O dilema – Un raspuns ( 3 )


Semnul intrebarii 1Rodica S. : – Draga Otniela , ma preocupa mult pasajul din Numeri 22 : 20. Dumnezeu i- a poruncit lui Balaam sa mearga cu moabitii, chiar daca acestia i-au cerut sa blesteme Israelul , insa mai apoi Ingerul lui Dumnezeu S-a asezat in calea lui Balaam pentru a-l omori. De ce crezi ca Domnul a actionat astfel ?

Otniela : – Draga Rodica, daca tinem cont de informatiile biblice pe care le avem despre Bala`am , realizam ca prin interventia Sa, Domnul nu poate fi invinuit de nedreptate sau de actiuni contradictorii. Iata cateva argumente in acest sens:
1. Bala`am era un ghicitor care practica un fel de magie alba , prin faptul ca includea Numele lui Dumnezeu in prezicerile sale. ( vezi Numeri 22: 8, 24 :1, Iosua 13: 22). El nu era onest , ci era rob al unui duh de minciuna si inselare care ii chinuia inima si mintea.
2. Ioshua aminteste clar faptul ca Bala`am i-a spus lui Balak ca el poate face doar ceea ce Domnul ii spune sa faca ( vezi Numeri 22: 18). In inima sa insa, Bala`am a preferat sa blesteme Israelul : ” N-am vrut ( afirma ADONAI ) sa-l ascult pe Bala`am : el v-a binecuvantat si v-am izbavit din mana lui Balak. ( Iosua 24:10, Neemia 13:2 ). Observa exprimarea Domnului : ” N-am vrut sa -L ascult pe Bala`am”. Conform acestei afirmatii , Bala`am nu a vrut sa binecuvinteze poporul Israel, dar a fost nevoit sa o faca pentru ca Domnul il obliga ( vezi Numeri 23 : 16 ) .
3. Apocalipsa lui Yeshua Ha Mashiach aminteste,  de asemenea , faptul ca Bala`am era un om necinstit: ” Am ceva impotriva ta. Tu ai acolo niste oameni care tin de invatatura lui Bala`am , care l-a invatat pe Balak sa puna o piatra de poticnire inaintea copiilor lui Iasrael, ca sa manance din lucrurile jertfite idolilor si sa se dea la curvie” ( Apocalipsa 2: 14 ). Despre ce vorbeste acest text ? Cu toate ca la porunca lui Dumnezeu Bala`am a trebuit sa binecuvinteze de trei ori poporul Israel, printr-o viclenie draceasca, Balac a reusit sa ii ispiteasca pe israeliti cu femeile moabitilor ( vezi Numeri 25:1 ).  Bala`am a fost cel care i-a dat imparatului moabit Balak sfatul referitor la acesta cursa ( vezi Numeri 31: 16 ). Astfel, cu toate ca stia despre binecuvantarea Domnului pentru poporul Israel , Bala`am nu s-a sfiit sa le intinda o capcana fiilor  lui Yakov. Daca Dumnezeu nu ar fi intervenit la timp , poporul si-ar fi pierdut identitatea nationala de popor ales,  prin amestecul cu moabitii idolatri.
4. Apostolul Petru relateaza referitor la acelasi eveniment: ” Dupa ce au parasit calea cea dreapta , au ratacit si au urmat calea lui Bala`am, fiul lui Bosor, care a iubit plata faradelegii” ( 2 Petru 2: 15 ). Bala`am parasise Calea lui ADONAI si pornise intr-adevar pe carari strambe. El cunostea Voia lui Dumnezeu , deoarece chiar el trebuia sa binecuvinteze Israelul ca purtator de cuvant al Celui Preainalt. Cu toate acestea, in inima lui, el dorea distrugerea poporului lui Dumnezeu.
5. Yuda explica,  in plus,  ca Bala`am ar fi fost interesat de castigul material. Balak ii promisese multi bani si o pozitie materiala deosebita ( vezi Numeri 22: 7 , 17 ), iar Bala`am iubea plata faradelegii ( vezi 2 Petru 2: 15 ) , asa cum citim in textul din Yuda 11 : ” S-au aruncat in ratacirea lui Bala`am din dorinta de castig.”
Iata,  asadar,  care este raspunsul meu la dilema ta, Rodica. Dumnezeu l-a trimis pe Bala`am pentru a binecuvanta poporul Israel. Bala`am a plecat intr-adevar la porunca lui Dumnezeu la moabiti, dar Domnul care cunoaste si cele mai ascunse ganduri ale inimii , stia ceea ce intentiona Bala`am in realitate si de aceea S-a sezat in calea lui si i-a spus : ” EU am iesit ca sa-ti stau impotriva , caci drumul pe care mergi este un drum care duce la pierzare inaintea Mea” ( Numeri 22: 32 ). Aparent , Bala`am a mers pe calea pe care i-a indicat-o Domnul ELOHIM , dar in inima lui mergea pe o cale  stramba , avand intentia de a blestema poporul Israel, desi trebuia sa il binecuvinteze. Ioshua ne relateaza apoi modul in care si-a gasit Bala`am sfarsitul : ” Intre cei  pe cari i-au ucis copiii lui Israel , nimicisera cu sabia si pe ghicitorul Bala`am , fiul lui Beor.” ( Ioshua 13: 22 ). Bala`am a experimentat exact ceea ce Dumnezeu ii promisese lui Abraham : ” Ii voi blestema pe cei ce te vor blestema” ( Geneza 12 : 3 ).
Aceasta intamplare contine un serios avertisment la faptul ca ascultarea prefacuta este periculoasa , deoarece , desi lasam impresia ca vrem sa facem Voia lui Dumnezeu , intentiile si motivatiile pot fi  cu totul diferite. Dar ADONAI YAHWEH ELOHIM, care cunoaste inimile oamenilor,  ne indeamna sa fim sinceri intotdeauna si  sa nu mimam ASCULTAREA. Amen.

