ÎN ZIUA A ŞAPTEA

de Daniela Reghina  Onu

În Ziua a Şaptea,
Doamne,
Te-ai spălat pe Mâini,
şi pe Faţă,
Dis-de-Dimineaţă.                    Adonai si Poporul Sau Israel
Şi-ai început
să Te bucuri
de tot Făcutul,
din Nepătrunsul
Abisului greu.
Şi Ţi-ai zis cu mulţumire:
„Ce bune sunt toate!
Le-am zămislit
cu Iubire,
dându-le dreptul
să intre în Marea Zidire.”

Ce bune sunt toate,
Doamne, ce bune !
Să ne-odihnim împreună,
Părinte!
Sub Coviltire Sfinte…
Tu, contemplându-Ţi
Creaţia,
Eu, mulţumindu-Ţi
pentru Graţia
răscumpărării prin Jertfa
Fiului Tău,
El – Elyion, Mesia,
Domnul Shabatului ,
şi AL MEU.

(Bucureşti, Iunie – 2012 ; din volumul Râsul viorii fără arcuş )

14 răspunsuri la ÎN ZIUA A ŞAPTEA

 1. valericanicolescu zice:

  Buna precizare prin poezie a Sabatului ca zi de odina chiar de la creatiune. .La biserica la care merg ziua de odihna este Sambata..In noul testament este precizat „Sabatul a fost facut pentru om, ci nu omul pentru Sabat”Aceasta insemnand ca Sabatul nu este numai pentru Evrei cum sustin unii,ci si pentru Neamuri.Pana in anul 321 dupa Hristos toti crestini au avut ca zi de odihna Sambata.Dar Imparatul Constantin al Romei s’a incumetat sa strice Legea lui Dumnezeu, schimband printr-un decret omenesc Sambata cu duminica.Iata decretul:

  D E C R E T

  Eu,Constantin Imparatul Imperiului Roman(bizantin)
  avand si calitate de Pontifex-Maximus,am decretat si decretam
  azi 7 martie ,anul 321

  URMATOARELE ARTICOLE :

  1. Crestinii sa se bucure de libertate ca si ceilalti supusi….iar de aici inainte in functiuni sa fie preferati crestinii.Libertatea religioasa este necesara pentru linistea imperiului.

  2. Toti crestinii scosi din functie,sa fie reabilitati,iar de aici inainte sa fie preferati crestinii in toate serviciile publice.

  3. Averile confiscate sau rapite de la crestini in timpul prigonirilor sa li se inapoieze iar cele risipite sa li se plateasca din tezaurul statului.

  4. Bisericile ruinate de pagani sa fie reparate cu banii din tezaurului statului si unde va fi nevoie sa se cladeasca altele noi.

  5. Toti locuitorii orasului:judecatorii,meseriasii si orice alta categorie de muncitori sa se odihneasca in venerabila zi a soarelui.ziua intai a saptamanii( duminica) sa fie socotita ca zi sfanta si de sarbatoare.Agricultorii pot sa se duca la muncile agricole intrucat este ziua cea mai preferata pt agricultura.

  6. In intreaga imparatie ziua sabatului sa fie inlocuita cu ziua intai a saptamanii.

  7. Invatatorilor crestini sa li se dea leafa din tezaurului statului. preotii sa fie scutiti de orice taxa sau impozit.

  8. Crucea care pana aici era arma de executie pt hoti si criminali si care pana acum era obiectul rusinii ,teroarei si al stigmatului public,de aici inainte sa fie considerat ca cel mai onorat semn sfant.

  9. Cartile religioase ale crestinului sa fie multiplicate intr-un tiraj cat mai mare si sa fie dat crestinului pentru invatatura lor sa fie folosite in biserici si acasa.

  10. Biserica sa fie inaltata la rangul de stat si va purta numele de Biserica Ecumenica ( universala sau Romano Catolica).Ea va fi condusa de un cardinal(Papa) care se va dovedi mai bine pregatit pt aceasta functie.

