SARBATORILE DOMNULUI – ( 5 )


E. SARBATOAREA CORTURILOR – SUKKOT

SUKKOT -ul   este ,de asemenea ,una dintre Sarbatorile Domnului , descrisa in Vaikra  23 : 33- 46. “ Domnul a vorbit lui Moshe si a zis : Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le : “ In a cinsprezecea zi a acestei luni a saptea , va fi sarbatoarea corturilor , in cinstea Domnului , timp de sapte zile. In ziua intai sa fie o adunare sfanta : sa nu faceti nicio lucrare de sluga in timpul ei. Timp de sapte zile , sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc . A opta zi , sa aveti o adunare sfanta , si sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc ; aceasta sa fie o adunare ee sarbatoare : sa nu faceti nicio lucrare de sluga in timpil ei.” ( Levitic 23: 33-36.
Sukkot-ul , de obicei tradus in Engleza prin Tabernacles , iar in Romana prin  Sarbatoarea Corturilor,  tine sapte zile , de la 15 pana la 21 Tishrei ( Septembrie / Octombrie ), si se sfarseste in cea de-a 8-a zi – o zi cu totul speciala – din 22 Tishrei.  Trecerea de la sobrietatea  Marilor Sarbatori de cainta , la bucuria zgomotoasa si exuberanta a Sarbatorii Corturilor , in care poporului i se porunceste sa  construiasca acele mici colibe in care sa si traiasca timp de 7 zile , este destul de rapida , insa se pare ca Dumnezeu chiar acest lucru Si l-a dorit : poporul ales trebuia sa constientizeze in permanenta purtarea Sa de grija , si mai ales trebuia sa-si aminteasca de unde l-a scos Dumnezeul lui ,  cu Mana Sa Puternica. Torah acorda o semnificatie aparte cuvantului s u k k a h , el desemnand mica si simpla coliba (  foarte asemanatoare unui cort ) in care israelitii au fost obligati sa traiasca in pustie in drumul lor spre Tara Promisa  , dupa ce au parasit Egiptul ( Levitic 23 : 42 ). Sarbatoarea Corturilor se mai numeste : Sezonul Bucuriei , Sarbatoarea Adunarii Poporului , Sarbatoarea Popoarelor , Sarbatoarea Dedicarii etc.
Sukkot-ul completeaza fericit imaginea de ansamblu a Sarbatorilor din luna a 7-a. In contrast cu tristetea si starea de profunda introspectie ,  pe care o degaja atmosfera Sarbatorii Trambitelor si a Zilei Ispasirii, cea de –a treia Sarbatoare a lunii Tishrei se vrea una plina de bucurie, implinind vechea zicala evreiasca : “ Intotdeauna dupa nori si ceata trebuie sa apara soarele.”  Sarbatoarea Corturilor este deseori numita  Anotimpul Bucuriei Noastre , pentru ca dupa pocainta si invocarea plina de durere a iertarii divine din timpul Zilei Ispasirii ,  trebuie sa apara  certitudinea  ca pacatele au fost indepartate , iar Prezenta lui Dumnezeu se poate manifesta din nou in mijlocul  poporului , calauzindu-l si protejandu-l. Strict istoric,Sukkot-ul comemoreaza zilele de pribegie prin pustia Sinai , dupa iesirea din Egipt. Potrivit tuturor legilor naturale , evreii  ar fi putut lesne pieri , dar au fost intr-un  mod cu totul divin protejati de Dumnezeu.  Profetic vorbind , Sukkot-ul este Sarbatoarea care ne invata lucruri noi si interesante despre Imparatia Mesianica , si despre Bucuria imensa a Carmuirii Divine intr-o asemenea Regalitate maiestuoasa.
Corturile sunt Sarbatoarea care se axeaza pe un Seceris spiritual de anvergura. Incepe in cea de-a 15 -a zi a lunii Tishrei si se termina pe 22 Tishrei cu Sarbatoarea Bucuriei Torei ( Simchat Torah ) –  a 8-a Zi de celebrare,  in care poporul se strange  exaltand Torah, si –I multumeste lui Adonai pentru ea. Desi Simchat Torah cade la sfarsitul Sarbatorii Corturilor , ea are statutul unei Sarbatori individuale. Ca toate celelate Sarbatori de Pelerinaj, Sukkot-ul are o puternica implicatie domestica si agricola. Aceasta Sarbatoare  marcheaza timpul secerisului final de toamna, inainte de caderea iernii. De aceea se mai numeaste familiar  si Sarbatoarea Culesului. Asa cum gasim scris in Shemot ( Exod 23 : 16 ) : “ Sa tii sarbatoarea secerisului , a celor dintai roade din munca ta , din ceea ce vei semana pe camp; si sa tii sarbatoarea strangerii roadelor , la sfarsitul anului, cand vei strange de pe camp rodul muncii tale.” Sukkot-ul este timpul cand toate roadele campului , ale livezilor si  ale viilor sunt  stranse si adunate in hambarele arhipline, in teascurile pentru vin si pentru ulei. Este sezonul in care truda si transpiratia semanatului se intoarce intr-o binecuvantata rasplata catre agricultorii harnici si priceputi. Toti fermierii sunt veseli si bine-dispusi , de aceea , fara nicio indoiala Sukkot-ul este timpul bucuriei , implinirii  si  multumirii.
  ( Aici se continua lectura )

Anunțuri

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Cultura si civilizatie iudaica, Teologie si Spiritualitate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la SARBATORILE DOMNULUI – ( 5 )

 1. Madi zice:

  Buna prezentare, Otniela ! Felicitari !

 2. Madi zice:

  Va incurajez pe toti sa cititi prezentarile Otnielei despre Sarbatori. Va asigur ca nu veti regreta !

  • Hag Sameach , Madi !

   Toda Rabba pentru afectiunea aprecierii ! Sunt sigura ca fratii nostri scumpi, in Yeshua Ha Mashiach , s-au bucurat sa citeasca aceasta prezentare, pentru ca ea le-a indreptat ochii – si din toata inima sper sa fi fost asa – catre Minunatul nostru Mantuitor. Sa fii binecuvantata cu o imensa Bucurie a mantuirii in viata ta, si a celor dragi.

