O dilemă – Un răspuns ( 5 )


Semnul intrebarii 1Anda N: Otniela, eu am o problema in a intelege de ce se afirma ca Dumnezeul Cel Atotputernic a fost rastignit pe o cruce ordinara de lemn,  de niste pacatosi ? Daca Iisus era Dumnezeu de ce S-a lasat crucificat de niste bieti oameni ?

Otniela: Draga Anda, mai intai as vrea sa-ti spun ca cele intamplate pe cruce nu pot fi patrunse de mintea noastra limitata. „Propovaduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzarii, dar pentru noi, care suntem pe calea mantuirii, este puterea lui Dumnezeu” ( 1 Corinteni 1:18 ). In incercarea de-a raspunde intrebarii tale, numai Cuvantul lui Dumnezeu poate fi punctul de pornire al gandurilor noastre. In acest sens, as dori sa ne plecam cu umilinta inaintea Lui,  si numai astfel sa ne antrenam mintea in ce priveste intelegerea lucrurilor profunde ale vietii de credinta ( 2 Corinteni 10: 5 ).  Pentru inceput trebuie sa clarificam urmatorul adevar: Yeshua Ha Mashiach, Iisus Christos, a fost in intregime Dumnezeu (adica, YHWH- ELOHIM)! El a afirmat in textul din Ioan 8: 58: ” Adevarat, adevarat va spun ca, mai inainte sa se nasca Avram, sunt Eu.” Cand Mesia a facut aceasta afirmatie despre Dumnezeirea Sa, carturarii din acea vreme au inteles foarte bine ce- a vrut El sa spuna. Ei au ridicat  pietrele  ca sa -L omoare din cauza acestei presupuse blasfemii la adresa lui Dumnezeu ( v. Ioan 8: 59). In acelasi timp, Mantuitorul a fost in intregime trup, suflet si duh omenesc! Numai un om ar putea sa spuna: ” Mi-e sete! „( Ioan 19:28) Cand Domnul Yeshua a suferit pe cruce si a murit, El a fost atat Dumnezeu cat si Om.
Iata cateva versete care se refera la aceasta incontestabila realitate:
” Dumnezeu a vrut ca toata plinatatea ( Dumnezeirii ) sa locuiasca in El ( ca Om ) ( Coloseni 1: 19).
” Iata ca au inceput sa strige: Ce legatura este intre noi si Tine, Isuse, Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici sa ne chinuiesti inainte de vreme?”( Matei 8:29)
” Dumnezeu era in Christos, impacand lumea cu Sine, netinandu-le in socoteala pacatele lor si ne-a incredintat noua propovaduirea acestei impacari” ( 2 Corinteni 5:19).
” La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu si Cuvantul era Dumnezeu. El era la inceput cu Dumnezeu. Toate lucrurile au fost facute prin El,  si nimic din ce a fost facut n-a fost facut fara El. In El era viata si viata era lumina oamenilor ( Ioan 1: 1-4 ). ”
” Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi plin de har si de adevar. Si noi am privit slava Lui, o slava intocmai ca a singurului nascut din Tatal” ( Ioan 1: 1-4 ).
Cand Mesia a suferit si a murit pe cruce, a suferit nu doar Omul Isus Christos, ci Dumnezeu Insusi. Bineintele ca Dumnezeu nu poate inceta sa existe : Isus Christos este Acelasi ieri, si azi , si in veci ( Evrei 13:8). Aceasta moarte a reprezentat separarea, prin pacat, de Tatal.  Luther a intuit foarte bine : „Dumnezeu L-a parasit pe Dumnezeu. Greu de inteles, si totusi adevarat!” Dumnezeu a murit , in sensul ca Mesia a fost separat de Tatal. Noi nu putem pricepe cele intamplate cu mintea noastra organizata pe sisteme omenesti,  si multe lucruri sunt greu de inteles si pentru ingeri ( 1 Petru 1: 12 ). Aceasta nu inseamna ca ele nu sunt adevarate.
Trebuie sa ne gandim ca doar daca Omul Isus Christos ar fi murit pentru noi, mantuirea noastra ar fi fost una temporara si nu vesnica. Numai Dumnezeu poate aduce o jertfa care sa fie suficienta pentru slava si neprihanirea Sa. In acelasi timp, daca doar Dumnezeu ar fi murit , fara partea Sa umana, El ar fi fost atat de departe de noi, incat nu ar fi putut sa ne inteleaga si sa ne atraga la Sine.
Nu exista nicio indoiala ca Yeshua Mantuitorul a fost Dumnezeu cu adevarat: ” Dumnezeu era in Christos impacand lumea cu Sine, netinandu-le in socoteala pacatele lor si ne-a incredintat noua propovaduirea acestei impacari.” ( 2 Corinteni 5:19).  De asemenea,  Domnul Christos a fost si Om, intelegandu-ne pe deplin slabiciunile: „Caci n-avem un Mare Preot care sa n-aiba mila de slabiciunile noastre, ci Unul care in toate lucrurile a fost ispitit ca si noi, dar fara pacat” ( Evrei 4:15).
Este foarte important sa intelegem aceste adevaruri profunde prin credinta si sa ne alaturam in rugaciune cantarii de lauda a corului de rascumparati din Apocalipsa 5: 12-13: „Ziceau cu glas tare: Vrednic este Mielul care a fost injunghiat sa primeasca puterea, bogatia, intelepciunea, taria, cinstea, slava si lauda. Si pe toate fapturile care sunt in cer, pe pamant, subpamant, pe mare si tot ce se afla in aceste locuri, le-am auzit zicand: A Celui ce sta pe scaunul de domnie si a Mielului sa fie lauda, cinstea , slava si stapanirea in vecii vecilor.”

