YHWH ( יהוה ) – Dumnezeul Triunic al Bibliei

                              Studiu de Daniela Reghina Onu

DUMNEZEU-TATAL ( ABBA ELOHIM )

Ce putem spune despre felul in care DUMNEZEU adesea S-a descoperit  pe Sine omului  in Vechiul Testament? Cand profetul Ezechiel a avut vedenia lui Dumnezeu in 593 i Ch , el L-a descris asezat deasupra unei intinderi ce despartea creaturile de aratarea SLAVEI Domnului. Astfel el a vazut ” asemanarea unui scaun de domnie , ceva ce era ca o piatra de safir …cu aratarea unui chip de om care sedea deasupra ” ( Ezechiel 1: 26 ). Cu ce Se aseamana Vedenia lui Dumnezeu-Tatal? Ea este perceputa si asimilata chipului uman.
Vei zice : ” Mie mi s-a spus ca Dumnezeu este Duh „. Da , dar EL este DUH cu forma misterioasa si nu ceva nedeslusit, asemanator aburului sau norilor ce plutesc in spatiu. Aici este MAREA DIFERENTA pe care nu o pot face multi , intre Dumnezeu-Tatal, si Dumnezeu-Duhul Sfant! Apostolul Ioan, in Apocalipsa , IL aseamana cu splendoarea reflectarii nestematelor. EL spune : ” Numaidecat am fost rapit in Duhul. Si iata ca in CER era pus un scaun de domnie , si pe scaunul acesta de domnie sedea CINEVA. Cel ce sedea pe el , avea infatisarea unei pietre de iaspis si de sardiu; si scaunul de domnie era inconjurat cu un curcubeu ca o piatra de smaragd la vedere” ( Apoc 4:2-3).

Profetii descriu trasaturile lui Dumnezeu in detaliu. ISAIA ( cel mai mesianic profet ) spune: ” Buzele Lui sunt pline de urgie, si limba Lui este ca un foc mistuitor : suflarea Lui este ca un suvoi iesit din albie ” ( Isaia 30:27-28). Dumnezeu are Ochi. El deseori S-a exprimat cu privire la poporul Israel: ” Au facut ce este rau inaintea Mea „. Dumnezeu este descris ca avand maini, degete si fata. Dupa ce Domnul a vorbit lui Moise pe muntele Sinai , EL i-a dat tablele de piatra , „ scrise cu Degetul lui Dumnezeu ” ( Exodul 31:18 ). Apoi Domnul i-a zis lui Moise: ” Fata nu vei putea sa Mi-o vezi, caci nu poate omul sa ma vada si sa traiasca” ( Exodul 33:20). El i-a vorbit lui Moise despre Spatele   Lui . Domnul a zis : ” Si cand va trece slava Mea…te voi acoperi cu mana Mea , pana voi trece. Iar cand Imi voi trage mana la o parte de la tine , Ma vei vedea pe dinapoi, dar Fata Mea nu se poate vedea.” ( versetele 22-23 ).
Daca Dumnezeu S-ar revela pe Sine doar ca Duh invizibil , cum au putut Adam si Eva sa-I auda pasii? ” Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu, care umbla prin gradina in racoarea zilei” ( Gen 3:8 ). De asemenea Dumnezeu are Inima: ” I-a parut rau Domnului ca a facut pe om pe pamant, si S-a mahnit in inima Lui” ( Gen 6:6).

DUMNEZEU-FIUL  ( Seh Ha Elohim )

