Iadul nu este un surogat

Fie ca vorbim despre un film bun cu o calatorie infernala in timp , de multe ori ne este dat sa auzim si sa citim despre iad. Numai ca , pe cat de mult scriem, citim sau vorbim despre aceasta , pe atat de putin credem in prezenta lui reala. De-abia cand ne confruntam cu moartea , este posibil ca aceasta confruntare cu lumea de dincolo sa se dovedeasca o experienta teribil de neplacuta. 
C. S. Lewis spunea ca exista doua strategii majore de care se foloseste diavolul : “ Exista greseli despre diavol , in care lumea crede cu usurinta. Acestea,  desi se contrazic , au acelasi efect. Una este negarea existentei diavolului. Cealalta consta in a crede in el si a te preocupa de acest lucru,  intr-un mod exagerat si nesanatos. Iar demonii , fiti siguri, se bucura de ambele greseli,  la fel de mult. Ii saluta cu la fel de multa placere si pe materialisti , si pe cei care practica magia neagra.”
a. Yeshua Ha Mashiach a vorbit despre iad
In Biblie , Yeshua, Mesia si Fiul Unic al lui YHWH ,  este Cel care vorbeste cel mai mult despre iad. Sa ne gandim prin cate chinuri a trecut EL , Fiul lui Dumnezeu care, pentru noi , S-a facut sarac , ca noi sa ne imbogatim prin saracia sa ( 2 Cor. 8: 9 ), S-a golit pe Sine Insusi si a luat chip de rob ( Filipeni 2: 7 ) . EL a invatat ascultarea prin ceea ce a suferit ( Evrei 5:7 si 8 ) si a implorat ca paharul mortii sa se departeze de la EL ( Matei 26 : 39 ).Cu toate acestea EL a facut Voia Tatalui Sau si a mers la cruce unde a trecut prin cel mai teribil moment al Existentei Sale: sa fie despartit de Dumnezeul si Tatal Sau. “ Dumnezeul Meu , Dumnezeul Meu , pentru ce M-ai parasit ?” ( Matei 27 : 46) Avand privirea atintita spre  un  tel neclintit , acela de-a aduce pe multi fii in Slava , a purtat crucea pana la capat, iubindu-i “ pe ai Sai” ( Evrei 12: 2 si 2: 10 ).
Pornind de la perspectiva aceasta , si numai prin ea, sa aruncam o privire asupra unui fragment din Evanghelia dupa Ioan. Autorul acesteia este ucenicul care a scris si a practicat Dragostea lui Dumnezeu intr-un mod aproape unic. “ In adevar , dupa cum Tatal invie mortii si le da viata, tot asa si Fiul da viata cui vrea. Tatal nici nu judeca pe nimeni , ci toata judecata a dat-o Fiului , pentru ca toti sa cinsteasca pe Fiul cum cinstesc pe Tatal. Cine nu cinsteste pe Fiul , nu cinsteste pe Tatal , care L-a trimis. Adevarat , adevarat va spun, cine asculta Cuvintele Mele si Crede in Cel ce M-a trimis are viata vesnica si nu vine la judecata, ci a trecut din moarte la viata. Adevarat , adevarat va spun ca vine ceasul , si acum a si venit , cand cei morti vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, si cei ce-l vor asculta vor invia.Caci , dupa cum Tatal are viata in Sine , tot asa a dat si Fiului sa aiba viata in Sine. Si I-a dat putere sa judece , intrucat este Fiu al omului. Nu va mirati de lucrul acesta; pentru ca vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui , si vor iesi afara din ele. Cei ce au facut binele vor invia pentru viata ; iar ce au facut raul vor invia pentru judecata.” ( Evanghelia dupa Ioan 5: 21-29 ).
Sa recapitulam cateva dintre afirmatiile de mai sus :
–  Dumnezeu decide asupra vietii unui om : mort sau viu.
–  Tatal planuieste o judecata , pe care a dat-o Fiului.
–  Cine crede are viata vesnica si a trecut din moarte la viata.
–  Exista o inviere spre viata,  si o inviere spre judecata.
In capitolul 3 , Ioan prezinta magistral  hotararea de mantuire a lui Dumnezeu.Sa citim mai intai afirmatia binecunoscuta: “ Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea , ca a dat pe singurul Lui Fiu , pentru ca oricine crede in EL sa nu piara , ci sa aiba viata vesnica. Dumnezeu, in adevar , n-a trimis pe Fiul Sau in lume ca sa judeca lumea, ci ca lumea sa fie mantuita prin EL.” ( Ioan 3: 16-17 ) . Deci toti cei care cred in EL vor avea viata vesnica. Apoi,  Isus continua: “ Oricine crede in EL nu este judecat, pentru ca n-a crezut in Numele singurului Fiu al lui Dumnezeu. Cine crede in Fiul are viata vesnica , dar cine nu crede in Fiul nu va vedea viata , ci mania lui Dumnezeu ramane peste el.” ( Ioan 3: 18 , 36 ).
