Mihail Sebastian, evreul


Mihail Sebastian s-a nascut  la Braila, in 1907 – pe numele adevarat Ioseph Hechter – ca cel de – al doilea copil al familiei, din cei trei baieti cu care familia fusese binecuvantata ( Pierre, Ioseph si Benjamin ). Tatal sau se numea Mendel Hechter, iar mama era  Clara, nascuta Weintraub.       
In mod paradoxal Mihail Sebastian si-a datorat, in mare masura , cariera sa de scriitor lui Nae Ionescu, mentorul sau si  semnatararul celebrei prefete a romanului autobiografic De doua mii de ani .  In timpul liceului trimite ziarului Cuvantul un articol , care, spre surprinderea autorului, a aparut fulgerator de repede. De asemenea,  la examenul de bacalaureat, teza sa despre poezia lirica romaneasca i-a atras in mod deosebit atentia presedintelui comisiei , care nu era nimeni altul decat profesorul de metafizica si logica Nae Ionescu, tot un brailean la origine. Profesorul Nae Ionescu l-a invitat pe tanarul absolvent de liceu sa ii fie colaborator la ziarul Cuvantul. Mihail Sebastian  nu a stat mult pe ganduri si atunci cand a sosit in Bucuresti, ca student la Facultatea de Drept, i-a onorat invitatia  profesorului sau; intai,un simplu colaborator, iar mai apoi, facand din plin dovada unei eruditii incontestabile, Mihail Sebastian  va ajunge redactor- sef  la ziarul mentionat ( in  1929 ).
Cuvantul era o revista literara de prestigiu ,  condusa foarte bine de Nae Ionescu , care semna deseori cele mai pompoase articole ( editorialele sale apareau din doua in doua zile ) . Alaturi de el se situau alte personalitati din lumea literara a vremii : Octav Onicescu, Vladimir Ionescu, Mircea Eliade , Mircea Vulcanescu , Dem. Theodorescu, George Breazul etc. Cuvantul era un ziar citit si uneori de temut  ( Cand Sebastian a venit colaborator, orientarea publicatiei era destul de filocarlista  si  antiliberala, militand pentru venirea la Guvern a PNT, in frunte cu Iuliu Maniu ).  In 1928 , in noiembrie cand P.N. T.-ul  preia  puterea,  Nae Ionescu isi afirma public dezamagirea fata de partid si de Iuliu Maniu , deoarece seful national – taranistilor nu prea era dispus sa  instituie in tara o dictatura in masa , asa cum o visa directorul de la Cuvantul  ( care tocmai fusese inlaturat din Camarila regala , unde pana la acea data prestase cu success functia de consilier politic,  imediat  alaturandu-se  legionarilor ). Orientarea legionara a publicatiei ajunge sa fie atat de proeminentă incat pentru articolele filolegionare din noiembrie-decembrie 1933,   ziarul va fi suspendat la 1 ianuarie 1934, deoarece era considerat principalul  vinovat moral in asasinarea primului ministru I. G . Duca. ( Mai departe, AICI )

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreică mesianică
Acest articol a fost publicat în Biografii, Istorie si critica literara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Mihail Sebastian, evreul

 1. Matei - Claudiu Arghire zice:

  Foarte frumos şi interesant! mulţumesc pt informaţiile prezentate. Aflăm lucruri noi despre Mihail Sebastian. Şalom, sărutmâinile.

 2. valentin zice:

  Ca om Eliade a lasat de dorit. Ii citim si ii placem ca scriitori, viata lor e altceva.

  • Arlette Şerban zice:

   Şalom. Sunt de acord cu dvs. Eu i-am citit cartea Maitreyi şi nici acolo cu fata aia indiancă nu a fost prea iubitor, deşi fata l-a iubit enorm şi l-a vizitat mai târziu la Chicago unde el era profesor de istoria religiilor.

 3. Arlette Şerban zice:

  Şalom. I-am citit Oraşul cu salcâmi. E un scriitor f. sensibil. Dar n-am ştiut că este evreu până să ne spuneţi pe blog.

 4. Adrian Boluda zice:

  Un articol remarcabil distinsă Doamnă! Felicitările mele!Sărutmâinile.

 5. adi.jugaru zice:

  F. bun eseul! Va felicit.

 6. Şalom, dragii mei Prieteni! Vă mulţumesc pentru participarea Dvs atât de afectivă la acest topic. Adonai să vă răsplătească şi să vă binecuvânteze din Sion! Celor care ţineţi Sărbătorile creştine vă urez: Crăciun fericit etc! Să aveţi cele mai frumoase zile de iarnă, alături de cei dragi!

 7. Ursu Cătălin Fabian zice:

  Şalom. Un articol de excepţie. Felicitări! Ţineţi-o tot aşa.

 8. Eugenia zice:

  Șalom dragă doamnă Otniela. Sunt profesoară de istorie și vreau să vă mulțumesc pentru această prezentare. Sunt una dintre admiratoarele scriitorului M.Sebastian și imi place să aflu lucruri interesante despre marii scriitori.Aveți un blog absolut superb.

 9. Ina zice:

  Interesante informatii! Merci, Otniela.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s