Sa privim acum la Fiul.
Inainte de venirea Sa pe pamant, Domnul Isus – la fel ca Dumnezeu-Tatal – avea forma imateriala . Trupul Lui pamantesc de carne, cu sange si oase, I-a fost dat cand S-a nascut ca bebelus in  Betlehem. Apoi , asemenea tuturor  oamenilor a crescut si El. Daca as intreba : ” Dintre Tatal, Fiul si Duhul Sfant- care din Ei ti se pare o Persoana mai reala ?” – majoritatea ar spune: FIUL. Si este bine ca este asa. Dumnezeu a vrut sa SE descopere pe Sine oamenilor prin FIUL. Glorie Lui! Ne putem identifica cu Christos pentru ca El a fost o Fiinta umana. Biblia ne spune fara ocolis ca Isus-Persoana a Dumnezeirii – are Suflet. In Ghetsimani, inainte de rastignire , El a zis ucenicilor Sai : ” Sufletul Meu este cuprins de o intristare de moarte” ( Marcu 14:34 ). 
Descrierea fizica pe care o avem despre Christos ne ajuta sa ne formam o imagine despre El. Stim, de exemplu, ca El a purtat barba si a avut parul lung. In profetia din Vechiul Testament cu privire la suferintele lui Mesia , Domnul spune: ” Mi-am dat spatele inaintea celor ce Ma loveau , si obrajii inaintea celor ce-Mi smulgeau barba.” ( Isaia 50:6 ). Christos a fost Nazarinean -dupa numele orasului in care era obiceiul ca barbatii sa poarte parul lung.
Astazi , Christos in trupul Sau inviat sta la dreapta lui Dumnezeu Tatal. Si care este infatisarea Lui? Ioan, in Apocalipsa, L-a vazut ” Imbracat cu o haina lunga pana la picioare , si incins la piept cu un brau de aur. Capul si parul Lui erau albe ca lana alba , ca zapada ; ochii Lui erau ca para focului… Fata Lui era ca soarele , cand straluceste in toata puterea lui” ( Apoc 1: 13-14, 16). Pe cap avea „o cununa de aur” ( Apoc 14:14). Pe haina avea scris numele acesta : „ Imparatul imparatilor si Domnul domnilor ! „( Apoc 19:16).
Ioan nu vorbeste aici despre Dumnezeu Tatal, ci despre ” Fiul omului” . Iar trupul Sau uman glorificat se deosebeste de forma divina a lui Dumnezeu-Tatal.

DUMNEZEU-DUHUL SFANT ( Ruach Ha Kodesh , Ruach Elohim  )

Dar ce am putea spune despre Duhul Sfant? Are El cuget, vointa si emotii? Fara indoiala , toti suntem de acord ca El este „DUH”, pentru ca asa Se numeste. Dar cum este Fiinta lui launtrica? Este EL o ” Persoana reala” ?
Mai intai, Duhul Sfant are cuget propriu. Vorbind despre Duhul Sfant, Pavel spune: ” Si Cel ce cerceteaza inimile, stie care este nazuinta -„cugetul” sau „gandirea mintii” – Duhului; pentru ca El mijloceste pentru sfinti dupa voia lui Dumnezeu”( Romani 8: 27). Cugetul Duhului este deosebit de cugetul Tatalui si al Fiului (Foarte important! ).  
El are si emotii ? Are emotii adanci care Il fac sa Se mahneasca sau sa iubeasca. ” Sa nu intristati pe Duhul Sfant al lui Dumnezeu, prin care ati fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii” ( Efeseni 4 : 30 ). Inima Lui poate fi atinsa, ea are capacitatea de-a exprima DRAGOSTE. Apostolul Pavel, scriind crestinilor din Roma , spune: ” Va indemn dar , fratilor, prin Domnul Isus Christos , si prin dragostea Duhului , sa va luptati impreuna cu mine in rugaciunile voastre catre Dumnezeu, pentru mine ” ( Romani 15: 30 ). Va puteti imagina o iubire fara emotii?
Dar despre vointa Duhului ce vom avea de spus? Duhul sfant poate sa ia hotarari proprii insa hotararile Sale sunt intodeauna in armonie cu cele ale Tatalui si ale Fiului. Vorbind despre darurile duhovnicesti, Pavel scria: ” Dar toate aceste lucruri le face Unul si Acelasi Duh , care da fiecaruia in parte , cum voieste” ( 1 Cor 12:11 ). Cu alte cuvinte, Duhul Sfant decide ! EL are o Volitie puternica, este Pasional,  iubind cu toata Natura Sa Dumnezeiasca !
Glorie in veci DUMNEZEULUI TRIUNIC!

