SMOCHINUL

     SIMBOLUL  REVELAT  AL  ISRAELULUI

                      – Eseu de argumentatie –

                           de Otniela – Daniela Onu

Simbolul Israelului

Yeshua le-a spus ucenicilor Sai: ” De la smochin invatati pilda lui. Cand ii fragezeste si infloreste mladita, stiti ca vara este aproape. Tot asa si voi , cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul omului este aproape , este chiar la usi.  Adevarat va spun ca nu va trece neamul acesta pana se vor intampla toate aceste lucruri.” ( Matei 24: 32-34 ). Aceste invataturi au fost date de  Domnul si Mantuitorul nostru in cadrul predicii de pe Muntele Maslinilor. YESHUA DOMNUL  a vorbit atunci si despre ultimile evenimente din Istorie. In Evanghelia dupa Marcu , in capitolul 13  este prezentata de asemenea o prelegere referitoare la vremurile din urma.
Cu privire la informatiile care apar in aceasta cuvantare, se ridica urmatoarea intrebare fundamentala: ce semnificatie are smochinul in evenimentele relatate? Ei bine, el trebuie inteles aici ca un SIMBOL pentru Israel – atat pentru popor cat si pentru tara. In  Vechiului Testament  ne intalnim cu aceasta simbolistica clara si sigura ;  sa vizualizam intai  Cartea profetului Ieremia. Acesta a relatat ca a vazut ” doua cosuri cu smochine puse inaintea Templului Domnului” ( Ier. 24 : 1 ). Unul dintre aceste cosuri continea smochine coapte , foarte dulci, insa celalalt avea fructe rele, necomestibile. Tot asa, in Israel exista oameni buni si oameni rai, iar Dumnezeu va da fiecaruia rasplata cea dreapta, asa cum va face cu fiecare om din lume.
In cuvantarea Sa relatata in Matei 24 si Marcu 13 , Yeshua  a vorbit despre o perioada de timp de aproximativ doua  milenii , de la prima Sa venire in trup,  in slabiciune umana,  pana la revenirea Sa in glorie, pe norii cerului, cu putere si slava. Apar in aceste doua capitole 2 termeni -cheie: ” SFARSIT ” ( in ebr ” KETZ”  ) iar pe de alta parte expresia ” SFARSITUL VEACULUI”  ( in ebr ” KETZ  HA ` OLAM ” ) . Acest ultim termen apare in 4 versete in care este vorba despre sfarsitul sigur al Istoriei omenirii, urmat de o noua ordine mondiala, instaurata de Insusi Mesia , Fiul lui Dumnezeu.
Sa revenim la pilda cu smochinul care infloreste la inceputul verii. Este semnificativ faptul ca , in limba ebraica , cuvantul ” VARA” se traduce prin KAITZ Asemanarea fonetica a celor doi termeni evreiesti este foarte vizibila. Prin urmare putem deduce ca „VARA” – kaitz este un simbol al „SFARSITULUI” –  ketz. Astfel de jocuri de cuvinte sunt des intalnite in Biblia Ebraica, un exemplu in acest sens fiind migdalul. Cuvantul evreiesc  SHAKED inseamna ” MIGDAL” , in timp ce  SHOKED poate fi tradus cu ” A VEGHEA” sau ” A FI CONSTIENT”.
Smochinul inflorit in care au aparut deja primele frunze ( v Matei 24 ) reprezinta o noua etapa in Istoria Israelului, si anume reintoarcerea poporului evreu in tara parintilor sai. Aceasta reintoarcere nu are loc intr-un teritoriu oarecare, ci chiar in Tara Sionului si a apostolilor. Acest fenomen unic al readucerii la viata a Israelului are influenta in intreaga lume, deoarece Dumnezeu Insusi l-a facut posibil.Strangerea evreilor in tara promisa reprezinta o epoca a infloririi sau o perioada a prosperitatii, si aceasta dupa ce poporul evreu a avut parte de multa suferinta in cele doua  milenii de Diaspora. Incet, dar sigur, suveranitatea nationala a Israelului va deveni o piatra de poticnire pentru intreaga lume. Dumnezeu va face din Ierusalim un potir de ametire pentru toate popoarele din jur, si pentru toate natiunile pamantului, care se vor inarma pentru un mare conflict. Ierusalimul va deveni astfel o tinta pentru aceste  popoare care, in final, se vor strange la razboi impotriva orasului sfant ( v Zah. 12: 2-3 ) . Evenimentele acestea de dimensiuni apocaliptice vor grabi sfarsitul omenirii. Astazi pare sa devina tot mai clar faptul ca, in cadrul acestei lupte de la Armaghedon care va incepe in Israel  ( v Apoc. 16: 14-16 ) , vor fi folosite si arme atomice.
Cum vor sta insa lucrurile cu generatia de oameni care va trece prin aceste vremuri dificile, mai ales in perioada dinaintea intoarcerii lui ISUS pentru a-Si lua Mireasa la cer? Sa analizam urmatoarele cuvinte ale Mantuitorului: ” Adevarat va spun ca nu va trece neamul acesta pana nu se vor intampla toate aceste lucruri. ” Trebuie sa ne intrebam cu toata seriozitatea daca expresia ” neamul acesta” se refera la perioada de viata a generatiei care traieste restaurarea fizica a Israelului, si recunoaste semnificatia spirituala a acestui eveniment. Astazi, pespectiva de viata a unei persoane este de aproximativ 80 de ani. Astfel, generatia sau neamul din pilda Mantuitorului s-ar putea referi chiar la oamenii care sunt acum  in viata.
In acest sens se mai ridica si urmatoarea intrebare: este SFARSITUL , respectiv  ketz ,  pur si simplu finalul vietii, fara vreo nadejde si fara vreo rasplata vesnica? In niciun caz ; in realitate SFARSITUL este o trecere de la faza actuala a Istoriei la o Noua Epoca, in care Yeshua  va reveni, va judeca lumea si va domni timp de o mie de ani.  Abia dupa Imparatia de o mie de ani Istoria omenirii va inceta definitiv , intrand in realitate  un cer nou si un pamant nou ( Apoc 21: 1-2 ). Din aceste motive suntem chemati astazi sa veghem si sa fim mereu pregatiti ( v Matei 25: 13 ), sa tindem necurmat  spre SFINTIRE , deoarece fara aceasta nimeni nu – L va putea vedea pe Domnul ( v. Evrei 12: 14 ).

