SIMCHAT TORAH – HALELLU -YAH !


   Shalom , Chaverim !

  Va invit la BUCURIE. Este SIMCHAT TORAH – BUCURIA TOREI,   si trebuie sa ne bucuram in ADONAI , multumindu-I pentru Torah , multumindu-I pentru toata BIBLIA – Tanakh-ul si Brit Chadasha. Mai multe despre aceasta Sarbatoare binecuvantata, care intotdeauna finalizeaza Sukot-ul atat de fericit pentru copiii Celui Preainalt ,   puteti afla de la rabi Leman ,AICI.   Mashiach vine ! Amen ve Amen ! 
Cantati cu veselie lui Dumnezeu, care este Taria noastra ! Inaltati strigate de bucurie Dumnezeului lui Iacov! Cantati o cantare, sunati din toba, din harfa cea placuta si din alauta ! Sunati din trambita la luna noua, la luna plina , in Ziua Sarbatorii noastre. Caci aceasta este o Lege pentru Israel, o Porunca a Dumnezeului lui Yakov. ( Psalmul 81: 1-4 ).

Anunțuri

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Cultura si civilizatie iudaica, Teologie si Spiritualitate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la SIMCHAT TORAH – HALELLU -YAH !

 1. Sebastian R. zice:

  Sarut mainile, shalom.Sa intelegem ( am citit ce scrie rabinul Leman ) ca este o sarbatoare pe care o tin si mesianicii ? Credeam ca nu are atingere cu Biblia , ca ar tine de traditia iudaica , dar citind ce scrie rabinul imi dau seama ca este foarte in Scriptura.
  Foarte frumos ! Ma intreb de ce nu ridicam si noi bibliile in biserica, sa ne bucuram ca Dumnezeu ne-a dat in Fiul Sau o asa mana divina. Slava lui Dumnezeu pentru Scriptura noastra si pentru Mesia.

  • Iosif Joseph zice:

   @ Sebastian R . Sunt de acord cu dvs frate. Daca evreii ca popor al lui Dumnezeu inalta Tora , noi crestinii de ce sa nu inaltam Bibliile in biserica sau Noul Testament ? Shalom !

   • Prieteni si Frati in Mesia , Sebastian R.si Iosif Joseph, Mesianicii se bucura de tot ceea ce IL preamareste pe Stapanul Cerurilor si Pamantului. Daca Torah – Cuvantul revelat al lui ADONAI in YESHUA HA MASHIACH – este exaltata si inaltata , atunci de ce n-ar fi Simchat Torah o Sarbatoare in care Fiul lui Dumnezeu sa fie Preamarit , EL care este CUVANTUL INTRUPAT ?
    Cu siguranta , este foarte bine daca inaltati si cinstiti Bibliile in Adunari ! Amen ! Sa fiti binecuvantati din Sion cu mult Shalom !

 2. Adina S. zice:

  Frumoasa sarbatoare ! Otniela, va intreb si eu ca o curiozitate. Chiar se danseaza in bisericile mesianice ? Asa cum se vede aici in video ? Eu apartin bisericii baptiste si nu cred ca biserica aceasta ar accepta vreodata dansul .. fie el si spiritual sau scris in Biblie. Asa este si in comunitatea Dvs ? Iertati-mi va rog indrazneala dar sunt foarte curioasa cum se desfasoara inchinarea la fratii mesianici. Cred ca voi veni si eu intr-o sambata la Dvs la Mihai Bravu.
  Nu am spus-o , Doamne fereste ca un repros, ci numai ca o curiozitate si chiar ca o dorinta de-a fi mai multa bucurie in Casa lui Dumnezeu. Uneori e prea multa monotonie. Shalom.

  • Ma bucur , draga Adina S. , ca doriti sa vizitati Comunitatea Mesianica. Este bine sa va lamuriti pentru a nu persista in semne de intrebare inutile, care sa va stavileasca alergarea in Credinta. Iata adresa noastra : Aleea Gura Câlnăului 12-22, sector 3, Bucuresti. Sunteti binevenita in fiecare Shabat , de la ora 10 dimineata!
   Fiti binecuvantata din Sion cu mult Shalom, in suflet si in viata !

 3. Bogdan zice:

  Shalom Otniela . Deci aceasta sarbatoare incheie cele trei sarbatori din Levitic 23 ? Dar ea nu este mentionata in Levitic. Este undeva amintita in Biblie ? Multumesc ! Sarut mana.

