Purimul – Sarbatoarea Esterei…si a lui Mordechai

 Purim-ul   פורים Estera 3 este una dintre cele mai gustate sarbatori evreiesti, datorita imensei victorii obtinuta de  o imparateasa neinfricata, o frumoasa evreica ( crescuta  de un var la fel de neinfricat, Mordechai sau Mardoheu ), care nu si-a  iubit  viata atunci cand poporul ei a fost in teribilul pericol de-a fi linsat de lucifericul Haman.
Povestea Esterei (  numele evreiesc era Hadassa= ebr. mirt )  se poate gasi  in Cartea Esterei , una dintre Cartile Tanach-ului (  sau Vechiul Testament ). Cartea are un indoit scop. Ea a fost scrisa din dorinta de-a arata cum a fost salvat poporul evreu datorita  protectiei miraculoase a  lui Adonai – Elohim, de la o pieire iminenta, prin mijlocirea pe viata si pe moarte a neinfricatei Hadassa.  Numele lui YAHWEH nu este mentionat niciodata in aceasta Carte a Bibliei ( deseori crestinii sunt  contrariati de acest lucru ) , insa Prezenta Creatorului se resimte in fiecare pasaj , in fiecare fraza, pe tot cuprinsul desfasurarii momentelor subiectului ( suntem intr-o proza volubila, in care sentimentele  viaza impreuna cu  personajele pasionale ). In al doilea rand,  Estera a fost scrisa si pentru a oferi o consemnare a unui cadru istoric legat de celebrarea israelita a Purim-ului ( 3: 6-7 ; 9: 26-28 ). In felul acesta se pastra vie amintirea unei izbaviri uluitoare a poporului evreu din Persia, in special pentru generatiile viitoare ( comparabila,  ca intensitate a trairii,  cu Pesach-ul si Yom Kippur ). In Carte este , de asemenea, mentionata  si obligatia de a respecta anual sarbatoarea Purim ( 9: 24; 28:32 ).Mardoheu
Desi autorul  Esterei nu este cunoscut , din continutul Cartii  reiese in mod  evident ca el era familiarizat cu obiceiurile persane, cu palatul din Susa, si cunostea destule amanunte despre imparatul Ahasveros.  Acestea toate demonstreaza ca scribul a trait probabil in Persia, in decursul perioadei descrisa in Meghilat . Mai mult , simpatia lui fata de israeliti si cunoasterea obiceiurilor evreiesti sugereaza ca si el era evreu ( probabil un contemporan mai tanar al lui Mordechai, caruia acesta i-ar fi oferit toate datele scrierii acestei importante Carti de istorie a evreilor ).  Cu siguranta, Cartea a fost adusa la forma ei actuala dupa moartea unchiului imparatesei. Detaliile istorice si lingvistice o situeaza in jurul anului 400 i Ch.  Exista si o carte apocrifa,  Adaugiri la Cartea Esterei , care ar fi aparut in mod firesc mult mai tarziu decat originala Estera.
Din punct de vedere cronologic , episodul Estera se poate cunoaste cu ajutorul altei Carti Tanachice:  Ezra.  In capitolele 6 si 7 ale acestei Scrieri este mentionat un amanunt foarte important, si anume ca in fruntea celor doua grupuri de evrei care s-au intors la Ierusalim,  sub conducerea printului Zorobabel,  printre alte capetenii, era si carturarul Ezra. Este vorba de perioada 483-473 i Ch a domniei lui Ahasveros,  cand tanara Hadassa ii cucereste definitiv inima imparatului primind onoarea sa-i fie sotie oficiala ( aprox.  478 in Ch ;  v. Estera 2:16 ).  Desi Cartea Esterei este asezata in Biblie dupa Cartea lui Neemia , in realitate evenimentele relatate in ea au avut loc cu 30 de ani inaintea intoarcerii lui Neemia la Ierusalim ( 444 i Ch ),  pentru a-i construi zidurile.
Estera si AhasveroshCunoscand evenimentele din Cartea Esterei sa incercam acum sa intelegem care este rostul sarbatorii Purim in viata comunitatii evreiesti. Vom ramane la versetul 17 din capitolul 9: Aceste lucruri s-au intamplat in a treisprezecea zi a lunii Adar. In ziua a patrusprezecea, Iudeii s-au odihnit, si au facut din ea o zi de ospat si de bucurie. Iata de ce pentru evrei luna Adar este cea mai vesela dintre lunile anului. Inteleptii au scris in Talmud : Misenihnas Adar marbim besimha ( Imediat ce-a inceput luna Adar, creste si bucuria noastra ). De doua  milenii si jumatate poporul evreu sarbatoreste acest eveniment pentru a da expresie bucuriei si recunostintei catre Cel Atotputernic. Purim-ul este marcat de evreii din intreaga lume la 14 Adar. De Purim se citeste Meghilat Ester, incepand cu  seara de 13 Adar. Fiind o Sarbatoare exuberanta,  israelitii obisnuiesc sa-si trimita unii altora Misloach Manot ( cadouri ), iar copiii primesc tot felul  dulciuri delicioase. Prajitura favorita este humantasul , un aluat gustos, cu miere si nuci, care trebuie sa aiba forma palariei ( a nasului sau a urechilor )  lui Haman.   De asemenea , au loc asa  – numitele jocuri de Purim (cand se pune in scena povestea Esterei ), si carnavaluri cu masti ( in special in lumea askenazina ).
Humantas 3Se ridica, inevitabil, intrebarea: Evreii mesianici sarbatoresc si ei Purim-ul , la fel ca toti ceilalti evrei ? Evreii mesianici  (  si nu doar evreii,  este vorba despre toti fratii nostri mesianici care iubesc si respecta doctrina mesianica ) celebreaza toate praznicele evreiesti care au o baza biblica ( adica sunt consemnate in paginile Sfintei Scripturi). Modul in care se comemoreaza   o asemenea sarbatoare , fireste, intotdeauna, trebuie sa se raporteze la Fiul lui Adonai , Mantuitorul lumii, Marele nostru Goel, revelat evreilor si neevreilor in Brit Chadasha. El ne-a eliberat pe toti , cu pretul sangelui Sau,  din mainile celui mai necrutator Haman – Lucifer, ingerul razvratit si domnul intunericului – pe care l-a deposedat, la Cruce,  de toata puterea lui morbida. Pentru aceasta minunata Izbavire, in veci,  doar Lui , Glorie si Onoare : Baruch Ata Adonai Elocheinu , Melech Ha- Olam!  In aceasta aperceptie , Purim-ul este intr-adevar o victorie eterna impotriva oricarei forme de ura antisemita  ( si anticrestina ), pentru ca Cel Atotputernic S-a luptat si Se lupta pentru Poporul  Sau. Chiar daca Hamani au fost,  si  Hamani sunt inca , un lucru este cert , Victoria este deja castigata prin Sangele Mieluselului  lui Abba-Elohim.
Hag Purim !!!