   • Dana zice:

    Shabat Shalom

    RASHI DESPRE TORA (Bereshit 5766)

    Scris de SORIN ROSEN
    Joi, 27 Octombrie 2005 02:00

    IN LOC DE INTRODUCERE

    Deoarece saptamana aceasta a fost Simhat Tora, Shabatul care urmeaza nu poate fi altceva decat Shabat Bereshit, Shabatul in care se citeste prima pericopa a Torei, din Cartea Genezei. Debutand un nou ciclu de comentarii, m-am gandit mult ce variatie sa fac pentru a aduce un „suflu nou” fata de anii precedenti, si am ajuns intr-un final la o concluzie… In urma cu doar cateva luni, pe 17 iulie 2005, lumea intreaga a comemorat 900 de ani de la moartea lui Rashi (Rabi Shlomo ben Itzhak ) unul dintre cei mai mari comentatori ai Torei.

    Bereshit bara Elokim et hashamaim ve’et haaretz…
    La inceput, Dumnezeu a creat cerurile si pamantul. (Geneza 1:1)
    ………………………………………………………………………………………………………..

    COMENTARIUL LUI RASHI

    „La inceput” – Rabi Itzhak a spus: Dumnezeu nu ar fi trebuit sa inceapa Tora decat de la [versetul] „aceasta luna sa fie pentru voi [inceputul lunilor]” (Exodul 12:2), pentru ca aceasta este prima porunca care a fost data lui Israel.

    [Si atunci,] care este motivul pentru care Dumnezeu a inceput cu Cartea Genezei? Pentru ca dorit sa transmita mesajul cuprins in versetul „Puterea faptelor Sale a adus-o la cunostinta lui Israel, pentru a le darui mostenirea popoarelor” (Psalmi 111:6) Pentru ca daca popoarele lumii vor spune lui Israel: „Sunteti niste banditi, pentru ca ati cucerit tara celor sapte natiuni [care locuiau in Canaan]”, Israel le va raspunde: „Intreg pamantul este al lui Dumnezeu. El l-a creat si El l-a dat celor pe care i-a considerat potriviti pentru a-l primi. Prin bunavointa Lui le-a dat lor Tara Canaanului si prin bunavointa Lui a luat-o de la ei si ne-a dat-o noua.”

    SUPRA-COMENTARIUL PE RASHI

    Rashi considera ca Tora este o carte in care Dumnezeu a dat porunci poporului evreu. Conform opiniei sale, Tora nu este o carte de istorie, nici o carte despre morala, ci doar o carte despre poruncile divine adresate evreilor. (Desigur, aceasta opinie este disputata de catre multi alti comentatori).

    Pentru Rashi, primele capitole ale Torei (de fapt, intreaga Carte a Genezei) nu sunt mai mult decat o simpla dovada ca Dumnezeu este „posesorul” lumii, avand in consecinta dreptul de a o „distribui” dupa cum doreste.

    Ideea este interesanta, mai ales prin prisma surselor pe care Rashi le citeaza: Rabi Itzhak (autorul explicatiei anterioare) este chiar tatal lui Rashi, un descendent al rabinului Yohanan Ha’Sandlar din vremurile talmudice, un descendent la randul sau al Regelui David.

    Vaikra Elokim la’or yom, ve’lahosheh kara laila; va’iehi erev vaiehi voker, iom ehad.
    Si Dumnezeu a numit lumina „zi”, iar intunericul l-a numit „noapte”; si a fost seara si a fost dimineata – o zi. (Geneza 1:5)

    COMENTARIUL LUI RASHI

    „O zi” – Conform aranjarii cuvintelor din acest pasaj, ar fi trebuit ca Tora sa spuna „prima zi”, asa dupa cum este scris referitor la celelalte zile [ale Creatiei]: „ziua a doua”, „ziua a treia”, „ziua a patra”, etc.

    [Si atunci] de ce este scris „yom ehad” (“o zi”)? Pentru ca Dumnezeu era singur in lumea Sa, caci ingerii nu au fost creati decat abia in cea de-a doua zi. Si astfel este explicat in Bereshit Raba.

    Modul in care Rashi alege sa citeasca acest verset este deosebit de interesant. Pentru el, “yom ehad” (“o zi”) inseamna de fapt “yom shel Ehad” (“ziua Celui Unic”), deoarece Dumnezeu a fost complet singur in acea prima zi a Creatiei.

    SUPRA-COMENTARIUL PE RASHI

    Explicatia nu este singulara in literatura rabinica. De exemplu, Shabat-ul de dinaintea sarbatorii de Pesah poarta numele de Shabat Hagadol (Shabatul cel Mare). Din punct de vedere gramatical, acest nume este incorect, deoarece „Shabat” este de genul feminin in ebraica, in timp ce „gadol” este de genul masculin (formularea corecta ar fi trebuit sa fie „Shabat ha’gdola”). Intr-o explicatie similara, Shabat Hagadol a fost interpretat ca insemnand Shabat shel Gadol – Shabatul Celui Mare (Shabatul lui Dumnezeu).
    Shabat Shalom!

   • Dana zice:

    Shabbat Shalom !
    Comentariul parashalei Bereishit prezentat de organizatia Messianic Bible.

    Welcome to Bereishit (In the Beginning), this week’s Parsha (Torah Portion).

    These are the Scriptures which will be read in synagogues around the world
    during the Shabbat (Saturday) service.

    BEREISHIT (In the Beginning)
    Genesis 1:1–6:8; Isaiah 42:5–43:10; Revelation 22:6–21

    In the traditional Jewish system of reading through the Torah, yesterday we
    celebrated Simchat Torah (Rejoicing in the Torah), which ended the previous
    year’s cycle of reading the Torah; and now we continue the cycle beginning
    all over again with Genesis (Bereishit), which means ‘in the beginning.’

    This beautiful custom reminds us that our study of the Word of God
    never comes to a conclusion, but is an ongoing cycle—week to week
    and year to year.

    “In the beginning God (Elohim) created the heavens and the earth….” (Genesis 1:1)

    From the very first verse of the Bible, the reader sees the plurality in the
    oneness of God. El is the singular form of God, and the ‘im’ ending always
    indicates plurality.

    While this Hebrew word doesn’t mean that there are many Gods, it is an
    indication of the oneness and unity of God.

    The Hebrew verb barah (created) confirms this. The verb is singular, which
    indicates that the subject (Elohim) is also singular, despite the plural ‘im’
    ending. If there were more than one person involved in the act of creation,
    the verb would be plural—baroo and not barah.

    Let’s look at two other criptures in this beginning parsha (Scripture portion)
    that confirm the plurality of Elohim (God).

    “Let us make man (Adam) in our image, after our likeness.” (Genesis 1:26)

    “The man has become as one of us….” (Genesis 3:22)

    Here we see the use of the plural pronouns us and our in the Hebrew. Notice
    it’s our image, not my image.

