HANUKAH – Bucuria închinării curate


Sarbatorile Hanukah si Purim sunt considerate Sarbatori “  mici “ si nu sunt mentionate in Torah  , insa amandoua beneficiaza de profunde si sigure conotatii spiritual- nationaliste ( nu trebuie sa ne sperie formularea  ,  spiritualitatea Israelului biblic este intr-adevar una nationalist – teocratica ).
In Talmud Shabat 25 se pune intrebarea : Mahi Hanuka ? ( Ce este Hanuka ? )  . Hanukah se sarbatoreste  de la 25 Kislev ( seara ) , timp de 8 zile , si  mai este numita  in ivrit si Hag ha-Orim ( Sarbatoarea Luminilor ) . Hanukah  chiar se vrea a fi  o Sarbatoare a Luminii, in fiecare seara,  in timpul celebrarii ,  se aprinde o lumanare in plus , gest simbolic necesar  reamintirii unei mari  minuni.
Daca Purimul are o baza scripturala  , Cartea Esterei , cu totul altfel stau lucrurile cu Hanukah, Sarbatoare postbiblica, si de aceea ignorata cu totul de karaiti. Daca Purimul aminteste de salvarea fizica a unui popor in exil “, Hanuhah  ( lit . inaugurare , sfintire a Templului “ ) evoca reconstructia nationala in Tara Sfanta,   si totodata  o adevarata renastere spirituala.  Ea comemoreaza de fapt istoria Macabeilor in lupta lor impotriva ocupatiei si a politicii de elenizare fortata , pe care suveranul seleucit Antioch al IV -lea Epifanul a exercitat-o asupra Tarii Sfinte ( 167- 164  in Ch ). ( Mai departe, AICI )

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Cultura si civilizatie iudaica, Teologie si Spiritualitate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la HANUKAH – Bucuria închinării curate

 1. Sebastian R. zice:

  Şalom! Hanuka fericită şi multe binecuvântari de sus, de la Tatăl nostru bun, ” în care nu este schimbare şi nicio umbră de mutare.”
  Bucuria închinării curate să ne însoţească pe noi toţi copiii Lui toată viaţa. Cu iubire de fraţi în Domnul nostru Ieşua, Sebastian, Rodica şi Bogdan

 2. Corina Ottman zice:

  Otniela draga noastră, îţi dorim o Sarbătoare luminată de cea mai frumoasă LUMINĂ pe care a văzut-O lumea aceasta păcătoasă. Yeshua, Domnul şi Mântuitorul să-ţi toarne pacea Lui în inimă, să-ţi învioreze sufletul şi să- ţi mângâie fiecare zi. Cu deplină solidaritate cu Israelul lui Adonay- familia Ottman. Şi mamili si tatili Ottman, care te iubesc şi te aşteaptă să-i vizitezi. Hag Hanucca Sameah !

 3. un ucenic zice:

  shalom si hag sameah sora Otniela ! Mesia sa mearga inaintea dvs si sa va lumineze mereu cararea vietii.

 4. O sărbătoare pomenită însă în Evanghelie: ,,În Ierusalim se prăznuia atunci praznicul Înoirii Templului. Era iarna.“ – Ioan 10:22

 5. Valentina Radu zice:

  Sarbatoarea Hanuka sa va aduca bucurie si pace in suflet ! Multa binecuvantare de la familia Radu > Tina, Remus si Lukas

 6. Anca Gore zice:

  Lumina Domnului Mesia Ieshua sa va aduca pace, bucurie, speranta si multa sanatate. Sarbatoare de Hanucca fericita draga Otniela!

 7. Albert Kindberg zice:

  Hag Sameakh! Lumina curată a vieţii veşnice să te ocrotească, dragă Otniela.Binecuvântările toate să-ţi vină din lumină şi să păşeşti zilnic doar în LUMINĂ.
  Şabat Şalom !! Cu drag – Albert şi Abigail

 8. Amedeo Roth zice:

  Chag Sameach Otniela !
  Lumină şi speranţă de la Constance şi Amedeo

 9. Dragi Prieteni,
  Va multumesc pentru participarea Dvs la acest topic ! Pentru urari, toddah !
  Este randul meu acum sa va urez un An Nou cu multe impliniri, mai ales in cele spirituale si vesnice, multa sanatate si bucurii in familii. Amintiti-va ca pe pamant suntem calatori. Patria cereasca este Destinatia noastra, acolo unde se va reuni toata Familia lui Yeshua Ha Mashiach, Domnul si Mantuitorul nostru. De aceea, mare atentie cum ne traim credinta zilnic. Un Ochi Sfant vede intotdeauna pana in adancuri…Si intr-o zi orice fapta va veni la judecata, chiar si gandurile. In concluzie, sa nu uitati sa fiti kadosh !
  La Multi Ani, Vesnici, cu Regele nostru ! Shalom Yacha, tuturor !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s