Prezentare realizata de Daniela Reghina Onu ; Aprilie 2011  )

)


Reclame

62 de răspunsuri la Purimul – Sarbatoarea Esterei…si a lui Mordechai

 1. Emilia zice:

  Daniela, multumesc frumos pentru prezentarea minunata a sarbatorii Purim, multi ar dori sa afle cum se bucura Poporul Sfant, in aceasta zi de biruinta. Am avut ocazia sa gust aceste minunate prajiturele, intr-o biserica din Bucuresti, de Purim.
  Felicitari!

  • Shalom, Emilia! Ma bucura venirea ta pe blog. De asemenea , ma bucur cand o sarbatoare evreiasca – si aici vorbim de una consemnata in paginile Sfintei Scripturi- reuseste sa atraga atentia fratilor nostri dragi din Biserica. In general orice sarbatoare evreiasca are o semnificatie proportionat – conturata in contextul general-uman. Daca respectam toata Biblia , atunci ne vom simti mai aproape de Domnul respectand toata bogatia zilelor Sale de Odihna, a caror menire era, si este, sa-l atraga pe om mai aproape de Sine, intr-o partasie armonioasa, in Dragoste. Fireste focus-ul trebuia sa fie EL, Dumnezeu. In vechime era totul bine daca Ziua ( adica celebrarea ei ) era impletita cu Iubirea pentru Creatorul tuturor sarbatorilor. Adonai Tzevaot trebuia slujit intr-o atmosfera de consacrare si de mare bucurie ( si cazul sarbatorii de fata. ).
   Ma intrebi cum se bucura Poporul Sfant de aceasta sarbatoare? Orice sarbatoare evreiasca are in centrul ei familia, nu doar familia apropiata ci si cea mai indepartata: verii, nepotii, unchii, matusile etc. Copiii sunt privilegiatii Purim-ului. Participa la fel de fel de scenete si joculete cu masti, si isi fac daruri unii altora, in special dulciuri, in cosulete frumos ambalate. De asemenea, in Israel se organizeaza aproape in orice unitate de invatamant serbari dedicate Purim-ului: http://www.youtube.com/watch?v=vCNf8_JrHJY&feature=related.
   Mesianicii sarbatoresc si ei Purim-ul intr-o nota de multumire fata de Jertfa maiestoasa a lui Yeshua Ha Mashiach, Acela care ne-a salvat de cel mai necrutator Haman. Ma bucur ca ai servit prajiturelele traditionale ( humantas ) intr-o Biserica din Bucuresti, probabil este vorba de una mesianica. La o viitoare sarbatoare Purim, te invit eu, cu mare drag. Sa fii binecuvantata!