Peste toti oamenii sta mania lui Dumnezeu. Singura posibilitate de mantuire este  Credinta in Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu.   O marturie clara , care nu lasa loc de indoiala ca exista o singura – mare Ispasire pentru toti oamenii. Dar este iadul cu adevarat vesnic? Isus ia pozitie si fata de acest lucru, cel mai clar in Evanghelia dupa Marcu: “ Dar daca va face  cineva sa pacatuiasca pe unul din acesti micuti care cred in Mine , ar fi mai bine pentru el sa i se lege de gat o piatra mare de moara si sa fie aruncat in mare. Daca mana ta te face sa cazi in pacat , taie-o ; este mai bine pentru tine sa intri ciung in viata , decat sa ai doua maini , si sa mergi in gheena , in focul care nu se stinge , unde viermele nu moare , si focul nu se stinge. Daca piciorul tau te face sa cazi in pacat, taie-l; este mai bine pentru tine sa intri in viata schiop, decat sa ai doua picioare , si sa fii aruncat in gheena , in  focul care nu se stinge , unde viermele nu moare, si focul nu se stinge. Si daca ochiul tau te face sa cazi in pacat , scoate-l; este mai bine pentru tine sa intri in Imparatia lui Dumnezeu numai cu un singur ochi, si sa fii aruncat in focul gheenei , unde viermele lor nu moare , si focul nu se stinge” ( Marcu 9: 42- 48 ).
La ce se refera aici exact cuvantul “iad “ ? Interpretii Bibliei pun des semnul echivalentei intre cuvantul folosit aici , ” gheena „ , si depozitul urat mirositor al gunoaielor din Valea Himnon. Cativa sustin ca imaginea dealului de gunoaie ne aminteste de un foc indelungat , dar limitat. Nemaitinand cont de faptul ca aceasta referinta istorica este infirmata , Isus Insusi pune zavorul acestei interpretari. El vorbeste clar despre “ focul nestins “ , despre un loc real al chinului fara sfarsit. In ansamblu nu  sunt putine locurile care vorbesc raspicat despre un loc vesnic al chinului ( Marcu 9: 48, Matei 25: 41, 46, 2 Tes 1: 8, Evrei 9: 27; Apocalipsa 14: 9-13, Apocalipsa 20 : 10-15 si 21 : 8).  Noul Testament nu lasa nicio urma de indoiala referitor la acest aspect.
b.Un sfarsit bun inseamna totul bun ?
Sa sarim acum  peste Epistole si sa  mergem la alte referinte ale Bibliei.  Ultima viziune din Carte Apocalipsa este cea a Cerului nou si a Pamantului nou care sclipesc de aur si de pietre scumpe. Aici suferinta si durerea sunt expulzate. Bucurioa si incantarea devin o realitate. Intrebarea este : va fi acest mediu o realitate pentru toti ? Pentru a afla raspunsul trebuie sa mergem la versetele care preced evenimentele descrise mai sus. “ Si diavolul care-i insela , a fost aruncat in iazul de foc si de pucioasa , unde este fiara si proorocul mincinos . Si vor fi munciti zi si noapte in vecii vecilor. Apoi am vazut un scaun de domnie mare si alb, si pe cel ce sedea pe el. Pamantul si cerul au fugit dinaintea lui si nu s-a mai gasit loc pentru ele. Si am vazut pe morti , mari si mici , stand in picioare inaintea scaunului de domnie. Niste carti au fost deschise . Si a fost deschisa o alta carte , care este Cartea Vietii. Si mortii au fost judecati dupa faptele lor, dupa cele ce erau scrise in cartile acelea. Marea a dat inapoi pe mortii care erau in ea ; Moartea si Locuinta mortilor au dat inapoi pe mortii care erau in ele. Fiecare a fost judecat dupa faptele lui. Si Moartea si Locuinta mortilor au fost aruncate in iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua. Oricine n-a fost gasit scris in Cartea Vietii a fost aruncat in iazul de foc.” ( Apocalipsa 20 : 10-15 ).
Asadar destinatia definitiva pentru vrajmasul lui Dumnezeusi ajutoareler sale este iazul de foc. Se spune raspicat  ca acolo sunt chinuiti vesnic ( v. 10 ) La fel de clara este realitatea unei judecati finale pentru toti oamenii. Toti mortii vor fi judecati dupa faptele lor. Cine nu este scris in Cartea Vietii ajunge tot in iazul de foc. “ Apoi mi-a zis : S-a ispravit ! Eu sunt Alfa si Omega , inceputul si Sfarsitul. Celui ce ii este sete ii voi da sa beafara plata din izvorul apei vietii. Cel ce va birui va mosteni aceste lucruri . Eu voi fi Dumnezeul lui , si el va fi fiul Meu. Dar, cat despre fricosi , necredinciosi, scarbosi , ucigasi, curvari, vrajitori , inchinatori la idoli si toti mincinosii , partea lor este in iazul care arde cu foc si cu pucioasa, adica moartea a doua.” ( Apocalipsa 21: 6-8 ).
