Iudaismul Mesianic

  sau ” Yeshua Iudaism”

Yeshua Ha Mashiach - portret Isus din Nazaret” Le-a zis iudeilor care crezuseră în EL : Dacă rămâneţi in Cuvântul Meu, sunteţi într-adevăr ucenicii Mei. Veţi cunoaşte Adevărul şi Adevărul vă va face liberi ( Yohanan 8 : 31 – 32 ). 
Credinciosii evrei in Yeshua din ziua de azi folosesc denumirea de Iudaism Mesianic atunci cand se refera la miscarea lor moderna. In general ei sunt considerati de ceilalti crestini ca fiind „evrei mesianici.” Avand in vedere aceste denumiri, putem ridica urmatoarea intrebare : Ce inseamna in realitate termenul de „evreu mesianic? „
Intai de toate ar trebui sa fim constienti de faptul ca Iudaismul Mesianic include in sensul sau extins orice credinta intr-un anumit Mesia evreu. Un exemplu in acest sens este ” Mesia Lubavici „,  un rabin care a facut parte din miscarea Chabad, si care a murit in urma cu 22 de  ani in cartierul Brooklyn din metropola americana New York. Adeptii sai asteapta si in ziua de azi invierea din morti a mentorului lor. Putem vorbi si despre ” Mesia hasidimilor ” din Breslau, o alta grupare evreiasca, al carei rabin a fost inmormantat in Ouman, Ucraina. Acelasi termen intruchipeaza si speranta intr-un „Mesia politic” al miscarii Gush Emunim ( Coalitia credinciosilor ). Adeptii acesteia cred ca prin infiintarea de noi colonii in provinciile Iudea si Samaria se grabeste venirea lui Mesia. Chiar si unele personalitati din istoria nationala a Israelului au fost considerate ca fiind personaje mesianice seculare, cum ar  fi cazul lui Theodor Herzl sau al lui David Ben – Gurion.  Evrei ultraortodocsi Chabad
Din exemplele prezentate mai sus intelegem ca termenul Iudaism Mesianic nu este folosit exclusiv pentru discipolii evrei ai lui Yeshua. Mai mult, aceasta denumire nu arunca nicio lumina asupra a ceea ce sunt sau asupra modului in care traiesc si cred discipolii moderni ai lui Yeshua. In numarul din august 2013 a editiei ultraortodoxe a ziarului Jerusalem Post a fost afişată o imagine reprezentand Steaua lui David cu urmatorul mesaj anti – mesianic : „Adevaratii evrei mesianici stiu ca Mesia nu a venit inca !”
La fel ca majoritatea religiilor,  si Iudaismul contemporan contine mai multe curente, prezentandu-se adesea sub forme complet diferite. Daca in trecut existau fariseii, saducheii, esenienii, si ucenicii lui Yeshua, in ziua de azi avem alte ” partide religioase.” Pe langa cea mai importanta factiune conservatoare a evreilor ultraortodocsi, mai exista Iudaismul secular, cel reformat, cel carait si Iudaismul lui Yeshua, adica credinta discipolilor evrei in Cel care S-a revelat pe Sine drept Fiul lui Dumnezeu. Termenul Yeshua Iudaism afirma cu claritate Numele care se afla in centrul credintei acestor evrei. In cazul unei asemenea denumiri , credem ca nu mai este necesara oferirea niciunei explicatii suplimentare.
In plus, termenul Yeshua Iudaism scoate in evidenta invatatura unica a lui Yeshua, si Persoana Sa ca fiind cea mai importanta autoritate in credinta si in viata discipolilor Sai. Prin Invataturile, Pildele, Indemnurile si Promisiunile Sale , Yeshua ofera tuturor dovada ca numai EL este Rabinul Cel Adevarat  ( „Voi sa nu va numiti Rabi! Fiindca Unul Singur este Invatatorul vostru – Christos – si voi toti sunteti frati.” –  Matei 23 : 8 ) si Apa noastra cea Vie. ” Oricui va bea din Apa pe care i-o voi da Eu, in veac nu-i va fi sete; ba inca apa pe care i-o voi da Eu se va preface in el intr-un izvor de apa, care va tasni in viata vesnica.” ( Ioan 4: 14). Domnul si Mantuitorul nostru ofera esenta si directia credintei pentru toti discipolii Sai – mai intai pentru evrei,  si apoi pentru celelalte popoare care au decis sa Il urmeze. EL este Alef si Tav, Alfa si Omega,  Fundamentul sigur al adevaratului Iudaism.  Citind Torah
Denumirea de Yeshua Iudaism este strans legata de „mitzvot” ( Poruncile clare ale lui Yeshua).  Este pur si simplu rea – vointa sa afirmi ca in Noul Testament nu exista Porunci Practice, cand Invataturile lui Yeshua sunt pline de astfel de directive folositoare pentru viata de zi cu zi. Exemple in acest sens sunt Sfaturile Domnului de a indeparta „barna” din propriul ochi, inainte de a scoate ” paiul ” din ochiul aproapelui , de-a aduce ” roade bune” si de a-ti construi „casa pe stanca” ( v. Luca 6 : 41 – 49 ).  
Prin Yeshua Iudaism sau Yahadut Yeshua se face automat legatura cu minunatul concept al Mantuirii. ” Ea va naste un Fiu si-I vei pune Numele Isus ( Yeshua ), pentru ca EL il va mantui ( Yeoshuah , in Ebraica ) pe poporul Lui de pacatele sale ” ( Matei 1 : 21 ). Astazi termenul de Yeshua Iudaism poate revitaliza identitatea si marturia credinciosilor evrei in Mashiach,  facandu-le si mai puternice. Cu toate ca denumirea de Iudaism Mesianic nu va disparea din uzul general al limbii, termenul Yeshua Iudaism ne ofera posibilitatea de a pune accentul ferm pe Mesajul si Persoana Mantuitorului nostru. Slavit sa-I fie Numele Sfant !

