Israelul şi Biserica în Lumina Bibliei – ( 13 )


 Cu must sau cu vin ?

In multe Congregatii Bisericesti , la Cina Domnului, in loc de vin se imparte must, din consideratie – mai ales – fata de cei care au probleme cu alcoolul. Nu este datoria noastra pe acest blog sa stabilim daca aceasta practica este corecta sau nu, in termenii cei mai teologici, insa in randurile urmatoare vom analiza termenii originali folositi de Tanach si de  Brit Chadasha in pasajele in care se vorbeste despre vin.
Termenul ebraic folosit pentru vin este ” i a i n” . Acolo unde in Biblie este vorba despre vin in cazul unor actiuni sfinte, termenul folosit de fiecare data este „iain”, adica vin fermentat. Sucul de struguri nefermentat , „miz – anavim” , respectiv ”t i r o s h” , nu apare nicaieri in actiunile de inchinare inaintea lui Dumnezeu. Inca de la taierea imprejur a baiatului evreu, in ziua a 8 -a de la nasterea sa, acesta primeste  vin ( „iain”). Mohelul isi moaie  degetul in vas si il lasa pe baietel sa linga vinul, acesta fiind un excelent leac de calmare a durerii.  Si samariteanul milostiv ( amintiti-va pilda din Brit Chadsha ) a tratat cu vin ranile omului cazut intre talhari ( vezi Luca 10 ), pentru a le steriliza, actiune care se poate realiza numai cu vin fermentat. ( Mai departe, AICI )

Anunțuri

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Studii biblice, Teologie si Spiritualitate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Israelul şi Biserica în Lumina Bibliei – ( 13 )

 1. Multumim pt acest articol!

 2. Albert&Abigail Kindberg zice:

  Fii binecuvântată dragă Ahot! Te îmbrăţişăm.
  Beshem Yeoshua Moshieinu!!!!!!

 3. iosif Joseph zice:

  Shalom. Articolul dvs este interesant pentru ca Biblia este interesanta in toate literele ei. O singura remarca as face, nu credeti ca partasia fratilor la Cina Domnului este mult mai importanta decit mustul sau vinul folosit in asemenea ocazie?

  • un ucenic zice:

   frate Iosif aveti dreptate. dar adevarul Sfintei Scripturi trebuie respectat. este bine sa raminem la ” este scris.”

 4. Sofia zice:

  Si eu cred ca importanta este partasia frateasca. Shalom draga Otniela si multumim pentru precizarile indicate in articol.

 5. Va multumesc, Prieteni! Pacea lui Yeshua Ha Mashiach sa se reverse in inimile Dvs. Yeshua chai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s