Biblia nu lasa loc unui  sfarsit  bun pentru toata lumea. Ea ii avertizeaza pe oameni pana la ultima sa pagina ! Pe langa oferta Harului nemeritat al  lui Dumnezeu,  ea prezinta pacatosilor un catalog detaliat al viciilor,  si o destinatie definitiva: poposirea vesnica in iazul de foc (v. Apocalipsa 20: 10 ).Intreaga marturie a Sfintei Scripturi ne reveleaza realitatea unui iad fizic , chinuitor si vesnic .  
Mai intai este important sa facem deosebirea intre Locuinta mortilor si iad. In Vechiul Testament cuvantul “ Sheol” desemna uneori o ” prapastie ” , insa predominant, in gandirea evreiasca veche , facea referire la  Locuinta mortilor, o lume intunecata in strafundurile pamantului ( Ezechiel 32: 18 ) in care mortii sau” umbrele “ ( Isaia 14: 9 , in continuare ) traiesc intr-un fel de stare de buimaceala ( Isaia 38: 18 ). Aceasta Locuinta a mortilor nu trebuie echivalata cu iadul, ci reprezinta o stare de tranzitie , dupa cum marturiseste Daniel: “ Multi din cei ce dorm in tarana pamantului se vor scula: unii pentru viata vesnica si altii pentru ocara si rusine vesnica.” ( Daniel 12: 2 ). Deci  locul de dormit ,  este Imparatia mortilor, pe cand “ ocara si rusinea vesnica “ , dupa Judecata de Apoi,  este iadul.
In Noul Testament in Limba Greaca , Locuinta mortilor este numita “ Hades “. Legat de aceasta , Yeshua Ha Mashiach , Domnul nostru,  povesteste o intamplare  ( Luca 16: 19 , in continuare ) : un om sarac si bolnav , pe nume Lazar , traia pe langa un om foarte bogat . Lazar moare si ajunge in Locuinta mortilor ( “ Hades “ ) unde ii merge foarte bine in compania lui Avraam. Bogatul care nu fusese recuperat de vecinul sau sarac, Lazar, moare si el, dar ajunge intr-o zona a Locuintei mortilor unde sufera chinuri mari. Aici, in chinuri de nedescris,  ii roaga pe Avraam si pe Lazar sa il ajute , insa acestia nu o pot face , pentru ca ii desparte o prapastie mare. In traducerea Luther “ Hades “ nu a fost tradus ca “ Locuinta a mortilor “ , ci ca “ iad”. Din pacate astfel a luat nastere intelegerea gresita , raspandita in toata lumea , conform careia oamenii rai ajung imediat in iad dup ace mor. Conform marturiei Bibliei insa , toti oamenii ajung mai intai in Locuinta mortilor. Iadul este locul de pedeapsa dupa Judecata de Apoi , deci acum nu este inca populat.Numele lui “ Gheena “ a fost derivate din Valea Himnon, in sudul Ierusalimului , locul unde se descarca si ardea gunoiul.  Contrar parerii des raspandite, iadul nu este  imparatia diavolului si a ajutoarelor sale ,  ci locul unde vor fi pedepsiti ei insisi intr-o zi ( Matei 25: 41, Apoc 20: 10 ). In Noul Testament , iadul este descris cu ajutorul a cinci expresii diferite.
  1. “ Foc”. Yeshua Ha Mashiach descrie iadul ca un loc al focului si chinului ( Matei 5: 22 ) , unde arde vesnic  un foc  care nu poate fi stins ( Matei 18: 8-9 , Marcu 9: 43, 47-48 ) , si in care inchinatorii la idoli sunt chinuiti de  foc si cu pucioasa ( Apoc. 14: 9-11 ). Diavolii , demonii si toti oamenii fara Dumnezeu sunt aruncati in “ iazul de foc” dupa Judecata de Apoi  ( Apoc 20: 14: 15, 21 : 8 ) .
2. “ Intuneric “ . Yeshua vorbeste de mai multe ori despre faptul ca oamenii care resping Harul lui Dumnezeu vor fi aruncati afara,  in intuneric. ( Matei 22: 13, 25: 30, Luca 13: 28 ) . Apostolul Petru scrie ca pe anumiti oameni ii asteapta un loc in  negura intunericului ( 2 Petru 2: 17 ).
3. “ Plansul si scrasnirea dintilor.” In aceasta stere se gasesc oamenii care sunt ozgoniti de Dumnezeu in intuneric ( Matei 8: 12, 24: 51 si locurile citate mai inainte ) .
4. “ Pedeapsa.” Pe multi oameni ii asteapta o  pedeapsa vesnica dupa Judecata de Apoi ( Matei 25: 46, 2 Tes 1: 9 ).
5. “ Pieirea”. Domnul vorbeste des despre faptul ca pacatul duce la pieire, adica la pierzanie ( Matei 7: 13, 10: 28, 23: 33 ) , iar Pavel vorbeste despre  pierzarea vesnica  ( 2 Tes. 1: 9 ) .
In general iadul este descris cu cele mai drastice cuvinte , nu pentru a zugravi vreun gand de razbunare,  ci pentru a avertiza cu insistenta pe fiecare om sa nu mearga pe calea larga a pacatului, care duce departe de Dumnezeu,  la pierzare vesnica, ci pe acea cale ingusta care duce la viata vesnica ( Matei 7: 13 -14 ).