    Yeshua in the Creation Account

    If we look at this first chapter of the first book of the Bible we see God
    (Elohim) as Creator, and we read of the Spirit (Ruach) of God hovering
    (breathing) over the waters.

    But where is Yeshua (Jesus)?

    “In the beginning (Bereishit) was the Word, and the Word was with God, and
    the Word was God. He was in the beginning with God. All things were made
    through Him, and without Him nothing was made, that was made… And the
    Word became flesh and dwelt among us….” (John 1:1-3, 14)

    We understand from the Gospel of John that He was present in the beginning.
    We also see that He is the Word that nourishes us.

    Yeshua said: “I am the bread of life…This is the bread which comes down
    from heaven, that one may eat of it and not die. I am the living bread which
    came down from heaven. If anyone eats of this bread, he will live forever…”
    (John 6:48)

    The Hebrew for bread of life is ‘lechem chayim.’ Yeshua was even born in
    the house of bread (Beit lechem) usually called Beth-lehem in English.

    This special braided bread called challah is eaten on the Sabbath
    (Shabbat) and holidays. To commemorate the double portion of manna
    that fell the day before the Sabbath in the wilderness, traditionally, two
    loaves are on the Shabbat table.

    When we begin to understand Yeshua (Jesus) in His Hebraic, Jewish
    cultural and Hebrew linguistic context, we not only understand the
    Brit Chadashah (New Testament) more fully, but we are better equipped to
    share the Word of God.

    It’s so important, then, that we understand the Tanakh (Old Testament) in
    order to reveal Yeshua to His own Jewish people.

    Although we can see in the first chapter of the Book of John that Yeshua was
    integral to the creation account, it’s important for Jewish people to see our
    own Jewish Messiah in the very scriptures that He held in His hands and
    revealed Himself from, rather than relying on the Brit Chadashah (New
    Testament), which Jewish people do not accept.

    This is why the Jewish people need a Bible that will help them
    see Yeshua in the Torah, as well as how He fulfilled the
    Messianic prophecies!

    Only then will they understand that believing in Yeshua (Jesus) as the
    Messiah is an authentic Jewish way of faith in the God of Israel.

    The Power of the Spoken Word

    “As it is written, ‘I have made you the father of many nations.’ Abraham acted
    in faith when he stood in the presence of God, who gives life to the dead and
    calls into existence things that don’t yet exist.” (Romans 4:17)

    Perhaps you heard it said that you can’t make something out of nothing. But
    God did just that in the creation account! He created something out of
    nothing with His spoken word. He spoke creation into existence!

    We learn from this, then, that the spoken Word of God is extremely
    powerful. But are the words we speak of any consequence?

    Since we are created in the image of God our Creator, we know that we are
    creative beings as He is. We also, therefore, have the ability to “call forth
    those things which are not as if they are….”

    When we speak faith-filled words into our problems and situations, we bring
    light and also create these things that we desire.

    “Now faith is the substance of things hoped for, the evidence of things not
    seen.” (Hebrews 11:1)

    The alternative is also true. If we call forth darkness by speaking evil,
    destructive words, we may bring into existence the very thing that we hate
    or fear.

    “For the thing which I fear comes on me; That which I am afraid of comes
    to me.” (Job 3:25)

    Let There Be Light

    “And God said, ‘Let there be light,’ and there was light.” (Genesis 1:3)

    We must begin to understand the power that God has given us in our mouths
    and begin to bring them into line with God’s word in order to bring light into
    our lives and those around us.

    To speak evil, either towards ourselves or others is to curse. Only Yeshua
    can break these curses and generational sins, and set someone free.

    “So if the Son sets you free, you will be free indeed.” (John 8:36)

    When we confess these sins and ask Yeshua to set our minds free from
    negative, critical thinking, and redeem our mouths from unclean speech or
    idle words, He will help us as we cooperate with the Ruach HaKodesh
    (Holy Spirit) at work in us.

    This portion of Scripture, Bereishit, describes the beauty and perfection with
    which God created the world in the Garden of Eden. He called everything
    He had created good (tov). The creation of mankind He called
    ‘very good’ (tov me’od).

    The parsha, however, goes on to describe how sin marred that
    magnificence. Because of the sin of Adam and Eve, their children were
    slaves to sin, and sin and violence grew and took hold to such an extent that
    Cain killed Abel.

    The mission of Israel is to rescue the world from its moral degeneracy
    through knowledge of the Torah, God’s word. Also through the Jews came
    the Messiah, Yeshua, whose power transforms us from within.

    It is the bondage to that sin nature that we have inherited from Adam and
    Chava (Eve) from which Yeshua (Jesus) came to set us free.

    He rescues us from the Kingdom of darkness and transfers us into the
    Kingdom of Light. He is a light and a covenant, not only for Jewish people,
    but for all nations.

    “I, the Lord, have called you in righteousness; I will take hold of your hand.
    I will keep you and will make you to be a covenant for the people and
    a light for the Gentiles, to open the eyes that are blind, to free captives
    from prison and to release from the dungeon those who sit in darkness.”
    (Isaiah 42:6-7)

    Yeshua accepted this as His mission and proclaimed Himself Messiah when
    He read this from the Prophets in the synagogue on the Shabbat, as was
    his custom. (Luke 4:16-19)

    The Light of the World

    “But I saw no temple in it, for the Lord God Almighty and the Lamb are its
    temple. The city had no need of the sun or of the moon to shine in it, for
    the glory of God illuminated it. The Lamb is its light. And the nations
    of those who are saved shall walk in its light….” (Revelation 21:22-24)

    In the creation account, we see something that seems to contradict the laws
    of nature: on the first day of creation, there is light even though God had
    not yet created the sun or moon or stars. And so how could there be light?

    We first of all must admit that, even when it comes to science, there is much
    we don’t understand about the world we live in, let alone the universe.

    “He is the radiance of the glory of God and the exact imprint of his nature,
    and he upholds the universe by the word of his power.” (Hebrews 1:3)

    What we do know from the Book of Revelation is that in the New Jerusalem,
    there will again be no need of sun, moon or stars for illumination; Yeshua will
    be its Light.

    Just as Yeshua is the Light of the world and will be the Light of
    Jerusalem, Yeshua was indeed with God in the very beginning, a light
    and a master craftsman at His side.

    And as our Light, He is also our wisdom.

