Ziua Ispasirii – Yom Kippur (יום כפור )

Dupa Sarbatoarea Trambitelor putem citi despre urmatoarea Sarbatoare a Lui Adonai , in Vaikra ( Levitic ) 23: 26-32 “ Domnul a vorbit lui Moshe si a zis : In ziua a zecea a acestei a saptea luni , va fi Ziua Ispasirii: atunci sa aveti o adunare sfanta , sa va smeriti sufletele , si sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc. Sa nu faceti nicio lucrare in ziua aceea , caci este Ziua Ispasirii, cand trebuie facuta ispasire pentru voi inaintea Domnului, Dumnezeului vostru. Oricine nu se va smeri in ziua aceea , va fi nimicit din poporul lui. Pe oricine va face in ziua aceea vreo lucrare oarecare , il voi nimici din mijlocul poporului lui. Sa nu faceti nicio lucrare atunci. Aceasta este o lege vesnica pentru urmasii vostri , in toate locurile in care veti locui. Aceasta sa fie pentru voi o zi de Shabat, o zi de odihna , si sa va smeriti sufletele in ziua aceasta.; din seara zilei a noua pana in seara urmatoare , sa praznuiti Shabatul vostru.”
“ Caci in ziua aceasta se va face ispasire pentru voi , ca sa va curatiti: veti fi curatiti de toate pacatele voastre inaintea Domnului. Aceasta sa fie pentru voi toti o Zi de Shabat, o zi de odihna , in care sa va smeriti sufletele. Aceasta sa fie o lege vesnica.” ( Vaikra 16: 30-31 ).
Ziua Ispasirii ( Yom Kippur , in Ebraica ) , este cea de-a zecea zi a lunii Tishrei ( Septembrie / Octombrie ) si este ultima Zi din cele Zece zile de penitenta infricosatoare ;  este considerata,  totodata,  cea mai solemna Zi din calendarul evreiesc. Intre evrei persista credinta ca tuturor acelora,  care n-au fost suficienti de buni ca sa fie inscrisi in Cartea Vietii in timpul Sarbatorii Trambitelor , li se mai ofera sansa celor 10 zile de cainta, dupa care soarta lor va fi pecetluita. De aceea intreaga Zi de Ispasire trebuie sa se consume in rugaciune si in post negru. Pentru ca este o Sarbatoare foarte solemna si trista , Ziua Ispasirii mai este numita simplu : Ziua aceea ! 
Postul este una dintre cele mai serioase porunci pentru o asemenea zi. Torah afirma de cateva  ori , “ Aceasta sa va fie o lege vesnica : in luna a saptea , in a zecea zi a lunii , sa va smeriti sufletele ,sa nu faceti nicio lucrare , nici bastinasul , nici strainul care locuieste in mijlocul vostru.” ( Levitic 16: 29 ) sau “ In ziua a zecea a acestei luni a saptea , sa aveti o adunare sfanta , si sa va smeriti sufletele ; atunci sa nu faceti nicio lucrare.” ( Numeri 29: 1 ). Cuvantul de ordine pentru aceasta zi este “ lepadarea de sine “  care, tradus in practica , ar coincide cu postul si marturisirea pacatelor.
A. Semnificatia istorica a Zilei Ispasirii
   Mijlocirea preoteasca
In vechime marele preot intra in Sfanta Sfintelor ca sa faca Ispasirea pentru pacatele poporului. De Ziua Ispasirii , marele preot avea  de indeplinit o ceremonie mai speciala,  pentru ca el trebuia sa  mijloceasca,  intr-un fel unic , pentru  profanarea  Templului si pentru profanarea unei intregi natiuni.