 2. Valerica zice:

  Sarbatorile in Biblie mi se pare ca sunt prilejuri:
  – de rememorare a interventiei lui Dumnezeu;
  – de meditatie la aceste interventii si de cunoastere a metodelor si dorintelor Lui;
  -de intelegere a planului si atitudinii Lui in relatie cu noi; si inca se mai pot observa alte si alte lucruri pe care le prilejuieste sarbatoarea.
  Domnul a stabilit sarbatorile cu astfel de intentii spirituale. Mardoheu a stabilit si el aceasta sarbatoare pentru ca evreii sa nu uite ca Dumnezeul lor a fost cu ei in robia babiloniana.
  Totusi, au existat mereu si sarbatori care erau prilej de a slavi alti dumnezei! – si oamenii au retinut adesea doar bucuria, veselia , mancarurile specifice sarbatorii. Este placerea si bucuria crestinilor sa faca din sarbatoare un eveniment spiritual, sa faca asa cum spune Domnul crestinilor: „Mancarea mea este sa fac voia Celui ce m-a trimis si sa implinesc lucrarile Lui”.
  Multumesc ,Daniela, pentru prilejul de a impartasi ganduri despre lucruri duhovnicesti.

  • Draga Valerica,

   In primul rand bun-venit. Ne bucuram ca esti cu noi pe acest blog ; cu siguranta lucrurile duhovnicesti sunt vesnice, eterne si reprezinta „partea cea buna ( Luca 10: 42 ) care nu ne va fi luata niciodata”. Ai dreptate, toti urmasii lui Yeshua , sinceri si devotati trebuie sa – L vada pe El , Centrul si Bucuria oricarei sarbatori. Daca EL nu este ESENTA spre care trebuie sa se inalte celebrarea, atunci in vain is everything. Este o mare greseala sa se inlocuiasca Fundamentul – acel Continut eminamente spiritual , dumnezeiesc – cu Forma , insa nu putem trai lipsiti de ea, cum altfel am ajunge la Continut ? In Dumnezeu trebuie sa se adune intreaga noastra intelegere si comemorare , intreaga amintire si meditatie, intreaga nazuinta si intregul nostru dor. ” Dumnezeu locuieste in mijlocul laudelor” si al exploziilor de bucurie…, EL intotdeauna se indura de o inima smerita si consacrata.
   Numai cu o asemenea inima – predata in intregime lui Adonai – sarbatoarea devine SARBATOAREA DOMNULUI. Exteriorul – nu este nicio greseala daca este bogat si binecuvantat, in dulciuri si in alte meniuri traditionale , in cantece si in jocuri etc – trebuie sa fie manifestarea sensibil – vizibila a unui interior schimbat, nascut-din-nou, in care jertfirea propriei persoane pentru Christos nu mai este o revelatie ci devine o experienta care intrece orice cost pamantesc.
   Sa fii binecuvantata, Valerica, cu mult Har si Prosperitate! Si un dar muzical : http://www.youtube.com/watch?v=tYGk2EsPhxo Enjoy, The Spirit of Sovereign God !

