Fraţii Bielski – Partizanii evrei

Istoria neobisnuita a fratilor Bielski nu prea a fost mediatizata pana acum cativa ani , cand Fratii partizani Bielskia fost prezentata intr-o carte care s-a vandut foarte bine in intreaga lume. De curand , pe baza acestei carti s-a realizat la Hollywood un film de lung metraj , intr-o distributie de prestigiu.
Povestea reala a celor 1200 de evrei salvati in perioada nazista de interventia curajoasa a unei organizatii paramilitare a ajuns pe marile ecrane.  In filmul american „Defiace” , Daniel Craig , devenit faimos dupa rolul agentului secret James Bond , il  interpreteaza uluitor de bine  pe Tuvia Bielski, liderul unei grupari de partizani evrei din perioada nazista.
Fratii evrei partizani Bielski 2Alexander Zisel , Asael, Aharon si Tuvia Bielski au crescut intr-o familie de tarani evrei din Belarus. Cand armata germana a atacat Uniunea Sovietica,  in cadrul faimoasei ” Actiuni Barbarossa” din data de 22 iunie 1941, ei au fost mutati impreuna cu familiile lor intr-un ghetou. Dupa un timp , fratii au reusit sa fuga in padure impreuna cu 13 vecini. Acolo ei s-au organizat intr-o grupare paramilitara cu scopul de a lupta impotriva nazistilor. Fratii Bielski erau inalti si blonzi , avand trasaturi specifice zonei in care au crescut, ceea ce i-a ajutat sa isi ascunda fara probleme originile evreiesti.
Tuvia Bielski a devenit liderul acestei grupari indraznete de evrei rebeli. El s-a nascut in anul 1906, a facut parte din miscarea tinerilor sionisti si era veteran al armatei poloneze.  Fratii partizani Bielski 6 - Tuvia BielskiActiunile pe care el le planifica urmareau salvarea evreilor din mainile ucigase ale nazistilor. Una dintre modalitatile de lucru ale curajosilor partizani era infiltrarea catorva membri ai organizatiei in ghetouri , pentru a scoate clandestin de acolo cat mai multi evrei posibil. Cu timpul cauza lor a castigat numerosi adepti din randul fostilor detinuti evrei, care reusisera sa evadeze din lagarele de concentrare si anihilare naziste.
Cresterea grupului a necesitat crearea unei infrastructuri , in padure construindu-se repede un mic sat evreiesc, dotat cu o bucatarie kosher, moara , brutarie , baie, un centru medical si o statie de izolare pentru fostii detinuti din lagare care sufereau de afectiuni contagioase.  In afara de acestea, nu putea lipsi o Sinagoga, iar diferitii mestesugari si-au construit ateliere specifice meseriei lor. Grupul , care crescuse fulgerator la 1200 de barbati, femei si copii, se ocupa si de cresterea pasarilor domestice. Fratii partizani Bielski 8 - Tuvia Bielski cu sotia
Pentru a putea supravietui in inima muntelui, ei lansau atacuri asupra satelor din apropierea cartierului lor general, dupa care se mutau intr-o alta locatie pentru a nu fi depistati de nazisti. In cadrul acestor atacuri isi faceau rost de alimentele de care aveau nevoie pentru a supravietui. In acest sens , ei cooperau adesea cu partizanii sovietici si polonezi. La un moment dat fratii Bielski au fost acuzati ca ar fi participat la un masacru intr-un sat polonez, fapt care a dus la racirea relatiilor cu gruparile poloneze. Dupa razboi s-a descoperit insa ca grupul fratilor Bielski nici macar nu fusese in regiunea respectiva la data comiterii masacrului. Partizanii evrei atacau doar satele care cooperau de buna voie cu nazistii , iar dupa ce le jefuiau , ii marcau pe conducatorii acestora cu un fier inrosit pentru a-i da ca exemplu locuitorilor din satele invecinate.
De mai multe ori , ei au atacat si trupe naziste din regiunea lor natala. Daca la inceput isi procurau armele din depozitele parasite de rusi, dupa invingerea catorva unitati ale armatei naziste, partizanii fratilor Bielski s-au dotat cu arme germane mai moderne. Fratii evrei partizani Bielski 4Nazistii au ajuns sa ofere o recompensa de 100 000 de marci germane pentru oricine ar fi reusit sa- l ucida pe Tuvia Bielski.
Atunci cand regiunea a reusit sa fie eliberata de Armata Rosie in anul 1944, protejatii evrei ai fratilor Bielski au iesit din padure, multi barbati apti de lupta alaturandu-se astfel trupelor rusesti. Printre acestia s-a numarat si Asael Bielski , care a murit pe front in anul 1945, in apropiere de Konigsberg. Dupa razboi , Tuvia si Alexander Zisel au emigrat in Eretz Israel , iar in anul 1955 s-au stabilit definitiv in Statele Unite ale Americii. Tuvia Bielski a fost inmormantat in Israel ca un erou national , avand parte de onoruri militare.

 (  Comentariu de Daniela Reghina Onu,  dupa informatiile din Wikipedia si Ha ` Aretz ; Bucuresti , Decembrie  – 2013 )

7 răspunsuri la Fraţii Bielski – Partizanii evrei

 1. Ana - Maria Conley zice:

  O istorie foarte interesanta au fratii Bielski. M-ai facut curioasa sa vizionez filmul.
  Barukh Hashem!!!!!

 2. adailton zice:

  Am vizitat de curand aceasta tara si am avut tot timpul in cap filmul pomenit de tine.

 3. un ucenic zice:

  shalom. extraordinar! mare este Adonay!

 4. Sofia zice:

  Este interesanta istoria aceasta mai putin cunoscuta. Mare este Dumnezeu! Ce mult ii iubeste El pe copiii lui Israel!

 5. Abigail&Albert Kindberg zice:

  Şalom Ahoteinu. Extraordinare relatări despre fraţii noştri evrei! Te binecuvântăm Otniela, Sora noastră dragă, fiică a lui Yacoov avinu!!

 6. Adela Luchian zice:

  Ne bucurăm să citim despre evrei pentru că iubim poporul Domnului ales. Dumnezeu să fie cu ei şi să păzească Israelul de toate relele.

 7. Vă mulţumesc, dragi Prieteni, pentru participarea la acest topic! Fiţi binecuvântaţi din Sion!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s