Pasiunea lui Ioan Botezatorul pentru Yeshua Ha Mashiach

                                                       –  Meditatie – 

              
                                                        
de Otniela – Daniela Onu

Ioan Botezatorul ( Yohanan ha Matbil –  יוחנן המטביל) , a fost plin de pasiune pentru Domnul sau, iar acest lucru a insemnat o Jertfa de bun miros inaintea lui Dumnezeu. El a fost omul umplut in intregime cu Duhuhl Sfant , iar mesajul sau a avut un singur subiect: ISUS CHRISTOS. De fiecare data cand vorbea despre maretia Domnului ISUS , Ioan Botezatorul o facea cu adanca smerenie. Acesta a fost aspectul cel mai remarcabil in propovaduirea si lucrarea lui Ioan : dorinta sa a fost ca ISUS sa creasca , iar el sa se micsoreze. Inca de la inceput Ioan Botezatorul a tinut sa-si clarifice pozitia fata de Cel a Carui VENIRE o vestea: ” Dupa mine vine Cel ce este mai puternic decat mine, Caruia eu nu sunt vrednic sa ma plec sa-I dezleg curelele incaltamintelor” ( Marcu 1:7). Ioan Botezatorul a avut o relatie speciala, profunda cu Mesia , Acesta fiind sensul lui ultim si irevocabil de-a exista pe acest pamant. Profetul a proclamat neobosit VENIREA MANTUITORULUI Promis , multimilor de oameni din pustie. Aceasta a fost MISIUNEA careia el i-a inchinat intreaga sa viata scurta si zbuciumata.   
Ce anume a facut ca relatia dintre Ioan Botezatorul si ISUS CHRISTOS sa fie atat de adanca ? Ce anume il fascina pe Ioan atat de profund si de acaparator la Domnul ? Ce anume a condus gandurile , vorbirea si actiunile lui Ioan catre irezistibila Prezenta a varului sau , ISUS ? Ce anume l-a motivat sa isi indeplineasca sarcina de VESTITOR al lui MESIA cu atata ardoare? A fost cumva o pura simpatie? O simpla atractie datorata magnetismului fascinant al Sfantului lui Israel ? Exista totusi un raspuns clar : Centrul tuturor actiunilor si gandurilor profetului s-a concretizat in Mielul lui Dumnezeu. EL L-a vazut de la bun inceput nu doar ca pe MESIA ( Eliberatorul cel atat de asteptat de toti evreii ) , ci L-a vazut pe ISUS, in primul rand , ca pe Mielul de Jerfa al lui Dumnezeu. Acest lucru este deosebit de important ! Sa-L auzim pe Botezator vestind mesajul despre CHRISTOS: ” A doua zi, Ioan a vazut pe ISUS venind la el, si a zis:  Iata Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul LUMII!…. Si pe cand privea pe ISUS umbland, a zis :  Iata Mielul lui Dumnezeu ! „ ( Ioan 1: 29,36). Cat de rezonant este faptul ca intr-adevar MIELUL LUI DUMNEZEU a fost CEl care a stapanit gandurile , lucrarea si intreaga viata a lui Ioan? Convingerea si atasamentul lui erau dintre cele mai inalte. EL L-a vazut pe ISUS ca fiind Mielul lui Dumnezeu care urma sa fie sacrificat pe altarul impur al omenirii pierdute, pentru pacatele trecute, prezente si viitoare. Astazi, ca si – atunci, multi vad in Domnul ISUS…. MULTE, insa cati dintre noi IL repcepteaza corect? . Odinioara, in Israel, EL a fost adesea numit Rabin, Domn sau Mesia, insa cati dintre contemporanii Sai L-au primit ca pe Mieluselul pur, imaculat si bland al Jertfei? Neintelegand misiunea Domnului Christos , Petru a incercat sa rezolve problema cu mijloace omenesti, firesti. Iata reactia carnala a acestui ucenic impulsiv: ” Petru L-a luat deoparte si a inceput sa-L mustre zicand :  Sa Te fereasca Dumnezeu, Doamne! Sa nu Ti se intample asa ceva! „ ( Matei 16:22). Nu asa stau lucrurile cu Ioan Botezatorul , cel care a vazut in ISUS Mieluselul jertfelnic, fara de care mantuirea omenirii nu ar fi fost posibila. El a inteles ca” fara varsare de sange, nu este iertare de pacate”, cu-atat mai mult cand era vorba de Sangele nespus de pretios al Fiului lui Dumnezeu. Glorie Lui in veci ! In aceasta a constat maretia extraordinara a acestui om, aceasta a determinat inflacararea sa pentru Domnul . Cu siguranta , din cauza aceasta Domnul ISUS a spus cu privire la el : ” Adevarat va spun ca dintre cei nascuti din femei , nu s-a sculat niciunul mai mare decat Ioan Botezatorul”. ( Matei 11:11).
Si noi, daca ne vom dedica Domnului in intregime, vom dobandi o reala pasiune pentru ISUS , iar ochii nostri se vor deschide din ce in ce mai mult spre realitatea lucrurilor spirituale , si Il vom putea vedea de fiecare data, mai plenar, pe ” Mielul Sfant al lui Dumnezeu care a  ridicat pacatul lumii”.  Amin!