                                                                          ( Bucuresti , Decembrie – 2010  )

36 de răspunsuri la SMOCHINUL

 1. Dana zice:

  MESIA ESTE VIU!
  Draga Otniella, deja m-am obisnuit cu comentariile pline de miez din care invat noutati despre poporul evreu.Multumesc lui Dumnezeu care te calauzeste pe Calea Sa prin Ruach Ha Kodesh.
  In ultima fraza a expunerii subiectului despre Smochin ai amintit un lucru important si imi permit sa copiez cuvintele tale:
  „suntem chemati astazi sa veghem si sa fim mereu pregatiti ( v Matei 25: 13 ), sa tindem spre SFINTIRE , deoarece fara aceasta nimeni nu – L va putea vedea pe Domnul ( v Evrei 12: 14 )..”
  Deci sfintirea este importanta fiind un fel de semn pe care trebuie sa il aibe orice copil al lui Dumnezeu.In fond se poate spune ca este o porunca.
  Ce inseamna sa fim sfinti?Cum trebuie sa fie un om sfant?Un raspuns ar fi sa aiba un caracter deosebit si multi spun ca doar caracterul il vom lua cu noi in cer.Sa mergem la sursa : BIBLIA
  Sfant : sensul de baza al radacinii ebraice kdsh este dat in mod diferit ca (1) „a pune de o parte, (2) „stralucire”.
  Intelegem ca un om sfant trebuie sa fie „separat” si „stralucitor”.
  Sa mergem pe aceasta idee si sa luam un exemplu practic.
  Pentru ca suntem in plina Sarbatoare a Pesachului -Azimilor-Omerului si ne indreptam spre Shavuot (cine citeste sa inteleaga), evreii mesianici servesc la masa miel, must/vin,azima( matza sau paine nedospita) pana marti seara, numara omerul zilnic.Acest fel de a serba Pesach-ul este diferit de felul in care serbeaza crestinii de diferite confesiuni Pastele, acestia servind cozonac , vin/must , oua rosii si miel.Si acest exemplu l-am folosit in mod specific pentru trup.
  Ce mancam, cand mancam, cat mancam cum mancam, unde mancam ne separa de celelalte grupuri de oameni.Dumnezeu a dat porunci clare si explicite in ceea ce priveste separarea, sfintirea trupului dar nu numai a trupului si gasim scris urmatoarele cuvinte in Noul Testament 1 Tesaloniceni 5:22-24
  ” feriti-va de orice forma a raului.Iar Insisi Dumnezeul Pacii sa va sfinteasca deplin: si intreg duhul vostru si sufletul si trupul sa fie pastrate fara vina la venirea Domnului nostru Isus Hristos.”
  Am scos in evidenta masa de Pesach ca fiind un fel de separare, bariera in mod intentionat pentru a intelege ca omul este foarte important sa se sfinteasca, separe ca un intreg compus din duh, suflet si trup.
  In Vechiul Legamant stau scrise urmatoarele cuvinte in Levitic 11: 43-45
  ” Nu va faceti sufletele uracioase cu vreo taratoare care se taraste si nu va intinati cu ele ca sa va faceti necurati prin ele .Pentru ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru: deci sfintiti-va si fiti sfinti, pentru ca Eu sunt sfant; si sa nu va intinati cu nici un fel de taratoare care se taraste pe pamant.Pentru ca Eu sunt Domnul care v-am scos din tara Egiptului, ca sa fiu Dumnezeul vostru; voi dar sa fiti sfinti , pentru ca Eu sunt sfant.Aceasta este legea animalului, si a pasarii, si a oricarei vietati care se misca pe ape, si a oricarei fapturi care se taraste pe pamant;casa puteti deosebi intre cele curate si cele necurate, si intre animalul care se poate manca si animalul care nu se poate manca.”
  Animalele si pasarile au o anumita lege impusa de Creator si noi trebuie sa observam, sa facem diferenta intre animale pentru a urmari sfintenia trupului.
  Sfintirea duhului, sufletului si trupului nostru este o datorie a fiecaruia dintre noi.
  Chiar daca majoritatea evreilor au falimentat in a se sfinti ca si popor atat in vechime cat si in zilele noastre, totusi Dumnezeu se tine de promisiune si SMOCHINUL infrunzeste chiar sub ochiii nostri.Dumnezeu este credincios si vegheaza asupra Cuvantului Sau sa se implineasca adliteram.
  Proorocul Ieremia are in Cartea Sfanta multe versete pline de promisiuni minunate de restaurare a poporului evreu si voi scrie aici cateva din ele.
  Ieremia 1: 11-12
  -” Ce vezi, Ieremia?
  Si eu am zis:Vad un toiag de migdal.
  Si Domnul mi-a zis:Bine ai vazut;Pentru ca Eu veghez asupra Cuvantului Meu, ca sa-L implinesc.”
  Ieremia 31: 27-37
  27 „Iată, vin zile, zice Domnul, când voi însămânţa casa lui Israel şi casa lui Iuda cu o sămânţă de oameni şi o sămânţă de dobitoace.
  28 Şi cum am vegheat asupra lor ca să-i smulg, să-i tai, să-i dărîm, să-i nimicesc şi să le fac rău, tot aşa voi veghea asupra lor că să-i zidesc şi să-i sădesc, zice Domnul.”
  29 „În zilele acelea, nu se va mai zice: „Părinţii au mâncat aguridă, şi copiilor li s-au sterpezit dinţii”
  30 ci fiecare va muri pentru nelegiuirea lui; oricărui om, care va mânca aguridă, i se vor sterpezi dinţii!
  31 „Iată, vin zile, zice Domnul, când voi face cu casa lui Israel şi cu casa lui Iuda un legământ nou.
  32 Nu ca legământul pe care l-am încheiat cu părinţii lor, în ziua când i-am apucat de mână, să-i scot din ţara Egiptului, legământ pe care l-au călcat, măcarcă aveam drepturi de soţ asupra lor, zice Domnul.”
  33 „Ci iată legământul, pe care-l voi face cu casa lui Israel, după zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea înăuntrul lor, o voi scrie în inima lor; şi Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu.
  34 Nici unul nu va mai învăţa pe aproapele sau pe fratele său, zicând: „Cunoaşte pe Domnul!” Ci toţi Mă vor cunoaşte, de la cel mai mic până la cel mai mare, zice Domnul; căci le voi ierta nelegiuirea, şi nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatul lor.
  35 „Aşa vorbeşte Domnul, care a făcut soarele să lumineze ziua, care a rânduit luna şi stelele să lumineze noaptea, care întărîtă marea şi face valurile ei să urle, El, al cărui Nume este Domnul oştirilor:
  36 Dacă vor înceta aceste legi dinaintea Mea, zice Domnul, şi neamul lui Israel va înceta pe vecie să mai fie un neam înaintea Mea!”
  37 „Aşa vorbeşte Domnul: „Dacă cerurile sus pot fi măsurate, şi dacă temeliile pământului jos pot fi cercetate, atunci voi lepăda şi Eu pe tot neamul lui Israel, pentru tot ce a făcut, zice Domnul.”
  Dumnezeu a vegheat, vegheaza si va veghea pana la final sa implinesca tot ceea ce a promis in Sfanta Scriptura.
  Dumnezeu iubeste Israelul dar si pe toti oamenii Terrei.Vestea Buna este ca si neamurile credincioase sunt mostenitoare impreuna cu Isrelul.Sfintiti prin Sangele Mielului lui Dumnezeu intram impreuna in Ierusalimul Ceresc.
  Glorie Tatalui, Fiului si Duhului Sfant!HalleluYah!

