Eta Linnemann, salvata si mantuita fara Teologia istorico – critica

   De la Bultmann la Persoana istorica a lui Yeshua Ha Mashiach

In data de 9 mai 2009 , la Leer, Germania, fosta profesoara de teologie Eta Linnemann a plecat la Domnul in cel de-al 83-lea an al vietii sale. Calea ei in invatatura si cercetare a fost o davada remarcabila a Harului lui Dumnezeu.

Ca studenta a profesorului de Noul Testament dr. Rudolf Bultmann ( 1884-1976 ) , prof . dr. Eta Linnemann, nascuta in 19 octombrie  1926, a publicat si a predat Metodica istorico-critica a Sfintei Scrpturi. Pentru ea , Biblia nu era Cuvantul lui Dumnezeu, nici ADEVARUL ABSOLUT. Astfel si-a influentat ea, pe parcursul carierei de profesor , studentii la teologie de la Braunschweig si Marburg, pana in momentul in care Dumnezeu i-a schimbat radical viata. In anul 1977, Eta Linnemann a experimentat HARUL lui Dumnezeu si s-a intors la ISUS CHRISTOS, dezicandu-se public de teologia istorico-critica .  Si-a distrus propriile lucrari acuzatoare la adresa Bibliei , si si-a aruncat cartile la gunoi, iar de atunci inainte a privit Sfanta Scriptura  cu alti ochi. Consider ca tot ceea ce am predat  si am scris,  inainte sa imi predau viata lui Christos este un gunoi „ a scris ea in 1985, cand le-a cerut cititorilor ei sa nu ii mai ia in considerare lucrarile anterioare.
Sub calauzirea plina de pace a lui Dumnezeu, pentru aceasta femeie a inceput o noua activitate intensa de predare si de sustinere de prelegeri in tara si in strainatate, dar de pe cu totul alte coordonate. Dedicata total lui Christos si cauzei Sale , si avand acum alte convingeri, sanatoase si profunde, ancorate in ADEVARUL REVELAT al Cuvantului lui Dumnezeu, ea a vorbit mult despre influentele negative ale Scolii Teologice Critice la adresa Bibliei.  Pe masura ce lucrarea sa de cercetare a continuat , ea a publicat lucrari competente cu ADEVARUL REVELAT AL SFINTEI SCRIPTURI, subordonata in totalitate CUVANTULUI LUI DUMNEZEU.
Dorinta Etei Linnemann a fost ca ” sistemul Teologiei istorico-critice sa fie prezentat la fel de clar ca o sticla cu otrava   pe care este lipita o eticheta corespunzatoare, pentru ca nimeni sa nu bea din greseala din ea si sa creada ca ar consuma ceva bun”.

( Scurt Comentariu de Otniela-Daniela Onu, Bucuresti – Martie 2010; dupa un articol preluat  din  revista Idea Spectrum. Publicat cu aprobarea pastorului Reinhard Moller din Aesch, Elvetia.   ).

28 de răspunsuri la Eta Linnemann, salvata si mantuita fara Teologia istorico – critica

  1. Pingback: Din nazbatiile teologice ale Fratiorului mai mic | otnielabattzion

  2. Iulian zice:

    Shalom !
    Este foarte bine ca profesoara de teologie Eta Linnemann si-a revenit si l-a cunoscut pe Domnul ca Mantuitor personal. Ma bucur pentru aceasta informatie pe care ne-ai oferit-o aici Otniela. Ma bucur ca pana la urma adevarul biruie.

  3. Razvan Baltac zice:

    Unul dintre versetele mele preferate este Fapte 4:13: „Când au vazut ei îndrazneala lui Petru si a lui Ioan, s-au mirat, întrucât stiau ca erau oameni necarturari si de rând; si au priceput ca fusesera cu Isus.” Tot ceea ce iti trebuie ca sa ai o umblare sfanta cu Domnul Isus este sa-L urmezi pe El, sa asculti de El. Din punctul meu de vedere, teologia iti poate deschide apetitul pentru a sta cu Isus, dar nu iti garanteaza neaparat ca Il vei cunoaste. Aceasta nu inseamna ca dispretuiesc teologia, ci doar vreau sa spun ca ceea ce conteaza cu adevarat este sa fii cu Isus. Isus a spus: „Cine Ma urmeaza pe Mine, nu va umbla in intuneric.” (Ioan 8:12) Pe drumul Damascului, cand Saul (mai tarziu Pavel) s-a intalnit cu Domnul Isus Hristos, viata lui s-a schimbat. Intalnirea cu Isus te schimba radical. Este o diferenta intre a cunoaste despre El si a-L cunoaste personal. Slava Domnului Isus pentru harul Sau si pentru dragostea Sa.

