Sărbătoarea Azimilor – Hag Ha Matzot

Shofarul SarbatorilorSarbatoarea Azimilor este descrisa in Levitic ( Vaikra ) 23 : 6-8. Si in a cinsprezecea zi a lunii acesteia, va fi sarbatoarea azimilor in cinstea Domnului. Sapte zile sa mancati azimi. In ziua intaia sa aveti o adunare sfanta : atunci sa nu faceti nicio lucrare de sluga. Sapte zile sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc. In ziua a saptea sa fie o adunare sfanta : atunci sa nu faceti nicio lucrare de sluga.
Sarbatoarea Azimilor ( in Ebraica , Hag Ha Matzot ) – se celebreaza in cea de-a 15 –a zi a lunii Nissan ( deseori asociata cu luna Aprilie sau Mai )  –  incepe in  Ziua ce ii urmeaza Pastelui si tine 7 zile. In cea de-a cinsprezecea zi a lunii Nissan , YHWH le-a interzis evreilor sa retina in casele lor aluatul dospit , chametz -ul ( Exod 12 : 14 – 16 ) .
In Cartea Exod , capitolul 12 , ne este descrisa ceremonia de Paste din tara Egiptului, prima de altfel, care inaugureaza pentru totdeauna semnificatia trecerii de la sclavie la libertate. Dupa ce mielul era jertfit , usiorii usii se ungeau cu sangele lui. Apoi animalul  trebuia fript in foc,  iar carnea trebuia mancata cu paine nedospita (  מצה )  si cu ierburi amare, marrot ( Exod 12 : 7-8 ). Dumnezeu le-a daruit evreilor o ceremonie in care aluatul este  cautat si indepartat cu mare grija din casa,  chiar inainte de celebrarea propriu –zisa a Sarbatorii Azimilor. In Ebraica , aceasta ceremonie se numeste Bedikat Ha Metz, care inseamna de fapt „ cautarea bucatelei de aluat.”
In ce consta aceasta ceremonie a cautarii si indepartarii aluatului dospit ? Sarbatoarea Azimilor 2
De regula ritualul cautarii incepe inaintea ivirii Pesach-ului si este performat de gospodina casei. Ea trebuie sa isi curete casa de orice forma de aluat dospit ( bucataria, camara si sufrageria ) pentru ca aluatul este simbolul pacatului ( 1 Cor 5 : 8 ). Dupa ce a  curatat toata casa , sotia trebuie sa pastreze 10 bucatele mici de aluat pe care  le va ascunde prin diferitele colturi ale camerelor. Apoi tatal, sotul si stapanul casei , va lua o lumanare, o lingura de lemn, o pana de pasare, si o bucata de panza, si  impreuna cu toti copiii familiei  va incepe cautarea aluatului la apusul soarelui . In tot acest timp casa este complet in intuneric iar cautarea are loc la lumina lumanarii. Indata ce tatal descopera o bucatica de aluat , el asaza  lumanarea jos,  langa ea, si cu ajutorul penei matura bucatica in lingura de lemn (  fara sa atinga  aluatul cu mana ) . Apoi infasoara lingura cu aluat si pana in panza si le scoate afara din casa. A doua zi ( pe 14 Nissan ), barbatul ( impreuna cu fiii sai , daca este cazul )  merge la sinagoga si arunca panza si continutul ei in foc.

A. Semnificatia istorica a Sarbatorii Azimilor
Iesirea din Egipt

Tema centrala a Sarbatorii este indepartarea atenta si perseverenta a pacatului. Din punct de vedere istoric s-au intamplat doua mari evenimente in ziua in care a debutat acest praznic :
1.Exodul a inceput din Egipt ( Exod 12 : 41 ). In Deutoronom 16 : 3 , painea la care se face referire se numeste si  „ painea intristarii.”
2. Inmormantarea lui Yeshua – Painea Vietii –   dupa rastignirea Sa ( Ioan 6 : 35 ). De fapt , locul unde Yeshua Ha Mashiach S-a nascut , Bethlehem , vine de la doua cuvinte evreiesti : beit and lechem. Beit inseamna casa iar lechem inseamna paine.
Yeshua - Viata lui Isus
Sarbatorile lui YHWH sunt cat se poate de fixe in ceea ce priveste timpul performarii. Dumnezeu le cerea astfel evreilor sa fie punctuali si organizati pentru a intra corect si disciplinat in relatie cu EL. Este mult diferit de ceea ce se performeaza astazi intr- un Crestinism relaxat. Asa se explica de ce  evreii s-au grabit sa –L ingroape pe Yeshua : pentru ca se apropia apusul soarelui si intrau in Shabat. Era vorba despre Marele Shabat , Shabat Ha Gadol , si prima zi a praznuirii Azimilor ( Nissan 15 ). Acest lucru se regaseste  bine redat in Ioan 19 : 31,  si ne face lesne sa deducem ca Yeshua a murit chiar pe 14 Nissan, in prima zi de Pesach. Asadar Yeshua a stat in mormant trei zile, incepand cu 15 Nissan , prima zi din Sarbatoarea Azimilor.