Cheia acestei ceremonii consta in semnificatia darului de jertfa; trebuia sa  se ofere  un vitel si doi tapi , un sacrificiu triplu  pentru o vina multipla, din care nu era exclus nimeni,  nici macar Cohen ha Gadol . Prima data trebuia sacrificat vitelul pentru a indeparta nelegiuirea din Sanctuar,  datorata  faptelor imperfecte ale  marelui preot – deci era vorba despre o ispasire a preotului si a casei lui ( acesta nu putea intra oricum in Sfanta Sfintelor ) : “ Aaron sa-si aduca vitelul lui pentru jertfa de ispasire , si sa faca ispasire, pentru el si pentru casa lui.” ( Levitic 16 : 6 ) . In al doilea rand unul dintre tapi era ales ca sa fie sacrificat pentru a indeparta din Sanctuar toate nelegiuirile poporului : “ Sa ia cei doi tapi si sa-i puna inaintea Domnului , la usa cortului intalnirii. Aaron sa arunce sortul pentru cei doi tapi : un sort pentru Domnul , si un sort pentru Azazel. Aaron sa ia tapul care a iesit la sorti pentru Domnul, si sa-l aduca jertfa de ispasire. “ ( Levitic 16: 7-9 ). In al treilea rand , al doilea tap , cel pentru Azazel, era dezlegat si trimis sa rataceasca in pustie, el purtand marca tuturor nelegiuirilor poporului ( de fapt marele preot transfera,  pe acest animal,  toate pacatele si vinovatiile poporului ) : “ Iar tapul care a iesit la sorti pentru Azazel , sa fie pus viu inaintea Domnului , ca sa slujeasca pentru facerea ispasirii , si sa i se dea drumul in pustie, pentru Azazel.” De aceea,  inainte ca tapul sa fie trimis in pustie, marele preot isi intindea mainile peste capul lui si marturisea faradelegile poporului, oricate ar fi fost acestea. El media de fapt transferul pacatelor de la om,  la animalul socotit de-acum ca fiind blestemat. Iata de ce Torah subliniaza ca : “ Tapul acela va duce asupra lui toate faradelegile lor intr-un pamant pustiit ; in pustie sa-i dea drumul.” ( Levitic 16: 22 ).
Sa vedem acum care este semnificatia cuvantului Azazel. Termenul ebraic pentru constructia adjectivala tap ispasitor este a z a z e l . Pacatele poporului,  si implincit vina ca stare constienta si inconstienta,  erau asezate asupra tapului ispasitor ( expresia este destul de cunoscuta si in limba romana , pastrand aproximativ aceeasi semnificatie ). In fapt, tapul Azazel izgonit in pustie este o imagine a lui Satan care a fost predestinat – prin razvratirea sa initiala – unui iaz de foc incins : “ Si fiara a fost prinsa. si impreuna cu ea , a fost prins proorocul mincinos , care facuse inaintea ei semnele , cu cari amagise pe cei ce primisera semnul fiarei, si se inchinasera icoanei ei. Amandoi acestia au fost aruncati de vii in iazul de foc, care arde cu pucioasa.” ( Apocalipsa 19 : 29 ).
Haideti acum  repede sa aruncam o  privire in interiorul ceremoniei propriu-zise, descrisa asa cum am vazut in Levitic 16: 7-10 . In Levitic 16 : 8,  primul sorti  este pentru Adonai – “ L`Adonai “ , si al doilea sorti este pentru Azazel – “ L`Azaael.” Marele preot lua cei doi sorti , unul marcat cu “ L` Adonai “ si celalalt  cu “ L` Azazel “ , si ii arunca deasupra capului fiecarui animal, pecetluindu-le soarta. Era considerat un semn bun,  daca sortului “ L` Adonai “ ii revenea  mana dreapta a marelui preot.  Acest lucru  insemna ca Dumnezeu era  de partea poporului si ii primea  cu multumire jertfa. ( Se stie – din nefericire – ca 40 de ani inainte de distrugerea Templului din Ierusalim, in anul 70 d. Ch, sortul “ L` Adonai “ a fost tinut,   incontinuu,  de marele preot in mana stanga – consemnat in Talmud : Yoma 39a. ). La fiecare eveniment anual, pacatele oamenilor erau asezate peste tapul ispasitor ( Levitic 16 : 21-22 ), insa in cei 40 de ani, inainte de daramarea Templului, lucrurile s-au schimbat , sortul “ L`Adonai “ nu a mai cazut  in mana dreapta a marelui preot , ci in mana lui stanga.