 4. Dan Konner zice:

  Shalom ! Chag SaMeach ! Tuturor mesianicilor din Romania, tara mea draga in care am vazut LUMINA de doua ori, ( Este tara in care m-am nascut fizic si spiritual ) urez o sarbatoare Simcha Torah frumoasa , binecuvantata. Sa va bucurati in Dumnezeul lui Israel si in Torah.
  Cred cu o credinta nezdruncinata ca Mesia va veni ! ( Ce canta Jonathan ) , salutul mesianicilor oriunde in lume ar fi ei. cu drag Dan si Sacha.

 5. Connie zice:

  Schalom dear Otniella , my sister in Jesus Jeshua. Have a nice celebration of Simchat Torah !!!! It s wonderful , GOD gave us His WORD. Blessed be our GOD , powerful and glorified.
  Be sure I pray for you Otniella. GOD BLESS YOU !!!!!

 6. Karen Silagy zice:

  Be blessed Otniella , this time of joy and happiness. We think about you and pray for you, I and Kirk , Sarah and Joshua. God bless the Torah > Life and Instruction for each of us. Chag Sameach ! for you Otniella and our brothers in Romania. Meshiach comes ! ANI MAAMIN BEEMUNA SHLEMACH , BE VIAT HA MESHIACH !

 7. Luigi zice:

  Shalom. Nu sunt impotriva miscarilor in adunari daca Duhul Sfant le dirijeaza. Aici nu este vorba despre un dans in firea omeneasca..este un dans al bucuriei , in care este preamarit Dumnezeu. Prea ne-am ” intepenit ” in scaune, fratilor. Nu credeti ? Ne rugam pentru trezire dar nu ne place cum lucreaza Duhul lui Dumnezeu ? David n-a dansat de bucurie in fata chivotului lui Dumnezeu?

  • Luigi zice:

   Nu o spun pentru ca sunt penticostal , o spun pentru ca sunt si eu tot crestin. Dar multi ne-am facut o traditie din toate si ne supara tot ce e nou.

 8. un ucenic zice:

  nu pot sa spun ca sunt incantat de aceste lucruri, sora Otniela. unde suntem ? cu ritmuri, cu tobe, cu batai din palme , cu dans in Biserica ? imi pare rau dar mie lucrurile acestea nu imi plac. poate sunt eu mai demodat dar nici cu discoteca in adunari. nu stiu daca apostolii aveau disco atunci cand impartaseau Evanghelia. shalom.

  • Paul zice:

   @ Pentru un ucenic. Frate draga, intre timp lumea a mai evoluat. Ce parere aveti ? A trecut vremea crestinilor ” smirna „. DE ce nu vreti sa acceptati exprimarea bucuriei in biserica ? Va place raceala si caldiceala ? Cred ca nici nu va imaginati ce oameni vii erau apostolii, fara formalisme. In primul rand erau evrei. Iar evreii stiu sa se bucure. Nu i-ati urmarit in you -tuburi ? Biserica nu trebuie sa semene cu un cavou! Shalom.

  • Stimate Frate un ucenic ! Nu aveti o idee clara despre felul in care se inchinau primii apostoli. Nu aveti cum, pentruca nu ati fost acolo cu ei. Insa eu as vrea sa va comunic ceva : ucenicii erau evrei , si eu inca nu am vazut inchinare trista in Shabat , nici in Sinagoga traditionala , nici in cea Mesianica. Pot sa va spun ca Serviciile sunt vii si interactive. Si sunt sigura ca asa functionau si in vremea lui Yeshua. Urmariti , va rog , dialogurile din Evanghelii si va veti convinge.
   Si de ce nu va plac ritmurile ? Psalmii promoveaza instrumentele in toata varietatea lor functionala . De ce sa le lasam sub autoritatea Satanei pe cele mai ritmate. Nu a creat el muzica, el a pierdut-o prin razvratire, iar noi Poporul Sau rascumparat trebuie sa restauram inchinarea , in toate variantele ei, pentru Gloria Regelui. Si-apoi sa nu uitam , gusturile difera. Atunci cand este vorba despre o Adunare sfanta, poporul Domnului are dreptul sa se bucure. Amen !

 9. Carol Legg zice:

  Hi Otniella , i want to thank you for this post. i like to learn more about jewish life especially the messianics. be blessed in Jeshua Lord and God of heavens and earth. shalom.

 10. Rares M. zice:

  Sarut mainile , Otniela. Am urmarit si eu youtub-urile de la acest post . Vin cu cateva intrebari , va rog sa aveti bunavointa sa-mi raspundeti . Dvs credeti ca dansul este biblic? ca este o forma de inchinare? dansul ne apropie de Dumnezeu ? Va multumesc . shalom !