  11. Cei care nu se vor conforma prezentului decret vor fi condamnati cu confiscarea averilor , inchisoarea si surghiul iar daca se vor constata abateri si mai grave vor fi condamnati la moarte.

  12. Prezentul decret va fi valabil si va intra in vigoare pt conformare de la data publicarii lui.

  Prezentul decret este extras din Istoria Bisericeasca Universala,pag 55-56 in anul 1900 de arhireul Calist Botosoneanu, iar in anul 1903 a fost recunoscut si de doctorul Suroianu in Istoria Bisericeasca Universala tradusa de el. Acest Decret se gaseste scris in cartea lui de istorie universala la pg 29-30 anul 1903.

  V-am scris ca sa stiti si voi, ca cei ce pazesc duminica ca zi de odihna asculta de Imparatul Constantin al Romei, nu de Dumnezeu.

  • Draga valericanicolescu, Shalom !
   Ravna Dvs pentru Shabat este foarte buna. Multumiri pentru precizarile adaugate. Speram insa ca aceeasi pasiune va insoteste si in ceea ce priveste Sarbatorile Domnului din Levitic 23 , pentru ca Aceeasi Gura care a rostit Decalogul , a rostit si Poruncile pastrarii Shabatelor Sfinte.
   Sa cautam sa-L cunostem pe Domnul ! Amin, profetul Osea ne indeamna atat de frumos ( Osea 6 : 3 ) . Vrem asta ? Sau vrem sa pastram numai anumite franturi din Intregul Scripturii ? Sa nu ne amagim, daca tot vrem SA TINEM, atunci e bine SA TINEM INTREAGA SCRIPTURA!!! DUMNEZEU sa reverse asupra Dvs intreaga Sa Lumina !

 2. EMANUEL PIROSCA zice:

  DE N-AR FI FOST ODIHNA TA
  N-AM FI AJUNS SA STIM
  UNDE INCEPE GOLGOTA
  SA SCRIE-N PIATR-ACEEA GREA
  CATA COROANA-I LEGEA TA
  SI CAT VREI SA IUBIM!

 3. un ucenic zice:

  Unul socoteste o zi mai pe sus decit alta; pentru altul toate zilele sint la fel. Fiecare sa fie deplin incredintat in mintea lui.
  Cine face deosebire intre zile , pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire intre zile , pentru Domnul n-o face. Cine maninca , pentru Domnul maninca; pentru ca aduce multamiri lui Dumnezeu. Cine nu maninca , pentru Domnul nu maninca ; si aduce si el multamiri lui Dumnezeu.
  Romani 14 , versetele 5 si 6.

  • un ucenic, Shalom ! De acord cu cele expuse, dar nu va suprati , va rog frumos, pe cei care vor SA TINA , CA LA CARTE, tot ce scrie in Sfanta Scriptura.
   Legea este INVATATURA CURATA si SFANTA. Si daca este tinuta DIN DRAGOSTE ( atentie, acesta este intaiul S’ma Israel ! ) , atunci ea aduce in viata noastra LIBERTATEA ASCULTARII. ADONAI sa va binecuvinteze !

 4. Catalina zice:

  Cat de insensibili sunt uneori barbatii !
  Imediat ce ati gasit un subiect de disputa dragi frati, v-ati si repezit… Chiar nu ati inteles deloc poezia sorei noastre Otniela…cat este de frumos si de sensitiv scrisa, pentru slava Creatorului.
  Multumesc Otniela, pentru aceasta minunata poezie ! Shalom.

 5. Albert Kindberg zice:

  Marit sa fie Dumnezeul lui Israel pentru Shabatul Sau sfant si pentru toate Sarbatorile Lui din Torah care trebuie tinute , caci sunt ale Lui si El vrea sa se bucure de poporul Sau. Cititi , draga frate ” un ucenic ” , TOATA BIBLIA in contextul ei inspirat, de exemplu Levitic 23, si vedeti ca YHWH a vorbit si a hotarit.
  Frumoasa poezie Ahot, Baruch Hashem! Shalom.

