Sarbatoarea Saptamanilor – Shavuot שבועות‎

Shofarul SarbatorilorAceasta Sarbatoare o gasim descrisa in Levitic ( Vaikra )  23 : 15-22.
“ De a 2-a zi dupa Shabbat, din ziua cand veti  aduce snopul ca  sa fie leganat  intr-o parte si intr-alta , sa numarati 7 saptamani intregi . Sa numarati cincizeci de zile pana in ziua care vine de la al saptelea Shabbat, si atunci sa duceti Domnului un nou dar de mancare. ( …)  Cand veti secera semanaturile din tara voastra , sa lasi neceserat un colt din campul tau, si sa nu strangi ce ramane de pe urma seceratorilor , Sa lasi saracului si strainului aceste spice . Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.”
Sarbatoarea Saptamanilor , sau Cincizecimea ( evr. Shavuot ) este o Sarbatoare care vizeaza de asemenea primele roade. Perioada numararii Omerului incepe imediat  dupa  primul Shabbat al Pesach-ului , continuand pana la Cincizecime. In Torah se cer 7 saptamani de numarare a Omerului, asa cum se poate vedea in Vaikra 23: 15- 17, 21 . Datorita acestui ritual al numararii , perioada dintre Pesach si Shavuot se mai numeste simplu OMER sau, in alte traduceri mai vechi, NUMARATOAREA OMERULUI.
Numaratoarea Omerului Puncte de vedere
A existat o evidenta controversa intre marii rabini si marea varietate de secte iudaice, in ceea ce priveste interpretarea expresiei “ ziua de dupa Shabbat,” din versetul in care se porunceste numaratoarea omerului. Conform invataturii rabinice, Shabatul se refera nu doar la cea de-a Saptea Zi saptamanala , ci mai degraba la prima zi de sarbatorire a Pesach-ului. Variate secte iudaice, incepand cu saducheii primelor secole , si continuand cu evreii karaiti ai Evului Mediu , au interpretat cuvantul “Shabat ” ca fiind Shabatul saptamanal din timpul celebrarii Pesach-ului. Implicatiile acestei interpretari ar fi ca  Cincizecimea  s-ar nimeri  intr-o zi de duminica ,  imediat dupa terminarea numaratorii omerului , adica dupa cele 49 de zile . Majoritatea Sarbatorilor au o data fixa in Biblie,  mai putin Shavuotul , care trebuie obligatoriu sa cada in cea de-a cincizecea zi  dupa ce Omerul se termina de numarat si, implicit, de oferit.
Semnificatia celebrarii Shavuotului
a. Istorica:
TORAH a fost data pe Muntele Sinai.Tablele Legii 2
“ In luna a 3-a  dupa iesirea lor din tara Egiptului , copiii lui Israel au ajuns in ziua aceea in pustia Sinai. Dupa ce au plecat de la Refidim , au ajuns in pustia Sinai, si au tabarat in pustie . Israel a tabarat acolo in fata muntelui. “ ( Shemot – Exodul 19: 1-2 ). Tot  poporul a raspuns:  Vom face tot ce a zis Domnul ! ( v 8 ) In Ebraica  acest lucru inseamna:   Suntem gata sa infaptuim inainte sa ni se spuna ce sa infaptuim.” Sau, mai literal, “inainte sa intelegem.”
“Shofarul  rasuna tot mai puternic. Moise vorbea si Dumnezeu ii raspundea cu Glas tare . Domnul S-a pogorat pe Muntele Sinai, si anume pe varful muntelui. Domnul a chemat pe Moise pe varful muntelui. Si Moise s-a suit sus. ( v 19-20 ).
Trebuie sa mentionam aici ca evreiescul cuvant TORAH , in mod obisnuit tradus prin Lege , nu inseamna de fapt  Lege, ci INSTRUCTIE sau INVATARE . Pentru a intelege semnificatia  cuvantului ebraic TORAH, trebuie sa admitem  ca Torah nu a fost niciodata un cod de “ Da” –uri si de “ Nu”- uri . TORAH este Manualul de Instructie si Invatatura al lui YHWH daruit cu generozitate  oamenilor pentru  ca acestia sa-L cunoasca si sa -L  inteleaga  pe EL, in toata imensitatea Iubirii Sale pentru oameni.

b. Spiritual- mesianica:

POGORAREA ( intrarea triumfala in lume ) a  Duhului Sfant.
“ Ci voi veti primi o Putere cand Se va pogori Duhul Sfant peste voi  , si- Mi veti fi martori in Ierusalim , in toata Iudea , in Samaria si pana la marginile pamantului.” ( Fapte 1: 8 ).
“ Caci  voi turna ape peste pamantul insetat si rauri pe pamantul uscat ; voi turna Duhul Meu peste samanta ta , si binecuvantarea Mea peste odraslele tale . “ ( Isaiahu 44: 3 ).
Ce inseamna acest lucru? BOTEZUL CU DUHUL SFANT, cresterea  CREDINTEI intr-Un Dumnezeu neschimbat si vesnic, un nou nivel de intelegere a realitatilor duhovnicesti – manifestarea Darurilor Duhului  in viata credinciosului!  –    pana la urma, VIATA DIN BELSUG ( Yohanan 7: 38 ). Evident toate acestea sunt dovada cea mai autentica a implinirii profetiei veterotestamentare a  lui Ioel : ” Dupa aceea voi turna Duhul Meu peste orice faptura ; fiii si fiicele voastre vor prooroci, batranii vostri vor visa visuri, si tinerii vostri vor avea vedenii. Chiar si peste robi si peste  roabe voi turna Duhul Meu in zilele acelea.” ( Ioel 2: 28-29 ).
Una dintre cele mai frumoase imagini a Sarbatorii Cincizecimii este aceea a Casatoriei sfinte dintre Dumnezeu ( Mirele ) si Israel ( Mireasa ). Biblia ne spune in Cartea profetului Ieremiahu 2: 2 ca la Muntele Sinai,  YAHWEH S-a daruit pe Sine Israelului , asa cum un mire  se daruieste miresei sale: “ Du-te si striga la urechile cetatii Ierusalimului : Asa vorbeste Domnul : Mi-aduc aminte de dragostea pe care o aveai cand erai tanara , de iubirea ta cand erai logodita , cand ma urmai in pustie , intr-un pamant nesemanat. Atunci Israel era inchinat Domnului , era cele dintai roade ale lui; toti cei care mancau din ele se faceau vinovati , si venea nenorocirea peste ei, zice Domnul.” ( Ieremiahu 2 : 2-3 ).
Ce este pana la urma o NUNTA , in termenii care Il definesc pe Dumnezeu  , si care ar fi semnificatia ei pentru noi ? Yeshua este Mirele iar credinciosii in Mesia sunt Mireasa. Cand Yeshua a venit pe Pamant acum 2000 de ani , El i-a pecetluit pentru Sine pe toti aceia care au crezut in Jertfa Sa . Acestia sunt Mireasa Lui pentru totdeauna, si ea ii include pe evrei si pe ne-evrei ( Yohanan 3: 16 ).  Pentru ca Yeshua a venit prima data ca un Mesia suferind,  apoi S-a inaltat la Cer  sa fie cu Tatal Sau,  si Se va reintoarce pentru a domni ca Rege alaturi de Mireasa Sa . El nu locuieste inca fizic alaturi de toti aceia care cred in El si sunt ucenicii Sai fideli. De aceea,  astazi  urmasii Lui sunt spiritual cununati cu El,  insa se vor bucura de toata splendoarea Prezentei Mirelui lor drag abia in Imparatia Sa Mesianica . Oricum,  inainte  de evidenta   realitatii  fizice  a lui Dumnezeu – Fiul  din timpul Mileniului,  va avea loc in Ceruri, imediat dupa Rapirea Bisericii , o  minunata Nunta.
Primirea Torei pe Muntele Sinai implica preotia aronica, jerfele, corturile,  Shabatul, Sarbatorile, legile ceremoniale si civile, si , bineinteles, Cele Zece Porunci. Toate aceste lucruri le-au fost daruite oamenilor “ca o umbra a lucrurilor ce vor veni” ( Evrei 10: 1 ) ca sa –i invete  ( Galateni 3: 24 ) ca Mesia este cea mai mare Lucrare de rascumparare a lui Dumnezeu. Aceste lucruri  sfinte si unice, daruite pe Muntele Sinai,  veneau direct din Inima lui Dumnezeu si  ele au fost descoperite lumii noastre fizice ( Evrei 9: 1 ) ca sa ne ajute sa intelegem lucrurile spirituale ale lui Dumnezeu,  pe care Acesta , in Dragostea Sa imensa, tanjea sa le impartaseasca cu omul cazut in pacat, reabilitandu-i in acest fel  pozitia pierduta. Deci,  pe muntele Sinai ADONAI  a dat poporului Israel  Legamantul, Tora, Profetiile, Promisiunile ( Romani 9 : 4-5 )  si Legile  de sfintenie care sa-i  echipeze pe copiii Sai in slujire , descoperindu-le pas cu pas  Cine va fi  Mesia, Rascumparatorul lui Israel si al intregii lumi.
Evreii mozaici ( si cei mai multi dintre evreii mesianici ) au frumosul obicei  ca in prima noapte de Shavuot saEvreu ortodox studiind Biblia studieze Torah. Obiceiul se numeste vindecare si se spune ca este un gest de rascumparare a greselilor conducatorilor de triburi israelite, care au chefuit la poalele Muntelui Sinai, in loc sa astepte in picioare, cu respect, momentul daruirii Torei. O alta explicatie a noptii de studiu ar fi ca Dumnezeu a fost dezamagit, fiindca in noaptea dinainte de daruirea Torei evreii au dormit fara griji si fara emotii fata de marele eveniment care urma sa se intimple. In consecinta, astazi evreii obisnuiesc sa nu doarma in noaptea dinaintea Shavuotului, tocmai pentru a-si arata pretuirea fata de momentul daruirii Torei.