B. Semnificatia spiritual – mesianica
     Moartea si ingroparea lui Yeshua, Mantuitorul lumii

Lingura de lemn care indeparteaza aluatul dospit ( pacatul ) reprezinta crucea pe care a fost rastignit Mesia. Tot asa, pacatele noastre multe si grele au fost asezate pe umerii Mantuitorului atarnat pe lemnul blestemat ( 2 Corinteni 5 : 21 ). Aluatul dospit Il simbolizeaza pe Fiul lui Dumnezeu pe cruce – pentru ca El a fost pacatul insusi in acele momente de agonie suprema, cand Tatal Ceresc Si-a intors pentru o clipa Fata de la tot ceea ce reprezenta Fiul Sau  interpus intre Cer si pamant , intre Viata si moarte, pentru ispasirea omenirii pierdute.  De aceea intreaga ceremonie a cautarii si indepartarii aluatului dospit nu ar putea fi bine inteleasa ( mai ales cand stapanul casei indeparteaza din familie carpa si aluatul din ea, aruncandu –le in foc ) fara intelegerea Jertfei lui Dumnezeu – deopotriva, a Fiului si a Tatalui Ceresc.     Sarbatoarea Azimilor 3
Intr-un sens adanc spiritual , noi trebuie sa ne eliberam vietile de pacat la modul cel mai serios , asa cum orice evreu isi curata casa in preajma Sarbatorii de Pesach. Trebuie sa –I permitem lui Ruach Ha Kodesh sa ne arate ce este „ dospit” de vechea fire in umblarea noastra pe acest pamant , lasand  Lumina calauzitoare a Cuvantului Sfant sa detecteze  orice lastar de intuneric.  „ Cuvantul Tau – afirma psalmistul David – este o Candela pentru picioarele mele si o Lumina pe cararea mea.” ( Psalmul 119 : 105 ) . Deci lumanarea, prezenta in ceremonia cautarii dospelei , reprezinta Cuvantul lui Dumnezeu , Sfanta Scriptura, care lumineaza viata omului cazut in pacat la cea mai simpla si sincera lectura. Menirea sa este sa-L prezinte pe Dumnezeul Iertarii si Milei in actiune, prin  Fiul Sau Preaiubit , Mielul  jertfit pentru ispasirea  pacatelor lumii ( Ioan 3 : 16 ).
Pana Il reprezinta pe Duhul Sfant. Noi putem avea slova Cuvantului care , pentru a constientiza si a regenera, are nevoie de Puterea Spiritului lui Mesia. Numai Duhul Slavei ne poate revela intreaga Biblie ( Torah, Tanach si  Brit Chadasha ) ca un Tot unitar, in care intreaga Lucrare de rascumparare a omului pierdut isi gaseste adevarata expresie in Iubirea nemasurata pe care ABBA – ELOHIM , Dumnezeu Tatal, ne-a descoperit-o in Fiul Sau , SE HA ELOHIM , Yeshua Ben David, Regele nostru.  Numele Sau Sfant  sa fie inaltat in veci ! Amen ve Amen !

                                 ( Prezentare de Daniela Reghina Onu ; Bucuresti – Aprilie  2014 )

12 răspunsuri la Sărbătoarea Azimilor – Hag Ha Matzot

 1. Pingback: SARBATORILE DOMNULUI – ( 6 ) | otnielabattzion – עותניאלה בת ציון

 2. Albert Kindberg zice:

  Amen ! Barukh Hashem !
  Hag Sameakh ! Gandul , viata si inima toata sa ne fie la jertfa fara cusur a Mielului lui Dumnezeu.. Azima noastra cea mai de pret , Painea vietii noastre.
  Paste fericit la toti ! Sa ne bucuram de Regele nostru inviat care ne-a facut rascumparare.
  Shabbat Shallom ! Albert si Abigail Kindberg, fratii vostri in Mesia

 3. Sebastian R. zice:

  Paşte fericit Otniela !!
  Domnul nostru Isus Ieshua să vă dăruiască multă bucurie şi pace.
  Contaţi mereu pe rugăciunea noastră suport. În preţuire , Sebastian , Rodica şi Bogdan vă spun , Ieşua a inviat !

  • Sebastian R. zice:

   Mulţumim pentru această prezentare. Foarte bune precizările pe care ni le oferiţi, mai ales că la biserică nu ni s-a spus mai nimic despre această sărbătoare. Dumnezeu să vă binecuvinteze !

