Istorie confirmată – ( 4 )


Monede antice – ( Re 2 )

Săpăturile arheologice din Yeruşalayim au scos la iveală o monedă antică folosită pentru plata impozitelor. Este vorba despre un exemplar rar , de o jumătate de şekel ; până acum nu s-au mai găsit decât şapte asemenea exemplare.

În timpul regelui Irod, evreii erau obligaţi să plătească o anumită sumă pe cap de locuitor, contribuţie destinată extinderii Templului. Suma era simbolică, doar de o jumătate de şekel, astfel incât chiar şi un evreu sărac să îsi poată permite să  contribuie la construcţia Templului. După finalizarea maiestuoasei construcţii impozitul s-a restrâns in continuare pentru a dota Templul cu mobilier şi obiecte de cult. Într-o conferinţă de presa, din primavara anului 2008 , Autoritatea Israeliana a Antichitatilor a explicat că taxa aceasta avea la bază poruncile din Exod.

Monedele de un şekel şi de 1/2 şekel, folosite pentru plata unui astfel de  impozit, au fost bătute între anii 125 î Hr. şi 66 d Hr. , cel mai probabil la Tir, în sudul Libanului de astăzi. Aceasta a fost de altfel taxa pe care Petru a plătit-o pentru sine şi pentru Domnul Ieşua, cu banul scos din peştele prins la porunca Rabinului său ( v Matei 17: 24-27 ). Se pare că şi suma de 30 de arginti,  promisă trădătorului Iehuda Iscariotul ( v Matei 26:15 ),  a fost achitată cu  bani foarte asemănători , dacă nu chiar identici.

Moneda a fost descoperită în sistemul de scurgere a apei , în partea de sud a celui de-al Doilea Templu distrus de romani în anul 70 d Ch. Eli Shukrun , arheologul care a făcut descoperirea , a declarat : ,, Este ca şi cum chiar astăzi un om ar scăpa o monedă din buzunar, aceasta ar dispărea într-o gură de canal, iar peste 2000 de ani ar fi descoperită.” Moneda de o jumătate de şekel cântăreşte 13 grame. Pe una dintre feţe se poate distinge o acvilă pe o corabie, iar pe cealaltă apare un chip uman,  simbolul Cezarului. Moneda a fost  bătută în anul 22 d Hr.

În mod repetat săpăturile din Ereţ-Israel dovedesc veridicitatea afirmaţiilor din Tanach şi Brit Chadaşa.  Slăvit să fie Ieşua Ha Maşiah pentru toate ,,pietrele vorbitoare” care mărturisesc despre minunea întrupării Sale, de dragul omenirii pierdute.

               ( Comentariu Daniela Reghina Onu; după un articol din  Jerusalem Post, Ianuarie – 2011  )

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreică mesianică al cărei crez se bazează pe certitudinea că Yeşua Ben Elohim este Unicul Mesia, Salvatorul Israelului şi al Neamurilor. / A jewish woman who believes in Yeshua Ha Mashiach, The greatest Rabbi and Reedemer, The only One Messiah for Jewish People, and Gentiles, too.
Acest articol a fost publicat în Istorie şi arheologie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Istorie confirmată – ( 4 )

 1. un ucenic zice:

  slava Domnului Ieshua! inca o dovada ca Biblia este adevarata. shalom

 2. valentin zice:

  Dumnezeu e mare! El se arata celor care Il cauta cu inima curata.

 3. Se pare că Dumnezeu „ne ia la bani mărunți“!

 4. Anca Gore zice:

  Faina stire. Merci Otniela, sa fiti ocrotita!

 5. Cezar 100 zice:

  Important de ştiut! Dumnezeu să fie cu Dvs, distinsă Doamnă! sărutmâinile

 6. Sofia zice:

  Interesant! multumesc Otniela! shalom

 7. valentin zice:

  Multumesc pt informatii! Interesante descoperirile arheologice!

 8. LA MULŢI ANI, tuturor! Un An Nou plin de har ! Mulţumiri pentru participarea la acest topic, Prieteni!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s