Sărbătoarea Trâmbiţelor – Rosh Ha Shanah ראש השנה

Rosh HaShanah

Shofarul SarbatorilorIata-ne ajunsi in pragul unei mari Sarbatori  anuale,  cea  descrisa in Vaikra ( Levitic )   23 : 23-25 :” Domnul a vorbit lui Moise si a zis :   Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le : In luna a saptea , in cea dintai zi a lunii , sa aveti o zi de odihna , vestita cu sunet de trambite, si o adunare sfanta. Atunci sa nu faceti nicio lucrare de sluga, si sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc.” Sunetul  shofarului este foarte important deoarece el reaminteste de  Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru ! –  In luna a saptea , in cea dintai zi a lunii , sa aveti o adunare sfanta : atunci sa nu faceti nicio lucrare de sluga. Ziua aceasta sa fie vestita  intre voi , cu sunet de trambita  (  Numeri  29 : 1 ) .”
Perioada cunoscuta sub numele de Rosh Ha Shanah ( Capul Anului )  coincide cu un cuvant foarte important ,  Teshuvah ( in Ebraica inseamna intoarcere sau cainta ), care  incepe din prima zi a lunii Elul si continua 40 de zile de zile,  sfarsindu-se atunci cand debuteaza Ziua Ispasirii. Ultimile 10 zile din aceste 40 , incep pe 1 Tishrei si se numesc zilele de veneratie sau de penitenta infricosatoare ; Shabatul care cade in timpul acestor 10 zile se mai numeste si Shabatul Intoarcerii sau Caintei. De-a lungul celor 30 de zile din luna Elul ( cele inainte de zilele de veneratie ) , in fiecare dimineata se sufla din shofar pentru a avertiza poporul , de la mic la mare,  sa se caiasca de faptele rele si sa se reintoarca la  Domnul intr-o atitudine potrivita, de regret si umilinta.Evreu rugandu-se la Zidul Plangerii
Teshuvah este pentru toti. Cu-atat mai mult pentru cei  care L-au aflat pe Mesia. Acestora li se cere sa –si examineze bine  vietile, sa vada pana unde si in ce fel s-au indepartat de Dumnezeu. Intotdeauna Inima lui Dumnezeu a fost  plina de cea mai  vie compasiune  pentru fiinta umana , intotdeauna,  inainte de-a pronunta o Judecata , EL mai intai avertizeaza. Dumnezeu i-a avertizat pe contemporanii lui Noe  despre iminenta unui Potop ( insa ei au continuat sa –I desconsidere Cuvintele si sa-l batjocoreasca pe servul sau ) , i-a avertizat si pe niniveni despre o posibila distrugere. EL  nu doreste  ca omul sa se confrunte cu  mânia Judecatii Sale ( Tefania 2 : 1-3 ; 2 Petru 3: 9 ). Intreaga luna Elul este, in cele  30 de zile ale ei,  o pregatire intensa in care examinarea personala si cainta adevarata ne pregatesc  pentru Zilele mari si sfinte ale Sarbatorii Yom Kippur si ale Sukkot-ului.  Shofarul ( sau cornul de berbec ) suna dupa fiecare slujba de dimineata amintindu-i poporului ca Dumnezeu doreste oameni cu  inimi curate , dedicate si circumcise ; datoria oricarui om  este sa se  pozitioneze  intr-o relatie buna cu ADONAI ,  si cu semenii.

