MARI EVREI – Biografii ” la minut ” – ( 1 ) – ( RE )


Imagini pentru theodor herzl
Theodor Herzl a fost parintele Sionismului. El s-a nascut in 1860 la Budapesta , ca cetatean al magnificului Imperiu Austro-Ungar. A fost fiu de bancher,  perfectionandu-se ca un veritabil intelectual evreu din vremea lui:  era cultivat, asimilat si sofisticat.  A studiat Dreptul la Universitatea din Viena, sustinandu-si  Doctoratul  in 1884, dar se pare ca ziaristica si teatrul l-au atras mult mai mult, pentru ca acestor doua arte le  dedica timpul si cariera sa.
Ca orice evreu asimilat nu vedea nicio rezolvare a  marii probleme evreiesti decat prin integrarea evreilor  in idealurile marii culturi europene. Pana in 1894,  desi constient de existenta antisemitismului, reactiile sale  fusesera superficiale , ba chiar sugerase ca  problema evreiasca ar putea fi solutionata prin convertirea tuturor evreilor la Crestinism.  Ceea ce l-a adus fata in fata cu viitorul lui destin sionist a fost judecarea procesului lui Alfred Dreyfus, un capitan evreu din armata franceza, in 1894. Dreyfus a fost pe nedrept acuzat de tradare si condamnat la inchisoare pe viata,  in teribila Insula a Diavolului,   desi isi aparase nevinovatia si probele acuzarii lipseau cu desavarsire. Pentru Theodor Herzl acesta a fost ceasul cand i s-au deschis ochii, pentru ca se afla la Paris atunci , ca trimis special al cotidianului ” Neue Freie Presse.” Iata ce scrie el in jurnalul sau , ceva mai tarziu : ” Am devenit sionist in urma cazului Dreyfus (…) Locuiam la Paris pe vremea aceea, eram corespondent de presa si am asistat la sedintele tribunalului militar pana cand au fost declarate secrete. Si acum il vad pe invinuit intrand in sala in uniforma lui inchisa de artilerist, brodata cu fireturi. Parca-l aud prezentandu-se :  Alfred Dreyfus , capitan de artilerie , cu vocea lui nazala , afectata. Iar strigatele multimii adunate in fata Scolii Militare , acolo unde fusese degradat, inca imi suna in urechi, cu neputinta de-a fi uitate: Moarte! Moarte evreilor! Moartea tuturor evreilor? Pentru ca acesta a fost un tradator? Dar a tradat el oare cu adevarat ? “( Mai departe, AICI )

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Biografii, Istorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la MARI EVREI – Biografii ” la minut ” – ( 1 ) – ( RE )

 1. Sebastian R. zice:

  Şi totuşi un destin tragic deşi măreţ. Citind despre Teodor Herzl îmi veneau în minte profeţii lui Dumnezeu Neemia şi Ezra. Sărut mâinile pentru aceste informaţii extraordinare, Otniela. Binecuvântăm Israelul să nu cădem în blestemul promis lui Avraam, tatăl credinţei adevărate.

 2. Arlette Şerban zice:

  Un om care a avut har şi alegere pentru o atare misiune. Probabil că inima lui a fost cu totul predată acestei cauze. Nu cunoaştem de ce Dumnezeu alege o persoană. Dar ştim sigur că El cunoaşte inimile tuturor şi se uită numai la inimă, nu la faţa omului. Domnul fie înălţat pentru toată lucrarea Lui desăvîrşită!

 3. Marian Chioveanu zice:

  Noi am vizitat Israelul acum citeva luni si am fost surprinsi sa constatam numarul crescut, in raport cu anii precedenti, a evreilor mesianici. Mesia Adonay lucreaza la implinrea fagaduintei Lui fata de poporul ales. Sa fiti binecuvintata, sora noastra Otniela. Asteptam sa venim in Romania sa ne bucuram in comunitatile Domnului de-acasa. Cu multa dragoste de frati, Marian & Lenush Chioveanu

 4. Va multumesc pentru participarea Dvs la acest topic! Sunt bucuroasa pentru acest interes constant al Dvs fata de poporul evreu. Mashiach ii cunoaste pe toti al Lui…
  Sa aveti un An Nou fericit! LA MULTI ANI, in ocrotirea Lui vesnica!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s