    “Before the mountains were settled… when He marked out the foundations
    of the earth, then I was beside Him as a master craftsman, and I was daily
    His delight, rejoicing always before Him, rejoicing in His inhabited world,
    and my delight was with the sons of men.” (Proverbs 8:22-31)

    Through the covenant sealed with the blood of Messiah Yeshua, we can be
    restored to a right relationship with God, bringing us back into Gan Eden
    (Garden of Eden), a place of eternal life and peace.

    We know that Jew and Gentile will walk together in the Light of the Lamb
    in the New Jerusalem. At the end of time, Israel’s high vocation as God’s
    witnesses will be fulfilled in even greater measure. (Revelation 7:4)

    „‘But you are my witnesses, O Israel!’ says the Lord. ‘You are my servant.
    You have been chosen to know me, believe in me, and understand that I
    alone am God. There is no other God – there never has been, and there
    never will be.'” (Isaiah 43:10)

    With all of the worldwide uprisings in cities around the world, and Israel in
    the News, we are certainly approaching these Last Days, so please partake
    in our ministry in the Holy Land and be a part of Prophecy being fulfilled.

    Shabbat Shalom from all of our ministry staff.

    „I will bless those who bless you.” (Genesis 12:3)

 3. Dana zice:

  Hag Sukkot Sameach!
  Pentru ca suntem in plina sarbatoare pericopa saptamanii se suspenda.
  In aceasta zi traditia evreilor ashkenazi este de a citi toata cartea Eclesiastrul – Sefer Kohelet .

  In continuare va invit sa cititi comentariul organizatiei Messanic Bible pentru acest Shabat special de Sukkot.

  Sukkot Shabbat Chol Hamoed
  Exodus 33:12-34:26; Ezekiel 38:18-39:16; Book of Ecclesiastes; Revelation 7:1-10

  “And he said, Behold, I make a covenant: before all your people I will do
  marvels, such as have not been done in all the earth, nor in any nation: and
  all the people among whom you are shall see the work of the Lord: for it is
  an awesome thing that I will do with you.” (Exodus 34:10)

  In this parsha, Moses asks that God’s presence would go with Israel, and
  God agrees.

  Encouraged by this positive response, Moses asks to see God’s glory. Once
  again, God graciously complies with his request and invites Moses to come up
  Mount Sinai with two newly hewn stone tablets so that God can re-carve
  the Ten Commandments.

  On the mountain, God reveals His glory to Moses in such a fearsome
  spectacle of power that God must protect Moses from being destroyed by it:

  “Behold, there is a place with Me, and you shall stand on the rock. And it
  shall be that when My glory passes by, I will place you into the cleft of the
  rock, and I will cover you with My hand until I have passed by. Then I will
  remove My hand, and you will see My back but My face shall not be seen.”
  (Exodus 33:21-23)

  Having experienced the power of the presence of God, Moses must have
  understood that the presence of God was more than sufficient against
  any threat Israel might encounter inside or outside of the Promised Land.

  Gog and Magog

  “And it shall come to pass in that day; when Gog shall come against the land
  of Israel, says the Lord God, that My fury shall arise up in My nostrils.”
  (Ezekiel 38:18)

  In the haftorah (prophetic portion) for Sukkot Shabbat Chol Hamoed, the
  Hebrew prophet Ezekiel describes an End Time scenario when formidable
  armies from the North, under the leadership of Gog, will challenge the
  restoration of Israel.

  This invasion of Israel, however, will end in the utter destruction of the forces
  of Gog, whose identity is somewhat obscure.

  The forces that come against Israel will be so large in that day that Gog’s
  weaponry will provide fuel for Israel for seven years.

  “…they shall carry no wood from the fields nor cut down any from the forests,
  for they shall make fires from the weapons. Thus will they spoil those who
  spoiled them and plunder those who plundered them, says the Lord God.”
  (Ezekiel 39:10)

  Moreover, so many soldiers from Gog and Magog will die in this battle, that
  it will take seven months for Israel to bury them all and cleanse their land.
  (Ezekiel 39:12)

  Why is this portion of Scripture read during Sukkot? According to
  Rabbinic tradition, this war will be waged during the month of Tishrei, the
  month that the holiday of Sukkot (Feast of Tabernacles) falls within.

  Furthermore, the war that is described in Ezekiel is similar to the war
  described in the 14th chapter of Zechariah, which is the haftorah read on
  the first day of Sukkot. And in Zechariah we learn that the Gentiles,
  who survive the war against Israel, will be required to keep Sukkot
  annually by coming up to the Holy City of Jerusalem to worship
  the Lord.

  “Then the survivors from all the nations that have attacked Jerusalem will go
  up year after year to worship the King, the Lord Almighty, and to celebrate
  Sukkot (the Feast of Tabernacles). If any of the peoples of the earth do not
  go up to Jerusalem to worship the King, the Lord Almighty, they will have
  no rain.” (Zechariah 14: 16-17)

  In Psalm 27, we see a clear connection to Sukkot and God’s protection
  of Israel.

  “For in the day of trouble He will conceal me in His tabernacle; In the secret
  place of His tent He will hide me; He will lift me up on a rock.” (Psalm 27:5)

  The word translated as tabernacle is the Hebrew word sukkah (סכה). When
  evil threatens God’s people, He will hide them in His sukkah, inaccessible
  from the enemy on the rock of His presence.

  Armageddon

  “And when the thousand years are expired, Satan shall be loosed out of his
  prison, and shall go out to deceive the nations which are in the four quarters
  of the earth, Gog, and Magog, to gather them together to battle: the number
  of whom is as the sand of the sea.” (Revelation 20:7-8)

  Gog and Magog are also mentioned in the Brit Chadashah (New
  Testament) in connection with Armageddon.

  The word Armageddon is possibly derived from the city Meggido
  mentioned many times in the Tanakh. Tel Meggido is an elevation
  where ancient fortresses were built to guard Via Maris, the highway
  connecting ancient Egypt with Mesopotamia.

  A more symbolic translation of the term means hill of sorrows.

  Armageddon is mentioned only once in the Brit Chadashah (New
  Testament) in the Book of Revelation.

  “They are spirits of demons performing miraculous signs, and they go out to
  the kings of the whole world, to gather them for the battle on the great day
  of God Almighty. . . Then they gathered the kings together to the place
  that in Hebrew is called Armageddon.” (Revelation 16:14, 16)

  “They had as king over them the angel of the Abyss, whose name in Hebrew
  is Abaddon, and in Greek, Apollyon.” (Revelation 9:11)

  (The words Abaddon and Apollyon mean Destroyer.)

