Sărbătorile lui YHWH – Pesach-ul, inima Sărbătorilor

Shofarul SarbatorilorVom deschide acest studiu despre SARBATORILE DOMNULUI ( cum Insusi Elohim le numeste )  referindu-ne la ele asa cum sunt infatisate in Torah , in Vaikra ( Levitic )  23 . Foarte multi crestini se intreaba deseori de ce evreii credinciosi lui Yeshua Ha Mashiach trebuie sa tina aceste Sarbatori , daca si-asa se traieste in Noul Legamant. Da, se traieste intr-un Nou Legamant insa Cel Vechi nu a fost desfiintat ( Slava Domnului, fiecare poarta cu el o Biblie formata din Vechiul si din Noul Testament ).  Apoi, copiii lui Dumnezeu trebuie sa  cunoasca  totul,  progresand continuu in intimitatea relatiei lor cu Mântuitorul. Foarte multi se multumesc sa ramana in mostenirea lor timpurie,  creazand intr-o anumita Biblie din care li s-a citit si li s-a explicat ani la rand. Dar acest lucru nu le ofera  o satisfactie spirituala crescatoare. Noi, cu totii,  trebuie sa ne dorim mai mult din Dumnezeu si nu-L  putem cunoaste  decat prin Cuvantul Scripturii. Fiecare om trebuie sa citeasca si sa inteleaga cu mintea lui, pentru ca fiecare credincios are nevoie de o relatie personala, vie,  cu  Tatal, Fiul şi Spiritul Sfant.
Pentru a creste in cunoasterea lui Adonai, a modului Sau de-a intra in relatie cu omul rascumparat, trebuie sa studiem si sa respectam Sarbatorile  Lui, asa cum sunt acestea expuse in Torah, in Cartea Levitic, Capitolul 23 . Daca esti crestin si doresti sa-L intelegi pe Dumnezeu intr-un mod mai profund decat Il intelegi astazi, Sarbatorile vor incepe sa-ti reveleze lucruri noi legate de relatia ta personala cu Dumnezeul Bibliei.  Iata de ce:
Trebuie sa intelegem ca Sarbatorile sunt ale Domnului ( LORDS`s FEASTS , asa ne arata si traducerea King James,  si toate traducerile din Ebraica,  ) , iar Adonai ni le-a dat noua oamenilor ( atat evreilor cat si ne-evreilor )  sa ne invete ca:
1.     Ele sunt un SEMN intre EL si noi, un timp special de intalnire   intre Divinitate si umanitate ( Exod 31: 13 ).
2.       Poporul Domnului a fost eliberat dintr-o crunta sclavie ( Exod 12 : 26-27 ).
3.    Sa ne aminteasca tuturor  ca El se ingrijeste de nevoile noastre zilnice ( Exod 12: 15-20 ).
4.      Poporul Lui trebuie sa se bucure  de Torah ( Deuteronom 16 : 14 ) .
5.       Mesia va muri, va fi ingropat si va invia (  Isaia 53, Zacharia 11: 12-13 ).
6.      Urmasii Lui vor fi imbracati in Puterea Duhului Sfant ( Fapte 2: 1-21 ).
7.      Invierea urmeaza mortii. ( Isaia 53, Apocalipsa 5 : 3-7 ).
8.      Mesia va fi un Rege incoronat pe vecie ( Apoc 5 : 4-5, Apocalipsa 2: 27,  14: 1-3, Apoc 19; 14-16 , 1 Petru 1 : 17 ).
9.     Va fi o Nunta a  lui Mesia, Fiul lui Dumnezeu, cu Mireasa Sa  (  Apoc 22: 17, Matei 25: 1-13 ).
10.   Mesia va veni a doua oara  (  Apocalipsa 22 : 12 , 2 Tesaloniceni 2 , Luca 12: 35-40,  21 : 29-38 ) .
11.  Va fi o Imparatie Mesianica,  (  Isaia 40: 1-11, 52, 60, Ieremia 31: 35-40, Ezechiel 20 : 38-42 , Zacharia 8 : 11-23 ), si multe altele pe care Regele ni le va descoperi la timpul potrivit.