 4. Marian Chioveanu zice:

  Foarte buna prezentarea Azimilor.
  Slava lui Iesua care a inviat !
  Shalom si bucurie de la Marian si Lenush Chioveanu

 5. Adrian Boluda zice:

  Sărut mâinile. Vă felicit pentru frumoasele conexiuni între Vechiul şi Noul Testament. De felul meu sunt un admirator al Vechiului Legământ. Nu sunt dintre cei creştini care sunt gata să arunce Vechiul pentru a ridica Noul. Cred că Biblia este un tot , aşa cum spuneţi şi Dvs , iar datoria noastră este să o cercetăm în armonie.
  Eu sper că vor fi şi evrei care să se aplece peste ce scrieţi Dvs , Otniela. Cred că Mesia va veni foarte curând de aceea e bine şi creştinii să fie pregătiţi ( să nu-i ia prin surprindere , cum s-a întâmplat în 1948 ) cu acest lucru, Domnul lor Iisus Hristos va veni a doua oară tot în Israel, de unde s-a înălţat.

  • Shalom, Adrian ! Va multumesc pentru cuvintele de apreciere. Ma bucur ! Asa este, Biblia trebuie cercetata cu atentie, sub indrumarea Duhului Sfant, pentru a – I pastra armonia.
   Da , ati intuit perfect ! Cred ca in general crestinii nu sunt suficient de pregatiti sa primeasca modul in care Se misca Spiritul Sfant cu privire la Israel.Si asta pentru ca in zeci si sute de ani Biserica si-a construit o mentalitate care l-a exclus complet pe fratele mai mare din ecuatia individualitatii.
   Am vorbit pe acest blog destul de mult despre ” teologia substitutiei ” ( care este o realitate, fara doar si poate ). Conform acestei teorii , Israelul nu se mai poate regasi in destin decat in sanul Bisericii, in destinul acesteia. Nu putem fi de acord cu aceasta idee, pentru ca ar trebui, deliberat , sa scoatem texte importante din Scriptura ( mai ales , Romani 9, 10 si 11 ; pasaje intregi din cartea profetilor Zacharia, Isaia si din Apocalipsa lui Ioan …, etc ) si sa trecem cu vederea notiunea clara de ” ramasita ” ; sa uitam de Promisiunile Legamintelor care nu-si pot gasi implinirea reala fara participarea efectiva a Israelului fizic.
   Intr-adevar, Biserica este foarte putin pregatita pentru ceea ce va urma ; din mai multe motive, intre care as enumera doua mai vizibile : incepe sa atipeasca – asa cum fecioarele au atipit in pilda ( Matei 25 : 5 ) si, apoi, nu vrea sa accepte ca Dumnezeu poate sa -l salveze pe Yakov, pentru ca acesta a gresit respingandu- L pe Mesia Isus, Yeshua Ha Mashiach. Multor crestini nu li se pare drept ( din nefericire ! ) ca Dumnezeu inca se mai apleaca cu mila si iubire catre Israel, oferindu-i sansa, dupa Necazul cel Mare , sa se intoarca in masa ( de fapt, Ramasita ) la Adevaratul Mesia.
   De aceea, multi crestini nu vor sa accepte construirea Templului ( nu o vad posibila , si nici nu o accepta in logica teologiei lor ), Imparatia Mesianica ( sunt si crestini care nu accepta dispensatiile ) si Domnia lui Mesia de la Ierusalim ( unii chiar nu se apleaca corect asupra pasajelor din Isaia, Ezechiel , Zaharia … etc ).
   Ne-am straduit pe acest blog sa ajutam , atat cat ne-a stat in putinta , mintea omeneasca sa priceapa aceste lucruri. Insa ne dam seama ca daca Duhul Sfant nu este lasat liber sa conduca viata, mintea si inima , atunci nimic nu se face. Pentru ca lucrurile lui Dumnezeu trebuie judecate duhovniceste, nu fireste, dupa intelepciunea pamanteasca !
   Amin ! Domnul va reveni asa cum le-a promis ucenicilor la Inaltare ( Faptele Apostolilor 1 : 11 ). SI EL ESTE CREDINCIOS CUVANTULUI SAU ! SLAVA LUI !
   Multa Binecuvantare din Sion ! SHABAT SHALOM !

   • Adrian Boluda zice:

    Analiza Dvs realistă , de altfel, este valabilă în parte. Eu nu mă asociez cu creştinătatea de care vorbiţi. Sunt mulţi creştini care iubesc Israelul şi au o bună teologie. Şi cred că mă număr şi eu printre aceştia.

   • Adrian Boluda zice:

    Am văzut că dl. Laurean din Oradea , împărtăşeşte aceeaşi viziune. Vedeţi Otniela ! Suntem mai mulţi decât credeţi…..

   • Daca e asa, ma bucur. ADONAI sa va binecuvinteze din Sion !

 6. Shalom ! Glorie lui Yeshua care a inviat ! Yeshua Chai !!!
  Multumiri pentru participare.
  Binecuvantari sfinte din Sion , tuturor !

 7. joysmith zice:

  Schallom Otniella, wonderful job here! God bless you, keep it doing the same! Christ Jesus is risen from the death forever and ever!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s