Uleiul de masline – Haluţa

 ” Traditie biblica , metode moderne de productie si cel mai fin gust …” – asa suna sloganul firmei ” Haluţa Olive Oil „. Dupa cum o arata premiul special obtinut la un concurs international , se pare ca produsul acesta chiar contine ceea ce promite reclama.

      Uleiul de masline numit Haluţa , produs in regiunea Ramat Hanegev , a ocupat locul al saselea in cadrul unui concurs international de recunoastere a calitatii uleiului de consum. Concursul a fost organizat in capitala Spaniei, Madrid , de catre Consiliul International al Uleiurilor de Masline. O suta de producatori de ulei de masline din intreaga lume s- au inscris in aceasta competitie. Uleiul Haluta este considerat a fi una dintre minunile realizate de agricultura moderna israeliana in Desetul Negev.
In anii `70 , in regiunea Ramat Hanegev s-a descoperit un rezervor de apa subterana . Din pacate insa nu era vorba de apa dulce , ci de apa cu o salinitate pe care majoritatea plantelor nu o puteau tolera. Totusi , dupa multe studii de cercetare in domeniul agronomiei , specialistii israelieni au obtinut rezultate uimitoare. In acest sens,  dupa o serie de teste,  s-a observat ca fructele unora dintre plantele crescute aici sunt mai dulci decat in mod obisnuit, paradoxal tocmai datorita salinitatii crescute a panzei freatice. Intre timp in acea zona s-a dezvoltat un centru agricol prosper.
Primele cultivate acolo,  in scopul comercializarii pe piata larga de consum, au fost rosiile si pepenii. Abia in anul 1995 agricultorii au decis sa incerce si cultivarea de maslini. S-a dovedit ca din cauza conditiilor climaterice specifice zonei si a apei sarate , frunzele acestora sunt ceva mai uscate, dar fructele au un gust cu totul special.
Haluta a fost deja evaluat cu note excelente de catre Asociatia Israeliana a Producatorilor de Ulei de Masline; de trei ani expertii il considera ca fiind unul dintre cele mai bune uleiuri de masline din tara , iar in doua randuri a fost distins cu premiul de ” Cel mai bun ulei al Israelului.” Uleiul Haluta este produs exclusiv din recolta de masline a unei livezi din regiunea kibutului Revivim.

(  Comentariu de  Otniela- Daniela Onu. Dupa o traducere din cotidianul Israel Today ; August  – 2012  )

8 răspunsuri la Uleiul de masline – Haluţa

 1. Bogdan zice:

  Shalom ! Ceea ce mentionam la celalalt topic. O tara asa de binecuvantata, nascuta dintr-un desert, nu poate sa ramana fara Aparator. Dumnezeu iubeste Israelul !
  Slava Domnului pentru uleiul de masline. Mama il fioloseste mult la gatit. Speram sa vina timpul cand sa folosim si Haluta.

 2. Cristina Sitaru Stoian zice:

  Shalom..Otniela. O veste minunata. Numai Dumnezeu preface pustia in rodire. Iata inca un exemplu de implinire a promisiunilor fata de poporul Sau Israel. Slava Celui Sfant in veci !

 3. Ibanescu Rodica Alice zice:

  Shalom ! Extraordinar …! Foarte interesant cum lucreaza Dumnezeu in aceasta tara si cu acest popor ! Dumnezeu este la lucru , ” nu doarme si nici nu dormiteaza ” cu privire la Israel.
  Fiti binecuvantata, multumim pentru stire !

 4. Pingback: Ierbarul lui ADONAI – ( 4 ) | otnielabattzion – עותניאלה בת ציון

 5. Adriano zice:

  Shalom. Cit se poate de interesant ce sistem de irigatii au acolo in desert. Este fascinant cum lucreaza Dumnezeu in aceasta tara ajutandu-i nu numai sa supravietuiasca dar sa traiasca foarte bine. Slavit sa fie Dumnezeul lui Avraam! El nu -si ia inapoi binecuvantarile chiar daca oamenii gresesc si se departeaza de adevar.
  Eu cred ca vremea salvarii Israelului este foarte aproape si Regele nostru , Mesia Isus , va fi onorat si de fratii Sai de sange si neam. Suntem intre crestinii care iubim Israelul si ne rugam pentru pacea lui. Fiti binecuvantata Otniela. Fratii D-voastra – Daria si Adi

 6. Calvin zice:

  E posibil să fie o specie nouă de măsline care să se adapteze solului uscat. Oricum e ceva ieşit din comun. Se vede mâna lui Dumnezeu la lucru în această ţară dacă pustia înfloreşte aşa cum spune profetul Isaia. Sărut mâinile pentru toate informaţiile pe care ni le oferiţi în blogul acesta, Otniela. Ne creşte speranţa şi credinţa în Dumnezeu cînd vă citim..

 7. Multumiri, Prieteni, pentru participarea la acest topic. Ma bucura entuziasmul Dvs. Sunt sigura ca veti folosi de-acum inainte mai mult uleiul de masline in alimentatie, stiind ca este mult mai benefic sanatatii , comparativ cu alte sortimente. Iar daca marca „Haluta ” v – a convins atunci e chiar foarte bine.
  Va doresc sanatate maxima – sufleteasca si fizica – din Sionul lui ADONAI. Shalom – ul lui Yeshua Ha Mashiach sa va insoteasca!

 8. Violeta zice:

  Dumnezeu sa pazeasca Israelul si toti dusmanii lui sa fie facuti de rusine. Amin!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s