Un text vechi care poate revolutiona lumea …

    Inscriptia de pe o placa de piatra a fost punctul declansator al discutiei  care s-a aprins in jurul intrebarii daca iudaismul cunostea deja  Adevarul despre Mesia , care trebuia sa moara si s a invie dupa trei zile
    Timp de mai multe generatii, credinta legata de moartea si invierea lui Mesia,  dupa trei zile,  a reprezentat esenta disputei dintre iudaism si crestinism. Pentru crestini acesta este fundamentul credintei lor. Pentru evrei conceptul reprezinta o mare erezie. Recent un cercetator israelian a elaborat o teorie ce a inflamat spiritele, teorie conform careia si iudaismul cunostea conceptul invierii lui Mesia , bazandu-se pe un text pastrat pe o placa de piatra. Semnele grafice sunt datate din perioada Celui de-al Doilea Templu din Ierusalim, mai exact in secolul I i.Ch. Potrivit acestui text , invierea lui Mesia, nu este un element unic doar pentru credinta crestina, ci era cunoscut si in iudaism, ceea ce inseamna ca acest concept a aparut  cu mult inainte de vremea in care a trait Domnul Isus Christos.
Scrierea la care fac referire expertii, numita “ Viziunea lui Gabriel “ , a fost descoperita in urma cu 10 ani in timpul unor sapaturi arheologice. Placa de piatra a fost gasita  pe teritoriul de astazi al Iordaniei, pe malul estic al Marii Moarte. In prezent descoperirea se afla in posesia colectionarului de antichitati David Jeselsohn, care locuieste in Elvetia , in orasul Zurich. Acest text profetic este foarte putin cunoscut : literele au fost scrise cu cerneala de culoare gri deschis pe o placa de piatra. Textul prezinta referiri vechi – testamentare si citeaza afirmatii clar mesianice, cuprinzand in total  87 de randuri , dintre care cele mai multe sunt greu de descifrat,  motiv pentru care expertii nu au o parere unitara in ceea ce priveste semnificatia lor.In urma cu aproximativ  trei ani  a aparut pentru prima oara un studiu  stiintific pe marginea acestui text. Articolul in limba ebraica  a fost publicat in revista de specialitate Cathedra si a fost redactat de dr. Ada Yardeni si de prof . Benjamin Elitur, care au integrat textul in contextul istoric si au incercat sa interpreteze scrierea lizibila. In urma cu cateva luni , prof Knohl , care preda Talmudul la Universitatea Ebraica din Ierusalim, si-a publicat propria interpretare asupra textului. Acesta sustine ca a descfrat  un rand din textul necunoscut pana atunci. Pe baza interpretarii sale, el arunca o lumina cu totul noua asupra personajului istoric Isus  si a aparitiei crestinismului. Prof Knohl este de parere ca in randul al 80-lea , in care pana acum s-au putut descifra  doar cuvintele ebraice “ va invia in trei zile “ se poate recunoaste si cuvantul “ H A I A “ , care inseamna “ traieste .” Din acest motiv , prof Knohl a ajuns la concluzia  ca textul acesta poate fi inteles  dupa cum urmeaza : liderul mesianic care este desemnat prin sintagma : “ Domnul domnilor “ , va invia la trei zile dupa moartea Sa.Yeshua pe cruce
Acesta este un text care fara indoiala va revolutiona lumea , a declarat prof. Knohl in momentul in care si-a prezentat pentru prima data teza in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia aniversarii a 62 de ani de la descoperirea sulurilor de la Qumran, Marea Moarta: Textul modifica felul in care am inteles  pana acum personajul istoric Isus si prezinta un element de legatura neobservat pana in prezent intre iudaism si crestinism. Aici am descifrat un punct de vedere evreiesc fixat in scris , care ne era tuturor necunoscut : Sangele lui Mesia,  care trebuia sa se verse, va  aduce eliberarea nationala.  Ideea unui Mesia suferind, care invie la trei zile dupa moartea Sa , era prin urmare cunoscuta in iudaism inca inainte de perioada in care a trait Isus Christos. Ideile fundamentale despre moartea si invierea lui Mesia , existau asadar in Iudaism, inainte de nasterea crestinismului. Daca interesantul concept evreiesc, potrivit caruia Mesia trebuia sa invie dupa trei zile, era cunoscut, atunci Isus Christos trebuie inteles ca un lider national autentic al evreilor, care a mers la moarte avand credinta ca sangele Lui varsat pe cruce va aduce eliberarea poporului Israel. 
Ada YardeniDr . Ada Yardeni, prima cercetatoare care a publicat studii pe marginea textului gasit pe placa de piatra , a validat interpretarea prof. Knohl: Se pare ca profesorul a identificat un cuvant nedescifrat pana acum, pe baza lui interpretand corect inscriptia  – ca un concept al invierii lui Mesia – al carei  text  a fost scris inainte de aparitia crestinismului. Foarte probabil are dreptate . Daca lucrurile stau intr-adevar asa , atunci prapastia dintre Iudaism si Crestinism se micsoreaza in mod semnificativ.
Oricum ne-am raporta la acest articol despre descoperirea arheologica din Iordania , realitatea este ca invatatii evrei care se ocupa cu studierea Persoanei si Lucrarii lui Isus Christos incep sa Il vada pe Mantuitorul cu alti ochi.. Unii dintre acesti oameni de stiinta , care pana acum nu au avut nimic de-a face cu crestinismul, cu moartea si cu invierea lui Isus , vad acum lucrurile intr-o lumina cu totul noua pentru ei. Fara doar si poate , Israelul se apropie tot mai mult de Isus.