                                                                                      ( Bucuresti – Ianuarie 2011 )

17 răspunsuri la Pasiunea lui Ioan Botezatorul pentru Yeshua Ha Mashiach

 1. Dana zice:

  Shabat Shalom!
  Un subiect foarte bun pentru un blog mesianic :Ioan Botezatorul si pasiunea acestuia pentru Mesia!
  Doresc sa expun in pasaj din Vechiul Testament care arata profetia mesiunii lui Ioan Botezatorul:
  1 Samuel2: 35

  35. Eu Îmi voi pune un preot credincios, care va lucra după inima Mea şi după sufletul Meu; îi voi zidi o casă stătătoare, şi va umbla totdeauna înaintea Unsului Meu.

  Si acum mergem la Evanghelia dupa Luca1:76-77

  76. Şi tu, pruncule, vei fi chemat proroc al Celui Preaînalt. Căci vei merge înaintea Domnului, ca să pregăteşti căile Lui,
  77. şi să dai poporului Său cunoştinţa mântuirii, care stă în iertarea păcatelor lui; –

  Totusi voi expune tot pasajul Luca 1:67-80 unde il vedem pe preotul Zaharia , tatal lui Ioan Botezatorul rostind urmatoarele cuvinte cu ocazia ritualului de circumcizie s pruncului Ioan:

  67. Zaharia, tatăl lui, s-a umplut de Duhul Sfânt, a prorocit, şi a zis:
  68. „Binecuvântat este Domnul, Dumnezeul lui Israel, pentru că a cercetat şi a răscumpărat pe poporul Său.
  69. Şi ne-a ridicat o mântuire puternică în casa robului Său David,
  70. cum vestise prin gura sfinţilor Săi proroci, care au fost din vechime; –
  71. mântuire de vrăjmaşii noştri şi din mâna tuturor celor ce ne urăsc!
  72. Astfel Îşi arată El îndurarea faţă de părinţii noştri, şi Îşi aduce aminte de legământul Lui cel sfânt,
  73. potrivit jurământului prin care Se jurase părintelui nostru Avraam,
  74. că, după ce ne va izbăvi din mâna vrăjmaşilor noştri, ne va îngădui să-I slujim fără frică,
  75. trăind înaintea Lui în sfinţenie şi neprihănire, în toate zilele vieţii noastre.
  76. Şi tu, pruncule, vei fi chemat proroc al Celui Preaînalt. Căci vei merge înaintea Domnului, ca să pregăteşti căile Lui,
  77. şi să dai poporului Său cunoştinţa mântuirii, care stă în iertarea păcatelor lui; –
  78. datorită marii îndurări a Dumnezeului nostru, în urma căreia ne-a cercetat Soarele care răsare din înălţime,
  79. ca să lumineze pe cei ce zac în întunericul şi în umbra morţii, şi să ne îndrepte picioarele pe calea păcii!”
  80. Iar pruncul creştea şi se întărea în duh. Şi a stat în locuri pustii până în ziua arătării lui înaintea lui Israel.