Reclame

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Dezbateri, Studii biblice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la O dilema – Un raspuns ( 3 )

 1. Valentina Radu zice:

  Multumesc Otniela, fiindca si dilema mea despre acest caz a fost spulberata. Nu prea intelegeam ce si cum e cu acest Balaam. E ghicire, nu e ghicire…abea acum am inteles mai bine ce intentiona el sa faca si ce lucratura a facut Dumnezeu cind i-a iesit in cale. Slava Lui ca nu se schimba in ce spune ca alege. El nu actioneaza ca noi oamenii.De aceea trebuie sa -I multumim mereu ca nu se schimba in ce spune in Cuvintul Sau.

 2. Dafna Dana zice:

  Shalom
  Foarte buna explicatia Otniela, cu sustinerea versetelor biblice cheie! O binecuvantare a Israelului dintr-o inima curata, neprefacuta este ceea ce misca cerurle cerurilor guvernate de Domnul Ostirilor , Dumnezeul Cel PreaInalt al lui Israel!
  Foarte bine afirmat mai sus de Valentina : „El nu actioneaza ca noi oamenii.De aceea trebuie sa -I multumim mereu ca nu se schimba in ce spune in Cuvintul Sau.’

  Sa te binecuvanteze Dumnezeu in toate zilele vietii tale Otniela !

 3. Bogdan zice:

  Sărut mâna. Ce părere aveţi Otniela , cei care practică magia albă sunt consideraţi vrăjitori ? Şi cei care ghicesc în cafea ?
  Eu aş vrea să ştiu dacă mai pot avea iertare la Dumnezeu cei care folosesc ocultismul. dar cei care citesc zilnic horoscopul?

  • Bogdan zice:

   Mulţumim pentru carte. Salutăm apariţia unei cărţi de acest fel la noi. Am aflat multe lucruri interesante despre evrei, ce mai, în casă la noi de câteva zile discutăm mai mult despre cele scrise în ea. Mama a şi plâns la ultimul capitol. Felicitări, fiţi binecuvântată!

  • Shalom, Bogdan !
   Buna intrebarea ta. Cei care practica orice obicei ritualic ocult ( magie alba, neagra , mov …etc ) sunt pe UN TEREN INTERZIS de DUMNEZEU. Omului – atata vreme cat vietuieste in trup – ii este interzisa interactiunea cu duhurile malefice ale celui rau. Este ceva similar cu ceea ce o mamica ii spune copilasului de 2 -3 ani : sa nu puna mana pe un obiect fierbinte de pe aragaz , de pe o plita….pentru ca se poate frige rau. De ce ? Pentru ca nu are abilitatea sa foloseasca corect focul.
   Dar ce spune Biblia cu privire la acest subiect ? Ea interzice oamenilor aceste practici prin avertismente clare : „Să nu fie la tine nimeni care … să aibă meşteşugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, de descântător, nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care să întrebe pe morţi. Căci oricine face aceste lucruri este o urâciune înaintea Domnului“ (Deuteronom 18.10-12). De multe ori, în spatele unor astfel de practici este înşelătoria, care profită de naivitatea oamenilor. Dar în alte cazuri, persoana intermediară întreţine legături interzise cu lumea duhurilor rele, ceea ce este foarte grav pentru sanatatea fizica, mentala si psihica ( sa nu uitam ca duhurile necurate sunt spirite obraznice, decazute si rautacioase care il slujesc direct pe Satan ).
   Acum , noi stim ca pentru cei care sunt ai lui Christos Yeshua nici nu se pune problema unor astfel de practici oculte, pentru ca viata lor este castigata cu pretul Sangelui Sau Sfant. In momentul acceptarii Rascumpararii Divine , Sangele Fiului lui Dumnezeu poate face Ispasire pentru orice tip de pacat. Deci exista Iertare pentru oricine o doreste si o cere, chiar si pentru un ghicitor sau un vrajitor. Domnia lui Yeshua Ha Mashiach rupe orice jug , iar duhurile rele sunt alungate de Prezenta Divina. Exorcizarile din Brit Chadasha – realizate de Domnul si de apostoli – sunt o marturie certa a Puterii Spiritului Sfant. De aceea , si astazi , in Aceeasi Putere Coplesitoare , sub Aceeasi Autoritate Sfanta a lui Ruach Ha Kodesh, exista oameni ai lui Dumnezeu care pot opera asemenea eliberari de sub sclavia lui Satan. Cu siguranta, DUMNEZEUL nostru este MAI MARE, de aceea nu trebuie sa ne temem de nimic, decat de pacat.
   Nu cred ca horoscopul ar trebui citit de copiii Celui Preainalt care au alte valori, si alte cai de -a afla Voia lui Dumnezeu cu privire la viata lor. Biblia , tot ce este scris in Ea , trebuie sa ne fie ADEVARATA CALAUZA.
   Fii binecuvantat din Sion ! Ma bucur ca v-a placut cartea, salut-o pe mami. DUMNEZEUL NOSTRU DOMNESTE IN VECI ! Slavit sa -I fie Numele Sfant : YHWH – ELOHIM – ADONAI TZEVAOT – EL SHADAIY – EL ELIYON – BARUCHU ELOCHEINU – MELECH HA OLAM !!!

