Fereastra Istoriei şi Criticii literare – ( 2 )


John Milton – Poetul profet al unei Anglii in deriva

Fereastra Istoriei si Criticii Literare -3

Ne intoarcem pentru un moment de la subiectele zilei sa comemoram cu toata dragostea si reverenta , geniul si gloria lui John Milton, poet, barbat de stat, filozof, gloria Literaturii engleze, campionul si martirul acestei mari Literaturi . ( Lord Macaulay )
Ne propunem in continuare sa va oferim cateva informatii despre unul dintre cei mai mari oameni ai culturii europene. John Milton nu a fost doar un foarte talentat poet,  ci mai cu seama un crestin autentic, incercat, un glas puternic intr-o tara devastata de numeroase lupte intestine pentru putere.
Milton a  fost un luptator toata viata: a luptat impotriva prezbiterienilor , care cautau sa impuna o domnie spirituala in Marea Britanie,  impotriva regalistilor, si mai cu seama,  impotriva catolicilor, care inoculasera deja de multa vreme un despotism din afara, ce tindea sa forteze constiinta oamenilor.
Intr-un sonet ” Noii violatori de constiinta sub Parlamentul Lung “, Milton atragea serios atentia asupra acestor tare care se abatusera distructiv asupra tarii sale , ridicandu-se autoritar impotriva acelora care  cautau sa foloseasca sabia spre a forta constiinta noastra pe care Christos a eliberat-o.
Poetul avea 17 ani  la sfarsitul domniei regelui Iacob,  rege  care a fost urmat imediat la tron de Carol I. In februarie 1625 John Milton este admis la Colegiul lui Christos din Cambridge , unde din pricina curatiei de inima, si a citirii  ordonate a Bibliei a fost poreclit  domnisoara lui Christos.  Dupa absolvirea acestui colegiu primeste diploma de Bacalaureat in Arte. In 1631 , pe 9 decembrie , ziua sa de nastere, Milton scrie un sonet intitulat ” In pragul celui de-al treizeci si treilea an” , considerat de multi istorici literari un motto al intregii sale vieti, un poem al dedicarii de sine : Totusi fie putin sau mult, rapid sau incet,/ Fata de aceeasi soarta josnica sau inalta / Spre care ma duce Timpul si vointa Cerului: / Totul e, daca am harul sa-l folosesc asa ( timpul ) , / Cum din veci a fost in fata Marelui meu Stapan. In 1632 si-a luat diploma de MA ( Maestru al Artelor) , dupa cei 7 ani de Universitate la Cambridge. Milton a sustinut, intr-o mica pagina de autobiografie, ca datorita prestigiului sau intelectual fusese spontan acceptat in saloanele din Italia in timpul calatoriei sale din 1638-1639, dar, in ciuda succesului sau timpuriu ca latinist, decisese totusi sa fie ” interpret si povestitor al celor mai alese si mai intelepte lucruri intamplate printre concetatenii mei, din intreaga aceasta insula, in limba materna.” ( mai departe lectura continua aici )

Anunțuri

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Biografii, Istorie si critica literara. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Fereastra Istoriei şi Criticii literare – ( 2 )

 1. Laura Lauden zice:

  Draga mea sora mesianica, iti urez de ziua ta ( uita-te si tu ce frumoasa zi ti-a dat Adonai , plina de soare ) sa ti se indeplineasca toate visele, sa fii sanatoasa si sa-l slujesti pe HaShem la fel de pasional ca si pana acum.
  Multa sanatate mamicii tale scumpe ( stiu ca sunteti aproape in aceeasi zi ) care – a adus pe lume asa o fiica scumpa a lui Yakov Avihnu. Mazel tov ! de la sora ta ( mozaica , cine stie pana cand ) , Laura.

 2. Bogdan zice:

  Sarut mana , LA MULTI ANI ! Va doresc implinirea tuturor dorintelor, spre lauda lui Dumnezeu si implinirea D-voastra. Sa ne traiti vesnic , Otniela !

 3. Rodica Alice Ibanescu zice:

  Shalom si La Multi Ani ! va spun si eu. Sunteti o persoana minunata, un om pe care Ieshua Mesia Si-a pus amprenta Sa. Sunteti , in adevar , un om cu totul deosebit , plin de gratie si sensibilitate, un om de o rara cultura si educatie. Sunteti o fiica a lui Avram la propriu si in spiritual, de aceea toate trasaturile deosebite cu care Dumnezeu a inzestrat aceasta etnie , se regasesc la D-voastra , intr-o forma mult superioara , pentru ca Il cunosteti pe Mesia si il slujiti.Suntem recunoscatori Cerului pentru asemenea oameni rari. De aceea va doresc multa fericire , implinire in viata si in profesie.
  Fiti binecuvantata , scumpa noastra Otniela , fiica a Sionului !

