate lucrurile , chiar si lucrurile ascunse ale lui Dumnezeu.
Duhul Sfant este ATOTPUTERNIC : “ Ingerul i-a raspuns ( Mariei ): “ Duhul Sfant se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri” ( Luca 1: 35). Este evident ca Duhul Sfant este Puterea Celui Preainalt, si nimic nu este imposibil cu Dumnezeu.
In sfarsit, Duhul Sfant este OMNIPREZENT . Psalmul 139 exprima foarte bine Ochiul lui Dumnezeuomniprezenta lui Ruach Ha Kodesh. David afirma inaintea lui Dumnezeu- Elohim  : “ Unde ma voi duce departe de Duhul Tau , si unde voi fugi departe de Fata Ta ? Daca ma voi sui in cer , Tu esti acolo ; daca ma voi culca in locuinta mortilor , iata-Te si acolo. “ ( v. vers. 7 si 8 ). Deci o Persoana care este vesnica, atotstiutoare, atotputernica si omniprezenta , nu poate fi DUMNEZEU? Duhul Sfant este  Maret si Slavit , asemeni Tatalui  si Fiului.
Odata ce intelegem ca Duhul Sfant este o Persoana – o Entitate care are Personalitate cum au Tatal si Fiul – atitudinea noastra fata de Duhul Slavei ar trebui sa se schimbe complet. In lucrarea “ Persoana si opera Duhului Sfant” , evanghelistul si eruditul biblic R. A. Torrey arata importanta personalitatii Duhului Sfant. EL accentueaza ca numai o fiinta cu personalitate poate intelege problemele noastre si ne poate ajuta. Noi nu putem dialoga cu pietre, arbori sau  forte impersonale. Dar fiind o Persoana Dumnezeiasca, Duhul Sfant poate intelege,  in profunzime,  problemele noastre si ne poate ajuta.
Ar trebui El venerat ? Iata o intrebare extrem de importanta pe care trebuie sa ne-o punem. Daca Duhul Sfant este omniprezent, daca este omnipotent, daca este omniscient, ar trebui EL venerat ca Dumnezeu ? Merita EL lauda si adoratia noastra ? Urmasii lui Yeshua Ha Mashiach au o problema majora cand este vorba despre venerarea Duhului. E un subiect pe care mai degraba l-ar evita.
Porumbelul Duhului Sfant 3Duhul Sfant – Ruach Ha Kodesh –  este cu mult mai mult decat o Pasare zburatoare spre Cer , care te face sa experimentezi Shavuot-ul. Daca EL este tot ceea  ce am discutat mai sus – deopotriva cu Tatal si cu Fiul – atunci EL trebuie venerat. De fapt, nu ne inchinam noi Tatalui, nu ne inchinam noi Fiului ? Poate te intrebi : “ Cum sa ma inchin Duhului ? “  N-ar trebui sa fie nicio diferenta; ar trebui sa –L coplesesti cu devotamentul si dragostea ta.  Cand invatam despre ingeri , aflam  ca ei se gasesc doar in Prezenta lui Yeshua. Am insa o veste nespus mai  buna pentru voi : Ruach – Elohim poate fi considerat  drept  MARELE  EU SUNT  , intocmai ca Dumnezeu – Tatal si Fiul.
Poate fi Duhul Sfant usor de ranit ? Trebuie sa intelegeti  si faptul ca Duhul Sfant poate fi chinuit si obidit.  El poate fi ranit. Profetul Yesheyahu cand vorbeste despre dragostea si indurarea Domnului fata de Israel, spune : “ Dar ei s-au razvratit si au intristat pe Duhul Lui  Cel Sfant : iar EL li S-a facut vrajmas si a luptat impotriva lor “ ( Isaia 63 : 10) . Este greu de imaginat, dar Duhul Sfant poate fi chinuit de fiinta umana. In original a intrista comporta sensul de a epuiza pe cineva, a necaji chiar pana la obida. Numai o Persoana poate deveni tinta unor astfel de chinuri. Duhul Sfant nu este bagaret – El este un indragostit. Daca IL respingem  EL pleaca. EL nu e ca Satan, despre care Biblia spune ca , daca ne impotrivim lui  , “ va fugi “  de la noi . Duhul Sfant nu va fugi infricosat – doar ne va parasi cu inima ranita.  Daca-L intristam , Se retrage fin ; daca –L inabusim , Se indeparteaza incet. Ce tragic e cand te gandesti ca unii sunt in stare sa chinuiasca si sa inabuse o Fiinta atat de minunata ! Lumea insa o face. Si copiii lui Israel au facut-o. Iar astazi si noi, rascumparatii Jertfei, IL ranim cu ignoranta si razvratirea noastra, in timp ce EL inca , tanjind de dor, asteapta sa-I deschidem usa sa intre,  sa cineze cu noi.