Evreu citind rugaciunileDeci,  sunt Sapte Sarbatori pe care YHWH le-a gandit  impartite in trei  grupe principale :

I. Sarbatoarea Pastelui ( ebr. Pesach ), Sarbatoarea Azimilor ( ebr. Hag Ha Matzot) , si Sarbatoarea Primelor Roade ( ebr. Hag Ha Bikkurim ) , toate se celebreaza in luna Nisan (  de obicei cade in Aprilie  ) care este prima luna a calendarului iudaic religios, si apartine primaverii.
II.  Sarbatoarea  Saptamanilor ( ebr. Shavuot ) , sau Cincizecime se celebreaza de obicei in cea de-a treia luna ( de obicei in Iunie ) , si  corespunde in calendarul evreiesc lunii Sivan.
III. Sarbatoarea Trambitelor ( in ebr Rosh Hashanah ) , Ziua Ispasirii ( ebr. Yom Kippur  ) , si Sarbatoarea Corturilor ( ebr. Sukkot )  sunt celebrate in cea de-a saptea luna , Tishrei ( care de obicei cade in Septembrie sau in Octombrie ).

SUNT ACESTE SARBATORI  DOAR ALE LUI ISRAEL ?

In mod obisnuit  cei mai multi credinciosi ne-evrei sunt de parere ca aceste Sarbatori apartin doar Israelului. Insa textul din Levitic 23 arata clar ca ele sunt Sarbatorile lui Adonai. De fapt, aceste Sarbatori sunt atat pentru evrei cat si pentru ne-evrei , si sunt cu atat mai minunate cu cat sunt serbate laolalta ( Deuteronom 16 : 10-11 , 16: 14-16 ). In versetele 11, 14 din Deuteronom 16 cuvantul “ strain “ este evreiescul “ g e r “ , care inseamna un ne-evreu care se alipeste cu toata inima de poporul Israel. Asadar , Sarbatorile sunt daruite poporului lui YHWH , si acest lucru ii include si pe ne-evreii care L-au acceptat pe EL  drept  Dumnezeu al lor ,  si pe Mesia,  Unsul Sau . Ei sunt aceia  care  au  fost  altoiti in Israel. Torah in brate
Este important de retinut ca asemeni unui Intreg, Sarbatorile ne invata despre Planul complet al lui Dumnezeu de relationare cu omul, si fiecare Sarbatoare se centreaza pe o tema particulara din acest complet  Plan divin. Pana la urma Sarbatorile ca Intreg ne pot invata ceva nou, inviorator,  despre Dumnezeu si despre relatia noastra cu EL. Apoi este cat se poate de util sa stim ca ele au o semnificatie istorica bine definita,  dar si una profetica, pentru ca toate Sarbatorile converg spre implinirea rascumpararii umane in Yeshua Ha Mashiach. Desi toate Sarbatorile vizeaza o latura  domestica, si chiar agricola in context ( semanatul si seceratul sunt deseori pomenite ), totusi relatia unica cu Dumnezeul Unic al lui Israel este fundatia legitima pe care acestea sunt gandite , celebrate si traite.  Scopul primordial al lui Dumnezeu este sa-l ajute pe credincios sa creasca in cunoasterea Lui, sa depaseasca nivelul de copilarie in credinta,  inaintand cu hotarare spre maturitatea umblarii lui cu Domnul.