  • Draga Rares , Shalom ! Tot ceea ce vine prin Duhul lui Yeshua HA MASHIACH este BIBLIC !!! Tot ce nu vine prin Duhul Sfant, ci vine din atatarea firii pamantesti , nu este BIBLIC. Cred ca intelegeti despre ce fel de dans este vorba , nu-i asa ?
   Daca este vorba despre prima varianta , da, cred ca dansul este o forma de inchinare adorata , inaintea lui ADONAI , ajutandu-ne sa ne apropiem de DUMNEZEU, prin Ruach Ha Kodesh. Fiti binecuvantat din Sion !

 11. Madi zice:

  Dumnezeul lui Avram, Isac si Iacov sa-ti numai zile de Simchat Tora in viata , draga Otniela. O sarbatoare minunata, Iti multumesc ca ne-ai impartasit-o. Fii binecuvantata !

 12. Dana zice:

  Shavua Tov!

  Odata cu Simchat Torah incepe un nou ciclu de pericope asa incat studiul Thorei nu se mai termina niciodata.

  Va urez spor la invatatura Torei si va invit sa cititi comentariul pericopei Bereshit in viziunea organizatiei Messianic Bible.

  http://www.messianicbible.com

  Welcome to Beresheet (In the Beginning), this week’s Parsha (Torah Portion).
  This is the portion of Scripture that will be read in synagogues around the world this week during the Shabbat (Saturday) services. Please join us as we consider this Torah portion. We know you will be blessed!

  BERESHEET (In the Beginning)
  Genesis 1:1–6:8; Isaiah 42:5–43:10; Revelation 22:6–21

  In the traditional Jewish system of reading through the Torah, the reading cycle ended earlier in this week on Simchat Torah (Rejoicing in the Torah). We now begin the cycle all over again with Genesis (Beresheet), which means ‘in the beginning.’

  This beautiful custom reminds us that our study of the Word of God never comes to a conclusion, but is an ongoing cycle.
  Week to week and year to year, reading the Word of God should never seem old to us, and every time we open it, the Ruach HaKodesh (Holy Spirit) can impart fresh insight as we prayerfully consider familiar passages.

  The Hebrew word Elohim (God), in the very first verse of the Bible indicates the plurality in the oneness of God.
  “In the beginning God [Elohim] created the heavens and the earth….” (Genesis 1:1)
  While El is the singular form of God, the ‘im’ ending of Elohim indicates plurality.
  Although this Hebrew word doesn’t mean that there are many Gods, it does indicate something about the nature of God, specifically about the oneness and unity of God.
  The Hebrew verb barah (created) following the noun Elohim confirms this. This verb is singular, which indicates that the subject (Elohim) is also singular, despite the plural ‘im’ ending. If more than one person was involved in the act of creation, the verb would be plural—baroo and not barah.
  Let’s look at two other Scriptures in this beginning Parsha that confirm the plurality of Elohim (God).
  “Let us make man [Adam] in our image, after our likeness.” (Genesis 1:26)
  “The man has now become like one of us….” (Genesis 3:22)
  Here we see the use of the plural pronouns us and our in the Hebrew. Notice it’s our image, not my image.

  Yeshua in the Creation Account
  If we look at this first chapter of the first book of the Bible, we see God (Elohim) as Creator, and we read of the Spirit (Ruach) of God hovering (breathing) over the waters.
  But where is Yeshua (Jesus)? We understand from the Gospel of John that He was present in the beginning.
  “In the beginning [Beresheet] was the Word, and the Word was with God, and the Word was God. He was in the beginning with God. All things were made through Him, and without Him nothing was made, that was made… And the Word became flesh and dwelt among us….” (John 1:1-3, 14)
  The Book of Hebrews also describes Yeshua’s connection with God and creation.
  “He is the radiance of the glory of God and the exact imprint of His nature, and He upholds the universe by the word of His power.” (Hebrews 1:3)
  Furthermore, Yeshua said that He is the Bread that nourishes us.
  Yeshua said: “I am the bread of life…This is the bread which comes down from heaven, that one may eat of it and not die. I am the living bread which came down from heaven. If anyone eats of this bread, he will live forever…” (John 6:48)
  The Hebrew for bread of life is ‘lechem chayim.’ Yeshua was even born in the house of bread (Beit lechem) usually called Beth-lehem in English.

