Purimul – Sărbătoarea Esterei… şi a lui Mordechai

Estera imarateasa 2  Purim-ul   פורים  este una dintre cele mai gustate sărbători evreieşti, datorită imensei victorii obţinută de  o regină neînfricată, o frumoasă evreică ( crescută  de un văr la fel de neînfricat, Mordechai,  sau Mardoheu – în traducere românească ), care nu şi-a  iubit  viaţa, atunci când poporul ei a fost în teribilul pericol de-a fi linşat de lucifericul Haman.
Povestea Esterei (  numele ei evreiesc era Hadassah = ebr. mirt )  se poate găsi  in Cartea Esterei, una dintre Cărţile Tanach-ului ( Vechiul Testament ). Cartea are un îndoit scop: ea a fost scrisă din dorinţa de-a arăta cum a fost salvat poporul evreu – datorită  protecţiei miraculoase a  lui Elohim –  de la o pieire iminentă, prin mijlocirea pe viata şi pe moarte a neînfricatei regine Estera,  soţia temutului Ahaşveroş. Numele lui YHWH nu este menţionat niciodată în Sulul Esterei (deseori creştinii sunt  contrariaţi de acest lucru ) , însă Prezenţa Creatorului se resimte în fiecare pasaj , la fiecare frază, pe tot cuprinsul desfăşurării momentelor subiectului (suntem într-o naraţiune plăcută, în care sentimentele cititorului viază odată cu desfăşurarea acţiunii şi cu jocul  personajelor ). În al doilea rând,  Estera a fost scrisă şi pentru a oferi o consemnare a unui cadru istoric legat de celebrarea iudaică a Purim-ului ( 3: 6-7 ; 9: 26-28 ). În felul acesta se păstra vie amintirea unei izbăviri uluitoare a poporului evreu din Persia ( comparabilă,  ca intensitate a trăirii,  cu Pesach-ul si Yom Kippur ). În Carte este de asemenea menţionată  şi obligaţia de a respecta anual sărbătoarea Purim,  de către toţi fiii lui Israel ( 9: 24; 28:32 ).
Mardoheu
Deşi autorul  Esterei nu este cunoscut, din conţinutul Cărţii reiese evident că el era familiarizat cu obiceiurile persane, cu palatul din Susa,  şi cunostea destule amănunte despre regele Ahaşveros. Acestea toate demonstrează că scribul a trăit probabil în Persia pe tot parcursul perioadei descrisă în Meghilat . Mai mult, simpatia lui faţă de israeliţi şi cunoaşterea obiceiurilor evreieşti sugerează că era la rândul său  evreu        (probabil un contemporan mai tânăr al lui Mordechai, căruia acesta i-ar fi oferit toate datele scrierii acestei importante Cărţi de istorie a evreilor ).  Cu siguranţă, Meghilat Estera a fost adusă la forma ei actuală după moartea unchiului reginei. Detaliile istorice şi lingvistice o situează în jurul anului 400 î.Ch. Există şi o carte apocrifă,  Adăugiri la Cartea Esterei , care ar fi apărut în mod firesc mult mai târziu decât originala  Estera.
Estera imparateasa 4