B. Semnificatia spiritual- mesianica a Zilei Ispasirii
Ziua Judecatii  si  Separarii  
Cu riscul de –a repeta unele lucruri pe care le-am mai afirmat in alte comentarii si articole – insa repetitia este mama studiului ( a intelegerii ) – trebuie sa mentionez ca Dumnezeu ne-a dat aceasta ceremonie a aruncarii sortului, din timpul Zilei Ispasirii, pentru a ne invata cum va judeca EL popoarele pamantului , inainte de Imparatia Mesianica. Popoarele vor fi judecate in functie de cum s-au raportat – fiecare dintre ele – la poporul Israel. Toate popoarele care l-au dispretuit si l-au urat pe Israel – adica toti oamenii cu atitudini anti-semite – vor fi socotite c a p r e si vor sta la stanga Judecatorului Suprem. Toate popoarele care l-au iubit pe Israel, care l-au incurajat si l-au ajutat sa se ridice cand era cazut in drum, vor fi o i l e adevarate, si ele vor avea dreptul sa intre in Imparatia Mesianica sau in Mileniu . Yeshua a vorbit destul de transant  despre aceasta atitudine  in Matei 25 : 31-46 . Mantuitorul a fost Darul  Tatalui pentru noi , marcat de la bun- inceputul intregii Sale Lucrari cu Sortul “ L` Adonai “, pentru ca acesta a fost de fapt intregul Plan de Mantuire : pacatele intregii lumi – trecute, prezente si viitoare – au fost asezate pe Umerii Lui   (“ V-am invatat inainte de toate , asa cum am primit si eu ,  ca Christos a murit pentru pacatele noastre , dupa Scripturi; “) – 1 Corinteni 15: 3  . In continuare 1 Ioan 2: 2 ( “ EL este jertfa de Ispasire pentru pacatele noastre ; si nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale intregii lumi.” ) si Isaia 53 : 4-5 ( “ Totusi , EL suferintele noastre le-a purtat , si durerile noastre le-a luat asupra Lui , si noi am crezut ca este pedepsit , lovit de Dumnezeu si smerit . Dar EL era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre. Pedeapsa care ne da Pacea a cazut peste EL, si prin ranile Lui, suntem tamaduiti.” ) arata,  in continuare,  spre Jertfa unica si irepetabila a lui Dumnezeu.
Si tot despre aceasta ceremonie , inca un lucru mentionat in Mishna. Cu ocazia Zilei Ispasirii se obisnuia ca o panza rosie – impregnata cu sangele animalului sacrificat – sa fie legata  la  usa Templului , inainte ca tapul sa fie alungat in pustie. De fiecare data bucata de panza isi schimba culoarea, din rosu intens in alb stralucitor , de indata ce tapul isi gasea sfarsitul in pustie , vestind in acest fel ca Dumnezeu le acceptase evreilor sacrificiile,  si ca pacatele lor fusesera iertate. Aceast ritual se bazeaza pe textul din  Isaia 1: 18 (“ Veniti totusi sa ne judecam , zice Domnul. De vor fi pacatele voastre cum e carmazul , se vor face albe ca zapada ; de vor fi rosii ca purpura , se vor face ca lana “ ).  Mishna insa ne  relateaza ca timp de  40 de ani inainte de distrugerea Templului ,  panza –  niciodata in acesti ani ! –   nu s-a mai albit.
Spiritual vorbind,  semnificatia Zilei Ispasirii este cat se poate de benefica. In vechime aceasta era Ziua cand se curata Sanctuarul,  si intreaga natiune,  de orice forma de  impuritate. Numai in aceasta Zi – o singura data pe an – marele preot avea voie sa intre in Sfanta Sfintelor. Sangele celor trei jertfe – ale vitelului si ale tapilor – era pentru ispasirea nelegiuirii preotului  si a intregii lui case, si pentru ispasirea pacatului intregului popor, de la mic la mare , de la tanar, la batran ( Levitic 16 : 29-34 ).