  In this end-time scenario, we once again see Israel’s enemies mounting a war
  against Jerusalem. This time, however, we see the spiritual forces behind
  the rebellion against God.

  And this time, God pours out on all rebels the full extent of His judgment,
  including everlasting torment for Satan, the beast and the false prophet.

  “They marched across the breadth of the earth and surrounded the camp
  of God’s people, the city he loves. But fire came down from heaven and
  devoured them. And Satan, who deceived them, was thrown into the lake
  of burning sulfur, where the beast and the false prophet had been thrown.
  They will be tormented day and night forever and ever.” (Revelation 20:9-10)

  With an Outstretched Arm

  In this haftorah portion, we see that God is furious at those who come
  against the Land of Israel and hurls His fury against Gog with pestilence
  and with blood, floods, giant hailstones, fire and brimstone (Ezekiel 38:22).

  We may note several parallels between God’s deliverance of Israel from
  Egypt long ago, and His future deliverance of Israel from Gog in the end times.
  In both we see that God saves and rescues Israel with a mighty hand and with
  an outstretched arm.

  This phrase, “With a strong hand and an outstretched arm (בְּ ֣ד חֲ֭זָקָה וּבִזְר֣וֹעַ נְטוּיָ֑ה)”
  is a phrase that has special meaning in Jewish tradition. It represents God using
  His power on behalf of His people.

  “You brought your people Israel out of Egypt with signs and wonders, by
  a mighty hand and an outstretched arm and with great terror.” (Jeremiah 32:21)

  The ‘arm of the Lord’ also represents the salvation (Yeshua) of the Lord.

  In Sukkot we see that God’s sheltering presence over Israel has not
  ended, but will continue past the end of this age.

  We also see that God’s plan to reach out to the nations through Israel did
  not end with the death and resurrection of Messiah, but continues to this
  day and the world to come.

  “For if their rejection of Messiah Yeshua by the Jewish people brought
  reconciliation to the Gentiles (nations), what will the Jewish people’s
  acceptance of Yeshua (Jesus) be, but life from the dead?” (Romans 11:15)

  Shabbat Shalom and Chag Sameach (Happy Holidays) from all of our
  ministry staff here in the Holy Land!

  “I will bless those who bless you.” (Genesis 12:3)

 4. Dana zice:

  Hag Sukkot Sameach!
  Ana Adonai Hoshia Na este un cantec deosebit de frumos intrepretat in toate sinagogile din lume.
  Va invit sa ascultati aceasta melodie in interpretarea sorei noastre dragi, Karen Davis, evreica mesianica. Am gasit si cantecul scris si tradus pe net.

  Ana Adonai
  Hoshia Na
  Ana Adonai
  Hatz-li-cha na
  Ana Adonai
  Ha-er Paneicha

  Baruch haba
  B’shem Adonai
  Mi Beit Elohim
  Avarech Et Shimcha
  Pichu Li
  Sha-arei Tzedek
  Avo Bam Odeh Yah
  Ana Adonai

  אנא אדוני
  הושיעה נא
  אנא אדוני
  הצליתה נא
  אנא אדוני
  האר פניך

  ברוך הבא
  בשם אךוני
  מבית אלוהים
  אברך את שמך
  פיתחוכי
  שערי-צךק
  אבוא-בם אוךה יה
  אנא אךוני

  (Translation: O Lord, save now! O Lord, cause us to prosper now!
  O Lord, shine Your face upon us!
  Blessed is He who comes in the name of the Lord,
  from the house of God I will bless Your name,
  Open to me the gates of righteousness,
  I will enter them, I will praise the Lord.
  O Lord, I beseech You.)

  • Hag Sukkot Sameach , draga Dana !

   Toda , pentru Comentariul Messianic Bible si pentru superbul cantec Ana Adonai.

   Intotdeauna, ori de cate ori meditez la evenimentele finale , am in fata ochilor imaginea unui Cort imens numit Ocrotire Divina . Cred ca acesta este marele merit al acestei Sarbatori : sa sporeasca tuturor Credinta intr-Un Dumnezeu care nu oboseste sa -Si protejeze poporul. Evident profetiile despre Armaghedon, despre Gog si Magog pot sa inspaimante chiar si inima celor mai curajosi. Insa nu trebuie sa ne pierdem nadejdea, Dumnezeu este in controlul tuturor lucrurilor, ” iata ca nu dormiteaza , nici nu doarme Cel ce pazeste pe Israel ” ( Psalmul 121: 4 ). Glorie Lui ! Sa ne atintim privirile incontinuu spre EL, cu-atat mai mult cu cat stim ca celor care s-au adapostit in Sukka-ua Sangelui Sfant ( adica in Jertfa Golgothei ) , Adonai le promite – asa cum i-a promis lui Moshe demult – ocrotirea Mainii lui Drepte, din crapatura stancii. Poate fi oare ceva mai frumos ? Ceva mai incurajator ? Curaj, fratii mei , Domnul nostru vine ! In toata aceasta invalmaseala universala , Dumnezeu ne-a pregatit corabia de salvare : RAPIREA ! Copiii Tatalui Ceresc si fratii lui Yeshua Ha Mashiach au pregatita deja Izbavirea.
   Iar tu, drag (a) prieten (a ) , daca nu-L cunosti inca pe Isus Christos – ca Domn si Mantuitor al vietii tale – alearga iute – inca mai ai timp, inca mai este Har ! – la Crucea Lui. Marturiseste-I pacatele si roaga-L sa te ierte de tot trecutul tau. Apoi, liber (a) si eliberat (a) de toate angoasele tale , vino si urmeaza-L . Crede-ma nu vei regreta, este singurul mod de viata care merita traita. Dumnezeu sa-ti ajute, si sa te sprijineasca in orice hotarare buna.
   Sa fiti binecuvantati, cu totii , de Adonai Adohneinu ! Numele Lui sa fie slavit in veci !

 5. Dana zice:

  Hag Sameach!
  Sarbatoarea Corturilor se incheie cu Bucuria Torei / Simhat Torah
  Organizatia Messianic Bible ne ofera cateva explicatii ale acestei frumoase sarbatori:

  “On the last and greatest day of the festival [Sukkot], Yeshua (Jesus) stood
  and said in a loud voice, “Let anyone who is thirsty come to me and drink.
  Whoever believes in me, as Scripture has said, rivers of living water will
  flow from within them.” (John 7: 37-38)
  Jewish people in Israel and around the world celebrate the end of Sukkot
  with three festive days: Hoshana Rabah (Great Salvation), Shemini Atzeret
  (Eighth Day of Assembly) and Simchat Torah (Joy of the Torah).

