Un arheolog cu vocatie

–   GABRIEL BARKAI    –

Gabriel Barkai , un professor foarte apreciat la Universitatea Ebraica din Ierusalim si la Universitatea Bar – Ilan , a facut in ultimii ani cateva descoperiri arheologice importante. Mai mult , citindu-i interviul veti constata pe Cine slujeste acest om,  cinstit si onest in  meseria lui.
“ Din anul 2003 , de-a lungul gardului de siguranta ridicat in jurul Muntelui Templului s-au descoperit numeroase biserici antice. O descoperire fascinanta a fost facuta la Mar Elias , pe drumul care duce dinspre Ierusalim inspre Bethleem : o celula sapata in stanca si un schelet prins in lanturi. Acesta nu era un prizonier , ci un sihastru din perioada bizantina. In literatura  epocii putem citi cum calugarii ascetici cereau sa fie legati in lanturi , dar , pana in acel moment , aceasta practica nu fusese dovedita din punct de vedere arheologic.
Arheologia moderna poate juca un rol foarte important atunci cand este vorba despre  procurarea de dovezi ale relatarilor biblice. De exemplu,  in anul 2005  au fost efectuate sapaturi la zidul unei cazemate din Ghezer , datand din secolul X-lea i. Ch. Intr-un strat gros depus in urma unui incendiu s-a gasit un capac de urcior , avand sigiliul si numele lui Siamun , un faraon egiptean . In textul din 1 Imparati 9: 16 este descris ca un faraon a asediat cetatea Ghezer , locuita de cnaniti , a cucerit-o , a incendiat-o si i-a dat-o imparatului Solomon ca dar de nunta,  cand acesta s-a casatorit cu fiica sa.  Prin aceasta descoperire,  arheologia  a dovedit o data in plus adevarul relatarilor biblice.  Acest exemplu l-am folosit in scrierile mele pentru a combate ipotezele ateiste , care sustin ca imparatii David si Solomon ar fi doar niste legende.  Descoperirile care atesta istoric existenta anunitor locuri mentionate in Sfanta Scriptura certifica faptul ca intamplarile relatate cu privire la acele locuri au fost la randul lor reale. 
Arheologia serveste si in politica , in primul rand in problema controverselor pe tema autoritatii acestei regiuni. Certurile dintre israelieni si palestinieni nu se mai opresc , aducandu-se acuze de o parte si de cealalta. De exmplu autoritatile palestiniene ne-au acuzat ca daramam si distrugem istoria islamica a Israelului in cautarea noastra de a gasi relicve evreiesti. Eu insumi am studiat mai intai arheologia islamica la Universitatea Ebraica din Ierusalim, dar presupun ca arheologia evreiasca nu se poate studia la Bagdad , Damasc, Beirut sau Cairo.
Deja de 2 ani trecem prin sita pamantul depus pe o groapa de gunoi , pamant indepartat de pe Muntele Templului din Ierusalim de catre palaestinieni,  in anul 1999 cu  scopul de a transforma Grajdurile lui Solomon intr-o moschee. Toate aceste operatiuni s-au desfasurat in secret , ilegal , si fara vreo supraveghere arheologica. In momentul in care am gasit in acest moloz cioburi de vase , monede si podoabe din vremea imparatului Solomon si a lui Irod , a bizantinilor , a mamelucilor si a otomanilor, am decis sa trecem totul , cu atentie , prin sita.  Pana astazi am descoperit 3500 de monede. Aceasta lucrare deosebit de dificila avanseaza foarte greu si probabil ca vom cauta vestigii in acest loc si peste 10 ani. Chiar in urma cu cateva ore am gasit o minunata moneda a cruciatilor , cu o imagine a Turnului lui David de la poarta Iaffa. De asemenea , am descoperit numeroase podoabe , pandantive , cercei, perle, apartinand diferitelor epoci. Sa nu mai vorbim despre placile de marmura , care, potrivit Talmudului , ii creau vizitatorului Templului impresia ca paseste pe o  mare cu valuri colorate. Placile de marmura in diferite culori ( verde , rosu, alb sau negru ) au fost aduse din Italia, Asia Mica si de la Marea Moarta , fiind apoi decupate in Ierusalim. Este extraordinar cand ne gandim ca pe ele a pasit si Domnul Isus – Mesia evreilor si neamurilor – cand a intrat in Templu .”