                                                                                         ( Bucuresti , Februarie – 2011 )

Reclame

30 de răspunsuri la YHWH ( יהוה ) – Dumnezeul Triunic al Bibliei

 1. Dana zice:

  Salom,
  Numele mai presus de orice nume este IOD HEI VAV HEI: יהוה!
  Evreii pretuiesc foarte mult acest Nume si nu vor sa il pronunte de tema poruncii ” Sa nu iei Numele lui Dumnezeu in desert”.
  Scribii evrei care scriu sulurile Torei inainte de a scrie Numele lui Dumnezeu se spala pe maini in semn de respect.
  Este foarte clar ca Numele : IOD HEI VAV HEI ( יהוה) este UNUL singur si este foarte limpede exprimat in Tora.
  Cine poarta acest Nume Unic: IOD HEI VAV HEI (יהוה) ?Care este semnificatia Numelui IOD HEI VAV HEI (יהוה) ?Unicul Creator este Iod Hei Vav Hei! Deci YOD HEI VAV HEI este Cel ce naste, da viata, are viata in sine insusi!In vechime stin ca numele unei persoane il caracteriza pe acesta. IOD HEI VAV HEI arata spre caracterul DESAVARSIT al lui Dumnezeu.

  Ce inseamna sa iei Numele Domnului in desert?
  Scripturile Sfinte ne dau raspunsul:

  Geneza1:26
  26. Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră;

  Ori de cate ori omul nu reflecta firea lui Dumnezeu practic ia in desert Numele lui Dumnezeu!

  Concluzie: Exista un Singur Nume YOD HEI VAV HEI si Un Singur Dumnezeu DESAVARSIT in caracterul Lui iar acesta este YOD HEI VAV HEI !

  Cine poarta acest Nume Unic; YOD HEI VAV HEI ?
  YOD HEI VAV HEI TATAL, YOD HEI VAV HEI FIUL SI YOD HEI VAV HEI DUHUL SFANT SI ACESTIA TREI SUNT UNA!
  ALELUYAH!

  • Shalom , Dana ! Frumos si corect expus comentariul tau despre NUMELE mai presus de orice alt nume. Intr-adevar cand I SE reveleaza pe Sine lui Moshe , in Rugul aprins , Dumnezeu SE explica pe Sine prin cel ma auxiliar verb : A FI. ” EU SUNT CEL CE SUNT ” inseamna de fapt ” EU SUNT EXISTENTA, VIATA , PRIN MINE INSUMI .”
   Omul ca fiinta creata nu poate intelege ( decat daca i se deschid ochii spiritului, prin Ruach Ha Kodesh ) , deplinatatea Dumnezeirii. Ii este imposibil omului decazut , in starea de ilimitare in care traieste, sa inteleaga Nemarginirea lui Dumnezeu. Si ma gandesc la Hegel care a fost destul de onest atunci cand a spus ca ” Fiinta Suprema este dincolo de toate , cuprinzandu-le pe toate , mai mare decat toate.”
   De ce TRIUNIC ? Richard Wurmbrand explica acest lucru folosind exemplul unei mese , care , ca sa poata ” exista ” , adica sa fie o masa pe care sa se poate scrie sau manca, trebuie sa aiba cel putin 3 picioare. Trebuie sa fie Un Stapan, un Fiu adorat de Stapan ( Yeshua ) , si UN LIANT ( Ruach Ha Kodesh ) care sa faca legatura intre Cei Doi, sa fie ca Cei Doi, si sa se bucure de Cei Doi.
   Stim, Numele YHWH nu este rostit de catre evreii piosi pentru ca Acest Nume incumba TEAMA SFANTA, RESPECTUL , ADORAREA SFANTA . Insa , prin Yeshua , EL INSUSI YHWH ( Amen ! ) toti credinciosii adevarati au intrare libera in Prezenta Tatalui. EL, ca Mare Preot al ” marturisirii noastre „, mijloceste pentru fiecare ” micut ” al Sau in Sfanta Sfintelor din cer, si astazi, si DATORITA LUI, NUMELE YHWH nu mai este o spaima. Glorie Mielului ! ” Caci negresit , nu in ajutorul ingerilor vine EL, ci in ajutorul semintei lui Avraam. ” ( Evrei 2: 16 ).
   Sa fii binecuvantata , draga Dana , de Dumnezeul Mare , Sfant si Drept , Dumnezeul Triunic al lui Israel si al intregii lumi.