Dumnezeu le-a  poruncit  israelitilor sa sacrifice un animal,  pe care sa-l considere  un substitut pentru propria lor sentinta de condamnare la moarte. Principiul viata pentru viata sta la baza sistemului sacrificial din toate timpurile.  Torah permitea un pret de rascumparare in bani , dar  numai in cazul in care omul respectiv era intr-o culpa mai usoara ( de exemplu cand proprietarul unui bou trebuia responsabilizat de omorul cauzat de propriul lui animal , v . Exod 21 : 28-32 ) .
Yeshua Ha Mashiach, Fiul lui ADONAI a murit pe cruce ca un substitut al nostru, deoarece noi, intreaga umanitate pierduta, meritam moartea; cu totii am pacatuit  impotriva Legii si Autoritatii Divine, de aceea  numai  EL, Dumnezeu Adevarat din Dumnezeu Adevarat, putea  plati intregul pret al rascumpararii noastre inaintea lui Dumnezeu -Tatal ( Marcu 10: 45 : “ Caci Fiul Omului n-a venit sa I Se slujeasca , ci EL sa slujeasca , si sa-Si dea viata rascumparare pentru multi ! “ ) . Pretul rascumpararii s-a invartit in jurul celor 30 de arginti cu care Iuda si-a vandut Invatatorul ( Matei 26 : 14-16 ). Treizeci de arginti erau  pretul de rascumparare pentru o vina indirecta in vechime ( v. Exod 21 : 32 ) . Numai in cazul unei hotii, sau a unei crime nu se putea face ispasirea ( Exod 22: 1-2 , Numeri 35: 31 ) . Iata de ce pentru Satan nu intra in discutie niciun fel de ispasire ( Ioan 8 : 34 ). Argintii ( sau siclii ) erau  pretul consolator minim pentru o varsare de sange , insa numai varsarea de sange putea  face Ispasirea (  Levitic 17 : 11 : “ Caci viata trupului este in sange. Vi l-am dat ca sa-l puneti pe altar , ca sa slujeasca de ispasire pentru sufletele voastre , caci prin viata din el face sangele ispasire” ).
Cuvantul grecesc h i l a s m o s se traduce prin “ impacare “, “ impaciuire” , si are acelasi inteles cu ebraicul k a p h a r , care de obicei se traduce prin “ ispasire “ (Romani 3 : 23-25 : “ Caci toti  oamenii  au pacatuit si sunt lipsiti de Slava lui Dumnezeu. Si sunt socotiti neprihaniti, fara plata, prin Harul Sau , prin rascumpararea  care este in Christos Isus . Pe EL Dumnezeu L-a randuit mai dinainte sa fie, prin Credinta in Sangele Lui, o Jertfa de Ispasire –  Hilasmos , Kaphar –  ca sa-Si arate neprihanirea Lui…” ) .
Asadar scopul Zilei Ispasirii a fost,  si este,  sa ne indrepte ochii catre Yeshua , Marea noastra Ispasire. Pentru ca Legea – care este un lucru bun si  de netagaduit , ea- dandu-ne constiinta pacatului si  fiind o umbra a lucrurilor ce vor sa vina –  nu ar fi putut niciodata, alaturi de aceste sacrificii ritualice care se oficiau an dupa an , sa ne aduca  aproape de Dumnezeu intr-o stare perfecta. Trebuia o  Jertfa mult mai mare si mai desavarsita, o Jertfa care sa Il doara pe Dumnezeu Insusi ( Evrei 10: 1-10 ). Intotdeauna Ziua Ispasirii ne va evalua relatia noastra cu Salvatorul si Mantuitorul sufletelor noastre. Aceasta Zi este, de asemenea, o ilustrare perfecta a evenimentelor viitoare , cand Adonai va judeca lumea cu dreptate, fara nicio partinire. Pentru noi, toti cei care ne-am ascuns in Sangele Lui sfant , nu va fi decat BINE, Un Mare BINE ! EL, care este CREDINCIOS preaiubitilor Sai,  ne-a sigilat deja in Cartea Vietii Mielului ! Glorie   in veci , TATALUI, FIULUI si SPIRITULUI SFANT !