  • Shalom, Dana!

   Infrunzirea Smochinului iata, este o realitate, iar Biserica trebuie sa se bucure din ce in ce mai mult ca Domnul ei vine. Si bine-ai facut ca ai dat ca referinta Ieremia 31: 27-37 , un text cat se poate de graitor in Planul Mesianic-Profetic al lui Dumnezeu. Spre deosebire de alte texte profetice Ieremia 31 Il implica pe Dumnezeu intr-un mod unic in alegerea Israelului. Putem spune ca asistam la un veritabil juramant dumnezeiesc, in care Adonai, Creatorul cerurilor si pamantului , Se leaga si Se identifica pe Sine cu destinul Israelului fizic. Da , Dumnezeu iubeste Biserica copiilor Sai rascumparati formata majoritar dintre neamuri , dar nu poate sa-L uite nici pe Israel , intaiul Sau nascut ( Exod 4: 22 ).Restaurarea totala – simbolizata de cele doua case , a lui Iuda si a lui Israel ( v 31 ) – ar trebui sa umple inimile de bucurie tuturor. Dumnezeu Se reintoarce spre Israel intr-o noua ordine a Legamantului. De data aceasta lucrurile nu vor mai fi vizibile in planul material , fizic, ci in cel spiritual-profund. Legea nu va mai fi scrisa pe table de piatra ci va fi sapata in inimile tuturor. Oamenii nu se vor mai sfatui unii pe altii sa caute pe Domnul, ci slujirea si ascultarea vor merge mana in mana si vor fi acte spontane de iubire , nu de impunere.
   Comparatia cu legile naturii este cat se poate de elocvent-ilustrativa. Omul antic era perfect adaptat legilor naturale , imuabile, de aceea Dumnezeu Isi explica valabilitatea hotararilor Sale vesnice cu privire la Israel, folosind exemple clare ( v. 36-37 ). Cu alte cuvinte abia atunci cand soarele, luna si stelele, marea si toate valurile ei inspumate vor trece, poate , doar asa, Dumnezeu ar putea sa-L uite pe Israel. Si apoi sa nu uitam ca EL este VEGHEATORUL PERFECT ( Ieremia 1: 11-12 ). GLORIE IN VECI DOAR LUI !

   • Dana zice:

    Shabat Shalom,
    In aceasta zi, 30 Aprilie 2011/ s-a citit in toate sinagogile din lume o fractiune ( parasha) din Tora intitulata K’doshim:
    -Sfintenie:Lev. 19:1-20:27; Ez. 20:2-20; si evreii mesianici au un pasaj special din Noul Testament pe care il gasim
    scris la 1Cor. 6:9-20
    Din nou Duhul Domnului ne vorbeste despre sfintenie.
    In primul rand trebuie precizat faptul ca sfintenia nu are nimic in comun cu legalismul!
    Biblia este manualul de instructiuni care ne invata sfintenia.