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Dezbateri, Studii biblice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la O dilemă – Un răspuns ( 5 )

 1. Marian Chioveanu zice:

  Mesia a inviat, Ieshua chai!
  Raspunsuri de nota 10, doamna profesoara. Va dorim mult har in lucrare mai departe si sa fiti biruitoare prin El in fiecare zi. Cu iubire frateasca – Lenush si Marian

 2. Amedeo Roth zice:

  Sărut mâna Otniela. Jertfele se aduc în templu dar Israel nu are încă Templu III. Ce crezi că se va face în acel templu care urmează a fi contruit. Mă interesează răspunsul tău dpdv mesianic Otniela. Mulţumesc frumos şi Şalom într-o săptămână frumoasă.

 3. Iosif Joseph zice:

  Shalom. Dupa cum se poate observa in comentul dv Otniela, lucrurile sunt foarte clare. Ieshua Mesia este Dumnezeu! Intrebarea mea este de ce se conving evreii atit de greu de aceasta realitate? Mai clar de cit le explicati nici ca se poate.

  • un ucenic zice:

   shalom. nu doar evreii se conving greu. toti oamenii sunt greu de convins. hai sa ne gandim la islamisti, la budisti si la multi crestini doar cu numele……

 4. Arlette Serban zice:

  Ieşua a înviat! Foarte bun răspunsul Otniela. Slavă lui Dumnezeu că există răspunsuri pentru toate în Biblie!!

 5. alina.rottman zice:

  Otniela, am o intrebare. De ce mesianicii sunt evrei si non/evrei? N-ar trebui sa fie numai evrei in acest fel de comunitat, sau ma rog crestini cu singe evreiesc ? Pun acesta intrebare pentru ca sunt curioasa, eu la sinagoga am fost intrebata cit de evreica sunt….si am dovedit ca sunt dintre ivrim dupa tatal meu, nu si dupa mama. La mesianici cum se face ?
  Am inteles raspunsul pe care l-ai dat aici Andei N. E bine ca explici cu fragmente din Biblie.

 6. Rares M zice:

  Bine expuse argumentele d-voastra Otniela ! Luther are dreptate. Dumnezeu L-a parasit pe Fiul Sau la Calvar. Sarut mina, shalom.

 7. Cezar 100 zice:

  Sărut mâinile Otniela. Referitor la ce aţi prezentat D-voastră în răspuns, aş avea o întrebare. Cât la sută a fost Mântuitorul Iisus om şi cât la sută a fost Dumnezeu? Vă mulţumesc.

 8. un ucenic zice:

  eu unul nu inteleg intrebarea dvs Cezar 100. sa vedem ce raspuns va da Otniela. sunt si eu curios.shalom

 9. Adina S. zice:

  Shalom Otniela. Foarte bune precizari! Domnul Ieshua sa fie cu dvs in tot ce faceti. Binecuvintarea Lui sa va insoteasca!

 10. Violeta zice:

  shalom doamna Otniela. Domnul Isus s-a lasat crucificat pe o cruce de lemn cu toate ca era Dumnezeu ptr ca ne-a iubit. Dumnezeu Tatal ne-a iubit atit de mult ca L-a dat pe unicul Fiu sa moara, fiindca altfel minia Lui ar fi ramas peste noi. Aceasta a fost unica noastra salvare! Domnul si Mintuitorul nostru sa fie slavit !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s