  Water is a key theme during the festival of Sukkot and Shemini
  Atzeret, which is celebrated today.

  In ancient times, a special water drawing ceremony was performed during
  Sukkot called Simchat Beit Hashoeva (Rejoicing of the House of Drawing
  of Water).

  This ceremony is thought to have originated during the Second Temple period,
  when the Cohen haGadol (High Priest) would draw water from the Pool of
  Siloam. He then poured it out upon the altar as a Water Libation (offering).

  The people would follow the cohen (priest) to the Pool of Siloam in a joyous
  processional of singing, dancing and rejoicing, reciting hallel tehillim praises
  from psalms 113-118 and 120-134, and chanting the Scripture from Isaiah 12:3:

  “With joy you will draw water from the wells of salvation (yeshua).”

  Holding a Torah scroll is a privilege that evokes joy
  in many Jews, even from a young age.

  On Hoshana Rabah (Great Salvation), the final day of the Feast, the people
  cried out “Hoshiana Adonai”, which means “Save us Lord!”

  This prayer is never uttered in vain: God promises that all who call
  upon His name will be saved.

  “And everyone who calls on the name of the Lord will be saved; for on
  Mount Zion and in Jerusalem there will be deliverance, as the Lord has said,
  among the survivors whom the Lord calls.” (Joel 2:32; see also Romans 10:13)

  Water is such an important theme for this holiday that on the last day of the
  Feast, we find Yeshua proclaiming that all who believe in Him will be
  refreshed with the waters of salvation. By this ‘water’, he spoke of the
  eternal Spirit of God. (John 7:37-38)

  Please pray that the Jewish people will draw the living water from the wells
  of true salvation in Messiah Yeshua, and that all Israel will call upon the name
  of the Lord and be saved.

  Shemini Atzeret: a Solemn Assembly at the Close of Sukkot

  “For seven days present food offerings to the Lord, and on the eighth day
  hold a sacred assembly and present a food offering to the Lord. It is the
  closing special assembly; do no regular work.” (Leviticus 23:36; see also
  Numbers 29:35)

  Rabbinic tradition teaches that on the eight day of assembly, Shemini
  Atzeret, God judges the world for water, deciding on the amount of rainfall
  for the coming year.

  For that reason, today—on this eighth day set aside by God for a
  special closing assembly—the Jewish people recite special prayers
  for rain.

  Again, we see an emphasis on water, which is the theme that connects this
  holiday to Sukkot.

  But why the emphasis on water?

  Besides the obvious need for rain to water the earth in this arid climate, the
  rains also symbolize showers of blessing and specifically, the hope of the
  coming Messiah.

  After the long, hot, dry summer in Israel, the people poured out desperately
  needed water upon the altar as a sacrificial act, demonstrating their faith in
  God to provide the rains in the upcoming year.

  Likewise, when we feel at the end of our resources, if we will give
  sacrificially to the Lord, He will pour back into our lives, providing for
  our needs.

  Yeshua well understood these spiritual principles. He knew that when we
  pour ourselves out, God will pour back in abundance!

  Yeshua was “poured out like water”, as described in the Messianic
  Psalm 22: 14; it was after He poured out His soul even unto death, that
  God poured out the ‘rain of the Holy Spirit’ upon the earth.

  In this hot, dry country of Israel it’s easy to become dehydrated if we don’t
  drink enough water.

  Sometimes we may be thirsty without even realizing it. If we don’t purposefully
  drink enough water, the resulting dehydration can lead to dangerous physical collapse.

  So too do we need to drink deeply from the wells of living water that Yeshua
  provides through relationship and fellowship with Him. We can live for quite
  a while without food but life quickly dies without water.

  If we will accept Yeshua’s invitation to come to Him when we are weary or
  full of sorrow and drink from the Spirit, then we can prevent a spiritual collapse.

  “For seven days present food offerings to the Lord, and on the eighth day
  hold a sacred assembly and present a food offering to the Lord. It is the
  closing special assembly; do no regular work.”

  It is considered a mitzvah (good deed) to dance with the Torah and to rejoice
  over it on Simchat Torah.

  Simchat Torah: The Beginning and Ending of the Parsha Cycle

  “Oh, how I love Your Torah; It is my meditation all the day. You through
  Your commandments, have made me me wiser than my enemies….Your
  word is a lamp to my feet and a light to my path.” (Psalm 119:97-98, 105)

  Tonight at sunset, as Shemini Atzeret ends, Simchat Torah (Joy of
  the Torah) begins. The fall feasts conclude with Simchat Torah.

  Jewish people love the Torah and have diligently preserved the Word of God
  for more than three thousand years.

  Simchat Torah gives jubilant expression to the Jewish people’s love
  of Torah.

  On Simchat Torah, all the ornately decorated Sefer Torah (scrolls) are taken
  out of the Ark in which they are kept.

  All over the world, the Jewish people will parade these precious Torah scrolls
  around their synagogues in circles called ‘hakafot,’ accompanied by joyful
  singing and dancing.

  On Simchat Torah, the parsha cycle of weekly Torah readings (parshot)
  is completed with the reading of Deuteronomy 34.

  A portion from chapter one of Genesis is read immediately afterward,
  reminding us that our study of the Torah never ends. As soon as we conclude,
  we begin again.

  Rejoicing over the Torah, God’s instructions, on Simchat Torah

  Torah Points in the Right Direction

  What is Torah? This Hebrew word, Torah, is often translated in most
  English Bibles as ‘Law’; however, this is a rather poor translation.

  The word ‘torah’ comes from the roots yarah, which means to shoot, aim,
  or point to, and morah, meaning teacher.

  Therefore, the Torah is God’s instruction to His people. These
  instructions teach us how to live on this earth and point us to eternal life
  through Yeshua.

  So why do we have a special day just to rejoice in the Torah of God? It’s
  because the Word of God is a tree of life for us; and if we would just take
  hold of it, we would see that all its paths are pleasant and will lead us to peace
  (shalom).

  The Torah contains all the wisdom and instruction we need to live healthy,
  happy, successful, prosperous lives.

  “Be strong and very courageous. Be careful to obey all the instructions
  Moses gave you. Do not deviate from them, turning either to the right or to
  the left. Then you will be successful in everything you do. Study this Book of
  Instruction (Torah) continually. Meditate on it day and night so you will be
  sure to obey everything written in it. Only then will you prosper and succeed
  in all you do.” (Joshua 1:7-8)
  The Books that Constitute Torah

  The Torah, in its strictest sense, includes the five books of Moses: Genesis
  (Bereshit), Exodus (Shmot), Leviticus (Vayikra), Numbers (Bamidbar),
  and Deuteronomy (Devarim).