( Scurt eseu de  argumentatie de Daniela Reghina Onu ; Bucuresti – Iunie  2013 )

 Bibliografie :
1. BIBLIA – versiunea Cornilescu , GBV , King James , Hebrew Scriptures .
2. Sandru, Trandafir , Lucrarea Duhului Sfant , Editura Scriptum, Oradea, 2009.
3. Dimitriu , Mihail , Ghidul Crestinului, Editura S.E.R. & Co, Iulie, 2001.
4. Jacobs, Cindy, Viata supranaturala, Alfa Omega Publishing , 2009

15 răspunsuri la YAHWEH – Ruach Elohim

  1. Rares M. zice:

    Shalom, sarut mana. Un studiu excelent si foarte nou , vad. Otniela , va multumim pentru explicatii pt.ca sunt venite pe teren mesianic. Am o intrebare…Stiu ca evreii mozaici nu accepta Treimea…Cum se impaca acest lucru cu cei convertiti la mesianism? Eu am discutat acum un an si ceva cu un prieten evreu care mi-a spus ca in crestinism este gresita , anormala Trinitatea.

    • Multumesc , Rares ! Iertare pentru raspunsul meu intarziat, dar efectiv am uitat ca mi-ati lansat aceste intrebari. De obicei raspund mai rapid la topic-urile din pagina principala.
      Problema Trinitatii este mult disputata in evreitate, as putea spune ca este hopul cel mai mare de care se impiedica un evreu mozaic, pe cale sa devina mesianic. Si asta pentru ca in gandirea evreiasca nu este loc decat pentru UN DUMNEZEU UNIC.
      Este foarte greu sa se inteleaga IDEEA DE UNITATE in cadrul SFINTEI DUMNEZEIRI, pentru ca omul – prin firea sa adamica – este o fiinta decazuta si scindata. De aceea , nasterea – din – nou este un proces lung si dureros de multe ori, intreaga munca si intregul har, de relegare cu DUMNEZEU, Ii apartine Minunatului Duh Sfant.
      Nu ma mira remarca amicului Dvs evreu ” ca in crestinism este gresita Trinitatea.” Mintea omului cedeaza greu , daca este croita pe idei timpurii , din copilarie. De multe ori cele mai intemeiate argumente devin neputincioase in fata ” izvodirilor mintii ” , cum le numeste apostolul Pavel. De aceea numai Duhul Sfant poate convinge, numai EL poate rasturna ideile preconcepute. Noi vorbim despre UN DUMNEZEU TRIUNIC, format din Trei Persoane intr-o perfecta armonie. Nici Una dintre Acestea Trei nu actioneaza separat ci numai in comuniune cu Celelalte, relatia din cadrul Dumnezeirii fiind PERFECTA.
      Daca va veti ruga pentru prietenul Dvs sunt sigura ca Spiritul Sfant va gasi o cale sigura prin care sa- l convinga, chiar una supranaturala. Numarul evreilor care L-au vazut pe Yeshua Ha Mashiach , in diverse vise si vedenii , este in continua crestere astazi. Minunata este Bunatatea Sa, Amen !
      Fiti binecuvantat din Sion !

  2. Madi zice:

    Foarte clare explicatii despre dumnezeirea Duhului Sfant . Sa fii binecuvantata, Otniela ! Shalom , cu drag.

  3. Matei - Claudiu Arghire zice:

    Shalom. Sarut mainile. Eseul Dvs nu este numai bine scris , este si convingator , pentru ca ( constata acest lucru oricine va citeste blogul ) sunteti un om credincios si predat Voiei lui Dumnezeu.
    Sa nu – L consideram pe Spiritul Sfant al lui Hristos doar o pasare frumoasa, El este o Persoana Sfanta , Dumnezeu, ca Tatal si Fiul.
    Dumnezeu sa va binecuvinteze , pe D-voastra si pe cititori!