   • Iedidia zice:

    Salom!
    Probabil ca nu va ve-ti supara daca voi intreba cite ceva ce nu inteleg.
    Inainte de robia babiloniana, cind Numele Sacru a fost inlocuit cu Adonai si Elohim, ce sau cum se exprima credinciosul atunci cind chema Numele asa cum de fapt a poruncit Creatorul!
    Apoi, pina ce a aparut limba latina, ce Nume era folosit in locul de dumnezeu?
    De fapt, inteleg ca „domn” si „dumnezeu” nici nu sunt nume.
    Daca este nevoie sa ma intorc la origini, care ar fi aceste origini din acest punct de vedere?
    Stiu ca „poporul ales, Israel”, poarta Numele Creatorului.
    Ysayah 43: 6) Voi zice miazănoaptei: „Dă încoace!”, şi miazăzilei: „Nu opri”, ci adu-Mi fiii din ţările depărtate şi fiicele de la marginea pământului:
    7) pe toţi cei ce poartă Numele Meu şi pe care i-am făcut spre slava Mea, pe care i-am întocmit şi i-am alcătuit.”

    Eu inteleg ca Yahu(d)ah, poarta intradevar Acest Nume, mai presus de orice nume.
    Apoi Yrimyahu spune si el ca este numit dupa Numele Lui.
    De ce sa ne fie greu sau teama sa chemam Acest Nume asa cum ni s-a cerut si ni se cere, in loc sa avem pe buze nume straine si care sunt nume ale dumnezeilor straini!
    Daca se spune ca pina si inlocuirea in cadrul tetagramei a lui „vav” cu „waw”, este gresita!
    Cu teama sfinta, sa nu gresesc fata de YHVH.

   • Dana zice:

    Salom,

    Numele mai presus de orice nume este pronuntat de Dumnezeu Duhul Sfant pe care L-a trimis Dumnezeu Fiul ca arvuna tuturor credinciosilor .

    Si acum versetele pe care le ofer ca marturie;
    Epistola Apostolului Pavel catre Romani cap.8:
    26 In același fel, Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră, pentru că noi nu știm cum ar trebuit să ne rugăm, ci Duhul Însuși mijlocește cu suspine nerostitet;27 însă Cel Care cercetează inimile, cunoaște care este gândirea Duhului, pentru că Acesta mijlocește pentru sfinți potrivit cu voia lui Dumnezeu.

    Sa nu uitam ca Dumnezeu Fiul ne-a trimis un Mangaietorul desavarsit, pe Dumnezeu Duhul Sfant care are misiunea de a ne indruma, ne invata si ajuta sa crestem pana la statura plinatatii, pana la nivelul de maturitate in Yeshua Ha Mashiah!
    Noi suntem in poces de crestere si intelegem in parte aceasta minune!
    Ne-am nascut din nou in Imparatia Tatalui.Fiind copilasi ai Domnului inca mai gungurim ( copii mei cand erau mici faceau la fel ).

    Imi aduc aminte de clasa I cand m-a intrebat prima data invatatoarea cum ma cheama am raspuns : Dana Danuta Dalescu si tin minte si acum ca a ras uimita iar eu ma inrosisem toata neantelegand cu ce am gresit: Numele meu este Laurentia Dana Radulescu.

    Astazi daca va hotarati sa invatati limba ebraica veti experimenta cat de greu este sa pronuntati literele… ce sa ai vorbim de cuvinte, accente …

    Slava Domnului ca Dumnezeu este la lucru si nu suntem fara speranta.

    Faptele Apostolilor 4.
    7 Au pus pe Petru şi pe Ioan în mijlocul lor şi i-au întrebat: „Cu ce putere sau în numele cui aţi făcut voi lucrul acesta?”
    Ex 2.14; Mat 21.23; Fapt 7.27;
    8 Atunci Petru, plin de Duhul Sfânt, le-a zis: „Mai mari ai norodului şi bătrâni ai lui Israel!
    Luc 12.11-12;
    9 Fiindcă suntem traşi astăzi la răspundere pentru o facere de bine făcută unui om bolnav şi suntem întrebaţi cum a fost vindecat,
    10 s-o ştiţi toţi şi s-o ştie tot norodul lui Israel! Omul acesta se înfăţişează înaintea voastră pe deplin sănătos în Numele lui Isus Hristos din Nazaret, pe care voi L-aţi răstignit, dar pe care Dumnezeu L-a înviat din morţi.
    Fapt 3.6-16; Fapt 2.4;
    11 El este „Piatra lepădată de voi, zidarii, care a ajuns să fie pusă în capul unghiului.”
    Ps 118.22; Isa 28.16; Mat 21.42;
    12 În nimeni altul nu este mântuire: căci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiţi.”

    Cu respect,
    Dana Filipeanu

 2. T. .A. Tebow zice:

  This is a very good article. keep on Otnielabattzion. God bless !

