Sulul Cartii Isaia


Sulul Cartii celui mai mesianic profet biblic  are o vechime de aproximativ 2100 de ani. Ultima data el a fost expus publicului vizitator acum mai bine de 4 decenii. De atunci este tinut in cele mai bune conditii de pastrare,  in depozitele Muzeului Israel,   pentru a se evita deteriorarea sa. Sulul Cartii Isaia a fost expus de curand in Sanctuarul Cartii  ,parte a  Muzeului Israel , din Ierusalim.  Expunerea acestui Sul a impus  importante masuri de securitate, nu neaparat impotriva furturilor, ci mai mult pentru protejarea pergamentului pretios de oscilatiile de temperatura, umezeala, si razele prea puternice de lumina.
Manuscrisul Cartii Isaia  este cel mai vechi document biblic, complet ( scris pe un pergament ), dintre cele descoperite de arheologi  pana in prezent. Acesta a fost gasit impreuna cu alte Scrieri Biblice in pustia evreiasca, si relateaza despre viziunea Imparatiei  Pacii , precum si despre ultimile zile ale profetului Isaia, care a slujit in urma cu 2800 de ani. Istoria descoperirii acestui Sul este incredibila , la fel si modul in care  el a ajuns in posesia evreilor.
Un ciobanas beduin a descoperit Sulul in anul 1947  impreuna cu alte 6 Suluri, care insa, din nefericire, nu s-au pastrat complete. Baiatul arab a facut descoperirea foarte aproape de localitatea Qumran, de la Marea Moarta.  Sulurile au fost vandute la doi comercianti de antichitati din Bethleem.Trei dintre acestea au fost achizionate ulterior de prof.  Eliezer Sukenik,  care, pe atunci, era Directorul Departamentului specializat in Arheologie de la Universitatea Ebraica din Ierusalim.   Celelalte 4 Suluri  au fost vandute mitropolitului Samuel, care conducea in acea vreme Biserica siriana din Ierusalimul de Est. In anul 1948 cand a fugit in SUA , acesta a introdus Sulurile clandestin in tara, dupa care a incercat sa le vanda fara niciun sort de izbanda. In anul 1954 Yigal Yadin,  adjunctul generalului de stat major al armatei israeliene din acea vreme, a descoperit un anunt in ziar, prin care Sulurile erau scoase la vanzare.Yadin care era un arhelog renumit , si in plus fiul prof Eliezer Sukenik, a reusit sa cumpere Sulurile cu ajutorul unor sponsori bogati, si astfel acestea au ajuns inapoi in Israel. Toate aceste evenimente s-au petrecut departe de ochii lumii. Abia in anul 1955Moshe Sharett , primul- ministru israelian din acea vreme, a  anuntat in Israel , si in intreaga lume ca Sulurile se aflau in posesia statului evreu. Astazi acestea sunt considerate unele dintre cele mai importante Scrieri vechi ale iudaismului. Sulul Cartii Isaia scris in sec al 2-lea i Ch,  a fost ultima data prezentat publicului larg in 1965. Are o lungime de 2,5 m,  cuprinzand primele 28 de capitole ale Cartii Isaia,  precum si un alt fragment de 2, 28 m ale capitolelor 44-66.  In plus, muzeul mai prezinta si alte obiecte datand din vremea profetului Isaia, unelte de fier din sec al 8-lea i Ch , si un sigiliu elen recent descoperit , care infatiseaza un porumbel cu o creanga de maslin.   
Prin descoperirea   Sulurilor Cartii Isaia veridicitatea    Sfintei Scripturi  a fost confirmata o data in plus si, in acelasi timp, criticii insolenti ai  Bibliei au primit o serioasa  lovitura. Teoriile conform carora  Cartea Isaia  ar fi fost scrisa de mai multi autori au fost demontate complet de aceasta reconfirmare a Adevarului Biblic. La randul lui, Israel  nu este doar o dovada a existentei lui Dumnezeu, ci un  zid de aparare   impotriva criticismului modern adus cu indrazneala  la adresa Bibliei. Slavit sa fie ADONAI  pentru modul Sau minunat in care Se descopera tuturor oamenilor! ( Alte informatii aici ) .