La Ierusalim, in dimineata de Shavuot, evreii obisnuiesc sa mearga la Zidul plingerii inainte de rasaritul soarelui,  pentru rostirea  primelor rugaciuni; de Shavuot nu se lucreaza.
In aceasta zi, in Sinagoga, se citeste Cartea lui Ruth, ale carei evenimente se petrec in timpul secerisului. Dupa moartea sotului ei, fiul Nahomei, Ruth, care venea dintr-o religie pagana, a preferat sa-si continue viata in traditia evreiasca, refuzind sa asculte sfatul soacrei ei de a se recasatori si de a se intoarce la familia ei moabita.
In prima zi a sarbatorii de Shavuot se serveste o masa festiva compusa numai din produse lactate, care aminteste despre Tara Fagaduintei – un pamant unde curge lapte si miere –  dar si despre primele reguli alimentare impuse in Tora, pe care evreii tocmai o primisera (separarea produselor din carne de cele din  lactate).
Vedem deci ca celebrarea Sarbatorilor are aplicatii in doua domenii :  istorice , daruite poporului Israel ca sa-l particularizeze de celelalte popoare,  si spirituale,  ELE SE IMPLINESC NUMAI IN MESIA,  si se refera la umblarea sincera a fiecarui credincios cu Dumnezeu. Iata ce minunat a fost intocmit Planul lui Dumnezeu de Mantuire , pentru fiecare om in parte,  si cat de evidenta a fost, si este, Iubirea Sa pentru omenirea pierduta pe care Si-a dorit sa o salveze.
In concluzie, Sarbatorile Domnului  nu sunt  doar o componenta istorica a Suveranitatii lui Dumnezeu, ci  ele se pot inscrie in categoria acelor acte simbolic – semnificative, de esenta divina, prin care Dumnezeu Si-a dorit intotdeauna sa comunice cu omul, apropiindu-Si-l tot mai mult.( 1 Corinteni 10: 1-2 , 11 ). Sarbatoarea CINCIZECIMII, in toata expresivitatea continutului ei, reprezinta, prin minunata Lucrare a Duhului Sfant desfasurata in Poporul Domnului, de doua mii de ani incoace, CELE DINTAI ROADE ale sfintilor , evrei si ne-evrei care au devenit UNA IN MESIA, in SPIRIT –  pana la materializarea fizica a Revenirii Sale, in Ierusalim, la acelasi Popor , Israel , impreuna cu marea gloata a tuturor rascumparatilor Sai din orice neam, de orice limba, din orice semintie ( Apocalipsa 22: 12 ).

                 ( Prezentare de Daniela Reghina Onu,  Bucuresti – Iunie  2011 )

19 răspunsuri la Sarbatoarea Saptamanilor – Shavuot שבועות‎

 1. Pingback: Cand ADONAI Se daruie pe Sine : Minunatia Torei | otnielabattzion – עותניאלה בת ציון

 2. Cristina Sitaru Stoian zice:

  Shalom, Otniela iubita. Am citit , m-am informat si am meditat. Foarte frumos ai spus ca Dumnezeu s-a daruit poporului Israel , si prin Isus Ieshua , noua tuturor, asa cum un mire se daruieste miresei sale. Cred ca nu exista ceva mai plastic in comparatie cu ceea ce descrie Biblia ca ar fi dragostea Domnului pentru noi. Si cum ar trebui sa traim stiind , cat de mult ne-a daruit Dumnezeul nostru ? Sa ne ajute Duhul Lui sa fim SARE SI LUMINA pentru lume.