 4. Rodica Alice Ibanescu zice:

  Si o dedicatie muzicala , din toata inima cu mult drag, pentru Otniela noastra minunata : http://www.youtube.com/watch?v=duJ-7FlkbEg&feature=related

 5. Cristina Sitaru Stoian zice:

  Iubita Otniela , La multi ani vesnici cu Mesia !
  Fiti binecuvantata , draga noastra Otniela , Dumnezeul lui Israel sa va insoteasca cu dreapta Lui biruitoare in fiecare zi din viata. Sa va fie viata har si lumina , sa va fie drumul lin si usor, sa fiti iubita si ocrotita.
  Multumim Dumnezeului nostru, credincios legamantului cu Israel , pentru Dvs.
  Am citit eseul, este intr-adevar uimitor cum alege Dumnezeu oamenii. Fie ca integritatea lui Milton sa-i trezeasca pe toti cei care vor citi aceasta prezentare.

 6. un ucenic zice:

  shalom sora Otniela. sunt impresionat de cele citite despre John Milton. mi-ati demonstrat inca odata ca nu sunteti o evreica sadea ci sunteti un copil al lui Dumnezeu cu adevarat. l-ati tratat foarte frumos pe acest poet, deci se vede ca iubiti biserica Domnului Iesua. slava Domnului ! Milton ar trebui sa fie un exemplu pentru toti cei care slujesc la amvoane. iata ca se poate si asa fara conturi , masini, vile si renume, se poate numai cu Hristos. si pana la urma Dumnezeu s-a ingrijit si de faima sa pana in ziua de azi se vorbeste despre John Milton.
  va doresc si eu multa binecuvantare si intelepciunea lui Dumnezeu in lucrare si in viata dvs, sora Otniela. Dumnezeu fie la dreapta dvs scutul si taria dvs.

 7. Anca Gore zice:

  Shalom Otniela , Dumnezeu sa va binecuvinteze! Va doresc tinerete fara batranete si viata fara de moarte. Sa fiti rasplatita pentru toata lucrarea spre Slava Domnului. Multumim pentru osteneala, Domnul sa va tina tare in credinta, in dragoste , nadejde si rabdare.

 8. Elena Ionescu zice:

  Cu ocazia zile Dvs de nastere va doresc sanatate si binecuvantare din partea Dumnezului nostru Cel mare si sfant. Va salut cu mult drag cu Ieremia 17 : 7

 9. Valentina Radu zice:

  Otniela fiti binecuvantata cu multa sanatate si putere de munca spre slava lui Dumnezeu. Sa scrieti tot asa de frumos si pe mai departe, sa ne aduceti Credinta , Viata si Lumina lui Dumnezeu in cele ce le vom citi. Fiti ocrotita la plecare si la venire ! Multi ani vesnici cu Domnul nostru Mesia! Dumnezeul lui Israel sa va asculte toate rugaciunile.

 10. Stephanie zice:

  Happy Birthday to You Otniella!!!!! May God of Israel keeps to you all His blessings. May each day in your life God be at your right side. May His Face light upon you !

 11. Jimmy Blair zice:

  Bless you Otniela Bat Zion with the blessings of Judah , the beloved of the Almighty.
  Be blessed esch day of your life. May the Holy Ghost keep you strenghtened in God s promisses until the second coming of Messiah.
  Very good shared presentation of John Milton ! must keep on !

 12. Anita - Nehmina zice:

  My dear Otniella , Shalom U vracha ! I wish you a very blessed life with our Messiah , keeping and lifting up His rules and obeying His Law. May the Almighty God of Abraham rewards to you all your work in His fields. I bless you with a special oil of love and faith. May you see the happiness of Zion !

 13. Teodora zice:

  Shalom Otniela ! Va doresc si eu toate binecuvantarile din Deuteronom 28 si Levitic 26. Sa va umple Cerul cu bucurie si implinire , sa nu cunoasteti clipe de intristare. Sa va bucurati intotdeauna de Dumnezeul lui Israel pe care Il slujiti. Slava Domnului Iesua Mesia pentru asemenea copii minunati din poporul Sau Israel !

 14. Ana - Maria Conley zice:

  Draga noastra Otniela
  Iti dorim de ziua ta ( iarta-ne pentru intarziere dar abea azi cand ti-am vizitat iar blogul am aflat ) cele mai binecuvantate zile cu Ieshua – Printul pacii. Sa-ti fie viata o lumina , sa ai pe cale numai flori, sa vezi binecuvantarea Israelului tau iubit , intoarcerea acestui popor ales al lui Dumnezeu la Mesia cel adevarat. Ne bucuram ca te-am cunoscut si asteptam sa ne cunoastem mai bine cand vom reveni in Romania. Shabat Shalom !!!!!!
  Ana – Maria si Rudolf.

 15. Rebecca and Max T. Wolvin zice:

  Our dearest Bat Tzion
  We are happy to wish you the best blessings that Adonai keep especially for you in the Tanakh. So we consider the most important one is the Psalm of Melekh Davinu 121. We give you it day by day , don t forget , this is the Word of God Almighty. Keep it in your heart by faith.
  Be blessed to see the second coming of Messiah. We do love you our dearest sister . MARANATHA ! Shevua tov !