  This special braided bread called challah is eaten on the Sabbath
  (Shabbat) and holidays. To commemorate the double portion of manna
  that fell the day before the Sabbath in the wilderness, traditionally, two
  loaves are on the Shabbat table.
  As we begin to understand Yeshua (Jesus) in His Hebraic, Jewish cultural and Hebrew linguistic context, we not only understand the Brit Chadashah (New Testament) more fully, but we are better equipped to share the Word of God.
  It’s so important, then, that we understand the Tanakh (Old Testament) in order to reveal Yeshua to His own Jewish people.
  Although we can see in the first chapter of the Book of John that Yeshua was integral to the creation account, it’s important for Jewish people to see our own Jewish Messiah in the very Scriptures that He held in His hands and revealed Himself from, rather than relying on the Brit Chadashah (New Testament), which Jewish people do not accept.
  This is why the Jewish people need a Bible that will help them see Yeshua in the Torah, as well as how He fulfilled the Messianic prophecies!
  Only then will they understand that believing in Yeshua (Jesus) as the Messiah is an authentic Jewish way of faith in the God of Israel.

  The Power of the Spoken Word

  “As it is written, ‘I have made you the father of many nations.’ Abraham acted in faith when he stood in the presence of God, who gives life to the dead and calls into existence things that don’t yet exist.” (Romans 4:17)

  Perhaps you heard it said that you can’t make something out of nothing. But God did just that in the creation account! He created something out of nothing with His spoken word. He spoke creation into existence!

  We learn from this, then, that the spoken Word of God is extremely powerful. But are the words we speak of any consequence?

  Since we are created in the image of God our Creator, we know that we are creative beings as He is. We also, therefore, have the ability to “call forth those things which are not as if they are….”

  When we speak faith-filled words into our problems and situations, we bring light and substance to the things that we desire.

  “Now faith is the substance of things hoped for, the evidence of things not seen.” (Hebrews 11:1)

  The alternative is also true. If we call forth darkness by speaking evil, destructive words, we may bring into existence the very thing that we hate or fear.

  “For the thing which I fear comes on me; That which I am afraid of comes to me.” (Job 3:25)

  Let There Be Light

  “And God said, ‘Let there be light,’ and there was light.” (Genesis 1:3)

  We must begin to understand the power that God has given us in our mouths and take measures to align our speech with God’s word in order to bring light into our lives and those around us.

  To speak evil, either towards ourselves or others is to curse. Only Yeshua can break these curses and generational sins to set someone free.

  “So if the Son sets you free, you will be free indeed.” (John 8:36)

  When we confess our sinful, faithless talk and ask Yeshua to set our minds free from negative, critical thinking, and redeem our mouths from unclean speech or idle words, He will help us as we cooperate with the Ruach HaKodesh (Holy Spirit) at work in us.

  This portion of Scripture, Beresheet, describes the beauty and perfection with which God created the world in the Garden of Eden. He called everything He had created good (tov). He called the creation of mankind very good (tov me’od).
  The Parsha, however, goes on to describe how sin marred that magnificence. Because of the sin of Adam and Eve, their children became slaves to sin, and sin and violence grew and took hold to such an extent that Cain killed Abel.

  Israel’s mission has always been to rescue the world through knowledge of the Torah, God’s word, from its moral degeneracy. Also, through the Jews came Yeshua the Messiah, the light of the world. He alone has the power to transform us from within.

  Yeshua (Jesus) came to set us free from the bondage to the sin nature that we have inherited from Adam and Chava (Eve).
  He rescues us from the Kingdom of darkness and transfers us into the kingdom of Light. He is a Light and a Covenant, not only for Jewish people, but for all nations.
  “I, the Lord, have called you in righteousness; I will take hold of your hand. I will keep you and will make you to be a covenant for the people and a light for the Gentiles, to open the eyes that are blind, to free captives from prison and to release from the dungeon those who sit in darkness.” (Isaiah 42:6-7)
  Yeshua accepted this as His mission and proclaimed Himself Messiah when He read this from the Prophets in the synagogue on the Shabbat, as was His custom (Luke 4:16-19).

  The Light of the World
  “But I saw no temple in it, for the Lord God Almighty and the Lamb are its temple. The city had no need of the sun or of the moon to shine in it, for the glory of God illuminated it. The Lamb is its light. And the nations of those who are saved shall walk in its light….” (Revelation 21:22-24)
  In the creation account, we see something that seems to contradict the laws of nature: on the first day of creation, there is light even though God had not yet created the sun or moon or stars. How could there be light without the sun?
  To begin to understand this, we first of all must admit that, even when it comes to science, there is so much we don’t understand about the world we live in, let alone the universe.
  What we do know from the Book of Revelation is that in the New Jerusalem, there will again be no need of sun, moon or stars for illumination; Yeshua will be its Light.
  „The city does not need the sun or the moon to shine on it, for the glory of God gives it light, and the Lamb is its lamp.” (Revelation 21:33; see also Revelation 22:5 Hebrews 1:3; Isaiah 60:19)