 3. Charllene Burigsay zice:

  Excellent article. You ve got so much talent Otniellabattzion. You are a real bless for God s kingdom. May God of Israel be with you .

 4. I am glad to be a visitant of this pure web blog I appreciate it for this rare info for sensibility of this wonderful lady Otniella , the daughter of Zion! God bless Israel !

 5. Kathy zice:

  Very well argued article Otniella. May God of Israel strenghtened you , lifted you up always when you need., and put your foot on His rock. Bless you in the Name of Yeshua , the Lord Almighty !!!!!

 6. Cathy Moses zice:

  Shalom Otniella . You ve done an excellent work with this article. I hope many of our people should understand the Trinuniqness Divine Essence of our God. Bible is talking about such a God.
  Bless you in the Name of our Messsiah , Yeshua King of Israel and all the earth.

 7. Raymond Amster zice:

  Very good post Bat Zion ! Praised be the Lord of our fathers , Abraham, Itzakh and Jakov for He reveals His true Nature to His children. Yes , I am a jew and I belive in a GOD ( Adonay Elohim ) that is in a trinity acception of His nature. HE is ONE but HE is THREE as ONE.
  Praised be Meshiach , the Annointed Son of Adonai. Ani maamin beemuna b viat Ha Meshiach ! Amen !

 8. Good to become visiting your weblog again it continues to enjoy me many times with your smart well – wrttten articles , Otniella . Thanks wonderful share thos post. It s wonderful , full of honest spirituality. God bless !

 9. Albert Kindberg zice:

  Shalom U Vracha ! Ca evreu ( dupa mama mea iubita, Clara , HaShem sa -i dea sanatate inseptita ! Amen ! ) sunt fericit SA DECLAR ca eu cred intr-un DUMNEZEU TRIUNIC – ECHAD : Exista un TATA , UN FIU si UN SPIRIT SFANT! Nu exista relatie de VASALITATE ( de sefie ) in cadrul DUMNEZEIRII. Dumnezeul Bibliei este EGAL CU SINELE LUI ! ( Yeoshua S-a supus de buna voie Tatalui – ABBA ELOHIM , in DRAGOSTE ).
  Recomand tuturor mesianicilor evrei sa nu plece urechile la IUDAIZATORI ( adica la toti aceia care nu-I recunosc lui Yeoshua Ha Mashiach dreptul de-a fi DUMNEZEU ). Exista printre mesianici , frati de-ai nostri care nu ajuns la INVATATURA DEPLINA si ceea ce-au facut contemporanii lui rav Shaul ( apostolul Pavel ) , fac acestia astazi , cautand sa-i duca in ratacire pe cei nestiutori. NE PARE FOARTE RAU PENTRU EI ! Insa nu-i putem ajuta daca lucreaza in continuare in spirit de rautate si distrugere. Ne pare rau ca acesti oameni chiar nu si-au gasit PACEA LAUNTRICA. DUMNEZEU – NUMAI EL – SA-I TREZEASCA !!!
  Vreau sa precizez ca nu am crescut in Biserica evanghelica. M-am intors din Iudaism , dar L-am cunoscut prin revelatie pe SEH HA ELOHIM, si cred ca nimeni nu m-ar putea convinge ca Fiul nu ar fi YHWH. De altfel oricine va studia Biblia in Spiritul Sfant al lui Yeoshua , va ajunge la deplina intelegere a Triunitatii , care nu poate fi contestata scripturistic. Binecuvantat fie Ha SHEM ! Shalom Ha YEOSHUA cu voi, cu toti !

  • Dana zice:

   Sabat Salom,
   Albert Kindberg ati afirmat :
   Recomand tuturor mesianicilor evrei sa nu plece urechile la IUDAIZATORI ( adica la toti aceia care nu-I recunosc lui Yeoshua Ha Mashiach dreptul de-a fi DUMNEZEU ). Exista printre mesianici , frati de-ai nostri care nu ajuns la INVATATURA DEPLINA si ceea ce-au facut contemporanii lui rav Shaul ( apostolul Pavel ) , fac acestia astazi , cautand sa-i duca in ratacire pe cei nestiutori. NE PARE FOARTE RAU PENTRU EI !
   Aveti perfecta dreptate Yeshua Ha Masiah este Dumnezeu YOD HEI VAV HEI si nu intamplator in razboiul spiritual este atacata Persoana Fiului lui Dumnezeu !
   Am gasit un video cu titlul Yeshua is YHWH care vine sa depuna o marturie frumoasa in favoarea dvinitatii Fiului lui Dumnezeu,

 10. hora zice:

  Am si eu o intrebare!
  Am vazut ca spuneti de un dumnezeu triunic.As vrea sa imi explicati:
  Sunt 3(trei) persoane distincte care formeaza un dumnezeu sau este un singur dumnezeu lucrand in trei timpuri diferite?
  Cu respect!

