Ierusalimul , Cetatea lui David – Oraşul vechi

In anul 1876 , in orasul Ierusalim traiau 24.000 de locuitori , dintre care 13.000 erau musulmani, 7000 crestini si 4000 erau evrei. Tot in acea perioada au fost infiintate primele cartiere in afara zidurilor Cetatii vechi a Ierusalimului , astfel incat numarul locuitorilor orasului a inceput sa creasca.
Un recensamant din 1946 a scos in avidenta faptul ca in Ierusalim locuiau atunci 160.000 de persoane. 95.400 dintre acestea fiind evrei , 33.300 musulmani si 31.300 crestini. Nu dupa mult timp orasul a fost impartit intr-un sector israelian si unul iordanian. Ca urmare a acestui fapt , numarul crestinilor din intreg orasul a scazut drastic in timpul primilor ani ai stapanirii iordaniene, ajungand de la 31.300 la 12.900. Dupa reunificarea orasului( realizata in urma Razboiului de Sase Zile din 1967), numarul popoulatiei crestine a crescut din nou la 14.800 de persoane.  De atunci numarul lor a ramas in mare acelasi , la recensamantul din anul 2006 au fost numarati 17.300 de crestini, diferenta fata de anul 1967 fiind obtinuta in urma adaugarii crestinilor non-arabi, in numar de 2500.
In aceeasi perioada , populatia totala a Ierusalimului a crescut de 3 ori – de la 268.000 la 732.000 de locuitori. Si numarul evreilor a crescut destul de mult ( de la 195.000 la 469.000) , in timp ce numarul arabilor a crescut de 4 ori ( de la 58.000 la 239.100).  Cresterea populatiei evreiesti s-a realizat in principal prin emigrarea masiva a evreilor dispersati in intreaga lume , in timp ce cresterea populatiei arabe din oras se datoreaza natalitatii sporite. Cu toate ca numarul crestinilor care locuiesc in Ierusalim a crescut in cifre reale , participarea lor procentuala la totalul populatiei a scazut.
ierusalim-orasul-vechi-1In interiorul vechiului oras istoric , care o suprafata de 1 Km patrat si este imprejmuita de vestitul Zid al Plangerii , numarul musulmanilor a crescut de la 16.700 in anul 1967 , la 26.900 in 2005. Numarul evreilor a crescut de la zero ( intre anii 1948 si 1967 niciun evreu nu a putut locui in aceasta parte a orasului din cauza stapanirii iordaniene) la 3100, in timp ce numarul crestinilor s-a redus de la 7000 la 6600. Deoarece numarul musulmanilor si al evreilor a crescut , in timp ce totalul crestinilor a scazut, participarea procentuala a acestora din urma la numarul total al locuitorilor Orasului Vechi a scazut de la 30% la 18%. Astazi in orasul vechi traiesc 33.500 de oameni. In anul 1946 Orasul Vechi un total de 27.000 de locuitori. Acest numar a scazut insa in timpul perioadei iordaniene ( care a durat pana in anul 1967 ) la 23.700 de persoane.
Bineinteles, datele de mai sus confirma profetia : ” Voi pune sa locuiasca pe voi oameni in mare numar” ( Ezechiel 36: 10 ) . Israelul , Poporul lui Adonai,  se intoarce , fara sa vrea, la Profetiile Bibliei –  multe dintre ele referitoare la Ierusalim. Cu toate acestea , cu cat vede mai mult,  omul crede mai putin. Noi insa trebuie sa avem inaintea ochilor cuvintele Bibliei, valabile pentru toate generatiile: ” Crede in Yeshua Ha Mashiach si vei fi mantuit…!” ( Fapte 16 : 31 ). Amen – Asa sa fie !

( Comentariu de  Daniela Reghina Onu. Dupa  cotidianul Ha`Aretz,   Iulie – 2012  )

15 răspunsuri la Ierusalimul , Cetatea lui David – Oraşul vechi

 1. Ibanescu Rodica Alice zice:

  Multumesc mult ! O informatie benefica !
  Mult imi doresc sa vizitez Ierusalimul si eu. Dumnezeu sa puna PACEA Lui intre zidurile acestui oras si sa-l pregateasca pentru revenirea Lui.
  Fiti binecuvantata , Otniela , draga fiica a Sionului !! Shalom..

 2. Adrian Boluda zice:

  Si eu va multumesc pentru articol ! Ma rog ca pacea lui Isus – Iesua sa se odihneasca peste zidurile acestei cetati. Cu siguranta , imi doresc si eu sa vizitez acest oras suta la suta biblic, suta la suta al lui Dumnezeu.
  Fiti binecuvantata ! Sarut mainile.

 3. Daniel Alexandru Galeriu zice:

  Shalom. Va felicit duduie Otniela pentru aceste binefacatoare informatii. Aici , unde Domnul nostru a fost rastignit, Il putem intelege cel mai bine pe Dumnezeu.
  Am citit articolele Dvs despre Sarbatori si am aflat ca in Mileniu aici se va celebra sarbatoarea corturilor. Tot aici va reveni si Mesia. Nu e de mirare ca e o asa de mare lupta pentru acest oras

 4. Dragi Prieteni, Bun Venit la acest topic dedicat evocarii Cetatii sfinte ! Ma declar fericita ” auzindu-va ” ce drept graiti , in acord cu afirmatiile Scripturii, despre Ierusalimul pentru care Mesia a plans. Aici , in acest oras al lui David , de fapt al Vlastarului din Casa lui Ieshe , Mantuitorul a suferit martiriul pentru rascumpararea intregii lumi pierdute. Asa este , Satan se lupta sa zadarniceasca Planul Divin cu privire la acest Oras. Insa Victoria este deja castigata , si ea ii apartine Galileanului, Omului durerii , Leului si Mieluiui ! Iar Tatal I-a dat lui Imparatia ! Amen ! Fiti cu totii binecuvantati din Sion ! Mesia vine !

 5. un ucenic zice:

  binecuvintat fie Israel, poporul Domnului, cu pace si mintuire. pacea Domnului Ieshua sa curga ca un riu in Ierusalim! amin!

 6. ovidiu zice:

  interesant despre Israel!

 7. Tereza zice:

  Ce minunni a facut Dumnezeu ptr Israel!!!!!! Binecuvintat sa fie Orasul sfint Ierusalim!!!!!!!

 8. Beni Gurău zice:

  Amin, dragă soră Otniela! Salutăm cu dragostea lui Isus Mesia pe fraţii noştri evrei mesianici.

 9. Matei - Claudiu Arghire zice:

  Şalom, sărutmâinile. Îl aşteptăm pe Domnul să domnească din Sion peste tot pământul. Se va dovedi atunci cine va domni cu El şi cui i se va da stăpânirea peste una, două ….cinci cetăţi. Dumnezeu să vă binecuvânteze!

 10. Vă mulţumesc pentru participare, Prieteni ( Ovidiu, Tereza, Beni Gurău, Matei Claudiu Arghire, un ucenic ) ! Să fiţi binecuvântaţi din Sion cu tot ce ştie Adonai că aveţi nevoie. Şalom U’vracha !

 11. steve zice:

  hello otniella. nice site and shallom to you!!! may God bless jewish believers in Yahshua The Messiah!!!!!!!

 12. Otilia Hadăr zice:

  Am fost in Ierusalim. E frumos dar e prea comercial.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s