  E bine sa citim si cuvintele Feciorei Maria, tot in acest capitol 1 al Ev dupa Luca 46-57

  46. Şi Maria a zis: „Sufletul meu măreşte pe Domnul,
  47. şi mi se bucură duhul în Dumnezeu, Mântuitorul meu,
  48. pentru că a privit spre starea smerită a roabei Sale. Căci iată că de acum încolo, toate neamurile îmi vor zice fericită,
  49. pentru că Cel Atotputernic a făcut lucruri mari pentru mine. Numele Lui este sfânt,
  50. şi îndurarea Lui se întinde din neam în neam peste cei ce se tem de El.
  51. El a arătat putere cu braţul Lui; a risipit gândurile, pe care le aveau cei mândri în inima lor.
  52. A răsturnat pe cei puternici de pe scaunele lor de domnie, şi a înălţat pe cei smeriţi.
  53. Pe cei flămânzi i-a săturat de bunătăţi, şi pe cei bogaţi i-a scos afară cu mâinile goale.
  54. A venit în ajutorul robului său Israel, căci Şi-a adus aminte de îndurarea Sa, –
  55. cum făgăduise părinţilor noştri, – faţă de Avraam şi sămânţa lui în veac.”

  Atat Maria cat si preotul Zaharia au inteles perfect vremurile si soroacele si mai ales rolul celor doi copiii speciali :
  Mesia-Mieluselul cel Sfant -Yeshuah Se Ha Elohoim si proorocul Sau Ioan Botezatorul -Yohanan Hammatbil in procesul de mantuire al poporului evreu.

  Binecuvantarea lui Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant sa fie peste noi toti!Amen ve Amen!

  • Shalom, Dana !

   Ioan Botezatorul este cel mai mult ( in autoritate si in ravna pentru sfintenie) asimilat , in Brit Chadasha , profetului Ilie Tisbitul din Tanach. Impactul acestui profet al focului si al tunetului in Israel a fost major, asa incat nici Domnul nu a scapat de interogatia retorica : ” Cine esti ? Esti Ilie ?” Yohanan vine in Israel printr-o nastere dincolo de asteptari, si isi desfasoara lucrarea conform unui destin prestabilit : ” Şi tu, pruncule, vei fi chemat proroc al Celui Preaînalt. Căci vei merge înaintea Domnului, ca să pregăteşti căile Lui.” ( Luca 1: 76 ). Pregatirea Cailor Domnului nu era un lucru usor, profetul trebuia sa fie in Voia Perfecta a lui Adonai, sa-I discearna Glasul dintre sute de glasuri , si , mai ales, sa se micsoreze pe sine – mai mult, sa se jertfeasca pe sine – inaintea oamenilor ( se stie ca Ioan avea autoritate in Israel ) pentru a-L inalta pe Christos.
   Insa Ioan merge un pas mai departe in Ascultarea si in Dedicarea sa fata de Isus. Intr-un minunat Spirit Profetic el Il vede pe Fiul lui Dumnezeu ca Unica si Perfecta Jertfa – Mielul lui Dumnezeu – care ridica pacatul imposibil al lumii intregi. Este o revelatie unica , fara precedent ( atinsa doar de profetul Isaia in vechime ), care il propulseaza in galeria celor mai de seama oameni ai Bibliei. Nu este de mirare ca Yeshua – intr-un gest dumnezeiesc de iubire fata de varul sau – afirma despre acest vajnic profet al pocaintei : ” Va spun ca intre cei nascuti din femei, nu este niciunul mai mare ca Ioan Botezatorul. ” Slavit sa fie Adonai pentru toata Mantuirea Lui ! Amin !

   • Intr-adevar Cantarea Mariei din Luca 1: 39-55 este minunata. Este un imn de lauda creat prin Duhul Sfant: ” Sufletul meu mareste pe Domnul, si mi se bucura duhul in Dumnezeu, Mantuitorul meu, pentru ca a privit spre starea smerita a roabei Sale.”
    Zacharia are si el o Cantare, prin Acelasi Duh Sfant: ” Binecuvantat sa fie Domnul, Dumnezeu lui Israel, pentru ca a cercetat si a rascumparat pe poporul Sau.” ( Luca 1 : 68 ).
    Da, ambele Nasteri au fost spectaculoase – ambele au fost asistate de Duhul Sfant – si ambii veri au avut un Destin special in poporul Israel, si pentru Lumea intreaga.
    Bucuria parintilor lor a fost de fapt bucuria unui popor intreg, nu erau doar asteptarile parintilor in joc , ci asteptarile unui neam intreg, de zeci si zeci de generatii.