 1. Talit si KipaSemnificatia istorica a Sarbatorii Trambitelor
  In acest caz sunetul  shofarului semnifica inaugurarea Noului An Evreiesc ( civil )  care este o parte a sezonului de cainta ( Teshuvah ). Sarbatoarea Trambitelor este apogeul ( capul , varful  ) anului civil , si este de asemenea perceputa  ca un timp special de  nastere a lumii. Traditia iudaica sustine ca Adam ar fi fost creat intr-o asemenea zi.
  Sarbatoarea Trambitelor debuteaza  2 zile , prima si a doua zi a lunii evreiesti Tishrei ( aceasta luna cade de obicei in Septembrie sau in Octombrie ) , considerata a fi prima luna a calendarului civil. Luna Tishrei este cea de-a saptea luna din calendarul religios biblic. Ratiunea care justifica ca Sarbatoarea Trambitelor trebuie sa  cada   in luna a saptea din calendarul biblic evreiesc , este ca Dumnezeu ar fi  hotarat ca  prima luna, Nisan,  sa ramana timpul special  in care evreii sa-si aduca aminte de eliberarea  supranaturala de sub jugul egiptean ( Exod 12 : 22 ; 13: 4 ) . Oricum, potrivit traditiei evreiesti lumea a fost creata in luna Tishrei, sau mai exact, Adam si Eva au fost creati in prima zi a acestei luni, si de aceea numai odata cu  aceasta luna incepe in mod firesc ciclul anual al scurgerii zilelor pentru anul care debutează. De aceea, Rosh Ha Shanah ( Capul Anului ) este comemorata an de an  in aceasta  perioada. Sarbatoarea este celebrată două zile consecutive  datorita unor mici incertitudini  in stabilirea riguroasa a Sarbatorilor din calendarul evreiesc. Anul Nou Evreiesc  este singura Sarbatoare iudaica  care are doua zile de celebrare ( de fapt 2 zile in care este mentionata ca atare, marcate de sunetul shofarului si de Teshuvah ), in Israel una ,  iar in Diaspora doua, tocmai  datorita calendarului care se orienteaza dupa luna noua,   fiecare inceput de luna fiind  desemnat de Tribunalul rabinic din Ierusalim, inca din cele mai vechi timpuri. Problema cu Sarbatoarea Trambitelor ar fi ca ea trebuie sa fie marcata intotdeauna de  inceputul lunii noi, si de aceea este dificil sa se stabileasca o data foarte exacta.
 2. Shofarul si baietelul Semnificatia spiritual-mesianica a Sarbatorii Trambitelor
  Semnificatia sunetului shofarului pentru vietile noastre. Sunetul cornului de berbec ne poate aduce aminte de Inviere si de Revenirea lui Yeshua pe norii cerului .Termenul asociat cu Sarbatoarea Trambitelor,  in Ebraica,  este Ha Melech ( Regele ). Shofarul din timpul Sarbatorii Trambitelor poate fi simbolizat cu trambita Rapirii mentionata de apostolul Pavel in 1 Tesaloniceni 4 : 16 -17  : “ Caci Insusi Domnul cu un strigat , cu glasul unui arhanghel si cu trambita lui Dumnezeu , Se va pogori din cer , si intai vor invia cei morti in Christos. Apoi , noi cei vii , cari vom fi ramas , vom fi rapiti toti impreuna cu ei, in nori, ca sa intampinam pe Domnul in vazduh ; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul. Mangaiati-va dar unii pe altii cu aceste cuvinte.”
  Iata o alta ilustrare graitoare .  Stim  ca Sarbatoarea Trambitelor  debuteaza intotdeauna la luna noua ( Coloseni 2 : 16-17 : “ Nimeni sa nu va judece cu privire la mancare sau bautura , sau cu  privire la o zi de Sarbatoare , cu privire la o luna noua , sau cu privire la o zi de Shabat,  cari sunt umbra lucrurilor viitoare , dar trupul este al lui Christos. “ ) si  noi stim ca luna noua ne invata ceva despre Mesia, deoarece calendarul iudaic are in vedere o luna care se bazeaza pe o anumita ciclicitate.
  Yeshua Lumina Lumii 2Luna  abia se intrezareste pe cer cand debutează ciclicitatea ei. Apoi, incet dar sigur, astrul se intoarce catre Soare si incepe sa reflecte lumina acestuia. YESHUA – daca citim cu mare atentie profetiile Tanach-ului – este asemuit cu  Soarele  pe cer ( Maleahi 4: 2 ). Luna , in acest caz,  daca reflecta lumina Soarelui , ii simbolizeaza in acest minunat tablou cosmic pe toti credinciosii care-au incheiat Legamant prin Jertfa cu Fiul lui Dumnezeu.  Soarele are propria Lui lumina,  insa  lumina Lunii este o reflexie  a luminii solare. Cand am inceput sa –L urmam pe Yeshua , ne era foarte greu sa – L aratam si altora, deoarece schimbarea care se produsese in noi abia era vizibila. Dar cand vietile noastre s-au consacrat  in totalitate Lui  – atunci cand ne-am intors intru totul spre EL asa cum Luna se intoarce inspre Soare –  noi  am inceput sa aspiram intreaga Putere de la EL, asemeni  astrului nocturn ce  reflecta intreaga lumina preluata de la marele astru diurn. Si cine-ar mai putea umbri oare aceasta Divina Reflectare a vietilor noastre inundate de Lumina Lumii  ( v. Romani 8: 31 – 35 ) ?  Numele lui YESHUA, Nume mai presus de orice alt nume,  sa fie glorificat in veci !  Amen !