   • Rodica zice:

    Mulţumim pentru inimosul tău răspuns, dragă Otniela. Eram curioasă şi l-am rugat pe Bogdan să scrie el pe blog pentru mine şi tată-său, pentru că dezbatem aceste întrebări în familie. Aşa vedem şi noi lucrurile , şi e bine că Spiritul lui Ieşua Mesia ne vorbeşte şi ne îndrumă conform Bibliei.
    Îţi dorim multă pace şi bucuria să te însoţească zilnic. Cu sfântă iubire : Rodica, Bogdan şi Sebi.

 4. un ucenic zice:

  shalom. buna analiza sora Otniela. Dumnezeu va binecuvinte!

 5. Marian Chioveanu zice:

  Shalom. Nu m/ am gandit niciodata la aceasta. Ca Balaam era un ghicitor care a parasit Legea lui Dumnezeu si pe poporul Sau din dragoste de bani. Da , plata faradelegii inseamna tradarea principiilor lui Dumnezeu si fapta aceasta seamana mult cu a lui Iuda care L/ a tradat pe Domnul din dragoste pentru arginti. Dumnezeu sa se indure de biserica Lui sa o curate de un asemenea duh de necinste si ratacire.
  Dvs intrati in Shabat Otniela. Mai devreme decat noi cei de peste ocean. Asa ca va uram , Shabat Shalom cu bucurie ! familia Chioveanu / Marian si Lenus

 6. Fredy indraznetul zice:

  Sărut mâna, Otniela. Multumesc de acest răspuns. Aveam nevoie de o înţelegere clară a fenomenului Balaam. Predici au mai fost la noi în biserică dar nu au punctat clar ideea Bibliei despre acest subiect….. cam controversat pentru creştini.
  Dumnezeu să vă însoţească în fiecare zi. Multă pace !

  • Fredy indraznetul zice:

   Extr a ordinar ! Scriu din me trou de pe tabletă. Chiar despre acest subiect s-a vorbit astazi la servic iul divin în biseri ca noastră. Cine se mai întreabă dacă Dumnezeu nu e ste la lucru şi le diri jează pe toate pentr u creşterea noastră spi rituală.. shalom şi har.

 7. Marina - Oana zice:

  Shalom Otniela , foarte clar raspunsul dvs. Multa sanatate , har si binecuvantare.

 8. Calvin zice:

  Foarte clar exprimat Otniela, spun şi eu la fel ! Pe mine totuşi mă nedumereşte acest Balaam care nu a mai fost în stare să se întoarcă la Dumnezeu …Să vezi Mâna lui Dumnezeu împotrivă şi să nu-ţi schimbi drumul …! Un avertisment serios pentru noi toţi.

 9. Amedeo Roth zice:

  Şalom. Părerea mea este că Bi ‘ laam a greşit. Nu trebuia să-şi trădeze Dumnezeul şi poporul. Şi nu i-a părut rău niciodată că a greşit. De aia a fost pedepsit.

 10. Shalom, Prieteni ! Multumiri pentru participarea la aceasta dezbatere. Sa aveti un an bogat in impliniri sfinte , dupa Voia lui ADONAI – ELOHIM , si mult Shalom in umblarea zilnica cu Domnul nostru. Mesia sa va ocroteasca in fiecare zi a Noului An !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s