 3. Rodica zice:

  Mulţumesc pentru edificare. Foarte interesant să studiezi Biblia în context evreiesc ! Mesianicii respectă tradiţia evreiască ? Banuiesc că nu toată , dar cât anume din ea ?

  • Draga Rodica , Shalom!
   Ma bucura interventia Dvs la acest topic. Fiti binevenita mereu !
   Mesianicii trebuie sa respecte Torah , Profetii , Scrierile toate , si Brit Chadasha. Tot ceea ce reprezinta Biblia trebuie citit si trait la modul practic, individual. Cred ca nu se pune problema unei traditii care sa primeze Cuvantului Sfant. Noi nu slujim obiceiuri goale – fie ele si frumoase – noi citim , iubim si respectam Cuvantul Sfant al lui Dumnezeu si EL trebuie sa ne insufleteasca.
   Sa fiti binecuvantata din Sionul drag ! Bucuria Mantuirii sa va umple sufletul si viata !

 4. Albert Kindberg zice:

  Shabat Shalom , Chag Sameach , foarte foarte buna prezentare Ahot ! Adonai Elohim Echad sa te binecuvanteze cu o masura indoita de Spirit Sfant – Ruach ! Baruckh Habbah Melekh Ha Olam , Melekh Moshiakh. Bo Ruakh Elohim !!!! Cu iubire frateasca, in Yeshua be Moshiakh, Albert si Abigail.

 5. Ibanescu Rodica Alice zice:

  Shalom, multumesc pentru prezentarea aceasta, Otniela. Foarte intersant, aceasta extraordinara legatura intre Vechiul si Noul Legamant, de fapt nu se poate unul fara celalalt pentru ca Dumnezeu ramane neschimbat. Iata ce minunat este acum sa stim ca revarsarea Duhul Sfant la Rusalii coincide cu daruirea Legii pe muntele Sinai.
  Fiti binecuvantata , sora noastra draga in Domnul Isus , Ieshua Hristos, adevaratul Mesia.

 6. Multumiri pentru participarea la acest topic , Prieteni ! Toda !
  Cu siguranta Scriptura intreaga este o Carte Divina care se explica cel mai bine prin Ea Insasi. Nu se poate scoate sau adauga nimic Adevarului Etern care o stapaneste, pana la cele din urma consoane. Cred ca de aici ar trebui sa incepem , atunci cand citim si studiem Cuvantul Dumnezeului Cel Viu : de la faptul ca EL nu Se schimba in Dragoste, in Mila , in Dreptate, in Judecata , in Bunatate …etc. Si nu se schimba nici in ceea ce priveste Sarbatorile Sfinte – Shabatele Lui – care sunt un Semn intre EL si alesii Lui – mai ales intre cei rascumparati de Fiul Sau Preaiubit. Altfel, ramanand la subiectul acestui topic , cum se poate explica perfecta sincronizare intre o Sarbatoare tanachica si una britchadashica?
  Sa fiti binecuvantati cu totii din Sionul drag ! Baruch Habbah Melech Mashiach !

 7. Isaac Eastwood zice:

  Hi, Schallom Otniella ! I m a messianic jew as you are. Good article, full of blessing. Keep doing your job for God Almighty Sake. Thanks for this superb article. I ll come back to read you blog more …Shevua Tov !

 8. Laura Lauden zice:

  Frumos eseu ai scris Otniela ! Creştinii înţeleg acum ce e cu darea Torei ?
  Întrebare. De ce spui că Ruakh este Elochim ? Dumnezeu este Elochim Ehad ! Iar începi cu trei Dumnezei ?
  Adonay este UNUL !

