Soare mereu

Energie solară la comandă

Tot mai des   se foloseşte energia solară deoarece nu este deloc dăunătoare mediului înconjurător. Singurul dezavantaj  este acela că ea este dependentă de condiţiile atmosferice. Dar sunt veşti bune fiindcă o firmă israeliană încearcă să rezolve această  problemă.
   Firma EDIG Solar a fost înfiinţată în 1971 şi este specialiyată în produse electromagnetice. În ultimii ani, actrivitatea acestei firme s-a concentrat tot mai mult asupra energiei solare. În ciuda  unei anumite instabilităţi, reprezentanţii firmei EDIG Solar consideră că energia solară este o afacere de mare viitor. În acest fel,  cercetătorii din cadrul companiei lucrează la obţinerea unor soluţii mixte ceea ce presupune şi folosirea surselor tradiţionale de energie, însă cu participarea energiei solare exploatate la maxim.

Aceste sisteme hibrid trebuie să fie concepute în aşa fel încât într-o zi înnorată să se treacă automat de la energie solară la o altă sursă de energie. Dr. Pinchas Doron, directorul departamentului de cercetare de la EDIG Solar, a declarat: Sistemul nostru are o structură modulară şi poate fi extins pe baza volumului de curent folosit, fiind flexibil în ce priveşte utiliyarea diferitelor surse alternative de energie. Dacă pentru un timp nu se poate acumula energie , pot fi folosite alte surse de energie, cum ar fi biodieselul, gazul metan sau curentul electric obţinut din surse tradiţionale. 

Ideea combinării  surselor de energie are la bază studiile prof. Jacob Karni, directorul  Centrului pentru Cercetarea Energiei  din cadrul Institului Weizmann din Rehovot. Şi el consideră că energia solară poate fi utiliyată  la maxim dacă se combină mai milte soluţii de energie. Dacă un consumator calculează că, din 365 de zile, în aproximativ 90 nu poate folosi energie solară din cauza condiţiilor meteo, atunci nu-şi va instala un sistem solar, deoarece acesta este scump şi nu se merită investiţia.  Dacă ănsă consumatorul are la dispoziţie un sistem combinat care este avantajos din punctul de vedere al costului şi care funcţionează bine, experţii sunt de părere că va avea numai de câştigat. Cu toate acestea, dr. Dodon a declarat că astfel de sisteme  nu sunt rentabile peste tot, motiv pentru care firma ia în calcul să ăşi comercializeze produsele în special în sudul SUA, în Italia, Spania şi în unele regiuni din Asia.

Deocamdată,  firma dispune de o bază de cercetare în Nanjing, China. Aici se lucrează la perfecţionarea unui convertor al surselor de energie constând într-un acumulator cu celule solare  combinat cu turbine pe gaz. În afara punerii în funcţiune a unor instalaţii ultramoderne, se plănuieşte şi construirea unei baze de cercetare asemănătoare în deşertul Arava.

În ziua de azi, energia solară este văzută ca o soluţie sigură pentru reducerea gradului de poluare a mediului înconjurător. Abraham Israeli a activat ca expert în energia nepoluantă în cadrul Institutului de Export al statului Israrl, dar acum lucrează ca şi consilier independent pentru marile companii cu profil energetic, cum este şi firma EDIG Solar. El consideră că acest domeniu va aduce mult profit firmelor care au început deja să investească intens în cercetare.

( Comentariu, după un articol din cotidianul  Ha’Areţ , de Daniela Reghina Onu; Bucureşti – Februarie 2021)

Lasă un comentariu