 2. Dana zice:

  Voi continua sa prezint subiectul despre sfintenie.
  Dumnezeu nu ne-a tinut in intuneric cu privire la acest asspect al vietii noastre, sfintenia.El ne-a dat un manual cu instructiuni precise numit Biblia/Tora .In Ea, El ne-a dat lectii de sfintenie incluzand legea, problema fiind ca rabinii au luat cateva legi si le-au facut mai dificile de urmat, si au mers in „litera legii”, in sens opus cu Spiritul Legii.
  Sfintenia nu este un concept abstract sau mistic, este ceva ce noi putem aplica in viata noastra de zi cu zi.
  O putem gasi in relatiile interumane, responsabilitati si obligatii legate de viata.
  Chiar mai simplu, noi trebuie sa alegem „dreptatea, iubirea si umblarea in umilinta cu Dumnezeul nostru.”
  Marele Preot a fost instruit sa poarte o placa pe care erau srise cuvintele” Sfintenie Domnului”.Cu fiecare miscare, sunetul placii ii amintea ca el trebuia sa fie sfant.
  Deci, trebuie sa ne aducem aminte in relatiile noastre cu familia si prietenii, in afaceri, la locul de munca, dar mai important cu noi insine in fata televizorului sau internetului, sau in felul cum ne tratam corpul, ce mancam ce bem, noi trebuie sa fim sfinti in toate actiunile noastre.
  „Dar, dupa cum Cel care v-a chemat este sfant, fiti si voi sfinti in toata purtarea, pentru ca este scris: „Fiti sfinti, pentru ca Eu sunt sfant.”
  (1Peter 1:15-16)
  Dumnezeu a chemat mai intai poporul Israel la sfintire, El apoi a extins aceasta porunca la toti oamenii.
  „Dar voi sunteti semintie aleasa, preotie imparateasca, natiune sfanta, popor dobandit pentru Sine , ca sa vestiti virtutile Celui care v-a chemat din intuneric la lumina Sa minunata; voi care odinioara nu erati popor, iar acum sunteti popor al lui Dumnezeu, voi care nu primiserati indurare, iar acum ati primit indurare .”
  1Peter 2:9-10)
  Acum ne putem intoarce catre Biblie/Tora, in special la cele 10 Porunci, sa redescoperim standardele lui Dumnezeu de sfintenie in contradictie cu standardele umane de definire a sfinteniei.
  In aceasta pericopa, prima porunca mentionata este de a ne respecta parintii, si de a pazi Shabatele Domnului.
  Motivul pentru care aceste doua porunci sunt puse impreuna, rabinii explica, este pentru ca a iti onora parintii este un prim pas spre a avea relatii corecte interumane.Si a onora Shabatele Domnului este primul pas spre o buna relatie spirituala cu Dumnezeu.
  Autoritatea este foarte importanta.
  Yeshua a raspuns cand a fost intrebat:”Care este cea mai mare porunca,” El a raspuns in doua feluri:” Sa -L Iubesti pe Domnul Dumnezeul tau…, si sa-l iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti”(Marcu 12:29-31)
  Yeshua nu a dat o invatatura in afara Torei, sau chiar mai rau, sa o desfiinteze.El a ajutat sa fie inteleasa mai clar, si El a implinit Torah.
  Aceasta parasha/portiune din Torah contine un pasaj cu privire la kashrut ( instructiunile dietetice ale Bibliei) in sens al sfinteniei si nu ca fiind un factor legat de igiena.
  „Deci sa faceti deosebire intre animalul curat si cel necurat si intre pasarea necurata si cea curata si sa nu va faceti SUFLETELE uracioase printr-un animal sau printr-o pasare sau prin orice se taraste pe pamant, pe care vi le-am deosebit ca necurate.”
  (Leviticus. 20:25)
  Cuvantul din limba ebraica folosit pentru suflet este ‘nefesh’.
  Fie ca noi toti sa ne lasam vietile conduse de Ruach Ha Kodesh(Duhul Sfant) si astfel sa-L onoram pe Domnul cel Kadosh, Kadosh, Kadosh!
  Si pentru ca Cuvantul Evangheliei are puterea dinamitei doresc sa aduc in atentie urmatoarele:

  „”Fiti sfinti, pentru ca Eu sunt sfant”.Si daca-L chemati ca Tata pe Cel care , fara a privi la infatisare, judeca dupa lucrarea fiecaruia, umblati in temere in timpul pribegiei voastre, stiind ca nu cu cele pieritoare, argint sau aur, ati fost rascumparati din felul vostru desert de vietuire mostenit de la parinti, ci cu SANGELE PRETIOS AL LUI MESIA, CA AL UNUI MIEL FARA CUSUR SI FARA PATA; EL A FOST CUNOSCUT DINAINTE, IN ADEVAR, MAI INAINTE DE INTEMEIEREA LUMII, DAR A FOST ARATAT LA SFARSITUL TIMPURILOR PENTRU VOI, CARE, PRIN EL , CREDETI IN DUMNEZEU, CARE L-A INVIAT DINTRE MORTI SI I-A DAT GLORIE, ASTFEL INCAT CREDINTA SI SPERANTA VOASTRA SA FIE IN DUMNEZEU.
  Dupa ce v-ati curatit sufletele prin ascultarea de ADEVAR , spre dragoste frateasca neprefacuta, iubiti-va cu caldura unii pe altii, din inima curata, fiind NASCUTI DIN NOU nu dintr-o samanta care se strica, ci dintr-una care nu se strica, prin CUVANTUL VIU , care RAMANE PENTRU TOTDEAUNA, AL LUI DUMNEZEU.Pentru ca „orice carne (carne = omul carnal Ps. 103:15″ Omul: zilele lui sunt ca iarba; infloreste ca floarea campului” ) este ca iarba si toata gloria ei floarea ierbii; iarba s-a uscat si floarea a cazut ; dar CUVANTUL DOMNULUI ramane pentru ETERNITATE”.
  IAR ACESTA ESTE CUVANTUL EVANGHELIEI CARE V-A FOST VESTIT.”
  1 PETRU 1:16-25
  AUTORITATEA CUVANTULUI LUI DUMNEZEU ESTE ETERNA in contradictie cu autoritatea omeneasca care piere ca iarba.
  SFANT, SFANT, SFANT ESTE DOMNUL DUMNEZEU!HALLELUYAH!

 3. Shalom!

  Frumos subiect – SFINTENIA – te preocupa, draga Dana , si-atat de actual,in primul rand din perspectiva lui Dumnezeu , si apoi din pespectiva omului care mereu a tanjit dupa NATURA SFANTA a lui Dumnezeu. Fiindca , intr-adevar, odata nascuti – din- nou in familia Lui, nu ne mai putem permite sa traim oricum, standardul de vietuire trebuie sa se ridice la nivelul Moralitatii lui Dumnezeu, iar EL ESTE SFANT. Glorie Lui!
  Da, SFANT ( KADOSH ) inseamna in primul rand PUS DEOPARTE, evident PENTRU UN SCOP INALT, DUMNEZEIESC. Fraza din1 Petru 1: 15-16 Il defineste pe Dumnezeul nostru in relatie cu toti rascumparatii Lui; norma este bine-stabilita : SFINTENIA, NEPRIHANIREA. Este trist ca omul postmodern incearca sa se apropie de Dumnezeu pe orice alta cale dar nu prin SFiNTENIE. In Vechiul Testament aceasta stare inalta era o conditie sine-qua- non pentru inchinarea in Templu, si era – asa cum bine stim, harazita doar preotilor. Toate simbolutile vestimentare trebuiau sa duca spre Natura Sfanta a lui Adonai , de care nu se putea apropia oricine, si mai ales ORICUM. De asemenea poporul trebuia continuu sa se sfinteasca – baile ritualice trebuiau consumate inainte de fiecare Shabbat, inainte de fiecare Sarbatoare mentionata in Levitic 23. Evreii nu aveau voie sa manance orice ( este greu de inteles de ce astazi, copiii Domnului rascumparati nu acorda mai multa atentie ALIMENTATIEI , asa cum este prezentata ea in Torah, daca tot sustinem ca suntem de acord cu toata Biblia ; de ce nu se cerceteaza macar din punct de vedere medical repercursiunile unui mod totalitar de alimentatie) , jertfele, de asemenea, nu puteau fi aduse oricum – omul trebuia sa-si revizuiasca serios viata. Yeshua ridica standardul SFINTENIEI,, extinzandu-l spre o zona mai obscura – pentru ca intotdeauna ceea ce nu se vede a creat probleme in zona vizibila – pretinzand o neprihanire a duhului, a sufletului, a mintii. . Toate acestea nu se pot realiza fara NASTEREA – DIN – NOU, concept total strain evreilor de-atunci – chiar si celor mai invatati ( v Ioan 3 : 1-13 ) – care erau foarte rigurosi numai cu partea care se vede. Yeshua cunostea aceste amanunte si de aceea ii confrunta chiar si pe ucenici cu lipsa lor de consecventa : De ce-MI ziceti ” Doamne Doamne! ” si nu faceti ce spun Eu. ( Luca 6: 46 ). IAR EL ESTE YAHWEH !
  In concluzie , SFINTENIA , duhului , sufletului si trupului trebuie sa mearga mana in mana, daca ne socotim urmasii Fiului lui Dumnezeu. Este imposibil Tatal, sa fi spus CEVA IN TORAH sau in PROFETI, iar FIUL ( care a respectat in cele mai mici amanunte Legea ) sa spuna cu totul altceva in Brith Chadasha. So, Keep closer CHURCH! Si mai ales , atentie la SMOCHIN . May HASHEM bless you all.