                        c.  Puncte de vedere despre iad

   1.” Iadul nici macar nu exista “. Acest mod de a privi lucrurile subliniaza excesiv si nesanatos  Dragostea lui Dumnezeu, care a salvat intreaga omenire. Afirmatiile biblice despre iad sunt intelese drept afirmatii omenesti, conditionate de o  epoca respectiva , care au fost anulate de cunoasterea mai inalta a Dragostei si Mantuirii. Aceasta mantuire se extinde asupra tuturor oamenilor, chiar si asupra membrilor altor religii, si de aceea aceasta perspectiva este numita si Universalism pluralist. In perioada Umanismului aceasta gandire a predominat lumea occidentala prin variantele propuse de Gotthold E. Lessing si John Hick.
Impotriva acestui mod de gandire pot fi aduse multe si importante argumente biblice: daca nu exista iad, nu poate sa existe nici Cer, caci ambele sunt atestate de Biblie. Cu ce drept poti sa lepezi una dintre ele si pe  cealalta sa o  preiei cu o atitudine de recunostinta ?  Biblia devine aici aidoma unei cariere de piatra din care fiecare ia pietrele care se potrivesc cu planurile , dorintele si aspiratiile sale. La urma urmelor fiecare poate sa creada ce vrea , dar nu poate pretinde ca are Biblia de partea sa.
2. “ Iadul va fi desfiintat intr-o zi .” In cazul acesta se subliniaza ca prin moartea lui Yeshua Ha Mashiach toti oamenii sunt mantuiti, deoarece intreaga lume a fost impacata cu Dumnezeu ( 2 Cor 5: 18 ) . Conform acestui punct de vedere nici pedeapsa iadului nu este vesnica , doar cel mult “ eonica “ avand o durata indelungata. Intr-o zi iadul va fi desfiintat , pentru ca “ Dumnezeu sa fie totul in toti.” ( 1 Cor 15: 28 ). Aceasta perspectiva a  Universalismului clasic  ( Mantuirea este universala ) a fost sustinuta repeatat in istoria Bisericii crestine, desi respinsa in multe dintre confesiunile traditionale. Isus a murit intr-adevar pentru toti oamenii, insa Mantuirea devine efectiva atunci cand IL recunosti pe Yeshua Ha Mashiach ca Domn ( v. Ioan 3: 16 si Marcu 16: 16 ). Nu exista indicii biblice care sa arate ca intr-o zi iadul va inceta , dimpotriva. Cine se indoieste ca iadul este vesnic, nu poate vorbi in acelasi timp despre o Slava vesnica sau despre un Dumnezeu vesnic. Iar gandul ca diavolul se va putea vreodata impaca cu Dumnezeu este de neinteles in Lumina Sfintei Scripturi.
3. “ Iadul slujeste ca pedeapsa si indreptare.” Aici iadul este vazut drept un loc de pedeapsa , care mai poate avea si scopul de a-i ajuta  pe oameni sa-si vada greselile si sa le regrete. Se subliniaza idea ca Dumnezeu nu este pentru o pedeapsa iminenta ci pentru o convertire salvatoare ( Ezechiel 18 : 23 ) ; ca EL este manios la inceput dar apoi daruieste iarasi Har ( Numeri 11: 1, Psalmul 30: 5 ). Prin urmare, iadul exista numai pentru o veme a pedepsei. Pana la urma sunt salvati toti cei care se pocaiesc iar ceilalti sunt nimiciti. Aceasta perspectiva seamana foarte mult cu doctrina  romano – catolica a purtgatoriului, justificata adesea cu 2 Macabei  12: 41. Insa textul aminiti se gaseste in “ Apocrife “ si nu in Cartile general – acceptate ale Bibliei. In cazul iadului , nu este vorba despre o stare intermediara , ci de starea de dupa Judecata de Apoi.   De asemenea,  nu gasim in Biblie vreun indiciu ca dupa pedeapsa lunga din iad va mai avea loc vreo judecata si vreo reabilitare.
4. “ Iadul nu inseamna chin vesnic , ci extinctie.” Sustinatorii acestui punct de vedere accentueaza locurile biblice in care se vorbeste despre  pieire  , despre  distrugere  sau despre moartea celor nelegiuiti  ( Matei 10: 28,  Romani 2: 12, Apoc 21: 8 ) . Focul iadului este astfel mai putin mijlocul prin care vine pedeapsa , ci el este mijlocul prin care vine nimicirea. La sfarsit are loc “ extinctia “  omului in raport cu Dumnezeu , de aceea aceasta perspectiva este numita si  Anihilationism. Conform acestui mod de a vedea lucrurile, oamenii nelegiuiti, dupa judecata finala, vor fi nimiciti in focul iadului mai incet sau mai repede. Focul iadului este vesnic , dar nu si chinul oamenilor care se gasesc acolo. O parte dintre sustinatorii acestui punct de vedere justifica aceasta perspectiva prin faptul ca ideea unui suflet nemuritor  provine din filosofia greaca si nu din Biblie. Impotriva acestei perspective aducem argumentul ca exista pasaje biblice care vorbesc despre  chinul vesnic al celor nelegiuiti ( Apocalipsa 14: 9-11, 20: 10, sau ca  o “pierzare “ care este “ vesnica “ ( 2 Tes 1: 9 ) nu poate insemna nimicire !
5.” Iadul este o pedeapsa vesnica.” Aceasta este perspectiva crestina traditionala , care insa nu trebuie sa fie confundata cu parerea populara despre iad. Conform acesteia , la judecata finala toti mortii vor fi inviati si vor fi judecati de Dumnezeu. Unii vor trai cu Dumnezeu intr-un cer si un pamant nou, ceilalti vor fi aruncati in iad , unde vor suferi chinul vesnic ( Apoc 20: 11 in continuare ) .Yeshua descrie aceasta suferinta  drept “ focul care nu se stinge “ ( Matei 5: 22, 29, 30; Marcu 9: 48 ),  sa ca “plansul si scrasnirea dintilor” ( Matei 8 : 12, 25: 30). Impotriva acestei perspective deseori se aduc argumentele care au fost amintite mai sus,  ca o justificare a celorlalte pozitii. Este usor de inteles ca se incearca o interpretare diferita a iadului ingrozitor, probabil fiecare om si-ar dori un final mai bland al istoriei. Insa marturia Bibliei si marturiile traditional-crestine vorbesc foarte clar. Spre exemplu , cunoscutul scriitor crestin C. S. Lewis, mentionat mai inainte,  a spus : “ Nu exista nicio doctrina pe care as dori mai  mult sa o sterg din Crestinism decat aceasta, daca ar sta in puterea mea. Dar ea are o sustinere foarte clara in Sfanta Scriptura si , mai ales, de cuvintele Domnului nostru Isus Christos Insusi.”         
Si eu sufar la gandul ca atat de multi oameni , printre care prieteni si rude , vor suferi chinul vesnic al iadului. Mi-ar placea sa elimin iadul sau sa il interpretez mai bland, insa nu pot sa trec peste autoritatea lui Yeshua Ha Mashiach , Fiul lui Dumnezeu. Chiar daca imi este greu nu pot descrie iadul altfel decat il descrie EL Insusi. Scriptura este limpede si Domnul a vorbit clar despre o despartire vesnica intre Dumnezeu si om. Cand un om IL respinge pe Fiul lui Dumnezeu  constient si de bunavoie, se instraineaza de Dumnezeu si se lasa stapanit de pacat , atunci  iadul ramane in mod cert sigurul raspuns in fata unei asemenea atitudini de sfidare. Cuvantul  “vesnic” este folosit in Biblie de 64 de ori pentru a descrie vesnicia cereasca si de 7 ori pentru a descrie iadul. Nu este atunci rational sa presupunem ca se refera la aceasi lucru, si anume , despartirea vesnica , neincetata de Dumnezeu?! Alte pasaje din Biblie despre vesnicia iadului le gasim in Matei 25: 26, Marcu 3: 29,  2 Tesaloniceni 1: 9, Evrei 6: 2 si Iuda 7.
Iadul nu este de fapt creat pentru oameni,  ci pentru Satan. Isus spune clar ca iadul este pregatit pentru diavolul si ingerii sai ( Matei 25 : 41 ). Omul nu este creat pentru despartirea vesnica de Dumnezeu, ci pentru partasia vesnica cu EL. Asta inseamna ca fiecare om care se va regasi in iad va fi acolo prin vointa sa libera, pentru ca in mod deliberat nu a vrut sa fie cu Dumnezeu. De aceea , cand un om nu are nici astazi timp sa petreaca timp in Prezenta lui Dumnezeu, de ce s-ar bucura atunci de Cer ? De ce ar lua Dumnezeu pe cineva in Cer , daca el sau ea , aici pe pamant , nu a vrut niciodata sa stie ceva despre EL? Din partea Sa , Dumnezeu a facut tot ce se putea face pentru a ne readuce pe noi oamenii in partasie cu EL. EL Si-a daruit Comoara sa fie scuipata , batjocorita si rastignita pentru a ne salva tocmai de la o asemenera condamnare vesnica. De aceea cred ca cea mai luminoasa incheiere despre acest subiect, ramane cel mai cunoscut verset al Bibliei: “ Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea , ca a dat pe singurul lui Fiu, pentru ca oricine crede in EL, sa nu piara , ci sa aiba viata vesnica.”( Ioan 3: 16 ).

