O dilemă – Un răspuns ( 8 )


Semnul intrebarii 1 Rodica R.: Otniela, cum explicaţi faptul că în trecut Domnul a permis poligamia, indiferent că a fost vorba despre Avram, Iacov, David sau Solomon?

Otniela: Dragă Rodica, Sfânta Scriptură nu specifică în mod clar de ce ADONAI a permis poligamia în timpurile vetero-testamentare. Studiind însă Biblia cu atenţie, observăm că, în majoritatea cazurilor, această practică nu a fost încuviinţată de Cel Atotputernic. Ea era totuşi permisă  în cazul căsătoriei între cumnaţi. ” Când fraţii vor locui împreună şi unul dintre ei va muri fără să lase copii, nevasta mortului să nu se mărite afară cu un străin, ci cumnatul ei să se ducă la ea, s-o ia de nevastă şi să se însoare cu ea,  ca şi cumnat. Întâiul – născut pe care-l va naşte să-l moştenească pe fratele cel mort şi să-i poarte numele, pentru ca numele acesta să nu fie şters din Israel ( Deuteronom 25: 5-6; Gen. 38:8-10; Rut 4: 1-17).”
Spre deosebire de zilele noastre, în acea vreme nu existau asigurări sociale. Căsătorindu-se cu unul dintre cumnaţii ei, văduva avea asigurat traiul zilnic. În plus, numele decedatului putea fi dus mai departe. În afară de acest caz, astfel de relaţii erau interzise cu stricteţe în cadrul familiei, fiind considerate adulter. ” Să nu descoperi goliciunea nevestei fratelui tău. Este goliciunea fratelui tău ( Levitic 18: 16; 20: 23).
Faptul că poligamia nu se află sub binecuvântarea Domnului reiese clar dacă privim la vieţile celor care au practicat-o. Lameh a fost primul om despre care se scrie că şi-a luat două neveste. Pe lângă poligamie, Lameh s-a lăudat şi cu nelegiuirile sale ( vezi Geneaza 4: 19, 23-24). Se poate observa că el provenea din linia genealogică a lui Cain, despre care este scris că „a ieşit de la Faţa Domnului” ( Gen. 4:16). În ceea ce-l priveşte pe patriarhul Avraam, acesta şi-a luat -o ca ţiitoare pe Agar, cu care l-a avut pe Işmael. Între acesta şi Iţac, respectiv între urmaşii lor , avea să se nască o duşmănie continuă.  Şi nevestele şi ţiitoarele lui Iakov au provocat invidie, gelozie şi tot felul de răutăţi manifestate prin dureri sufleteşti.
La fel s-a întâmplat şi în cazul lui David, în timp ce împăratul Solomon a avut nu mai puţin de 1000 de neveste şi ţiitoare. Aceste femei au reuşit să-l determine pe cel mai înţelept bărbat al lui Israel să se depărteze de Dumnezeu, după cum este scris: ” Nevestele i-au abătut inima ( 1 Împăraţi 11:3)”. De altfel, în textul din Deuteronom 17:17, ADONAI atrage atenţia viitorului împărat al Israelului ” să n-aibă un mare număr de neveste, ca să nu i se abată inima”. De asemenea, în Decalog este scris: „Să nu pofteşti nevasta aproapelui tău ( Exod 20: 17). În TORAH,  ELOHIM a precizat: ” Să nu iei pe sora nevestei tale, ca să-i faci în necaz, descoperindu-i goliciunea alături de nevasta ta, cât timp ea este încă în viaţă” ( Levitic 18:18).
În BRIT CHADAŞA  lucrurile devin mult mai certe  în ceea ce priveşte separarea binelui de rău. Orice relaţie sexuală în afara căsătoriei, chiar dacă se produce doar la nivelul minţii, este condamnată de Domnul nostru YEŞUA HA MAMAŞIACH (vezi Matei 5:28).

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Dezbateri, Studii biblice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la O dilemă – Un răspuns ( 8 )

 1. un ucenic zice:

  shabat shalom sora Otniela! da, un subiect foarte bun de meditat si de inteles ptr noi toti. slava lui Mesia Ieshua ptr felul in care v-a calauzit in explicatii. sa ne silim sa fim curati pentru venirea Domnului nostru.

 2. uriasul zice:

  Sa ne fereasca Dumnezeu de trufia pacatului de curvie.. Daca acest pacat vine in minte el se instaleaza cu nerusinare acolo e foarte grav. Si devine ca o obsesie de care omul nu mai scapa decit prin rugaciune si post. Astazi si barbatii si femeile cad la acest test. Multi crestini cad caci in loc sa vegheze cu Biblia alaturi implinind-o, ei stau la filme si imagini pacatoase de la internet si televizor. Si asa vine in minte nelegiuirea si nu mai poti scapa de ea. Bun subiect, sora draga! Shalom pentru evreii credinciosi in Domnul Isus.

 3. Sofia zice:

  Shalom Otniela. Ati tratat un subiect de mare actualitate. Lumea e foarte corupta si de aceia crestinii trebuie sa fie tot timpul atenti.mai ales barbatii! Din pacate sunt multe Dalile si in biserica pentru ca lasa firea pacatoasa sa le conduca. Cad multi slujitori ai altarului care nu-si stapinesc ochii, mintea si trupul. De aceia trebuie veghere si curatie in fiece atitudine. Dumnezeu sa ne ajute prin puterea Duhului Sfint!

 4. Ibănescu Rodica Alice zice:

  Şalom. Otniela, interlocutorii de mai sus au dreptate. Se poate cădea pe calea credinţei dacă nu veghezi. Eu am găsit un verset foarte încurajator în Sfânta Scriptură în Geneza 4, versetul 7. ” Păcatul pândeşte la uşă;dorinţa lui se ţine după tine, dar tu să-l stăpâneşti.” Amin.

  • Sebastian R. zice:

   Amin zicem şi noi! Foarte pertinente observaţii Otniela! Vă mulţumim pentru acest răspuns biblic din partea lui Dumnezeu. Rodica şi Sebastian

 5. Matei - Claudiu Arghire zice:

  Sărut mâinile Otniela! Aţi făcut un comentariu foarte scriptural. Fie ca Duhul Sfânt să-i cerceteze pe cei care au urechile deschise şi ochii curăţaţi de Cuvântul Domnului Mesia Iisus. Să ne lăsăm prelucraţi de El!

 6. Adonai să vă binecuvânteze din plin, Prieteni! Mă bucur că pot risipi, măcar în parte, dilemele Dvs. Cuvântul Lui este MINUNAT! Ferice de cei care IL caută pe Dumnezeu dintr-o inimă curată, nepărtinitoare, fără prejudecăţi obscurantiste. Domnul să ne redea tuturor frumuseţea sufletului de copil. Şalom, din Sion!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s