  • Draga hora , Shalom ! Asa se saluta aici , la noi mesianicii.
   Constat ca ati scris numele Dumnezeului Triunic cu litera mica. Nu o mai faceti , draga hora , pentru ca evreii sunt foarte scrupulosi in ceea ce priveste NUMELE DUMNEZEULUI lor. Numele lui Dumnezeu = Persoana lui Adonai.
   In general terminologia noastra pamanteasca este foarte saraca atunci cand trebuie sa-L definim pe Dumnezeu. Noua pamantenilor ( chiar celor nascuti in Familia lui Dumnezeu ) ne lipseste o dimensiune – adancimea – cea despre care vorbeste rabbi Shaul – de aceea ne este greu sa intelegem lucrurile spirituale. Evident , asa cum am lasat sa se inteleaga din comentariul de mai sus, este vorba despre UN DUMNEZEU format din TREI PERSOANE, care actioneaza intr-o fuziune perfecta , asemeni UNEIA SINGURE. In cadrul DUMNEZEIRII este o armonie perfecta intre Dumnezeu – Tatal , intre Dumnezeu – Fiul si intre Dumnezeu – Duhul Sfant. Este UNUL pentru ca este UNIC ( nu exista Un Altul ca EL ) si INSEPARABIL ( Cele Trei Persoane Sfinte nu au actionat niciodata separat, individual, ci numai IMPREUNA.)
   Nu este vorba nicidecum ” despre un dumnezeu lucrand in trei timpuri diferite.” Aceasta este o afirmatie non-sens. DUMNEZEUL NOSTRU ESTE ACELASI, IERI , AZI si in VEAC.
   Adonai Elohey Israel sa va binecuvinteze !

   • Dana zice:

    Shavua Tov tuturor !

    Foarte buna si frumoasa prezentarea ta draga Otniela.

    Doresc sa ofer cateva versete referitoare la cele afirmate de tine.
    NUMELE IOD HEI VAV HEI este descris in Sfintele Scripturi foarte bine!
    Geneza cap1
    26 Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.”
    Gen 5.1; Gen 9.6; Ps 100.3; Ecl 7.29; Fapt 17.26-29; 1Cor 11.7; Efes 4.24; Col 3.10; Iac 3.9; Gen 9.2; Ps 8.6;
    27 Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.
    Recomand studiul textelor Sfinte.

    Inca doua texte din Apocalipsa:
    cap 4
    11 „Vrednic eşti Doamne şi Dumnezeul nostru, să primeşti slava, cinstea şi puterea, căci Tu ai făcut toate lucrurile şi prin voia Ta stau în fiinţă şi au fost făcute!”
    ( textul de mai sus se armonizeaza perfect su cel din Geneza pe care l-am mentionat deja)
    Apocalipsa cap.5
    6 Şi la mijloc, între scaunul de domnie şi cele patru făpturi vii şi între bătrâni, am văzut stând în picioare un Miel. Părea junghiat şi avea şapte coarne şi şapte ochi, care sunt cele şapte Duhuri ale lui Dumnezeu trimise în tot pământul.

    Si ultimul text foarte clar este:
    Apocalipsa cap.21
    22 În cetate n-am văzut niciun Templu; pentru că Domnul Dumnezeul cel Atotputernic ca şi Mielul sunt Templul ei.
    23 Cetatea n-are trebuinţă nici de soare, nici de lună, ca s-o lumineze; căci o luminează slava lui Dumnezeu, şi făclia ei este Mielul.
    ACEST NUME UNIC ESTE : IOD HEI VAV HEI !
    Si acum pentru o mai buna intelegere ( chiar daca repet):
    IOD HEI VAV HEI TATAL, IOD HEI VA HEI FIUL si IOD HEI VAV HEI DUHUL SFANT!

    Iubesc Scripturile Sfinte pentru ca sunt clare si foarte usor de inteles..
    Spor la studiul Torei!