(  Prezentare de Daniela Reghina Onu ;  Bucuresti – Septembrie 2011 ) 


Reclame

12 răspunsuri la Sărbătoarea Trâmbiţelor – Rosh Ha Shanah ראש השנה

 1. Calvin zice:

  Nu cred că bisericile protestante vor ţine vreodată aceste sărbători pentru că le consideră de domeniul trecutului , al vechiului legământ. Noi nu mai trăim sub Lege , ci sub Har. Dv. nu credeţi că e mai bine aşa ? De ce puneţi atât de mult accentul pe această corvoadă ?

  • Laura Lauden zice:

   Shalom Otniela, cine -a vorbit de biserici ? Crestinii sa stea in ele si evreii in sinagogi. Asa e de la inceput. De ce sa tina crestinii sarbatori evreiesti ? Ei au sfintii , pastele lor, floriile, boboteaza et. Sa nu amestecam lucrurile.
   Otniela te asteptam miercuri sau joi pe la noi. Shanna Tova, un An nou dulce si frumos!

  • Stimate Calvin, va respect dreptul la opinie, dar nu pot fi de acord cu afirmatiile Dvs. De ce emiteti judecati de valoare in numele altora ? De unde stiti ca toti gandesc ca Dvs ? Ce intelegeti prin ” har „? O libertate anarhica ? Pacatuim azi si maine, pentru ca poimaine Dumnezeu e bun si ne iarta ? Sigur , domnule draga, traim sub har, dar unul disciplinat care ramane ferm pe pozitia imuabila a unui Dumnezeu neschimbat.
   Si de ce ” corvoada”? Numiti „corvoada” ascultarea de Cuvantul Sfant ? Eu v-am aratat ce spune BIBLIA, stimate domn. Nici mai mult, nici mai putin ! O inima schimbata, nascuta din nou, isi gaseste placerea in Legea lui Dumnezeu, in ascultarea de Cuvant. N-am intalnit inca niciun copil al lui Dumnezeu care, implinind Cuvantul scris, sa se planga de cazne grele si corvezi. Daca placerea lui Mesia ” este frica de Domnul ” , acest lucru trebuie sa fie valabil si in dreptul urmasilor Sai. Amin !
   Dumnezeu sa va poarte in Lumina Sa !

   • Calvin zice:

    Distinsă doamnă îmi pare rău că v-am supărat. Nu aceasta a fost intenţia mea. Am intenţionat să vă provoc la un dialog pe această temă. Întâmplător sunt interesat de sărbătorile evreilor. Mă întreb de ce nu se ţin de către biserica evanghelică ( din care fac parte ) şi se ţin tot cele pe rit creştin ortodox. Cer scuze încă o dată cu respect. Pace multă să aveţi.

 2. cella zice:

  Otniela am preluat articolul tau, am specificat sursa! Shana Tova si multe binecuvantari!

 3. Bogdan zice:

  Un an cu multe binecuvantari ! Sărut mîinile.

 4. Rebecca and Max Bonton zice:

  Dearest Otniella , we wish you the sweetest Rosh Ha Shannah.Adonay bless you, Shannah Tovah Umetucah !!!!!! Yours in Moshienu – Rebecca & Max.

 5. Adriano zice:

  Shana- tova ! Vă dorim un an îndestulat cu de toate. Mai ales credinţă, speranţă şi dragoste. Cu drag, Daria şi Adi

 6. Dan Konner zice:

  Shannah Tovah draga noastra Otniela ! Un An binecuvantat cu zile dulci !
  Cu mult drag ai tai, Sacha si Dan K

 7. Va multumesc mult pentru participarea la acest topic, Prieteni ! Va multumesc pentru frumoasele Dvs urari ! Va urez si eu multa credinta in implinirea Fagaduintelor Lui Sfinte si biruinta in urcusul catre Cetatea de Sus. Fie ca numele voastre sa fie inscrise in Cartea Vietii Mielului lui Dumnezeu !

 8. Corina Ottman zice:

  An nou dulce! Binecuvântări cât încape, sănătate şi prosperitate. Şanah Tovah U’metukah! – fam. Ottman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s