  • Din nou, Shalom!

   Se cuvine sa mai zabovim, putin macar, asupra unor aspecte legate de acest extraordinar subiect al Sfinteniei, care abia in Yeshua ( pornind de la Torah si Profeti ) isi gaseste – am vazut acest lucru – adevarata implinire umana.
   Yeshua nu Si-a afirmat SFINTENIA ( care in mod cert , era dumnezeiasca ! ) la tot pasul, ci a preferat sa-l confrunte mai intai, pe omul pacatos, cu faradelegea si cu ipocrizia lui. ” Cine dintre voi este fara pacat , sa arunce cel dintai cu piatra in ea” ( Ioan 8: 7 ).
   Se pare ca omul – mai cu seama cel postmodern – alearga nebuneste dupa o fericire iluzorie care nu – si mai gaseste orizontul de afirmare in FERICIREA biblica, sanatoasa si sfanta. Copiii Domnului rascumparati trebuie sa inteleaga bine ca in ORDINEA LUI DUMNEZEU, nu exista fericire fara SFINTENIE. Sa nu ne amagim singuri intr-un compromis lumesc din care neprihanirea lipseste! Sa nu uitam ca cel mai puternic atribut al lui Dumnezeu este SFINTENIA, si ca cea mai mare problema a relatiei omului cu Acesta, tine de facto tot de ea. Nu-L putem cunoaste pe Dumnezeu decat in masura in care ne ridicam standardul puritatii ( v. Isaia 6 : 1-7 ).
   Si iata si o elocventa ilustratie , in maniera Tozer: ” Am o sugestie pentru acela care ia in serios acest lucru: Stai inaintea lui Dumnezeu ca sa capeti pricepere. Spune-I Lui ca dorinta ta este sa fii sfant cu orice pret, si-apoi cere-I sa nu-ti dea niciodata mai multa fericire decat sfintenie. Cand sfintenia isi va pierde stralucirea, fie ca si fericirea ta sa paleasca. Cere-I sa te faca sfant indiferent daca esti fericit sau nu. Fii sigur ca, in final, vei fi tot asa de fericit precum vei fi de sfant ; dar, deocamdata , lasa ca intreaga ta dorinta sa fie aceea de a sluji lui Dumnezeu si de a fi asemenea lui Christos.” ( A. W. Tozer Despre Dumnezeu si oameni )

 4. Rudy Morrison zice:

  Very beatiful argumentation …Otniella. May Lord Almighty bring His peace to the Figtree. Amen ! Lord Jeshua bless all the messsianics . In my opinion they are the real ones jews before God. Bless you, Daughter of Zion !

 5. Cathy Moses zice:

  Bless you daghter of Ziion for all your kindly love and work for the people Israel. There s not much night left. Yeshua Ha Meshiach is coming very soon.
  The Figtree is going to grow green leaves . Praised be Adonai !

 6. Adina S. zice:

  Shalom . Un eseu foarte bine argumentat ! Insa eu tot nu inteleg de ce numai o ramasita din acest popor trebuie sa fie mantuita. De ce este asa de greu pentru evrei sa IL accepte pe Isus Hristos , mai ales ca EL a fost evreu, unul de-al lor ? Astazi asistam la intoarceri mari si nenumarate. Toti oamenii au nevoie de mantuire. de ce la evrei acest lucru este o problema ?
  Lamuriti-ma va rog , draga Otniela. Va las cu Pace .

  • Shalom, draga Adina ! Mai intai nultumiri pentru apreciere. Apoi sa incercam sa lamurim problema pusa de Dvs.
   Intrebarea este : …” de ce numai o ramasita din acest popor trebuie sa fie mantuita ?”
   In primul rand modalul A TREBUI nu ar trebui folosit in enuntul Dvs interogativ , Adina. Veti intreba de ce ? Pentru ca acest lucru ar insemna ca Dumnezeul nostru este Un Dumnezeu care PREDESTINEAZA destinele umane in functie de Subiectivitatea Lui. Adica, unul poate fi predestinat pentru Mantuire iar celalalt pentru condamnare vesnica. Si nu este asa deloc. Chemarea la Mantuire le este adresata tuturor oamenilor ( v Ioan 3: 16 ).Jertfa sfanta este pentru TOTI ( din orice limba , din orice neam ). Dumnezeu nu este partinitor ! Nimeni nu-L poate acuza vreodata ca nu a lasat usa deschisa fiecarui om. Slava Lui !
   Exista insa o PRESTIINTA a lui Dumnezeu care ne este descoperita noua oamenilor prin SPIRITUL PROFETIC. Dumnezeu a ales, in Bunatatea Lui , oameni carora sa le descopere tainele Sale cu privire la viitor ( Atentie ! Nu este vorba despre ghicire; aici actioneaza Satana si spiritele rele .) . Dumnezeu stie care este destinul unui om sau al unui popor, si daca vrea poate sa -l descopere ( Numai daca EL vrea ! ) . Eu va propun sa cititi cu atentie capitolul 11 din Epistola apostolului Pavel catre romani. Tot acest pasaj este profetic, Duhul Sfant descoperindu-i apostolului Adevarul cu privire la Israel. In mod deosebit, Romani 11: 25 – 36 cuprinde cea mai inaltatoare Revelatie cu privire la Planul de Mantuire al lui Dumnezeu. Si ceea ce este mai frumos este ca DUMNEZEU nu poate fi deloc invinuit. Glorie Lui !
   Sa fiti binecuvantata din Sion !

