Ierusalimul , Cetatea lui David – Orasul Modern

Ierusalimul se afla in centrul intereselor omenirii. In multe cazuri disputele politice intre cele mai puternice state ale lumii apar in urma discutiilor pe marginea statutului acestui oras, cu precadere pe marginea stabilirii fie a unei suveranitati evreiesti , fie a uneia palestiniene.
Teritoriul administrativ al Ierusalimului este considerabil mai mare decat cel al oraselor Tel Aviv si Haifa , luate impreuna. In prezent , suprafata totala este de 126,4 Km patrati. Pana la Razboiul de 6 Zile din anul 1967, aceasta regiune cuprindea doar 38, 1 Km patrati.
In oras exista nu mai putin de 1578 de parcuri publice de diferite marimi, care ocupa in total aproximativ 50 Km patrati. Ierusalimul dispune de 1320 Km de strazi. Cea mai mare dintre acestea este o autostrada – numita Menachem Begin – care leaga nordul orasului de cartierele de locuinte din sud, si care are o lungime de peste 7 Km. La polul opus , cea mai scurta strada a orasului are o lungime de exact 11 metri.
In Ierusalim exista peste 2000 de situri arheologice , 60 de muzee si peste 70 de hoteluri , cu un total de 9000 de camere. Anual, in capitala Israelului au loc mai mult de 30 de festivaluri si alte manifestari culturale si artistice de mare amploare.
Rezolutia nr. 181 a Organizatiei Natiunilor Unite,  din 29 noiembrie 1947 , a dispus internationalizarea Ierusalimului sub patronajul forului international. Acest nou statut al Ierusalimului a insemnat ca Orasul sfant nu era subordonat nici dominatiei israeliene , nici celei palestiniene. In decembrie 1949 , primul ministru israelian David Ben Gurion a hotarat ca Ierusalimul sa devina capitala statului Israel.
In prezent , in Israel traiesc 79 de oameni care poarta numele Ierusalim. Noua dintre acestia locuiesc chiar in orasul dupa care au fost numiti.
( Comentariu de  Otniela- Daniela Onu. Dupa o traducere din cotidianul Ha`Aretz,   Iulie – 2012  )

11 răspunsuri la Ierusalimul , Cetatea lui David – Orasul Modern

 1. Filip zice:

  Faine informatii . multumim . Si filmul e foarte interesant. Shalom Ierusalimului. Abea astept sa-l vizitez si eu.

 2. David J. Stoenescu zice:

  Foarte frumos…multumim pentru acest articol. Era necesar…Da, Dumnezeu iubeste Ierusalimul.Domnul Iesua a plans pentru acest oras unde a suferit. Fie binecuvantata Cetatea lui David si a Fiului lui Dumnezeu ! NU sunt un fan al „teologiei inlocuirii.” Eu cred ca Domnul AICI se va reintoarce.
  Shalom. Sarut mana Otniela. Multe multumiri pentru munca D-voastra neobosita. ne rugam pentru D-voastra aici in SUA. Tatal nostru sa va rasplateasca !

 3. Adina S. zice:

  Aici imi doresc sa ajung cat mai curand ! Dumnezeul lui Israel si al Neamurilor sa ma ajute ! Amin ! Shalom…

 4. Daniel Alexandru Galeriu zice:

  Incantator de frumos. Sarut mainile pentru informatii si film. Dumnezeu sa binecuvinteze cetatea lui David si cetatea Lui. Shalom Israel !

  • Daniel Alexandru Galeriu zice:

   Desigur si eu imi doresc sa ajung aici. Am inceput sa ma rog lui Dumnezeu pentru implinirea acestui lucru.

 5. Anca Gore zice:

  Shalom! Pacea sa fie si sa ramana intre zidurile Ierusalimului, cetatea lui Dumnezeu.
  Sa ne rugam pentru pacea acestei cetati. Sa nu uitam ca este o porunca din Biblie ( psalmul 122).

 6. Dragi Prieteni : Filip, David J. Stoenescu , Adina S, Daniel Alexandru Galeriu, Anca Gore,
  va multumesc pentru frumoasa Dvs participare la acest topic. Stiu ca iubiti Israelul, stiu ca iubiti Ierusalimul. Domnul nostru Se va intoarce in acelasi mod cum a plecat ( v . Faptele Ap. 1 : 11 ) – este o Promisiune – si , mai ales , in acelasi loc de unde a plecat . Ma bucur ca nu sunteti fani ai teologiei inlocuirii . Sa stiti ca nici Domnului nu-i place aceasta teorie , pentru ca EL este , a fost si va fi Pro-Israel. Slavit sa-I fie Numele in veci ! Oricine iubeste Israelul este in Voia lui Dumnezeu , si ramane in Harul binecuvantarilor Lui.
  Va doresc din inima ceea ce va doriti fiecare dintre Dvs : sa ajungeti in Israel, sa ajungeti in Ierusalim. Acolo sa va bucurati de acest oras minunat , pe care Domnul nostru il iubeste atat de mult, si sa va reactualizati toate Promisiunile din Cuvantul Vietii.
  Fiti cu totii binecuvantati din Sion !

 7. Ibanescu Rodica Alice zice:

  Şalom. Pacea şi binecuvântarea să se odihnească între zidurile acestei cetaţi atât de dragi lui Dumnezeu. Şi Domnul Ieşua s-a rugat pentru acest oraş şi deci şi noi trebuie sa facem la fel. Dragă Otniela te salut cu psalmul 121. Multă binecuvântare pentru tine şi părinţii tăi minunaţi!!

 8. Radu B. Hajda zice:

  Său’mâna. Ierusalimul rămâne un oraș vechi. Noul nu și – a pus prea mult amprenta pe arhitectura veche. De aia și atrage turiștii.

 9. Otiliy - Otilia zice:

  Am fost si eu in Israel dar mi – a placut mai mult Ierusalimul vechi.Orașul nou e plin de blocuri inalte ca la noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s