Hag Purim! – 5779


Purim-ul   פורים  este una dintre cele mai gustate sărbători evreieşti, datorită imensei victorii obţinută de  o regină neînfricată, o frumoasă evreică ( crescută  de un văr la fel de neînfricat, Mordechai sau Mardoheu ), care nu şi-a  iubit  viaţa, atunci când poporul ei a fost în teribilul pericol de-a fi linşat de lucifericul Haman.
Povestea Esterei (  numele ei evreiesc era Hadassah = ebr. mirt )  se poate găsi  in Cartea Esterei , una dintre Cărţile Tanach-ului ( Vechiul Testament ). Cartea are un îndoit scop: ea a fost scrisă din dorinţa de-a arăta cum a fost salvat poporul evreu datorită  protecţiei miraculoase a  lui Adonai – Elohim, de la o pieire iminentă, prin mijlocirea pe viata şi pe moarte a neînfricatei regine Estera,  soţia temutului Ahaşveroş. Numele lui YHWH nu este menţionat niciodată în Sulul Esterei ( deseori creştinii sunt  contrariaţi de acest lucru ) , însă Prezenţa Creatorului se resimte în fiecare pasaj , în fiecare frază, pe tot cuprinsul desfăşurării momentelor subiectului ( suntem într-o naraţiune plăcută,  în care sentimentele  viază împreună cu  personajele ). În al doilea rând,  Estera a fost scrisă şi pentru a oferi o consemnare a unui cadru istoric legat de celebrarea iudaică a Purim-ului ( 3: 6-7 ; 9: 26-28 ). În felul acesta se păstra vie amintirea unei izbăviri uluitoare a poporului evreu din Persia ( comparabilă,  ca intensitate a trăirii,  cu Pesach-ul si Yom Kippur ). În Carte este , de asemenea, menţionată  şi obligaţia de a respecta anual sărbătoarea Purim ( 9: 24; 28:32 ).
Deşi autorul  Esterei nu este cunoscut , din conţinutul Cărţii  reiese în mod  evident că el era familiarizat cu obiceiurile persane, cu palatul din Susa, şi cunostea destule amănunte despre regele Ahaşveros. ( Mai departe, AICI )

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreică mesianică
Acest articol a fost publicat în Cultura si civilizatie iudaica, Studii biblice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Hag Purim! – 5779

 1. mariapopovici zice:

  Ce poveste de vis, ce fel de a salva un popor!

 2. valentin zice:

  Slava lui Dumnezeu pt oamenii ca imparateasa Estera!

 3. Ofelia Moskovici zice:

  Foarte frumoasa prezentarea!

 4. Adrian Boluda zice:

  Sărutmâinile, mulţumesc pentru această frumoasă prezentare a unei femei extraordinare… În multe privinţe îi semănaţi, distinsă Doamnă. Dumnezeul patriarhilor evrei să fie cu D-voastră!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s