   Bibliografie :
1. BIBLIA – versiunea Cornilescu , GBV , King James , Hebrew Scriptures .
 2. Konig Friedhelm ,  Despre tine este vorba , Editura Lumina Lumii , 1989.
 3. Mac, Donald William , Lumi diferite , Editura Lampadarul de Aur , 2007.
 4. Popovici,  Petru ,  Exista viata dupa moarte , Editura Stephanus , 2002 .
 5. Ton , Iosif, Credinta adevarata , Editura Cartea Crestina, Oradea , 2007

( Eseu de argumentatie de Otniela – Daniela Onu ; Bucuresti – August 2012 )

27 de răspunsuri la Iadul nu este un surogat

 1. un ucenic zice:

  shalom. bun comentariu sora Otniela . ati facut foarte bine ca ati scris aceste lucruri. sa afle toata lumea ca nu-i de joaca cu felul in care traiesc si Il resping pe Domnul Isus…

 2. Marian Chioveanu zice:

  Shalom. Un comentariu cutremurator despre iad. intr-adevar trebuie sa intelegem sa nu ne jucam cu versnicia noastra. Este bine sa intelegem ce inseamna Locuinta mortilor ca se deosebeaste de iad. Multumesc Otniela ! Dumnezeu sa va dea putere in aceasta lucrare.Fie binecuvantat Dumnezeul lui Israel.

 3. Elisha zice:

  Hi, Schalom Otniela Bat Tzion !!!! Very good artcle lay out…It s deeply gorgeous and I agree with all your topics inside it. Praised be Ha Shem!!!!!
  I m a meessianic jew as you are, Otniella. Bless you from Zion couse of Zion sake , forever !

 4. Iosif Joseph zice:

  Dumnezeu sa ne sfinteasca si sa ne indrepte intotdeauna pe calea cea dreapta ca sa nu ajungem nici noi , nici ai nostri dragi acolo. Nu e de glumit cu mantuirea…Azi cine aude, azi sa vina la Domnul Isus.
  Un articol care te pune pe ganduri. Multumim Otniela ! Sarut mana si Shalom !

 5. Sebastian R. zice:

  Sarut mainile pentru acest articol venit pe caldura asta mare ca un cub de gheata ( pentru suflet ) . Deci sa inteleg ca expresia ” locuita mortilor ” semnaleaza atat starea intermediara pozitiva cat si pe cea negativa. Adica pocaitii care merg in rai , de fapt tot in locuinta mortilor merg pana la inviere ? Multumesc .