  In the days to come, Yeshua will be the Light of Jerusalem, and the glory
  of the Lord will illuminate the city. Photo is of the Old City of Jerusalem with the
  Christian quarter (a church) in the foreground, and the Dome of the Rock
  Mosque in the background.
  At the very beginning, Yeshua (Jesus) was with God, a light and a master craftsman at His side.
  “Before the mountains were settled… when He marked out the foundations of the earth, then I was beside Him as a master craftsman, and I was daily His delight, rejoicing always before Him, rejoicing in His inhabited world, and my delight was with the sons of men.” (Proverbs 8:22-31)
  Today, Yeshua truly is the Light of the World, transforming the lives of all who come to Him. In the future, He will be the Light of Jerusalem, transforming the entire nation of Israel (Ezekiel 48:35).
  Through the covenant sealed with the blood of Messiah Yeshua, we can be restored to a right relationship with God, bringing us back into Gan Eden (Garden of Eden), a place of eternal life and peace.
  We know that Jew and Gentile will walk together in the Light of the Lamb in the New Jerusalem. At the end of time, Israel’s high vocation as God’s witnesses will be fulfilled in even greater measure (Revelation 7:4).
  „‘But you are my witnesses, O Israel!’ says the Lord. ‘You are my servant. You have been chosen to know me, believe in me, and understand that I alone am God. There is no other God – there never has been, and there never will be.'” (Isaiah 43:10)
  Shabbat Shalom and Shavua Tov (have a good week) from all of our ministry staff.

  „I will bless those who bless you.” (Genesis 12:3)

 13. Dana zice:

  Shabbat Shalom !

  Welcome to Noach (Noah), this week’s Parsha (Torah Portion).

  This is the portion of Scripture that will be read in synagogues around the world during the Shabbat (Saturday) service. Please read along with us as we study the Word of God. We know you will be blessed!
  https://www.messianicbible.com

  NOACH (Noah)
  Genesis 6:9–11:32; Isaiah 54:1–55:5; Matthew 24:36–46
  “This is the account of Noah and his family.” (Genesis 6:9)

  Last week, we restarted the traditional weekly Torah reading cycle with Parsha Beresheet, the Torah portion that recounts the creation of the universe.
  This week’s Parsha tells the story of Noah and the ark.
  As it is now, in the days of Noah, the earth was filled with corruption and violence (Genesis 6:11, 13). The Hebrew word for violence in this week’s Parsha is ‘hamas.’
  It was because of this hamas that God decided to destroy every living thing from the face of the earth, except Noah, his family, and a remnant of living animals (Genesis 6: 5–13).
  „Now the earth was corrupt in God’s sight and was full of violence. God saw how corrupt the earth had become, for all the people on earth had corrupted their ways.” (Genesis 6:11–12)

  Today, Hamas is the name for the terrorist organization that has political control of Gaza, and they want to destroy Israel through violence (hamas).
  Now that Hamas controls the Parliament in Gaza and is seen as a political party, they have created their military wing called the Izz ad-Din al-Qassam Brigades, an organization responsible for terror attacks against Israeli soldiers and citizens.
  Some want to believe that Hamas, Hezbollah, and other Islamic terrorist organizations are simply engaged in a political battle to ‘liberate’ their rightful territory from the Israeli ‘occupiers.’
  While some Christians have been duped into this ludicrous viewpoint, nothing could be further than the truth.
  The Word of God clearly reveals the truth about the Arab-Israeli conflict to those who are willing to see and understand.
  We mustn’t fear calling Hamas what it is – a violent force of darkness whose goal is to bring death and destruction to the Jewish people and their homeland, Israel.

  Righteous Noah
  “But I will establish my covenant with you, and you will enter the ark—you and your sons and your wife and your sons’ wives with you.” (Genesis 6:18)

  In his generation, Noah (Noach) had the distinction of being the only ish tzadik (righteous man) in a world corrupted by evil (Genesis 6:9).
  Because the world was evil, God planned to destroy the world with a flood. He promised to establish his covenant with Noah and to save him and his wife, as well as his sons and their wives, through an ark that God had Noah build before the flood began.
  Although we don’t know if Noah’s wife and family were righteous, they were also saved for Noah’s sake. This may give us hope that even one member of a family who is redeemed and righteous, who walks with God, will cause the rest of their family members to be saved from the coming destruction.
  It may be noted, however, that the ark guaranteed only Noah and his family’s physical salvation, not their spiritual destiny.
  Even in Egypt, the blood of the lamb guaranteed only the Israelites physical safety and deliverance from Egypt.
  They each had to determine their own entry into the Promised Land. Most perished in the wilderness due to their evil hearts of unbelief. Only the two, Caleb and Joshua, who walked with God wholeheartedly were given the right to enter the Land.