PESACH-UL  פסח -PASTELE

     PesachIn luna intaia , in a patruspezecea zi a lunii, intre cele doua seri , vor fi serbate Pastele Domnului ( Vaikra , Levitic 23: 5 ). Pastele ( ebr . Pesach ) se celebreaza de obicei in luna Nisan ( Aprilie sau Mai , in calendarul gregorian ), prima luna a calendarului iudaic religios din primavara unui an.
Pastele sau Trecerea ( dincolo de… ) este timpul noilor inceputuri in Israel, si se celebreaza in cea de-a 14-a zi a lunii Nisan… Pesach-ul face parte din categoria celor Trei Mari Sarbatori de Pelerinaj ( Pastele, Cincizecimea si Sarbatoarea Corturilor ) avand o semnificatie istorica deosebita pentru poporul Israel, si nu numai , caracterul domestic, agricol,  este foarte prezent  in celebrarea Pastelui, mai cu seama in  complinirea mesianica a contextului  sau. Pesach-ul marchează sfârşitul anotimpului ploios  si inceputul celui  de crestere, de dezvoltare a cerealelor, fructelor şi a legumelor ; apoi, odata cu Pastele este inaugurat timpul ispasirii ( salvarii ) prin sangele unui mielusel, si,  de asemenea , timpul Marii Izbaviri  a israelitilor din robia Egiptului.

a.   SEMNIFICATIA ISTORICA
Dumnezeul lui Israel a stabilit ca celebrarea Pastelui sa se faca continuu ( vesnic , sa nu uitam ca este una dintre Sarbatorile care vor fi celebrate si in Imparatia Shabbatica  –  Exod 2: 23-25 , 6: 5-8, 12: 14  ). Israel a fost eliberat din robia egipteana cu un Pret de sange : fiecare familie de evrei trebuia sa unga cu sangele mieluselului sacrificat, stalpii usii , aceasta ramanand singura garantie a salvarii in fata revarsarii urgiei maniei divine. De fapt cum s-au desfasurat aceste evenimente? Textul de referinta ( Exod 12: 3-5 ) ne spune ca fiecare cap de familie trebuia sa ia un mielusel nu mai mare de un an, in ziua a zecea din prima luna, pe care sa-l pastreze langa el pana in ziua a paisprezecea a aceleiasi luni ( Exod 12: 3-6 ). Mielusei pentru sacrificiuIn seara celei de-a paisprezecea zile ( la ora 3 fix ) , animalul  trebuia sacrificat  ( 12 : 6 ) , iar cu sangele lui se ungeau stalpii usii si pragul de sus al caselor . Mieluselul trebuia consumat  fript in foc , impreuna cu ierburile amare, cu paine nedospita , toate acestea intr-o noua simbolistica, viitoare ; intreaga familie trebuia sa participle la acest ritual plin de semnificatie cu “mijlocul incins , incaltamintele in picioare, si toiagul in mana “, totul desfasurandu-se intr-o mare graba pentru ca toti evreii urmau sa paraseasca Egiptul la miezul noptii celei de-a cinsprezecea zile a lunii Nisan.  La miezul noptii acestei zile , ingerul mortii trebuia sa treaca prin toata tara Egiptului, si daca o casa nu avea stalpii unsi cu sange,  ea  intra sub incidenta judecatii lui Dumnezeu ( Exod 12: 12-15 ). Cuvantul evreiesc pentru Paste este P E S A C H , care inseamna “ a pasi ( a trece ) dincolo de … “ Acest cuvant are menirea sa ne aminteasca doua lucruri : trecerea noastra , de la judecata iminenta a mortii si a pacatului ,  la Viata in Yeshua – Mielul- fara –de- cusur al lui Dumnezeu ( Ioan 1: 29, Apocalipsa 5 : 12 ) si  sangele lui Yeshua,  care trebuie sa acopere viata noastra intreaga , pentru a ne oferi protectia divina impotriva raului de orice fel ( Evrei 9 : 18-22 ).