                                (  Prezentare  de Daniela Reghina Onu, Bucuresti – Octombrie 2011 )

45 de răspunsuri la Ziua Ispasirii – Yom Kippur (יום כפור )

 1. Pingback: SARBATORILE DOMNULUI – ( 4 ) | otnielabattzion

 2. Dana zice:

  Shana Tova!
  Foarte bun studiul tau Daniela!Felicitari. Am invatat lucruri noi si pline de miez despre sarbatoarea Ispasirii.Vineri seara incepe Yom Kipur :7.10.2011/10 Tishrei 5772 si se termina Sambata seara 8.10.2011/11 Tishrei 5772.
  Astronomii au anuntat o ploaie de stele chiar la timpul iesirii din Yom Kipur.Fantastic cum Domnul armonizeaza Calendarul Sarbatorilor Sale cu fenomene cosmice mult mai frumoase decat traditionalele artificii .
  Invit cititorii acestui blog sa se alature evreilor in post si rugaciune.
  Gmar Chatimah Tova !Fie ca Dumnezeu sa va sigileze numele in Cartea Vietii Mielului!

 3. Iulian zice:

  Shalom! Interesant.
  În următorii ani, Yom Kipur va corespunde următoarelor zile din calendarul gregorian:
  2012: 26 septembrie
  2013: 13 septembrie
  2014: 3 octombrie

 4. Madi zice:

  Shalom Otniela ,

  Foarte buna prezentarea despre Ziua Ispasirii. Am invatat lucruri noi, la care nu m-am gandit niciodata. Foarte interesant, cum Noul Testament nu se poate explica fara Vechiul. De ce nu ni se explica mai bine lucrurile astea in bisericile noastre ?
  Multa binecuvantare si spor la scris, draga Otniela.

 5. Elena Ionescu zice:

  Studiul Dvs prezinta realitatea traita de poporul Israel, care poate servi drept model vietii noastre din prezent. Sarbatoarea Ispasirii ne aminteste de jertfa finala care ne-a oferit in dar mantuirea, depinde de fiecare in parte cum ne raportam la ea.
  Semnificatia Vechiului Testament cu privire la Sarbatoarea Zilei Ispasirii are implinire desavarsita numai in Isus Christos.
  Un studiu foarte bine documentat, foarte bine explicat. Sa fiti calauzita in continuare de Duhul Sfant !

  • Hag Sameach , Prieteni !

   Ma bucur sa va regasesc , acum in plin Sukkot radios , dupa zilele de de teribila cainta prin care poporul ales a trecut. Ma simt implinita atunci cand va citesc mesajele, cand aflu ca Dumnezeu va misca inima, si o face sa bata macar o secunda – doua pentru Israel, fratele vostru mai mare. Sunt sigura ca Ochii Lui vad totul iar Urechile Lui aud pana departe. EL este ” Un Dumnezeu de aproape , dar si Unul de departe.” Slavit sa – I fie Numele – Hashem ! Este bine – fericit de bine – sa iubim ce iubeste EL , si sa uram ce uraste EL. Iar EL il iubeste pe Israel – intotdeauna l-a iubit , asa cum un parinte isi iubeste copiii ( chiar si pe cei mai razvratiti ) – si uraste orice forma de ura ( mai superficiala sau mai profunda ).
   Stiu insa ca toti cei care au Duhul lui Christos , iubesc si traiesc asemeni Domnului lor, iar voi , dragii mei prieteni , va numarati printre acesti fericiti. Fie ca Odihna binemeritata si promisa , aceea care izvoraste din Shalom-ul lui Mashiach , sa va copleseasca vietile! Traind in lume dar nu pentru lume, ci pentru Imparatia Lui vesnica si neprihanita , sa ne atintim intotdeauna privirea la Marea noastra Capetenie , care ne-a promis ca va fi cu noi in fiecare zi, prin Duhul Sfant – Mangaietorul. Nu suntem nici singuri , nici orfani in aceasta Vale a Plangerii. Cristos in noi Nadejrea Slavei ! Sa fiti binecuvantati de Dumnezeul lui Abraham, Ytzak si Yakov ! Amen !

   • Va multumesc pentru toate aprecierile voastre , pentru toate cuvintele frumoase insotite de caldura unor inimi dedicate lui Christos. EL sa va rasplateasca si sa va insoteasca zilnic pe fiecare !