Din punct de vedere cronologic , episodul Estera se poate cunoaşte cu ajutorul altei Cărţi veterotestamentare, Ezra. În capitolele 6 si 7 ale Cărţii Ezra este menţionat un amănunt foarte important, şi anume că în fruntea celor două grupuri de evrei care s-au întors la Ierusalim, sub conducerea prinţului Zorobabel, printre alte căpetenii, era şi cărturarul Ezra. Este vorba de perioada 483-473 î.Ch. a domniei lui Ahasveroş,  cînd tânăra Hadassah îi cucereşte definitiv inima regelui,  primind onoarea să-i fie soţie oficială ( aprox.  478 î.Ch;  v. Estera 2:16 ).  Deşi Cartea Esterei este aşezată în Biblie după Cartea lui Nehemiah, în realitate evenimentele relatate în ea au avut loc cu 30 de ani înaintea întoarcerii lui Nehemiah la Ierusalim ( 444 i Ch ), pentru a-i construi Cetăţii lui melech David zidurile.
Estera si Ahasverosh
Cunoscând evenimentele din Cartea Esterei, să încercăm acum să înţelegem care este rostul Sărbatorii Purim în viaţa comunităţii evreieşti. Vom rămâne la versetul 17 din capitolul 9: Aceste lucruri s-au întâmplat în a treisprezecea zi a lunii Adar. În ziua a patrusprezecea, Iudeii s-au odihnit, şi au făcut din ea o zi de ospăţ şi de bucurie. Iată de ce pentru evrei luna Adar este cea mai veselă dintre lunile anului. Înţelepţii s-au grăbit să  scrie în Talmud : Misenihnas Adar marbim besimha ( Imediat ce-a inceput luna Adar, creşte şi bucuria noastră ). De două  milenii şi jumătate poporul evreu sărbătoreste acest eveniment pentru a da expresie bucuriei şi recunoştintei faţă de Cel Atotputernic. Purim-ul este marcat de evreii din întreaga lume la 14 Adar. De Purim se citeşte Meghilat Ester în toate sinagogile, începând cu  seara de 13 Adar. Fiind o Sărbatoare exuberantă,  israeliţii obişnuiesc să-şi trimită unii altora Mişloach Manot ( cadouri ), iar copiii primesc în dar tot felul  dulciuri delicioase. Prăjitura favorită este hamăntaşul , un aluat gustos, cu miere,  nuci sau mac, care trebuie sa aibă forma urechilor  lui Haman cel rău. De asemenea, au loc aşa  – numitele jocuri de Purim (când se pune în scenă povestea Esterei ), şi carnavaluri cu felurite măşti ( în special în comunităţile aşkenazine ).
Humantas 3            Se ridică, inevitabil, întrebarea: Evreii mesianici sărbatoresc şi ei Purim-ul, la fel ca toţi ceilalţi evrei? Evreii mesianici  ( şi  nu doar evreii,  este vorba şi despre  creştinii dintre celelalte naţiuni, care s-au hotărât să respecte doctrina iudeo- mesianică) celebrează toate praznicele evreieşti care au o bază biblică (sunt consemnate în paginile Sfintei Scripturi ). Modul în care se comemorează o asemenea Sărbatoare , fireşte, întotdeauna trebuie să se raporteze la Fiul lui Adonai , Mântuitorul lumii, Marele nostru Eliberator, revelat evreilor şi neevreilor în Brit Chadaşah/Noul Testament.  El i-a eliberat pe toti oamenii, cu preţul sângelui Său, din mâinile celui mai necruţător Haman, Lucifer, îngerul răzvrătit şi domnul întunericului,  pe care l-a deposedat la Cruce  de toată puterea lui morbidă, putere pe care i-o oferise, prin neascultare,  Adam, strămoşul tuturor oamenilor. Pentru această minunată izbăvire, în veci,  doar Lui Yeşua Ha Maşiach,  Glorie! Baruch Ata Adonai Elocheinu , Melech Ha – Olam!  În această percepţie , Purim-ul este într-adevăr o victorie eternă împotriva oricărei forme de ură antisemită,  pentru că Cel Atotputernic S-a luptat, şi Se luptă, pentru poporul  Său, Israel. Chiar dacă Hamani au fost,  Hamani sunt încă, un lucru este cert: salvarea  este deja câştigată prin sângele Mielului lui Adonai, Yeşua Ben David, Ben YHWH, Singurul care  ridică  păcatul lumii. 
Hag Purim Sameah !!!

Prezentare  realizată  de  Daniela  Reghina  Onu;  Aprilie 2011  )

)

93 de răspunsuri la Purimul – Sărbătoarea Esterei… şi a lui Mordechai

 1. Emilia zice:

  Daniela, multumesc frumos pentru prezentarea minunata a sarbatorii Purim, multi ar dori sa afle cum se bucura Poporul Sfant, in aceasta zi de biruinta. Am avut ocazia sa gust aceste minunate prajiturele, intr-o biserica din Bucuresti, de Purim.
  Felicitari!

