Bucătăria Otnielei – ( 4 ) – Re


      Şalom, Haverim !

            Sper că aţi inceput pregătirile pentru  frumoasa  Sărbatoare de  Purim, care abia aşteaptă să poposească în casele noastre cu veselia ei molipsitoare. Iată şi prăjitura pe care trebuie să o servim noi, evreii ( de orice rit ), într-o asemenea ocazie. V-o ofer cu mult drag tuturor, mai ales că mulţi dintre Dvs, care sunteţi creştini, vreţi să o preparaţi după ce ati pre-gustat-o de la prietenii evrei în anii trecuţi (desigur, aproape toţi aţi avut măcar un coleg, un vecin sau un prieten evreu). Este vorba despre o reţetă folosită de bunica mea, perpetuată în famile de la o generaţie la alta,  si care,  veti vedea,  dă rezultate excelente  dacă vor fi urmaţi  paşii  prezentaţi mai jos. ( În video aveţi şi  varianta Leei, cu gem, la fel de gustoasă.)

  Hamăntaş Humentaschen 11

Ingrediente:

100 – 150  g zahăr pudră
3  gălbenuşuri
250 g unt moale
300 g făină
coaja de lămâie rasă

Umplutura:

1 ) Cu mac
100 g mac
100 ml lapte
25 g unt
150 g zahăr
1 pliculeţ de zahăr vanilat
coajă rasă de lamâie
1-2 linguri pesmet sau firimituri de biscuiţi

2) Cu nucă
150 g nucă măcinată
100 g zahăr
2 linguri gem caise ( sau piersici )
1 vârf cuţit de scorţişoară

Aluatul :

Humentaschen 1

Se amestecă bine gălbenuşurile, zahărul pudră , untul şi coaja rasă de lămâie.
Adăugăm făina şi frământăm puţin coca obţinută. Aluatul îl punem la frigider  30 minute. Apoi îl întindem într–o foaie groasă de 4-5 mm şi îl decupăm în  forme rotunde. În centrul fiecărei  forme  punem o  linguriţă de umplutură şi începem să formăm  urechiuşele  lui  Haman.

Umplutura:

Humentaschen 4 Punem macul, zahărul, coaja rasă de lămâie şi untul pe foc, timp de 10 -12  minute, şi le amestecăm uşor cu o lingură de lemn. Dacă a ieşit prea  moale compoziţia, îi putem adăuga puţin  pesmet.
Nuca o amestecăm cu zahăr, scorţişoară şi gem.

Humentaschen 10

Le punem la copt, în cuptorul preîncălzit  la aprox.  180 grade,  preţ de 25 minute, până se rumenesc. La sfârşit, când încă sunt calde,  urechiuşele  se pot  pudra cu zahăr, după gust.

Poftă bună ! Hag Purim!

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreică mesianică
Acest articol a fost publicat în Cultura si civilizatie iudaica, Familie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Bucătăria Otnielei – ( 4 ) – Re

  1. Arlette Şerban zice:

    Îţi mulţumesc Otniela! Deja mi-e poftă. Sărbătoare frumoasă ţie şi familiei!

  2. Oana zice:

    Faina prajitura! Am mincat mai demult la cineva si mi-a placut. Multumesc.

  3. un ucenic zice:

    shabat shalom, hag purim! sarbatoare fericita alaturi de Domnul Mesia Ieshua!

  4. Anca Gore zice:

    Multumesc frumos! Voi face reteta! Sarbatoare de Purim fericita si La multi ani, de ziua noastra, a DOAMNELOR!

  5. Amedeo Roth zice:

    Hag Purim Samekh! Barukh Hashem, e bună reţeta, spune şi Constance. Soţia face numai cu nucă. Sănătate de sus, de la Dumnezeu cel bun!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s