    Dana: Tada Rabba ! Draga Dana, nu e rau daca mai cad si stele , si inca in ploaie – in folclorul ramanesc orice stea cazatoare prevesteste ceva de bun augur – noi insa stim ca o Credinta autentica se bazeaza pe revelarea fara echivoc a Cuvantului Sfant. Domnul este Bun ! Sunt sigura ca si ploaia de stele , daca se va adeveri , va spori bucuria in acest Sezon al Bucuriei. Sa fii binecuvantata cu Shalom !
    Iulian : Sa fii binecuvantat ! Multumim pentru informatii.
    Madi: Multumesc ! Ma bucur mult ca ai invatat lucruri noi din aceasta prezentare. Nu stiu nici eu, draga mea Madi, de ce lucrurile acestea nu sunt explicate mai bine in bisericile noastre. Sa speram in vremuri mai bune. Sa fii binecuvantata de Adonai !
    Elena: Iti multumesc mult pentru cuvintele tale de apreciere calda ; intr-adevar, TOTUL se raporteaza la Jertfa lui Yeshua, ea este un filtru pentru fiecare om, pentru fiecare viata. Sa fii binecuvantata cu Pace si Bucurie !

 6. Pingback: nurmanaiamnsz

 7. Pingback: triouvzsitz

 8. Pingback: DUI Santa Maria

 9. Christ only. CHRIST IS MY HERO. I bless your wonderful work here Otniela, the daughter of Zion .

 10. It is wonderful , yes , Christ only ! Christ is my Hero , too. I bless you also , wishing you A Happy New Year , dear Fanny !

 11. Ziua Ispasirii Yom Kippur | otnielabattzion. I was recommended this blog by my friend John Rothman who is a reader of your site . You are incredible, Otniella . Thanks! your article about Ziua Ispasirii – Yom Kippur | otnielabattzion. Best Regards Schaad Nick

 12. Ziua Ispasirii- Yom Kippur | otnielabattzion. I was recommended this web site by my cousin, Nick that follows your site. You are amazing! Thanks! Your article about Ziua Ispasirii Yom Kippur | otnielabattzion, made by Otniella is very good, fit for this time. Best Regards, Rolf.

 13. baju bayi zice:

  Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. Thanks For Your article about Ziua Ispasirii – Yom Kippur | otnielabattzion. Great job Otniella. Go on !

 14. Pingback: SARBATORILE DOMNULUI – ( 4 ) | otnielabattzion – עותניאלה בת ציון

 15. Cristina Sitaru Stoian zice:

  Otniela iubita , Shalom !
  Ati realizat un studiu foarte bun aici pe care ar trebui sa-l citeasca multi dintre pastorii bisericii. Niciodata nu ni se explica clar ce e cu tapul azazel si nici de slujba marelui preot in sfanta sfintelor. Acum am inteles si eu bine si va multumesc.
  Sa va dea Dumnezeu o sarbatoare linistita si iimplinita. Eu si grupul meu de prietene, care ne strangem joi seara la rugaciune, nu uitam niciodata sa ne rugam pentru Dvs. Dumnezeul lui Israel sa va poarte !

 16. Celina zice:

  Shalom. In sfarsit am inteles si eu acum cum e cu versetul ” de vor pacatele voastre rosii cum e carmazul” . iata unde era explicatia. Multumesc , Otniela. Ati scris un articol atat de necesar. Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere sa scrieti cat mai mult pentru intelegerea noastra.
  Multa binecuvantare !

 17. Adrian Boluda zice:

  Sarut mainile , Shalom. Multumiri mari pentru studiul Dvs merituos , Otniela. Eu am ascultat si comentariul lui Jim Staley. Mi se pare convingator tipul , mai ales ca dovedeste totul cu Biblia si explica foarte frumos si intelegent calendarul biblic. Cred ca nu mai este prea mult timp si ne putem astepta ca trambita sa sune …Mesia vine !

 18. Fredy indraznetul zice:

  sarut mana Otniela ! Bunul Dumnezeu sa va dea multa sanatate pentru munca dvs. Un articol perfect care ne duce cu gandul la jertfa Domnului Ieshua Mesia.

 19. Marian Chioveanu zice:

  Multumesc, sarut mana. In sfarsit , am citit si eu un studiu edificator despre ispasire. Fiti binecuvantata, Otniela !!!!!