  • Va multumesc , Sebastian R ! Ma bucur mult. Da , ati inteles bine , aceasta este expresia folosita des in Biblie care subintelege acea stare intermediara ( nu acea ” de amortire ” , cum era in viziunea vetero – testamentara , sau mai bine zis cum era perceputa de evreii acelor timpuri ) cu doua sensuri , unul bun si unul rau, adica cele doua destinatii : in Prezenta lui Dumnezeu sau fara Ea.
   Personal nu cred ca sufletele care merg in Locul cel bun , respectiv ” sanul lui Avraam ” ( v. Luca 16: 19 – 31 ) sunt ca intr-un fel de adormire. Dimpotriva , Biblia ne arata ca sunt foarte lucide. De asemenea, nu sunt acord cu interpretarea PUR literara a acestui text, atribuindu-i doar valoarea unui simbol figurat. Cred ca Biblia nu ne poate induce in eroare , daca avem intotdeauna inaintea ochilor nostri TINTA CAPETENIEI CREDINTETEI NOASTRE IN FATA ( v . Evrei 12 : 2 ) , si mai cred ca menirea noastra este sa spunem lucrurilor pe nume pentru ca oamenii au nevoie de VINDECARE. Iar vindecare inseamna si constientizarea durerii si a mortii ( ” moarte” inseamna despartirea de Dumnezeu ) , inseamna constientizarea UNUI DUMNEZEU BUN DAR DREPT , care nu se poate desprinde niciodata de CUVINTELE SALE, pentru ca EL ESTE CUVANTUL ! Amin ! Si daca EL a vorbit despre iad ca despre o pedeapsa IMINENTA , atunci cred ca orice cosmetizare a locului acesta groaznic si hidos are menirea sa induca in eroare si sa opreasca ADEVARATA POCAINTA.
   Puritanii Reformei Protestante au cultivat un Crestinism viu , solid , in care iadul nu era un surogat ieftin, o papusa de carpa, iar roadele Credintei lor se vad si astazi peste tot in lume. Nu, oamenii trebuie sa se confrunte , daca vor Mantuirea, cu cel mai necrutator adevar : IADUL EXISTA ! Desigur nu-i invitam pe pacatosi la Mantuire doar de frica iadului. Ii chemam la Iertarea si Eliberarea prin Jertfa Fiului lui Dumnezeu . Insa eu cred ca omul pacatos trebuie sa se infricoseze serios de acest loc pe care nici macar Mantuitorul , in toata Iubirea Sa minunata , nu l-a putut evita din Cuvantarile Sale. Sa nu uitam ca versetul de aur al Sfintei Scripturi – Ioan 3 : 16 – aduce in discutie aceste doua notiuni : Iubirea si Pedeapsa. Orice alta interpretare, care iese din Cuvant trebuie respinsa, deoarece pentru noi BIBLIA este NORMA. Yeshua Ha Mashiach este DOMN peste toate ! Amen !https://otnielabattzion.wordpress.com/2011/04/25/yeshua-mantuirea-noastra-numele-mai-presus-de-orice-nume/
   Fiti binecuvantat din Sion !

 6. Luigi zice:

  Un articol excelent . E super ! E cool..!

 7. Valentina Radu zice:

  Multumesc pentru articol Otniela !! Il recomand tuturor , mai ales celor care nu stau bine cu mantuirea prin jertfa Domnului Ieshua. Sa se gandeasca fiecare pe ce drum merge pentru ca Dumnezeu este drept. El nu a creat iadul pentru oameni ( cum spune Otniela in acest studiu ) ci pentru demoni. Omul trebuie sa aleaga cu cine isi va petrece vesnicia. Astazi inca e har , nu se stie ce va fi maine.
  Fiti binecuvantata Otniela noastra draga ! Shalom .

 8. Cristina Sitaru Stoian zice:

  Iubita Otniela , Shalom ! Intr-adevar un studiu clar exprimat care trebuie sa ne puna pe ganduri pe noi toti. Este cutremurator ce s-a intamplat in biserica mea ( baptista ). Unei surori in credinta i-a murit sotul , mai precis s-a sinucis. Acum ce era de facut ? Fiind sora noastra , pastorul si noi toti din biserica am mers la inmormantare. Serviciul a fost tinut de noi, insa fratele pastor a lasat sa se inteleaga din predica sa ca nu se mai poate face nimic pentru sufletul unui om dupa ce acesta a trecut dincolo.
  M-a impresionat fiica sorei noastre si a decedatutului, care disperata ne intreba pentru tatal ei , ” Chiar nu se mai poate face nimic pentru tatal meu ?” Ea nu este protestanta , este crestina la ortodocsi. Eu stiu parerea bisericii ortodoxe dar as vrea sa cunosc si parerea D-voastra , Otniela, ca evreica mesianica. Fiti binecuvantata de Dumnezeul parintelui Avram !