b. SEMNIFICATIA MESIANIC-SPIRITUALA  A PESACH- ULUI
Yeshua pe cruce 21. Moartea lui Yeshua pe o CRUCE ( plamadita tot dintr-un lemn, asa cum erau odinioara confectionati stalpii caselor evreiesti din Egipt ).
2. Yeshua a fost Intaiul Nascut ( sa ne gandim la celebrarea celor dintai roade )  al fecioarei Maria , Primul si Unicul Fiu  Nascut al Tatalui –  din vesinicie, Matei 1 : 21-25,  Romani 8 : 29  ).
3. Exista o progresivă  simbolistică  a Mielului in Biblie . Prima se refera la Mielul unei case ( Exod 12: 3-4 ) ,  a doua,  la Mielul pentru o natiune ( Ioan 11 : 49-52 ) , a treia,  la Mielul pentru lumea intreaga ( Ioan 1: 29 ).
4. Egiptul este prototipul Lumii si al intregului ei sistem decazut , iar Faraonul il reprezinta cu succes pe insusi Satan. Toti cei care se afla in sclavie spirituala traiesc in conformitate cu legile acestui sistem de referinta , in care pacatul si razvratirea sunt exaltate.
5. Yeshua este Mielul lui Dumnezeu ( Ioan 1: 29 ). Yeshua este Pastele nostru ( 1 Corinteni  5 : 7 ). Toti cei care Il urmeaza pe Yeshua apartin Casei lui Dumnezeu ( Evrei 3 : 6 ).
6. Totul se rezuma la un act volitional de credinta in puterea rascumparatoare a Sangelui lui Yeshua , Pastele nostru, Singurul care poate elibera faptura umana de toate dependentele pacatoase ( Romani 6: 7 ; Galateni 4: 3-5 ). Numai Sangele Fiului lui Dumnezeu poarta valentele rascumpararii din pacat ( Levitic 17 : 11; 1 Petru 1: 18-19 ; Apocalipsa 1: 5 ).

   Moise si Cele 10 Porunci , de RembrandtIn concluzie ,  celebrarea Pastelui a fost randuita de Insusi Elohim  ( Exod 12: 14 ) ca o intruchipare vremelnica a semnificatiei primei veniri a Fiului Sau in aceasta lume. Sarbatoarea trebuie cinstita si celebrata  intr-un profund respect pentru trecut , si intr-o nota de asteptare fata de ceea ce Domnul  ne pregateste in viitor. Multi ani dupa instituirea Pastelui in Egipt, un om numit Ioan ( Yohanan ) a aratat spre Yeshua , numindu-L Mielul lui Dumnezeu . Dupa ce a fost declarat Mielul lui Dumnezeu ,Yeshua Si-a inceput Lucrarea in aceasta lume, pe teritoriul Israelului de astazi, intre evreii din vremea lui. La sfarsitul acesteia , in a zecea zi a lunii Nisan, Mielul lui Dumnezeu intra in Ierusalim inconjurat de mii de pelerini cu ramuri de flori in maini, care cantau cu bucurie  Hallel ,  si  care s-au grabit  sa-L proclame – atunci cand L-au vazut  calare pe un magarus ( Zacharia 9: 9 ) – Regele  lui Israel. Pana in zilele noastre, 10 Nisan ramane pentru lumea crestina, Sarbatoarea Floriilor.
Apoi Mielul Si-a continuat periplul durerii dupa ce marele preot il cerceteaza (impreuna cu fariseii cu saducheii )  timp de 4 zile ( Exod 12: 5 ) , expunandu-l pe EL,  Cel mai Neprihanit Om al lui Israel , dispretului si oprobiului omenesc abject . Pe 14 Nisan , la ceasul al treilea din zi , marele preot trebuia sa ia mielul de jertfa pentru Paste,  sa-l puna pe altar asteptand timpul injunghierii . Ca un Simbol perfect al jertfei din vechime, Yeshua a fost rastignit pe Muntele Moria ( Marcu 15 : 25 ). Si in timp ce Regele Universului Se stingea pe cruce , picatura cu picatura , au avut loc  pregatirile pentru jertfa de Pesach. Asfel,  la ora 3 dupa-amiaza,  marele preot  inainteaza spre altar, injunghie mielul de jertfa cu un cutit , si rosteste aceleasi cuvinte pe care le-a rostit Yeshua Domnul pe cruce : “ S-a savarsit ! “ Se admite fara echivoc , astazi , ca Fiul lui Dumnezeu Si-a dat ultima suflare la 3 .00 pm  ( Matei 27 : 45- 50 ).
In Deuteronom 16: 16 ni se spune ca toti evreii – va veni si vremea aceea binecuvantata, amin ! – au datoria sa celebreze la Ierusalim Sarbatorile Pastelui, ale Saptamanilor si ale Corturilor;  acestea mai sunt cunoscute si sub denumirea de Cele Trei Mari  Sarbatori de Pelerinaj.

