Fereastra Istoriei şi Criticii literare – ( 3 )


Fereastra Istoriei si Criticii Literare -3

Ronetti – Roman ( Aron Blumenfeld, 1852- 1908  )  a fost   fiul Ceciliei si a lui Ioina Roman, evrei askenazini din Galitia. Datorita lipsurilor şi deselor pogromuri din aceasta parte a Europei rasaritene, tanarul  Aron  vine in Moldova , stabilindu-se la Harlau la niste rude indepartate care s-au oferit sa -l ajute. Fortat de imprejurari a prestat  diverse meserii: invatator, contabil, functionar public. Si-a sustinut bacalaureatul la Suceava, iar in 1869 pleaca la Berlin pentru a studia medicina , pe care nu reuseste sa o termine datorita lipsei de bani. Se simte din ce in ce mai atras de filologie si de filosofie si chiar frecventeaza “ Akademie fur Philologie “.
Se inapoiaza in tara si se angajeaza ca pedagog si profesor de Germana la Institutul lui V.A . Urechia din Bucuresti.  In aceasta perioada isi schimba numele in ( Moise )  Ronetti – Roman. In 1878 il gasim colaborand la “ Timpul “ , apoi lucreaza ca traducator de Limba Germana la Departamentul Afacerilor Externe. Peste cativa ani se casatoreste cu fiica unui arendas din tinutul Neamtului si incepe sa duca o existenta mai usoara, de mosier, care insa ii va fi intrerupta cu zgomot de mistuirea casei in urma unui incendiu generat de taranii rasculati în fatidicul an 1907 ; dupa  pierderea  casei se muta la Iasi, unde va muri , nu peste multa vreme,  in urma unui atac de cord generat de trauma prin care trecuse.(Mai departe, AICI )
Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Istorie si critica literara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Fereastra Istoriei şi Criticii literare – ( 3 )

 1. rahel.tender zice:

  Dragă doamnă ,
  Cred că trebuie să vă mulţumesc pentru această prezentare. Aşa frumos scrisă şi pertinentă totodată. ADONAY – Domnul cerurilor şi pământului să vă toarne ” hessed” şi să vă inspire în continuare. Şalom ve al kol Israel, Barukh Moshieinu ! Sora dv – Rahel

 2. Bogdan zice:

  Sărut mâinile Otniela şi multumesc de acest frumos studiu biografic. Prin urmare Ronetti – Roman a scris prima piesă de teatru în limba română ? Înainte de Alecsandri ? Foarte interesant !

 3. Cristina Sitaru – Stoian zice:

  Otniela iubită foarte interesantă schiţa ta. Pare de necrezut. Prima piesă în limba română să fie scrisă de un evreu şi despre evrei. Foarte interesant şi merită citit.
  Dumnezeu să te binecuvânteze cu har îndoit şi multă inspiraţie în continuare. Mi-ar plăcea să ne cunoaştem în carne şi oase, dacă suntem şi colege de breaslă. Eu acum sunt o profesoară de limba română pensionară din oraşul Turda. Toţi evreii mesianici fie binecuvântaţi !! Amin.

  • un ucenic zice:

   amin sora Cristina ! pacea sa fie intre zidurile Ierusalimului !

  • Ma bucura mult prezenta Dvs pe blog,Doamna Cristina ! Este vorba despre prima piesa cu tematica evreiasca, scrisa in limba romana de un evreu.
   Va multumesc pentru toate cuvintele de apreciere si incurajare. Sunt onorata ca ma citeste o distinsa colega de breasla. Domnul nostru, Yeshua Ha Mashiach, sa va binecuvanteze anii de pensie si sa-i faca rodnici si impliniti spre gloria Lui. Amin ! Si Dvs multa binecuvantare din Sion!

 4. Violeta zice:

  Shalom doamna Otniela, acest scriitor a scris in idish sau in romana ? Nu mi-e clar.
  Multumesc, invat lucruru noi pe blogul dvs.

 5. Ana-Maria Conley zice:

  Shabbat Shallom Otnielei si vizitatorilor mesianici !! Cu mult drag – familia Conley, Ana&Rudolf

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s