   • Adina S. zice:

    Merci frumos de raspuns , Otniela. Sa stiti ca am citit pasajul din Biblie indicat de DVS. In sfarsit in capul meu tot asa suna parca Dumnezeu ar fi regizat dinainte istoria omenirii. Poate nu am suficienta credinta si nu sunt prea analista. Poate , nu stiu.
    Dumnezeu fie mereu cu Dvs . EL sa va rasplatesca pentru tot efortul.

 7. Madi zice:

  Multumim Otniela pentru acest eseu . Dumnezeu iubeste Israelul si il va mantui, chiar daca este vorba numai de ramasita. Legamantul facut cu Avraam si samanta lui nu poate fi desfiintat.
  Slavit sa fie Dumnezeu pentru felul Sau de a- Si tine si onora Cuvantul.
  Fii binecuvantata , draga Otniela.

 8. Madi zice:

  Chiar daca multi se vor trezi ca lupta impotriva poporului Israel , pana la urma Dumnezeu ii va nimici vrajmasiii si-i va pune pe fuga. Nu gresesc daca afirm un lucru : cine se atinge de Israel se atinge de Dumnezeu . Trebuie atentie !

  • Ma bucur , Madi , din suflet ! Ma bucur ca Adonai misca inimi si vieti, iar Planurile Lui minunate se vor implini cu o deplina credinciosie. Dumnezeu este CREDINCIOS ! Este Credincios Dumnezeirii Lui, Promisiunilor Lui, Iubirii Lui desavarsite pentru fiinta umana decazuta. Iar tu ai dreptate , Madi : Legamantul cu Avraam nu poate fi desfiintat ! Glorie lui ADONAI ! EL nici nu doarme , nici nu dormiteaza , EL lupta pentru Israel ( v. Psalmul 121 ).
   Sa fii binecuvantata din Sion cu mult Shalom !

 9. David J. Stoenescu zice:

  Madi , desi nu va cunosc , va aprob intrutotul . Fie binecuvantat Israelul si toti aceia care iubesc Sionul. Shalom cu voi toti , ing . David Stoenescu.

 10. Arnold F. Ambroziak zice:

  Shabat Shalom . our dearest sister Otniella . Thanks for this study ! Many christians in our country – not means Israel – don t know almost nothing about the figtree. Maybe you should come here to explain.
  Have a special Shabbat time Otniella : Shabbat Ha Yeshua ! Be blessed and protected by the Holy Ghost.

  • Shavua Tov , Arnold ! I `m glad you like my essay about the figtree. Hope everybody could understand the prophetical meaning of the figtree. We need to agree that is about a specificity . The Symbol cannot be dennied. So if we want to be effective in our relation with The God of Israel we have to understand His SPECIFICITY in acting.
   Amen ! Thanks very much ! May you be blessed from Zion , Arnold !

 11. Albert Kindberg zice:

  Shalom . Bun comentariu , Otniela ! Fii ocrotita de bratul puternic al lui Hashem !
  Ma rog pentru tine , sora mea , bat Tzion.

 12. Arthur Trautman zice:

  Wonderful beat ! Wonderful content ! I am very exciting to read this article content becouse as a messianic I am I feel very engaged with this type of arguing. Adonai bless you in a great account with His precious hand. Many blessings from Zion. Otniella, keep close to your God !!!!

 13. Elisha zice:

  Schalom U vrachah !!!!! It s a wonderful blessed article….! Praised be HaShem for His daghters of Zion. We have a very special one in Romania. Baruch Habbah be Shem Yeoshua MeshicHa. Adonay be with you dear Otniella.

  • Dear Friends , Arthur Trautman and Elisha,
   thanks very much you came my site. I appreciate all your special estimation. You are Welcome ! Be sure you are here in a place where the Holy Name of the Lord is glorified and lifted up. May you be always blessed with The Presence of Ruach Ha Kodesh upon your life and work. I wish you a great time in these special Holidays of the Lord, for your own benefits, and you families also. Thanks very much for your brotherhood `s prayers !
   Many blessings from Zion !

 14. Claudiu zice:

  E cam fortat sa afirmi ca „neamul acesta” se refera la o generatie de oameni, de aici tragandu-se concluzia ca in aprox. 80 de ani de la reintoarcerea evreilor in tara lor se vor intampla acele evenimente escatologice. Eu zic ca aici e evident ca e vorba de natiunea Israelului cand se vorbeste de „acest neam”

  • Mai intai , Claudiu , va urez Bun Venit pe acest site. Apoi , dati-mi voie sa va spun ca vremurile pe care le traim ( destul de ultime ) , ne permit prin succesiunea lor rapida si prin extraordinara lor potrivire cu afirmatiile Bibliei , sa ne putem avanta fara teama in astfel de afirmatii indraznete. Oricine are ochii larg deschisi spre Revenirea lui Mesia , nu se poate sa nu fie patruns de Cuvintele Scripturii.
   Smochinul a inflorit, Evanghelia a patruns pana la capatul pamantului, Europa se uneste si….Antichristul abia asteapta sa scoata capul. La ce ne mai putem astepta ?
   Fiti binecuvantat , din Sion !

   • Sofia zice:

    Sunt de acord cu sora Otniela. Domnul Mesia vine daca smochinul a inflorit din 48 incoace. Este exact ce a predicat pastorul nostu duminica trecuta. El ne-a sfatuit sa ne uitam la Israel ca sa intelegem timpul care il traim. Pace multasi veghere.

 15. Ogrodzenia zice:

  Bless you Otniella Bat Tzion for this beautiful composition about Israel of God. May God bless always Israel ! May long live Israel before the God Almighty !!!! Shalom-Shalom !!!!!!! Regards , Viktor

 16. Grace zice:

  Hi. Easy read, wonderful article , plenty news about a Israel. I like your writing style. God bless you otnielabattzion.