  • Draga Cristina, Shalom !
   Cu toata parerea de rau , in caz de suicid, mi-e teama ca nu se mai poate face nimic pentru sufletul omului respctiv . De fapt , nu numai in caz de suicid – o situatie trista cand omul dezarmeaza in fata greutatilor vietii, si isi ia soarta in propriile maini, atentand asupra vietii care i-a fost daruita de Dumnezeu – ci in general , dupa plecarea omului de pe pamant. Problema Vesniciei se rezolva de pe pamant. Biblia este foarte clara cu privire la acest aspect. Evrei 9: 27 spune : ” Si dupa cum oamenilor le este randuit sa moara o singura data , iar dupa aceea vine JUDECATA …” Este clar, nu exista purgatoriu, nu exista reconciliere , dupa iesirea din trup !
   In ceea ce priveste pozitia BOR sau a oricarei altei Biserici , credem ca Biblia trebuie sa fie Reflectorul unic al oricarei doctrine si viziuni. Ori , Scriptura nu ne da nici cea mai mica ” speranta ” in acest sens. In pilda Bogatului caruia i-a rodit tarina , Dumnezeu i-a zis acestui om neintelept, lacom si avar : ” Nebunule ! Chiar in noaptea aceasta ti se va cere inapoi sufletul; si lucrurile pe care le-ai pregatit , ale cui vor fi ?” ( Luca 12: 20 ) Deci daca Dumnezeu spune ” Gata ! ” , atunci chiar e gata. Nicio rugaciune, nicio slujba , niciun dar retroactiv din partea rudelor , prietenilor …etc , nu mai poate ajuta sufletul plecat din trup, pentru ca omul si-a decis deja soarta vesnica : ori Raiul , ori iadul !
   De aceea, ASTAZI este timpul cel mai potrivit pentru SALVAREA in JERTFA FIULUI LUI DUMNEZEU !
   Ma bucura participarea Dvs la acest topic, Cristina. Fiti binecuvantata din Sion cu mult Shalom, in suflet si in viata !

 9. Ibanescu Rodica Alice zice:

  Shalom Otniela. Fiti binecuvantata ! Am citit articolul si mi se pare cat se poate de corecta abordarea. Este o abordare foarte scripturala.
  Vreau sa va intreb un lucru care ma framanta de mai multa vreme. Ce se intampla cu un om care toata viata a respins mantuirea prin Ieshua Mesia dar pe patul de moarte in ultimile lui minute de viata striga : ” Ai mila de mine , Doamne si iarta-ma ! ” Astept raspunsul D-voastra Otniela , pentru ca l-am intrebat acelasi lucru si pe un pastor si vreau sa vad daca punctele de vedere coincid. Va multumesc pentru intelegere !

  • Shalom, draga Rodica ! O intrebare buna, dar destul de delicata. Nimeni , niciodata, nu poate sustine cu certitudine ca omul X este mantuit iar Y nu este. Tocmai din cauza acestor lucruri imprevizibile.Este vorba , pana la urma, de o problema de Har. Unii il mai au , altii nu. Depinde numai de Dumnezeu. Numai EL decide cum pleaca fiecare din aceasta lume. Unii pleaca ” mai greu ” , altii mai repede , fara sa mai ” guste ” momentul ultim de cainta. De aceea , nu ma pot opri sa nu reamintesc urgenta lui ” astazi „. Pentru Mantuire timpul cel mai potrivit este ” astazi .” Ziua de maine nu este a noastra.
   Desigur , intrebarea Dvs era una conditionata : ” Ce se intampla cu un om care toata viata a respins mantuirea prin Ieshua Mesia dar pe patul de moarte in ultimile lui minute de viata striga : ” Ai mila de mine , Doamne si iarta-ma ! ” Daca un om are acest Har sa mai zica : ” Ai mila de mine , Doamne si iarta-ma ! ” , daca spune acest lucru cu toata sinceritatea inimii sale , atunci da, sunt sigura , Dumnezeu in Bunatatea Lui il primeste si il iarta. Am toate motivele sa cred acest lucru pentru ca Dumnezeu este Bun. Textul din Luca 23 : 43 , este elocvent in acest sens. Daca pentru un criminal abject Iertarea a fost posibila , atunci ea este un Dar nemeritat si pentru multi altii care au intarziat pana in ceasul din urma. Slavit sa fie Numele lui Yeshua Ha Mashiach pentru minunata Sa Jertfa de Ispasire , in veci !
   Fiti binecuvantata din Sion , Rodica, cu mult Shalom !

   • Rodica Alice Ibanescu zice:

    Shalom. Va multumesc pentru raspunsul D-voastra pertinent si scriptural , Otniela. Imi place viziunea D-voastra in care Cuvantul lui Dumnezeu straluceste iar interpretarea este fara ezitare si prin Duhul Sfant al lui Dumnezeu.
    Nici eu nu cred ca se mai poate face ceva dupa moarte. Dar , asa cum ati spus si D -voastra, daca omul se intoarce in ceasul al 12-lea cu sinceritate, cred ca Dumnezeu il primeste si il iarta asa cum a facut cu talharul pe cruce. Bineinteles nimeni nu trebuie sa se bazeze pe experienta talharului.

 10. Dana zice:

  Salom,

  Iadul este o realitate

  In mod normal focul nestins ar fi trebuit sa fie locuit doar de satan si ingerii cazuti,
  Omul creat dupa chipul si asemanarea Domnului nu are ce cauta in iad, Dumnezeu a oferit omenirii Calea, Adevarul si Viata spre mostenirea nestricacioasa numita Rai.
  Sfanta Scriptura este la indemana oricui doreste sa afle aceasta Cale minunata si nu este o Carte foarte greoaie. Este o Carte tradusa in toate limbile pamantului si difuzata pe net, radio, TV,tiparita , etc.Daca ne gandim ca invatam foarte multe carti si avem bibioteci intregi cu romane, carti de specialitate, reviste, ziare , etc atunci realizam ca Biblia este o Carte accesibila. Nimeni nu se poate dezvinovati la Judecata de apoi ca nu a stiut de unde sa faca rost de Cuvantul Domnului si nimeni nu poate sa spuna ca nu a avut timp sa o citeasca.
  Versetul din Apocalipsa cap14:6 – Si am vazut un alt inger, care zbura prin mijlocul cerului cu o Evanghelie vesnica, pentru ca s-o vesteasca locuitorilor pamantului,imi place mult.
  Oamenii nu se pot dezvinovati si nu pot da vina pe nimeni.decat pe ei insusi daca inca sunt nemantuiti.
  Spor la studiul Torei !

