Yeshua Ha Mashiach este YHWH

         DIVINITATEA LUI MASHIACH

  Conform Sfinteti Scripturi , numai Dumnezeu ne poate salva. Daca Yeshua nu a fost Dumnezeu , atunci si afirmatia Sa, potrivit careia EL este CEL care da VIATA,  este la randul ei falsa.

A existat o perioada in care fiecare crestin recunostea automat Divinitatea lui Isus Christos, insa, in ultimile secole , numarul  diferitelor secte care prefera  doar umanitatea lui Christos , negandu-I complet Divinitatea , este in continua crestere. Odata cu promovarea liberalismului si a modernismului spiritual din ultima vreme, multe denominatiuni au ajuns sa puna la indoiala descendenta cereasca a lui Mesia. Chiar si in cadrul Miscarii Evreiesti Mesianice exista astazi unele factiuni care resping aceasta doctrina fundamentala. Problema Dumnezeirii lui Yeshua Ben Josef, Ben Abraham  a devenit astfel un subiect foarte important pentru zilele noastre.

1. NUMELE LUI MASHIACH

a.    DUMNEZEU. In textul din Ioan 1: 1 , Yeshua Ha Mashiach este numit Dumnezeu: “ La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu si Cuvantul era Dumnezeu.” In versetul 14,  evanghelistul Ioan scoate in evidenta faptul ca Persoana despre care spune ca este Cuvantul,  este Yeshua Ha Mashiach ( Isus Christos ). Afirmatia “ Cuvantul era cu Dumnezeu” subliniaza faptul ca acesta era o Persoana diferita de Dumnezeu, insa Ioan adauga imediat ostentativ : “ Cuvantul era Dumnezeu.” (v.1 ). Aceasta inseamna ca Yeshua Ha Mashiach este Dumnezeu. Putem intelege acest adevar doar raportandu-ne la TRIUNITATE. EL era cu Dumnezeu, dar nu era nici Tatal , nici Duhul Sfant. Cu toate acestea , era Dumnezeu, deoarece , ca Fiu, este cea de-a doua Persoana a SFINTEI TRIUNITATI.
Un al doilea exemplu al asocierii directe a Numelui Sau cu Dumnezeu, se gaseste in textul din Ioan 20: 28 : “ Drept raspuns, Toma I-a zis : Domnul meu si Dumnezeul meu !  “ Toma, ucenicul care s-a indoit , L-a vazut pe Domnul Cel Inviat si I S-a adresat cu apelativul “ Domnul meu si Dumnezeul meu.” Yeshua Ha Mashiach nu a incercar sa-l corecteze nicidecum, spunandu- I de exemplu : “ Nu Toma, Eu sunt doar Domnul tau, nu sunt si Dumnezeul tau.”
Un al treilea exemplu il gasim in textul din Evrei 1: 8 “ Fiul i-a zis : Scaunul Tau de domnie Dumnezeule, este in veci de veci; toiagul domniei Tale este un toiag de dreptate.” Autorul Epistolei catre Evrei constata ca versetul citat din Vechiul Testament ( vezi Psalmul 45: 7 ) se refera direct la Dumnezeu – Fiul. Textul evreiesc foloseste aici expresia “ Elohim” , care se traduce cu ” Dumnezeu”  ( intr-o Pluralitate Unica  )  , astfel ca atat Vechiul, cat si Noul Testament, Ii atribuie Domnului Isus Christos Numele Acesta.

   b.  Fiul lui DUMNEZEU.  Cu toate ca in limba romana aceasta expresie nu indica neaparat Divinitatea lui Yeshua Ha Mashiach, in intelegerea evreiasca antica lucrurile stateau complet diferit. “ Fiul lui Dumnezeu “ era clar un titlu mesianic, subliniind cu tarie Divinitatea Celui numit asa. Domnul Isus Christos a fost numit in mai multe randuri Fiul lui Dumnezeu; un exemplu in acest sens il avem in cazul marturiei apostolului Petru : ” Isus a venit in partile Cezareii lui Filip si i-a intrebat pe ucenicii Sai:  Cine zic oamenii ca sunt eu, Fiul omului? Ei au raspuns : Unii zic ca esti Ioan Botezatorul, altii Ilie, altii Ieremia sau unul din proroci. – Dar voi , le-a zis El, cine ziceti ca sunt? Simon Petru drept raspuns I-a zis: Tu esti Christosul , Fiul Dumnezeului Celui Viu ! “ ( Matei 16: 13-16 ). In textul grecesc original , afirmatia aceasta este inca si mai puternica, ea fiind redata in felul urmator: “ Tu esti Fiul lui Dumnezeu, Cel Viu.”   

