Pagini sfinte, pagini vii – ( 2 )


Biblia ebraica 5

 SEME DE LINGVISTICĂ  BIBLICĂ

Ultima revizuire a Noului Testament evreiesc a lui Franz Delitzsch a fost realizata sub patronajul societatii mesianice caritabile “ Streams in the Negev “ ( Riuri in Negev ) , acesta fiind motivul pentru care intreaga editie ( Beersheva , 2005 ) poarta azi denumirea Versiunea Negev.
Pentru a face posibila o citire atenta a textului, dar si pentru a evita confuzia, din Versiunea Negev au fost indepartate diferitele tipuri de paranteze ( simple sau complexe ) care au fost folosite in cea de-a opta editie a traducerii Delitzsch. Astfel informatia din paranteze s-a  pastrat , incadrarea gramaticala in fraze facandu-se cu ajutorul virgulelor si a altor semne de punctuatie. De exemplu , pentru a evita citirea fragmentata a rugaciunii “ Tatal nostru “ din Evanghelia dupa Luca ( v. Luca 11: 2-4 ) ,  expresiile “ din ceruri “ , “ faca-se voia Ta , precum in cer asa si pe pamant “ si ” izbaveste-ne de cel rau ” ( in Limba Ebraica constructia frazelor de obicei necesita paranteze ) au fost lasate in text fara. Si in cazul frazei “ Caci a Ta este imparatia si puterea si slava in veci . Amin. “  ( Matei 6 : 13 ) s-a procedat la fel. Evident, lipsa parantezelor face ca textul sa para mai compact si mai cursiv. Exista insa si o exceptie. Este vorba despre locatia exacta a orasului Emaus, si distanta sa reala fata de Ierusalim ( v. Luca 24 : 13 ). In acest caz parantezele au fost lasate. ( Mai departe, AICI )

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Biblia sfântă, Istoria Limbii, Lingvistica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Pagini sfinte, pagini vii – ( 2 )

 1. Ibănescu Rodica Alice zice:

  Foarte interesant articolul! mulţumim Otniela!
  Binecuvîntat fie poporul evreu!

 2. iosif Joseph zice:

  Shalom, sa dea Dumnezeu sa fie citit acest Nou Testament de multi evrei!

 3. Marian Chioveanu zice:

  Ce minunat lucreaza Adonay! Poporul Israel este iubit de El. Fiti binecuvintata Otniela, sora noastra in Mesia Ieshua. Shalom de la fam. Chioveanu

 4. Arlette Şerban zice:

  Mare e puterea Dumnezeului nostru! Slavă să-I fie adusă în veci pentru bunătatea şi iubirea Lui.
  Ce veşti minunate!

 5. Amin, si iar amin, Prieteni! Va multumesc pentru toate cuvintele Dvs frumoase, rostite din adancul inimii. Fie ca Tatal Ceresc sa va rasplateasca iubirea sincera pentru poporul evreu. Binecuvantari din Sion, tuturor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s