  Signs of Covenant
  “And God said, ‘This is the sign [ot] of the covenant [brit] I am making between me and you and every living creature with you, a covenant for all generations to come: I have set my rainbow in the clouds, and it will be the sign [ot] of the covenant [brit] between me and the earth.’” (Genesis 9: 12–13)
  After the flood waters dissipated, God made a covenant with Noah and his sons that He would never again destroy all life with a flood.
  God declared the rainbow to be the sign (ot) of the covenant (brit).
  Each of God’s covenants carried with them an ot (sign).
  The ot of God’s promises to Abraham was the circumcision of the foreskin of each male on the eighth day.

  The ot of the Mosaic covenant was the seventh day Shabbat. It stands for the promise that we are God’s special people, and He is our God.
  The New Covenant (Brit Chadashah) also carries an ot – a new heart and a new spirit, as evidenced by our obedience. Under the New Covenant, the Torah is not annulled, but rather it is in our hearts and minds to empower us to keep God’s commandments and live a life that is pleasing to Him. (Jeremiah 31:31–34)

  Finding Rest in Him
  In a world where time is money and the clock never stops ticking, some of us treat rest like an inconvenience.
  This Parsha challenges that notion. The name Noach, in fact, means rest or comfort.
  In Scripture, rest isn’t merely an option or suggestion; it’s one of the Ten Commandments – right up there with “Thou shalt not have any idols or any other gods…. ”
  The One who created our fragile frames of dust knows our need of noach (rest).
  Of course we are also commanded to work for six days, but the seventh day is holy and to be devoted entirely to rest and time with God.

  Even on weekdays, men study the Hebrew Scriptures in the synagogues
  throughout Israel, blessing God and nourishing their souls.
  For most of us, the rest that is truly needed is not a physical rest, since many of us don’t engage in back-breaking physical labour; no, the rest that most of us need is a true rest for our heart and soul.
  We are perpetually worried and upset about so many things–a condition that leaves us chronically tired.
  When we feel weary to the bone, we need to cast all our cares on Him and simply rest in the Lord:
  “Rest in the Lord and wait patiently for Him. Do not fret….” (Psalm 37:7)
  Resting in the Lord requires an attitude of faith that knows God is fighting our battles for us.
  Rather than panicking when we face a challenge or feel the hot breath of the enemy at our backs, we are commanded to fear not and to be still and know that He is God (Psalm 46:10).

  Genesis 8:4 identifies Mount Ararat as the place Noah’s Ark came to rest.

  Entering His Rest
  “And to whom did He swear that they would not enter His rest, but to those who did not obey? So we see that they could not enter in because of unbelief.” (Hebrews 3:18–19)

  It’s only through faith leading to obedience that we may enter into God’s rest. Unbelief will rob us of the rest of God.

  It was Noah’s great faith that led him to move in obedience with Godly fear to build an ark for the salvation of his family.
  “By faith Noah, when warned about things not yet seen, in holy fear built an ark to save his family. By his faith he condemned the world and became heir of the righteousness that is in keeping with faith.” (Hebrews 11:7)

  After being saved from physical destruction, Noah and his family began the hard work of rebuilding after the flood. He was obviously greatly skilled in animal husbandry and agriculture, and he put that knowledge to work immediately.

  Children and their Parents

  “Honour your mother and father that it may go well with you….” (Exodus 20:12)

  Although Noah was counted the only righteous man on the face of the earth, he wasn’t perfect.

  For instance, one day after the flood waters had subsided, Noah became intoxicated from too much wine and passed out in his tent.

  One of his sons, Ham, disrespected his father by reporting his father’s deplorable state of drunkenness and nakedness to his other two brothers. For this lack of honor towards his father, Ham’s descendants were cursed (Genesis 9:24–27; see also Habakkuk 2:15).

  What was the response of Noah’s other sons – Shem and Japheth – to Noah’s drunken state?

  They showed him honor (kavod) by covering his nakedness.

  They accomplished this by holding a coat over their shoulders and walking backwards so that they would not see him in this state. For this act of respect they were blessed.

  That was love in action, as love does not expose people’s sins; rather, it “covers a multitude of sins.” (1 Peter 4:8)

  This is a wonderful lesson for children, usually not found as one of the stories in our Children’s Bibles, but one which should be told.