( Comentariu de Otniela – Daniela Onu,  dupa informatiile furnizate de publicatia Ha `Aretz ; Bucuresti ,  Ianuarie –  2011 )

19 răspunsuri la Un text vechi care poate revolutiona lumea …

 1. Razvan Baltac zice:

  Aleluia ! Slava Domnului Isus !

  Carturarii din vremea Domnului Isus, desi stiau Scripturile, n-au observat ca Scripturile vorbesc despre invierea lui Hristos, spre exemplu in Isaia 53:10. Dupa invierea Lui, preotii cei mai de seama si batrinii au dat bani ostasilor, ca sa raspindeasca minciuni si astfel sa denatureze invierea. Si pina in ziua de azi s-au raspindit zvonurile acelea (Matei 28:15).

  Dar chiar Mantuitorul nostru spunea ca adevarul nu poate fi tinut in intuneric, chiar daca se raspindesc zvonuri de tot felul.

  Domnul spunea, in Luca 19:40:„Va spun ca, daca vor tacea ei, pietrele vor striga.” Citind acest articol, Duhul Sfant mi-a adus aminte de vorbele Domnului si iata un exemplu in care pietrele striga si ele devin glasul lui Dumnezeu. Dumnezeu nu poate fi redus la tacere, oricat ar incerca oamenii. Ma bucur ca El descopera Adevarul Sau poporului Sau si Ii multumesc ca nu I-a uitat, din pricina legamintului cu Avraam. Domnul sa binecuvanteze Israelul !

  Sunt convins ca aceste descoperiri au ca scop intoarcerea poporului Israel la Hristos ! Domnul nostru Isi pregateste Mireasa pentru ziua cea mare ! Aleluia !

  • Shalom, Razvan !
   Amen ! Halellu-yah Domnului nostru Yeshua Ha Mashiach ! Razvan , citind ceea ce scrii chiar mi se umple sufletul de bucurie pentru ca Victoria Invierii este atat de certa incat si petrele vorbesc , si ele striga de bucurie. Trist este ca omul , pentru care Dumnezeu a venit pe pamant sa moara , ramane de multe ori impietrit in fata atator dovezi clare.
   Asa este , Israelul nu poate fi uitat din pricina Legamantului trainic cu Avraam , Itzak si
   Yakov. Glorie lui Adonai ! Iar tu bine afirmi : ” adevarul nu poate fi tinut in intuneric, chiar daca se raspindesc zvonuri de tot felul „. Niciodata , sa avem CREDINTA, LUMINA nu poate fi inghitita e intuneric , dimpotriva rolul Luminii este sa inunde orice parte intunecata , raspandindu-se peste tot.
   Si eu sunt convinsa ca toti aceia care inca mai pastreaza zone de incertitudine in duhul lor, vor fi pana la urma iluminati de Duhul lui Yeshua, Acelasi Duh care L-a inviat din morti pe Domnul Vietii. Sa credem, nimic nu este prea greu pentru EL !
   Dumnezeul lui Avraam sa te binecuvinteze , Razvan !