 6. Madi zice:

  Foarte frumoasa si sensibila aceasta poezie , draga Otniela! Sa – ti fie binecuvantata pana in continuare!!

 7. EMANUEL PIROSCA zice:

  Oare de ce atunci cand nu avem un subiect interesant, apare imediat unul provocativ. Daca Domnul Isus, s-a proclamat Domn si al Sabatului. In El avem in fiecare zi o sarbatoare. Pe care trebuie sa o sarbatorim mai frumos? Ce ii vom spune atunci cand ne va zice: „Plecati caci nu va cunosc!” Doamne, dar noi, evreii mesianici am pastrat toata legea! Cum de ne poti vorbi asa? Nu am sarbatorit noi toate praznicele? Oare vom avea curajul sa-L mai insultam in ziua aceea, apeland la Legea lui Moise? ” Aveti legea Lui Moise a raspuns Isus! Poate ea sa ne mantuiasca? Intreb eu!

  • Teodora zice:

   M-am gandit mai mult timp sa spun ceva, sa nu spun.
   Emanuel, frate nu prea stii ce afirmi. Daca tot vizitezi un blog mesianic atunci studiaza-i crezul si nu mai aduce observatii provocatoare. Nu e frumos. Legea Domnului ne invioreaza sufletul, daca o pastram in Dragoste , cum spune si Otniela. Cum oare ? Il putem „insulta pe Domnul ” cu Legea Lui ? El a venit sa implineasca Scriptura nu sa o desfiinteze. El si Tatal sunt Una.

  • Albert Kindberg zice:

   Fartate Emanuel , ai venit pe un blog mesianic dintr-un basic/level evanghelic. E normal sa vezi lucrurile altfel. Insa nu e normal cum pui problema. In primul rand , cand vii intr-o casa care nu e a ta, inveti regulile casei. Nu vii sa te impui pt,ca esti oaspete. De unde stii Emanuel ca evreii mesianici vor avea un dialog cu Domnul Yeoshua asa cum l-ai descris tu ? Si cum anume poate fi Domnul Mesia ” insultat ” ( nu stii sa folosesti cuvintele bine ) de cineva care pastreaza Legea lui MOishe ? Cum reusesc multi dintre crestini sa Il separe pe Fiul lui Dumnezeu de Legea data in Tanakh!
   Unde ai citit tu , mai frate, ca evreii mesianici cred in mantuirea prin tinerea simpla a poruncilor ? DE unde ideile acestea eronate?? Cum crezi tu ca noi nu stim ce este Ispasirea in Mielul lui Dumnezeu !
   Daca ai fi citit cu atentie doctrina mesianica ( vezi ca Otniela a pus-o pe blog la studii biblice ) sau daca ai fi rasfoit acest blog bine construit , ai fi putut sa discerni corect. Pana te lamuresti renunta la stilul acesta atot stiutor, smereste-te si fii politicos. Asa ne sta bine, noua barbatilor. Gandeste-te totusi , esti pe blogul unei doamne. Otniela este o fina si nu e obligata sa dea ok la toate. Mesia sa te indrume !
   Shalom al Israel ve Shem Yeoshua Meshicha !

 8. Amedeo Roth zice:

  Sarutmiinile, frumoasa poezia.. binecuvantat fie Shabatul lui Dumnezeu Baruckhu !
  Despre Sarbatorile evreiesti aveti creatii poetice ?

 9. EMANUEL PIROSCA zice:

  Nu se poate fugi de Cuvant nici pe apa nici pe pamant
  Intre Alfa si Omega e tot un sange
  Cu el se poate iubi, cu el se poate ierta!
  Nu se poate fugi de Cuvant, nici pe apa, nici pe pamant!

 10. Shabat Shalom ! Dragi Prieteni , va multumesc pentru participarea la acest topic.
  Asa este, binecuvantat fie Shabat -ul lui ADONAI – BARUCHU !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s