  • Shalom, Emilia! Ma bucura venirea ta pe blog. De asemenea , ma bucur cand o sarbatoare evreiasca – si aici vorbim de una consemnata in paginile Sfintei Scripturi- reuseste sa atraga atentia fratilor nostri dragi din Biserica. In general orice sarbatoare evreiasca are o semnificatie proportionat – conturata in contextul general-uman. Daca respectam toata Biblia , atunci ne vom simti mai aproape de Domnul respectand toata bogatia zilelor Sale de Odihna, a caror menire era, si este, sa-l atraga pe om mai aproape de Sine, intr-o partasie armonioasa, in Dragoste. Fireste focus-ul trebuia sa fie EL, Dumnezeu. In vechime era totul bine daca Ziua ( adica celebrarea ei ) era impletita cu Iubirea pentru Creatorul tuturor sarbatorilor. Adonai Tzevaot trebuia slujit intr-o atmosfera de consacrare si de mare bucurie ( si cazul sarbatorii de fata. ).
   Ma intrebi cum se bucura Poporul Sfant de aceasta sarbatoare? Orice sarbatoare evreiasca are in centrul ei familia, nu doar familia apropiata ci si cea mai indepartata: verii, nepotii, unchii, matusile etc. Copiii sunt privilegiatii Purim-ului. Participa la fel de fel de scenete si joculete cu masti, si isi fac daruri unii altora, in special dulciuri, in cosulete frumos ambalate. De asemenea, in Israel se organizeaza aproape in orice unitate de invatamant serbari dedicate Purim-ului: http://www.youtube.com/watch?v=vCNf8_JrHJY&feature=related.
   Mesianicii sarbatoresc si ei Purim-ul intr-o nota de multumire fata de Jertfa maiestoasa a lui Yeshua Ha Mashiach, Acela care ne-a salvat de cel mai necrutator Haman. Ma bucur ca ai servit prajiturelele traditionale ( humantas ) intr-o Biserica din Bucuresti, probabil este vorba de una mesianica. La o viitoare sarbatoare Purim, te invit eu, cu mare drag. Sa fii binecuvantata!

 2. Valerica zice:

  Sarbatorile in Biblie mi se pare ca sunt prilejuri:
  – de rememorare a interventiei lui Dumnezeu;
  – de meditatie la aceste interventii si de cunoastere a metodelor si dorintelor Lui;
  -de intelegere a planului si atitudinii Lui in relatie cu noi; si inca se mai pot observa alte si alte lucruri pe care le prilejuieste sarbatoarea.
  Domnul a stabilit sarbatorile cu astfel de intentii spirituale. Mardoheu a stabilit si el aceasta sarbatoare pentru ca evreii sa nu uite ca Dumnezeul lor a fost cu ei in robia babiloniana.
  Totusi, au existat mereu si sarbatori care erau prilej de a slavi alti dumnezei! – si oamenii au retinut adesea doar bucuria, veselia , mancarurile specifice sarbatorii. Este placerea si bucuria crestinilor sa faca din sarbatoare un eveniment spiritual, sa faca asa cum spune Domnul crestinilor: „Mancarea mea este sa fac voia Celui ce m-a trimis si sa implinesc lucrarile Lui”.
  Multumesc ,Daniela, pentru prilejul de a impartasi ganduri despre lucruri duhovnicesti.