  c. DOMN. In limba greaca termenul “ domn” κύριος  este folosit atat pentru oameni, cat si pentru Dumnezeu.  Yeshua a primit acest apelativ in Noul Testament ( Brit Chadasha ), insa cu referire directa la Dumnezeirea sa. Acest adevar este argumentat de faptul ca astfel de pasaje biblice, in care termenul “ Domn” se refera la Isus Christos, sunt de regula traduceri ale unor pasaje vechi – testamentare, in care initial s-a folosit cuvantul  “ Yahweh “ , Numele lui Dumnezeu,  pe care evreii nu indraznesc sa-L rosteasca. Iata in continuare doua exemple care sustin aceasta afirmatie: “ Cum atunci David , fiind insuflat de Duhul , Il numeste Domn, cand zice : Domnul I-a zis Domnului meu : Sezi la dreapta Mea pana voi pune pe vrajmasii Tai sub picioarele Tale.  Deci daca David IL numeste Domn, cum este EL Fiul lui ? “( Matei 22 : 43- 45 ) “Frate Saule , Domnul Isus , care ti s-a aratat pe drumul pe care veneai , m-a trimis sa-ti capeti vederea si sa te umpli de Duhul Sfant.” ( Fapte 9: 17 ).

d. Alfa si Omega. Cel de-al patrulea Nume care subliniaza Divinitatea lui Mesia este “ Alfa si Omega “, in speta prima si ultima litera a alfabetului grecesc. In textul din Apocalipsa 1: 8 este scris: “ Eu sunt Alfa si Omega, Inceputul si Sfarsitul , zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este , Cel ce era si Cel ce vine, Cel Atotputernic.”  Aceasta ne duce inapoi la afirmatia textului din Ioan 1: 1: „La Inceput era Cuvantul… si Cuvantul era Dumnezeu.” Cu alte cuvinte , atat timp cat exista Dumnezeu, exista si Cuvantul , adica Mesia. Daca Mesia exista din vesnicie , aceasta inseamna ca EL este Dumnezeu.

e. Cel Dintai si Cel de pe Urma.” Cel de-al cincilea Nume care subliniaza Divinitatea lui Yeshua , Cel Dintai si Cel de pe Urma, se gaseste in Apocalipsa 1: 17, fiind foarte asemanator cu “ Alfa si Omega”. Totusi daca “ Alfa si Omega “ se refera la inceputul si la sfarsitul tuturor lucrurilor, conform acestui verset , Yeshua Ha Mashiach este suprema autoritate in viata oamenilor, dintotdeauna si pentru vesnicie: “ Cand L-am vazut , am cazut la picioarele Lui ca mort. EL Si-a pus Mana Dreapta peste mine si a zis : Nu te teme ! Eu sunt Cel Dintai si Cel de pe Urma.”

  f. Chipul Dumnezeului Celui Nevazut. “ EL este Chipul Dumnezeului Celui Nevazut, cel Intai –Nascut din toata Zidirea.” ( Coloseni 1: 15 ). Cuvantul “chip “ poate fi explicat si prin prototip sau imagine revelata in toata complexitatea ei. Este manifestarea vizibila a Invizibilului , in cazul nostru a Dumnezeului Nevazut. Domnul Yeshua este “ Chipul Dumnezeului Nevazut” , o noua subliniere a Divinitatii Sale.