  • Shalom ! Fiti binecuvantati Prieteni si Frati in Mesia ! Pariciparea Dvs la acest topic ma bucura si ma onoreaza. Va multumesc pentru toate frumoasele Dvs cuvinte e apreciere. Slava I Se cuvine insa Fiului lui Dumnezeu pentru ca numai EL a realizat , prin Jertfa SA unica , ISPASIREA. Sangele Sau Pretios a curs pentru fiecare dintre noi, si unde am fi fost noi acum fara Rascumpararea Sa ? Iata o intrebare la care se merita sa meditam …
   Va doresc o saptamana binecuvantata in care sa va bucurati de un timp special cu Yeshua Se Ha Elohim,impartasindu-va din toate Promisiunile Scripturii. Shavua Tov !
   Urmatoarea mare Sarbatoare este cea a Corturilor. Asa ca tuturor mesianicilor , Hag Sukot ! Binecuvantari sfinte din Sion, tuturor !

   • Dear Friends , invest liberty reserve, Inspirational Quotes, baju bayi,
    Thanks ! You are Welcome my site ! I `m very glad you like this article and received it useful for your spiritual life growth. May God of Abraham be with you and your families each day of your life. Be blessed from Zion.

 20. Adriano zice:

  Sarut mana , Otniela ! Intrebare pentru sora noastra evreica. In Imparatia de o mie de ani , in timpul guvernarii lui Mesia pe pamant va mai exista un templu asemanator templului din Vechiul Testament ? Si daca da, se vor mai sacrifica in el animale ?
  Multumesc mult !

  • Shalom, Adriano ! Desigur, in Imparatia Pacii de 1000 de ani , Templul nu va lipsi. Nu stiu daca va fi Cel de-al Treilea ( parerea mea este ca nu are cum sa fie acelasi templu unde antichrist s-a autoproclamat Dumnezeu ) dar va fi un Templu, si acesta va fi unul construit dupa datele lui Solomon. In acest Templu Yeshua Ha Mashiach va fi Marele Preot.
   Nu cred ca sacrificiul animalelor va mai avea vreo relevanta atunci, pentru ca Mielul va fi acolo, iar EL a infaptuit deja Jertfa suprema pentru toata omenirea trecuta, prezenta si viitoare. Sunt sigura ca Templu ca functiona in cordonate putin diferite, rolul sau fiind acela de a-I justifica lui Yeshua Preotia. Pentru ca EL va domni ca Rege si Preot , numai de la Ierusalim. Orice alta versiune spatiala este exclusa.
   Sa fiti binecuvantat din Sion !

 21. Ganzer Andra zice:

  Frumoase explicatii dai tu Otniela. Adevaratele sarbatori intra in sfarsit in drepturi pe blogul tau. Ispasirea este atat de clara.. Eu sunt crestina. Am avut un strabunic evreu deci am cateva picaturi de sange de evreu , asa sa nu ti se para chiar straina prezenta mea aici. Ma bucur sincer ca ti-am gasit blogul. Salom.

 22. Andrew _ Teyler zice:

  Thank you, Otniella, very good article. I will share with everyone ! Schalom !

 23. Aloe Vera zice:

  Shalom.Interesante articole scrieti ! Ma felicit ca v-am gasit pentru ca aveti un blog foarte frumos.
  Mi se pare foarte interesanta si ideea aceasta de evreu care crede in Iisus Hristos.Banuiesc ca nu sunteti vazuti foarte bine de ceilalti evrei apartinatori iudaismului.

  • Shalom, Aloe Vera ! Bun Venit ! Ma bucura vizitele Dvs pe acest blog. Dar de ce ” vi se pare foarte interesanta ideea de evreu care crede in Iisus? ” Eu cred ca acesta este NORMALUL, acesta este STANDARDUL pentru orice evreu. Isus – Yeshua a venit mai intai la ai Sai ( v. Ioan 1: 11 ). Si SLAVA LUI ca astazi multi evrei IL primesc si IL urmeaza. Ii multumim lui ADONAI , de asemenea , pentru toti evreii care L-au urmat pe Fiul Sau de-a lungul timpului , pentru toti aceia care au fost adevarati apostoli contribuind , fiecare in parte, cu o piatra la inaltarea edificiului Bisericii.
   Cred ca trebuie sa ne raportam intotdeauna la parerea lui Dumnezeu , si nu la parerile oamenilor, pentru ca rasplata ne este oferita, in final, doar de EL. Sa fiti binecuvantat ( a ) din Sion !