 3. Valerica zice:

  Stii ce-mi place la materialele si comentariile tale, Daniela?
  Este avantul si entuziasmul care caracterizeaza o formatie artistica, dar si siguranta celui care stie ca este al Domnului dintotdeauna, este al Domnului ca popor ales sa faca cunoscute lucrarile si spiritul Lui.
  Asa admir si ma bucur de muzica evreiasca, de tot ce este impregnat cu slava Lui care S-a aratat dintotdeauna, in diferite forme, chiar daca ascunse ochiului firesc.
  De altfel ma bucur si cand pot sa vad manifestarile Lui in natura: sa vad frumusetea care ne incanta si ne face sa ne amintim de Cel ce a gandit in mod desavarsit totul.
  Multumesc ca-mi dai prilej sa-L laud.

  • Multumesc, Valerica! Sa ne bucuram impreuna de Slava Domnului care, iata, umple tot pamantul de Frumusetea Lui revelata in Natura – pentru cei care-si pastreaza mereu ochii limpezi, deschisi inspre Lumina, adevarata Lumina ” care lumineaza pe orice om venind in lume.” ( Ioan 1 : 9 ).

 4. Valerica zice:

  Multumesc pentru muzica. Este super!

 5. cimm zice:

  Otniela tu esti o binecuvantare aici,.Se vede lamurit ca Domnul va fi sfintit in voi in fata tuturor neamurilor Ezec.36:21-38.In adevar cred ca astazi aproape fiecare fica de israelit ar fi instare sa fie o Estera.

 6. Good Job here this messianic site otnielabattzion !! Go on !

 7. I am speechless. This is a excellent weblog and really attractive too. Great work. Thats not really so much coming from an novice writer like me but its good to see how good writer are you. This is an excellent presentation about Purim feast.

 8. Dear friends , Miriam and Terry Letalien and Peter T.L . Gamma ,

  Thank you for your coming and special words towards me. I am glad I met here my site.
  May Adonai bless you ! Happy New Year , to you and your families !

 9. Excellent article here on your blog , Otniella . Purimul , Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion. I have understand your stuff previous to and you are just too wonderful. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. This is really a great Purimul – Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion.

 10. An interesting discourse is worth interpret. I believe that you should correspond to the author on this message, Otniella. Cheers like your Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion is very well informed in its style of expressing lot of sincerity and tallent in writing. Best Regards, Shaad Andy

 11. How long has this blog been around I have been searching for this kind of information. It s good finding you , Otniella. Nice – large informations articles. Be blessed !

 12. Purimul Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion. I was suggested this website by my cousin Nicole who is following your site. You are incredible! Thanks! Your article about Purimul – Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion is a very interesting article about jewish life and customs. Best Regards, Cassetta Lisa

 13. Is there anywhere else I can get information about this? I’m thinking I might write my term paper on it. Good work in a professional way, Otniella.

 14. I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this Purimul, Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion made by Otniela – Daniela Onu.

 15. Thanks For Share Purimul – Sarbatoarea Esterei…si a lui Mordechai | otnielabattzion by Otniela – Daniela Onu. True Nice job !!!!

 16. I’m not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this Purimul, Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion made by Otniela – Daniela Onu. for my mission, Steven Mattews.

 17. Dana zice:

  Citez pt. acest an:
  Purim in 2012 will start on Thursday, the 8th of March and will continue for 2 days until Friday, the 9th of March.

  Note that in the Jewish calander, a holiday begins on the sunset of the previous day, so observing Jews will celebrate Purim on the sunset of Wednesday, the 7th of March.

 18. Dana zice:

  Citez din Jewish Calendar. Purim is Faith and Action! Baruch Hashem!

 19. A gripping discourse is couturier remark. I cerebrate that you should create much on this. To the next. Cheers like your Purimul – Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion by Otniela-Daniela Onu. Congratulations ! Lots of !

 20. Vern Roehl zice:

  Very good proper post. Nice site ! Good job Otniellabattzion !!!!

 21. I enjoy reading informational articles whenever I can, especially when the writer is as gifted as you. You’ve succeeded in impressing many readers with this article, including me. Your knowledge on this topic is amazing. http://www.samsung1080phdtv.net/

 22. Jandi B. zice:

  Hi, fantastic article. Thanks for sharing this information Otniella. I like the cakes you jewish people made this occasion : humentash. God bless Israel !

 23. Adina S. zice:

  Multumiri pentru eseu. Scrieti foarte frumos, cu multa caldura . Dumnezeu sa va binecuvinteze.

 24. Jarrie Soratos zice:

  Hi, Shalom ! Very good article about Purim . What a nice meeting is your site Otniella !!!!!