g. Intiparirea Fiintei Lui.  Cel de-al saptelea, si ultimul Nume Divin al lui Mesia,  este mentionat in textul din Evrei 1: 3 : “ EL , care este …intiparirea Fiintei Lui.” Numele acesta este foarte asemanator Celui anterior, insa si in acest caz exista o deosebire esentiala. In timp ce in Coloseni 1: 15 , Domnul Isus este desemnat ca fiind “ Chipul Dumnezeului Nevazut „, autorul foloseste aici un alt termen grecesc care se refera la imaginea care se facea in acea vreme in ceara si lut,  in ceara sau in ghips. Mulajul este aidoma obiectului original , in sensul intiparirii exacte a chipului dupa care s-a facut. Astfel , daca Domnul nostru Yeshua Ha Mashiach este numit “ Intiparire “ , aceasta inseamna ca El este imaginea exacta a Fiintei Divine luate ca model. Dupa cum Tatal este Dumnezeu, tot asa si Fiul este intru totul Dumnezeu, in toate privintele. Tot ceea ce tine de Divinitatea Tatalui este valabil in aceeasi masura si pentru Divinitatea Fiului.

2. INSUSIRILE DIVINE ALE LUI MASHIACH

      a. VESNICIA . Cand vorbim despre vesnicia Domnului nostru Yeshua , intelegem nu doar ca EL va exista pentru totdeauna ( lucru valabil si pentru ingeri sau pentru sfinti ) , ci ne referim in acelasi timp si la faptul ca EL a existat din vesnicie. In textul din Mica 5: 2  se vorbeste despre Regele Mesia ca fiind Acela “ a carui obarsie se suie pana in vremuri stravechi, pana in zilele vesniciei ” . Profetul a folosit in acest sens cea mai potrivita expresie in Limba Ebraica care descrie vesnicia : נצח . Textul din Ioan 1: 1 afirma ca Mesia a fost de la inceput, aidoma lui Dumnezeu Tatal ( vezi si Ioan 1: 14 ).  Deoarece Dumnezeu exista din VESNICIE , acest lucru este valabil si pentru Fiul (  v. Ioan 8: 58, Coloseni 1 : 17, Evrei 1: 11 ).

     b. ESTE SI RAMANE NESCHIMBAT. Faptul ca Domnul nu Se schimba niciodata inseamna ca ramane Acelasi in Fiinta Lui , fara ca Puterea Sa Divina sa slabeasca in vreun fel. Despre aceasta caracteristica vesnica a lui Domnului Mashiach  putem citi in doua randuri in Epistola catre Evrei: “ La inceput Tu,  Doamne,  ai intemeiat pamantul si Cerurile sunt lucrarea Mainilor Tale. Ele vor pieri, dar Tu ramai. Toate se vor invechi ca o haina. Le vei face sul ca pe o manta si vor fi schimbate , dar Tu esti Acelasi si anii Tai nu se vor sfarsi” ( Evrei 1: 10 – 12 ) ; “ Isus Christos este Acelasi , ieri,  azi si in veci. “ ( Evrei 13: 8 ). Aceste texte ne spun clar ca Yeshua Ha Mashiach ramane Acelasi in Fiinta Sa, pentru intreaga vesnicie.

c. EXISTENTA PRIN SINE INSUSI. Daca existenta noastra depinde de Lucrarea lui Dumnezeu de sustinere a vietii omenesti, existenta lui Mesia nu depinde de niciun alt lucru. Potrivit textului din Ioan 1: 1-3 , Fiul exista prin Sine Insusi: “ La inceput era Cuvantul , si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu.  El era la inceput cu Dumnezeu. Toate lucrurile au fost facute prin EL,  si nimic din ce a fost facut n-a fost facut fara EL.” Aceste cuvinte subliniaza valabilitatea afirmatiilor de mai sus. Domnul Yeshua nu a fost creat , ci a existat dintotdeauna , iar prin EL a fost realizata intreaga Creatie. Un alt pasaj biblic care afirma acest adevar este cel din Ioan 5: 26 : “ Dupa cum Tatal are viata in Sine , tot asa I-a dat si Fiului sa aiba viata in Sine.”