                      ( Comentariu  de Otniela – Daniela Onu  ; Bucuresti , Ianuarie  – 2014 )

20 de răspunsuri la Iudaismul Mesianic

 1. Madi zice:

  Chiar ma intrebam ce inseamna iudaism mesianic. Acum am inteles.
  Excelent comentariu, invatam multe din cele scrise de tine , draga Otniela. Fii mereu binecuvantata !

 2. Ibanescu Rodica Alice zice:

  Foarte interesante informatii Otniela !!
  Am o nedumerire. Cum crezi ca e mai corect pt. un evreu , sa apartina unei comunitati mesianice sau sa adere la una din denominatiile crestine existente ?? Mersi anticipat pt. raspuns.

  • Ma bucur , draga Rodica Alice !
   Sunt lucruri care nu se pot impune, de aceea cel mai corect este sa -L asculti pe Duhul Sfant. Totusi, practica ne spune ca multi evrei prefera Comunitatile Mesianice pentru ca acestea le asigura cadrul adecvat de pastrare a identitatii. Biserica – in toata diversitatea ei confesionala – tinde sa se axeze pe diverse forme doctrinare – si este mult mai asimilanta ( nemaivorbind si despre ” teologia inlocuirii ” ).
   Cred ca astazi – mai mult decat acum 50 de ani – de ce nu , chiar 20 ? – asistam la o deschidere extraordinara a Lucrarii printre evrei. Evanghelia prinde viata mai ales in randurile tinerilor si din ce in ce mai multe suflete se adauga Ramasitei. Vedem cum Profetiile Tanach-ului se implinesc sub ochii nostri, vedem cum I Se croieste Calea lui Mesia, cum I Se pregateste cea de-a doua venire ( pentru ca El va veni sa domneasca de la Ierusalim peste tot pamantul, in Imparatia de Pace , mileniala). Iar acest lucru este cat se poate de imbucurator. Ferice de cei care au o inima buna – predata si curata – care stiu cum sa se raporteze la Biblie si la poporul evreu.
   Sa fii binecuvantata din Sion !

 3. Adrian Boluda zice:

  Foarte interesant ! Totuşi mi se pare puţin forţat ” Ieşua iudaism”. Mi se pare mai potrivită vechea titulatură ” Iudaism mesianic.”

 4. Arlette Serban zice:

  Multumim pt. precizarile din acest articol , Otniela. Cred ca biserica stie foarte putin despre evreii mesianici si despre iudaismul mesianic. Este meritul Dvs ca incercati sa ne destupati mintea prin cele scrise. Dumnezeu sa va rasplateasca munca si rasplata sa va vina din mina binecuvintata a Dumnezeului lui Avraam, Isaac si Iacov.

 5. Teodora zice:

  Am o intrebare. De ce trebuie sa spuneti ” iudaism mesianic” ? N-ar fi mai frumos ” crestinism mesianic”? Evreii mesianici sunt sau nu crestini? Multumesc dinainte pt. raspuns si sper sa nu va suparati. shalom.

