Hag Purim! – 5779


Purim-ul   פורים  este una dintre cele mai gustate sărbători evreieşti, datorită imensei victorii obţinută de  o regină neînfricată, o frumoasă evreică ( crescută  de un văr la fel de neînfricat, Mordechai sau Mardoheu ), care nu şi-a  iubit  viaţa, atunci când poporul ei a fost în teribilul pericol de-a fi linşat de lucifericul Haman.
Povestea Esterei (  numele ei evreiesc era Hadassah = ebr. mirt )  se poate găsi  in Cartea Esterei , una dintre Cărţile Tanach-ului ( Vechiul Testament ). Cartea are un îndoit scop: ea a fost scrisă din dorinţa de-a arăta cum a fost salvat poporul evreu datorită  protecţiei miraculoase a  lui Adonai – Elohim, de la o pieire iminentă, prin mijlocirea pe viata şi pe moarte a neînfricatei regine Estera,  soţia temutului Ahaşveroş. Numele lui YHWH nu este menţionat niciodată în Sulul Esterei ( deseori creştinii sunt  contrariaţi de acest lucru ) , însă Prezenţa Creatorului se resimte în fiecare pasaj , în fiecare frază, pe tot cuprinsul desfăşurării momentelor subiectului ( suntem într-o naraţiune plăcută,  în care sentimentele  viază împreună cu  personajele ). În al doilea rând,  Estera a fost scrisă şi pentru a oferi o consemnare a unui cadru istoric legat de celebrarea iudaică a Purim-ului ( 3: 6-7 ; 9: 26-28 ). În felul acesta se păstra vie amintirea unei izbăviri uluitoare a poporului evreu din Persia ( comparabilă,  ca intensitate a trăirii,  cu Pesach-ul si Yom Kippur ). În Carte este , de asemenea, menţionată  şi obligaţia de a respecta anual sărbătoarea Purim ( 9: 24; 28:32 ).
Deşi autorul  Esterei nu este cunoscut , din conţinutul Cărţii  reiese în mod  evident că el era familiarizat cu obiceiurile persane, cu palatul din Susa, şi cunostea destule amănunte despre regele Ahaşveros. ( Mai departe, AICI )

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreică mesianică
Acest articol a fost publicat în Cultura si civilizatie iudaica, Studii biblice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Hag Purim! – 5779

 1. mariapopovici zice:

  Ce poveste de vis, ce fel de a salva un popor!

 2. valentin zice:

  Slava lui Dumnezeu pt oamenii ca imparateasa Estera!

 3. Ofelia Moskovici zice:

  Foarte frumoasa prezentarea!

 4. Adrian Boluda zice:

  Sărutmâinile, mulţumesc pentru această frumoasă prezentare a unei femei extraordinare… În multe privinţe îi semănaţi, distinsă Doamnă. Dumnezeul patriarhilor evrei să fie cu D-voastră!

 5. Amedeo Roth zice:

  Chag Purim Sameakh! O sărbătoare cu pace şi armonie! – Constance şi Amedeo Roth

 6. Victor 758 zice:

  Dumnezeu sa va faca parte de o sarbatoare fericita, multumita si linistita. Sa fiti toata viata o adevarata Estera – asa cum sunteti astazi.

 7. Cezar 100 zice:

  Dumnezeu să vă binecuvânteze sărbătoarea! Sărutmâna

 8. Yeşua Chai! Mesia a-nviat!
  Vă mulţumesc, Prieteni, pentru toate urările Dvs. Mă bucur că sunteţi alături de mine şi că iubiţi Israelul. Fiţi binecuvântaţi din Sion!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s