(  Prezentare de Daniela  Reghina Onu, Bucuresti – Aprilie  2011 )

Reclame

13 răspunsuri la Sărbătorile lui YHWH – Pesach-ul, inima Sărbătorilor

 1. Adrian Boluda zice:

  Sarut mana, Otniela. Explicatiile D-voastra sunt foarte limpezi, oricine poate intelege.
  Mielul lui Dumnezeu , Ieshua Hristos Domnul ne-a scapat de Egipt ( de lume ) si de domnia lui faraon ( de Satana ) prin jertfa Lui. Ce mare dovada de iubire ! Si cat de bine se impleteste Vechiul Testament cu Noul ! Tot ce ni s-a promis in Vechiul a gasit raspuns in Noul Testament. Slavit sa fie Isus Ieshua !

 2. Cristina Sitaru Stoian zice:

  Otniela scumpă , îţi mulţumesc pentru această superbă prezentare a Sărbatorilor lui Dumnezeu din Levitic 23. Inima mea s-a umplut de bucurie pentru că eu ştiu că Tatăl Ceresc de mult mă cercetează în direcţia păstrarii Cuvantului Bibliei curat , fără adaosuri sau ciuntiri. Slavă lui Adonai , sper că pot să spun şi eu aşa, deşi nu sunt evreică sau mesianică , însă în interiorul meu sunt cu totul ataşată de rădăcinile credinţei noastre şi îi iubesc pe evrei din tot sufletul.
  Îţi doresc un Paşte sfânt şi liniştit ( ştiu că ai o muncă grea pe care am prestat-o şi eu , să educi conştiinţe nu este uşor, dar este foarte frumos ) , şi să te bucuri din plin de toate binecuvântările părinţilor tăi , Avraam , Isac şi Iacov. Shalom.

 3. Rares M. zice:

  Shalom si sarut mana. Foarte clara prezentare ! Va multumesc pentru lamuririle necesare , care de altfel au fost risipite citind acest articol atat de bine scris in mesajul curat al Bibliei.
  Multumim si pentru detaliile din alimentatie – in film. Dumnezeul lui Israel sa va toarne belsug de har in tot ce faceti.

 4. Iosif Joseph zice:

  salom. O sarbatoare insotita de nadejdea in toate promisiunile minunate ale Domnului Iesua – Isus si ale profetilor Vechiului Testament, va doresc.
  Cred ca mesianitatea abea de acum va incepe sa se dezvolte pentru ca multi nu au fost deschisi catre ea mai inainte. de fapt nu au cunoscuto. Sunt sigur ca aceasta va fi religia viitorului crestin. Vad ca din ce in ce mai multi crestini se indreapta spre radacinile Bibliei ( cel putin aici in Vest ) si spre Israel.

  • Mihai Costea zice:

   Shalom. Sunt de acord cu ce sustine Iosif Joseph. Abia de cum incolo mesianismul va avea ceva de spus. Cel putin aici in Ocident asa se arata. Se poate in Romania sa fie mai slaba activitatea..adica nu sunt prea multe comunitati mesianice dar ne asteptam sa apara de acum inainte.
   Ati facut o prezentare foarte clara Otniela. Imi place ca vorbiti in asa fel de aceste sarbatori din Levitic incat accentul cade pe Fiul lui Dumnezeu , Domnul Iesua Mesia,
   Dumnezeu sa va binecuvinteze Pastele !

