Cine-a inventat stick-ul USB ?

Astazi transferul si stocarea datelor nu pot fi imaginate fara realitatea stick-ului USB.  Acum trei ani reporterul Ulrich Sahm a realizat unul dintre foarte putinele interviuri cu inventatorul acestui memorabil beneficiu pentru omenire. Reproducem, in urmatoarele cateva randuri, unele impresii ale acestui interviu,  relatate de ziaristul german: In timp ce ne invita in biroul sau situat intr-o cladire moderna de birouri din mijlocul unei campii de langa Kfar Saba, la nord/est de Tel Aviv, Dov Moran ne impresioneaza prin simplitatea sa. Israelianul, in varsta de 56 de ani bea cafea dintr-un pahar de unica folosinta si vorbeste degajat, fara a lasa impresia ca se considera superior celor din jurul sau. Pe birou se afla mai multe dispozitive electronice pe care nu am reusit sa le identificam.  Am auzit totusi despre celularul sau ” Modu”, despre care se spune ca va revolutiona telefonia mobila atunci cand va fi lansat oficial. Barbatul stie ca orice jurnalist nu se multumeste doar cu datele tehnice ale unui produs, ci vrea sa afle amanunte si despre persoana care l-a creat. Noi stim ca, de la scoaterea sa pe piata, stick-ul USB s-a vandut in milioane de exemplare. Dov Moran si+a vandut in urma cu doi ani firma ” M-Systems” catre ” San Disk Corporation”, pentru suma de 1,6 miliarde de dolari. Intrebat daca este un geniu, Dov Moran a raspuns foarte simplu: „Exista multe genii. Recunosc, noi, evreii, avem un coeficient ridicat de inteligenta datorita binecuvântarii impartasite parinţilor nostri, Abraham, Itzhac si Iakoov, de catre Atotputernicul, dar şi datorita traditiei studiului Torei si a Scrierilor Sfinte. Studiul sistematic  este o componenta importanta a culturii noastre.
Moran, tata a patru copii, nu este un evreu religios. Visul mamei sale a fost ca acesta sa devina inginer, pentru a duce o viata linistita, de aceea pentru el prosperitatea materiala a fost mereu pe locul doi.” Trebuie sa invat bine ceva pentru a – mi croi un drum in viata, nu neaparat pentru a strange bani. Israelitii sunt recunoscuti pentru puterea lor de a supravietui. In ultimii 2000 de ani evreii au fost expusi multor persecutii, dar au fost suficient de intelepti pentru a gasi cai de salvare,” a intarit Moran in interviul acordat. Familia sa a fost lovita de Holocaust. Parintii sai au fugit din Polonia in Rusia, dar din acesta tara au fost deportati in Siberia.
Dov Moran a fost recrutat in armata dupa Razboiul de Yom Kipur. Timp de un an a activat in cadrul unitatilor blindate, dar si-a intrerupt serviciul militar pentru a studia la Facultatea „Technion” din Haifa. Rezervistii sunt scutiti de armata, platindu-si singuri studiile. De obicei ei lucreaza cu jumatate de norma in restaurante sau hoteluri. Cand s-a intors in armata, Moran a fost repartizat in Marina, unde a inventat mai multe aparate de codificare, devenind rapid seful departamentului de informatica.
Intrebat cum a reusit sa inventeze stick-ul USB, Moran a raspuns: „Nu sunt un Einstein sa descopar ceva din nimic. Ceea ce am realizat a fost din necesitate. In 1998 am calatorit la New York, iar in timpul zborului am lucrat la prezentarea pe care urma sa o sustin acolo. Din cauza ca nu am inchis bine laptopul, bateria s-a descarcat si n-am putut sa-l repornesc. Un prieten mi-a oferit imediat laptopul sau, dar intreaga mea prezentare se afla in computerul care nu mai functiona. Atunci mi-am dorit sa fi avut posibilitatea sa stochez toate datele pe o unitate mobila pentru a putea lucra pe orice computer. Intrarea USB era cea mai potrivita pentru a realiza un astfel de dispozitiv. De atunci am inceput sa lucrez la ideea mea. Nu a fost vorba despre o iluminare, ci doar de nevoia de a rezolva o problema”, a declarat modest inventatorul. El nu s-a dat batut pana cand nu a realizat faimosul stick USB, care i-a adus un profit enorm.
Ideea pentru celularul „Modu” a aparut tot dintr-o necesitate. Moran isi citeste corepondenta electronica, cu ajutorul telefonului mobil, in drumul de la masina spre birou. Celularul este pentru el un rau foarte necesar, care il stanjeneste insa cand alearga sau cand merge pe bicicleta. „Vreau un telefon cu un ecran mare si cu greutatea unei pene.” Moran si – a explicat secretul succesului prin capacitatea sa de a cauta cea mai buna rezolvare pentru aceasta, dar este convins ca daca n-ar fi inventat el stick-ul USB, ar fi facut-o altii. La intrebarea reporterului de ce crede ca Israelul, o tara mica, se afla pe primul loc in lume in ceea ce priveste inventiile brevetate, Moran a raspuns: „Tara noastra este inconjurata de inamici care ne ataca in permanenta. Cei din generatia mea au fost crescuti de niste oameni care au indurat multe persecutii. Am fost educati sa ne luptam pentru supravietuire, iar serviciul militar dur joaca un rol decisiv in acest sens. La 19 ani, un evreu comanda o trupa de soldati pe care ii duce fie la moarte, fie la victorie. Arabii, dar si celelalte natiuni, nu lupta insa pentru supravietuire.”

( Comentariu, dupa un articol din publicatia Yedioth Ahronoth, de Daniela Reghina Onu; Bucuresti – Februarie 2016)

6 răspunsuri la Cine-a inventat stick-ul USB ?

 1. Amedeo Roth zice:

  Ştiam de Moran. Este bine că îl faceţi cunoscut vizitatorilor blogului. Toţi au un stick dar aproape nimeni nu ştie cine l-a inventat. Şalom, sărutmâinile.

 2. Matei - Claudiu Arghire zice:

  Impresionantă ştire! N-aş fi bănuit că inventatorul este evreu, deşi intuiam inteligenţa evreiască în invenţii. Mulţumesc de informaţie. Şalom alehem.

 3. Octavian zice:

  la multi ani!interesante informaţiile pe blogul dv.

 4. valentin zice:

  Mare beneficiu inventia! Dumnezeu sa-l binecuvinte pe acest om extraordinar!

 5. Bertolino zice:

  Asta DA informatie! Multumesc. Nu stiam cine a inventat stckul usb.

 6. Să fiţi binecuvântaţi din Sion, Prieteni! Mă bucur că aţi citit această informaţie şi, mai ales, îndrăznesc să sper că vă veţi ruga pentru Dov Moran şi îl veţi binecuvânta pentru marea binecuvântare cu care el a binecuvântat lumea ( stick – ul ). La mulţi ani !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s