 25. Nicky Mueller zice:

  I have honestly enjoyed reading the information you have quite obviously researched or at least know a lot about. I agree with you on a lot of this information. Your content really makes me think. You have a wonderful site. Do it forward.God bless !

 26. Luigi zice:

  Shalom. Ma bucur sa gasesc un blog frumos si spiritual. O spiritualitate mai diferita de-a noastra…Dumnezeu cu dvs in aceasta lucrare. God bless Israel !

 27. Phillippe Barcenas zice:

  I agree with everything about this article, It s interesting how jewish people can preserve their customs all over the world. I am fascinating of your celebrations. I love Purim time !!!! God bless you Otniella !!!!!

 28. Arlette Serban zice:

  Şalom. De cand sunt pe calea Domnului citesc cu o mare plăcere Biblia iar povestea Esterei mi se pare senzaţională. Nu numai povestea de iubire dintre ea si împaratul Ahaşveroş este cuceritoare dar si modul in care ea a înţeles să se ocupe de salvarea poporului cu preţul vieţii .
  Slăvit să fie Cel sfânt pentru aşa slujitori.
  Fiţi binecuvantată , Otniela noastră dragă ! Sunteţi un exemplu pentru noi toţi. În adevăr Israelul este fratele nostru mai mare.

 29. Lilly zice:

  Pace Shalom , draga Otniela , fiica Sionului. Dumnezeu sa va binecuvinteze cu o sarbatorire a victoriei Lui. Purim cu bucurie !!!! si eu si sotul meu Jim iubim Israelul si ne rugam pentru pacea lui in Tara sfanta de-aici din USA . eu sunt romanca iar sotul american si apartinem bisericii baptiste. Am vizitat Israelul de patru ori si ne dorim sa -l mai vizitam.

 30. Filip zice:

  Shalom, Purim cu pace si bucurie ! Dumnezeu pe care Îl slujiti cu mult devotament să vă binecuvinteze cu har si înţelepciune de sus , aşa cum a fost binecuvântată Estera in folosul salvării unui întreg popor.
  Să fiţi binecuvantată sub aripile de vultur ale Dumnezeului lui Israel Otniela !

 31. Ergo sum zice:

  Am vizionat filmul One night with the king. Cred ca este , ca orice film de dragoste,foarte romantic si anumite scene sunt numai ale regizorului.
  Biblia este mai echilibrata si cred ca imparateasa putea fi omorata usor de un dusman feroce ca Haman ( si poporul cu ea ) daca Dumnezeu nu intervenea miraculos la inima lui Xerxes dupa cele trei zile grele de post.
  Mi – a placut prezentarea dvs de aici , in care ne – ati furnizat date despre obiceiurile evreiesti pe care nu le cunosteam. Va multumim ! Dumnezeu sa-i binecuvinteze si sa-i protejeze pe evreii mesianici. Shalom.

 32. Jimmy Blair zice:

  Happy Purim Otniella !!!!!! Very interesting explanations here this article thanKs I appreciate your wonderful calling for God of Israel as a daughter of this people. Be blessed with a special annoiting of the Holly Spirit…

 33. Corina Ottman zice:

  Multumesc pentru aceasta prezentare Otniela ! Sa -ti rasplateasca Adonay insutit pentru efortul tau in onoarea Lui . Shalom, draga mea.

 34. Bianca - Lara zice:

  Multumesc pentru informatiile de aici.Am vizionat filmul dar nu stiam aproape nimic despre cine a fost aceasta regina Estera.

 35. Rares M. zice:

  Sărut mâinile. Frumoasă prezentare Otniela. Este fascinantă această poveste a Bibliei. Ce lucruri mari face Dumnezeu printr-o femeie ! Mă gândeam ce diferenţă între ceea ce au afişat evreii în istorie şi cu ce se laudă alte popoare. M-am gandit ce diferenţă între Estera , imparateasa care şi-a salvat poporul cu ajutorul superior al lui Dumnezeu şi Cleopatra de exemplu, o regină egoistă care a sacrificat totul pentru plăcerile şi orgoliul ei pământesc. Prilej de meditaţie pentru surorile noastre …

 36. Sofia zice:

  Shalom. Invatam lucruri frumoase si noi pe acest blog. S-o binecuvinteze Domnul pe sora noastra Otniela. multumim pentru aceast comentariu despre Estera si sarbatoarea de Purim. Dumnezeu fie laudat !