  • Draga Valerica,

   In primul rand bun-venit. Ne bucuram ca esti cu noi pe acest blog ; cu siguranta lucrurile duhovnicesti sunt vesnice, eterne si reprezinta „partea cea buna ( Luca 10: 42 ) care nu ne va fi luata niciodata”. Ai dreptate, toti urmasii lui Yeshua , sinceri si devotati trebuie sa – L vada pe El , Centrul si Bucuria oricarei sarbatori. Daca EL nu este ESENTA spre care trebuie sa se inalte celebrarea, atunci in vain is everything. Este o mare greseala sa se inlocuiasca Fundamentul – acel Continut eminamente spiritual , dumnezeiesc – cu Forma , insa nu putem trai lipsiti de ea, cum altfel am ajunge la Continut ? In Dumnezeu trebuie sa se adune intreaga noastra intelegere si comemorare , intreaga amintire si meditatie, intreaga nazuinta si intregul nostru dor. ” Dumnezeu locuieste in mijlocul laudelor” si al exploziilor de bucurie…, EL intotdeauna se indura de o inima smerita si consacrata.
   Numai cu o asemenea inima – predata in intregime lui Adonai – sarbatoarea devine SARBATOAREA DOMNULUI. Exteriorul – nu este nicio greseala daca este bogat si binecuvantat, in dulciuri si in alte meniuri traditionale , in cantece si in jocuri etc – trebuie sa fie manifestarea sensibil – vizibila a unui interior schimbat, nascut-din-nou, in care jertfirea propriei persoane pentru Christos nu mai este o revelatie ci devine o experienta care intrece orice cost pamantesc.
   Sa fii binecuvantata, Valerica, cu mult Har si Prosperitate! Si un dar muzical : http://www.youtube.com/watch?v=tYGk2EsPhxo Enjoy, The Spirit of Sovereign God !

 3. Valerica zice:

  Stii ce-mi place la materialele si comentariile tale, Daniela?
  Este avantul si entuziasmul care caracterizeaza o formatie artistica, dar si siguranta celui care stie ca este al Domnului dintotdeauna, este al Domnului ca popor ales sa faca cunoscute lucrarile si spiritul Lui.
  Asa admir si ma bucur de muzica evreiasca, de tot ce este impregnat cu slava Lui care S-a aratat dintotdeauna, in diferite forme, chiar daca ascunse ochiului firesc.
  De altfel ma bucur si cand pot sa vad manifestarile Lui in natura: sa vad frumusetea care ne incanta si ne face sa ne amintim de Cel ce a gandit in mod desavarsit totul.
  Multumesc ca-mi dai prilej sa-L laud.

  • Multumesc, Valerica! Sa ne bucuram impreuna de Slava Domnului care, iata, umple tot pamantul de Frumusetea Lui revelata in Natura – pentru cei care-si pastreaza mereu ochii limpezi, deschisi inspre Lumina, adevarata Lumina ” care lumineaza pe orice om venind in lume.” ( Ioan 1 : 9 ).

 4. Valerica zice:

  Multumesc pentru muzica. Este super!

 5. cimm zice:

  Otniela tu esti o binecuvantare aici,.Se vede lamurit ca Domnul va fi sfintit in voi in fata tuturor neamurilor Ezec.36:21-38.In adevar cred ca astazi aproape fiecare fica de israelit ar fi instare sa fie o Estera.

 6. Good Job here this messianic site otnielabattzion !! Go on !

 7. I am speechless. This is a excellent weblog and really attractive too. Great work. Thats not really so much coming from an novice writer like me but its good to see how good writer are you. This is an excellent presentation about Purim feast.

 8. Dear friends , Miriam and Terry Letalien and Peter T.L . Gamma ,

  Thank you for your coming and special words towards me. I am glad I met here my site.
  May Adonai bless you ! Happy New Year , to you and your families !

 9. Excellent article here on your blog , Otniella . Purimul , Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion. I have understand your stuff previous to and you are just too wonderful. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. This is really a great Purimul – Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion.

 10. An interesting discourse is worth interpret. I believe that you should correspond to the author on this message, Otniella. Cheers like your Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion is very well informed in its style of expressing lot of sincerity and tallent in writing. Best Regards, Shaad Andy

 11. How long has this blog been around I have been searching for this kind of information. It s good finding you , Otniella. Nice – large informations articles. Be blessed !