   ( Comentariu de Otniela – Daniela Onu ; dupa informatiile furnizate de cotidianul Ha ` Aretz . Bucuresti – Ianuarie  2011 )

Anunțuri

Despre otnielabattzion - עותניאלה בת ציון

Evreica mesianica
Acest articol a fost publicat în Istorie si arheologie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Sulul Cartii Isaia

 1. barthimeu zice:

  În fața acestei incontestabile mărturii arheologice, totuși se ridică o întrebare: ce au de spus evreii nemesianici în fața (mai ales) celei de-a doua părți (cap.44-66) a sulului Cărții Isaia?
  Noi știm că din Navi (Profeți) rabinii au scos capitolul 53, unul exclusiv mesianic.
  Tot nelipsit de semnificație e și faptul că doar capitolele 29-43 lipsesc. Să ne rugăm dar ca această nouă ”strigare a pietrelor”, cum plastic o numea Christos Mesia Ioshua, să fie pentru mântuirea a cât mai mulți evrei!

  • Welcome, bathimeu ! Ma bucura vizita Dvs pe ste-ul otnielabattzion.
   Dumnezeul lui Avraam sa va binecuvinteze !

  • Dana zice:

   Salom Domnule Bartimeu,
   In legatura cu intrebarea Dvs.;
   „ce au de spus evreii nemesianici în fața (mai ales) celei de-a doua părți (cap.44-66) a sulului Cărții Isaia?’
   N-ar fi rau sa -i intrebati pe evreii mozaici ( daca aveti ocazia si puteti ) despre profetul Isaia si multe alte dileme.
   Eu am incercat si sper ca am reusit sa am prieteni evrei mai ales mesianici. Daca am ocazia pun intrebari rabinilor mesianici din Tanach si incerc sa intru in felul lor de gandire , de interpretare a Bibliei..
   Cert este ca Dumnezeul lui Avraam, Isac si Iaacov este cu ” ochii” pe evrei.El I-a condus , ii conduce si ii va conduce pana la finalul istoriei.
   In Biblie Cartea profetului Isaia straluceste in toata maretia ei, intreaga si nestirbita. Orice evreu poate sa o citeasca si chiar are aceasta datorie.
   Sunt convinsa ca si evreii ar avea multe intrebari pentru crestini asa incat un dialog sincer si constructiv ar rezolva multe probleme.
   Sa aveti o saptamana frumoasa.

  • Shalom , barthimeu !
   Desigur nu putem niciodata sti cum gandeste un om …numai daca vorbim , dialogam. In general oamenii difera, iar a spune despre un grup de oameni ” ei sunt asa si asa ” , ar insemna sa intram in stereotipuri de gandire si nu e bine, ne pagubeste inaintarea.
   Si evreii sunt oameni, si au si ei , ca toti ceilalti , opinii si pareri in functie de imprejurari . Nu pot sti cu certutudine cum gandesc mozaicii vis-a -vis de textul Yesheyiahu 44 – 66. Evident Sulul Cartii Isaia se citeste destul de mult in Sinagoga, chiar partea aceasta de capitole ( ei nu o au impartita pe capitole, in Ebraica ). Este adevarat , in general daca exista o haftara ( pe langa pericopa ) exista si citire in Sinagoga.
   In ceea ce priveste lipsa ( cap. 29-43 ) pe care Dvs o semnalati , nu as fi atat de categorica in impresia ca totul s-a facut tendentios . Ganditi-va ca acest Sul a trecut din mana in mana , pana sa ajunga inapoi in Israel.
   Isaia 53 nu are haftara deci nu se poate citi. Insa textul a facut nenumarate incercari sa se impuna in dialogurile dintre crestini si evrei – multe dintre ele adevarate dezbateri cu public audient ( evrei si crestini ). Fiecare IL vede pe Robul suferind din acest text in felul lui : pentru evreu , Robul este Israelul insusi, pentru crestin , Robul este Yeshua – Christos Isus. Bineinteles , evreii mesianici sunt de acord cu aceasta ultima interpretare, pentru ei Yeshua Ha Mashiach este Unicul si Adevaratul Mesia, YHWH, Fiul lui Dumnezeu si DUMNEZEU. Amen! Glorie LUI !
   Binecuvantari sfinte din Sion !