  d. EL ESTE VIATA.   “ In EL era Viata si Viata era Lumina oamenilor” ( Ioan 1: 4 ). In acest text nu se vorbeste despre o viata creata , care sa fi luat nastere in mod natural. Domnul Isus Christos – Yeshua Ha Mashiach detine Viata in Sine Insusi, ceea ce reprezinta un alt indiciu despre  Divinitatea Sa. Aceasta insusire a Mantuitorului nostru este mentionata in urmatoarele versete: “ Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine ( Ioan 14: 6 ) . “ L-ati omorat pe Domnul Vietii pe care Dumnezeu L-a inviat din morti.” ( Fapte 3: 15 ).

e. PLINATATEA DUMNEZEIRII.  Gasim cea de-a cincea trasatura divina caracteristica lui Yeshua Ha Mashiach in textul din Coloseni 2: 9 : “ In El locuieste trupeste toata Plinatatea Dumnezeirii.” Aceasta insusire subliniaza ca tot ceea ce tine de Fiinta Divina, si marturiseste despre Divinitatea Tatalui si a Duhului Sfant,  se refera automat si la Fiul.  Iar  Acest Yeshua – Fiul este DUMNEZEU.

  f. SFINTENIA. “ Tocmai Un astfel Mare Preot ne trebuia : sfant, nevinovat, fara pata, despartit de pacatosi si inaltat mai presus de ceruri ( Evrei 7 : 26 ) . Din acest verset reiese clar faptul ca Yeshua Ha Mashiach este sfant prin Sine Insusi, in timp ce sfintenia pe care o au indivizii credinciosi Lui este primita in dar de la Domnul si Mantuitorul lor. Christos este in Sine Insusi sursa intregii Neprihaniri Ceresti , aceasta reprezentand un element vesnic, imuabil,  al Fiintei Sale.

g. SUVERANITATEA ABSOLUTA.  Cea de-a saptea trasatura divina a lui Mesia este suveranitatea absoluta asupra tuturor lucrurilor. Totul Ii este supus. Astfel, de exemplu, in Ioan 5: 27-28 vedem ca EL detine toata Puterea in ceea ce priveste Judecata Divina , lucru care atesta inca o data,  in plus,  Suveranitatea Sa: “ I-a dat Puterea sa judece , intrucat este Fiu al omului.” Iata in continuare si alte exemple biblice in acest sens: “ Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei si le-a zis: Toata Puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant.” (  Matei 28: 18 ) . “ I-ai dat Putere peste orice faptura , ca sa dea viata vesnica tuturor acelora pe care I-ai dat Lui.” ( Ioan 17 : 2 ). O fiinta creata, un inger sau un om nu poate niciodata sa daruiasca cuiva viata vesnica. Suveranitatea Fiului mai este amintita si in Fapte 2: 36, 1 Corinteni 12: 3, Filipeni 2: 9-10, Coloseni 1: 18, 1 Petru 3: 22,  si Apocalipsa 19: 16.

 h. OMNIPOTENTA. Domnul nostru Yeshua Ha Mashiach este Atotputernic.  Doar Cineva care este Dumnezeu poate reflecta ATOTPUTERNICIE. “ Tatal ma iubeste pentru ca Imi dau Viata, ca iarasi s-o iau. Nimeni nu mi-o ia cu sila, ci o dau Eu de la Mine. Am putere s-o dau si am putere s-o iau iarasi; aceasta este porunca pe care am primit-o de la Tatal Meu.” ( Ioan 10: 17-18 ). In mod remarcabil omnipotenta Sa reiese din faptul ca are Putere deplina si peste propria Sa viata – sa renunte la ea , dar si s-o ia inapoi, pentru totdeauna. Un om poate intr-adevar sa renunte la un moment dat la viata sa , dar nu se poate ridica singur dintre morti. In textul din Filipeni 3: 21 este scris : “ EL va schimba trupul starii noastre smerite si-l va face asemenea trupului Slavei Sale.” Atotputernicia Fiului este prezentata si in multe alte versete din Sfanta Scriptura , cum ar fi Luca 8: 25 , 1 Corinteni 15: 25-28, Coloseni 1: 16- 17, 2 Timotei 1: 12 , Evrei 1: 3 , 7: 25 , Iuda 24 sau Apoc 1:8.