 5. Lisa Sielberg zice:

  Todah , Otniela, pentru aceste precizari necesare. Cred ca vizitatorii sunt ceva mai lamuriti cu privire la Pesach. Sa ai o sarbatoare linistita si fericita insotita de afectiunea familiei si prietenilor. Chag Sameach !

 6. Teodora zice:

  Multumesc pentru prezentarea aceasta in care se vede bine rolul mielului.Sunt crestini daca ii intrebi nu stiu de ce mananca miel la Paste. Ar trebui sa citeasca multi acest articol . Asa cum spune Scriptura ” poporul piere din lipsa de cunostinta.”
  Multa pace si bucurie sa va insoteasca Otniela. Shalom.

 7. Shabat Shalom !
  Multumiri pentru participarea la acest topic. Ma bucura interesul Dvs pentru Mesajul curat al Scripturii. Fie ca toate Sarbatorile pe care le tinem din iubire pentru ADONAI , sa ni-L reveleze mai plenar pe Fiul Lui. El , Mieluselul Sfant , merita toata cinstea si onoarea pentru Mantuirea desavarsita oferita in dar. Glorie in veci Numelui Sau Sfant !
  Va doresc tuturor un Shabat in care sa va bucurati de Domnul Shabatului si de Pacea Lui, pe care nu o pot intelege decat rascumparatii Sai. Fie ca Odihna Lui sa va inunde viata. Shabat Yacha !

 8. FOARTE FRUMOS SI BINE EXPLICATA ACEASTA MAREATA SARBATOARE!ASTEPT CU NERABDARE SA CITESC EXPLCATII SI PENTRU CELELALTE SARBATORI CU BUCURIE! FITI BINECUVANTATA!

 9. Amedeo Roth zice:

  Chag Sameach, sărut mîinile. Eu am un semn de întrebare…Cum poate să fie mielul de sacrificiu o persoană? Poate cînd îţi vei lua timp, îmi poţi răspunde Otniela. Îţi mulţumesc deja.

  • Shalom, domnului Amedeo! In primul rand nu este vorba despre un banal mielusel de sacrificiu, fara cusur, ce-i drept , care facea ispasire in vechime la Templu. Noi vorbim despre ” Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii” ( v. Brit Chadasha, Evanghelia lui Yohanan 1: 29-34 ) ! Asa a fost numit de Yohanan, cel care facea mikvah pocaintei in raul Iordan si care era un mare profet in popor atunci. Cand L-a vazut pe Yeshua Ben David , el a avut brusc, prin Ruach Ha Kodesh, acesta revelatie a Jertfei de Ispasire. Evident, vorbim de simboluri. In mod sigur, Fiul lui YHWH este simbolizat cu mieluselul de sacrificiu, pentru ca a fost fara pacat, Dumnezeu si Om deopotriva, si a fost Singurul care a satisfacut pe deplin DREPTATEA lui ADONAI.
   Daca in vechime Moshe i-a sfatuit pe fiii lui Israel sa unga usiorii caselor cu sange si astfel moartea sa ii ocoleasca, tot asa cine se adaposteste in Jertfa lui Mesia ( adica, CINE CREDE IN EL SI IL PRIMESTE CA RASCUMPARATOR ) va fi scutit de mania lui YHWH, prin iertarea pacatelor ( v. Epistola lui rabi Sha`ul catre Evrei, capitolele 3, 4 si 5 ) si prin asigurarea vietii vesnice in Imparatia Lui ( Yohanan 3: 16 ). Numai asa ( este singura Cale ) avem intrare libera la Dumnezeu, trecand din moarte la Viata, din intuneric la Lumina.
   Baruch Habba Melech Mashiach ! Shavua Tov!

 10. Xenia zice:

  Frumos si complet. Paste cu bucurii!

 11. John zice:

  Heya I m for the first time here. I discovered this site otnielabattzion and I m very happy to read zour issues. Thanks and shallom.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s