 12. Purimul Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion. I was suggested this website by my cousin Nicole who is following your site. You are incredible! Thanks! Your article about Purimul – Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion is a very interesting article about jewish life and customs. Best Regards, Cassetta Lisa

 13. Is there anywhere else I can get information about this? I’m thinking I might write my term paper on it. Good work in a professional way, Otniella.

 14. I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this Purimul, Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion made by Otniela – Daniela Onu.

 15. Thanks For Share Purimul – Sarbatoarea Esterei…si a lui Mordechai | otnielabattzion by Otniela – Daniela Onu. True Nice job !!!!

 16. I’m not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this Purimul, Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion made by Otniela – Daniela Onu. for my mission, Steven Mattews.

 17. Dana zice:

  Citez pt. acest an:
  Purim in 2012 will start on Thursday, the 8th of March and will continue for 2 days until Friday, the 9th of March.

  Note that in the Jewish calander, a holiday begins on the sunset of the previous day, so observing Jews will celebrate Purim on the sunset of Wednesday, the 7th of March.

 18. Dana zice:

  Citez din Jewish Calendar. Purim is Faith and Action! Baruch Hashem!

 19. A gripping discourse is couturier remark. I cerebrate that you should create much on this. To the next. Cheers like your Purimul – Sarbatoarea Esterei si a lui Mordechai | otnielabattzion by Otniela-Daniela Onu. Congratulations ! Lots of !

 20. Vern Roehl zice:

  Very good proper post. Nice site ! Good job Otniellabattzion !!!!

 21. I enjoy reading informational articles whenever I can, especially when the writer is as gifted as you. You’ve succeeded in impressing many readers with this article, including me. Your knowledge on this topic is amazing. http://www.samsung1080phdtv.net/

 22. Jandi B. zice:

  Hi, fantastic article. Thanks for sharing this information Otniella. I like the cakes you jewish people made this occasion : humentash. God bless Israel !

 23. Adina S. zice:

  Multumiri pentru eseu. Scrieti foarte frumos, cu multa caldura . Dumnezeu sa va binecuvinteze.

 24. Jarrie Soratos zice:

  Hi, Shalom ! Very good article about Purim . What a nice meeting is your site Otniella !!!!!

 25. Nicky Mueller zice:

  I have honestly enjoyed reading the information you have quite obviously researched or at least know a lot about. I agree with you on a lot of this information. Your content really makes me think. You have a wonderful site. Do it forward.God bless !

 26. Luigi zice:

  Shalom. Ma bucur sa gasesc un blog frumos si spiritual. O spiritualitate mai diferita de-a noastra…Dumnezeu cu dvs in aceasta lucrare. God bless Israel !

 27. Phillippe Barcenas zice:

  I agree with everything about this article, It s interesting how jewish people can preserve their customs all over the world. I am fascinating of your celebrations. I love Purim time !!!! God bless you Otniella !!!!!

 28. Arlette Serban zice:

  Şalom. De cand sunt pe calea Domnului citesc cu o mare plăcere Biblia iar povestea Esterei mi se pare senzaţională. Nu numai povestea de iubire dintre ea si împaratul Ahaşveroş este cuceritoare dar si modul in care ea a înţeles să se ocupe de salvarea poporului cu preţul vieţii .
  Slăvit să fie Cel sfânt pentru aşa slujitori.
  Fiţi binecuvantată , Otniela noastră dragă ! Sunteţi un exemplu pentru noi toţi. În adevăr Israelul este fratele nostru mai mare.

 29. Lilly zice:

  Pace Shalom , draga Otniela , fiica Sionului. Dumnezeu sa va binecuvinteze cu o sarbatorire a victoriei Lui. Purim cu bucurie !!!! si eu si sotul meu Jim iubim Israelul si ne rugam pentru pacea lui in Tara sfanta de-aici din USA . eu sunt romanca iar sotul american si apartinem bisericii baptiste. Am vizitat Israelul de patru ori si ne dorim sa -l mai vizitam.