 i. OMNISCIENTA. “ N-avea trebuinta sa- I faca cineva marturisiri despre niciun om , fiindca EL Insusi stia ce este om.” ( Ioan 2: 25 ) . Domnul Isus cunoaste totul inclusiv intocmirile gandurilor din inima omului ( v. Matei 11: 27 , Ioan 1: 48,  10: 15, 13: 1, 11, 16: 30, 18: 4, 19 : 28, 1 Cor 4: 5, Coloseni 2: 3, Apoc 2: 23 ).

 j. OMNIPREZENTA.  “ Acolo unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu, sunt si eu in mijlocul lor.” ( Ioan 18 : 20 ). Yeshua Ha Mashiach este prezent in orice moment , in orice loc. Aceasta trasatura de caracter nu I Se poate atasa decat lui Dumnezeu. Gasim mai multe dovezi biblice ale Atotprezentei lui Yeshua in textele din Matei 28: 20, Ioan 3: 13, 14: 18, 20: 23.

3. LUCRARILE DIVINE ALE LUI MASHIACH

Yeshua Ha Mashiach face ceea ce numai Dumnezeu poate sa faca. Haideti sa analizam in acest sens sase domenii diferite de actiune divina.

               a.  Prima Lucrare Divina a Mantuitorului este CREATIA : “ Prin EL au fost facute toate lucrurile care sunt in cerurisi pe pamant, cele vazute si cele nevazute; fie scaune de domnii , fie dregatorii , fie domnii, fie stapaniri. Toate au fost facute prin EL si pentru EL.” ( Coloseni 1: 16 ). Numai Dumnezeu poate crea ceva din nimic. In Biblie gasim scris ca Isus Christos a desavarsit Lucrarea Creatiei ( cititi in acest sens Ioan 1: 3, 10 , 1 Corinteni 8: 6 , Evrei 1: 3, 10 ). Pentru a putea realiza acest lucru , EL trebuia sa fie Dumnezeu.

            b. A doua Lucrare Divina a lui Mesia, Fiul lui Dumnezeu,  este sustinerea tuturor lucrurilor: “ EL este mai inainte de toate lucrurile si toate se tin prin EL “ ( Coloseni 1: 17 ). Yeshua Ha Mashiach sustine intreg Universul ! EL este , daca vreti , asa-numita ”substanta atomica adeziva“, despre care oamenii de stiinta spun ca pastreaza atomii pe traiectoria lor. Dumnezeu nu a creat Universul ca apoi sa-l lase in voia lui, de izbeliste, ci EL intareste in continuare Creatia. Fiul lui Dumnezeu este Cel ce implineste Lucrarea aceasta a sustinerii, ceea ce inseamna ca EL este Dumnezeu ( v. Evrei 1: 3 ).

             c. O a treia Lucrare a lui Mashiach , Lucrare pe care , de asemenea , numai Dumnezeu o poate face , este iertarea pacatelor. Puterea Lui de a ierta complet si definitiv pacatele, marturiseste la randul ei despre Divinitatea Sa, aspect ce reiese clar cand citim textile din Matei 9: 2,6 , Luca 5: 24 , 7: 47-48.  Evreii contemporani Lui L -au considerat blasfemiator pentru ca nu I-au recunoscut DIVINITATEA. Daca L -ar fi acceptat intr-o inima circumcisa pe Cel care il  rascumpara pe Yakov,  istoria intregii  umanitati ar fi fost alta.

             d. A patra Lucrare Divina a lui Mashiach este trimiterea Duhului Sfant, asa cum ne este ea descrisa in textul din Ioan 15: 26 , “ Cand va veni Mangaietorul , pe care-L voi trimite de la Tatal,  adica Duhul Adevarului care purcede de la Tatal, EL va marturisi despre Mine.”Duhul Sfant este DUMNEZEU,  iar pentru a avea autoritatea de – a trimite Duhul Sfant pe pamant  Yeshua trebuie sa fie la randul Lui Dumnezeu.