  • Draga Laura ,
   n-a spus nimeni ca Biblia este usor de inteles. De aceea, trebuie citita si studiata cu ajutorul Spiritului Sfant care este YHWH – ELOHIM. Amen !
   Nu e vorba de Trei Dumnezei ! Este UN SINGUR DUMNEZEU, daca vrei o SINGURA IDEE de DUMNEZEIRE, care cuprinde TREI PERSOANE : TATAL, FIUL SI DUHUL SFANT. Desigur, interpretarea omeneasca esueaza de multe ori in intelegerea transcendentei, pentru ca omul tinde sa-si reprezinte aceasta dimensiune cat mai rational si mai logic. Insa, DUMNEZEU nu poate ( nu are cum ) fi priceput de o minte marginita, axata , de cele mai multe ori pe valori pamantesti , trecatoare. DUMNEZEU ESTE UN MARE MISTER care, pentru a fi patruns, are nevoie de :
   – o minte nascuta din nou ( curata )
   – o viata eliberata de influenta omului carnal, innoita de Puterea Regeneratoare a Spiritului lui Mesia, Se Ha Elohim.
   – de TOATA BIBLIA , de TANACH si de BRIT CHADASHA !
   Numai asa IL vom gasi pe DUMNEZEU.

   Eu sper sa inteleaga cat mai multi ca Daruirea Torei si Pogorarea Duhului Sfant sunt indivizibile fiindca Legamantul Sinaitic nu a fost desfiintat ( el a existat si continua sa existe ), iar Revarsarea Duhului Sfant de la Shavuot , dupa Inaltarea Domnului nostru la Ceruri, este Garantia transferului de la un popor ales catre intreaga omenire salvata prin harul Jertfei rascumparatoare.
   Fii binecuvantata ! Shalom ve al kol Israel !

 9. ElizaStalman zice:

  Buna explicatie !

 10. Violeta.N.A. zice:

  Şalom Otniela ! Am o Întrebare pt dvs . Cînd trebuie să aducem primele roade la biserică ? Este bine dacă le aducem odată cu zeciuiala ? mulţumesc pt. răspuns. Dumnezeul lui Avram să vă călăuzească mereu.

  • Shalom, Violeta ! Depinde ce numesti ” primele roade”. In Torah evreii aduceau primele roade din tot ceea ce constituia partea materiala a castigului spornic. De exemplu , daca tu – sa zicem – ai o sera unde cultivi rosii, atunci primii ” lastari ” , primele fructe ( cele mai frumoase legume, cele mai mari ) ar trebui aduse lui Dumnezeu. Cand ? Cand s-au copt si sunt bune de mancat.
   Putem extinde acest lucru cu privire la orice tip de castig, in orice domeniu de activitate. Dumnezeul nostru trebuie sa fie pe primul loc intotdeauna. Fii binecuvantata din Sion !

   • Violeta zice:

    Şalom Otniela. Aş mai discuta despre primele roade… Le percep ca pe ceva f. important in creştinism. De ce credeţi că anumite biserici nu respectă această poruncă ? Mersul coşului prin adunare nu este prea atrăgător. N-ar fi mai bine să se ceară primele roade de la membri şi fiecare să le ofere după cât i-a dat Dumnezeu?

   • Draga Violeta, ma bucura preocuparile tale legate de preceptele Torei. Din nefericire Biserica s-a departat atat de mult – inexplicabil de mult ! – de principiile Tanach-ului, incat orice apropiere doare pana la sangerare. Nu afirm acest lucru pe un ton frustrant ci, din contra, ca pe o constatare trista… Cu toate acestea, asistam in prezent la o inviorare a Torei in inimile evreilor mesianici, si chiar in inimile crestinilor sinceri, care IL vor pe ADONAI mai mult si care nu se mai declara multumiti cu ceea ce secularismul crestin a produs de-a lungul veacurilor chinuite de lupte interne si tot soiul de schisme, care mai de care mai indreptatite.
    Cunosc confesiuni care, desi evanghelice, au reanalizat si aplicat zeciuiala, Primele Roade, Shabatul si toate celelalte Sarbatori din Levitic 23. De altfel, eu sunt sigura, daca toate acestea s-ar respecta astazi, impreuna cu o indoita masura de Iubire, in Spiritul lui Mashiach, Biserica Lui ar fi mult mai sfanta si puternica in intunericul din lume. Dar sa speram… Ramasita este totusi o promisiune sigura!
    Sa fii binecuvantata din Sion!

 11. Pop Radu zice:

  Shalom.

 12. valentin zice:

  multumesc pt. informatiile pe care ni le dati despre obiceiurile evreilor mesianici. Le gasesc f. interesante.

 13. un ucenic zice:

  amin! Ieshua Mesia sa fie slavit si Duhul Sfint sa fie onorat pt mingaiere si sfatuire. ce bine ca Domnul nu ne-a lasat orfani. shalom, aleluia.

 14. Şi eu vă mulţumesc pentru participarea la acest topic, Prieteni! Să fiţi binecuvântaţi din Sion!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s