 30. Filip zice:

  Shalom, Purim cu pace si bucurie ! Dumnezeu pe care Îl slujiti cu mult devotament să vă binecuvinteze cu har si înţelepciune de sus , aşa cum a fost binecuvântată Estera in folosul salvării unui întreg popor.
  Să fiţi binecuvantată sub aripile de vultur ale Dumnezeului lui Israel Otniela !

 31. Ergo sum zice:

  Am vizionat filmul One night with the king. Cred ca este , ca orice film de dragoste,foarte romantic si anumite scene sunt numai ale regizorului.
  Biblia este mai echilibrata si cred ca imparateasa putea fi omorata usor de un dusman feroce ca Haman ( si poporul cu ea ) daca Dumnezeu nu intervenea miraculos la inima lui Xerxes dupa cele trei zile grele de post.
  Mi – a placut prezentarea dvs de aici , in care ne – ati furnizat date despre obiceiurile evreiesti pe care nu le cunosteam. Va multumim ! Dumnezeu sa-i binecuvinteze si sa-i protejeze pe evreii mesianici. Shalom.

 32. Jimmy Blair zice:

  Happy Purim Otniella !!!!!! Very interesting explanations here this article thanKs I appreciate your wonderful calling for God of Israel as a daughter of this people. Be blessed with a special annoiting of the Holly Spirit…

 33. Corina Ottman zice:

  Multumesc pentru aceasta prezentare Otniela ! Sa -ti rasplateasca Adonay insutit pentru efortul tau in onoarea Lui . Shalom, draga mea.

 34. Bianca - Lara zice:

  Multumesc pentru informatiile de aici.Am vizionat filmul dar nu stiam aproape nimic despre cine a fost aceasta regina Estera.

 35. Rares M. zice:

  Sărut mâinile. Frumoasă prezentare Otniela. Este fascinantă această poveste a Bibliei. Ce lucruri mari face Dumnezeu printr-o femeie ! Mă gândeam ce diferenţă între ceea ce au afişat evreii în istorie şi cu ce se laudă alte popoare. M-am gandit ce diferenţă între Estera , imparateasa care şi-a salvat poporul cu ajutorul superior al lui Dumnezeu şi Cleopatra de exemplu, o regină egoistă care a sacrificat totul pentru plăcerile şi orgoliul ei pământesc. Prilej de meditaţie pentru surorile noastre …

 36. Sofia zice:

  Shalom. Invatam lucruri frumoase si noi pe acest blog. S-o binecuvinteze Domnul pe sora noastra Otniela. multumim pentru aceast comentariu despre Estera si sarbatoarea de Purim. Dumnezeu fie laudat !

 37. Shalom , Prieteni !
  Va multumesc pentru minunata Dvs participare la Sarbatoarea Purim – ului. Va multumesc pentru toate cuvintele frumoase, va multumesc pentru caldura urarilor Dvs. Fie ADONAI glorificat pentru asa frati scumpi ai Fratelui mai mare.
  Acum, cand Mesia este atat de aproape de noi ( poate oricand pune piciorul pe prag ), se cuvine sa intelegem, inca o data, ca numai Jerfa Sa glorioasa ne-a justificat in fata Tatalui Ceresc si ne-a scapat de cel mai cumplit Haman care ne dorea pieirea vesnica. Lui Yeshua Ha Mashiach , Mielul lui ADONAI , cea mai adanca recunostinta ! Baruch Habbah !
  Fiti cu totii binecuvantati din Sion !

  Shalom , Dear Friends !
  I thank you for all your taking part at Purim Celebration. I thank you for all your beautiful warm words , for all your warm greetings sent to me. May ADONAI be always lifted up for such wonderful brothers and sisters of His Precious Son.
  Now , when The Messiah is so close to us, he could easilly put His foot on the doorstep, it` s ought to undestand that only His Sacrifice made a real vindication before The Holy Father and escaped us by the greatest Haman in the world who demanded our eternal death. So , only to Yeshua Ha Mashiach , The Lamb of ADONAY , the deepest gratitude forever ! Baruch Habbah !
  Be blessed , all of you, from Zion !