             e. Cea de-a cincea Lucrare a singurului Fiu nascut din Dumnezeu este invierea mortilor. Potrivit textului din Ioan 5: 28 – 29 , Mesia ii va readuce la viata atat pe cei care au facut binele , cat si pe cei care au facut raul. Datorita faptului ca invierea mortilor este  o Lucrare exclusiva  a lui Dumnezeu,  Yeshua Ha Mashiach este intr- adevar  Dumnezeul Suveran peste viata si peste moarte.

            f. Cea de-a sasea Lucrare a lui Mesia este Judecata de pe urma. In tot Vechiul Testament ni se spune clar ca intr-o zi  Dumnezeu ii va judeca pe toti oamenii. Aceasta Lucrare, care in Tanach I-a fost atribuita Tatalui, in Noul Testament, Brit Chadasha,  Ii este incredintata Fiului. Vechiul Testament ne invata in mod clar ca Dumnezeu este Singurul raspunzator de judecata sufletelor. Daca in Noul Testament , Judecata finala Ii este atribuita lui Yeshua, atunci fara nicio indoiala Maschiach trebuie sa fie Dumnezeu. Cateva pasaje care argumenteaza faptul ca Yeshua va face Judecata sunt Matei 25: 31-46 , unde este vorba despre Judecata Neamurilor ( Judecata efectuata de Fiul ) , Ioan 5: 22-27 ( unde Fiului I Se da dreptul de a-i judeca pe cei buni si pe cei rai ) , Fapte 17: 31 ( unde apostolul Pavel anunta ca Dumnezeu ii va judeca intr-o zi , prin Fiul,  pe toti oamenii ); de asemenea, pasajele din Fapte 10: 42 , 2 Corinteni 5: 10 si  2 Timotei 4: 1 dezvolta aceeasi idee.

4. LEGATURA DIVINA CU TRIUNITATEA

     Yeshua Ha Mashiach este legat de Dumnezeu in modul cel mai strans , cel mai intim cu putinta. Acest adevar este subliniat in Ioan 10: 30 si 14: 23. Primul pasaj afirma ca Tatal si Fiul sunt Una in Fiinta lor, iar cel de-al doilea pasaj ne spune ca atat Tatal , cat si Fiul, locuiesc in inimile tuturor celor credinciosi. Acest lucru este posibil numai daca cei doi impart Aceeasi Fiinta Divina.
Relatia dintre Yeshua Ha Mashiach si celelalte Doua Persoane ale Sfintei Triunitati este demonstrata prin faptul ca EL este Una nu numai cu Tatal, ci si cu Duhul Sfant. Acest lucru rezulta din Matei 28: 19, unde ni se da porunca de a duce Evanghelia mai departe. Mantuitorul a spus ca, dupa ce un om a ajuns la Credinta, el trebuie sa fie botezat in Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Din acest pasaj reiese clar  ca Domnul Isus Se afla in legatura directa atat cu Tatal, cat si cu Duhul Sfant.