 2. Cristina Sitaru Stoian zice:

  Minunat ! Ce mult ma bucur de aceste descoperiri. Dumnezeu ne vorbeste cand intr-un fel cand in altul. Ce bine-ar fi omul sa ia aminte !
  Fie Israelul binecuvantat inaintea lui Dumnezeu !!

 3. Bogdan zice:

  Shalom . Un frate spunea odata intr-o predica ca Dumnezeu are umor. Prin descoperirea sulurilor de la Qumran , putem afirma ca Dumnezeu rade . Rade de bucurie dovedindu-le oamenilor ca EL stie sa-si apere dreptatea Lui in fata scepticismului uman.

 4. Cecily Sobeski zice:

  Good interesting news Otniella ! We thank and keep you in our prayers. God of Israel bless Israel!!!!

 5. Anca Gore zice:

  Faina descoperire ! Cum lucreaza Dumnezeu … Pana la urma sulul profetului a ajuns acolo unde-i era locul. Mare- I Dumnezeu pe intregul pamant.
  Fiti binecuvantata !

 6. Daniel Alexandru Galeriu zice:

  Shalom, Sarut Mainile
  Duduie Otniela va multumesc pentru afisarea acestor extraordinare descoperiri. Ca istoric crestin ma bucur de doua ori, pentru ca Sfantul lui Israel, cum este asa de plastic numit Dumnezeu , intr-unul dintre psalmii lui David, nu doarme. EL vegheaza asupra mostenirii Sale, poporul Israel, si asupra tuturor oamenilor, demonstrandu-le dreptatea Sa.
  Am citit comentariile D-voastra despre Isaia si mi-au placut foarte mult. Dumnezeul poporului Dvs sa va poarte din biruinta in biruinta, intru Slava Lui !

  • Ma bucur mult , Domnule Profesor Galeriu ! Asa este Dumnezeu vegheaza asupra mostenirii Sale , demonstrandu-le tuturor ca EL are dreptul sa faca tot ce vrea pe pamant si in Ceruri.
   Sa-I lasam acest drept ! Sa-L lasam sa domneasca …O vointa personala predata inseamna succes garantat pentru Lucrare, pentru Imparatie , si implinire in vietile noastre. Fericirea noastra interioara va tine intotdeauna de PREDARE, de CONSACRARE.
   Ma bucur ca v-au placut comentariile la ” Despre o viziune mesianica „, ca doriti sa aflati cat mai multe cu privire la poporul evreu.
   Sa fiti binecuvantat din Sion !

 7. Dinzio zice:

  Sulul Cartii Isaia | otnielabattzion. Good site, good news , good issues on your site Otniella battzion. Nice to meet your site. Good work !!!!!. God bless you !

 8. Rodica Alice Ibanescu zice:

  Slavit sa fie Domnul pentru aceasta stire! Nu sunt membra mesianica dar am fost de multe ori la fratii mesianici si mi-a placut foarte mult la ei. Parca as fi fost in biserica apostolilor de la inceput.
  Fiti binecuvanta , Otniella ! Sunteti o scumpa a Domnului. Slava Lui pentru asa o fiica a poporului ales !!!!

  • Amin, Slavit sa fie Domnul pentru toata Lucrarea Lui minunata de Mantuire , de recuperare a omenirii pierdute. Ma bucur mult ca ati vizitatat Comunitatea Mesianica si v-ati simtit bine in mijlocul fratilor mesianici. Dumnezeu a decis sa -Si reveleze Planul de Mantuire poporului evreu – deci a inceput cu acest popor – si tot cu el va sfarsi . Lui Dumnezeu Ii place CICLICITATEA : ” Ce este a mai fost , si ce va fi a mai fost ; si Dumnezeu aduce iarasi inapoi ce a trecut ” ( Eclesiastul 2 :15 ) . Amen !
   Va multumesc mult pentru apreciere ! Slava Ii apartine doar Domnului !!!
   Sa fiti binecuvantata din Sion !