  4. un ucenic zice:

    shalom sora Otniela ! Domnul Ieshua va binecuvinte, o prezentare foarte buna si dupa Cuvintul Bibliei. Slava Duhului Sfint !

  5. Rodica zice:

    Dragă Otniela îţi mulţumesc pentru acest studiu care Îl prezintă cu o deosebită claritate pe Duhul Sfânt. Am înţeles ce Mângâietor minunat avem !
    Dacă poţi te rog mult dă-mi un răspuns.Dacă Duhul Sfânt este Dumnezeu ne putem ruga Lui ? Dacă răspunsul e da cum să ne rugăm , mai precis cum e corect să ne adresăm Duhului Sfânt ? Mulţumesc. Dumnezeu să te binecuvânteze !

    • Draga Rodica , Shalom ! Ma bucur mult ca te preocupa aceasta problema, foarte importanta, de altfel, in viata de calauzire a credinciosului. Insa, orice subiect vom aborda, temelia argumentelor noastre trebuie sa fie Cuvantul lui Adonai.
      Domnul nostru Yeshua Ha Mashiach ne-a invatat rugaciunea Tatal nostru , in care Destinatarul este
      , fara doar si poate, Tatal Ceresc ( Matei 6 : 9-15 ). Desigur, o asemenea rugaciune este intotdeauna binevenita, mai ales daca se realizeaza in Numele Fiului ( Caruia Tatal I -a dat deplina autoritate in Univers , inainte de intemeierea lumii , Ioan 17 ), care este si Marele Preot al marturisirii credintei noastre si Mijlocitorul nostru inaintea lui Abba – Elohim. In aceste conditii este firesc sa ne putem indrepta rugile si spre Fiul, care este Dumnezeu. Amin !
      Acum, daca Ruch Ha Kodesh este o Persoana ( si noi stim ca ESTE O PERSOANA ! ) a Sfintei Treimi , este evident ca ne poate auzi si ne poate intelege , asemeni Tatalui si Fiului, si ca atare Ii putem adresa gandurile noastre de lauda , multumire …etc , inchinarea autentica prin harisme presupunand tot acest proces de conlucrare.
      Desigur , ordinea biblica este cea pe care a mentionat-o si fratele un ucenic. Dar orice inversare a mesajului adresativ nu poate decat sa bucure Sfanta Treime, pentru ca menirea Duhului Sfant va fi intotdeauna sa ni-I descopere pe Tatal si pe Fiul. Glorie Lui, Amen !
      Sa fii binecuvantata din Sion cu Plinatatea Duhului Slavei, Rodica !

  6. un ucenic zice:

    draga sora Rodica, nu cred ca ne putem ruga direct catre Duhul Sfint. trebuie sa ne rugam ” prin Duhul Sfint ” Tatalui si Fiului. eu asa cred ca este corect.

    • Teodora zice:

      De ce să nu ne rugăm Duhului, frate ” un ucenic ” ? Dacă este Dumnezeu !!

    • Ibanescu Rodica Alice zice:

      Frate ” un ucenic ” , credeţi că Dumnezeu s-ar supăra dacă am spune ” Duhule Sfânt îţi multumesc pentru călăuzire? ” Eu nu cred, dacă El este Acela care ” Mijloceşte cu suspine negrăite rugăciunile noastre.” Cred că facem prea multe reguli şi ne putem încurca în ele.
      Multumesc şi eu pentru acest studiu , Otniela. Dumnezeu să fie cu Dvs.

      • un ucenic zice:

        nu sora, nu cred ca Dumnezeu se supara pe rugaciunile noastre, dar eu am spus cum ne invata Biblia sa ne rugam.

  7. Multumiri , Prieteni , pentru participarea Dvs la acest topic dedicat Duhului Sfant !
    A Lui sa fie Slava , Cinstea si Inchinarea ! Baruch HaShem ! Binecuvantari din Sion , tuturor !

  8. erica zice:

    amin, slavit sa fie Domnul domnilor! Mare e puterea Lui!

  9. Larisa zice:

    Multumesc frumos pt prezentarea despre Duhul Sfint. Domnul Iisus sa va faca viata o binecuvintare permanenta. Shalom

Lasă un comentariu