 6. Calvin zice:

  De ce folosiţi expresia „iudaism mesianic” ? Voi mesianicii sunteţi mai aproape de iudaism sau de creştinism, până la urmă ?

 7. Shabat Shalom,

  Excelenta intrebare : Care ar fi triburile in Israelul actual?
  Sunt cele 12 , respectiv 13 dupa cum le numara si Tanach-ul.
  Din fericire pentru noi oamenii, creaturile lui Adonai, avem un ADN care nu-l poate schimba nimeni!
  Triburile lui Israel se diferentiaza prin ADN. Sa exemplific pentru mai multa claritate:
  Tribul Levi si in mod concret cohenii ce se trag din Aaron avand un ADN specific si doar cei perfecti pot sluji la viitorul Templu III ce speram sa se reconstruiasca in timpul vietii noastre.
  In sange, carne, os este diferenta!
  Asa incat Adonay si-a pus sigiliul care nu se poate rupe, chiar in noi!

  Un evreu ramane evreu de sange, de carne de os, de ADN indiferent daca s-a botezat sau a trecut la nu stiu ce alta religie!
  Un israelit poate face tehsuva si sa-si recunoasca Regele si sa intre in randuiala Thorei oricand pe tot parcursul vietii!

  Israelul vizibil are in compozitia sa tribul Iuda, Beniamin, o parte din Manase si Levi!
  Despre triburile pierdute profetesc Scripturile Sfinte ca vor fi intregite cand va veni Mesia.

  Shabbat Shalom !

  • Laura Lauden zice:

   Sunt de acord cu doamna Filipeanu. Un evreu ramine evreu prin ADN, adica prin linia materna ca mama e una. Unii nu-si cunosc tata, dar mama este certa intotdeauna. Ca are un Mesia sau altul… aici fiecare decide ptr el.
   Iudaism mesianic este foarte corect. Shalom ve al kol Israel!

   • Draga Laura, e bine ca esti de acord cu Dana. In ceea ce-L priveste pe Mesia, eu cred ca trebuie sa decidem conform Torei si profetiilor din Tanach. Nicicum altfel. In cazul lui Yeshua Ha Mashiach, toate s-au implinit ad litteram. Sa ne gandim doar la profetul Iesheyahu. Portretul din capitolul 53 al Cartii sale este al lui Yeshua Ben David. Poate ar fi bine sa meditezi la aceasta imagine… Cine suntem ” noi”… care rataceam ca niste oi pierdute de Pastorul nostru Bun? Si-apoi toti ceilalti profeti… Ia, gandeste-te! Numai El, Sfantul lui Israel, este Robul Domnului, Mesia Cel Asteptat. El este Mieluselul de Jertfa care ridica pacatul lumii !
    Iti doresc o saptamana in Lumina! Shavua Tov!

 8. Adrian Boluda zice:

  Dumnezeu să-i binecuvânte pe evreii mesianici, adică cei care cred în Domnul Iisus! Nu e uşor drumul lor. Am citit viaţa fratelui Rihard Wurmbrand. El scrie de respingerea pe care o înfruntă cei care Îl primesc pe Iisus. Trebuie să ne rugăm pentru toţi fraţii de credinţa, cum Biblia ne sfătuieşte prin apostolul neamurilor, Pavel.

 9. valentin zice:

  shalom. Articolul dv mi se pare destul de interesant. deci în concluzie, toti evreii il asteapta pe Mesia. Numai ca unii l-au găsit în persoana lui Iisus – Ieshua. Acestia sunt adevaratii MESIANICI pt ca Iisus este VIU. eu asa am inteles.

 10. Abigail şi Albert Kindberg zice:

  Şalom Ahoteinu. Denumirea este bună. Nici aceea de „evrei mesianici” nu trebuie evitată pentru că noi, adevăraţii evrei mesianici, ştim că numai unul singur este Mesia cel adevărat, Ieşua Meşiheinu, Isus Hristos în greacă. Nu trebuie să ne frică să spunem că Mesia al nostru este VIU. Toţi ceilalţi umbre slabe la ceea ce-şi doresc oanenii. Planul lui Adonay este altul şi el s-a revelat doar în Fiul Lui. Numele Lui fie sfinţit în vieţile noastre! Şavua tov tuturor.

 11. Şalom, Chaverim! Mulţumiri pentru cuvintele Dvs frumoase, cuvinte care, de altminteri, izvorăsc din inima Dvs bună pentru Israel. Vă doresc un An 2018 plin de bucurii, pace şi linişte sufletească. Fiţi binecuvântaţi din Sion!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s