  However, Yeshua and Paul both quoted from other books of the Bible,
  including the Psalms and the Prophets, and also called them Torah (law).

  “Yeshua answered them, ‘Is it not written in your Law (Torah), I said, You
  are gods’”? (John 10:34) In this passage, Yeshua is quoting Psalm 82:6.

  “In the Law (Torah) it is written: ‘With men of other tongues and other lips I
  will speak to this people….’” (1 Corinthians 14:21) Here Paul references
  the prophetic book of Isaiah as law. (Isaiah 28:11)

  Another word for Torah often used by Jewish people is the Tanakh. The
  Tanakh is a Hebrew name for all the books of the Jewish Scriptures.

  This word is actually an acronym (T-N-K) for Torah, Nevi’im (prophets)
  and Ketuvim (Writings – Psalms, Proverbs, etc). The word comprises the
  first three letters of each of these words: T-N-K [Hebrew letters tav, nun, kaf].

  Orthodox Jews consider another whole compilation of writings as ‘Torah.’
  This is the Talmud (Mishnah, and Gemara) which are rabbinical interpretations
  and commentaries of the written Torah (Five Books of Moses). They believe
  that both are the Torah because you cannot have the “written Torah”
  without the interpretation of the “oral Torah.”

  Most Orthodox Jews consider the oral law of greater weight and authority
  than the written Torah and spend the majority of their time and study in these
  books, sometimes to the exclusion of the rest of the Tanakh (Bible).

  Yeshua’s Teaching about the Law

  God initially chose to reveal His Torah to the nation of Israel, and He gave
  them the mission to spread its light and teachings to every nation of the earth.

  While Yeshua fulfilled the Torah, (God’s moral guidelines for mankind to live
  in righteousness), Yeshua (Jesus) makes it clear that He never came to abolish it.

  “Don’t misunderstand why I have come. I did not come to abolish the Torah
  of Moses or the writings of the prophets. No, I came to fulfill their purpose.
  I tell you the truth, until heaven and earth disappear, not even the smallest
  detail of God’s Torah will disappear until its purpose is fulfilled.

  “So if you ignore the least commandment and teach others to do the same, you
  will be called the least in the Kingdom of Heaven. But anyone who obeys
  God’s Torah and teaches them will be called great in the Kingdom of Heaven.”
  (Matthew 5:17-19)

  Through Yeshua, the light of the Word of God has spread across the globe.
  And yet, almost everyone in Israel (99%) still does not recognize Yeshua as
  the Messiah who fulfilled the writings of the Prophets.

  Please partner with us today, as we complete the Messianic Prophecy Bible.

  On this Simchat Torah stand with us to bring Yeshua, hidden in the prophecies of
  the Eternal Word of God – to the Lost Sheep of Israel. You can make a difference
  that will last for Eternity.

  „I will bless those who bless you.” (Genesis 12:3)

 6. Dana zice:

  Shabat Shalom!

  PERICOPA BERESHIT (Geneza 1:1 – 6:4) |comentariul Rabinului Sorin Rosen.
  UN TRIO MAGIC (Bereshit 5769)

  Scris de SORIN ROSEN
  Joi, 23 Octombrie 2008 02:00
  Daca am intreba la intamplare oameni de pe strada care este subiectul principal al primului capitol al Bibliei, probabil ca multi ne-ar putea oferi un raspuns foarte simplu: „In primele versete se vorbeste despre cum a creat Dumnezeu lumea.” Insa ceea ce probabil nimeni nu ar spune este ca de fapt prima parte a Torei este o invitatie la a crea si noi, oamenii.

  In Bereshit Raba, culegerea de texte rabinice care explica prima carte a Torei, Geneza, imaginea pe care ne-o ofera traditia iudaica este una deosebit de interesanta. In viziunea midrash-ului, Tora, personificata, putand gandi, vorbi si simti, ne spune urmatoarele:

  „Eu am fost unealta cu care Dumnezeu a infaptuit opera Sa de creatie.” Un arhitect care proiecteaza un palat nu poate face acest lucru singur. El are carti, suluri de pergament, inscrisuri si notite pe care le consulta pentru a vedea cum trebuie amplasate camerele, cum trebuie pozitionate usile… La fel a fost si cu Dumnezeu: El S-a uitat in Tora si a creat lumea.

  Insa frumusetea comentariilor nu se opreste aici. In Zohar, lucrare kabalistica din sec.2 e.a., Rabi Shimon bar Iohai ne ofera perspectiva umana asupra rolului Cartii de Capatai: „Dumnezeu s-a uitat in Tora si a creat lumea. Omul se uita in Tora si sustine lumea.”

  Iar textul Torei, atat de binecunoscut, ne arata si el in aceeasi directie:

  Primul cuvant al Torei, bereshit, este de fapt un acronim pentru sintagma „Bet Reshit” („doua inceputuri”). [In ebraica, litera bet, a doua litera a alfabetului, are si valoarea numerica 2.] Acest cuvant vine sa invete ca lumea a fost creata de dragul a doua lucruri care sunt numite „inceputuri” („reshit”): Tora (numita astfel in Proverbe 8:22) si poporul lui Israel (numit astfel in Ieremia 2:3) – comentariul lui Rashi.

  Haideti sa ne gandim putin la aceste idei… O lume intreaga, creata de dragul Torei si a unui popor cu o misiune, o Tora care de fapt a fost baza si planul pentru aceasta creatie si un popor care este menit a continua, alaturi de toti ceilalti oameni, misiunea de a sprijini si transforma in bine aceasta lume. Ce poate oare fi mai frumos? Multi oameni se gandesc la motivul pentru care exista, la scopul pentru care sunt pe acest pamant, la ce pot face ei ca sa schimbe in bine locul in care traiesc, semenii pe care ii intalnesc, lucrurile pe care le ating. Si iata cum, in chiar primul cuvant al Torei, precum si in „sentimentele” si „vorbele” acesteia de dincolo de cuvinte, toate aceste mistere aparent impenetrabile se dezleaga si devin mai accesibile…

  Daca in urma cu cateva saptamani v-ati pus intrebarea, de Rosh Hashana sau Iom Kipur, atunci cand Dumnezeu judeca intreaga omenire si fiecare incerca sa mai strecoare o rugaciunea de iertare si o speranta de mai bine in anul care incepea – daca v-ati pus intrebarea ce ar trebui sa faceti de acum inainte, iata raspunsul, simplu si clar: uitati-va in Tora si sustineti lumea!