    • Shalom , Razvan !

      Minunat verset – Fapte 4: 13 – si as zice ca e TIPIC CHRISTOCENTRIC . Pentru ca numai EL a putut sa faca cu niste oameni simpli – fara prea multe virtuti intelectual – native sau de educatie – o Lucrare de o asemenea amploare. Lumea intreaga a fost schimbata de ei , intr-o singura generatie de apostoli si ucenici. Iar aceasta a fost numai Lucrarea uluitoare a Spiritului Sfant . Glorie Lui !
      Foarte frumos afirmi tu, Razvan : ” Din punctul meu de vedere, teologia iti poate deschide apetitul pentru a sta cu Isus, dar nu iti garanteaza neaparat ca Il vei cunoaste ” sau ” Este o diferenta intre a cunoaste despre El si a-L cunoaste personal .” Iar eu, nu numai ca nu te contrazic , dar te si felicit pentru asemenea idei care IL repun pe Christos acolo unde Ii este locul : pe tronul inimii umane , guvernand ca Rege ! Glorie Lui !
      Fratii mei, daca ne dorim Biserici vii , mai intai trebuie sa-L lasam pe Christos sa domneasca in ele. EL trebuie sa domneasca in fiecare inima care compune si zideste , ca o piatra vie, Templul lui Christos. In zadar programe frumoase , in zadar conferinte, studii, prelegeri etc, daca NU domneste Chistos. Ne putem entuziasma la o intalnire de Adunare, ne putem simti bine impreuna dar NU-L putem avea pe FIUL LUI DUMNEZEU in toata Splendoarea SA, pentru ca nu vrem sa-L lasam SA DOMNEASCA. Suntem atat de egocentrici incat ne e si frica. Ne este tare frica de ceea ce s-ar intampla daca EL ar domni in VIETILE noastre si in BISERICILE noastre. Ne este frica ca ne va da peste cap toate PLANURILE noastre , si ni se vor darama castelele de nisip, faurite cu atata truda. Si ce ne vom face, in Biserica noastra teribil de confesionala, cu un asemenea CHRISTOS care ne-ar strica rostul nostru doctrinar – securizant ?
      Ei bine, am o veste , totusi ! CHRISTOS E MAI MARE ! Si pe toti cei care sunt ai Lui , EL nu- i va lasa sa se piarda in asemenea formalisme seci , goale si golite de Prezenta SA. Va face TOTUL sa-i duca la Ape de Odihna, pentru ca EL stie sa-Si ocroteasca si sa-Si hraneasca copilasii. Asa ca liderii teologi ar trebui sa fie mult mai putin preocupati de faptul ca Bisericile lor s-au golit de suflete, si mult mai mult preocupati sa-L readuca pe Christos inapoi in Adunarea lor. SA-L LASE SA DOMNEASCA ! Cum ? ASA CUM ESTE EL ! ASA CUM VREA EL ! Amen ! Hallelu-Yah !

  4. Iulian zice:

    >
    Dacă M-aţi fi cunoscut pe Mine, aţi fi cunoscut şi pe Tatăl Meu. Şi de acum încolo Îl veţi cunoaşte; şi L-aţi şi văzut.”
    Ioan 14:7

    • Shalom Iulian ,

      Desigur, este foarte bine cand omul isi revine dupa o incertitudine de Credinta. Insa in cazul Etei Linnemann nu putem vorbi despre o revenire propriu-zisa in sanul Credintei, pentru ca ea nu L-a cunoscut personal si intim pe Mantuitorul Christos, inainte. Aceasta doamna a Teologiei, din nefericire, isi insusise si practicase un crestinism institutionalizat , teoretic si foarte scolastic. Cunoasterea si experienta ei erau pur – mentale. Exista din nefericire si astazi – nu prea multi , si e bine – asemenea teologi – iar fenomenul nu scuteste nicio confesiune – care isi practica profesia aceasta nobila ca pe oricare alta profesie laica. Este destul de trist sa mergi la un pastor sau la un diacon de Biserica, sa-i prezinti problema ta, iar acesta sa ridice neputincios din umeri in a-ti oferi o solutie spirituala. Poate cel mult sa te bata prietenos pe un umar , promitandu-ti : ” Fii sigur, ma voi ruga pentru problema ta .” Nu cred ca asa au procedat apostolii si ucenicii lor , pentru ca ei aveau o relatie vie cu Mantuitorul, iar Duhul Adevarului le arata intotdeauna cum sa rezolve duhovniceste, din perspectiva lui Isus Christos, orice situatie.
      De ce nu , si astazi ? Pentru ca ne-am indepartat mult prea mult de la adevarata si sfanta MOTIVATIE a slujirii : o Iubire inflacarata pentru Domnul si Valorile Lui. Fie ca Duhul Sfant sa trezeasca slujitorii Bisericii ! Sa le trezeasca PASIUNEA PENTRU CHRISTOS , nu pentru o confesiune, pentru o doctrina sau pentru o ierarhie omeneasca. Fie ca Mesia sa ramana Marea si Definitiva Vocatie a Slujirii. Si atunci lumea – nu se poate altfel ! – IL va recunoaste pe Yeshua Ha Mashiach in, si prin, adevaratii Lui frati. Amen !