 11. Catharine zice:

  Please remember me with any pointers about how you made your blog look this good , Id appreciate it! Good site, good article ! God bless you Otniellabattzion !

 12. SALOM Mai spune DOMNUL DUMNEZEU in OSEA 11- 8 :Cum sa te dau Efraime? Cum sa te predau Israele? Mi se zbate inima in Mine,si tot launtrul Mi se misca. Cata durere, nespusa durere are si astazi DOMNUL pentru toata lumea, oricat de multi ar veni CACI MAI ESTE LOC LA CRUCE.

 13. Shalom! Biserica Adventista de ziua a saptea,la care merg,marturiseste le fel, despre Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul, si Dumnezeu Duhul Sfant. De cand m-a trezit Dumnezeu, ma ocup cu marturisirea adevarurilor Biblice.Confruntandu-ma cu diverse biserici,am gasit versete cu care sa le demonstrez unde scrie ca Domnul Isus este Dumnezeu, dar nu am gasit verset si pentru Duhul Sfant, desi sant convinsa ca este Dumnezeu Duhul Sfant si intr-o rugaciune i-am auzit chiar soapta, deci mijloceste pentru noi in ruga. Evrei 1/ 9 Tu ai iubit neprihănirea şi ai urât nelegiuirea: de aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tău Te-a uns cu un untdelemn de bucurie mai presus decât pe tovarăşii Tăi.” .Daca aveti un verset si pentru Dumnezeu Duhul Sfant, va rog sa-l scrieti si pentru mine.Va multumesc mult ca mi-am intregit cunostintele privind Numele Desavarsit al lui Dumnezeu Tatal, doream de mult sa aflu. Imi voi atinti ochii la toate comentariile, si recunosc ca sant pe placul inimi mele predata in totalitate lui Dumnezeu.Shalom! si va iubesc.

 14. Rares M. zice:

  Shalom, un studiu bine facut . Pai e clar ….Sfanta Treime este Dumnezeu , fie EL slavit !

 15. Carlito zice:

  Pentru ca sant la inceput de drum si ma cam poticnesc in deslusirea bibliei …… asi dori , daca se poate sa ma ajutati sa-i dau de capat unei dileme pe care o am referitor la ” facerea lumii ” . Pe prima pag a bibliei Dumnezeu face cerul si pamantul si nu spune nimic despre Univers . Era sau nu era atunci cand a facut pamantul si acest lucru , daca nu-l spune ma face sa speculez , sa interpretez . Ceea ce nu vreau . Eu cred ca exista , si daca e asa , ma intrebam in micimea mea , de ce nu a mentionat acest lucru tot in doua randuri asa cum a facut cu ” cerurile si pamantul ” ( oare de ce – cerurile – si nu cer , la sg ) . Era mai usor , mai logic …… mai cursiv . Apoi la un mom dat , in universul acesta infinit Dumnezeu a zis sa fie Lumina …… si a fost lumina . Aceasta a fost ziua intai . Acest lucru mi se pare f important deoarece – ABIA – in a patra zi apare Soarele , Luna si Stelele . Intrebarea este : atunci cand a facut pamantul ……… in univers nu erau stelele , nu era luna ? Dar SOARELE ??? . Cine sau CE a facut LUMINA in prima zi ? …… daca soarele vine pe ” scena ” abia intr-a patra zi .

  • Carlito, ar fi bine daca toti cei care sunt ” la inceput ” si-ar pune asemenea intrebari.
   Prin deductie … De ce credeti ca LUMINA LUMII ( Yeshua Creatorul Universului infinit ) ar fi avut nevoie de soare , de luna si de stele ca sa creeze in lumina ?
   ” Sa fie Lumina ! ” , poate insemna si ” Iata , EU SUNT LUMINA ! ” ( in Ebraica verbul ” A Fi ” este defectiv ).
   Shalom din Sion !