  5. DREPTUL DIVIN AL LUI MASHIACH 

  Ultima dovada a Divinitatii lui Yeshua Ha Mashiach se afla in propria sa afirmatie , a faptului ca El este Dumnezeu. Citind aceasta afirmatie , putem trage trei concluzii. Putem considera ca Domnul Isus Yeshua a fost un invatator mincinos , care a inselat pe toata lumea. Desi stia ca afirmatiile Sale sunt false , EL le-a transmis totusi mai departe.  Cea de-a doua posibilitate ar fi ca EL Insusi sa Se fi inselat, crezand cu adevarat ce spunea, chiar daca spusele Sale nu corespundeau realitatii.  Cea de-a treia posibilitate , si totodata singura corecta si biblica , este aceea ca tot ceea ce Domnul Mesia a afirmat despre Sine Insusi a corespuns in totalitate Adevarului.
Prima dintre  afirmatiile Sale a fost ca Se afla in stransa legatura cu Dumnezeu. Domnul Yeshua a afirmat ca oricine IL cunoaste pe EL , L-a cunoscut si pe Tatal. Mantuitorul a spus aceste lucruri inaintea celor necredinciosi ( v. Ioan 8: 19 ) dar si inaintea celor credinciosi ( v. Ioan 14: 7 ). De asemenea, EL a mai spus ca oricine IL vede pe Fiul, IL vede pe Dumnezeu Tatal ( v. Ioan 12: 45 , 14 : 9 ), si ca a-L primi pe EL inseamna a-L primi pe Dumnezeu ( v. Marcu 9 : 37 ). Cel care L-a trimis pe Mesia sa moara pentru omenirea decazuta a fost numai Dumnezeu. Totodata , cine IL cinsteste pe Mesia , IL cinsteste pe Dumnezeu. ( v. Ioan 5 ; 23 ) .  Yeshua a afirmat despre Sine ca Se afla intr-o unitate desavarsita cu Tatal: “ Eu si Tatal UNA suntem “ ( Ioan 10 : 30 ).
Astfel, Mantuitorul a putut spune despre Sine ca este Dumnezeu, EL fiind centrul Credintei salvatoare a fiecarui om ( vezi Matei 11; 8-29 , Ioan 3 : 36, 14: 1 , 17: 3 ) .
Nu in ultimul rand, Divinitatea Mantuitorului reiese din autoritatea Lui absoluta asupra celor care L-au urmat in trecut si asupra celor care IL urmeaza astazi. Aceasta doctrina este adeverita cu claritate in textul din Matei 10: 37-39, unde EL afirma ca are Putere nelimitata peste cei care Ii recunosc Domnia.
O ultima consecinta a Divinitatii lui Yeshua Ha Mashiach consta in faptul ca EL detine suveranitatea peste toate legile si hotararile lui Dumnezeu. Cateva exemple in acest sens gasim in urmatoarele pasaje biblice : Matei 12: 6 ( unde Se declara ca fiind Domnul Shabatului ) , Matei 16: 19 ( unde EL Isi afirma stapanirea peste Imparatia lui Dumnezeu) si Matei 26: 28 ( unde spune ca este Domnul Legamantului si Isi  revendica Suveranitatea deplina asupra tuturor Legilor si Poruncilor lui Dumnezeu ). CE MINUNAT ESTE DOMNUL SI DUMNEZEUL  NOSTRU YESHUA HA MASHIACH!!!

Bibliografie estimativa:

1. BIBLIA – versiunea Cornilescu , GBV , King James , Hebrew Scriptures .
2. CONCISE BIBLE DICTIONARY, Reprint 1993, GUTE BOTSCHAFT Verlag, DILLENBURG, GERMANY
3. Wurmbrand Richard , Cele sapte cuvinte de pe cruce, Editura Stephanus , 1995.

( Studiu argumentativ de Daniela Reghina Onu ; Bucuresti – August  2012 )

Reclame

17 răspunsuri la Yeshua Ha Mashiach este YHWH

 1. Marian Chioveanu zice:

  Sper sa nu va suparati daca scriu la acest articol. Am vazut ca nu are nici un comentariu. {Probabil e nou ). Da este un comentariu foarte bun, foarte bine si frumos scris. Este si foarte scripturistic si Il mareste pe Domnul Isus. Cel ce este Alfa si Omega sa va binecuvinteze Otniela. multumim !!

 2. Daniel Alexandru Galeriu zice:

  Sarut mainile , si eu va felicit pentru bogatia mesajului si pentru Scriptura atat de frumos implementata. Dumnezeul cel viu al lui Israel sa va binecuvinteze.

 3. Anca Gore zice:

  Shalom Otniela ! Un eseu extraordinar, foarte spiritual si in adevarul Scripturii. Cred ca toti cei care il vor citi isi vor simti credinta intarita. Minunat este Iesua Domnul si Dumnezeul nostru !
  Dumnezeu sa va binecuvinteze draga noastra Otniela .. fiica iubita a Sionului !

 4. Teodora zice:

  Intr-adevar un studiu extraordinar. M-am informat si mi-am intarit credinta. Va multumesc Otniela pentru toata bogatia sufletului Dvs !!!! Shalom.