 9. Dana zice:

  | PERICOPA VAIAKHEL (Exodul 35:1-38:20)

  TABERNACOLUL SI UNIVERSUL (Vaiakhel 5767)
  Scris de Sorin Rosen
  Miercuri, 14 Martie 2007 02:00

  Intr-un email din urma cu doar cateva saptamani, Dana Filipeanu din Bucuresti, una dintre vizitatoarele site-ului DvarTora, imi adresa o intrebare deosebit de interesanta: „Ce i-a aratat Dumnezeu lui Moshe pe munte? Ce model al Cortului Intalnirii? Universul? Este cumva forma universului ca un cort?” Raspunsul pe care l-am oferit la acea data poate fi consultat pe site (intrebarea cu codul 293).
  Insa intrebarea a continuat sa ma framante… Nu atat referitor la forma propriu-zisa a Cortului Intalnirii , partea centrala a Tabernacolului (Mishkan), ci mai ales referitor la relatia dintre Tabernacol si Univers. Exista oare o asemenea relatie? Reprezinta oare Mishkan-ul mai mult decat o simpla constructie menita ritualului si venerarii lui Dumnezeu? Iar despre aceasta si despre relatia pe care o avem noi, astazi, cu aceasta structura care nu mai exista in realitatea fizica de aproape 2000 de ani, as dori sa vorbesc in cele ce urmeaza…

  In pericopele Vaiakhel si Pekudei, Tora ne povesteste despre constructia Tabernacolului si ne ofera numeroase detalii despre modul in care a inceput, s-a desfasurat si s-a incheiat aceasta constructie. Si ceea ce doresc sa fac in continuare este sa punctez, aducand in prim-plan versetele in cauza, o legatura poate mai putin cunoscuta intre versetele care vorbesc despre lucrarea de construire a Mishkan-ului supravegheata de Betzalel si lucrarea pe care a facut-o Dumnezeu la Crearea Lumii. Iata cateva versete:

  [1] Si Moshe a spus fiilor lui Israel: „Vedeti, Dumnezeu l-a numit pe nume pe Betzalel fiul lui Uri fiul lui Hur din tribul Iehuda. Si l-a umplut cu duhul lui Dumnezeu cu intelepciune si pricepere si cu cunoastere in tot felul lucrari.”

  (pericopa Vaiakhel – Exodul 25:30-31)

  [3] Si astfel s-a terminat toata lucrarea lacasului Cortului Intalnirii si fiii lui Israel au facut tot ceea ce a poruncit Moshe, asa au facut. […] Si Moshe a vazut toata lucrarea si iata – au facut precum poruncise Dumnezeu, asa au facut-o si Moshe i-a binecuvantat.

  (pericopa Pekudei – Exodul 39:32 si 39:43)

  [2] La inceput, Dumnezeu a creat cerurile si pamantul. Si pamantul era fara forma si gol si intuneric era deasupra adancului si duhul lui Dumnezeu plutea pe deasupra apelor. Dumnezeu a spus: „Sa fie lumina!” Si a fost lumina. Dumnezeu a vazut ca lumina era buna si Dumnezeu a despartit lumina de intuneric. Dumnezeu a numit lumina „zi” si intunericul l-a numit „noapte”. Si a fost seara si a fost dimineata – o zi.

  (pericopa Bereshit – Geneza 1:1-5)

  [4] Si au fost terminate cerurile si pamantul si toata ostirea lor. Si in ziua a saptea Dumnezeu Si-a terminat lucrarea pe care o facuse. In ziua a saptea S-a odihnit de toata lucrarea Lui pe care o facuse. Dumnezeu a binecuvantat ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca in ziua aceasta S-a odihnit Dumnezeu de toata lucrarea Sa, pe care a zidit-o pentru a fi facuta.