 16. dana zice:

  La Multi Ani!
  Cu siguranta sora noastra Otniela va va raspunde la dilemele Dvs. dar doresc sa-mi exprim si eu parerea cu privire la Creatie asai cum o relateaza Geneza.
  Pentru o mai buna intelegere voi afisa cateva versete din Cartea Geneza:
  Cap.1:1
  1 La început, Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul.
  Aici, in aceasta fraza Geneza cap.1:1, Sfanta Scriptura declara ca Dumnezeu este Creatorul Universului.
  Incepand cu versetul 2 Geneza cap.1 incepe descrierea creatiei si succesiunea evenimentelor impartita pe zile.
  In prima zi Dumnezeu a creat Lumina! In a II-a zi Dumnezeu a creat cerul si asa mai departe pana la ziua a VII cand Dumnezeu s-a odihnit .
  O dilema a Dvs. este legata de „ceruri” . Universul nostru este complex si prezinta mai multe nivele de energie sau ceruri. Dar si pamantul are o atmosfera complexa compusa din mai multe straturi/”ceruri” : troposphere , stratosphere , mesosphere, thermosphere, exosphere si magnetosphere.

  Oricum Biblia nu este o Carte care intra in stiinta a Creatiei desi ea prezinta cu adevarat faptele isorice asa cum s-au petrecut ele. Biblia nu intra niciodata in conflict cu stiinta dar nici nu-si propune sa ofere explicatii in amanunt despre Creatie.

  Moise este cel care a scris Cartea Geneza dar si celelalte 4 care-i urmeaza. Va dati seama ca diferentele foarte mari de culturi au diminuat intr-o oarecare masura relatarile din vremea aceea. Traducerea din ebraica antica necesita un efort destul de mare. Totusi chiar si asa mesajul Bibliei este unul clar si aceasta Carte nu se contrazice pe sine si nu intra in conflict cu stiinta.
  In Cartea Iov, Cartea care se pare a fi cea mai veche a Bibliei gasim urmatoarea descriere a micutei planete albastre:
  Iov cap 38
  1 Domnul a răspuns lui Iov din mijlocul furtunii şi a zis:

  2 „Cine este cel ce Îmi întunecă planurile prin cuvântări fără pricepere?

  3 Încinge-ţi mijlocul ca un viteaz, ca Eu să te întreb, şi tu să Mă înveţi.

  4 Unde erai tu când am întemeiat pământul? Spune, dacă ai pricepere.

  5 Cine i-a hotărât măsurile, ştii? Sau cine a întins frânghia de măsurat peste el?
  6 Pe ce sunt sprijinite temeliile lui? Sau cine i-a pus piatra din capul unghiului,
  7 atunci când stelele dimineţii izbucneau în cântări de bucurie şi când toţi fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de veselie?
  Iov 1.6;
  8 Cine a închis marea cu porţi, când s-a aruncat din pântecele mamei ei?

  9 Când i-am făcut haina din nori şi scutece din întuneric;
  10 când i-am pus hotar şi când i-am pus zăvoare şi porţi;

  11 când am zis: „Până aici să vii, să nu treci mai departe; aici să ţi se oprească mândria valurilor tale”?

  12 De când eşti, ai poruncit tu dimineţii? Ai arătat zorilor locul lor,

  13 ca să apuce capetele pământului şi să scuture pe cei răi de pe el?

  14 Ca pământul să se schimbe ca lutul pe care se pune o pecete, şi toate lucrurile să se arate îmbrăcate ca în haina lor adevărată?
  15 Pentru ca cei răi să fie lipsiţi de lumina lor, şi braţul care se ridică să fie zdrobit?

  16 Ai pătruns tu până la izvoarele mării? Sau te-ai plimbat tu prin fundurile adâncului?

  Astazi suntem capabili sa cantarim pamantul sa-i cunoastem dimensiunile si forma si sa intalegem ca datorita legilor pe care Dumnezeu le-a creat, pamantul zboara in spatiu si prezinta miscari de rotatie in jurul axei sale si se deplaseaza cu intreg sistemul solar ….
  Ce pot sa spun este ca Dumnezeu este Arhitectul uluitor de inteligent , Cratorul tuturor lucrurilor fie ele mici , normale sau foarte mari.
  Sarbatori fericite si Dumnezeu sa va binecuvanteze in toate zilele.

 17. The Word zice:

  Un studiu foarte bine realizat…! Sunteti absolventa de teologie Otniela Bat Tzion ?
  Va felicit pentru introspectie si acuratea analizei. Imi permiteti sa fac un copy – paste al acestui studiu ? Am o echipa de casa , studiem Scripturile si ne rugam impreuna, studiul acesta ar raspunde intrebarilor. Va multumesc anticipat. Dumnezeu sa va binecuvinteze ! SHALOM…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s