  Although no parent is perfect, and sometimes we even do things which might be cause for our children to laugh at us or point the finger, children must be taught to always respect their parents.

  Generational Curses and Empire Building
  „But God said to Balaam, ‘Do not go with them. You must not put a curse on those people, because they are blessed.'” (Numbers 22:12)

  Although all of Noah’s family were saved physically, each one had to choose the way of spiritual salvation, which pertains to the transformation of the heart.

  Shem and Japheth showed a right heart and right spirit, while Ham showed that his heart still needed regeneration.

  Because God had blessed Noah and his sons, including Ham (Genesis 9:1; see also Numbers 22:12), Noah could only curse Ham’s descendants. That curse did not end with Canaan, but carried on down the generations.

  Likewise, we may unknowingly also carry curses upon our lives from generational sins (Exodus 34:7; Jeremiah 31:29–30; Ezekiel 18:2–3; Lamentations 5:7).
  The atoning blood of Yeshua (Jesus) which paid the price for all our sins has the power to break these curses, but we must receive and proclaim our freedom in the Son.
  „Messiah redeemed us from the curse of the law by becoming a curse for us, for it is written: ‘Cursed is everyone who is hung on a tree.'” (Galatians 3:13)

  The Bible traces the rebellion and curse working through the generations of Ham.
  One of Ham’s sons was Cush. Nimrod came from this lineage. He began his kingdom in Babel (modern day Iraq). He also built the wicked city of Nineveh, to which God sent Jonah to preach repentance.
  The tower of Babel was also built in the land of Shinar, which is in Babylon (Iraq). The people of the world unified in their goal of building the tower of Babel, but their motives were not godly, and God was forced to bring confusion to their languages to destroy their works.

  In everything we do, we must examine our motives to see if we are attempting to ‘build a name for ourselves’ or working to build the Kingdom of God.
  All that is built with impure motives will be destroyed on the Day of Judgment.

  Haftarah (Prophetic Portion)
  To Me this is like the days of Noah, when I swore that the waters of Noah would never again cover the earth. So now I have sworn not to be angry with you, never to rebuke you again.
  Though the mountains be shaken and the hills be removed, yet my unfailing love for you will not be shaken nor my covenant of peace be removed, says the Lord, who has compassion on you. (Isaiah 54:9–10)
  The Haftarah portion of this week’s reading highlights God’s covenant with Noah to never again destroy the earth through flood, and God’s anger with sin.
  It also emphasizes God’s unfailing love for Israel and His forgiveness, redemption and restoration through His covenant of peace.
  God promises that exiled Israel, punished for her sins, will one day be forgiven, redeemed and returned to her Land in fulfillment of Bible Prophecy.
  “For a little moment I left you, and with great mercies I will gather you up.” (Isaiah 54:7)

  Survivor Guilt and Unconditional Love

  Ever wonder how the people on the ark felt while they were tossed about on the waves?

  We might perhaps feel the same way they did at various times in our own lives when we are “Storm-tossed, suffering, not comforted.” (Isaiah 54:11)

  We sometimes wonder if these storms will ever come to an end. Is there no one who can comfort us in our affliction?

  In the midst of relief at being saved, some of Noah’s family on the Ark might have experienced survivor guilt – horror at the terrible loss of life – and guilt that no one else was saved except their family.

  Did they feel guilty that they had somehow not conveyed the seriousness of the situation? Did they feel inadequate in that no one had listened to them?

  Sometimes we feel this way when people turn a deaf ear to the Gospel message of Yeshua – when they do not want to come under the covering of ‘the ark’, the blood of the Lamb, and do not take the message seriously that God’s judgment is coming.

  Parsha Noach moves us beyond our guilt and shame—real or imagined—to accepting the unconditional love of God.

  “Fear not; you shall not be put to shame.” (Isaiah 54:4)

  The rainbow reminds us that God is present even at the darkest of times,
  and that we can rebuild even after all seems lost or destroyed.

  Bringing Comfort

  One of the roles of the Holy Spirit is that of comforter. The Holy Spirit comforts survivors of the storms of life and refugees who are still adrift, trying to find a place to settle.

  When we see the sign of the covenant that God gave to Noah, the rainbow, we are reminded that we can rebuild our lives out of the destruction of the flood. We are called to rebuild even when all has been lost or swept away. The waters that caused death can now become a source of life and hope.

  “All you who are thirsty, go out for water.” (Isaiah 55:1)

  This is the message of Noach. God is present even at the flood, even in the darkest of moments.

  Because of covenant, because of His tender mercies, new life is possible. An abandoned, barren life can become fruitful and joyful. When hope is restored, we can begin to form new relationships – a first step to rebuilding our future.