  (pericopa Bereshit – Geneza 2:1-3)

  Daca privim cu atentie versetele din pericopele pe care le citim in aceasta saptamana si cele din Geneza, paralela este uimitoare. Practic, aceiasi termeni, aceleasi verbe si aceleasi substantive sunt utilizate in ambele fragmente. „Duhul lui Dumnezeu”, verbele „a vedea”, „a binecuvanta”, „a numi”, „a face” si „a termina”, precum si substantivul „lucrare” apar in ambele fragmente. Chiar si cuvintele (din cele subliniate) care par diferite la prima vedere, „Betzalel” si „lumina” sunt de fapt parte din aceasta legatura: in ebraica, numele Betzalel provine de la cuvintele be tzal E-l, insemnand „in umbra lui Dumnezeu”, evident o aluzie la Dumnezeu care apare ca forta creatoare in Geneza. Betzalel este intruchiparea versetului din Geneza: „naase adam be’tzalmeinu” („Sa facem om dupa chipul nostru”) – Geneza 1:26. Iar substantivul „lumina” se regaseste in numele tatalui lui Betzalel, Uri, care poate insemna „lumina mea” sau „focul meu”.

  Practic, asa cum Dumnezeu este Creatorul Lumii in Geneza, Betzalel, cel din umbra lui Dumnezeu, cel inzestrat cu „duhul lui Dumnezeu”, este creatorul si artizanul Tabernacolului. El este cel care practic „recreeaza” Universul in Mishkan.

  In discutiile lor despre tipurile de activitati interzise de Shabat, rabinii Talmudului puncteaza faptul ca cele 39 de categorii de melahot ([tipuri de] lucrari) interzise isi au originea in constructia Tabernacolului. Practic, aceste categorii de activitati si derivatele lor reprezinta intreaga forta creatoare a Universului. Si ele sunt exact acele activitati care au fost implicate in construirea si functionarea Tabernacolului: aprinderea focului, coloratul (pieilor), cusutul, gatitul (pentru painile care erau expuse in Mishkan), sacrificarea animalelor, activitatile legate de constructie si asamblare, muncile agricole (pentru producerea fainii necesare ofrandelor), caratul pe domeniul public (pentru asamblarea Tabernacolului), etc. De Shabat ne „odihnim” nu in sensul de a dormi, ci in sensul de a nu crea, de a nu ne utiliza forta creatoare, deoarece, ne spune Tora in Geneza, in ziua aceasta S-a odihnit Dumnezeu de toata lucrarea Sa, pe care a zidit-o pentru a fi facuta.

  Insa conexiunea dintre forta creatoare (manifestata in Geneza) si Tabernacol nu se opreste aici… Midrash Raba aduce in prim-plan o paralela si mai profunda intre Crearea Lumii si Tabernacol, spunand:

  Mishkan-ul (Tabernacolul) este echivalent cu Universul.

  [1] Despre prima zi a Creatiei, se spune in Psalmi: „[Dumnezeu] intinde cerurile precum o cortina” (Ps. 104:2). Despre Mishkan se spune: „Sa faci cortine din par de capra pentru un cort deasupra Tabernacolului.” (Ex. 26:7)

  [2] In a doua zi a Creatiei se spune: „Sa fie o despartitura care sa separe intre ape si ape” (Gen. 1:6) Iar despre Mishkan se spune: „Si despartitura sa fie intre Sfanta si Sfanta Sfintelor.” (Ex. 26:33)

  [3] In a treia zi a Creatiei se spune: „Sa se adune laolalta apele de sub ceruri” (Gen. 1:9). Iar despre Mishkan se spune: „Sa faci un bazin de arama, cu baza de arama, pentru spalare” (Ex.30:18)

  [4] Ziua a patra vorbeste despre „luminatori pe intinderea cerurilor” (Gen. 1:14). Iar despre Mishkan ni se spune: „Sa faceti Menora (candelabrul) din aur pur”

