Obadia – profet umil, mesaj puternic ( III )

Înnoirea extraordinară a Israelului ( v.17-21). „Mântuirea va fi pe Muntele Sionului, el va fi sfânt şi casa lui Israel îşi va lua înapoi moşiile ( Obadia 17). Versetele 17-21 vorbesc despre restaurarea de natură spirituală  a Israelului. Aceasta va avea loc în momentul în care Yeşua Ha Maşiach va reveni în glorie, pe norii cerului, pentru a – Şi salva poporul de armatele adunate împotriva lui. El va reveni în Necazul cel Mare al Israelului, în mijlocul luptei de la Armaghedon. Atunci fraţii Lui evrei vor privi către Cel pe care L-au străpuns ( Zaharia 12:10) şi Îl vor recunoaşte ca fiind Mesia Cel Adevărat, profeţit din vremuri străvechi de sfinţii Domnului.
Restaurarea Israelului înseamnă şi faptul că el va fi din nou la loc de cinste între naţiunile pământului. Nu vor mai exista duşmani care să-l ameninţe. Înţelegem lucrul acesta dacă vom privi cu atenţie în istoria Poporului Ales. Israelul nu va avea graniţele de astăzi, ci va stăpâni peste teritoriile din vremea împăraţilor David şi Solomon. Acestea sunt hotarele pe care Adonai i le-a promis lui Yakov la Bethel.
Versetul 21 se încheie cu o afirmaţie minunată, cu o promisiune extraordinară: „Împărăţia va fi a Domnului!”Aici este evident vorba despre Împărăţia de O Mie de Ani. Domnul Yeşua va domni ca Împărat al întregului pământ şi va da pace şi linişte deplină Poporului Său Israel, dar şi celorlalte Naţiuni.
Un mesaj puternic pentru Neamuri. Când ne gândim onest la cât a suferit Israelul din pricina Edomului, putem înţelege de ce în vremea aceea unii evrei îşi pierduseră speranţa văzând cât de bine le mergea duşmanilor lor. ” Mă uitam cu jind la cei cei nesocotiţi când vedeam fericirea celor răi” ( Psalmul 73:3). Cu siguranţă, de-a lungul timpului, mulţi evrei din epoci diferite au gândit în acelaşi mod. Cartea Ovadia ne prezintă un mesaj prezent peste tot în Sfânta Scriptură.” Nu vă înşelaţi: Dumnezeu nu Se lasă batjocorit!” ( Galateni 6:7) . Domnul nu uită nimic! Edomiţii au crezut că pot să se atingă de Israel şi să rămână nepedepsiţi. La momentul potrivit însă Elohim a intervenit, iar rezultatul îl cunoaştem: Judecata Divină. Nu putem trece cu vederea că Dumnezeu are răbdare, nu doar cu noi, cei mântuţi, dar şi cu popoarele idolatre. Totuşi, atunci când paharul se umple, Cel Preasfânt intervine în forţă. Edomiţii au avut suficient timp la dispoziţie pentru a se corecta. Ei au stăruit însă în ura lor împotriva Israelului şi au cules ceea ce au semănat. La fel stau lucrurile şi în ziua de azi. Neamurile păcătoase încă beneficiază de răbdarea lui Adonai, dar nu se ştie până când.
Imagini pentru Jesus Christ and His Church
Un mesaj important pentru Biserică. Cum ar trebui să înţeleagă răscumpăraţii Fiului lui Adonai mesajul profetului Ovadia? Să ne întoarcem încă o dată la Esau. Într-un moment de slăbiciune trupească, acesta şi-a vândut valorosul drept de întâi născut, în schimbul unei supe calde. Este foarte probabil ca şi noi, prin cedarea în faţa poftelor trupeşti, prin complacerea într-o stare de păcat, să ne pierdem mărturia unei vieţi întregi. Un om păcătos care L-a primit pe Yeşua Ha Maşiach în inima lui ca Răscumpărător, şi Rege absolut, este salvat, dar contează ce va face în viitor cu noua sa viaţă. Ce facem, fiecare dintre noi, cu darurile primite? Cum arată Roada lui Ruach Ha Kodeş în viaţa noastră? Dacă nu vom asculta până la capăt de Învăţăturile Scripturii este posibil să ne pierdem binecuvântările extraordinare  pe care ni le-a pregătit, în bunătatea Sa fără margini, Elohim.
Să ne verificăm, răscumpăraţi ai Domnului! Este Yeşua, Minunatul Fiu al Tatălui Ceresc, într-adevăr Regele vieţii noastre? Este viaţa noastră întreagă sub conducerea lui Ruach Ha Kodeş? Edom a ales calea firii pământeşti, iar urmaşii săi au continuat să păşească mai mult pe acest drum greşit, pierzându-şi identitatea şi posesiunile. Suntem şi noi la fel de stăpâniţi de natura noastră carnală? Suntem egoişti, lipsiţi de dragostea măreaţă a lui Yeşua, incapabili să ne conectăm la Sursa Vieţii ? Sa nu uităm, calea trufaşă a firii păcătoase duce la distrugere, aşa cum ne-a arătat limpede profetul Ovadia în cartea sa.
Dacă viaţa noastră este sub controlul Spiritului Sfânt al lui Yeşua, dacă o trăim în sfinţenie, avem victoria de partea noastră. Darurile fără plată ale lui YHWH ne stau la dispoziţie. Părtăşia cu Cel Preasfânt înseamnă că El ne poate umple vasul cu Natura Sa şi că putem creşte constant, devenind persoane cu o mărturie autentică. Doar aşa putem fi lumini pe Cale! Fie ca toţi să fim  însufleţiţi de dorinţa aceasta. Abia atunci vom experimenta modul minunat în care Domnul va fi onorat prin vieţile noastre, dincolo de orice aşteptare.

( Comentariu  de Daniela Reghina  Onu ; Bucuresti , Martie – 2017 )

2 răspunsuri la Obadia – profet umil, mesaj puternic ( III )

  1. Matei - Claudiu Arghire zice:

    Să ne ajute Duhul Sfânt să ne predăm tot mai mult domniei Domnului Hristos pentru a face parte cu adevărat din Mireasa Lui! Personal vă mulţumesc pentru acest studiu Otniela.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s