( Traducere  de Otniela – Daniela Onu ; articol preluat integral  din  cotidianul Israel Today  ; Bucuresti –  Ianuarie 2012  )

24 de răspunsuri la Un arheolog cu vocatie

 1. Madi zice:

  Extraordinar articol Otniela. NImic nu poate fi mai minunat decat un arheolog evreu mesianic. Dumnezeul lui Israel sa-l binecuvinteze si sa-l poarte in biruinta Lui.
  Binecuvantat sa fie Israelul !

 2. Cathy Moses zice:

  Bless be you Otniella for you put down news about Gabriel Barkai. He is a wonderful archeologist very much known not only in Israel but all over the world. I heard about him but to know that he believes in Yeshua is great. What a Saviour do we have ! He listens always my prayers for my people Israel ! We don`t need to stop to have faith and hope in Him.
  Praised be forever the Name of our Almighty God !!!

 3. Matei Claudiu Arghire zice:

  Frumos , cand istoricii si arheologii evrei isi dau mana sa-L descopere oamenilor mai mult pe Domnul Isus. Cu-adevarat smochinul a infrunzit. Vine Domnul !
  Sarut mana de stire. Mi-a placut . Slava Domnului !

  • Shalom – Madi si Claudiu !
   Va multumesc pentru placutele voastrea cuvinte , pentru placutele voastre impresii despre arheologul Gabriel Barkai , despre Israel in general, pe care sunt sigura il iubiti sincer pentru ca il purtati in rugaciunile voastre mereu. Fie ca ADONAI sa va rasplateasca.
   Sa fiti binecuvantati din Sion cu mult Har !

 4. Joseph Bielinski zice:

  Shevua tov, very interesting information Otniella. We need to pray and sustain prof. Barkai. May Hashem keep him very close to Him.

 5. Rebecca and Max T. Wolvin- Bonton zice:

  Shalom U `vraha to everybody s !!!!
  Of course we agree with all of you . We have to pray professor Barkai. May Meshiach keep him strong in HIs work for Adonai kingdom. Amen !

  • Shabbat Shalom , Cathy , Joseph , Rebecca and Max !
   First of all Hag Sameah ! May ADONAI provides for each of you a very blessed Pesach – Time, for you and your families. Amen !
   And second , thanks for your beautiful words of encouragement. Thanks for prayers, we always need to pray for everybody human being.
   Be blessed for Zion `sake ! And please, let the Holy Spirit work in your spirit Yeshua `s Holy Shape of Being.
   Baruch Hashem !

 6. parc bébé zice:

  You have brought up a very excellent points , thanks for the post. Such a beautiful info about Israel. God of Abraham bless you , Otniella !

 7. Rares M. zice:

  Shalom. Interesant ! Dumnezeu are nevoie de arheologi care sa creada in Isus Ieshua. Fie binecuvantat acest ” arheolog cu vocatie.” Binecuvantat fie Israel ! Amin.

 8. Set Takım zice:

  Hi. It s nice to meet your beautiful site Otniellabattzion , many interesting posts full of kmowledge. God bless you. regards, Raif

 9. Miło przeczytać Twój post | Dziękuje – zapraszam do siebie | Ciekawa informacja | Zapraszam do mnie | To mi się przyda ! | Świetny blog – polecam! | Dobry blog otnielabattzion | Wspaniały blogasek

 10. toptan zice:

  I couldn’t resist commenting. Exceptionally well written! Exceptionally blog otnielabattzion lay out!

 11. Pingback: ucuz ekran

 12. Pingback: led ekran reklam

 13. Minunat, minunat!… Poate într-o zi voi săpa şi eu pe-acolo… 😀

 14. Cristina Sitaru – Stoian zice:

  Arheologia este frumoasă când este pusă în serviciul lui Dumnezeu. Ne bucurăm de descoperirile fratelui nostru evreu. Dumnezeu să-l călăuzească în continuare.

 15. Pingback: Arheologia – vocaţie în cercetare | Revista ARMONIA - Saltmin Media

 16. pmf.62 zice:

  Foarte interesante informatii! Iubim Israelul si Tara Sfinta ca niste mesianici ce sintem si ne bucuram de cele aflate aici.

 17. Harry zice:

  Thanks otnielabattzion !!!!!!! Wonderful blog lay out!!!!!!!!! God bless Israel!!!!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s