 11. Costi zice:

  Excelent articol !! M-a infiorat din crestet pana in talpi. Dumnezeule aibi mila noi , pacatosii…
  Multumiri , Doamna Otniela ! Sa va dea Dumnezeu binecuvantari indoite fiindca treziti crestinatatea. Sarut mainile !

 12. Amedeo Roth zice:

  Shalom, sarut miinile! Va pot spune cu sinceritate ca este un articol foarte _ foarte bun. Bine scris adica documentat. Aveti toata admiratia mea stimata Doamna . Fac parte dintre evreii care mai pune din cand in cand mina pe Biblie si nu este de acord cu multi din evreii care pretind ca nu exista un Hades, Haschem este drept in rasplata..in orice ” rasplata” pina la urma.

 13. Shabat Shalom, Prieteni !
  Va multumesc pentru participarea Dvs la acest topic, nu doar interesant din punct de vedere teologic, ci mai curand VITAL pentru viata noastra de credinta. Traim vremurile din urma cand venirea lui Mesia este iminenta. Multi se intreaba de ce Imparatul nostru mai zaboveste, pentru ca toate evenimentele se succed cu o mare repeziciune si pasaje intregi din Scriptura se implinesc sub ochii nostri. Iata ca DUMNEZEU , in nemasurata Sa iubire, a ingaduit si revenirea in trup , dupa iesirea din cortul pamantesc si intrarea in lumea de dincolo. Cazul mortii clinice nu mai este demult considerat un subiect ezoteric, greu de descifrat. Astazi multi cercetatori ( psihologi, psihiatri, chirurgi etc ) si-au construit o intreaga cazuistica, demonstrabila pe seama a zeci si sute de marturii ale unor oameni carora le-a fost ingaduit sa exploreze, intr-o oarecare masura, cealalta dimensiune a existentei. Credem sau nu credem, DUMNEZEU Si-a facut partea, unora le-a aratat in mod miraculos ca nu se sfarseste totul sub cativa bulgari de pamant, ca sufletul este vesnic, si ca abia dupa desprinderea de trupul de carne incepe adevarata noastra existenta ( frumoasa sau hidoasa, in functie de alegerea facuta inainte de moartea fizica ).
  Se impune sa tratam cu maxima seriozitate acest subiect, sa nu ascultam de soapta celui rau cum ca ” aici e raiul , aici e iadul, ” si trebuie sa ne traim viata aceasta scurta cat de ” bine ” putem, cat de ” eficient ” reusim sa dam din coate pentru a ne face un nume in aceasta lume trecatoare. Sa nu ne inselam, sa luam bine aminte la Adevarul Scripturii, sa discernem sub calauzirea Spiritului Sfant ! Sa ne pregatim temeinic pentru Marea Intalnire cu Domnul nostru Preaiubit, ancorati in Cuvant , implinitori vrednici nu doar cu buzele , ci cu intreaga implicare a personalitatii noastre, prin fapte de credinta autentica. Amin ! Fie Numele Fiului inaltat in veci de veci. A Lui e Domnia , a Lui e Imparatia.
  Binecuvantari sfinte din Sion , tuturor ! Maranatha !

 14. Madalina B>B zice:

  Extraordinară prezentare! Sunt impresionată de tot ceea ce scrie în Biblie despre veşnicie. Urmez şi eu credinţa într-o biserică baptistă şi am luat hotărârea să mă botez acum trei săptămâni.
  Dumnezeu vă binecuvinteze !

 15. simina zice:

  Un material foarte bine scris si analizat. Va felicit si cred ca iadul este o realitate. Shalom si binecuvintari evreilor mesianici din toata lumea.

 16. paulzaciu zice:

  Şalom distinsă soră în Mesia. Te ia cu frig măcar că e vorba de o văpaie veşnică. Şi când mă gândesc la vecinul meu care este martor al lui Iehova şi nu crede în iad! I-am explicat pe toate textele posibile din Scriptură, dar e în zadar. Mare rătăcire de la laptele curat al Bibliei!Îi voi da blogul d-voastră să citească şi el acest comentariu aşa bine gândit şi explicat. Dumnezeu vă binecuvânte!

 17. barthimeu zice:

  Chiar tirziu descoperit articolul & viodeoclipurile, aprecierea pentru efort si expertiza constructiei lui nu pot sa nu fie adresate autoarei.
  Multumim frumos Daniele/Otniela!

 18. Cezar 100 zice:

  Sărut mâinile, distinsă Doamnă! ce să mai spun? Sunt de-a dreptul terifiat. Mă gândesc să mă căiesc cu seriozitate de multele atitudini în care am fost superficial, chiar uşuratic. Am ascultat de curând o predică despre revenirea lui Mesia…e cazul să ne punem toţi întrebarea pe ce drum mergem către veşnicie…
  Şi clipurile sunt cool. Mulţam frumos! am urmărit unul, urmează şi celelalte.

 19. Bertolino zice:

  Răscolitor!! – articolul dv Otniela şi filmele you tube împreună. Ar fi bine să vă citească blogul mai mulţi atei. sărutmâinile

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s