  5. Madi zice:

    Shalom

    Sunt impresionata de marturia acestei femei care L- a pus pe Dumnezeu inainte, si a putut sa renunte la faima ei de dragul Domnului Isus. Nu cred ca i-a fost deloc usor, mai ales ca era un nume in lumea universitara. De multe ori daca Il vrem pe Isus trebuie sa renuntam la prestigiul nostru pamantesc si sa mergem dupa EL luindu-ne crucea. Dar si bucuriile vin pe masura renuntarii noastre, cand ajungem sa spunem ca apostolul Pavel ” pentru mine a trai este Hristos.” Da se poate teologie fara de Hristos dar ce trist ! Dumnezeu sa-i binecuvinteze pe pastorii si liderii bisericilor ca sa-i apartina Lui si nu unor credinte goale.
    Otniela , Har mult de la CEL SFANT !

    • Shalom, Madi !

      Da, este o marturie zguduitoare. Mi-a placut atat de mult cand am citit-o in revista aceea nemteasca, incat mi-am spus : Asa ceva trebuie sa stie si Biserica lui Christos din Romania , mai ales liderii ei. Este mult mai greu pentru un teolog – decat pentru un crestin laic – sa renunte la ideile sale. Iar daca prof. Eta Linnemann a renuntat la o teorie care i-a adus o mare notorietate – ea de fapt mergea in linia trasata de profesorul Bultmann , un mare teolog german , de la inceputul sec. al XX-lea – de dragul lui CHRISTOS, neonorat intr-o asemenea abordare teologica – asta chiar este o Minune, care nu are nimic voit-omenesc in ea.
      Este minunat cand Duhul lui Dumnezeu cerceteaza inima unui om , iar omul se lasa prelucrat si asanat de aceasta Forta de regenerare. Totul se schimba in el , si in jurul lui. Nu cred ca prof. Linnemann s-a mai gandit la altceva decat la Domnul ei Drag , in acele momente unice de cercetare intima. Pentru ea nu a mai contat gura lumii sloboda. Asa cum apostolul Pavel s-a rasucit cu 180 de grade, atunci cand s-a intalnit cu Mesia lui Scump, pe drumul Damascului, tot asa a procedat si prof . Eta Linnemann; ea a retractat tot ceea ce scrisese fara Christos la carma vietii ei, sfatuindu-i si pe altii de pericolul spiritual- nociv al Teologiei istorico – critice. Glorie Domnului ! Orice se poate cu EL ca Domn ! Si iata ca Dumnezeu i-a dat un nume mai mare dupa trecerea ei in vesnicie, pentru ca marturia intoarcerii ei vorbeste mult mai puternic acum, decat ar fi vorbit Teologia aceea seaca. Intr-adevar , cine isi pierde viata pentru Christos , abia atunci o castiga !
      In veci, Glorie Tatalui, Fiului si Spiritului Sfant ! Amen !

  6. Pingback: triouvzsitz

  7. Pingback: aramnitso

  8. Pingback: arminioun

  9. Pingback: business cards online

  10. many thanks for the information… it`s very good to hear this.

  11. Raymond Amster zice:

    I cannot express my thanks enough for your views in this article. I am inspired to find out more and am hoping you plan to continue writing material like this. Otniella , you re a bless Im happy finding your site. Im a messianic jew from Amsterdam .

  12. Lorenzo Casacelli zice:

    You have brought up a very excellent points , thankyou for the post I agrre with. Continue doing your work , Otniella, showing what is right and wronng with the Church way. God bless !

  13. Pingback: toshiba laptop parts

  14. Pingback: garnicia cambogia

  15. Pingback: Full Write-up

  16. Pingback: link

  17. Pingback: Read the Full Article

  18. Pingback: click through the up coming article

  19. Pingback: Ongoing

  20. Pingback: This site

  21. Pingback: simply click the up coming article

  22. Pingback: Discover more

  23. Pingback: simply click the website

Lasă un comentariu