 2. Dana zice:

  Shalom ! Va doresc in continuare o saptamana binecuvantata!

  Un topic foarte bun care ma ajuta sa inteleg unicitatea credintei adevarate care a fost data odata pentru totdeauna sfintilor.
  Un personaj important al NT este Yohanan ha matbil Ben Zecharyah , Ioan Botezatorul. Acest mare profet nascut cu aproximativ 2000 de ani in urma aducea un mesaj important in Israel! Mesajul pocaintei!
  Israelul era framantat si obosit de stapanirea Imperiului Roman.Astepta un izbavitor si incercau din rasputeri sa iasa din impas.
  Acum voi incerca sa va relatez un o mare problema.
  Cand incerc sa vorbesc cu evreii mozaici despre Yeshua (Isus) ei imi spun ca Yeshua a devenit crestin atunci cand s-a botezat !!!!
  Si acum sa dam ” filmul ” inapoi cam 2000 de ani si sa privim cine erau cei pe care i-a botezat renumitul profet.
  Sa lasam NT sa ne spuna:
  Matei cap 3
  1. În vremea aceea a venit Ioan Botezătorul, şi propovăduia în pustia Iudeii.
  2. El zicea: „Pocăiţi-vă, căci Împărăţia cerurilor este aproape.”
  3. Ioan acesta este acela care fusese vestit prin prorocul Isaia, când zice: „Iată glasul celui ce strigă în pustie: „Pregătiţi calea Domnului, neteziţi-I cărările.”
  4. Ioan purta o haină de păr de cămilă, şi la mijloc era încins cu un brâu de curea. El se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică.
  5. Locuitorii din Ierusalim, din toată Iudea şi din toate împrejurimile Iordanului, au început să iasă la el;
  6. şi, mărturisindu-şi păcatele, erau botezaţi de el în râul Iordan.
  7. Dar când a văzut pe mulţi din Farisei şi din Saduchei că vin să primească botezul lui, le-a zis: „Pui de năpârci, cine v-a învăţat să fugiţi de mânia viitoare?
  8. Faceţi dar roade vrednice de pocăinţa voastră.
  9. Şi să nu credeţi că puteţi zice în voi înşivă: „Avem ca tată pe Avraam!” Căci vă spun că Dumnezeu din pietrele acestea poate să ridice fii lui Avraam.
  Deci, NT este foarte clar!Citind cu atentie cam tot poporul din Iudeea si Ierusalim ,in frunte cu fariseii si saducheii mergeau la botez in Iordan!

  Mergem mai departe si voi posta Botezul Domnului Isus asa cum este prezentat de Evanghelistul Matei cap 3:
  13. Atunci a venit Isus din Galilea la Iordan, la Ioan, ca să fie botezat de el.
  14. Dar Ioan căuta să-l oprească. „Eu”, zicea el, „am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine?”
  15. Drept răspuns, Isus i-a zis: „Lasă-Mă acum, căci aşa se cade să împlinim tot ce trebuie împlinit.” Atunci Ioan L-a lăsat.
  16. De îndată ce a fost botezat, Isus a ieşit afară din apă. Şi în clipa aceea cerurile s-au deschis, şi a văzut pe Duhul lui Dumnezeu pogorându-Se în chip de porumbel şi venind peste El.
  17. Şi din ceruri s-a auzit un glas, care zicea: „Acesta este Fiul Meu preaiubit, în care Îmi găsesc plăcerea.”