 24. Timotei zice:

  Domnul sa binecuvinteze poporul Israel si roman !

 25. cella zice:

  Shana Tova!
  Am preluat articolul si este mentionat autorul si link-ul ;).

 26. Pingback: 55inc tv

 27. ovi zice:

  Shalom Otniela Bat Tzion, sunt onorat sa va citesc blogul. Am citit citeva articole si m-am oprit la acesta pentru ca am o dilema in a intelege care ar mai fi rolul sarbatorilor evreiesti daca Isus Mesia a murit o data pentru totdeauna , deci a facut toata ispasirea pentru pacatele noastre. Credeti ca a cinsti sarbatoarea Iom Kipur acum, cind avem Jerfa celui mai desavirsit Miel, mai poate fi o prioritate ? Multumesc.

  • Shalom, ovi ! Dar tocmai pentru ca avem Jertfa lui Mesia , a cinsti Yom Kippur devine o prioritate pentru toti urmasii Lui sinceri. Numai asa putem intelege plenar cat L-a costat pe ADONAI – TATAL ispasirea noastra de sub blestemul neascultarii. Moartea Fiului lui Dumnezeu , dupa cum se poate vedea, trebuia sa se consume intr-un context bine definit, pregatit de Tatal Sfant din vesnicie. Iar prima profetie mesianica a Bibliei ( vezi Geneza 3 : 15 ) reveleaza un Plan minunat de salvare a omului decazut din drepturi. Si nimeni n-ar fi fost in stare s- o implineasca, decat tot DUMNEZEU ( prin Fiul Sau ). Standardele dreptatii lui Dumnezeu sunt ” fara cusur”. Si asa trebuia sa fie si Jerfa.
   Sa fiti binecuvantat din Sion !

 28. Sofia zice:

  Shalom Otniela , eu va multumesc cu toata inima mea pentru acest mic studiu explicit. Nu mi-a fost explicat clar la studiul biblic din biserica , ori nu am fost eu atenta. In orice caz abea acum am inteles ce semnifica fiecare tap. Domnul Isus Mesia sa va binecuvinteze !

 29. Va multumesc pentru participarea la acest topic, Prieteni ! Fie ca numele Dvs sa fie inscrise si sigilate in Cartea Vietii Mielului lui Dumnezeu !

 30. indealistul_ grabit zice:

  Shalom distinsa si apreciata doamna Otniela Bat Tzion !

  V-am citit poeziile si multe dintre piesele in proza si aveti in adevar aprecierea si stima mea pentru talent, sensibilitate si gandire inteligenta. Legat de Yom Kipur sau Ziua ispasirii, de ce nu se foloseste mielul in ceremonie , de ce s-a preferat tapul ? ( daca Domnul este Mielul fara cusur ! ). Sarut mina pentru raspuns !

 31. CornelRăileanu zice:

  Duduiţă Otniela – Săr’mâna. Mulţumesc foarte mult pentru aceste prezentări. Noi cei din biserică avem multe de învăţat de la evrei, drept pentru care mă înclin şi vă mulţumesc.

 32. Eusebiu zice:

  Foarte clar scris! Mulţumesc, sărutmâinile pt explicaţii. M-am lămurit cum e treaba cu ispăşirea. Din predicile de biserică nu am înţeles mare lucru. Tot evreii le ştiu ei mai bine!

 33. anonim zice:

  foarte clare explicatiile! merci.

 34. PSU zice:

  Distinsă Doamnă, până la urmă care este jertfa de ispăşire a evreilor? Dacă este Mesia Isus, atunci de ce mai ţineţi sărbătorile evreieşti? Sângele Lui a fost vărsat odată pt totdeauna.

 35. un ucenic zice:

  shalom frate PSU. mesianicii tin sarbatorile iudaice tocmai fiindca Il au pe Ieshua Mesia. toate sarbatorile Il vestesc pe Mesia Isus si sunt un legamint vesnic intre Israel si Dumnezeul lui.

 36. Rozalia zice:

  Shalom. Pina la urma care este simbolul unei jertfe adevarate? Iisus sau poporul israelit?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s