 2. Alicia Towber zice:

  What a wonderful news ! bless be the God of Israel who never forgets Israel his people. I m so happy to know this one. thanks Otniella for posting it.

 3. Rezmuves Ivan Robert zice:

  Baruch Hashem!
  Da asa este pietrele vorbesc, si vor vorbii.Pana la urma inima impietrita a unor frati de ai nostri evrei se va schimba in carne in care se va tipari Tora lui Adonai.In Romania multi evrei il cauta pe Adonai si vreau sa va spun ca unii dintre ei sunt deja pregatiti sa-l primeasca si sa-l recunoasca pe Yeshua ben David ca pe Mesia.Halelujah!

  • Shabat Shalom , Razvan ! Baruch Haba ! Ma bucura speranta pe care o imprastii : ” Pana la urma inima impietrita a unor frati de ai nostri evrei se va schimba in carne in care se va tipari Tora lui Adonai.” Amen – Asa sa fie ! Ma bucur ca exista asemenea frati evrei , si daca tu ii cunosti si contribui la Mantuirea lor atunci Dumnezeul lui Avraam , Itzak si Yakov sa te binecuvinteze din plin !
   Yeshua ben David sa fie Glorificat !

 4. Rebecca and Max T. Wolvin zice:

  It s GREAT AND AMAZING ! Wonderful ! YESHUA is the only one MELECH MASHIACH , the real SON OF DAVID !
  Bless you Otniella ! Fantastic work !!!!!

  • Shabbat Shalom , Rebecca and Max ! Baruch Hashem ! Yes, of course, IT S GREAT AND AMAZING ! Praised be Hashem ! He likes to honour his Son, and this is only a small proof of. I `m glad you enjoyed it ! Yeshua , Melech Mashiach, be glorified above all !
   May you be blessed in everything you are doing, in your ministry for Adonai.

 5. Matei Claudiu Arghire zice:

  Excelenta stire ! Slavit sa fie Domnul isus ! Va multumesc pentru postare !

 6. Emanuel zice:

  !. ” Mangaiati, mangaiati pe poporul Meu, zice Dumnezeul vostru!
  Vorbiti bine Ierusalimului,
  si strigati-i ca robia lui s-a sfarsit, ca nelegiuirea lui este ispasita; caci a primit din mana Domnului de doua ori cat toate pacatele lui. Un glas striga:
  „Pregatiti in pustie calea Domnului, neteziti in locurile uscate un drum pentru Dumnezeul nostru!
  Orice vale sa fie inaltata, orice munte si orice deal sa fie plecate, coastele sa se prefaca in campii si stramtorile in valcele!
  Atunci se va descoperi slava Domnului, si in clipa aceea orice faptura o va vedea; caci gura Domnului a vorbit.”

  Nahamu Nahamu ami iomar eloheihem
  Daberu alev ierushalaim vekir u eleha
  Kimal a tseva a ki mirtsa adonah
  Ki acha miad Adonai ki flaim vehol habtoteah
  Kol core bamidbar pannu dereh Adonai
  Iasheru vaharava mesinla lelohenu
  Kol gei innase vehol har redit a
  Ish falu vehaia Iaacob lemishor
  Veharehasin levit a
  Venigla kevod Adonai verau kol basar iahdav
  Ki pi Adonai diber

  Dumnezeu sa miste inima fratilor mei evrei, spre a-l recunoaste si primi pe Domnul nostru Isus Hristos, mantuitorul nostru.

 7. Hotel Krakow zice:

  Hello, I learned a lot by reading your post. I have been reading your website alot over the past few days and it has earned a place in my bookmarks.Thanks for share otnielabattzion.

 8. Alex zice:

  Shalom. Am gasit un blog foarte frumos si interesant, cu subiecte foarte spirituale. Cu mare placere voi reveni sa le lecturez si pe celelalte.

 9. ernestina zice:

  felicitari ! F. convingator! Dumnezeu e mare!

 10. Sofia zice:

  Zic Amin si eu. Sa dea Domnul Mesia sa vina toti evreii la mintuire. Pacea sa fie intre zidurile oraselor si pe intreg pamintul Tarii sfinte!

 11. alex zice:

  Extraordinara veste! Shalom cu multa dragoste si admiratie pt evreii mesianici.

 12. Multumiri, ernestina, Sofia si alex, pentru frumoasele Dvs cuvinte. Fiti binecuvantati din Sion!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s