  Si acum sa ne concentram pe raspunsul Domnului:
  15. Drept răspuns, Isus i-a zis: „Lasă-Mă acum, căci aşa se cade să împlinim tot ce trebuie împlinit.” Atunci Ioan L-a lăsat.
  Acest raspuns al Domnului Isus : „Se cade sa implinim tot ce trebuie implinit ” ne arata mai multe nuante.Una dintre ele este ca acest botez se facea in ritul iudaic obisnuit in Israel si pe de alta parte Domnul Isus a implinit Tora si nu a desfiintat nimic!
  Evreii religiosi din zilele noastre fac o baie rituala care se numeste mikva si mai au un ritual numit teshuva sau pocainta( intoarcere la credinta) pe care il practica.Mikva +teshuva=curatire trupeasca=curatire sufleteasca
  Ioan Botezatorul nu inventase nimic nou ci el se ingrija de acest rit in mod concret.Daca ar fi fost ceva strain de ritualul iudaic nu ar fi vent fariseii, saducheii si nimeni din poporul ales la Ioan Botezatorul .Aici nu mai adaug nimic !
  Spor la studiul Torei!

  • Shavua Tov, draga Dana !

   Ai mentionat corect o veche dilema a evreilor in legatura cu T`ESHUVA-ua ( acesta ar fi termenul corect ) pe care o promova Yohana ben Zacharyah , in vremea pamanteasca a lui Yeshua. In mod concret evreii cunosc acest fel de cainta inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor – suntem in preajma lui Rosh Ha Shana , cand ei fac asta in fiecare an ) , insa , este cert ca atunci cand ei au venit intr-un mare numai la Ioan Botezatorul – socotit drept o autoritate in Israel pe-atunci – ei doreau o mikva impletita cu o asemenea teshuva . Yohanan insa le indreapta gandul spre o TESHUVA mult mai profunda, care sa corespunda faptelelor ( v Luca 3 : 8 ). Cu alte cuvinte , Yohanan propovaduia o MIKVA , impletita cu o TESHUVA adevarata . Este cat se poate de logic ca acest CONCEPT le era cunoscut tuturor evreilor, YESHUA ridicand Botezul ( de fapt Teshuva- ua ) la un nivel mai inalt ( El este Dumnezeu ! ) al Legamantului cu Sine, in calitatea Sa unica de MANTUITOR.
   Asadar , pentru fratii nostri evrei care inca au o spaima, nefondata biblic de altfel , fata de Botez, le spunem astazi ca acest ritual nu este nimic altceva decat cea mai adevarata si mai frumoasa MIKVA , insotita de cea mai adevarata si mai frumoasa TESHUVA. Cred ca putem medita mai mult la toate acestea , mai ales acum, in preajma celor doua mari Sarbatori – Rosh Ha Shana si Yom Kippur – cand se vorbeste atat de mult de TESHUVA -ua sincera , fara de care nu putem fi inscrisi in Cartea Vietii. Sa fiti cu totii binecuvantati de HASHEM !
   SHANA TOVA, voua tuturor !

 3. Iulian zice:

  Asteptam botezuri nou-testamentare la evrei.

 4. Will Donte zice:

  I like your style of writing Otniella , daughter of Zion. You look very sensitive in writing, very close to God.
  God bless u. Wonderful article. Happy new year.

 5. Kerrie Brukner zice:

  You are right Otniella , John the Baptist had a special relationship with Yeshua , the God of Israel
  And he made a MIKVAH , it s my opinion , too, for all Israel those times. Yeshua , the son of GOD bless you ! Very well presented article.

 6. Corrie Hubmayer zice:

  Do you have a publication of your writings in English ? You are very gifted in writing skills Otniella. Hashem bless you !
  I like your beautiful- impressive essay about haMatbil. I m a meesianic jew from Holland, what a happy time finding and reading your site.

 7. Dan Konner zice:

  Da, atentie fratii din biserica …! Evreii fac teshuvah ( mikva si penitenta ) , asa cum a explicat Otniela, NU BOTEZ . Este bine sa folositi limbajul lor . Binecuvantari din Tzion !

 8. arthurgop zice:

  hi, otniellabatzion ! nice posts , nice site, wonderful work !!!! keep on doing ….!!!!!

 9. Chess Field zice:

  Hello otnielabattzion.This post was extremely motivating, especially since I was looking for thoughts on this subject last Sunday. May God bless you!!!!!!!!

 10. boris zice:

  Foarte frumos! foarte va multumim fratii nostri mesianici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s