  Si daca v-ati intrebat ce au facut bunicii, parintii, fratii sau prietenii pe care i-ati amintit la Izkor de Iom Kipur si Shemini Atzeret, ce au facut ei atatea generatii inaintea noastra, iata raspunsul: au incercat sa ne aduca noua astazi o lume cel putin la fel de buna cu cea de atunci cand Dumnezeu S-a hotarat sa priveasca in Tora si sa o creeze.

  Cam asta ar fi ce trebuie sa facem. Cam asta ar fi cine suntem. Cam asta ar fi scopul pentru care existam in acest triunghi magic creat de Dumnezeu, in care oamenii, planul divin (Tora) si lumea in care existam cu totii se completeaza, se intersecteaza si interactioneaza.

  Prea ezoteric? Prea vag? Prea poetic? Poate… Insa si daca vom putea intelege odata toate acestea, pe deplin! Mi-L si imaginez pe Dumnezeu atunci, asa cum spunea un fost coleg de-al meu de yeshiva, zambindu-ne tuturor si spunand, cum a mai spus-o si in paginile Torei, „ki tov”: „A fost bine in viata asta, prieteni, ati fost bine…” (Geneza 1:4)

  Shabat Shalom!

  • Shavua Tov !

   Multumim Dana pentru pericope si pentru parashale , si nu in ultimul rand, multumim rabinului Sorin Rosen pentru inteleptele trepte de cunoastere a Cuvantului lui Dumnezeu, trepte pe care le putem sui prin insusirea unui mod de abordare corect, respectand Ordinea Creatorului.
   La in ceput a fost Cuvantul… , asa isi incepe ucenicul Iubirii – Yohanan – povestea lui adevarata din Evanghelia dupa Ioan. Cu alte cuvinte , parafrazandu-l putin pe Rashi din pericopa Bereshit , Dumnezeu si Cuvantul Lui erau Singuri la Inceputul vesnic, si erau UNA. Sunt sigura ca fiecare Gand minuscul din Mintea lui Dumnezeu poate crea un alt Univers , o alta Galaxie. Dumnezeul nostru gandeste, exprima ( rosteste ) si lucrurile iau fiinta. Iata de ce este imposibil sa -L separam pe Adonai de Cuvintele Sale. EL Insusi afirma : ” Caci dupa cum ploaia si zapada se pogoara din ceruri , si nu se mai intorc inapoi, ci uda pamantul si-l fac sa rodeasca si sa odrasleasca , pentru ca sa dea samanta semanatorului si paine celui ce mananca, tot asa si Cuvantul Meu care iese din gura mea , nu se intoarce la mine fara rod , ci va face voia Mea si va implini planurile Mele ( Ishaiahu 55 : 11-12 ).
   Se pune o singura problema : de unde stim sigur ca tot ceea ce ESTE SCRIS , a fost rostit de Gura lui Dumnezeu?! Sunt mai multe indicii pe care trebuie sa le avem in vedere atunci cand discutam despre valoarea de Adevar a Cuvantului lui Dumnezeu : Tora, Profeti , Scrieri, Brit Chadasha :
   – Cuvantul lui Dumnezeu are Putere. El trezeste constiinta moarta si o repune in Lumina reflectorului divin.
   – Cuvantul vindeca si reface. Sunt rani sufletesti ( si dureri trupesti, Cuvantul are Puterea sa vindece trupul, sufletul si duhul ) care nu pot fi vindecate prin nicio terapie omeneasca.
   – Cuvantul aduce Pacea. Omul se impaca cu Dumnezeu , cu semenii si cu sinele lui decazut.
   – Cuvantul este Viu, EL lucreaza continuu. ” Omul nu traieste numai cu paine , ci cu orice Cuvant care iese din gura lui Dumnezeu.” O zi daca nu citim si nu meditam ne simtim uscati , lipsiti de vitalitate.
   – Cuvantul ne pregateste si ne indruma pe Calea buna si dreapta a vesniciei, pregatindu-ne ( transformandu-ne ) zi de zi pentru viata de Dincolo. Cerul ( Imparatia lui Dumnezeu ) este, si va fi pupulat, numai de oameni noi, nascuti -din – nou, cu un caracter sfant.
   Si-acum, care carte din lume ne poate garanta toate acestea , in afara de Cartea cartilor – Biblia? Aud de multe ori , in dreapta si in stanga, atunci cand ofer oamenilor Cuvanmtul : Biblia a fost scrisa de oameni , nu de Dumnezeu Insusi , cum putem fi siguri ca oamenii acestia n-au introdus multe lucruri de-ale lor in cele scrise ? Este foarte adevarat, Biblia a fost scrisa de oameni, insa acesti oameni au foast direct inspirati de Dumnezeu, prin Duhul Sfant, asa incat toate Cartile Bibliei ( si toate capitolele ei ) se afla intr-o armonie perfecta, completandu-se una pe cealalta ca un Tot. Apoi , acesti oameni au fost predati in slujba lui Dumnezeu si au trait o viata sfanta. ( Cuvantul lui Dumnezeu se manifesta in Sfantenie ) . Mai mult , Duhul Sfant – Dumnezeu a operat direct si a condus intregul proces : Tora , Profetii si toate celelalte Scrieri sunt , pana la urma opera Lui. Glorie lui Dumnezeu ! Cuvantul Lui schimba vieti si astazi, si cred ca nu exista mai mare minune decat renasterea unui om pacatos, iar acesta este numai Lucrarea misterioasa si unica a Duhului lui Dumnezeu, manifestat plenar prin Biblie – CARTEA tuturor cartilor. ” Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete , sa mustre , sa indrepte , sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie DESAVARSIT si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna. ( 2 Timotei 3: 16-17 ) ” Amen ve Amen !

 7. Pingback: triouvzsitz

 8. Pingback: aramnitso

 9. Pingback: arminioun

 10. Lucian Bureriu zice:

  O descoperire minunată. Dumnezeu cu tine!
  http://lucianbureriu.wordpress.com

 11. grace zice:

  Wonderful work ! God bless you otnielabattzion, Praise the Lord, Mighty is His Name !!!!!!

 12. Timotei Faragau zice:

  Foarte interesant material! Am aflat lucruri interesante despre sarbatoareab corturilor……Va spun si eu shalom cu dvs.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s