  Time is short. A great judgment and destruction is coming upon the world. Despite that, most continue on with life as usual, completely unaware of what is coming, just as in the days of Noah before the flood.
  As it was in the days of Noah, so it will be at the coming of the Son of Man. For in the days before the flood, people were eating and drinking, marrying and giving in marriage, up to the day Noah entered the ark; and they knew nothing about what would happen until the flood came and took them all away. That is how it will be at the coming of the Son of Man. (Matthew 24:37–39)

  Shabbat Shalom and Shavua Tov (have a good week) from all of our ministry staff here in the Holy Land.

  „I will bless those who bless you.” (Genesis 12:3). http://www.messianicbible.com

 14. Shalom , Prieteni ! Si Baruch Habba , la acest topic. Multe si alese multumiri pentru aprecieri, insa , ca de obicei , trebuie sa va reamintesc , Slava este doar a Domnului nostru Yeshua Ha Mashiach. Glorie Lui , in veci !
  Intrebarile Dvs , cat se poate de binevenite , imi sporesc bucuria convingerii ca Israel , poporul Domnului de Lagamant , nu este singur in aceasta lume deseori ostila. Iata ca fratii mai mici ai evreilor , copiii Domnului din Biserica, toti aceia care IL iubesc pe Mesia si IL asteapta precum fecioarele intelepte din Pilda evanghelistului Matei ( Matei 25 : 1-13 ), sunt interesati de Sarbatorile din Levitic 23 , care , ingaduit sa -mi fie , SUNT ALE DOMNULUI , si daca sunt ale Tatalui trebuie sa fie si ale copiilor. Amen !
  Simchat Torah ( Bucuria Torei ) ar trebui sa fie celebrata cat mai des in Comunitatile de Credinta ( nu doar o singura zi pe an ) pentru ca noi, toti rascumparatii Golgotei, evrei si neamuri , avem prin Duhul Sfant ( Autorul Unic ) toata Biblia ca mostenire. CUVANTUL VIETII este LUMINA , iar LUMINA este DUMNEZEU FIUL , YESHUA BEN ELOHIM ! Nu merita MANTUITORUL nostru laudele noastre ?
  Cei care isi fac probleme inutile in ceea ce priveste modul de inchinare al mesianicilor , ii sfatuiesc cu smerenie sa nu-si opreasca privirile prea mult asupra oamenilor , implicit asupra diverselor forme de inchinare. Cred ca cea mai sigura solutie este sa se concentreze asupra Destinatarului Sfant , Singurul de altfel in masura sa cantareasca justetea inchinarii noastre, pentru ca EL vede dincolo de ceea ce vad ochii omului. Daca pentru EL inchinarea lui David inaintea Chivotului lui ADONAI a fost pretioasa , daca S-a bucurat in mijlocul poporului Sau care scotea mari strgate de bucurie atunci cand obtinea victoria in fata vrajmasilor , atunci Se va bucura de tot ceea ce vine prin Duhul Sau pogorat la SHAVUOT. Nu cred ca o scrupulozitate prea accentuata legata de acest subiect face bine Trupului lui Mesia. Dimpotriva , o revarsare proaspata de Duh Sfant , iata ce NE TREBUIE. Amen ! Sa-I acordam DOMNULUI tot creditul Credintei noastre, si sa nu uitam , Mantuirea nu-i a noastra , E A LUI , prin JERTFA UNICA A FIULUI SAU. Binecuvantat, Slavit si Onorat sa fie ADONAI ELOHIM TZEVAOT ! EL sa va binecuvinteze din Sion, pe toti !

 15. Dear Friends , Karen Silagy and Carol Legg ,
  Shabat Shalom ! Thanks for coming my site , and thanks for all your love and support in Yeshua s Holy Name. It `s a huge joy knowing how much Love , showed each of us Yeshua , The Son of GOD. Indeed we did received everything we need in Him. And becouse of that we are free from all the bad rewards that are to come pouring upon this world the anger of God.
  We have to be very joyful becouse we are His children rescued in His Son Sacrifice. And we have the Holy Scriptures that are able to heal and comfort our souls. May ADONAY keep us in humbleness regarding His Word that is a real Light for each of us. Amen !
  May you be blessed from Zion, and for Zion `sake.

 16. Marcela Garland zice:

  Shalom Otniela Bat Tzion. Am gasit acest blog in timp ce cautam altceva pe google si mi-a placut foarte mult. Sa stii ca te voi vizita des pentru ca imi place mult cum scrii si sunt foarte interesata de evreii mesianici. Dumnezeu sa te binecuvinteze !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s