 16. Daniel Alexandru Galeriu zice:

  Sarut mainile . Va urez si eu ( iertati-ma si pe mine pentru intarzierea urarii – vad ca nu sunt singurul intarziat – dar acum am deschis blogul D-voastra , am fost plecat la o sora de-a mea la tara ) LA MULTI VESNICI CU MESIA LA DREAPTA D-VOASTRA. Sa fiti binecuvantata cu plinatate de Duh Sfant, cu viata lunga si multa sanatate ca sa puteti lucra frumos si netulburat pentru numele si imparatia lui Dumnezeu.
  Va multumesc pentru tot ceea ce scrieti pe acest blog. Dumnezeu mi-a intarit credinta de multe ori citindu-va articolele. Mult har peste tot ceea ce faceti ! Shalom.

 17. Adriano zice:

  Sarut mainile si Shalom. Multe si sfinte binecuvantari va doresc si eu, si implinirea lor dupa marea bunatate a lui Dumnezeu. Va salut cu psalmul 91. Dumnezeul lui Israel sa-Si inalte intotdeauna Fata Lui spre D-voastra.
  Multumim pentru eseu. Admirabil ! Avem nevoie de cat mai multi Miltoni astazi.

 18. Jeremy Luman zice:

  Shalom ! Mazel tov ! Happy Birthday To You Otniella Bat Tzion ! May God of Israel stay always at your right side ! Be a water of blessing for everybody that is thirsty for eternal life. Your messianic brother , Jeremy.
  And a song , very special for you : http://www.youtube.com/watch?v=FanCjPmOKp4

 19. Adina S. zice:

  Draga noastra Otniela ! Va doresc o viata plina de pasiune pentru Dumnezeu si lucrarea Sa ( de fapt ceea ce faceti mereu ) , multa sanatate si putere de munca in lucrarea nu tocmai usoara de la liceu, multa inspiratie de la Duhul Sfant in tot ceea ce scrieti.
  Fiti binecuvantata in fiecare zi a vietii Dvs. Domnul este Pastorul Dvs : psalmul 23 !

 20. Dan Konner zice:

  Te binecuvantam , Otniela sora noastra , cu toate binecuvantarile din D varim 28 si din Psalmii 23, 42, 46 , 91 si 121. HaShem sa te insoteasca in aceasta viata ,pas cu pas. Sa vezi mantuirea Israelului si sa te bucuri de ea, asa cum s-au burat Moshe Avinu si Abraham Avinu. Sa te inviorezi de corturile lui Yakov , asemeni lui Davideha Meleichu. Adonai sa-Si inalte mereu Fata catre tine si sa-ti dea Shalom ( Bamidbar 6 ).
  Cu dragoste din dragostea lui Yeshua Meshiha , Dan si Sacha.

 21. Nina zice:

  Multi, foarte multi si binecuvantati ani , alaturi de Mesia , va doresc si eu. Sa fiti mereu tanara, frumoasa, si plina de putere pentru lucrarea lui Dumnezeu. Sa calcati pe un drum neted , pe urmele pasilor Domnului Isus. Sunteti o victorioasa pentru slava Regelui. Va iubim si ne rugam pentru dvs si pentru toti evreii mesianici. Vesnic sa traiasca Iacov inaintea Domnului ! Amin !

 22. Raymond Amster zice:

  Dear Bat Tzion, I wish you all the best in this life, according Hashem s will for your life. Be blessed with a wonderful Word from Brit Chadasha , Yohanan 6 , v. 51, and another one from Shemot 33 , v. 12. ADON ADONEINU be always at your right side, keeping your eyes opon His victory. Amen !

 23. Dragi Prieteni , Shalom ! Va multumesc din suflet pentru toate urarile Dvs. Va pastrez pe toti in suflet , nu voi uita urarile niciunuia ( uneia ). Cuvintele Dvs frumoase , pline de incurajare, imi cresc speranta intr-Un Dumnezeu Bun care ne poarta de grija in fiecare clipa si stie sa ne infrumuseteze viata cu frati ( si surori ) minunati de Credinta. Fiecare suntem , pana la urma , purtatori de Dumnezeu. EL locuieste in noi prin Spiritul Sau Sfant ! Glorie Lui !
  Va doresc tuturor o Viata de biruinta , de adevarati urmasi viteji ai Domnului nostru. Si nu uitati – daca IL aveti pe EL – intotdeauna ” sunteti mai mult decat biruitori , in Acela care v-a iubit.”
  Fiti cu totii binecuvantati de Dumnezeul Credincios Legantului Sau cu Avraam !

  • Dear Friends , Shalom !
   Thanks very much for your beautiful words linked by my birthday. It`s nice to have such wonderful brothers and sisters in Yeshua, our Lord and Saviour.
   I truly keep in my heart all of you, becouse all of you have God Himself inside. We are not ours al all, the moment we allow Yeshua to reign our lives. We belong to our Master who rescued each of us from evil and darkness. Praised be our Lord forever and ever !
   I wish all of you to be conquerers for Adonai kingdom. And don`t forget that you really are in Yeshua , the only One that loved you. Be blessed from Zion, each of you !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s