  [5] In ziua a cincea a Creatiei, „pasarile zboara deasupra pamantului” (Gen. 1:20). Iar la construirea Mishkan-ului, Dumnezeu spune: „Heruvim-ii sa isi intinda aripile in sus.” (Ex. 25:20)

  [6] In ziua a sasea, omul a fost creat pentru a locui si ingriji pamantul. Iar despre Mishkan, Dumnezeu ii spune lui Moshe: „Apropie-l pe fratele tau Aaron, [pentru a indeplini ritualul din Tabernacol]” (Ex. 28:1)

  [7] In final, despre ziua a saptea, Midrash-ul prezinta chiar paralela expusa mai sus, intre terminarea Creatiei si incheierea lucrarilor Mishkan-ului.

  Iata asadar o legatura foarte stransa intre Crearea Lumii si Mishkan. Insa care ar fi semnificatia astazi, cand aceasta legatura pare ca este „intrerupta” de faptul ca Tabernacolul si Templul din Ierusalim nu mai exista? Unde putem oare regasi in zilele noastre aceasta conexiune? Unde sa cautam semnificatia Universului nostru, a vietii noastre, a scopului pentru care existam?

  Sugestia mea este sa cautam aceasta conexiune in interiorul nostru, in ceea ce facem si in relatia lumii noastre cu Dumnezeu. In fapt, nu este sugestia mea, este ceea Tora insasi ne spune in Exodul 25:8: „Ve’asu li mikdash ve’shahanti betoham.” („Sa imi construiasca un loc sfant si Eu voi salaslui in mijlocul lor.”)

  Este, pentru multi, ceea ce confera un sens existentei: ideea de a fi in slujba unui ideal semnificativ, a unui sentiment nobil, ideea de a aduce dragoste, lumina, caldura, protectie sau dreptate in lume… Acesta este in fapt Mishkan-ul. Avem nevoie in aceasta lume „cortine” care sa ii protejeze si sa ii adaposteasca pe cei in suferinta, „apa” care sa spele relele si sa curete ranile, „aripi” cu care sa zburam catre visele si idealurile pe care le avem, ne trebuie un scop si responsabilitate (cum ar fi cea a ingrijirii pamantului sau a ritualului divin) si ne trebuie „odihna”, Shabat, pentru a ne bucura de ceea ce realizam.

  Acesta este Universul, lumea in care traim, si asa a aratat si Casa lui Dumnezeu in vremurile lui Moshe si ale lui David. Poate reusim sa o recream in sufletele noastre, in vietile noastre, poate reusim sa aducem lumea inapoi la frumusetea ei intrinseca, poate descoperim aceasta frumusete in ceea ce ne inconjoara si o folosim pentru a reconstrui un Mishkan, un loc sfant, pentru Dumnezeu… Asa dupa cum spune si Midrash Raba: „Lumea nu a fost considerata demna de a folosi aurul. Si atunci de ce oare a fost creat aurul? Raspuns: pentru Mishkan.”
  Shabat Shalom!

 10. Foarte frumoasa pericopa, Dana ! Multumim pentru ea ! Bine ca IL avem pe Yeshua Ha Mashiach , ODIHNA si MANTUIREA noastra ! Intregul Univers creat de EL – pentru ca EL este Parintele intregii Zidiri – se pleaca inaintea Lui. Si lucrurile acestea vazute ( care sunt o umbra a celor care nu se vad si sunt vesnice ) si cele pregatite de Tatal pentru noi, in Slava , nu fac nici mai mult , nici mai putin decat sa-L preamareasca pe EL. Glorie Lui ! Din EL , prin EL si pentru EL sunt toate lucrurile ( Coloseni 2: 9-10 ) .
  Sa fii binecuvantata din Sion cu mult Shalom , draga Dana !

 11. erica zice:

  shalom, foarte interesant articolul dv.

 12. frances zice:

  Thanks to my father who informed me about this webpage,
  this web site is really awesome. God bless you Otniella Bat Zion!!!!! Shallom!!!!!!

 13. virginia zice:

  Amin. Impresionant! Isus Mesia a inviat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s