 38. Magda Romanson zice:

  Salom U ” Vracha. fain blogul tau Otniela, ai articole foarte interesante cum ar fi acesta despre Purim. succes pe mai departe….

 39. A.S.J. zice:

  Shalom. Cind se serbeaza Purimul anul acesta ?

 40. piotr.cetcealaz zice:

  Buna ziua la dvs. Sunt un frate din Chisinau si vreau sa fac si eu o intrebare. Mesianicii trebuie sa sarbatoreasca Purimul ? eu intreb de ce , daca nu face parte din sarbatorile din Deuteronom si nici vorba de pomeneala in Noul Legamint. Va multumesc, cu respect shalom.

  • Shalom , frate Piotr din Chisinau !
   Mesianicii sunt copiii lui Dumnezeu si in aceasta calitate identitara ei respecta TOATA Biblia. Da, Purim-ul nu se regaseste in Torah , printre Sarbatorile lui Dumnezeu, dar simbolurile sale au radacini adanci ce ne trimit direct la Planul de Mantuire prin Yeshua Ha Mashiach.
   De ce sa n-o serbam in calitate de evrei mesianici, daca ne reprezinta Istoria ? Fratii mesianici dintre neamuri sunt mereu doritori sa fie alaturi de noi cu prilejul acestor celebrari. Este placerea lor. Nu credeti ca e ” dulce si placut sa locuiasca fratii impreuna ? „

 41. Anna zice:

  Shalom, sa aveti parte de un Purim frumos ! Dumnezeu YHWH sa va binecuvinteze !!

 42. Teodora zice:

  E-ei nu i-a fost usor imparatesei Estera sa se infatiseze inaintea imparatului…Viata i-a fost pusa in pericol. Alegerea i-a fost intre a trai sau a muri. Dar se vede ca L-a iubit mult pe Dumnezeu. Si-a iubit mult poporul si n – a tinut la viata ei. E un exemplu pentru noi astazi. Sa ne intrebam si noi cit Il iubim pe Dumnezeu ?

 43. Fiti binecuvantati , Prieteni ! Va multumesc mult pentru participarea la acest topic. Mesia vine ! – Maranatha !

 44. The Prayer zice:

  Minunata femeie a rugaciunii! Putine femei sunt ca Estera.
  Multumesc pentru aceasta improspatare a destinului ei, Otniela Bat Tzion.

 45. un ucenic zice:

  hag sameah sora Otniela. slava Domnului ptr imparateasa Estera care s-a rugat si nu s-a lasat!

 46. Armand Shapiro zice:

  Keep up the good work. This site is fantastic! Khag Sameakh Otniela Bat Zion!

 47. MădălinaB. zice:

  Shalom,multumesc Otniela!

 48. Levy zice:

  Shallom my dear sister Otniella. Many blessings to you and your ministry for Yeoshua The Lord and Messiah….

 49. valentin zice:

  Multumesc pt informatiile despre Cartea Esterei! si filmul e super!

 50. Ofelia Moskovici zice:

  Ati reusit sa prezentati foarte frumos sarbatoarea Purim. Va felicit, Shalom, Hag sameah!

 51. Tina zice:

  Mai multe explicati despre sarbatoarea Purim si ,, Sulul,, Esterei:
  Love Israel Romania
  https://www.loveisrael.ro/2019/02/cartea-estera-lectii-de-la-regina/

 52. Ina Boureanu zice:

  Felicitări, excepțional articol! Dumnezeu să vă fie cu dvs!

 53. C . Sezonov zice:

  Fenomenala regina Estera! unica in istorie. Fie Dumnezeu laudat!

 54. vali huganciuc zice:

  am invatat ceva despre Estera citindu- va eseul .merci mult!

 55. Mă bucur mult, dragii mei Prieteni, că v-a plăcut povestea Purim-ului. Fiţi binecuvântaţi din Sion, Hag Sameah!

 56. Tricy zice:

  Shalom, frumos si interesant! La multe altele!