 5. Dana zice:

  Sabat Salom,

  Yeshua Ha Mashiah este YHVH! Aceasta afirmatie este reala.
  Multumesc foarte mult Otniela pentru acest studiu care mi-a inviorat sufletul.

 6. Adina S. zice:

  Cred ca niciodata nu am citit un studiu mai complet despre Trinitate. Totul este atat de bine evidentiat incat nu te mai poti indoi. Slavit sa fie Dumnezeul lui Avram , Isac si Iacov pentru felul minunati in care va foloseste de o fiica a lui Israel pentru ridicarea si imbarbatarea Bisericii .
  Fiti binecuvantata , draga noastra sora Otniela !

 7. Valentina Radu zice:

  Ramasese sa citesc acest comentariu foarte complet despre Trinitate de saptamana trecuta. Acum l-am terminat si sunt cat se poate de bucuroasa ca divinitatea Domnului Ieshua straluceste in toata Biblia si nu poate fi ascunsa. Slava lui Dumnezeu pentru minunatul Sau Cuvant.
  Multumesc Otniela. Am scos studiul la imprimanta sa-l citeasca familia si prietenii. Shalom..

 8. Iosif Joseph zice:

  Mare DUMNEZEU avem ! Multumim Otniela pentru aceasta prezentare a Domnului Isus Iesua , Mesia lui Israel si de-acolo in lumea intreaga. Fiti binecuvantata ! Shalom!

 9. Shalom , Prieteni ! Va multumesc pentru frumoasele Dvs aprecieri si incurajari , dar toata Slava I Se cuvine lui Adonai Tzevaot. Glorie Lui ! Ma bucur ca acest modest studiu a deschis o perspectiva biblica autentica si corecta , prin care Dumnezeul Triunic al Bibliei sa fie onorat in Unicitatea Sa.
  Dumnezeul Bibliei este UNIC ( adica UNICAT ) dar este TRIUNIC, adica deplin FUZIONAL in complexitatea Personalitatii Sale formata din Cele Trei Persoane Sfinte : Tatal , Fiul si Spiritul Sfant.
  Fie ca Dragostea Tatalui, Partasia Fiului si Mangaierea Duhului Sfant sa va inunde viata . In fiiecare zi sa va bucurati de frumusetea Armoniei Personalitatii lui Dumnezeu. Fiti binecuvantati din Sion ! Shabat Shalom !

 10. Dan zice:

  Este corect sa-i spunem la Yeshua,Isus? Este bine sa ne rugam in numele lui Isus sau in numele lui Yeshua?

  • Stimate Dan. Intrebarea este ilogica. Daca nepotii, sau copiii Dvs, va striga „tata”, „taticule”, „papa”, „father”, „dad” sau „daddy”….va suparati si nu le mai raspundeti? Si inca ceva, este corect sa scrieti ” Numele lui Isus” cu „N” mare. Nu e un nume oarecare …Intelegeti ?
   Conteaza inima cu care se rosteste NUMELE! Si numai ADONAI stie cum este inima Dvs!

 11. un ucenic zice:

  amin sora Otniela! un studiu f. bun si clar spre slava Domnului Ieshua.

 12. Corina Ottman zice:

  Îţi mulţumesc dragă Otniela. Acest studiu mi-a dat speranţă şi siguranţă în ce este Domnul nostru Maşiah. Baruch Moşieinu Hatikveinu!

 13. Adrian Boluda zice:

  Sărutmâinile. Un studiu foarte muncit, explicit şi documentat cu Scriptura. Lăudat fie Mesia Isus şi DUMNEZEU!

 14. valentin zice:

  bine documentat! multumesc!!

 15. Cezar 100 zice:

  Sărut mâinile pt prezentare. Pe mine m-a ajutat şi m-a zidit. DOMNUL ISUS MESIA ESTE DUMNEZEU!

 16. Fiţi binecuvântaţi, Prieteni! Yeşua Ha Maşiach este DUMNEZEU! Este ADONAI-ELOHIM-YHWH ! Onorat să-I fie NUMELE SFÂNT în veci ! Vă mulţumesc pentru participarea afectivă la acest topic. Fiţi binecuvântaţi din Sion!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s