Bucătăria Otnielei – ( 4 )

            CHALLAH

– Pâinea dulce de Shabat –

Imagini pentru challah bread

Ingrediente:

1/2 cana apa calduta
50 – 60 gr. drojdie proaspata
1 cana apa rece ca gheata
1 ou intreg batut usor
4 galbenusuri batute usor
6 linguri ulei
7 linguri zahar
6 – 7 cani faina
1 lingura sare
1 ou batut usor cu o lingura
seminte de susan sau mac pentru decorat
3-4 linguri de ulei pentru uns vasul
faina de grau presarata in cativa stropi peste tava de copt

Mod de preparare:

Intr-un vas mare se toarna apa calduta si se presara drojdia deasupra. Se lasa timp de 5-10 minute pana cand se inmoaie. Se adauga apa rece, oul intreg si galbenusurile batute usor, uleiul, zaharul, 5 cani de faina si sarea. Se amesteca ingredientele inainte de a porni mixerul, in asa fel incat faina sa nu zboare din vas. Apoi de porneste mixerul, mai intai cu paletele de crema, iar cand aluatul se intareste, cu paletele de coca. Se amesteca, adaugand restul de faina, putin cate putin, pana cand aluatul incepe sa se desprinda de marginile vasului. Apoi se rastoarna pe masa de lucru si se mai framanta putin la mana,  pana cand coca nu se mai lipeste de degete.

Se formeaza o minge si se pune intr-un vas curat uns cu ulei (se pune intai cu susul in jos, apoi se rastoarna, in asa fel incat toata coca sa fie acoperita cu o pelicula de ulei )
 Se lasa aluatul la crescut timp de o ora, sau pana se dubleaza in volum. Se dezumfla aluatul si se imparte in 3 parti egale. Se formeaza trei mingii care se acopera cu un servet curat si se lasa sa se odihneasca timp de 15 minute.
Imagini pentru paine evreiasca challah aluat Se ia fiecare mingiuta si se imparte in 3 sau in 6, dupa cum va place sa impletiti painea.
Din fiecare bucatica de aluat se ruleaza snururi lungi de lungimea tavii in care veti pune aluatul . Se unesc varfurile si se impletesc snururile. Capetele se ruleaza si se rasucesc sub aluatul impletit, pentru a obtine o paine cat mai estetica. Din compozitie vor iesi 3 paini care se aseaza in tava intinsa, tapetata cu hartie de copt si faina alba.
Cu ajutorul unei pensule de bucatarie se ung painile cu oul batut usor, cu o lingura de apa si un strop de sare. Se lasa sa se usuce oul, dupa care se mai unge o data,  pana se obtine culoarea aurie a painii coapte.
Imagini pentru paine evreiasca challah aluatul impletit
Exista mai multe modalitati de a gati aceasta paine. Gospodinele care fac aluatul in fiecare Shabat sunt inventive, preferand sa adauge stafide, curmale sau alte fructe uscate.  De obicei se presara deasupra seminte de mac sau susan.
Se lasa painile la crescut inca o data,  pana se dubleaza in volum. Se coc la foc potrivit timp de 30-40 de minute, pana se rumenesc bine.
 
Observatie ! Se poate face o paine mai dulce din aceasta compozitie: se mai adauga 2 linguri de zahar si  deasupra se da cu miere amestecata cu putina apa. E perfecta pentru Shabat ! Este painea dulce pe care o serveste  fiecare evreu,  intr- o Zi in care trebuie sa se bucure si sa se odihneasca de tot stresul celor 6 zile lucratoare. Este indicata pentru orice meniu al celor trei mese:  mic – dejun, pranz si cina.

POFTĂ BUNĂ !

About otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Alimentatie - Kosher/ nonKosher, Familie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Bucătăria Otnielei – ( 4 )

  1. Valentina Radu spune:

    Multumesc Otniela ! Sunt hotarata sa incerc si eu reteta ta. Sper sa reusesc.

  2. Amedeo Roth spune:

    Sărut mâinile Otniela. Soţia zice că merge şi cu miez de nucă în aluat. O săptămână bună vă dorim. Ş’vuatov!

  3. Anca Gore spune:

    Otniela am vrea sa ne explicati de ce se serveste painea dulce in ziua de shabat. Mai precis de ce trebuie sa fie indulcita daca este vorba de paine. Shalom si binecuvintare bogata va dorim.

  4. Corina Ottman spune:

    Shalom Otniela. Ai facut foarte bine ca ai daruit vizitatorilor blogului tau aceasta reteta de halla. Noi o preparam in fiecare Shabat si e painea veseliei noatre pt ca in Shabat nu avem voie sa fim tristi. Mami te saluta si iti spune ca se pot pune si bucatele de alune in aluat. Adonay sa-ti fie mereu alaturi !

  5. Violeta spune:

    Multumim Otniela pentru reteta. Shalom in harul Domnului Mesia !

  6. Teodora spune:

    Mulţumesc şi eu pentru reţetă! Şalom cu mult drag, pentru poporul Israel.

  7. Laura Lauden spune:

    Shabbat Shalom Otniela. Gustoasa e halla ta.

  8. Va multumesc, Prieteni ! Toddah pentru toate sfaturile! Cei care nu ati degustat inca halla-ua, niciodata nu e prea tarziu sa vedeti ce aroma deosebita da mesei de Shabat aceasta paine dulce. Cei care nu tineti Shabatul o puteti folosi mai ales la micul dejun. Copiii o prefera feliata, unsa cu felurite gemuri si dulceturi. Sa fiti cu totii binecuvantati din Sion ! Baruch HaShem !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s