 17. Dana zice:

  Salom
  Sa aveti o saptamana cat se poate de buna!
  Va invit sa cititi pericopa saptamanii in interpretarea Rabinuui Sorin Rosen.

  POVESTEA SE REPETA (Pinhas 5764)
  Scris de Sorin Rosen
  Joi, 08 Iulie 2004 02:00
  „Moshe a vorbit lui Dumnezeu si a zis: „Domnul, Dumnezeul duhurilor oricarui trup, sa randuiasca peste adunare un om care sa iasa inaintea lor, si sa intre inaintea lor, care sa-i scoata afara si sa-i bage inauntru, pentru ca adunarea Domnului sa nu fie ca niste oi care n-au un pastor pentru ei.”

  Dumnezeu i-a zis lui Moshe: „Ia-ti pe Iehoshua, fiul lui Nun, barbat in care este Duhul Meu, si sa-ti pui mana peste el. Sa-l asezi inaintea preotului Eleazar si inaintea intregii adunari, si sa-i dai porunci sub ochii lor. Sa-l faci partas la dregatoria ta, pentru ca toata adunarea copiilor lui Israel sa-l asculte. Sa se infatiseze inaintea preotului Eleazar, care sa intrebe pentru el judecata lui Urim inaintea lui Dumnezeu; si Iehoshua, toti copiii lui Israel, impreuna cu el, si toata adunarea, sa iasa dupa porunca lui Eleazar si sa intre dupa porunca lui.

  Moshe a facut cum ii poruncise Domnul. A luat pe Iehoshua si l-a pus inaintea preotului Eleazar si inaintea intregii adunari. Si-a pus mainile peste el si i-a dat porunci, dupa cum spusese Dumnezeu prin Moshe.” [Numeri 27:15-23]

  Daca ar fi sa incep comentariul din aceasta saptamana intr-un stil modern, cred ca fraza cea mai potrivita pentru pericopa Pinhas ar fi cea cu care debuteaza arhicunoscutul film „Stapanul inelelor”: „The world is changing…” („Lumea se schimba…”)

  Pericopa Pinhas pe care o citim Shabatul acesta este una intr-adevar plina de schimbare. In debutul sau, lui Pinhas i se schimba statutul social, de la un simplu evreu la Kohen Gadol (Mare Preot), pentru interventia sa din conflictul cu midianitii (pericopa trecuta). Apoi, catre finalul pericopei, lui Moshe i se spune ca trebuie sa predea conducerea generatiei urmatoare.

  Chiar si numai aceste doua evenimente sunt suficiente pentru o paralela intre epoca biblica si vremurile moderne. Vedem sub ochii nostri astazi cum oamenii acced la putere sau cum decad, vedem cum conducerile se schimba si cum liderii de ieri predau stafeta celor de maine. Suntem si noi, ca si evreii de acum cateva mii de ani, intr-o perioada de schimbare care ne afecteaza zilnic. Astazi ne alegem singuri liderii. Pe atunci insa, aveam cu totii un Conducator Suprem, ceresc, care ne ajuta in a ne alege conducatorii pamantesti. Si va propun in continuare sa vedem cum a decurs atunci, in vremurile biblice, acest proces de alegere a unui lider…

  In pericopa Pinhas, Dumnezeu ii repeta lui Moshe faptul ca va trebui sa moara in desert, inainte de a intra in Tara Fagaduita. Ca un conducator caruia ii pasa cu adevarat de poporul pe care il conduce, raspunsul lui Moshe la aceasta tragica veste este urmatorul: „Domnul, Dumnezeul duhurilor oricarui trup, sa randuiasca peste adunare un om care sa iasa inaintea lor, si sa intre inaintea lor, care sa-i scoata afara si sa-i bage inauntru, pentru ca adunarea Domnului sa nu fie ca niste oi care n-au un pastor pentru ei.”

  Raspunsul lui Dumnezeu: „Ia-ti pe Iehoshua, fiul lui Nun…”. In comentariul sau asupra acestei pericope, Rashi aduce in prim-plan o regula deosebit de importanta: in intreaga Biblie, oamenii nu „se iau”. A lua ceva inseamna a misca obiectul sau fiinta respectiva indiferent de vointa acestuia. Obiectele pot fi intr-adevar luate, deoarece nu au vointa. Chiar si animalele, care uneori se opun, pot fi luate pentru ca omul are o inteligenta superioara. Insa atunci cand textul Torei contine verbul „lakahat” (a lua) in relatie cu o persoana, interpretarea corecta este aceea de „a convinge”.

  Cum a putut atunci folosi Dumnezeu verbul „lakahat” (a lua) cand i-a poruncit lui Moshe sa il numeasca pe Iehoshua succesor al sau? Rashi ofera urmatoarea explicatie: Moshe a trebuit sa il „miste” pe Iehoshua cu cuvintele sale: „Cat de norocos esti tu, ca ai fost ales sa conduci pe copiii lui Israel in Tara Promisa de catre Dumnezeu!” Lui Iehoshua i s-a oferit o onoare fara margini, onoarea de a fi conducatorul unui popor ce avea sa influenteze pozitiv intreaga umanitate, al unui popor ce avea sa schimbe soarta si fata lumii timp de multe secole si milenii. Si, intr-un pur exercitiu de marketing, facand practic publicitate unei functii pe care Iehoshua trebuia sa o accepte, Moshe a reusit sa il convinga de importanta misiunii ce urma sa ii revina.

  In aceeasi fraza insa, aproape imediat, Moshe a fost nevoit sa umbreasca un pic bucuria lui Iehoshua: misiunea de a conduce un popor este una deosebit de dificila, mai ales atunci cand este vorba despre poporul evreu. Pentru a fi cu adevarat liderul lor, Iehoshua a fost nevoit sa inteleaga mai intai ca evreii sunt „un popor incapatanat” [Deuteronom 31:27], ca sunt un popor aparte si ca a ii conduce nu este o misiune usoara…

  Acest tip de abordare este insa o metoda de convingere cel putin ciudata! Orice om care incearca sa convinga pe altul de un lucru, va face publicitate lucrurilor pozitive si va trece sub tacere pe cele negative. Nu este oare anti-convingator sa ii spui unui om: „Ce norocos esti tu ca ai fost ales sa conduci un popor de oameni incapatanati si care se revolta tot timpul!”? Si in plus, Iehoshua ii cunostea prea bine pe evrei si modul in care reactionau ei. Fusese alaturi de Moshe timp de 40 de ani si stia tot ce era de stiut despre evrei… De ce este atunci atat de important ca Moshe sa „il convinga” sa preia stafeta, amintindu-i totodata in detaliu problemele pe care era foarte posibil sa le intalneasca?!?