 37. Shalom , Prieteni !
  Va multumesc pentru minunata Dvs participare la Sarbatoarea Purim – ului. Va multumesc pentru toate cuvintele frumoase, va multumesc pentru caldura urarilor Dvs. Fie ADONAI glorificat pentru asa frati scumpi ai Fratelui mai mare.
  Acum, cand Mesia este atat de aproape de noi ( poate oricand pune piciorul pe prag ), se cuvine sa intelegem, inca o data, ca numai Jerfa Sa glorioasa ne-a justificat in fata Tatalui Ceresc si ne-a scapat de cel mai cumplit Haman care ne dorea pieirea vesnica. Lui Yeshua Ha Mashiach , Mielul lui ADONAI , cea mai adanca recunostinta ! Baruch Habbah !
  Fiti cu totii binecuvantati din Sion !

  Shalom , Dear Friends !
  I thank you for all your taking part at Purim Celebration. I thank you for all your beautiful warm words , for all your warm greetings sent to me. May ADONAI be always lifted up for such wonderful brothers and sisters of His Precious Son.
  Now , when The Messiah is so close to us, he could easilly put His foot on the doorstep, it` s ought to undestand that only His Sacrifice made a real vindication before The Holy Father and escaped us by the greatest Haman in the world who demanded our eternal death. So , only to Yeshua Ha Mashiach , The Lamb of ADONAY , the deepest gratitude forever ! Baruch Habbah !
  Be blessed , all of you, from Zion !

 38. Magda Romanson zice:

  Salom U ” Vracha. fain blogul tau Otniela, ai articole foarte interesante cum ar fi acesta despre Purim. succes pe mai departe….

 39. A.S.J. zice:

  Shalom. Cind se serbeaza Purimul anul acesta ?

 40. piotr.cetcealaz zice:

  Buna ziua la dvs. Sunt un frate din Chisinau si vreau sa fac si eu o intrebare. Mesianicii trebuie sa sarbatoreasca Purimul ? eu intreb de ce , daca nu face parte din sarbatorile din Deuteronom si nici vorba de pomeneala in Noul Legamint. Va multumesc, cu respect shalom.

  • Shalom , frate Piotr din Chisinau !
   Mesianicii sunt copiii lui Dumnezeu si in aceasta calitate identitara ei respecta TOATA Biblia. Da, Purim-ul nu se regaseste in Torah , printre Sarbatorile lui Dumnezeu, dar simbolurile sale au radacini adanci ce ne trimit direct la Planul de Mantuire prin Yeshua Ha Mashiach.
   De ce sa n-o serbam in calitate de evrei mesianici, daca ne reprezinta Istoria ? Fratii mesianici dintre neamuri sunt mereu doritori sa fie alaturi de noi cu prilejul acestor celebrari. Este placerea lor. Nu credeti ca e ” dulce si placut sa locuiasca fratii impreuna ? „

 41. Anna zice:

  Shalom, sa aveti parte de un Purim frumos ! Dumnezeu YHWH sa va binecuvinteze !!

 42. Teodora zice:

  E-ei nu i-a fost usor imparatesei Estera sa se infatiseze inaintea imparatului…Viata i-a fost pusa in pericol. Alegerea i-a fost intre a trai sau a muri. Dar se vede ca L-a iubit mult pe Dumnezeu. Si-a iubit mult poporul si n – a tinut la viata ei. E un exemplu pentru noi astazi. Sa ne intrebam si noi cit Il iubim pe Dumnezeu ?

 43. Fiti binecuvantati , Prieteni ! Va multumesc mult pentru participarea la acest topic. Mesia vine ! – Maranatha !

 44. The Prayer zice:

  Minunata femeie a rugaciunii! Putine femei sunt ca Estera.
  Multumesc pentru aceasta improspatare a destinului ei, Otniela Bat Tzion.

 45. un ucenic zice:

  hag sameah sora Otniela. slava Domnului ptr imparateasa Estera care s-a rugat si nu s-a lasat!

 46. Armand Shapiro zice:

  Keep up the good work. This site is fantastic! Khag Sameakh Otniela Bat Zion!

 47. MădălinaB. zice:

  Shalom,multumesc Otniela!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s