 57. Mattei C. zice:

  Shalom, f. Frmos blogul dvs!felicitări pt articole!

 58. Carmina M. zice:

  Mulțumesc Otniela pentru toate informațiile de pe blogul tău.Dumnezeul mare al lui Avraam te va proteja și binecuvânta după sufletul tău bun, dragă fiică a lui Israel. Shalom

 59. Vlad Ronov zice:

  Mulțumesc, aleasă doamnă Otniela, adevărată israelită! Deosebită prezentarea Dv! Sărutmâinile și binecuvântări la fel de alese.

 60. Karina zice:

  Frumos si interesant!Multumesc!

 61. you and your God zice:

  Shalom. Multumesc! Mesia Isus a inviat!

 62. Salomeea G. zice:

  Multumesc,intotdeauna mi – a placut cartea Esterei Shalom.

 63. Doris zice:

  O adevărată regină pt poprul evreu! Mulțumesc!

 64. Roxana78 zice:

  Shalom. Nu stiam ca voi, evreii mesianici, sarbatoriti Purimul. Unde aveti sinagoga pe rit mesianic? In Eretz sunt destui mesianici, am o prietena chiar.

 65. Cornelia Gnatov zice:

  Dumnezeu să-l nimicească pe Haman! Amin! Să nu mai îndrăznească niciodată să se ridice împotriva copiilor Lui!

 66. Diana Staroste zice:

  Amin!Sa stiti ca da! Dumnezeu sa ne ocroteasca pe noi, copiii Lui;ne -am adăpostit sub singele Lui sfint si nu ne mai temem de nimic.

 67. Ruxandra Senia zice:

  Shalom. Stimata doamna Otniela, nu credeți ca istoria se repeta?

  • Vasile S. zice:

   Cuvantul lui Dumnezeu spune: Ce a fost va mai fi şi ce s-a făcut se va mai face; nu este nimic nou sub soare. Dacă este vreun lucru despre care s-ar putea spune: „Iată ceva nou!”, de mult lucrul acela era şi în veacurile dinaintea noastră. (Eclesiastul 1:9-10)

 68. Iulia Staroste zice:

  Shalom doamna Otnitela. Eu as prefera sa se repete doar istoria buna. Imi e teama ca se va repeta mai mult cea rea deoarece si oamenii au devenit foarte rai si nu il cauta pe Dumnezeu, ei cauta sa faca doar voia lor și Dumnezeu îi va lasa in voia mintii lor blestemate. Nici cind se intinde raul pe pamint oamenii tot nu ridica privirile in sus ca sa vada de ce. Desi fac raul cu razvratire tot pe Dumnezeu il acuza ca nu e bun.

 69. dora ivanov zice:

  Shalom doamna Otniela. Si dvs sunteti o Estera, dar pe nivelul mesianic. Oare toate evreicele religioase sunt asa?

 70. C.C. zice:

  Ar trebui in poporul Domnului sa fie mai multi Mardohei și Estere.

 71. Ana Sh. zice:

  Mulțumesc! Și Dv sunteți o Estera, dar o Estera în slujba lui Mesia Iisus. Dumnezeu să vă ocrotească zi de zi! Vă îmbrățișez cu mult drag.

 72. bianca.sinopescu zice:

  subscriu la cele de sus. Otniela este o Estera mesianică. fie ea binecuvântată!

 73. Aelia Kazminski zice:

  Merci draga Otniela, fiica a lui Iacoov! Te binecuvint, multi ani in har si prosperitate!

 74. Paula P.C. zice:

  Adevarat. Frumoasa prezentarea! Sa inteleg ca urmatoarea sarbatoare evreiască este Purim? Multa pace,shalom.

 75. Anna S. zice:

  Shalom. E super prezentarea! Asteptam Purimul daca tot ne – am doxumentat. Dumnezeu cu dvs!

 76. Toddah, Prieteni! Să fiţi binecuvântaţi din Sion cu mult Şalom!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s