  Pentru a raspunde la aceasta intrebare, rabinul american Eliyahu Hoffman include in comentariul sau la pericopa Pinhas o scurta poveste:

  Intr-o familie s-a nascut odata un copil cu o boala deosebit de grava. Dupa luni de zile de doctori, spitale si operatii, inima copilului a cedat si sufletul sau s-a reintors la Dumnezeu.

  Parintii au fost absolut devastati. Sa primesti in dar un copil doar pentru a-l pierde cateva luni mai tarziu – o astfel de situatie este una din care de obicei oamenii nu inteleg prea multe. „Oare cu ce am gresit? De ce am meritat o asemenea nenorocire?”, se intrebau parintii.

  Intr-o incercare de a raspunde la aceste intrebari, cuplul a venit la un mare rabin, prieten de familie, caruia i-au adresat intrebarea cu raspunsul cel mai dificil de oferit dintre toate: „De ce ni s-a intamplat acest lucru?”

  „In urma cu cateva luni”, si-a inceput raspunsul rabinul, „Dumnezeu S-a aflat intr-o mare dilema. Avea langa El un suflet deosebit, caruia ii era necesar un trup. Un suflet atat de aproape de perfectiune incat ii mai era necesar doar un timp foarte scurt in aceasta lume, cateva luni, pentru a isi termina misiunea si a se intoarce pentru totdeauna, complet implinit, la Creatorul sau, in cerurile cele mai inalte. Bineinteles, asta daca nu i s-ar fi intamplat ceva rau in timpul acestei existente de cateva luni…

  Cui, S-a intrebat atunci Dumnezeu, as putea sa incredintez acest suflet, aceasta comoara nepretuita? In cine pot avea incredere ca va avea grija de acest suflet cu atentia pe care o merita, ca va veghea ca trecerea sa scurta pe pamant sa fie lipsita de pericole?

  Dumnezeu v-a ales pe voi! Dintre multele cupluri si familii, El a avut incredere in voi si v-a incredintat voua comoara Sa de pret. A stiut ca voi sunteti capabili sa indepliniti aceasta sarcina, capabili sa va daruiti trup si suflet acestui copil! A stiut ca veti intelege ca despartirea lui de voi a insemnat si reunirea acestui suflet, pentru totdeauna, cu Creatorul. Nu ati fost pedepsiti, Doamne fereste! Ati fost rasplatiti!

  Pe cat de greu este, trebuie sa intelegeti ca acest suflet nu era menit sa se afle in aceasta lume mai mult decat a fost, si ca voi ati fost alesi de catre Dumnezeu sa il calauziti catre fericirea eterna…”

  Desigur, acest raspuns este deosebit de greu de oferit… Paralelele care se pot face nu sunt neaparat „sanatoase” si este greu, foarte greu, poate chiar periculos, sa ii spui asa ceva unui parinte care a pierdut un copil… Insa modul in care doresc sa folosesc aceasta poveste este acela de a spune ca in multe cazuri, situatiile cele mai grele cer oamenii cei mai capabili. Misiunile importante si dificile sunt incredintate celor mai buni, celor mai devotati, celor care isi inteleg misiunea si se straduiesc sa o duca la bun sfarsit.

  Probabil ca in urma cu cateva mii de ani, Moshe a trebuit sa treaca prin acelasi proces de a-i explica lui Iehoshua misiunea pe care urma sa i-o incredinteze: „Cat de norocos esti tu ca ai fost ales sa conduci poporul lui Dumnezeu! In fond, nu oricine este capabil de aceasta sarcina, de misiunea de a conduce un popor incapatanat si razvratit catre Eret Israel…”

  Asa cum am spus si la inceput, povestea de acum cateva mii de ani se repeta in zilele noastre. Atunci cand ni se dau sarcini grele la serviciu, cand suntem alesi pentru a face parte din cea mai dificila misiune, nu trebuie sa ne putem dezamagiti si speriati intrebarea: „De ce am fost ales tocmai eu? Ce am facut oare sa merit pedeapsa de a munci mai mult?”

  Poate ca, din contra, trebuie sa rostim in soapta o rugaciune de multumire pentru ca suntem capabili sa indeplinim misiunea si pentru ca oamenii din jurul nostru ne considera si ei capabili de misiune dificile.

  Este o sarcina grea! Cel mai usor lucru de facut este sa spunem: „Nu pot.” Ne scuteste de multe dureri de cap, de multe ore de munca asidua, de multe probleme… Dar ne „scuteste” si de satisfactia de a fi printre cei alesi! Ne „scuteste” si de bucuria de a vedea lucruri implinite, edificii construite, proiecte terminate sau oameni care ne sunt recunoscatori pentru ceea ce facem…

  Cand viata ne pune in postura de a alege intre implicare si neimplicare, corect este sa constientizam ca alegem de fapt intre un loc pe lista de onoare a istoriei si un loc in uitare. Sa fim asadar recunoscatori pentru calitatile pe care Dumnezeu si parintii ni le-au dat si sa alegem intrarea principala in eternitate!

 18. more issues approximately it!

 19. Eduardo Cimorelli zice:

  hi, shallom Otniela , more things about these issues, I like very much all of them. God bless His people Israel !!!!!!

 20. bianca.g zice:

  Interesant blog ! eu sunt o filosemita.am fost in Israel si am ramas foarte incantata de acest popor si de tara sa. Cred ca Dumnezeu va avea grija de poporul Cartii.

 21. elena tudor zice:

  Domnul sa va binecuvinteze si sa va intareasca in continuare; sunteti un vas de onoare in ochii Domnului, care este folosit cu multa dragoste in puterea Duhului Sfint pentru intelegerea si adincirea Adevarului.

 22. marinela zice:

  Şalom, sunt încântată de acest blog. Foarte frumoase scrisurile d-voastră.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s