Mihail Sebastian, evreul


Mihail Sebastian s-a nascut  la Braila, in 1907 – pe numele adevarat Ioseph Hechter – ca cel de – al doilea copil al familiei, din cei trei baieti cu care familia fusese binecuvantata ( Pierre, Ioseph si Benjamin ). Tatal sau se numea Mendel Hechter, iar mama era  Clara, nascuta Weintraub.       
In mod paradoxal Mihail Sebastian si-a datorat, in mare masura , cariera sa de scriitor lui Nae Ionescu, mentorul sau si  semnatararul celebrei prefete a romanului autobiografic De doua mii de ani .  In timpul liceului trimite ziarului Cuvantul un articol , care, spre surprinderea autorului, a aparut fulgerator de repede. De asemenea,  la examenul de bacalaureat, teza sa despre poezia lirica romaneasca i-a atras in mod deosebit atentia presedintelui comisiei , care nu era nimeni altul decat profesorul de metafizica si logica Nae Ionescu, tot un brailean la origine. Profesorul Nae Ionescu l-a invitat pe tanarul absolvent de liceu sa ii fie colaborator la ziarul Cuvantul. Mihail Sebastian  nu a stat mult pe ganduri si atunci cand a sosit in Bucuresti, ca student la Facultatea de Drept, i-a onorat invitatia  profesorului sau; intai,un simplu colaborator, iar mai apoi, facand din plin dovada unei eruditii incontestabile, Mihail Sebastian  va ajunge redactor- sef  la ziarul mentionat ( in  1929 ).
Cuvantul era o revista literara de prestigiu ,  condusa foarte bine de Nae Ionescu , care semna deseori cele mai pompoase articole ( editorialele sale apareau din doua in doua zile ) . Alaturi de el se situau alte personalitati din lumea literara a vremii : Octav Onicescu, Vladimir Ionescu, Mircea Eliade , Mircea Vulcanescu , Dem. Theodorescu, George Breazul etc. Cuvantul era un ziar citit si uneori de temut  ( Cand Sebastian a venit colaborator, orientarea publicatiei era destul de filocarlista  si  antiliberala, militand pentru venirea la Guvern a PNT, in frunte cu Iuliu Maniu ).  In 1928 , in noiembrie cand P.N. T.-ul  preia  puterea,  Nae Ionescu isi afirma public dezamagirea fata de partid si de Iuliu Maniu , deoarece seful national – taranistilor nu prea era dispus sa  instituie in tara o dictatura in masa , asa cum o visa directorul de la Cuvantul  ( care tocmai fusese inlaturat din Camarila regala , unde pana la acea data prestase cu success functia de consilier politic,  imediat  alaturandu-se  legionarilor ). Orientarea legionara a publicatiei ajunge sa fie atat de proeminentă incat pentru articolele filolegionare din noiembrie-decembrie 1933,   ziarul va fi suspendat la 1 ianuarie 1934, deoarece era considerat principalul  vinovat moral in asasinarea primului ministru I. G . Duca. ( Mai departe, AICI )

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Biografii, Istorie si critica literara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Mihail Sebastian, evreul

 1. Matei - Claudiu Arghire zice:

  Foarte frumos şi interesant! mulţumesc pt informaţiile prezentate. Aflăm lucruri noi despre Mihail Sebastian. Şalom, sărutmâinile.

 2. valentin zice:

  Ca om Eliade a lasat de dorit. Ii citim si ii placem ca scriitori, viata lor e altceva.

  • Arlette Şerban zice:

   Şalom. Sunt de acord cu dvs. Eu i-am citit cartea Maitreyi şi nici acolo cu fata aia indiancă nu a fost prea iubitor, deşi fata l-a iubit enorm şi l-a vizitat mai târziu la Chicago unde el era profesor de istoria religiilor.

 3. Arlette Şerban zice:

  Şalom. I-am citit Oraşul cu salcâmi. E un scriitor f. sensibil. Dar n-am ştiut că este evreu până să ne spuneţi pe blog.

 4. Adrian Boluda zice:

  Un articol remarcabil distinsă Doamnă! Felicitările mele!Sărutmâinile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s